Translate

vrijdag 8 april 2011

Extra hoofd van Chinese jongen verwijderdDe 19-jarige Xiao Yang heeft een kleiner hoofd dat vast zat aan de achterkant van zijn schedel laten verwijderen. De Chinese jongen was geboren met een aangeboren schedelafwijking.


Naarmate hij ouder werd 'lekte' weefsel door deze afwijking naar zijn extra hoofd. Zijn ouders waren te arm om een operatie te kunnen betalen. Afgelopen maand hadden ze eindelijk genoeg geld bij elkaar gespaard om hem naar het ziekenhuis brengen. Tijdens de operatie werd het extra hoofd verwijderd en werd een stalen plaat gelegd op de plek waar eerst het extra hoofd zat.

Volgens de dokter die de operatie uitvoerde had het niet veel langer zo door kunnen gaan. 'Als het kleine hoofd was geëxplodeerd, dan had hij kunnen sterven aan een hersenontsteking. Als hij nog een paar maanden had gewacht was het levensgevaarlijk geworden.'

Bron: AD

Tijger stikt voor ogen van bezoekers in Nederlandse zoo (video)

In Nederland hebben bezoekers van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam gezien hoe een tijger plotseling onwel werd en overleed. De zestien jaar oude Hermes, die verzwakt was door een chronisch nierprobleem, werd onwel tijdens het eten. Hij verslikte zich volgens Blijdorp in zijn eten, waardoor hij is gestikt.


 videoHermes was sinds 17 mei 1996 in Blijdorp en heeft in totaal zes jongen verwekt. Zoals dat gaat, is de doodsstrijd van de tijger gefilmd met gsm's. Op het bijgevoegde filmpje is rond 4:30 te zien hoe het dier wild begint te rollen en uiteindelijk stikt.

De dierentuin noemt het overlijden op zijn website "een dramatische samenloop van omstandigheden''. (anp/sam)

Bron : HLN

Helderheid van 500 stralende sterren gemeten


Astronomen uit verschillende landen zijn erin geslaagd de verandering in helderheid van meer dan vijfhonderd zogenoemde zonachtige sterren te meten. Dat staat vrijdag in het wetenschappelijke tijdschrift Science.
Tot voor kort was pas de helderheid van circa twintig van zulke sterren gemeten.

Volgens astronoom Saskia Hekker van de Universiteit van Amsterdam (UvA), die meeschreef aan het artikel in Science, zijn de meetresultaten belangrijk omdat wetenschappers daarmee de afmeting en massa van de sterren in kwestie kunnen berekenen. "Zo kunnen we theoretische modellen testen en bovendien krijgen we een idee hoe de zon er in het verleden uit zag en hoe die er in de toekomst uit zal zien."

De helderheid van de sterren is gemeten met de ruimtetelescoop Kepler, die in 2009 de ruimte in is gestuurd. De telescoop brengt honderdduizend sterren in de sterrenbeelden Zwaan en Lier in kaart. Wanneer een planeet voor een ster langs gaat, kan de Kepler waarnemen dat het licht van de ster iets minder fel wordt. De telescoop zoekt naar aardeachtige planeten, omdat wetenschappers ervan uitgaan dat alleen daar leven mogelijk is. (anp/mvdb)

Bron: HLN

NASA merkt uitzonderlijke explosie in ruimte op


Astronomen breken hun hoofd over de explosie die een NASA-satelliet op 28 maart kon registreren in een sterrenstelsel op 3,8 miljard lichtjaren van onze aarde. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwssite The Huffington Post.
Wat het geval zo bijzonder maakt is dat meer dan een week na de ontploffing wetenschappers nog altijd activiteit waarnemen. Het proces van uitdoven neemt normaal gezien slechts een paar uur in beslag.

De onderzoekers gaan ervan uit dat de voortdurende activiteit is veroorzaakt nadat een ster te dicht in de buurt van een zwart gat is gekomen. Het hemellichaam zou daarop uiteen gerukt zijn.

Onder meer de Hubble ruimtetelescoop houdt de nawerking van de botsing in het oog. Zo zal tijdens de komende dagen worden onderzocht of aan de helderheid van het sterrenstelsel iets is veranderd.

Het betreffende stelsel is 3,8 miljard lichtjaren van onze aarde verwijderd. Eén lichtjaar is ongeveer 10 biljoen kilometer. (adha)

Bron: HLN


Twee mannen neergeschoten op Britse nucleaire duikboot

Tijdens een schietpartij aan boord van een onderzeeër van de Koninklijke Marine zijn één dode en één gewonde gevallen. Dat hebben de Britse autoriteiten gemeld. Ze verzekerden dat het niet om een terroristische aanslag gaat.
"Twee leden van de Koninklijke Marine waren betrokken bij een schietpartij in de haven van Southampton, waar het schip aangemeerd ligt", zei het Ministerie van Defensie in een verklaring. "Een van hen bezweek aan zijn verwondingen, de andere man werd zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht", aldus de medische diensten. De politie moet de precieze omstandigheden van de schietpartij zien op te helderen.

"Een derde militair werd kort na het incident aan boord gearresteerd", voegde de minister toe zonder te verduidelijken of het de gearresteerde tot de bemanning van het schip behoorde. Verschillende gemeenteraadsleden en de burgemeester van Southampton waren op het moment van de schietpartij aan boord, maar geen van hen raakte gewond.

Minister van Defensie Liam Fox zei "diep bedroefd" te zijn door het "overlijden van een lid van de Koninklijke Marine". (lb/afp/adb)

Bron: HLN

Zware naschok brengt drie kerncentrales in de problemen

Man schenkt hele kapitaal weg om hebberige vrouw te pesten

Een Australiër van 58 was de hebzucht van zijn vrouw zó beu dat hij zijn én haar volledige kapitaal aan het goede doel schonk. Volgens hem maakte de drang naar geld van zijn eega hun huwelijk kapot. Zijn ultieme wraak: alles weg!
Hij verkocht het huis voor 277.000 euro en schonk daarvan elke cent aan het goede doel, in een vierhonderdtal enveloppes. Zijn bankafschriften stopte hij in een emmer water en maakte er papier-maché van. De drastische man beweerde voor de rechter dat hij inmiddels werkloos is, met in zijn bezit enkel nog 1.400 euro op de bank, een auto van 700 euro en een stuk grond ter waarde van 7.000 euro.

Na 20 jaar huwelijk wou hij zijn hebberige vrouw treiteren en kwellen. "Als goede Christen vond ik het mijn plicht alle verleiding en hebzucht van ons beiden weg te halen", zei hij. Zijn ex had een andere verklaring voor de echtscheiding: manlief zou haar en de kinderen hardhandig aangepakt hebben. De 'goede Christen' moet zich nu een jaar lang goed gedragen of hij vliegt achter de tralies. De rechter beval ook een onderzoek naar de verkoop van het huis. (jv)

Bron: HLN

donderdag 7 april 2011

Nieuwe zware aardbeving treft JapanVoor de kust van de stad Honshu in het noordoosten van Japan heeft zich donderdag een nieuwe zware aardbeving voorgedaan. De beving had een kracht van 7,4 op de schaal van Richter, meldde het Amerikaanse geologisch instituut USGS.

De bevolking in de regio Miyagi is opgedragen om naar hoger gelegen gebieden te vluchten, wegens een mogelijke tsunami.
Vorige maand richtte een aardbeving met een kracht van 9,0 op de schaal van Richter en een tsunami een enorme schade aan. Er vielen tienduizenden doden en gewonden.

Bron: AD

Italië geeft Tunesische vluchtelingen tijdelijke verblijfsvergunning

Italië zal alle Tunesische vluchtelingen die de Middellandse Zee oversteken, onmiddellijk terug het land uitwijzen. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Roberto Maroni. De Tunesiërs die reeds in Italië verblijven, zullen een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen die hen toelaat door de Schengenzone te reizen.
Italië en Tunesië kwamen dinsdag tot een akkoord om de grenscontrole te verscherpen en vluchtelingen onmiddellijk te repatriëren. Vandaag besloot het parlement om de Tunesische vluchtelingen die reeds in Italië zijn een tijdelijke verblijfsvergunning te geven, waardoor zij vrij doorheen Europa kunnen reizen. Hierdoor dreigt het Italiaanse vluchtelingenprobleem zich uit te breiden, voornamelijk naar Frankrijk.

"Parijs heeft zich tot nu toe vijandig en weinig solidair opgesteld", zegt Maroni, hoewel hij wel hoopte op een akkoord. Vrijdag verwacht Maroni zijn Franse collega


Claude Guéant in Rome om een Europees interventieplan te bespreken. "Schengen moet immers gerespecteerd worden", aldus Maroni.

Humanitaire crisis
Sinds het begin van de onlusten in de Arabische wereld vluchtten al 25.800 Tunesiërs en Libiërs naar Italië, volgens de minister. De massale toestroom naar het kleine eiland Lampedusa dreigde uit te draaien op een humanitaire crisis. Vorige week startte de Italiaanse overheid met het overbrengen van de vluchtelingen naar het vasteland, maar hiermee werd het probleem slechts verplaatst. Premier Silvio Berlusconi riep al meermaals tevergeefs de hulp in van de Europese Unie. Woensdag scherpte Frankrijk zijn immigratiebeleid, uit angst voor een toestroom aan vluchtelingen uit Italië, aanzienlijk aan, zo meldde de krant Le Figaro. (afp/lpb)

Bron: HLN

Hevige regenval leidt tot goudkoorts in Australië

In de Australische deelstaat Victoria heeft de recente overvloedige regenval een nieuwe kleine goudkoorts veroorzaakt. Het regenwater heeft immers een laag aarde weggespoeld, waardoor glimmende klompjes aan de oppervlakte komen piepen.
David Watters, die de winkel Gold World uitbaat in Bendigo, zegt dat de hevige regenval hem 15 procent meer klandizie oplevert. Hij verkoopt de meest geavanceerde metaaldetectors voor omgerekend 4.750 euro, en verhuurt ze voor 62 tot 91 euro per dag. Hij biedt ook opleidingen van drie uur aan voor 124 euro.

Aangezien het meeste goud dat tevoorschijn kwam door de overstromingen in waterlopen ligt, is de traditionele manier met de goudpan en goudsluizen ook terug populair. Een pan kost 15 euro, een draagbare riviersluis 170 tot 508 euro .

Succes
Watters krijgt ook geregeld gelukzoekers over de vloer die komen pronken met hun vondst. "We hadden een kerel die een metaaldetector bij ons kocht en 2.500 dollar (1.816 euro) verdiende op zijn eerste dag. Hij vond bijna twee ounces (56 gram)," zegt Watters in de Herald Sun. "Een andere klant vond op een dag 25 kleine klompjes met een waarde van 1.000 dollar (726 euro). Dat was ergens in de goudvelden in centraal Victoria, maar ze zeggen je nooit waar precies."

Watters vertelt dat 80 procent van de grootste goudklompen ter wereld (groter dan 500 ounces of 14,2 kg) werden gevonden in centraal Victoria. "En het is waarschijnlijk dat er nog meer grote jongens liggen", meent hij. "Je moet gewoon weten waar je moet zoeken", verduidelijkt goudzoeker Peter Wortington. (hlnsydney/sam)

Bron: HLN

Een vrouw filmt bijna haar eigen dood

In de Amerikaanse staat North Carolina was een vrouw het gevaarlijke rijgedrag van twee vrachtwagens aan het filmen met haar gsm toen plots een houten balk door haar voorruit knalde en haar nipt miste.


video


Wendy Cobb (40) zette het filmpje vorige week online, naar eigen zeggen omdat haar zoon wou zien of het meer dan 1.000 hits kon krijgen op YouTube. Inmiddels is het een dikke hit met bijna een miljoen bezoekers op de originele video alleen al.

Aangezien ze het filmpje postte op 1 april, dachten veel internetters dat het ging om een grap. De politie heeft het verhaal nu echter geverifieerd, weet autoblog Jalopnik.

De balk lag op de weg, en werd in de richting van Cobb gecatapulteerd toen de voorliggers hem raakten, vertelt de vrouw aan Jalopnik. Ze heeft inmiddels de commentaren op haar filmpje wel uitgeschakeld, aangezien ze bakken kritiek krijgt omdat ze filmde achter het stuur. (hlnsydney/sam)

Bron: HLN

woensdag 6 april 2011

Twee unieke sterren zullen ooit reïncarnerenAmerikaanse astronomen hebben twee unieke sterren ontdekt. De twee hemellichamen zijn al overleden, maar staan zo dicht bij elkaar dat ze ooit zullen samenkomen en worden herboren als één nieuwe ster. Die reïncarnatie was nog nooit eerder ontdekt, heeft de universiteit Harvard vandaag bekendgemaakt.

De vondst verschijnt binnenkort in het wetenschapsblad Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Beide ontdekte sterren hebben het materiaal in hun kern al opgebrand.

Zulke gestorven sterren worden witte dwergen genoemd. Over ongeveer 37 miljoen jaar, voor ruimtebegrippen vrij snel, zal het duo fuseren. Daardoor zullen de reacties in de kern weer op gang komen en zal de nieuwgeboren ster als vanouds gaan schijnen, aldus de astronomen.

Het sterrenduo wordt SDSS J010657.39-100003.3 genoemd. Het koppel staat op een afstand van ongeveer 7800 lichtjaren in het sterrenbeeld Walvis.

De afstand tussen de twee dode sterren is slechts 225.000 kilometer. Dat is minder dan de afstand van de aarde tot de maan. De twee draaien om elkaar heen met een snelheid van 1,6 miljoen kilometer per uur. Een omloop duurt daardoor maar 39 minuten. (anp/adha)

Bron: HLN

Autosleutel doorboort schedel van peuterIn China is een tweejarig jongetje aan de dood ontsnapt. Het knaapje kwam ten val terwijl hij een autosleutel in zijn hand had. De sleutel doorboorde de schedel van het kind. De kleine Liu Xingyu is inmiddels geopereerd. De dokters stellen dat hij geen blijvende letsels aan het ongeval zal overhouden.

Dol op auto's
Xingyu is dol op auto's. Zijn vader baat een garage uit en het knaapje is niet van zijn zijde weg te slaan in het atelier. "Hij kan zelfs al auto's starten", zegt pa Liu Yong.

Val
Die liefde voor wagens werd de peuter evenwel bijna fataal. Begin deze maand viel hij in de garage terwijl hij een autosleutel in zijn hand had. De sleutel doorboorde zijn schedel. "Toen ik m'n zoontje overeind wilde helpen, zag ik tot mijn afgrijzen dat de autosleutel in zijn hoofd stak", getuigt vader Yong.

Deel schedel weghalen
Het kind werd in allerijl naar het ziekenhuis gebracht. De chirurgen konden niet meteen de sleutel verwijderen omdat dit het brein zou kunnen beschadigen en aanleiding zou kunnen geven tot ernstige bloedingen. "Daarom hebben we met de grootste omzichtigheid het stukje schedel rond de autosleutel weggenomen", zegt professor Liu Chenyong van de afdeling neurochirurgie in het ziekenhuis van Guanghzhou.


Succes
Na de verwijdering van het stuk schedel, kon de sleutel weggehaald worden. De wonde werd gereinigd en vervolgens werd de sehedel weer dichtgemaakt. De operatie was een succes en Liu Xingyu zal weldra weer de 'oude' zijn. (eb)

Bron: HLN

Broers maken stoofpotje van pas begraven lijkIn Pakistan heeft de politie twee broers gearresteerd. Ze worden ervan verdacht een stoofpotje te hebben bereid met als ingrediënt het vlees van een pas begraven vrouw. Dat meldt The Guardian.
Volgens de politie hebben de twee de benen van de 24-jarige overleden vrouw afgesneden en in een ijzeren pot aan de kook gebracht. Ze hadden al een deel van hun stoofschotel opgegeten toen de politie in hun huis in de provincie Punjab binnenviel.

Wraak op vrouwen
De broers Muhammad Arif (40) en Farman Ali (37) zouden zich al een tiental jaar geleden 'bekeerd' hebben tot het kannibalisme. Dat gebeurde toen hun moeder overleed en hun respectievelijke vrouwen hen in de steek lieten. Ze beschouwen hun opmerkelijke dieet als een vorm van wraak op vrouwen. "Ze raakten als het ware verslaafd aan mensenvlees", aldus politie-officier Malik Abdul Rehman.

Familiebezoek
De broers werden gerresteerd nadat de familie van een jonge vrouw, die pas overleden was aan kanker, haar graf gingen bezoeken. Ze stelden vast dat het lijk van hun dierbare - de 24-jarige Saira Parveene - was opgegraven.

Lijkje van vierjarig kind
De politie volgde een spoor dat leidde naar het huis van de gebroeders Muhammad Arif en Farman Ali. Daar vonden de speurders de resten van het lichaam van Saira Parvee, naast schoppen, messen, ander gereedschap en uiteraard de macabere stoofschotel. Ook stootten de agenten op het lijkje van een vierjarig kind dat eveneens was opgegraven uit een plaatselijke begraafplaats.

Geen straf
Probleem voor de Pakistaanse gerechtelijke instanties, is dat er geen specifieke straf is voor kannibalisme. De broers zullen moeten terechtstaan voor grafschennis. De maximumstraf hiervoor is zes maanden cel. (eb)

Bron: HLN

dinsdag 5 april 2011

Bern schaft doodstraf voor honden af

BERN - Honden in het Zwitserse kanton Bern kunnen opgelucht ademhalen. Dinsdag schafte het kanton de doodstraf voor honden af. Deze kon opgelegd worden als baasjes geen belasting voor hun hond betalen. Dat berichtte het Zwitserse persbureau SDA.

De bepaling stamt uit 1903. Tot ontsteltenis van dierenvrienden dreigde het dorp Reconvilier vorig jaar nog de bepaling toe te passen op de huisdieren van een aantal niet-betalende hondenbezitters in de 2200 inwoners tellende gemeente. Volgens het Centraal-Zwitserse kanton is de bepaling niet meer van deze tijd, omdat hondenbelasting via incasso kan worden geïnd.

Bron: de Telegraaf

'Nederland onverklaarbaar fel tegen religie'


TILBURG - Nederland loopt in de hele wereld voorop als het gaat om het ontmantelen van religie en religieuze waarden. Nergens ter wereld gaat de „ontinstitutionalisering” van de religie zo snel als in Nederland. Godsdienstsociologen breken zich het hoofd over een verklaring voor dat verschijnsel.

Dat zegt theoloog Marcel Poorthuis, die woensdag zijn intreerede als hoogleraar interreligieuze dialoog aan de Universiteit van Tilburg uitspreekt. Zijn leeropdracht is nieuw voor Nederland en volgens Poorthuis „gecreëerd vanuit de actualiteit.”

„Mensen verlaten de zekerheden van de kerk, maar worden tegelijkertijd steeds fundamentalistischer in hun opvattingen over andersdenkenden, zoals moslims. Dialoog tussen de godsdiensten is nodig om de wereld leefbaar te houden”, aldus de hoogleraar.

Bron: de Telegraaf

Senaat verwerpt elektronisch patiëntendossier

DEN HAAG - De Eerste Kamer heeft dinsdag unaniem het plan verworpen waarmee minister Edith Schippers (Volksgezondheid) de verplichte elektronische uitwisseling van medische gegevens wilde regelen.

Het zogeheten Elektronisch Patiëntendossier (EPD) is volgens de Senaat in de landelijke opzet nu niet veilig genoeg. De Eerste Kamer wil nu een kleinere, regionale opzet van het elektronisch patiëntendossier. Daarbij zou gebruik moeten worden gemaakt op al gedane technische investeringen in het systeem.

De weerstand in Eerste Kamer werd de afgelopen weken al duidelijk, ook bij regeringspartij VVD die Schippers voorhield dat ze het voorstel beter kon terugtrekken. Dinsdag liet ook coalitiegenoot CDA weten de voorgestelde landelijke opzet van de EPD niet te kunnen steunen.
Ogen soldaat dichtgelijmd met superlijm


Drie Britse soldaten hebben een nieuwkomer op hun basis in Cyprus op zijn bed vastgebonden en vervolgens zijn ogen dichtgelijmd. Een grote groep soldaten heeft naar het tafereel staan kijken.
Het slachtoffer, de zeventienjarige Scott Parker, werd bevrijd door officieren die hem hoorden schreeuwen. Daarop is de jonge soldaat naar het ziekenhuis van zijn eenheid gebracht waar zijn oogleden opengesneden werden. Hij was tijdelijk verblind en zal nooit meer wimpers hebben.

Het ontgroeningsritueel komt de drie daders zwaar te staan. Ze moeten zich voor de krijgsraad verantwoorden voor mishandeling. De advocaat van het drietal laat weten dat de soldaten de lijm op het voorhoofd hadden aangebracht en dat het niet de bedoeling was dat het in de ogen van de zeventienjarige terecht zou komen.

Bron: AD

maandag 4 april 2011

Mythische schildpad in Vietnam eindelijk gevangen


Na diverse mislukte pogingen is het vandaag eindelijk gelukt de beroemdste schildpad van Vietnam te vangen. Honderden kijkers die zich langs het Ho Hoan Kiem-meer in het centrum van de hoofdstad Hanoi hadden verzameld, juichten, toen ongeveer vijftig reddingswerkers een net rond het dier legden.

Eerdere pogingen waren mislukt. De reuzenschildpad is voor onderzoek naar een eilandje overgebracht.

De autoriteiten kwamen in actie, nadat getuigen wonden in de hals van het dier, volgens de Vietnamezen een van de laatste vier van zijn soort, hadden gezien. Deskundigen denken dat die wonden het gevolg kunnen zijn van de vervuiling van het water van het meer, van vishaken of van aanvallen van roodoorschildpadden, waarvan het aantal in het meer is toegenomen.
Kou breekt ozon boven Noordpool af

De ozonlaag boven de Noordpool was in maart nog bijzonder koud. De lage temperaturen houden dit voorjaar uitzonderlijk lang aan, waardoor de afbraak van ozon langer doorgaat dan in andere jaren.
Een tweede oorzaak van de dunnere ozonlaag is dat er door weersomstandigheden minder ozonrijke lucht uit de tropen is aangevoerd. Dat heeft een woordvoerder van het KNMI laten weten.
De temperaturen lopen nu op, waardoor de afbraak van de ozonlaag stopt en geleidelijk weer oploopt. Dat zal dit jaar langer duren, door de relatief grote afbraak. Het duurt een tijd voor de ozon weer is aangevuld.

Daardoor is de ozonlaag op het noordelijk halfrond dit voorjaar minder dik dan in andere jaren. De situatie zoals van begin maart met aanhoudende kou in de ozonlaag, komt weinig voor. (ANP)

Bron: AD

Leraar (26) slaat leerling (7) dood voor twee dollar


Een 26-jarige Maleisische leraar wordt ervan verdacht een 7-jarige leerling te hebben doodgeslagen. Dat melden Aziatische media vandaag. De docent zou dit hebben gedaan omdat de knaap 2 dollar van een medeleerling zou hebben gestolen.

De leraar strafte de leerling niet alleen door hem een paar rake klappen te verkopen, maar ook door hem twee uur lang vast te binden en bijna te wurgen. De jongen werd in het ziekenhuis opgenomen met talloze hoofdwonden en inwendige bloedingen.

De leraar wordt vastgehouden zolang de zaak in onderzoek is. Als de man schuldig wordt bevonden aan moord, kan hem de doodstraf worden opgelegd. Volgens de Aziatische media is dit het extreemste geval van mishandeling van een leerling in Maleisië in vijftien jaar tijd. (anp/adv)

Bron: HLN