Translate

zaterdag 19 maart 2011

Operatie 'Odyssey Dawn' begonnen: VS vuren kruisraketten af op Tripoli


RIPOLI - De internationale militaire actie in Libië is nu echt begonnen. Amerikaanse marineschepen hebben vanavond kruisraketten afgevuurd op Libië. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama bevestigd.


Volgens het ministerie van Defensie in Washington zijn de aanvallen vooral gericht op de Libische luchtafweer.

Ook de Britse troepen zijn in actie gekomen in Libië. Amerikaanse en Britse marineschepen hebben samen ongeveer 110 kruisraketten afgevuurd, aldus de Amerikaanse admiraal William Gortney. Alle doelen vormden volgens het Pentagon een bedreiging voor geallieerde luchtmachtpiloten en Libische burgers.

De Britse premier David Cameron bevestigde de deelname van zijn land bij de acties. De Britse militairen ,,maken deel uit van een internationale coalitie die bijeen is gekomen om de wil van de Verenigde Naties te handhaven en het Libische volk te beschermen'', aldus premier David Cameron. Hij noemde het ingrijpen ,,noodzakelijk, legaal en juist'' en zei dat de wereld zich niet afzijdig moet houden als een dictator zijn volk vermoordt.


Probleem met waterpomp in kerncentrale Doel

In eenheid 4 van de kerncentrale Doel is een probleem vastgesteld met een waterpomp. De onregelmatigheid werd meteen opgelost en heeft geen enkele invloed gehad op het welzijn en de gezondheid van de medewerkers, omwonenden en omgeving, noch op de werking van de installaties. Dat meldt Electrabel.

In eenheid 4 van de centrale staan meerdere pompen voor het leveren van water naar de stoomgeneratoren als het normale voedingswater niet beschikbaar is. Tijdens een controle is gebleken dat een van deze pompen in bepaalde omstandigheden niet genoeg debiet zou leveren. "De nodige correctieve acties werden onmiddellijk genomen."


video

De autoriteiten klasseerden het incident op niveau 2 van de INES-schaal (International Nuclear Event Scale). De INES-schaal wordt gebruikt om nucleaire voorvallen te duiden. De schaal gaat van niveau 1 (storing) tot niveau 7 (groot ongeval). (belga/adv)

Bron: HLN

Lees ook: Weer technische problemen in kerncentrale Doel 

IJsbeer Knut overleden

De ijsbeer Knut, de grote publiekstrekker van de dierentuin in Berlijn, is op 4-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de directie van de dierentuin zaterdag laten weten. Knut dreef in het water bij het ijsberenverblijf. De doodsoorzaak is niet bekend.
Knut werd kort na zijn geboorte in december 2006 verstoten door zijn moeder. De inmiddels overleden dierenverzorger Thomas Dörflein bracht het ijsbeertje daarom groot met de fles. Daarop kwam veel kritiek. Volgens sommige biologen zou het niet goed zijn als ijsberen door een mens worden grootgebracht. Desondanks veroverde het donzige dier de harten van miljoenen mensen wereldwijd.

Tot zijn dood bleef Knut dood de nabijheid van mensen zoeken, ook nadat hij was overgebracht naar het grote ijsberenverblijf. De drie andere ijsberen, onder wie zijn moeder Tosca, beten en intimideerden Knut regelmatig. Hij kon pas eten nadat de andere drie genoeg vlees en vis naar binnen hadden gewerkt. Knut zou al jaren paniekaanvallen hebben gehad. (anp/mvdb)

Bron: HLN

Leees ook: Heftig: bezoeker filmt stervende ijsbeer Knut
Lees ook: Hersenaandoening werd ijsbeer Knut fataal
Lees ook: Veel condoleances na dood Knut

Straling bereikt voedsel, producten uit Fukushima verboden

De straling heeft nu ook de voedselketen aangetast. Er werden radioactieve sporen aangetroffen in melk en spinazie. Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) besliste daarom de verkoop van voedsel uit Fukushima te verbieden.
Er zijn naar schatting 45.000 mensen geëvacueerd uit de omgeving van de kerncentrale. De provincie Fukushima beslaat bijna 14.000 vierkante kilometers en ligt ten noordoosten van Tokio. Er wonen circa twee miljoen mensen. Er is visserij en daaraan verwante industrie aan de kust en akkerbouw in hoger gelegen gebieden.

De Japanse autoriteiten lieten weten dat melk en spinazie uit de buurt van de kerncentrale "een abnormaal niveau" radioactieve straling is gemeten. Volgens een regeringswoordvoerder zijn de spinazie en de melk niet gevaarlijk voor mensen. Verder meldden de autoriteiten dat in kraanwater in Tokio radioactief jodium is aangetroffen. De niveaus liggen volgens een regeringsfunctionaris nog onder het wettelijk toegestane maximum. (anp/gb)

Bron: HLN

vrijdag 18 maart 2011

Schildpadje zwemt dolgelukkig zijn vrijheid tegemoet


PALM BEACH - Een moment van opperste gelukzaligheid beleeft dit schildpadje wanneer hij voor het eerst in zijn leven de oceaan in duikt.

Fotograaf Eric Cheng legde dit fantastische moment vast in Palm Beach. Het schildpadje zwom zijn vrijheid tegemoet na een korte periode deel te hebben uitgemaakt van een reddingsprogramma voor schildpadden in Florida. Plotseling keerde hij zich naar de lens van Cheng en opende zijn bek. Het leek alsof hij Cheng uitzwaaide. Hij zag er zo dolgelukkig uit. (AK)

Bron: AD

Tsunami Japan was maar liefst 23 meter hoog


OSAKA - De tsunami die vorige week de noordoostelijke kust van Japan verwoestte, was 23 meter hoog. Dat meldde de Japanse krant Yomiuri Shimbun op basis van een Japans onderzoek. De gigantische golf overspoelde volgens de Japanse autoriteiten ruim 400 vierkante kilometer land.
Met behulp van gps en andere meetapparatuur werd vrijdag duidelijk dat de golf twee keer hoger was dan eerder werd gedacht.

Japans grootste tsunami was in 1896 en was 38 meter hoog. Onderzoekers denken echter dat zonder de golfbrekers, die in 1896 nog niet bestonden, de tsunami van 11 maart waarschijnlijk de hoogste zou zijn geweest is die ooit is gemeten in het Oost-Aziatische land. (ANP/CBR)

Bron: AD

Bouw van hoogste toren in Tokio 'gewoon' voltooid


TOKIO - Het hoogste gebouw van Japan is vandaag gewoon voltooid, ondanks de zware aardbeving en vele naschokken van de afgelopen week. De televisiemast met een hoogte van 630 meter staat als een huis in de Japanse hoofdstad Tokio.

Tijdens de aardbeving leek het gebouw volgens een woordvoerder van de toren, te bewegen. ,, Ik zelf bewoog ook, dus ik weet niet zeker of de toren nou echt schudde." Toch was de schade miniem, wat volgens de zegsman te danken is aan de moderne anti-aardschoktechnologie van het gebouw.

Het gebouw werd gecontroleerd op schade, waarna kon worden doorgebouwd. Uitbundig zal het echter niet gevierd worden: ,, We hebben de ceremonie uitgesteld, gezien de vele mensen die zijn omgekomen bij de ramp", aldus de woordvoerder.

De televisietoren is gebouwd omdat de oude zendmast van 330 meter niet meer boven de andere gebouwen in Tokio uitkwam. (ANP/CBR)

Bron: AD

Rode kruis opent rekening voor Japan

DEN HAAG - Het Nederlandse Rode Kruis heeft rekening 6868 geopend voor hulp aan de slachtoffers van de ramp in Japan. Dat heeft een woordvoerster vandaag laten weten. De nood onder de door de zeer zware aardbeving en erop volgende tsunami getroffen mensen neemt steeds verder toe.
Honderdduizenden mensen verblijven in opvangcentra. Onder hen zijn veel ouderen die extra kwetsbaar zijn voor onderkoeling en longontsteking. Het is op het ogenblik erg koud in het noorden van Japan. In het getroffen gebied moeten meer dan 350.000 huishoudens het zonder elektriciteit doen. Ruim 400.000 huishoudens hebben geen gas en 1 miljoen gezinnen zitten zonder schoon drinkwater.

Steeds meer mensen worden ziek door de koude, het gebrek aan schoon water en aan sanitaire voorzieningen. Ook is er een tekort aan medicijnen. (ANP)

Bron: AD

donderdag 17 maart 2011

VN keurt vliegverbod goed


De Verenigde Naties hebben met 10 stemmen voor en 5 onthoudingen het vliegverbod boven Libië goedgekeurd. "Binnen enkele uren" kunnen de maatregelen al van kracht zijn, zo zei Frankrijk. Volgens al-Jazeera viert de bevolking van Benghazi dit bericht. De Libische dictator Mouammar Kadhafi had eerder vandaag gedreigd dat zijn troepen deze nacht de aanval op rebellenbolwerk Benghazi zullen inzetten. In een radiotoespraak klonk het : "We komen vannacht" en "er zal geen genade zijn." Eeven leek hij woord te houden: in Beghazi klinken explosies en luchtafweergeschut, zo meldt een journalist van AFP. Het bericht is nog niet bevestigd, en lijkt zelfs onwaarschijnlijk nu de bevolking van Benghazi op straat komt en vuurwerk afsteekt om de VN-resolutie toe te juichen.

De VN keurde ook "alle noodzakelijke maatregelen" goed om bedreigde burgers te beschermen. Die bevoegdheid geldt expliciet ook voor de oostelijke stad Benghazi, die het belangrijkste bolwerk is van de rebellen die tegen Kadhafi strijden.

Alle vluchten in het Libische luchtruim worden verboden. Een buitenlandse "bezettingsmacht'' in Libië wordt in de resolutie uitgesloten.Moeder van Sander V. 'wil nog leven' als haar zoon vrijkomt

DORDRECHT - De moeder van Sander V, de moordenaar van Milly Boele, vraagt meer begrip voor de mens achter de dader. "Ik ben de moeder van een moordenaar. Lid van een groep die wel bestaat, maar waarvoor geen hulp is."
,,Toen het stoffelijk overschot van Milly werd gevonden in de tuin van Sander, werd mijn leven van het ene op het andere moment een hel,'' zegt zij in een exclusief interview in de Linda.

Grote verwarring maakte zich van haar meester toen vorig jaar duidelijk werd dat haar zoon, politieagent Sander V., in Dordrecht de moord op de 12-jarige Milly op zijn geweten had. Ze sloot zich op in haar flat en haalde het naambordje van de voordeur. Buiten liepen dagenlang cameraploegen rond.
Chinees betaalt 1,2 miljoen voor hond


PEKING - Een elf maanden oude Tibetaanse mastiff gaat sinds kort door het leven als duurste hond ter wereld. Een steenrijke Chinese industrieel legde maar liefst een kleine 1,2 miljoen euro neer om voortaan met 'Big Splash' aan de lijn te lopen. De kweker kon uiteraard zijn geluk niet op.
"Toen ik tien jaar geleden in dit vak stapte, had ik nooit verwacht dat er zo'n hoge bedragen mee gemoeid waren", zegt Lu Liang, uitbater van de Tibetan Mastiff Garden in Laoshan. "Maar Big Splash is het zeker waard", voegt hij er snel aan toe. "We hebben er zelf veel geld en tijd in gestopt."

Dekgeld
De Tibetaanse Mastif is een oud ras van grote honden. Chinezen geloven dat de honden hun baasjes zegenen met gezondheid en veiligheid. Big Splash weegt ondertussen al 80 kilogram en dat kan makkelijk oplopen tot 130 kilogram als hij volgroeid is.

Met een multimillionair als baasje zal hij wel niet omkomen van de honger. Bovendien is de kweker er rotsvast van overtuigd dat Big Splash de investering op korte tijd kan terug verdienen. "Het dekgeld voor zo'n exemplaar kan al snel oplopen tot 15.000 dollar per beurt." (CBR)

Bron: AD
Lees ook: Chinees betaalt 1,4 miljoen euro voor hond

Dosis chemo bij leukemie ligt tien keer te hoog

Patiënten met de meest voorkomende vorm van leukemie (acute myeloïde leukemie) krijgen al twintig jaar een tien keer hogere dosis chemo dan noodzakelijk is. Dat heeft een team van Nederlandse onderzoekers ontdekt. De 860 onderzochte volwassen patiënten werden behandeld in Nederlandse, Belgische en Zwitserse ziekenhuizen en zijn minstens vijf jaar gevolgd.
De onderzoekers verwachten dat de vondst tot een wereldwijde aanpassing van de dosering leidt. Een lagere dosis zou als gevolg minder bijwerkingen hebben, zoals ontstekingen en darmklachten. Ook hoeven ze minder vaak een bloedtransfusie te ondergaan en liggen ze kortere tijd in het ziekenhuis.

Acute myeloïde leukemie is een kanker van de bloedcellen. Mensen van alle leeftijden kunnen de ziekte krijgen. Vanaf de jaren zestig worden vrijwel alle patiënten behandeld met cytarabine, een middel dat groeiende cellen doodt.Geen geld om knaap van kaaktumor af te helpen

De ouders van de vijfjarige Wei Jiang hebben geen geld om de kaaktumor van hun zoon te laten behandelen. Een behandeling in een Chinees hospitaal zou zo'n 34.500 euro kosten en die centen zijn niet voorhanden.

Het probleem begon toen de jongen drie jaar was. Een knobbeltje in zijn mond begon toen steeds grotere proporties aan te nemen. In zoverre dat de knaap nu nog amper kan praten of eten. Hij kan enkel soep of melk tot zich nemen.

Goudvissen
"Onze zoon komt amper buiten", vertelt moeder Wei Liufen. "Als er bezoek komt, spoedt hij zich naar zijn kamer en draait hij de deur op slot. Hij geeft geen vriendjes, enkel zijn twee goudvissen. Mijn hart breekt als ik hem hoor wenen dat hij een monster is".

Moed houden
Ondanks het feit dat er geen geld is voor een behandeling, hoopt de moeder dat er iemand zal opstaan om haar zoon te helpen. "Ik zette hem op de wereld en ik ben verantwoordelijk voor hem. We geven de moed niet op", aldus Wei Liufen. (eb)

Bron: HLN

Oeps: verkeerde prins op huwelijkskopje

De marketing rond het nakende Britse koninklijk huwelijk draait op volle toeren. Een Chinees bedrijf wilde ook wel een graantje meepikken door een porseleinen kopje op de markt te brengen. Daarop prijken Kate Middleton en haar toekomstige... schoonbroer prins Harry.
Op de achterkant staat volgende boodschap te lezen: "Het sprookjeshuwelijk van de eeuw. 29 april 2011". Een blunder of een marketingstunt? Feit is dat het kopje van de Chinese bedrijf Guandong Enterprises - mét de verkeerde prins - te koop is voor £9,99, exclusief verzendingskosten.

Aarzel niet
"Vervaardigd in het fijnste porselein met een prachtige afbeelding van het gelukkige koppel om dit grote moment in de geschiedenis te herdenken", luidt het nog op de site van het bedrijf. "Aarzel niet want u zou wel eens ontgoocheld kunnen zijn wanneer de voorraad is uitgeput".

Zonder toestemming
De kleine lettertjes geven ook te kennen dat dit product werd vervaardigd zonder de toestemming van prins William, Kate Middleton of enig ander lid van de Britse koninklijke familie. Het is maar dat u het weet. (eb)

Bron: HLN

woensdag 16 maart 2011

Slag om 'rebellenhoofdstad' Libië begonnen


BENGHAZI - De Libische leider Khadaffi lijkt de aanval te hebben ingezet op de stad Benghazi. Dat is de 'hoofdstad' van de rebellen, die al een maand lang proberen het regime ten val te brengen. De kans dat de opstand slaagt, wordt met het uur kleiner.


Het is onduidelijk wat er precies gebeurt in Benghazi, met ongeveer een miljoen inwoners de tweede stad van Libië. Troepen van Kaddafi zouden de stad hebben omsingeld, terwijl zijn vliegtuigen doelen bombardeerden. De regeringsmilities zouden in eerste instantie het vliegveld van de stad willen heroveren.

Ultimatum
Woensdagavond laat kregen de inwoners van Benghazi via de staatstelevisie een ultimatum. Voor middernacht moesten ze de schuilplaatsen van rebellen en de wapendepots verlaten hebben. De strijdkrachten van Khaddaffi zeiden de stad te willen ,,zuiveren van gewapende bendes''. Met pamfletten had het regime de inwoners eerder opgeroepen de wapens neer te leggen en het verzet te staken.Miljonair vindt creditcard arme student en bestelt pizza


ROTTERDAM - Een Amerikaanse welgestelde tandarts liet zich van zijn slechtste kant zien toen hij in de parking van een winkelcentrum in Florida de creditcard van een student vond.
Hij stapte meteen een pizzazaak binnen en bestelde er voor veertig dollar aan pizza. Dat meldt de Orlando Sentinel.

Toen Harrun Majeed, de onfortuinlijke student, zijn kaart wilde blokkeren, kreeg hij te horen dat er al een betaling mee was gedaan. De politie werd meteen ingeschakeld en die vond tandarts Richard Ludwig in de pizzazaak.

Gevraagd of hij soms financiële problemen had, zou Ludwig naar verluidt schamper hebben opgemerkt dat hij een persoonlijk fortuin van 3 à 4 miljoen dollar heeft. Op het moment van vergrijp had hij zelf 250 dollar op zak. (BVDL)

Bron: AD

Vrijgezellendorp wordt overstelpt met vrouwen

WESTEREMDEN - Het Groningse dorpje Westeremden wordt overstelpt met vrouwen die interesse hebben in vijf mannelijke vrijgezellen. De heren boden zich aan om voor nageslacht te zorgen nu het dorpsschooltje dreigt te verdwijnen. De ludieke actie 'Dorp zoekt vrouw' heeft inmiddels ook de aandacht van Talpa getrokken, zegt schooldirectrice Klarie Kolkena in het AD.
Het bedrijf zou interesse hebben in een docusoap.

Het Groningse dorpje Westeremden kan alle aandacht voor de plaatselijke vrijgezellen nauwelijks meer aan. Wat begon als een ludieke actie om het dorpsschooltje open te houden, is uitgegroeid tot een ware hype. ,,Talpa wil hier zelfs een docusoap maken,'' zegt schooldirectrice Klarie Kolkena.Onnozele bankrover toont identiteitskaart tijdens overval

DALLAS - Op verzoek van de loketbediende van een bank in Dallas toonde een overvaller twee identiteitsbewijzen alvorens hij zijn buit overhandigd kreeg. De domme bankrover is inmiddels veroordeeld tot acht jaar cel.

Nathan Wayne Pugh (49) wilde in juli vorig jaar een filiaal van de Wells Fargo bank in Dallas overvallen. De man wendde zich tot de medewerkster achter het loket en maakte zijn bedoelingen kenbaar. In een poging om tijd te winnen, maakte de vrouwelijke loketbediende Pugh wijs dat ze twee identiteitsbewijzen nodig had alvorens ze hem het geld kon geven.

Buit
Pugh ging in op dit verzoek en toonde zijn kredietkaart van de Wells Fargo Bank en een identiteitsbewijs van de staat Texas. De overvaller werd bij de kraag gevat toen hij met zijn buit van 800 dollar het bankgebouw probeerde te verlaten.

De niet al te snuggere overvaller kon moeilijk anders dan de feiten te bekennen. Hij bleek voorwaardelijk te hebben gekregen voor twee andere overvallen. (eb/LFS)

Bron: AD

Condoom gevonden in melkpak

STOCKHOLM - Een Zweedse vrouw is zich een ongeluk geschrokken toen er een condoom uit een pak melk kwam drijven.

Haar zin in filmjölk, een populair zurig zuivelproduct in Zweden, was meteen over. ,,Mijn mama heeft in twee dagen niet kunnen eten," zo verklaart haar dochter Milica aan de krant Expressen.

Ontdekkingen
De vrouw deed maandag de merkwaardige ontdekking toen ze de laatste restjes uit het karton goot om aan haar hond te geven. Naast het condoom kwam er ook nog een roze ring van plastic uit de verpakking tevoorschijn.

Grap?
Volgens een woordvoerder van Arla Foods, het zuivelbedrijf dat de filmjölk op de markt brengt, is het onmogelijk dat er een condoom of andere spullen in het melkpak terecht zijn gekomen. ,,Wellicht gaat het om een grap van een van de huisgenoten," luidt zijn oordeel. De verpakking is inmiddels opgestuurd naar Arla voor onderzoek. (eb/LFS)

Bron: AD

Politie rolt groot kinderpornonetwerk op

DEN HAAG - De politie heeft in een langlopend onderzoek naar een internationaal pedofielennetwerk tot nu toe 670 verdachten geïdentificeerd uit dertig, meest Europese landen. Er zijn er nu 184 gearresteerd.
Europol heeft vandaag in Den Haag ook bekendgemaakt dat tot nu toe 230 slachtoffertjes van kinderporno in dit netwerk bekend zijn.

Europol noemt dit het grootste kinderpornonetwerk dat de organisatie heeft opgerold. De komende weken zullen meer verdachten worden gepakt en meer slachtoffers worden geïdentificeerd, zegt Europoldirecteur Rob Wainwright.

,,Het aantal verdachten en slachtoffers zal gedurende het onderzoek dat wordt voortgezet nog significant oplopen. Laat dit een boodschap aan criminelen zijn die zich aan dit soort kindermisbruik schuldig maken. Je wordt gepakt'', benadrukt hij.Buschauffeur draait arabische muziek en krijgt op zijn kop van Connexxion

Een buschauffeur in Amersfoort heeft een standje gekregen van zijn werkgever,
vervoersbedrijf Connexxion, omdat hij arabische muziek draaide tijdens het vervoeren van passagiers.
Eén reiziger heeft een klacht ingediend bij  Connexxion om zijn onvrede te uiten.

Volgens Connexxion is het niet toegestaan om muziek te draaien in een bus,
omdat dit tot irritatie kan leiden bij de passagiers. Dit zijn nou eenmaal de regels.

De soort muziek is hier niet relevant. Of het nou om arabische muziek, hollandse muziek of 80's muziek gaat, dat doet er helemaal niet toe. Er mag geen muziek besluiterd worden, maar de actie van die passagier is in mijn optiek veel te overdreven.

Persoonlijk vind ik het terecht dat een busbestuurder geen muziek mag afspelen als er reizigers vervoerd moeten worden. Niet iedereen stelt dit namelijk op prijs. Er zijn bijvoorbeeld reizigers die helemaal geen behoefte hebben aan muziek in de bus en gewoon rustig van A naar B vervoerd willen worden na een lange dag hard werken.


Hoe denk jij hierover? Zou jij het prettig vinden als jij zou kunnen genieten van de muziek in bus?


Bekijk ook de video over: Buschauffeur draait arabische muziek en krijgt op zijn kop

Bron: AD

dinsdag 15 maart 2011

Brute revanche op pestkop

ROTTERDAM - Een scholier pest een dikke klasgenoot. Een bekend beeld bij velen, maar op dit filmpje, een enorme hit op internet, krijgt de kleine pestkop onderuit de zak van het slachtoffer.

Casey Heynes
Het voorval deed zich voor op een school in het Australische New South Wales en veroorzaakte flink wat opschudding.


video


Volgens berichten op internet en Facebook breekt het joch zijn kin, neus en vermoedelijk ook oogkas. De gepeste jongen, Casey Heynes, werd na het incident voor vier dagen geschorst. Het gemangelde pestkopje kreeg twintig dagen. De ouders van de pestkop klagen nu alles en iedereen aan wegens mishandeling.

De 16-jarige Casey Heynes groeide de afgelopen dagen uit tot een cultheld op internet. Zijn Facebook-fanpagina heeft hij inmiddels meer dan zevenduizend volgers.

Op internet veroverde Casey al snel de bijnaam 'Zangief', naar een populair karakter uit de computergame 'Streetfighter. 'Zangief' en 'Bully FAIL' stonden ook enige tijd bovenaan de lijst trending topics op Twitter.

Bron: AD

Khadaffi: Ik ben verraden door mijn Europese vrienden


ROME - De Libische leider Muammar Kaddafi voelt zich verraden door zijn Europese vrienden. Dat zegt hij in een interview dat dinsdag is gepubliceerd door de Italiaanse krant Il Giornale. Hij haalt uit naar meerdere Europese leiders, onder wie premier Berlusconi van Italië.
Kaddafi is geschokt en weet niet meer wat hij tegen Berlusconi moet zeggen. Over de Franse president Sarkozy was hij feller:,, Ik denk dat meneer Sarkozy een psychische stoornis heeft." Hij reageert op de uitspraken van Sarkozy die de rebellen officieel erkent. Vanwege dit verraad wil Kaddafi geen olie meer aan Europa leveren.

Pas als de oppositie in die landen aan de macht komt, zal hij een eventuele nieuwe relatie overwegen. Ook over de media was hij niet te spreken: ,,Het volk staat aan mijn kant, de rest is propaganda."In het interview meldt Kaddafi dat het een verloren strijd voor de rebellen is. Hij zal de 'normale' mensen sparen omdat deze beïnvloed werden door al-Qaeda. Hij zal geen dialoog voeren met de rebellen.

,,Het volk staat aan mijn kant en met terroristen van Osama bin Laden valt niet te onderhandelen." Hoewel leden van het parlement eerder deze week zeiden dat niet alle rebellen terroristen waren, is Kaddafi het daar niet mee eens. ,, Het parlement wordt beïnvloed door al-Qaeda en is een groot bedrog."

Over de grote vluchtelingenstroom had Kaddafi sterke vermoedens. Hij waarschuwde dat een grote stroom van Bin Ladens aanhangers naar Europa trekt en dat de veiligheidsdiensten van de landen extra waakzaam moeten zijn.

Hij gaf aan niet te vrezen voor het onderzoek van het Internationale Strafhof (ICC) naar de toestand in Libië. Kaddafi hoopt wel dat de onderzoekers van het ICC snel naar Libië komen, zodat ze kunnen zien wat er werkelijk aan de hand is. Voor een mogelijke vervolging was hij al helemaal niet bang: ,, Ik zal niet eindigen als Saddam Hussein, want het volk staat achter mij in de strijd tegen al-Qaeda." (ANP)

Bron: AD

Strooizand met menselijke botten gebruikt

AMSTERDAM - Door een blunder is zand met menselijke resten uitgestrooid in twee stadsparken in Amsterdam. De botten zijn afkomstig van begraafplaats De Nieuwe Ooster. Het gaat om het Flevopark en Park Frankendael.
Dit meldt AT5 op haar website.

Als elk jaar werden de parken bestrooid met zand om het gras gezond te houden. Normaal gesproken komt het zand van de groothandel, maar door nog onbekende oorzaak is nu een partij zand gebruikt dat bij de begraafplaats is opgegraven.

Botten uit oude algemene graven
Bij de werkzaamheden voor een nieuw kantoor in de buurt van de begraafplaats stuitte de aannemer op onbekende graven. Het werk werd direct stilgelegd, maar door een vergissing is een deel van het opgegraven zand aangemerkt als strooizand, wat eind vorige week in de parken is uitgestrooid. Tussen het zand zaten menselijke botten uit algemene graven uit uiterlijk 1974.-Ook problemen met koeling kernafval rampcentrale -Personeel moet controlekamers verlaten
TOKIO - Uitbater Tepco heeft beslist dat alle personeel onmiddellijk de controlekamers van de rampcentrale in Fukushima moet verlaten omdat de straling er te hoog is.
Er zijn nog vijftig personeelsleden aanwezig. Eerder vandaag werden al 750 anderen weggestuurd omdat de straling te gevaarlijk werd.

Dat het goed mis begint te lopen blijkt ook uit het feit dat Fukushima I nu valt nu in de op een na hoogste categorie op de internationale schaal voor nucleaire incidenten (INES). Alleen Tsjernobyl was erger.

Na de reactorkern dreigt nu ook een opslagplaats voor gebruikte splijtstof oververhit te raken. Dat berichtte het persbureau Kyodo op gezag van de exploitant van het complex, het elektriciteitsbedrijf Tepco.

video


Gebruikte staven splijtstof zijn nog wel radioactief maar kunnen niet langer een nucleaire kettingreactie in stand houden. Ze worden doorgaans opgeslagen onder water, dat voor afkoeling zorgt en tegelijk straling tegenhoudt.

Volgens Tepco lijkt het erop dat het water in de opslagplaats aan de kook is. De gebruikte splijtstofstaven dreigen droog te vallen waardoor zij oververhit kunnen raken en grote hoeveelheden radioactief materiaal kunnen vrijkomen.maandag 14 maart 2011

Opnieuw heisa rond gevulde beha's voor achtjarigen

De Britse winkelketen Matalan ligt onder vuur nadat vandaag bekend raakte dat er gevulde beha's te koop zijn voor kinderen vanaf acht jaar.

De bewuste beha
De bewust voorgevormde beha is verkrijgbaar vanaf de maat 75AA. Dit wordt verkocht in de sectie meisjeskleding van 3 tot 13 jaar. Het zou volgens critici ontwikkeld zijn om meisjes die nog geen borstontwikkeling hebben toch de indruk van een boezem te geven. De beha's zouden gevuld zijn om meer steun te geven, aldus de website. Dit kledingstuk doet opnieuw het debat rond de seksualisering van jonge kinderen oplaaien. Drie Britse modeketens haalden om die reden vorig jaar al gelijkwaardige producten uit de handel. Heel wat mensen blijken toch interesse voor het product te hebben, verschillende maten zijn al uitverkocht.

Eerdere incidenten
Deze producten zijn momenteel te koop op de website van de keten, ondanks een 'schandaal' vorig jaar rond de marketing van 'seksueel' getinte kledij voor jongeren. De Britse premier David Cameron noemde toen een lijn voorgevormde bikini's voor kinderen van zeven en acht jaar een schande, waarop de schuldige winkelketen Primark dit kledingstuk uit rekken haalde. De keten Tesco kreeg kritiek voor het verkopen van hoge hakken bestemd voor meisjes van drie jaar en ouder.

Bron: AD

Buitenlanders in Tokio massaal op de vlucht

TOKIO - Uit vrees voor een nucleaire ramp vluchten buitenlanders massaal weg uit de Japanse hoofdstad Tokio. De wind waait op dit ogenblik in zuidelijke richting, waardoor de miljoenenstad de volle laag zou krijgen in het geval er een nucleaire ramp zou plaatsvinden in Fukushima.

Als de wind uit het noorden komt loopt Tokio gevaar bij een nuceaire ontploffing. Verschillende Europese landen hebben hun landgenoten al aangeraden Tokio te verlaten uit vrees voor een nucleaire ramp. Frankrijk vroeg zijn burgers uit voorzorg enkele dagen te vertrekken uit Tokio als ze er niet noodzakelijk moeten blijven. Als een reactor zou ontploffen, zal de radioactieve stoom in enkele uren tijd de stad bereiken.
Straling slaat toe als een stille sluipschutter

Al enkele dagen krijgt de omgeving van de Japanse kerncentrale in Fukushima te maken met straling. Over de hoeveelheid straling en het gevaar voor de bevolking is niet veel geweten, al werd iedereen in de buurt van de kerncentrale wel geëvacueerd. Hier en daar werd de verwijzing naar Tsjernobyl al in de mond genomen. Vorig jaar kon u op Planet Watch een twintigdelige reeks over kernenergie lezen. Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Japan halen we de aflevering over stralingsziekte nog eens van onder het stof. De conclusie is duidelijk en verontrustend: als de Japanners worden blootgesteld aan ernstige straling zijn ze kansloos.


 Als de straling erg intens en lang is, kunnen er zoveel cellen afsterven dat het lichaam ze niet allemaal kan repareren. Dan moet de bestraalde persoon overgeven, is hij duizelig, heeft hij hoofdpijn en interne bloedingen. En na enkele dagen of weken kan hij sterven .Meisje van drie in ziekenhuis na maanden drankmisbruik


Een meisje van amper drie is in een ziekenhuis in Groot-Brittannië opgenomen met tekenen van een alcoholverslaving. Het kind zat al een half jaar lang aan de fles. Overmatig drankgebruik is dan ook een groot probleem in de Britse samenleving en steeds meer ouders zetten hun kinderen aan tot drinken. Eind februari nog werd een meisje van acht 'uitgeroepen' tot de jongste alcoholverslaafde van Groot-Brittannië.
Het meisje van drie uit de West Midlands kreeg al een half jaar lang geregeld alcohol. Dokters vrezen dat het kind een blijvende hersenbeschadiging opgelopen heeft. De nieuwe zaak doet het debat over alcoholmisbruik door jongeren weer hoog oplaaien in Groot-Brittannië. Het nieuwste slachtoffer is een van de dertien kinderen, jonger dan twaalf waarbij sinds 2008 de diagnose van alcoholverslaving gesteld werd. Een gespecialiseerde vereniging behandelde tussen 2008 en 2010 al 106 kinderen tussen 13 en 16 voor hun alcoholverslaving. 74 werden met spoed behandeld. Ze waren het 'slachtoffer' geworden van comazuipen.zondag 13 maart 2011

Volgende week wordt het 18 graden

Goed nieuws voor wie zijn portie vrieskou nu écht wel gehad heeft: in de eerste helft van volgende week wordt het erg zacht, met temperaturen tot 18 graden.
Deze middag is het eerst nog vrij zonnig. Later neemt de bewolking geleidelijk toe vanuit het westen maar het blijft droog. Er waait een matige wind uit zuidelijke richtingen. De maxima bedragen 12 graden in de Ardennen en aan zee tot lokaal 16 graden in de Kempen.

Vanavond wordt het zwaarbewolkt en 's nachts valt er af en toe lichte regen of motregen. De minima schommelen tussen 5 en 9 graden.

Morgen is er veel bewolking en soms kan er wat lichte regen vallen. Er waait een zwakke wind uit zuid tot zuidwest. De maxima liggen tussen 8 en 12 graden.

Maandag blijft het droog en schijnt de zon af en toe. De maxima bedragen 11 tot 14 graden. Dinsdag zijn er flinke zonnige perioden bij 14 tot plaatselijk 18 graden. Woensdag is er nog geregeld zon maar daarna komt er meer bewolking opzetten. Het wordt dan ook veel minder zacht. (belga/tw)

Bron: HLN

"Vissen zwemmen massaal naar Acapulco door tsunami"

Net voor de tsunami de Mexicaanse kust zou bereiken, deed zich een merkwaardig tafereel voor. Duizenden sardines, ansjovissen en makrelen begaven zich naar een kuststrook vlakbij het strand van de stad Acapulco. Vanuit de lucht bekeken, leek het één grote olievlek. Ongezien was het. Sommige wetenschappers en lokale vissers linken het natuurfenomeen aan de enorme vloedgolf die vooral in Japan dood en vernieling zaaide. Anderen denken eerder aan een toevalstreffer.

Ongewone stromingen
Verheugde vissers rukten dit keer niet met hun boten maar wel met eenvoudige emmers uit om een grote en onverhoopte slag te slaan. Voor de lokale bewoners bestaat er geen twijfel omtrent de oorzaak van het fenomeen. Volgens hen hebben de ongewone stromingen die ontstaan zijn door de tsunami, de vissen massaal naar de kust gedreven.

De experten ter zake zijn het daarentegen niet eens. "Je zou heel graag een link leggen maar je weet het nooit helemaal zeker", verklaart de Amerikaanse geoloog Rich Briggs. "Tsunami's kunnen lokale stromingen zeker wijzigen maar het is zeer moeilijk om een gefundeerd verband te leggen met de grote school vissen voor de Mexicaanse kust." Verband of geen verband, de vissers konden hun geluk alvast niet op. (kve)

Bekijk de foto's hier

Bron: HLN

Wijzen wolken boven Tokio op aardbeving?

Deze wolken hingen gisteren boven de Japanse hoofdstad Tokio. Volgens de Chinese en Italiaanse geschiedenis zouden het typische 'aardbevingswolken' zijn. Dat zijn wolken met een ongewone structuur die voor of na een aardbeving waargenomen worden.

Dit geloof uit de mythologie had bijna 400 jaar lang veel aanhangers. Zelfs in de Oudheid werden de wolken door een geleerde beschreven. In moderne tijden heeft de wetenschap geen bewijs voor het bestaan van deze wolken. Sommige wetenschappers claimen dat ze de wolken wel degelijk voor een aardbeving hebben waargenomen en soms een aardbeving konden voorspellen.

Intussen blijven zware naschokken van de aardbevivng van vrijdag voor onrust zorgen. Ook de Japanse hoofdstad Tokio kreeg een schok van liefst 6,6 te verwerken. Dat zou als gewone aardbeving al vrij krachtig zijn. (gb)

Bekijk de foto's hier

Bron: HLN