Translate

vrijdag 28 oktober 2011

Live meekijken met operaties

AMSTERDAM - Altijd al live mee willen kijken met een operatie? Het kon vandaag in het VU Medisch Centrum. Professionele teams van het Amsterdamse ziekenhuis lieten vanuit de operatiekamers meerdere behandelingen van kanker zien. De (kijk)operaties waren op de voet volgen in een collegezaal in het ziekenhuis, waar deskundigen uitleg bij de ingrepen geven. Ook via internet was alles te volgen.
Bron:

"Baby's moeten bij mama in bed slapen tot drie jaar"


Baby's moeten bij hun moeder in bed slapen tot ze minstens drie jaar oud zijn, dat beweerde een expert gisteren. Dit advies lokt echter heel wat controverse uit.
De Zuid-Afrikaanse professor Nils Bergman ontdekte dat borelingen van twee dagen oud die in een apart wiegje lagen minder goed sliepen dan degenen die dutten op de borst van hun moeder. Bergman bestudeerde zestien baby's terwijl ze op de borst van hun moeder sliepen en in een wiegje naast haar bed. Het hartje van het kind stond onder drie keer zoveel stress in het tweede geval.

Slecht slapen
Dit verstoorde ook de slaap, hun brein maakte minder de overgang tussen de twee types van slaap: actief en ruststand. In de wiegjes hadden slechts zes van de zestien een rustige slaap en de kwaliteit ervan was veel slechter. Deze overgang zou belangrijk zijn voor de normale ontwikkeling van het brein. Uit studies op dieren zou blijken dat de combinatie van stress en een gebrek aan slaap leidt tot gedragsproblemen in de tienerjaren.Slapen zoals een alien

Foto's Brunopress

Waan je een alien en slaap in een ufo. En nee, daarvoor hoef je zelfs niet de ruimte in. In Zweden, op zestig kilometer van de poolcirkel, worden sinds lang gekoesterde kinderdromen waargemaakt.


Het Treehotel in het plaatsje Harads heeft een ufo nagebouwd middenin het woud. Via een ladder, die recht uit de ruimte lijkt te komen, klim je naar deze bijzondere hotelkamer die tussen de bomen zweeft. De ufo beschikt over twee slaapkamers, een badkamer en living en is dus uitermate geschikt voor een overnachting met het hele gezin.donderdag 27 oktober 2011

Thaise gouverneur: ga weg als je kunt

Foto: AP
BANGKOK - Inwoners van de ondergelopen Thaise hoofdstad Bangkok hebben donderdag het dringende advies gekregen om de stad te verlaten gedurende het komende weekeinde. Gouverneur Sukhumbhand Paribatra zei dat iedereen die dat kan, beter de stad kan verlaten. Voor twee van de 50 districten heeft de gouverneur een evacuatieopdracht afgegeven.

Tienduizenden verlieten daarop de stad, op weg naar familie of vrienden in hoger gelegen plaatsen. Het busbedrijf zette 1000 extra bussen in, een derde meer dan normaal. Velen zijn vertrokken naar toeristenoord Pattaya, waar bijna alle hotels zijn volgeboekt.

De overheid had de bevolking vrijaf gegeven van donderdag tot en met maandag wegens het hoogwater. De overstromingen zijn de ergste sinds 50 jaar in Thailand. In het hele land zijn 373 mensen omgekomen door het water.
Man uit boomstam bevrijd

© photo news
Als brandweerman weet je nooit wat de dag zal brengen. Dat werd eens te meer duidelijk in California waar de hulpdiensten moesten uitrukken voor een man die vastzat in een boomstam. Hij vond er niets beter op dan in de holte van een stam te kruipen en kwam na een tijdje helemaal vast te zitten.

Na de nodige stabilisatiewerken hadden de brandweerlui negentig minuten de handen vol om de man uit zijn hachelijke situatie te bevrijden. Eens weer op vrije voeten was hij bijzonder weinig van zeg, waardoor het nog steeds gissen blijft naar zijn drijfveer. (tma)

Bron:

Indiase miljardair durft woning van 740 miljoen niet in

© AFP
De duurste woning ter wereld staat leeg omdat eigenaar Mukesh Ambani er niet naartoe durft te verhuizen. Het huis in de Indiase stad Bombay zou ongeluk brengen.


Ambani's gigantische woonhuis in het centrum van Bombay is vorig jaar opgeleverd. De 27 verdiepingen tellende Antilia-toren zou meer vierkante meters zou tellen dan het kasteel van Versailles. Het pand heeft rond 740 miljoen euro gekost.

Het heeft negen liften, drie landingsplaatsen voor helikopters, zes parkeerdekken en hangende tuinen. Binnen blinken kroonluchters en gouden kranen.Ongeluk
De 53-jarige Ambani weigert zijn nieuwe onderkomen te betrekken omdat hij bang is dat het huis zijn familie ongeluk zal brengen. De constructie van staal en glas zou niet voldoen aan de Vastu Shastra, een eeuwenoude leer waarbij vrede en harmonie wordt nagestreefd bij het inrichten van een leefruimte.

Het is bijvoorbeeld gewenst dat de oostzijde van een gebouw bij zonsopkomst voldoende licht doorlaat. Daar is bij de bouw van de Antilia-toren geen rekening mee gehouden waardoor de woning volgens veel Hindu's ongeluk brengt.

Ambani, zijn vrouw Nita en de twee kinderen vertoeven daarom voorlopig nog in hun villa aan de zuidkant van Bombay. Dat pand heeft 'slechts' veertien verdiepingen.

Bron:

Meisje (5) pakt de auto om moeder te zoeken

© Thinkstock

Een 5-jarig meisje in de Amerikaanse staat Ohio dat thuiskwam en haar moeder niet aantrof, besloot haar met de auto te gaan zoeken. Nadat ze achteruit van de oprit was gereden en aan de overkant van de straat tot stilstand was gekomen, zag ze kans het alarmnummer te bellen en om hulp te vragen.
De politie van de plaats Mansfield bevestigt het voorval en zegt dat het maandag gebeurde nadat het meisje was thuisgekomen uit school. De moeder bleek inderhaast vanwege een spoedgeval vertrokken naar het ziekenhuis en liet dat weten aan de vader van het meisje, maar die boodschap was niet doorgekomen.

Het meisje, Ameleah Kegley, maakte zich zorgen toen haar moeder niet thuis was en pakte de auto, een Lincoln Navigator uit 1999. Toen dat mis liep, belde ze prompt het alarmnummer, legde de situatie uit en vroeg om assistentie bij het terugrijden van de auto. Ze was bang dat haar moeder anders boos op haar zou worden. (Redactie)

Bron:

woensdag 26 oktober 2011

Duitse conducteur: plas maar in de vuilbak

DUSSELDORF - Het gebrek aan wc's in de nieuwste Duitse treinen leidt daar ook tot curieuze problemen. Een passagier die dringend moest plassen, kreeg van een spoormedewerker het advies dan maar te urineren in een vuilbak in de eerste klasse.

De reiziger volgde de raad op. Maar de plassende passagier was opgemerkt door de machinist, die de zaak aankaartte bij zijn bazen. De Deutsche Bahn gaf de conducteur 100 euro boete en liet hem na 36 jaar kaartjes controleren voortaan 's nachts treinen bewaken op rangeerterreinen.
Jemenitische vrouwen verbranden sluier uit protest tegen repressie

In de Jemenitische hoofdstad Sanaa hebben duizenden vrouwen hun traditionele sluier in brand gestoken uit protest tegen een actie van de overheid tegen prodemocratiebetogers. De vrouwen scandeerden: "Oh wereld! Waar is uw geweten. Stop de moord op vrije vrouwen.

Bekijk de beelden klik op bron

Bron:

Hallucinante beelden hoe moddertsunami toeristische kust Cinque Terre overspoelt


Het noodweer dat Italië Italië dezer dagen teistert, heeft ook grote gevolgen voor het toerisme in de getroffen gebieden. Vooral de Ligurische kust kreeg het zwaar te verduren. De wereldberoemde kustdorpjes van Cinque Terre aan de feërieke Ligurische kust zijn gedeeltelijk weggeveegd door de tsunami van modder en water (zie hallucinante beelden onder dit artikel). Vooral Monterosso en Vernazza zijn heel zwaar getroffen. De vele buitenlandse toeristen proberen massaal weg te komen uit de regio. Er zijn mogelijk meer dan tien doden gevallen. Onder hen een hulpverlener die probeerde de getroffen inwoners in veiligheid te brengen en dat met zijn leven bekocht. Er waren ook een tijdje drie buitenlandse toeristen vermist, maar die zijn gelukkig ongedeerd teruggevonden. De Italiaanse president Napolitano heeft de link met de klimaatverandering al expliciet gelegd

De vijf dorpjes van Cinque Terre zijn Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Het is in 1997 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Omdat Cinque Terre moeilijk bereikbaar is met de auto langs de steile kust, verbindt een wandelpad de vijf dorpjes met elkaar: de fameuze Via dell'Amore. Daarnaast is er een spoorlijn die onderdeel is van de hoofdlijn La Spezia-Genua. Ook die werd onbruikbaar door het zware noodweer, net als een groot viaduct op de autosnelweg La Spezia-Parma.Lees verder klik op bron en bekijk de videobeelden.

Bron:

120-jarige Indiër trouwt voor tweede maal

© THINKSTOCK

Een Indiase dorpeling is op de leeftijd van 120 jaar voor de tweede maal getrouwd. Zijn kinderen hadden zes jaar naar een geschikte bruid gezocht. Dat schrijft de Indiase krant 'The Times of India'.
Kort nadat zijn eerste vrouw in 2005 overleed, droeg Hazi Abdul Noor zijn kinderen op een vrouw voor hem te zoeken die voor hem kon zorgen. Volgens zijn zoon Hazi Asir Uddin was dat echter geen eenvoudige opgave. 'We hebben eindelijk een nieuwe moeder gevonden, ook al is ze maar half zo oud als onze vader', aldus Uddin.

Noor trouwde zondag met de 60-jarige Samoi Bibi. Minstens 500 gasten waren aanwezig op de plechtigheid in Satghari, een afgelegen dorpje in de noordoostelijke provincie Assam. Bibi is een kinderloze weduwe, maar door het huwelijksverbond met Noor heeft ze nu twee stiefzonen en vier stiefdochters. Opvallend detail: sommigen ervan zijn ouder dan zijzelf.
(Redactie)

Bron:

dinsdag 25 oktober 2011

Feeëriek noorderlicht tot in zuiden VS te bewonderen

© ap
Tot in de zuidelijke Amerikaanse staten Arkansas en Alabama was het feeërieke noorderlicht gisteren en vandaag te bewonderen. Ook de Oost- en Westkust van de VS konden meegenieten. Het komt niet vaak voor dat het 'aurora borealis' zich zo ver uitstrekt.

Het poollicht levert altijd weer schitterende sprookjesbeelden op. Dieprode en purperen keurschakeringen priemen door de duistere lucht en in onze tijden ook meteen op het internet. Neemt u even de tijd... (jv)

Bron

Lees ook: "Finnen stelen noorderlicht"

Meisje van twee redt leven van haar mama met telefoontjeDe tweejarige Lia Vega heeft het leven van haar mama, Larissa Taylor, gered. Het peutermeisje belde met de gsm naar haar oma, nadat haar moeder flauwgevallen was. De hulpdiensten werden zo op tijd verwittigd. Tien minuten later zou Taylor het niet hebben overleefd.
"Mijn mama ligt op de grond", zei de kleine Lia aan de telefoon met haar grootmoeder Bobbie Gonzalez, die ze zelf had opgebeld. "Geef mij haar eens door", antwoordde Gonzalez, maar Lia zei dat haar mama niet wou wakker worden. Daarop belde de oma de hulpdiensten. Larissa Taylor was nog net op tijd in het ziekenhuis. Ze bleek diabetespatiënte te zijn zonder het te weten.

"Ik wou de fles van mijn dochter uitspoelen en ik verloor het bewustzijn. Ik werd pas wakker toen mijn moeder mij dooreenschudde", vertelt Taylor. Lia van haar kant loopt tegenwoordig door het huis met een handdoek die haar tot superheldin bombardeert. "Dat is ze ook, mijn superheldin", zegt de trotse mama.

Het straffe is dat niemand de peuter ooit leerde de gsm te gebruiken. "Ze moet gezien hebben hoe wij dat doen", is Larissa Taylors conclusie. (jv)

Bron: 

Schultz wil einde treinkaartje niet rekken


Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) gaat er nog steeds van uit dat het papieren treinkaartje eind 2012 kan worden afgeschaft. Ze wil dat moment handhaven omdat het als drukmiddel richting vervoerders kan dienen, bleek vandaag in een debat in de Tweede Kamer.
De vervoerders moeten tegen die tijd hebben geregeld dat reizigers met een ov-chipkaart kunnen overstappen van de ene op de andere treinvervoerder, zonder dat ze daarvoor opnieuw een opstaptarief moeten betalen. 'We houden het treinkaartje aan tot de kwestie van het dubbele opstaptarief geregeld is', zei Schultz.

De fracties van GroenLinks, ChristenUnie, SP en PvdA vroegen de minister dinsdag het papieren kaartje te handhaven tot het mogelijk is om met een chipkaart één keer in- en één keer uit te checken op een treinreis die wordt verzorgd door verschillende vervoerders. Een commissie die er onderzoek naar heeft gedaan verwacht dat dat nog wel even kan duren. Schultz wil dat moment niet koppelen aan het einde van het papieren kaartje.Fietser kan zelf straatverlichting aanzetten

©ANP

Fietsers die van het Drentse Zuidlaren naar De Groeve willen, een dorpje enkele kilometers verderop, kunnen zelf de verlichting langs het fietspad aanzetten. Het gaat om een proef, zo maakte de provincie Drenthe bekend.
Als het donker is, branden de straatlantaarns langs het fietspad op hun laagste stand.

Fietsers kunnen aan het begin van het fietspad de verlichting feller zetten door een knop in te drukken. Na verloop van tijd gaan de lampen weer in hun laagste stand branden. (ANP/redactie)

Bron:

maandag 24 oktober 2011

'Scootmobiel delen'


AMSTERDAM - Wethouder Hans Rijks van de Gelderse gemeente Aalten moet flink bezuinigen op voorzieningen van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Hij moet er in 2013 zo'n 935.000 euro minder aan uitgeven. Daarom heeft hij enkele opmerkelijke oplossingen bedacht.

Zo wil hij 620 robotstofzuigers van 400 euro per stuk aanschaffen die een deel van het werk van de hulp in de huishouding overnemen. Ook wil hij mensen die een scootmobiel van de gemeente hebben, het apparaat laten delen.

Bron:

Alarmlijn voor dierenleed: 144


DEN HAAG - Mensen die menen dierenleed te bespeuren, kunnen vanaf 15 november alarm slaan via het speciale meldnummer 144. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft dat maandag laten weten.

Het meldpunt '144, red een dier' wordt ondergebracht bij het Korps landelijk politiediensten (KLPD). Speciaal opgeleide politiemensen gaan de meldingen beoordelen en sturen indien nodig meteen het regionale politiekorps op een dier in nood af. Ook kunnen ze een dierenambulance of gespecialiseerde diensten zoals de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) inschakelen. De nVWA houdt zich vooral met dieren in bedrijven bezig, de LID met dieren als hobby.

De ministeries van Veiligheid en Economische Zaken hebben afspraken gemaakt over de gezamenlijk bestrijding van dierenleed met de Dierenbescherming, de Federatie Dierenambulances Nederland en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde. Het meldnummer van de Dierenbescherming wordt vanaf 15 november dan ook doorgeleid naar 144.
Kastanje verdwijnt uit straatbeeld Utrecht

Foto: Aneo Koning

UTRECHT - De paardenkastanje zal grotendeels verdwijnen uit het Utrechtse straatbeeld. Ruim de helft van de bomen is al aangetast door de onbehandelbare kastanjebloedingsziekte. De ziekte grijpt steeds sneller om zich heen en aangetaste bomen gaan eerder dood.

Dat is gebleken uit een inspectieronde van boomtechnisch adviseurs, zo heeft verantwoordelijk wethouder Mirjam de Rijk maandag laten weten. Kastanjebomen staan onder andere langs de bekende Utrechtse singels in de binnenstad. In totaal staan er in Utrecht ruim 3300 paardenkastanjes. Van de 500 rode paardenkastanjes is al ruim de helft zwaar aangetast, terwijl nog eens 10 procent vrijwel dood is. De 2800 witte paardenkastanjes staan er niet goed bij of zijn al besmet, aldus de gemeente.
Libië start onderzoek naar dood Kadhafi

© photo news

De Libische Nationale Overgangsraad (NTC) richt een commissie op die de dood van de voormalige dictator Mouammar Kadhafi moet onderzoeken. Dat heeft NTC-voorzitter Mustafa Abdel Jalil later weten. Kadhafi kwam vorige week donderdag om het leven.


De oprichting van de commissie is een reactie op verschillende uitspraken van de internationale gemeenschap. Zo lieten Rusland en Zuid-Afrika eind vorige week nog weten dat de voormalige Libische leider niet gedood had mogen worden.

Volgens Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, had Kadhafi recht op een behandeling als krijgsgevange, zoals internationale regels voorschrijven. De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma oordeelde dat Kadhafi uitgeleverd had moeten worden aan het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Oorlogsmisdaad
De mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft ook al opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek. Volgens de organisatie is er sprake van een oorlogsmisdaad, mocht blijken dat Kadhafi na zijn gevangenname doelbewust is neergeschoten.

Ook de VN en de VS eisen duidelijkheid over hoe de ex-leider aan zijn einde is gekomen.Ryanair plakt raam van vliegtuig vast met tape

© photo news

Een Ryanair-toestel met tweehonderd passagiers aan boord heeft na twintig minuten rechtsomkeer moeten maken. Oorzaak: de tape die gebruikt werd om het raam van de cockpit vast te plakken, kwam los en maakte storende geluiden. De vlucht moest hen normaal gezien van Stansted (vlakbij Londen; nvdr) naar het Letse Riga brengen.
De reizigers waren er al niet gerust op toen de grondcrew nog voor het vertrek met de tape in de weer was. Volgens de Ierse luchtvaartautoriteit ging het slechts om een extra veiligheidsmaatregel. "Met de stevigheid van het raam op zich was niets mis", klinkt het. Ryanair benadrukt dat de normale procedures gevolgd werden en dat niemand aan boord in gevaar kwam.

"Doodsangsten uitgestaan"
Volgens passagier Anthony Neal uit Bromley zit de waarheid toch enigszins anders in elkaar. "We hebben doodsangsten uitgestaan in het donker. Die kerels leken dat raam wel vast te hechten met plakband of zo. En dan vertelde de piloot in de lucht plots dat we moesten terugkeren omdat er schade was aan het raam."
Stel houdt al 1500 jaar elkaars hand vast


©Soprintendenza per i Beni Archeologici dell'Emilia-Romagna

Archeologen hebben twee bijzondere skeletten blootgelegd in de Italiaanse plaats Modena. De man en vrouw liggen al 1500 jaar hand in hand.
Volgens de archeologen zijn de man en vrouw tegelijkertijd begraven in de 5de of 6de eeuw. De vrouw draagt een bronzen ring en lijkt haar partner liefdevol aan te kijken.

'We denken dat ze met hun gezicht naar elkaar toe zijn begraven. De schedel van de man is waarschijnlijk in de loop der tijd omgerold', vertelt Donato Labate, die de opgravingen leidt, tegen Discovery News.

De onderzoekers achten de kans groot dat de man en vrouw in het echt ook een stel waren.

Bron:

zondag 23 oktober 2011

Hoofd Overgangsraad hamert op belang sharia

Foto: AFP

BENGHAZI - Mustafa Abdel Jalil, de interim-leider van Libië, heeft zondag in Benghazi benadrukt dat het islamitische recht (sharia) de basis zal vormen voor de wederopbouw van het land. Zo komt er een eind aan het verbod op polygamie, dat werd geïntroduceerd door het dictatoriale bewind van wijlen Muammar Kaddafi. Islamitisch bankieren, zonder rente, wordt de norm in Libië.

Abdel Jalil, een voormalige minister van Justitie onder Kaddafi en een fervente moslim, kondigde dat aan in zijn toespraak ter gelegenheid van de officiële bevrijding van Libië. „Rente creëert ziekte en haat onder de mensen”, aldus de voorzitter van de Nationale Overgangsraad (NTC).
Grieks financiëel drama nog veel groter dan gevreesd


© photo news

De financiële situatie van Griekenland is veel dramatischer dan de euroministers van Financiën dachten. Athene heeft minimaal 252 miljard euro aan noodleningen van de andere eurolanden nodig om een faillissement af te wenden, in het slechtste scenario zelfs 444 miljard euro. Daarmee zou het Europees noodfonds voor zwakke eurolanden in één klap leeg zijn.
De Europese ministers van Financiën vergaderen al sinds 09.00 uur over de versterking van het Europese noodfonds en de herziening van de financiële steun voor Griekenland. Een nieuwe aanpak dringt zich op, want de situatie van het land gaat volgens de internationale inspecteurs van kwaad naar erger.

Lees verder bij de bron

Bron:

Amerikaanse architect laat ons reizen op wolken


Vergeet vliegtuigen of treinen want volgens de New Yorkse Architect Tiago Barros zijn gigantische wolken het transportmiddel van de toekomst. Zijn 'Passing Cloud' is een enorme nylon ballon, die zich laat meevoeren met de wind. Op die manier wordt reizen opnieuw een echte belevenis want je weet nooit van tevoren wanneer je ergens zal toekomen. De wind bepaalt de eindbestemming.

Snelheid
Het ontwerp met de zeppelin als inspiratie bestaat uit een stalen constructie die met wit nylon wordt overspannen. Reizigers beklimmen de 'Passing Cloud' met behulp van een ladder en dan laat de wolk zich meevoeren met de wind. Het milieuvriendelijke transportmiddel stoot geen schadelijke stoffen uit.

Volgens de architect is de wereld dringend toe aan een nieuwe manier van reizen. "Het moet opnieuw een belevenis worden waarbij snelheid geen enkele rol speelt", verklaart Tiago Barros. "The journey becomes your destiny", besluit hij. (kve)

Bron: