Translate

zaterdag 12 maart 2011

'Radioactieve wolk Japan bereikt over 24 uur Rusland'

JAPAN - De radioactieve wolk die mogelijk vrijkwam als gevolg van de ontploffing, zou volgens eerste gegevens over minstens 24 uur het Russische schiereiland Kamtsjatka bereiken.
Dat zegt Natalia Zjdanova, een kaderlid van een Russische dienst. Deze maakt deel uit van een groep van negentig die de gezondheidscontrole doet.

De voorzitter van ANS, André-Claude Lacoste, zegt dat een eventuele radioactieve verontreiniging afkomstig van Fukushima N°1 door de windrichting naar de Stille Oceaan kan drijven.

'Explosie van chemische oorsprong'
,,De beschikbare informatie geeft aan dat we niet met een nucleaire explosie van het type Tsjernobyl hebben te maken, maar met een explosie van chemische oorsprong, die verband houdt met de aanwezigheid van waterstof," aldus de directeur-generaal van de Franse overheidsdienst ASN, Olivier Gupta. De radioactiviteit die er gemeten werd, is niet buitensporig.

Bron: AD

'Geen lekkage ontploffing kerncentrale': wel 3 man radioctief besmet

TOKIO - De door een aardbeving getroffen kerncentrale Fukushima I lekt waarschijnlijk niet. Vandaag werd enkele uren gevreesd voor een nucleaire ramp, toen het dak en de muren van het gebouw instortten na een zware explosie

video


Zware rookontwikkeling bij de kerncentrale Fukushima I
,,De nucleaire reactor is omringd met een stalen behuizing, die weer is omgeven door een betonnen gebouw'', aldus een woordvoerder van de regering. ,,Het betonnen gebouw is ingestort. We hebben ontdekt dat de stalen behuizing niet is ontploft.'' De behuizing is bedoeld om in het geval van incidenten te voorkomen dat er straling vrijkomt.Tiener overleeft sprong van Golden Gate Bridge

SAN FRANCISCO - In San Francisco is een 17-jarige tiener voor de kick van de Golden Gate Bridge gesprongen. De waaghals klom tijdens een schooluitstap over de balustrade van de brug en dook 70 meter diep het ijskoude water in.
Hij kwam er wonderwel vanaf met een gekneusd staartbeentje en gescheurde long.

Een surfer haalde de jongen uit het water en bracht hem naar de kant. "Ik dacht, die is dood, maar hij kwam toch levend boven", vertelt Frederic Lecouturier. "Ik ben naar hem toe gepeddeld en hij zei dat hij 'voor de kick' was gesprongen."

De Golden Gate Bridge is erg populair bij zelfmoordenaars. Sinds de brug in 1937 toegankelijk werd, overleden 99 procent van de meer dan 1.500 mensen die er af sprongen aan hun verwondingen.

Bron: AD
Foto's: Golden Gate Bridge is 75 jaar

Afghaanse president vraagt stopzetting militaire operaties

President Karzai heeft al vaker zijn ongenoegen geuit over de acties van buitenlandse troepen die het leven kosten aan burgers.

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft de NAVO gevraagd de militaire operaties in het land stop te zetten. Karzai deed de oproep tijdens een toespraak in de provincie Kunar. Het land beschuldigt de internationale troepen ervan in die stad recent 70 burgers te hebben gedood.
De president had in Kunar een ontmoeting met bijna 500 stammenhoofden van alle districten in de provincie. Verscheidene van hen verloren de afgelopen weken familie door tussenkomsten van de internationale troepen.

"Bij deze ontmoeting wil ik de NAVO en de Verenigde Staten met eerbied en nederigheid, en zonder arrogantie, vragen hun operaties in ons land stop te zetten", zei Karzai. "Als het gaat om een internationale oorlog tegen terrorisme, dan moeten ze die voeren in die gebieden die we hen al negen jaar aanwijzen", voegde hij daar aan toe.

De Afghaanse president, die in 2001 aan de macht kwam met de steun van de VS, vraagt al jaren aan de internationale troepen om zich te richten op buitenlandse talibanbolwerken, onder meer in Afghanistan, in plaats van op Afghaanse dorpen. (belga/vsv)

Bron: HLN

vrijdag 11 maart 2011

FBI naar Peru voor bewijs Holloway op Jorans laptop

LIMA - FBI-agenten zullen aanstaande maandag afreizen naar het hoofdkwartier van de Peruaanse politie in Lima om daar de laptop van Joran van der Sloot te onderzoeken. De FBI hoopt bewijsmateriaal te vinden over de verdwijning van Natalee Holloway op Aruba in 2005.

Natalee Holloway wordt sinds 2005 vermist.
Dit meldt CNN op haar website.

Van der Sloot werd twee keer gearresteerd in verband met de verdwijning van de Amerikaanse tiener, maar kon wegens gebrek aan bewijs niet worden vastgehouden. De FBI hoopt nog altijd de zaak op te lossen. Natalee verdween tijdens haar eindexamenvakantie en Van der Sloot is destijds als laatste met haar gesignaleerd.

Moord op Flores
Van der Sloot zit in de gevangenis in Lima op verdenking van de moord op Stephany Flores in juni vorig jaar. Daarnaast wordt hij aangeklaagd voor afpersing. Joran wilde $250.000 van de familie Holloway en in ruil daarvoor zou hij vertellen waar haar lichaam ligt.

De openbaar aanklager in Lima heeft voor de moord op Flores 25 tot 30 jaar geëist tegen Van der Sloot. Begin deze week maakte Maximo Altez, de advocaat van Joran, nog bekend dat hij haar weliswaar vermoord heeft, maar dat het wel ging om een zogenaamde 'crime passionel'. Gezien de hoog opgelopen emoties pleit Altez ervoor dat Van der Sloot maar 3 tot 5 jaar zou moeten zitten. Een datum voor de zitting in deze zaak is nog niet bekend. (WT)

Bron: AD

Nederlandse radiozender verkoopt ijs van moedermelk

Programmamakers Niels en Froukje van het commerciële Nederlandse radiostation Radio 538 gaan ijs van moedermelk verkopen aan hun luisteraars. Vorige week riep het duo alle moeders van Nederland op om moedermelk te doneren. Er werd een halve liter melk bij de radiozender afgegeven. Een ijsmaker maakte hier een liter ijs van.

Tijdens de uitzending wordt het ijs geproefd en luisteraars kunnen een bolletje kopen voor 5 euro. De opbrengst van de actie gaat naar Pink Ribbon, een stichting die aandacht vraagt voor borstkanker.

Radio 538 werd geïnspireerd door een Londense ijsmaker die ijs van moedermelk verkocht. De verkoop werd gestaakt omdat moest worden onderzocht of het gebruik van moedermelk in ijs schadelijk is voor de volksgezondheid en of de wet was overtreden. (belga/gb)

Bron: HLN

Geen zuurstof meer in Amerikaanse vliegtuigtoiletten

Alle Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hebben de afgelopen weken het zuurstofsysteem in hun vliegtuigtoiletten verwijderd of uitgeschakeld. Dat is gebeurd na een oproep van de luchtvaartautoriteit FAA in februari, zo meldt Luchtvaartnieuws.nl.

Terroristische aanslag
Terroristen zouden zuurstofgeneratoren in vliegtuigen kunnen gebruiken om een aanslag mee te plegen. De exemplaren in de toiletten zijn bijzonder kwetsbaar omdat er geen toezicht is.

De luchtvaartautoriteit heeft tot gisteren gewacht met het openbaar maken van de maatregel om luchtvaartmaatschappijen de kans te geven de aanpassing door te voeren. Het zou gaan om zo'n 6.000 toestellen met een capaciteit van meer dan twintig passagiers.

De crew moet alert reageren nu de zuurstofmaskers in de toiletten niet langer bruikbaar zijn. Volgens de FAA is het cabinepersoneel voldoende opgeleid om passagiers bij te staan indien de cabinedruk wegvalt in de toiletten. Bovendien zijn er altijd enkele zuurstofflessen aan boord van vliegtuigen. (kve)

Bron: HLN

Honderden lichamen spoelen aan na tsunami, Amerikaanse kust blijft alert voor golven

De tsunami veroorzaakt door de megabeving van 8,9 op de magnitudeschaal in Japan van vanochtend heeft honderden doden geëist. Nabij de stad Sendai, waar de golf 10 meter hoog was, zijn naar schatting 200 tot 300 lichamen op het strand gevonden. Tot nu toe zouden al zeker 337 doden geteld zijn, terwijl nog 531 mensen vermist zijn. Een Japans persbureau vreest zelfs duizend dodelijke slachtoffers Ook andere kustgebieden in de Stille Oceaan kregen met hoge golven te maken. Op Hawaï bereikten de golven zelfs een hoogte tot meer dan twee meter. Ook de Amerikaanse westkust zette zich schrap voor een eventuele tsunami. Er werd gewaarschuwd voor golven tot twee meter hoog, maar voorlopig lijkt de impact beperkt te blijven.donderdag 10 maart 2011

Jaren op de vlucht met miljoenen na foutje van bank

WELLINGTON - Een vrouw uit Nieuw-Zeeland heeft met haar man bijna twee jaar lang als miljonair geleefd dankzij een foutje van de bank. Haar man vond op zijn bankrekening in april 2009 plots 10 miljoen Nieuw-Zeelandse dollars (5,3 miljoen euro). Toen de bank de fout ontdekte, had het paar al 3,6 miljoen euro opgenomen. De twee waren gevlucht naar Hongkong, Macau en China.
Maar het stel kreeg ruzie bij het gokken in Macau en scheidde. De vrouw keerde 25 februari vrijwillig terug naar Nieuw-Zeeland. Daar is ze direct opgepakt. Vandaag verscheen ze voor de rechter in Rotorua. Ze was aangeklaagd voor diefstal van 3,6 miljoen euro en het witwassen van geld.

De 31-jarige Kara Hurring is voorlopig vrij op borgtocht, tot het proces 21 maart verder gaat. De politie zoekt ondertussen naar haar ex-man, die in China zou zijn. Nieuw-Zeeland heeft geen uitleveringsverdrag met China. (ANP/AFP)

Bron: AD

Experiment met legale wietteelt in Utrecht

UTRECHT - De gemeente Utrecht gaat wietgebruikers de mogelijkheid geven om binnen gesloten clubs legaal cannabis te kweken. Omdat de plannen voor het experiment nog in een vroeg stadium verkeren, is over de concrete uitwerking nog weinig bekend, aldus een woordvoerster.
De gemeente wil volwassen recreatieve gebruikers de mogelijkheid bieden om in kleinschalige verenigingen op een gereguleerde en gecontroleerde manier wiet te telen. Het belangrijkste doel daarvan is volgens de voorlichtster het beschermen van de volksgezondheid, door gebruikers invloed te geven op de kwaliteit van de cannabis.

Ander bijkomend voordeel in de ogen van de gemeente is dat de hennepkweek daarmee ook uit de illegaliteit wordt gehaald. Er zullen zo'n honderd tot honderdvijftig gebruikers bij het experiment worden betrokken, zo verwacht de gemeente. De bedoeling is dat het experiment nog deze collegeperiode van start gaat.'Nederlanders Libië vandaag nog vrij'

TRIPOLI - De drie Nederlandse militairen die in Libië vastzitten worden later vandaag overgedragen aan Griekse en Maltese bemiddelaars. Dit heeft Saif al-Islam, een zoon van de Libische leider Muammar Khadaffi, gezegd tegen het Britse persbureau Reuters.
,,Vandaag zullen we de Nederlandse soldaten overhandigen aan de Maltezen en de Grieken'', aldus de belangrijke zoon. ,,Wij hebben tegen ze gezegd: kom niet terug zonder onze toestemming. Wij hebben de eerste NAVO-soldaten gevangengenomen, wij sturen hen terug naar huis. Maar wij houden nog steeds hun helikopter.''

Eerder meldde ook de Libische staatstelevisie dat de Nederlandse militairen vrij zouden komen. Het ministerie van Defensie in Den Haag kan nog niets zeggen over de mogelijke vrijlating van het drietal. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat er nog niet op in.Lachen is écht het beste medicijn

Door te lachen herstel je sneller na een operatie aan spataders of beenwonden dan met eender welke andere hoogtechnologische behandeling ook. De oorzaak is een betere bloedcirculatie, ontdekten onderzoekers.

Verpleegsters
Een vijfjarige studie van patiënten met zweren aan de benen toonde aan dat een hartelijke lachbui het middenrif stimuleert. Dit lichaamsdeel speelt een vitale rol in de bloedcirculatie in het lichaam. Dit versnelt het herstel van zweren in het been. Dure therapie met ultrasone golven helpt niet, tegen de verwachtingen van de onderzoekers in. Traditionele verzorging door verpleegsters bleek wel efficiënt te zijn. Dit menselijk contact leidt tot het maken van grapjes en brengt de patiënten aan het lachen.Duitse radioreporter verdacht van moord die hij zelf versloeg

Een journalist van de Duitse commerciële zender Radio Zwickau wordt verdacht van de moord op een 23-jarige vrouw. Hij zou haar lichaam in brand gestoken hebben. De 26-jarige vermoedelijke dader interviewde zelf beroepshalve de politiewoordvoerder over de zaak. Toen was hij nog wel niet verdacht, maar inmiddels is hij aangehouden. Dat meldt Radiovisie.eu.
Susan P. was ergotherapeut in een verpleeghuis. De vrouw van 23 werd vorige maand vermoord. Haar lijk werd 's ochtends vroeg brandend teruggevonden in de bossen bij Crimmitschau, ten noorden van Zwickau. Aanvankelijk werd haar ex gearresteerd op verdenking van de moord, maar die bleek een waterdicht alibi te hebben.

DNA-onderzoek wees vervolgens in de richting van de 26-jarige stagiair-radioreporter Patrick R. Zijn DNA-gegevens zaten in de politiecomputer omdat hij eerder al eens veroordeeld was voor brandstichting in een garage. Tijdens een huiszoeking bij de man vond de politie het identiteitsbewijs en kleren van Susan. Er werden ook vingerafdrukken en DNA-resten van haar gevonden in de woning. (jv)

Bron: HLN

woensdag 9 maart 2011

Bange inbreker belt politie

PORTLAND - Uit angst voor thuisgekomen bewoners heeft een inbreker in Amerika de politie gebeld. De man had in het huis wapens gezien, meldden media in de westelijke staat Oregon dinsdag (lokale tijd).
Timothy James Chapek was het huis in de stad Portland (Oregon) binnengedrongen. Volgens de politie wilde hij niets stelen, maar alleen een douche nemen. Toen de man de voordeur hoorde opengaan, belde hij het alarmnummer. ,,Ik heb net ingebroken in een huis en de bewoners zijn binnengekomen. Ik denk dat ze wapens hebben'', zei Chapek. Op de vrijgegeven opname van het gesprek is te horen dat een bewoonster de geschrokken inbreker ontdekt, terwijl op de achtergrond twee honden grommen.

Chapek is aangehouden voor inbraak en na verhoor vrijgelaten. (ANP)

Bron: AD

Grote reddingsactie heilige reuzenschildpad mislukt

In de Vietnamese hoofdstad Hanoi is een grootschalige reddingsactie van een zieke en uiterst zeldzame schildpad mislukt. Onder het oog van duizenden toeschouwers probeerden dierenliefhebbers het dier tevergeefs te vangen en op het droge te trekken met een enorm net.

Onlangs werd de schildpad opgemerkt met open wonden aan zijn hals en zijn voeten. Dierenartsen in de Vietnamese hoofdstad Hanoi vermoeden dat het dier ernstig ziek is door de vervuiling in het water of door de haken van de vissers.

Zeldzaam
De soort waartoe de reuzenschildpad behoort, is met uitsterven bedreigd. Er zouden nog slechts vier exemplaren van in leven zijn. De Vietnamezen willen het 200 kilogram zware dier, dat 80 tot 100 jaar oud zou zijn, echter redden om een andere reden.

Vereerd
De schildpad wordt namelijk vereerd omdat het de incarnatie zou zijn van een dier dat in de vijftiende eeuw een zwaard afpakte van een koning, en het terugbracht naar de rechtmatige eigenaars op de bodem van het meer. De plas heet dan ook Hoan Kiem, wat zo veel betekent als 'Meer van het Teruggebrachte Zwaard'. Romantici geloven zelfs dat de schildpad echt het mythische dier is. (sam)

Bekijk de foto's hier


Bron: HLN

Lees ook: Mythische schildpad in Vietnam eindelijk gevangen

Pilotenkoppel met valse papieren geschorst in India

Twee piloten die met valse papieren rondvlogen, zijn betrapt in India en op non actief gezet. Het koppel had in werkelijkheid nog maar de status van copiloot bereikt, maar had de licenties vervalst om als kapitein te kunnen vliegen. Beiden waren in dienst bij verschillende maatschappijen.

De betrokken instanties vermoedden fraude omdat een van de piloten, Meenakshi Sehgal, een vrouw die voor IndiGo vloog, herhaaldelijk een Airbus 320 had beschadigd door telkens te landen op het voorwiel in plaats van op de achterwielen.

De twee piloten werden geschorst, maar het blijkt om een toenemend veiligheidsprobleem te gaan. Het is niet het eerste geval van licentievervalsing in India. Het Directorate General of Civil Aviation wil nu alle licenties controleren. (jv)

Bron: HLN

dinsdag 8 maart 2011

Operatie aan voeten om pumps te laten passen

LONDEN - Een Britse vrouw heeft jarenlang tegen artsen gelogen over pijn in haar voeten, zodat ze instemden met een operatie waardoor ze in haar designpumps zou passen. In werkelijkheid vond ze haar voeten te breed, waardoor de schoenen met hoge hakken niet lekker liepen, citeerde de Britse krant Daily Mail de vrouw (23) maandag.
De risicovolle operatie werd enkele jaren geleden bij de breedste voet uitgevoerd en kostte de Britse belastingbetaler omgerekend 5800 euro. Haar voet was na de operatie naar eigen zeggen nog twee jaar pijnlijk gezwollen. Dit weerhield haar er niet van om voor meer dan 10.000 euro aan schoenen te kopen. (ANP/EBO)

Bron: AD

Gerecycleerde verpakkingen veroorzaken kanker

Een fabrikant van ontbijtgranen stoppen met het gebruik van gerecycleerd karton in verpakkingen nadat uit onderzoek bleek dat dit kanker kan veroorzaken.
Zwitserse onderzoekers ontdekten dat minerale oliën in inkt van gerecycleerde kranten gebruikt in karton in voeding terecht kan komen. Deze kunnen door de beschermende plastic zak komen voedingsmiddelen besmetten. Ook bij pasta en rijst kan dit gevaarlijk zijn. De onderzoekers analyseerden 119 producten uit Duitse supermarkten, ze ontdekten dat een grote meerderheid sporen van minerale oliën bevatten die hoger zijn dat het aanvaardbare niveau. Volgens professor Koni Grob linkten wetenschappers de oliën met een ontsteking van de interne organen en zelfs kanker, hij benadrukt wel dat elke maaltijd maar een kleine dosis van deze chemische stoffen bevat.Chinese stad krijgt 500.000 bewakingscamera's

De Chinese stad Chongqing wordt uitgerust met een netwerk van 500.000 bewakingscamera's. Het gaat om een van de grootste cameranetwerken ter wereld, meldt de krant Global Times. Het project kost 17 miljard yuan, omgerekend zo'n 1,85 miljard euro.
Chongqing, in het zuidwesten van het land, telt 30 miljoen inwoners en heeft de omvang van een kleine provincie. De stadsprovincie valt net als Peking en Shanghai bestuurlijk direct onder de centrale overheid.

Het netwerk van veiligheidscamera's van Chongqing is nog ambitieuzer dan dat in Urumqi, dat sinds het etnisch geweld in juli 2009 zo'n 40.000 camera's telt.

De bedoeling is dat de camera's tegen 2012 geïnstalleerd zijn. Ze zijn vooral bedoeld om de criminaliteit preventief tegen te gaan en zullen ook worden gebruik in noodsituaties, zegt een woordvoerder van de lokale politie aan de krant. (afp/sam)

Bron: HLN

maandag 7 maart 2011

Nederlander maakt van twee dollar een half miljoen

ROTTERDAM - De Nederlander Jonker heeft vanochtend ruim een half miljoen dollar gewonnen in een groot online pokertoernooi. Het is de grootste prijs die ooit is gewonnen door een Nederlander in de geschiedenis van online poker. De gelukkige speler had zich voor het toernooi geplaatst via een twee dollar kostend kwalificatietoernooi.
De Nederlander, die speelt onder de naam 'zeurrr', werd na zo'n veertien uur pokeren zesde in de Sunday Million, een wekelijks pokertoernooi op Pokerstars. Aan dit toernooi deden maar liefst 59.128 spelers mee. Dit is veel meer dan normaal, omdat de online pokeraanbieder, vanwege het vijfjarig bestaan van het toernooi, een gegarandeerde prijzenpot beloofde van 5.000.000 dollar.

Door het grote aantal spelers bedroeg uiteindelijk de prijzenpot zelfs meer dan elf miljoen.

De Amerikaanse speler 'Bdbeatslayer' won het toernooi en won naast zeven ton ook een gloednieuwe Lamborghini Gallardo. (DHE)

Bron: AD

Lees ook: Won vader of minderjarige zoon tonnen in pokertoernooi?

'Rocky' geveild voor goede doel na aardbeving

CHRISTCHURCH - 'Rocky', het rotsblok dat bekendheid geniet sinds het een huis in Christchurch binnen is gerold na de aardbeving eind vorige maand, is verkocht op veilingsite Trade me voor 10.050 Nieuw-Zeelandse dollar (5.305 euro). Dat bericht de Nieuw-Zeelandse krant The Press op z'n website.
De veiling werd 316.351 keer bekeken en vergaarde honderden commentaren. De winnnende bieder, living_life, is nu de eigenaar van het rotsblok van 25 ton.

'Rocky' rolde de garage van Phil Johnsson binnen op 22 februari en ligt er nog steeds. Door de aardbeving die dag, die een kracht had van 6,3 op de schaal van Richter, raakte het rotsblok los. Johnson beschreef 'Rocky' als een "landschapsobject" op Trade Me.De jongste oma ter wereld

INVESTI - Een 25-jarige Roemeense vrouw is voor zover bekend de jongste oma ter wereld. Ze was zelf twaalf toen ze haar eerste kind kreeg en dochter Maria beviel twee jaar geleden op elfjarige leeftijd van haar zoon Ion.
Oma Rifca Stanescu was er sowieso vroeg bij. Ze trouwde al op haar elfde met de twee jaar oudere juwelenverkoper Ionel Stanescu. Rifca hoopte dat haar dochter haar voorbeeld niet zou volgen en in ieder geval eerst haar school zou afmaken. Maria luisterde echter niet en trouwde zelfs al op haar tiende. Ze stopte met school en kreeg zes maanden later haar eerste kindje.

Rifca houdt veel van haar kleinzoon, maar heeft gemengde gevoelens. "Ik had Maria eigenlijk een beter leven toegewenst," zegt ze tegen The Sun. (DHE)

Bron: AD

Zware vulkaanuitbarsting dreigt op Honolulu

Op Honolulu, het grootste eiland van Hawaï, houden specialisten vulkaan Kilauea nauwlettend in de gaten. De vulkaan spuwt momenteel lava bijna twintig meter hoog de lucht in.

 video


De vulkaan vernielde voorlopig nog geen huizen, maar mensen worden wel op afstand gehouden. Kilauea is al 28 jaar aan het uitbarsten, maar de activiteit van dit weekend zou anders zijn, aldus geologe Janet Babb. Zaterdag zakte één van de 'vloeren' in de krater van de vulkaan in. Dat veroorzaakte 150 kleine aardbevingen.

Voor toeristen op het eiland is het een groot spektakel. Ze kunnen de uitbarstingen vanaf 2,4 kilometer zien, voorlopig nog een veilige afstand. (gb)

Bron: HLN

Braziliaanse mieren worden zombies door schimmel

Zombies bestaan echt in de dierenwereld. In Brazilië zijn mieren gevonden die onder een invloed van een schimmel de controle over hun hersenen verliezen.
De schimmel neemt letterlijk het brein van de mieren over. De mieren worden zo naar een plaats gestuurd die ideaal is voor de schimmel om zich voort te planten. Uiteindelijk groeit de schimmel door de kop van de mieren, waarna de beestjes sterven.

Deze bizarre ontdekking werd door wetenschappers gedaan in het Braziliaanse regenwoud. "Dit betekent dat er mogelijk over de hele wereld zombiemieren leven", zegt de auteur van de studie. (gb)

Bron: HLN

zondag 6 maart 2011

VS lanceert geheimzinnige mini-space shuttle


CAPE CANAVERAL - De Amerikaanse luchtmacht heeft op zaterdag een onbemande miniatuurversie van de spaceshuttle gelanceerd. Over de functie van het door Boeing vervaardigde prototype-toestel wordt druk gespeculeerd door Amerikaanse media. De lancering is onderdeel van het geheimzinnige programma X-37B van de Amerikaanse luchtmacht.
Het toestel beslaat ongeveer negen meter in de lengte en vier in de breedte. In tegenstelling tot de echte spaceshuttle van ruimtevaartorganisatie NASA is bij het ontwerp niet op passagiers gerekend. Het testvaartuig wordt aangedreven met behulp van zonnepanelen en kan negen maanden in de ruimte blijven.

Een jaar geleden lanceerde de Amerikaanse luchtmacht al een soortgelijk prototype. Dat kwam de Verenigde Staten toen op scherpe kritiek van Rusland te staan. Volgens Moskou zouden de Amerikanen op deze manier onnodig de ruimte proberen te militariseren. (ANP/AK)

Bron: AD

Broer en zus Milly Boele: Politie heeft fouten gemaakt

DORDRECHT - Een jaar na de moord van Milly Boele worstelen broer Pascal (20) en zus Tibby (17) met tegenstrijdige gevoelens over het onderzoek van de politie Zuid-Holland Zuid. Frustratie is er bij beiden, omdat de politie geen onderzoek liet doen naar het extra slot van hun voordeur dat kapot op de grond lag. Het had een cruciaal bewijsstuk kunnen zijn dat mogelijk zelfs tot een hogere straf had kunnen leiden.

De dag waarop Milly's lichaam werd gevonden, was de hel
Sander V. houdt vol dat Milly vrijwillig meeging. Een leugen, denken de twee. ,,Dat was niets voor haar. Ze keek de kat uit de boom. En de extra veiligheidshaak van de voordeur lag gebroken op de grond. Het was een dikke haak, het moet met kracht gebeurd zijn. Hij was echt gebroken. Alsof de voordeur met geweld is opengeduwd", zo doen broer en zus hun verhaal in het AD

Huiszoeking
Tibby vindt dat de politie gelijk huiszoeking had moeten doen bij alle mannen in de buurt. Milly had immers tegen haar moeder gezegd dat er een buurman voor de deur stond. Ze vindt ook dat de politie speurhonden had moeten inzetten.
Tibby: ,,Ze hebben fouten gemaakt.''
Pascal: ,,Ze hebben gedaan wat ze moesten doen.''
Tibby: ,,Ze zijn dingen vergeten. Voor mij zijn dat fouten.''
Pascal: ,,In zo'n complexe organisatie zit een vergissing in een klein hoekje. Iedereen heeft zijn werk gedaan. Het had anders gekund, maar dat is achteraf geluld. Het is een leermoment voor heel Nederland. Voor Milly had het niet meer uitgemaakt. Ze was al dood.''

Tafel doormidden
Pascal Boele sloeg op het politiebureau in Dordrecht bijna de tafel
doormidden. En Tibby begon te hyperventileren toen ze daar het vreselijke nieuws te horen kregen dat hun 12-jarige zusje Milly om het leven was gebracht. Door een buurman, een politieagent nota bene.

''Mijn moeder is de sterkste vrouw van de wereld,'' zegt Pascal. ,,Mijn familie is verschrikkelijk sterk. Papa heeft er wel meer moeite mee. Iedereen verwerkt het verdriet op een andere manier. Iedereen heeft zijn tijd ervoor nodig.''

De hel
Opeens waren ze vorig jaar hoofdrolspelers in een moordzaak die heel Nederland schokte. Milly werd seksueel misbruikt en daarna gewurgd door haar buurman, ex-politieagent Sander V. Hij begroef het meisje in zijn tuin.

De dag waarop Milly's lichaam werd gevonden, was de hel. Na tergende onzekerheid vanwege haar vermissing kreeg de familie Boele op 16 maart een telefoontje.

Tibby: ,,Oh, wat was ik blij toen, want ze hadden Milly gevonden! Maar toen we met onze auto wegreden bij ons huis zagen we veel politiewagens en zwarte schermen. Op het bureau hoorden we dat er een meneer had gezegd dat Milly niet meer leeft. Iedereen was aan het schreeuwen, huilen, boos."

Het medeleven was een troost, vindt Tibby. ,,Het mooiste wat ik in die weken heb gezien was een heel grote, donkere man die een knuffelbeer kwam brengen. Dat ding heeft hem gewoon zeventig euro gekost.''


Bron: AD

Amerikanen kweken neuronen die geheugenverlies teniet kunnen doen


Amerikaanse wetenschappers hebben de meest kwetsbare hersencellen die aangevallen worden door de ziekte van Alzheimer gekweekt, zo meldt The Telegraph zondag. Daardoor zou op termijn geheugenverlies teniet gedaan worden.
Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden op basis van stamcellen gesofisticeerde neuronen die essentieel zijn voor het ophalen van herinneringen en die al in een vroeg stadium van de ziekte van Alzheimer gedood worden.

Geheugenschade herstellen
De ontwikkelingen werpen nieuw licht op behandelingen en zouden zelfs geheugenschade kunnen herstellen, aldus de krant. Dat komt omdat bij een vroeg stadium van de ziekte niet de herinneringen zelf verloren gaan, maar wel mogelijkheid om die op te halen. Bovendien beschikken de hersenen maar over een kleine hoeveelheid van die neuronen, waardoor hun verdwijnen een verwoestend effect heeft voor het geheugen.Kadhafi probeert tevergeefs zijn steden te heroveren


Eenheden loyaal aan de Libische leider Mouammar Kadhafi proberen bij Bin Jawad een opmars van de rebellen te stoppen. Tegelijk zetten andere regeringstroepen het offensief in bij de steden Misurata en Zawiyah.
 
Bij de strijd om Bin Jawad zet het leger ook vliegtuigen in, aldus getuigen. In de ochtend wist het leger de opstandelingen die optrokken vanuit Ras Lanuf tegen te houden. De opstandelingen hadden Bin Jawad gisteren al ingenomen, maar trokken zich later terug om te hergroeperen. Deze middag meldde een inwoner van deze stad tegen de Arabische nieuwszender al-Jazeera dat de rebellen Bin Jawad opnieuw in handen hadden.

Symbolische waarde
Bin Jawad ligt 160 kilometer ten oosten van Sirte, de geboorteplaats van Kadhafi en een bolwerk van zijn aanhangers. Die stad is belangrijk voor beide partijen. De val van Sirte zou een grote klap zijn voor Kadhafi en een enorme stimulans vormen voor de opstandelingen. Met de verovering van Sirte zou de weg openliggen voor de rebellen om op te trekken naar de hoofdstad.

Tanks
De troepen van Kadhafi proberen intussen ook Misurata ten oosten van Tripoli op de rebellen te heroveren. Een lokale arts verklaarde tegen de BBC dat vier tanks het centrum zijn binnengetrokken en in het wilde weg schieten. Hij noemt de situatie "zeer slecht''. Persbureau Reuters meldde op gezag van getuigen dat de stad ook onder artillerievuur ligt.

Drie dagen gevechten
Ook in Zawiyah 50 kilometer ten westen van de hoofdstad Tripoli wordt weer gevochten. Militairen proberen deze plaats al drie dagen in te nemen. Met tanks en artillerie proberen ze de rebellen te verdrijven, aldus inwoners tegen al-Jazeera. De elektriciteit en het internet zouden zijn uitgevallen. (anp/adb)

Bron: HLN

Grootste haaiengebit ter wereld wordt geveild

Het is 3,30 meter breed, 2,40 meter hoog, telt 182 tanden en het is te koop: het grootste haaiengebit ter wereld wordt in juni in Dallas, Texas geveild.

Het gebit is van een megalodon, die 20 miljoen jaar lang over de oceanen regeerde als het grootste roofdier. Zo'n beest kon meer dan dertig meter lang worden en had een gemene manier om zijn prooi te verschalken. De megaladon beet de vinnen van walvissen en andere haaien af om zich van een maaltijd te verzekeren. Wie er plaats en 450.000 euro veil voor heeft, kan beginnen bieden. (lb)

Bron: HLN