Translate

zaterdag 26 maart 2011

Verlamde vrouw bestuurt computer met gedachten


CLEVELAND - Een verlamde vrouw van achter in de vijftig kan via een breinimplantaat nauwgezet een computer bedienen met haar gedachten. Deze proefpersoon, die niet kan spreken en volledig verlamd is, wordt S3 genoemd.

In een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Journal for Neural Engineering beweren Amerikaanse wetenschappers te hebben aangetoond, met het project Braingate, dat het mogelijk is om via een breinimplantaat een computer te besturen, met gedachten.

Sinds drie jaar heeft proefpersoon S3 een dergelijk implantaat. Zij kan in 91,3 % van de gevallen met gedachten objecten op het computerscherm aanwijzen. Dit is volgens de wetenschappers een doorbraak.

Het implantaat functioneert prima in de menselijke hersenen, ook al treedt er wel slijtage op na 1000 dagen. Belangrijk is dat het niet wordt afgestoten, ook dit is een doorbraak aldus de onderzoekers. (AHA)

Bron: AD

Verkeersleider valt in slaap tijdens dienst

WASHINGTON - De Amerikaanse luchtverkeersdienst FAA stelt een onderzoek in naar het vliegveld nabij het Witte Huis in het Amerikaanse Washington. Een verkeersleider was daar 's nachts in slaap gesukkeld. Twee vliegtuigen waren ondertussen zonder toestemming geland.

De piloten hadden vergeefs enkele malen geprobeerd contact te leggen met de controletoren van Reagan National Airport in Washington, meldde de krant USA Today zaterdag. De verkeersleider was die nacht de enige die dienst had. De Amerikaanse minister van Verkeer bepaalde dat op de luchthaven van Washington voortaan steeds twee verkeersleiders in actie moeten zijn.

De National Transportation Safety Board (NTSB) wees op de vermoeiende dienstroosters van de luchtverkeersleiders. Een slaperige verkeersleider in Lexington had in 2006 een toestel laten opstijgen vanaf een gesloten baan: bij het ongeluk stierven 49 mensen. (ANP/AHA)

Bron: AD

Lees ook: Hoofd luchtverkeersleiding VS stapt op na slaapincident
Lees ook: Zevende slapende luchtverkeersleider betrapt in de VS

'Ambassadeurs in Nederland sluiten personeel op'

DEN HAAG - Diplomaten in Nederland buiten hun personeel uit en sluiten ze zelfs op. De ambassades maken vaak gebruik van goedkope Aziatische arbeidskrachten. Deze werknemers worden zwaar onderbetaald, mogen veelal de deur niet uit en moeten alle officiële papieren inleveren.
Dit meldden de Wereldomroep en dagblad Trouw.

Advocate Antoinette Vlieger heeft 150 dienstbodes gesproken en spreekt van 'moderne slavernij' en 'mensenhandel'. "Gelokt door een aantrekkelijk loon en een degelijk ogend contract, arriveren ze bij hun nieuwe werkgever. Maar eenmaal aangekomen bij de werkgever wordt het contract verscheurd en de arbeidsrechten aan de laars gelapt," aldus Vlieger'Alle sociale huren 120 euro omhoog'


AMSTERDAM - Minister Piet Hein Donner (Wonen) werkt aan een plan om alle huren van sociale huurwoningen in één klap met 120 euro op te trekken.
Dit schrijft Het Parool vandaag. De verhoging gebeurt door woningen in het puntensysteem extra punten toe te kennen. Een groot aantal woningen ontstijgt daardoor de sociale sector.

Dit melden medewerkers van Amsterdamse woningcorporaties. De plannen zijn zó ingrijpend voor stedelijke gebieden met veel sociale huurwoningen dat wethouders, ambtenaren, corporaties en huurdersorganisaties de ontwikkelingen gespannen volgen.

In Amsterdam zouden ongeveer 28.000 van de 200.000 sociale huurwoningen in de vrije sector terechtkomen na de maatregel. De nieuwe plannen komen in de 'huurbrief 2011', waarin staat met hoeveel procent de huren per 1 juli mogen stijgen. Dit keer wil Donner ook het puntenstelsel aanpassen. Vrijdag werd de huurbrief echter niet besproken in de ministerraad; dat is een week uitgesteld.
Kerncentrale Borssele ontsnapt aan grote ramp

HILVERSUM - In de kerncentrale Borssele zijn de afgelopen 30 jaar zeker 372 storingen geweest waarvan een aantal zeer ernstig en onacceptabel. Dat zegt oud-hoogleraar Cees Andriesse vandaag in het radioprogramma Argos.
Men is door het oog van de naald gekropen en gered door het toeval. Onder iets andere omstandigheden had er een ernstige situatie kunnen optreden. Dat is onacceptabel


Bij de Kernfysische Dienst zijn de 372 storingen opgegeven, maar ze hebben nauwelijks aandacht gekregen in de media. Het is slechts toeval dat er geen grote ongelukken zijn gebeurd. Borssele is meermalen ontsnapt aan een grote ramp.

Een van de gevaarlijkste incidenten was in 1986 toen door een storing de elektrische voeding uitviel. De noodkoelwaterpompen functioneerden niet. De kerncentrale werd gered door een elektrische verbinding met de naburige kolencentrale, die noodstroom kon leveren.

Dit bewijst volgens de oud-hoogleraar dat de veiligheid van de kerncentrale ernstig te kort schoot. "Men is door het oog van de naald gekropen en gered door het toeval. Onder iets andere omstandigheden had er een ernstige situatie kunnen optreden. Dat is onacceptabel." (AHA)

Bron: AD

Stakende TEC-buschauffeur laat mentaal gehandicapte kinderen halverwege rit staan

Een buschauffeur van de Waalse vervoersmaatschappij TEC heeft vrijdag in Châtelineau (bij Charleroi) vier minderjarige, licht mentaal gehandicapte kinderen aan hun lot overgelaten omdat hij wou deelnemen aan een stakingsactie van zijn collega's. Hij stopte volgens Le Soir en de kranten van Sud Presse in de buurt van een warenhuis, waardoor de vier de weg naar school te voet dienden voort te zetten.
De 13-jarige kinderen dienden nog 6 km te stappen naar school, het gespecialiseerd instituut "Le Bosquet" in Châtelet. "De bestuurder heeft hen zelfs niet gevraagd waar ze heen moesten. Het is onaanvaardbaar om minderjarigen uit het buitengewoon onderwijs zomaar achter te laten", verklaart Anne-Sophie, onderwijzeres uit de school van de vier.

Bij de TEC Charleroi wijst men erop dat buschauffeurs sowieso altijd hun rit moeten afwerken. Zomaar halverwege de rit stopzetten kan nooit, ook niet bij een staking. Chauffeurs dienen naar de stelplaats te gaan en pas nadien mogen ze de dienst staken, luidt het.

Volgens commercieel directeur van de TEC Charleroi, Véronique Benoît, is een onderzoek ingesteld naar de feiten. Ze sluit niet uit dat er zware sancties volgen indien alles klopt.

Bij de vakbond zien ze minder problemen. Secretaris-generaal van de CGSP, Carmino Fasano, ziet geen graten in het gedrag van de bestuurder. (belga/jv)

Bron: HLN

vrijdag 25 maart 2011

Stress vlak voor menstruatie zichtbaar in hersenen

NIJMEGEN - Vrouwen zijn veel gevoeliger voor stress vlak voor hun menstruatie. Dat kunnen veel vrouwen beamen, maar onderzoekster Lindsey Ossewaarde van de Radboud Universiteit in Nijmegen ontdekte dat hormoonschommelingen in de menstruatiecyclus ook in de hersenen te zien zijn.
De schommelingen zijn te zien in de amygdala, een hersengebied dat emoties reguleert. Dat hersengebied wordt groter in de premenstruele fase. ,,Dat we nu weten waar de schommelingen vandaan komen, is erg waardevol. Angststoornissen en depressies komen tweemaal vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Sommige vrouwen hebben hier alleen last van in de premenstruele fase. Op basis van deze bevindingen zouden bijvoorbeeld antidepressiva kunnen ontwikkeld worden die zich specifiek richten op dat hersengebied'', zei Ossewaarde vrijdag. (ANP)

Bron: AD

Reusachtige schedel van onbekend dier gevonden


SANTIAGO - Chilleense archeologen hebben de schedel van een enorm dier blootgelegd. De vondst kwam aan het licht toen bouwvakkers bij de aanleg van een waterinstallatie op een reusachtige slagtand stuitten.
Veel is nog niet bekend over het dier. Wat het was en wanneer het leefde moet nog worden uitgezocht.

video

Bron: AD

OM: Puntenrijbewijs voor iedereen

DEN HAAG - Het kabinet komt dit voorjaar met een voorstel voor een nieuw systeem voor het rijbewijs. Wat het Openbaar Ministerie betreft kan daarin het rijbewijs een soort vergunning worden die wordt ingetrokken wanneer een automobilist te vaak in de fout gaat.
Dat melden ingewijden vanmorgen. Iedere automobilist kan strafpunten krijgen voor bijvoorbeeld rijden onder invloed of te hard rijden. Te veel punten betekent voor bepaalde tijd het rijbewijs inleveren. Die straftijd kan volgens de notitie van het OM oplopen tot anderhalf jaar.

De ministers Melanie Schultz (Infrastructuur) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) hebben nog geen besluit genomen. Ze overleggen nog over een voorstel, waarbij wordt gekeken hoe het nu bestaande stelsel van sancties in zowel het straf- en als het bestuursrecht kan worden gestroomlijnd. ,,Hoe het nieuwe systeem daarom precies moet worden ingevuld, is nu nog niet helemaal duidelijk", aldus Schultz.
Babycycloop leeft slechts één dag


ROTTERDAM - In India is vorige week een jongetje geboren met slechts één oog, centraal op het voorhoofd, en zonder neus. Het leefde slechts een dag.
,,Waarschijnlijk moet hij een vorm van cyclopia hebben gehad," aldus gynaecoloog Ashok Anand die de baby na een keizersnede bij de 34-jarige moeder Veena Chavan ter wereld zette. Een cycloop is een verschijnsel uit de Griekse mythologie waarvan beide ogen min of meer zijn versmolten.

Een echo na 32 weken bracht aan het licht dat de baby van Chavan een waterhoofd had. Hierbij gaat het om een abnormaal grote hoeveelheid vocht die is opgehoopt in de schedelholte. Veelal gaat het om een aangeboren afwijking.
Slimme hond pas na knuffels van vrouwen van het veld

De hond in onderstaand filmpje heeft zijn moment van glorie strategisch uitgekozen. In plaats van zoals een eend over de boarding gegooid te worden of zoals een uil aangetrapt te worden en te sterven, betrad de hond het voetbalveld tijdens een vrouwenmatch. Meer bepaald de finale van een internationaal toernooi in Turkije, tussen de Sky Blue FC en LdB Malmo. Naar de initiële harde mannelijke aanpak om weggevoerd te worden heeft hij geen oren. Neen, deze hond wil pas op zachtaardige wijze van het veld na knuffels van meerdere vrouwen tegelijkertijd. (hlnsydney/odbs)

videoBron: HLN

Meisje met tongtumor zamelt geld in voor operatie

Het twaalfjarige Chinese meisje Ouyang Juhong lijdt aan een zeldzame tumor die haar tong doet opzwellen. Het gezwel is goedaardig, maar bijzonder hinderlijk. Het meisje is nu een inzameling gestart om met dat geld de tumor te laten weghalen.

Bedelen
Het meisje wil een normaal leven leiden. Dat zag er even anders uit toen haar ouders werden benaderd door ongure individuen. Die wilden Ouyang Juhong kopen en haar laten bedelen in de straat. Gelukkig zijn haar ouders daar niet op ingegaan.

Schenking
Tijdens een eerste inzamelactie heeft het personeel van het Centrale Ziekenhuis in de stad Loudi alvast het goede voorbeeld gegeven. Zij overhandigden een geldbedrag aan het moedige meisje. Haar slogan 'Ik wil naar school gaan, niet bedelen' zal daar wellicht niet vreemd aan zijn. (eb)

Bron: HLN

Schaap baart 'hond'

Een Chinese boer beweert dat een van z'n schapen een hond op de wereld heeft gezet. Het 'puppylam' heeft wel een wollen vachtje, maar z'n bek, snuit, ogen, pootjes en staart lijken inderdaad erg op die van een hond.


Volgens dierenartsen is het onmogelijk dat een schaap een hond ter wereld brengt. Intussen troepen nieuwsgerigen evenwel samen op de boerderij van Lui Naiying om het merkwaardige fenomeen met eigen ogen te bekijken.

Nooit gezien
"Ik was niet weinig geschrokken toen ik het merkwaardige lam ontdekte naast zijn moeder", aldus Lui. "In mijn twintig jaar als schapenboer heb ik dit nog nooit gezien".

Afwijking
Een onderzoeker aan een dierencentrum in Xi'an zegt inmiddels dat het volstrekt onmogelijk dat een schaap bezwangerd wordt door een hond. "We hebben hier wellicht te maken met een lammetje dat een afwijking vertoont", aldus Yue Guozhang. (eb)


Bekijk de foto's hier


Bron: HLN

donderdag 24 maart 2011

Genetisch gemanipuleerde koeien geven 'mensenmelk'

PEKING - Chinese wetenschappers zijn erin geslaagd om koeien zo te manipuleren dat ze melk geven die veel wegheeft van menselijke melk. Volgens de Chinese krant China Daily kan het product al over twee jaar op de markt zijn.
Wetenschappers van het Staatslaboratorium voor Agrobiotechnologie aan de Chinese Landbouwuniversiteit hebben inmiddels een kudde van tweehonderd dieren gekweekt. Die zijn genetisch gemanipuleerd om melk te geven met dezelfde eigenschappen als moedermelk bij mensen.

Moedermelk bevat bestanddelen die ten goede komen aan het immuunsysteem en het zenuwstelsel van kinderen, maar die worden niet teruggevonden in normale melk van geiten of koeien. Tot nog toe was er geen manier gevonden om die bestanddelen op grote schaal te produceren.

"Toppunt van weelde"
De wetenschappers willen de melk niet enkel voor kinderen produceren, maar ook voor volwassenen. "In het oude China konden enkel de keizer en keizerin hun hele leven menselijke melk drinken, wat gezien werd als het toppunt van weelde", zegt Li Ning, directeur van het Staatslaboratorium. "Waarom zouden we dat soort melk niet beschikbaar maken voor gewone mensen?"

Volgens Li gaat het niet over een wild experiment, maar kan de melk al over enkele jaren commercieel geproduceerd worden.

Bron: AD

China Daily meldt dat het Chinese ministerie van Landbouw al begonnen is met tests om de veiligheid van de melk te controleren. Als die tests in de volgende 22 maanden bemoedigend zijn, kan de melk al over enkele jaren op de markt komen.

'Khadaffi niet lang meer aan de macht'

PARIJS - De Franse minister van Buitenlandse zaken Alain Juppé verwacht dat hoewel een verandering van regime in elk geval op papier geen doel is van de militaire operatie, Khadaffi toch niet lang meer aan de macht zal zijn.

"Ik ben ervan overtuigd dat in Tripoli sommige mensen met macht zich beginnen af te vragen: kunnen wij wel doorgaan met een dictator die, zonder overdrijven, gestoord is?", aldus de minister.

Luchtaanvallen wegens succes verlengd
Eerder vandaag maakte de Franse minister bekend dat de luchtaanvallen op Libië een succes zijn en daarom doorgaan. "Er vallen geen burgerslachtoffers door", benadrukte Juppé.

Juppé zei voor de radio dat de aanvallen uitsluitend zijn gericht op militaire doelen. Ze beschermen burgers tegen aanvallen van troepen die loyaal zijn aan de Libische dictator Muammar Khadaffi. De luchtaanvallen gaan net zo lang door tot die troepen zijn geneutraliseerd, aldus Juppé. Dat zal volgens de Franse bewindsman "een kwestie van dagen of weken maar zeker niet van maanden" zijn.

De NAVO verantwoordelijk
Frankrijk is er volgens Juppé voorstander van dat de verantwoordelijkheid voor de operatie wordt overgedragen aan de NAVO. De aanvallen zijn in het kader van een resolutie van de Veiligheidsraad van de VN, die onder meer een no-flyzone heeft afgekondigd om te voorkomen dat regeringstroepen in Libië burgers aanvallen. (ANP/AFP)

Bron: AD

Alarm op Schiphol voor toestel Delta Air Lines


SCHIPHOL - Op Schiphol is vandaag korte tijd alarm geslagen wegens een arriverend vliegtuig dat in problemen leek te verkeren. Het gaat om een toestel van Delta Air Lines dat uit Minneapolis (VS) naar Amsterdam vloog. De piloot had voor de landing assistentie gevraagd van de luchthaven.
Dat heeft een woordvoerster van de luchthaven gemeld.

Het vliegtuig, met meer dan 150 mensen aan boord, werd opgewacht door ambulances en brandweerauto's maar landde veilig. Bij de luchthaven is nog niet bekend wat er met het vliegtuig aan de hand was en waar het vandaan kwam.

Ook een woordvoerster van Delta Air Lines kon niks zeggen over de reden waarom er alarm werd geslagen. Wel zat er in een van de banden weinig lucht. Medewerkers van de luchtvaartmaatschappij onderzoeken het toestel. Volgens Delta heeft niemand in het toestel iets van het incident gemerkt. (ANP)

Bron: AD

Kerncentrale vervuilt oceaan


TOKIO - De geplaagde Japanse kerncentrale Fukushima I vervuilt de Grote Oceaan. In het zeewater bij de nucleaire installatie is bijna 147 keer zo veel jodium-131, een zeer schadelijke radioactieve stof, gemeten als toegestaan. In de komende dagen slaan de metingen waarschijnlijk nog hoger uit.

Het dek van een Amerikaans marineschip wordt schoongespoten en door het personeel van radioactieve deeltjes ontdaan. De rotzooi gaat zo de zee in. 

Dat heeft de eigenaar van de kerncentrale, het energiebedrijf Tepco, aan het Japanse persbureau Kyodo laten weten. Het bedrijf beweert dat er vooralsnog geen gevaar is voor de volksgezondheid. Het radioactieve materiaal is vermoedelijk door de regen in zee gekomen. Ook kan bluswater de oorzaak zijn. Dat werd van buitenaf op de nucleaire installatie gesproeid om de centrale te koelen.

Volgens Tepco zijn de zorgwekkende metingen woensdag gedaan, vlakbij de plek waar de afvoerleidingen van de kerncentrale uitkomen in zee. Onderzoekers vonden ook cesium-137, een andere gevaarlijke stof. De hoeveelheid radioactief materiaal in zee is de hele week al veel te hoog.

Lichten uit voor nieuwe editie van Earth Hour op 26 maart


Bijna 200 Belgische steden en gemeenten roepen hun inwoners op om zaterdag 26 maart deel te nemen aan Earth Hour, een klimaatactie van het World Wildlife Fund (WWF) waarbij wereldwijd wordt opgeroepen gedurende een uur de lichten te doven. De actie vindt plaats van 20.30 uur tot 21.30 uur.


Naar schatting 750.000 Belgische gezinnen zullen hun lichten voor de gelegenheid doven. Ook tientallen bedrijven nemen deel aan Earth Hour. In heel het land vinden talloze acties plaats. Zo zal de Brusselse burgemeester Freddy Thielemans om 20.30 uur met een lichtknop op de Grote Markt het stadhuis in duisternis hullen.


Volgens WWF tonen de Belgische beleidsmakers een manifest gebrek aan ambitie en coherentie als het over het klimaat gaat. Zo kijkt België niet verder dan 2012, terwijl Europa zijn stappenplannen uitbreidt naar 2020 en 2050. "Een gebrek aan eensgezindheid op de verschillende niveaus ligt aan de basis van het probleem", zo luidt het. WWF roept dan ook op tot samenwerking op federaal en regionaal vlak, en is vragende partij voor een klimaatwet waarin men zich engageert om de CO2-emissies tegen 2050 tot bijna nul te herleiden.

Volgens WWF heeft België een enorm potentieel om het energieverbruik drastisch te beperken. De organisatie beseft echter wel dat de huidige politieke situatie waarin ons land verkeert, niet bepaald gunstig is voor het nemen van ingrijpende maatregelen.

In 2010 namen ongeveer 125 landen deel aan de actie. Earth Hour maakt deel uit van een internationale campagne van WWF tegen de klimaatverandering. (belga/sps)

Bron: HLN

Moeder injecteert dochter van acht driemaandelijks met Botox

Zoals wel meerdere meisjes van acht houdt de Engelse Britney Campbell van dansen op muziek van Lady Gaga, van mode en van het dragen van wat make-up. Maar bij Britney gaat dat nog wat verder. Eens om de drie maanden wordt ze grondig onder handen genomen door mama Kerry, die haar gezicht met Botox behandelt en heel haar lijf laat waxen.
Schoonheidsspecialiste Kerry (34) uit Birmingham koopt de Botox-naalden en vullingen op het internet. De haargroei inherent aan de puberteit van het meisje, inclusief die rond de schaamstreek, wordt met waxbeurten grondig aangepakt. Kerry is ervan overtuigd dat haar dochter zo beroemd zal worden als tiener. "Wat ik nu doe voor Britney, zal een ster van haar maken. Ooit zal ze een model, actrice of zangeres zijn", vertelt ze in de Engelse 'The Sun'.

Onverantwoord?
"Deze behandelingen staan er garant voor dat ze er op latere leeftijd ook nog jeugdig zal uitzien. Haar baby-face kan nog lang meegaan. Ik ben er me bewust van dat als mensen dit zien, ze dit onverantwoord zullen vinden. Maar ik test de Botox-vullingen die ik op internet koop altijd eerst op mezelf uit. Als specialiste weet ik ook de juiste hoeveelheid in te spuiten. Ik wil Britney alleen maar een zo goed mogelijke start in haar leven geven, zodat ze makkelijker een superster kan worden."

Borstvergroting
Ondanks dat de medische wereld Botox alleen maar aanbeveelt voor volwassenen, claimt Kerry dat haar dochter geen gevaar loopt. "Ik ben er net trots op dat ze dat op haar leeftijd al krijgt. Ik wou dat ik dat ook gekregen had toen ik jonger was", zegt Britney, wiens man -een wetenschapper nota bene- vier jaar geleden overleden is. Britney zelf beschouwt de behandelingen als doodnormaal. "Mijn vriendinnen vinden het best cool en willen zoals mij zijn. Ik kijk voor het slapengaan altijd na of ik geen rimpels heb. Als ik er toch zie, vraag ik mijn mama om meer injecties. Vroeger deden ze pijn, maar nu voel ik het niet meer. Ik hoop ook snel op een borstvergroting, een neuscorrectie en een wax van de wenkbrauwen. En een eerste tattoe natuurlijk, zodat ik een echte ster kan worden."

San Francisco
Om de droom van Britney in vervulling te laten gaan, is Kerry verhuisd naar San Francisco. Daar schrijft ze haar dochter regelmatig in voor schoonheidswedstrijden, waar ze het meer dan eens opneemt tegen andere 'Botox-meisjes'. "Liever een mooi gezicht dat wat kunstmatig is dan een minder mooi", besluit Kerry. Ondertussen leert Britney ook piano spelen, doet ze aan ballet en gaat ze regelmatig zwemmen. (hlnsydney/odbs)

Bron

woensdag 23 maart 2011

Ruim 25.000 doden en vermisten in Japan


TOKIO - Het aantal doden en vermisten door de aardbeving en tsunami in Japan is opgelopen tot boven de 25.000. De autoriteiten hebben ongeveer 9500 lichamen geïdentificeerd. Meer dan 15.600 mensen worden nog vermist.
De prefectuur Miyagi is met ruim 5700 doden en bijna 6200 vermisten het zwaarst getroffen. Ook in het noordelijker gelegen Iwate zijn duizenden mensen omgekomen. In totaal zijn ongeveer 2700 mensen gewond geraakt. Vele tienduizenden huizen zijn weggevaagd of beschadigd.

De aardbeving en vloedgolven van 11 maart zijn een van de grootste natuurrampen in de Japanse geschiedenis. De dodelijkste ramp was de aardbeving die Tokio en omgeving in 1923 trof. Daarbij vielen meer dan 100.000 doden. De beving in Kobe in 1995 eiste ruim 6400 levens. (ANP)

Bron: AD

Vrouw verlost van 11.688 galstenen

In China hebben dokters een vrouw verlost van welgeteld 11.688 galstenen. Verplegers hadden drie dagen nodig om het exacte aantal steentjes te tellen.

Drie jaar geleden al werd vastgesteld dat Luo Defang (45) met galstenen te kampen had. Ze liet zich echter niet behandelen, tot onlangs de pijn niet meer te harden was.

Spoed
De vrouw ging naar het hospitaal. Daar stelden de artsen vast dat haar galblaas letterlijk vol stak met steentjes. Luo Defang werd met spoed geopereerd. "We hebben al de steentjes in een teil gelegd en de verplegers gevraagd ze te tellen", aldus dokter Zhou Zhengdong. "Na drie dagen tellen, bleken dat er 11.688 te zijn". (eb)

Bron: HLN

Naakte vrouw op rots gered


Reddingswerkers hebben in het Amerikaanse San Diego een naakte vrouw van de rotsen moeten plukken. De 27-jarige dame kwam gisternamiddag vast te zitten op een klif aan Black Beach in Torry Pines. Ze was lichtgewond en kon haar kleren bovenaan de rotsen weer recupereren. De reddingsoperatie duurde een uur en er moest een helikopter aan te pas komen.

 video  


Het is niet duidelijk wat de vrouw precies dáár deed, waarom ze naakt was én wie de hulpdiensten verwittigde. Misschien een paraglider of iemand op het strand, want vanop de top was de blote dame niet te spotten.

De vrouw mag zich aan een boete verwachten omdat de plek verboden terrein was én omdat ze naakt was. (jv)

Bron: HLN

Koudste ster ooit gevonden


Een internationale groep astronomen heeft de koudste ster ooit gevonden. De temperatuur op CFBDSIR J1458+1013B is ongeveer 97 graden Celsius, iets kouder dan kokend water. Dat hebben twee sterrenwachten in Hawaï bekendgemaakt. De ontdekking verschijnt binnenkort in het wetenschappelijke tijdschrift Astrophysical Journal.
Sterren zijn normaal veel warmer. Zo is de temperatuur op onze zon ongeveer 6000 graden Celsius. De heetste ster in het heelal is ongeveer 40.000 graden. CFBDSIR J1458+1013B blijft echter koud omdat het een zogeheten bruine dwerg is. Bij zulke 'mislukte sterren' is er geen chemische reactie in de kern. Daardoor stralen bruine dwergen nauwelijks warmte en licht uit, zoals onze zon. Dat maakt het ook uitermate moeilijk om bruine dwergen te zien.

CFBDSIR J1458+1013B staat op ongeveer 75 lichtjaar (709 biljoen kilometer) van de aarde. (anp/adb)

Bron: HLN

Vegetariër gooit vliegtuigmaaltijd naar crew

Een passagier was tijdens een vlucht van Continental Airlines zo boos over de maaltijd die ze aangereikt kreeg, dat ze het volledige dienblad naar de cabinemedewerker smeet.
Het toestel was vertrokken van de Dominicaanse Republiek en onderweg naar Newark Liberty International Airport toen de vrouw plots uitzinnig van woede werd, zo meldt de New York Post. De passagier had een vegetarische maaltijd besteld, maar kreeg een andere geserveerd en dat beviel haar duidelijk niet.

De luchthavenpolitie ving de vrouw bij aankomst op aan de gate, maar de medewerker van Continental wilde geen aanklacht tegen haar indienen. (kve)

Bron: HLN

Jongen sprong van rijdende trein en verzon vluchtmisdrijf

Een tiener uit Kalmthout is zwaargewond geraakt bij een schrijnend geval van 'train surfing'. De 14-jarige jongen was achteraan de trein gaan hangen en reed zo van Heide naar Kalmthout. In het station van Kalmthout sprong hij van de rijdende trein. Daarbij brak hij zijn bekken. Tegen zijn ouders zei hij samen met een vriend dat hij aangereden was door een auto. Ze verzonnen ook dat de chauffeur vluchtmisdrijf had gepleegd.

Maar de politie ontdekte al snel dat er iets niet pluis was. De jongens werden de voorbije dagen afzonderlijk door de politie verhoord. Een van hen viel dinsdag door de mand. De tiener had schrik dat hij door zijn ouders gestraft zou worden en daarom loog hij tegen hen. De politie heeft heel wat werkuren in de zaak gestoken, maar heeft besloten de twee tieners niet te vervolgen.


video 


dinsdag 22 maart 2011

Chinese kleuter (3) weegt al zestig kilo


PEKING - Geloof het of niet: dit knaap(je) uit het Chinese Dashan is net drie jaar, maar weegt toch al 60 kilogram. Daarmee is Lu Hao maar liefst vijf keer zwaarder dan zijn leeftijdsgenoten.
Zijn ouders gaan natuurlijk niet vrijuit: ze laten hem probleemloos hele borden ribstuk en rijst verorberen, uit schrik voor zijn befaamde woedeaanvallen. "Als hij geen derde of vierde portie krijgt, blijft hij non-stop huilen", aldus de radeloze moeder.

Enkele pogingen om zijn vreetlust in te dammen, kenden geen succes. sinds begin dit jaar is Lu Hao opnieuw tien kilo aangekomen. Crèches mag hij niet meer binnen vanwege het gevaar voor andere kinderen. Meestal zit hij dus in z'n eentje thuis te spelen, al wordt ook dat steeds lastiger. Door zijn enorme omvang raakt hij immers heel snel buiten adem.
Gruwelen met de lijkenruimers van Irak

BUFFALO - ,,We hadden een constante lucht van bedorven vlees om ons heen, ik denk dat dat kwam omdat de lijken vaak lang in de zon hadden gelegen.'' Jess Goodell had in 2004 een bizarre opdracht als marinier in Irak.

Bij een aanslag waren zeven mariniers gedood. We kregen de lijkzakken binnen. Ik maakte een zak open en die was gevuld met hoofden.
Haar taak bestond uit het verzamelen en catalogiseren van de organen en persoonlijke bezittingen van gedode Amerikaanse soldaten. Ze stopte de -vaak verminkte- lichamen in lijkzakken en plaatste de zakken in metalen dozen.

Verkoold
,,Een van mijn eerste klussen was bij een vrachtwagen, die was getroffen door een bermbom. We moesten kruipen om de chauffeur eruit te halen. Zijn lichaam was totaal verkoold. We trokken zijn verbrande bovenlichaam uit de truck. Onderin lag nog een los been. Zijn overblijfselen moesten we met onze handen bijelkaar vegen. Het was vreselijk.''Zorgen om Japanse centrale nog steeds niet voorbij

TOKIO - De kapotte kernreactor nummer 2 van de Japanse kerncentrale Fukushima I blijft ook vandaag nog rook en stoom uitstoten. Reactor nummer 3 is gestopt met roken.
 
Brandweermannen maken zich klaar om de waterkanonnen te bedienen.
Technici werken dag en nacht om de problemen in de centrale op te lossen. Medewerkers hebben de stroomvoorziening naar de centrale inmiddels weten te herstellen. Niet alle reactoren zijn aangesloten, omdat een aantal nog niet stabiel genoeg is. Na de zware aardbeving en verwoestende tsunami van vrijdag 11 maart viel het koelsysteem van de centrale uit. Dat heeft geleid tot een race tegen de klok om een ramp te voorkomen.

De atoomwaakhond van de Verenigde Naties, IAEA, stelde maandag dat de crisis in Fukushima I 'nog altijd niet is opgelost'en dat de situatie 'nog steeds ernstig' is. Maar het agentschap toonde zich ook optimistisch door te stellen dat de Japanse autoriteiten de crisis zullen oplossen.Radioactiviteit bereikt Europa

WENEN - Minuscule hoeveelheden van radioactieve deeltjes uit Japan hebben IJsland bereikt, als eerste land in Europa. Ze zijn ontdekt door een monitoringsysteem van de Verenigde Naties. Het VN-systeem Ctbto heeft 63 meetstations over de hele wereld om verboden atoomproeven op te sporen.
,,Het gaat om extreem kleine hoeveelheden'', zei een medewerker vanuit het hoofdkantoor in Wenen. ,,Het heeft niets te maken met gezondheidsrisico's''. Frankrijk verwacht woensdag de eerste Japanse deeltjes te meten. Het gaat daarbij om een hoeveelheid die duizend- tot tienduizendmaal onder de niveaus na het ongeval in Tsjernobyl bijna 25 jaar geleden.

Vorige week hadden Amerikaanse diensten al gemeld dat ze radioactieve deeltjes uit Japan hadden aangetroffen. Ook de hoeveelheden die in Alaska en Canada zijn gemeten, zijn geen bedreiging voor de gezondheid, meldde de Verenigde Naties. (ANP)

Bron: AD

maandag 21 maart 2011

'Elektrische auto heeft ook nadelen'


AMSTERDAM - De productie van de batterijen van elektrische auto's gaat gepaard met slechte arbeidsomstandigheden en nadelige milieu-effecten. Als wordt gesproken over de kosten en baten van de elektrische auto, moet daarom verder worden gekeken dan alleen de uitstoot.
Dat stelt de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) in een vandaag gepubliceerd rapport.

SOMO erkent dat elektrische auto's grote milieuvoordelen kennen ten opzichte van reguliere auto's. "Als de benodigde elektriciteit duurzaam wordt opgewekt, is de uitstoot van CO2 significant minder."Hond bekent snoepdiefstal

ROTTERDAM - Iedere hondenbezitter heeft het wel eens meegemaakt: je bent even weg, en de hond slaat zijn slag in de keuken.
Zoiets heeft ook deze Amerikaanse hondeneigenaar onlangs weer eens meegemaakt. Bij thuiskomst ontdekt hij een leeg zakje hondenkoekjes.

De eerste hond, Macy, toont zich voor de videocamera de onschuld zelve, dan maar eens informeren bij Denver, de tweede hond. Maar Denver heeft duidelijk meer moeite zijn schuld te verbergen.... (EBO)

video

Bron: AD

Duitse incestvader legt plots bekentenis af

KOBLENZ - De Duitser die zeven kinderen heeft verwekt bij zijn stiefdochter, heeft verrassenderwijs alle 160 verwijten van seksueel misbruik en geweld toegegeven. De 48-jarige Detlef S. bekende alle tenlastegelegde feiten, één dag voor de rechtbank in Koblenz het vonnis uitspreekt.
De man had tot dusver gezwegen in de geruchtmakende rechtszaak. Het Openbaar Ministerie eiste vorige week 14,5 jaar celstraf en aansluitende psychiatrische behandeling.

Zijn eigen advocaat stelde dat de verdachte geen gevaar is voor de samenleving en vroeg hooguit 9,5 jaar celstraf zonder psychiatrische behandeling.

De werkloze ex-trucker Detlef had zich jarenlang vergrepen aan zijn stiefdochter (27), zijn stiefzoon (27) en zijn eigen dochter (18). Hij verhuurde de meisjes ook voor seks met anderen. (ANP/CBR)

Bron: AD