Translate

zaterdag 22 januari 2011

Oog van meisje verschuift door open schedel


PEKING - Het 16-jarige Chinese meisje Wen Yonglan werd geboren met een open schedel. Door de druk van haar hersenen verschuift haar rechteroog. Een operatie om haar te genezen, moet in drie fasen uitgevoerd worden. Haar ouders hebben maar genoeg geld om de eerste stap te betalen.
Volgens haar ouders werd Wen Yonglan geboren met een gat in het achterste van haar schedel geboren. Toen het meisje negen jaar was, begon haar rechteroog uit te puilen. De tiener kan niet scherp meer zien en kan haar rechteroog nog nauwelijks sluiten.

Dure ingreep
Door de druk van haar hersenweefsel verschuift het oog van de tiener steeds verder. Volgens de artsen kan Wen Yonglan geopereerd worden.

Die ingreep moet in drie stappen uitgevoerd worden en kost omgerekend 11.250 euro. (CBR)

Bron: AD

'Straks een tweede zon aan de hemel'


ROTTERDAM - Sterrenkundigen voorspellen dat er in de nabije toekomst twee zonnen aan de hemel staan. Dat kan volgend jaar al gebeuren. Oorzaak is Betelgeuze (alpha Orionis), een heldere ster in het sterrenbeeld Orion en de op één na grootste ster in onze melkweg.
Betelgeuze, een zogenaamde rode superreus, is aan het eind van zijn leven en kan op ieder moment een supernova worden. Als dat gebeurt zal wekenlang een tweede zon aan het firmament verschijnen. Waarschijnlijk valt in die periode de nacht weg.

Sinds begin 2010 worden aan het oppervlak van Betelgeuze - dik 600 lichtjaren hier vandaan en 650 keer groter dan onze zon - heldere vlekken gezien die qua omvang groter zijn dan de afstand tussen zon en aarde (150 miljoen kilometer). Die vlekken worden veroorzaakt door opstijgend heet gas uit de kern van de ster. Ze zijn een teken dat Betelgeuze aan het einde van haar leven is en ieder moment op kan gaan in een supernova. Dit betekent dat zij op spectaculaire wijze explodeert en opvlamt met de lichtkracht van honderden miljoenen tot meer dan een miljard zonnen.


donderdag 20 januari 2011

Inbrekers snuiven as van dode man en honden op


MIAMI - Onverlaten die inbraken in een huis in Florida, hebben de as van de dode vader van de huiseigenaar opgesnoven. De inbrekers dachten ongetwijfeld dat de poederachtige substantie cocaïne was. Dat meldt myFox.
Zij snoven ook de as op van de twee overleden honden. Toen de inbrekers zich er van bewust waren dat ze geen cocaïne aan het snuiven waren, strooiden ze de inhoud van de drie urnen uit in het huis in Silver Springs Shores.

De politie heeft vijf verdachten gearresteerd. Zij waren in het bezit van de spullen die waren gestolen: elektronische toestellen en juwelen.

Bron: AD

Mysterieuze ontploffingen teisteren Gronings dorp


CERESDORP - Het Groningse Ceresdorp wordt sinds kort geteisterd door mysterieuze ontploffingen. De politie zegt voor een raadsel te staan.

Bij de laatste ontploffing in de Groningse plaats raakte zelfs een 34-jarige man gewond. De politie denkt dat iemand zelf projectielen maakt en die laat ontploffen. De komende dagen wordt buurtonderzoek gedaan. De politie roept bewoners van het Ceresdorp op om zich te melden als ze iets weten over deze zaak.

Bron: AD

Amerikaanse vrouw ontdekt dat ze als baby ontvoerd is (video)

Een Amerikaanse vrouw die als baby ontvoerd werd uit een ziekenhuis in Harlem in 1987, heeft haar eigen ontvoering opgelost en haar biologische moeder teruggevonden. Dat meldt de Britse BBC.
De 23-jarige Carlina White werd op 4 augustus 1987 ontvoerd toen ze amper 19 dagen oud was. Haar moeder had haar naar het ziekenhuis gebracht omdat het kind te kampen had met koorts. Korte tijd later was de baby verdwenen uit haar bed. Getuigen spraken destijds van een vrouw verkleed als verpleegster die gezien werd terwijl ze het gebouw verliet met de baby. Een onderzoek leverde echter niets op.


dinsdag 18 januari 2011

Moeder van overleden anorexiamodel pleegt zelfmoord


BICHAT - Eind december kwam het nieuws naar buiten dat het bekende anorexiamodel Isabelle Caro aan de gevolgen van haar ziekte was overleden. Ze zou al op 17 november haar laatste adem hebben uitgeblazen. Een pijn die haar moeder niet kon dragen. Vandaag werd bekend dat de vrouw een kleine week later zelfmoord pleegde.
"Isabelle had een hekel aan het ziekenhuis in Bichat. Maar de ambulance bracht haar toch daarheen. Mijn vrouw durfde niet te weigeren. Ze voelde zich zo verantwoordelijk voor het feit dat Isabelle overleden was in een oord waar ze niet wilde zijn, dat ze de last niet langer kon dragen", vertelt vader Christian aan het Franse La Dernière Heure.

In 2007 werd Caro wereldberoemd toen ze zich door de Italiaanse fotograaf Oliviero Toscani naakt liet fotograferen voor een shockcampagne tegen anorexia. Ze was 1.64 meter lang en woog toen 31 kilo. Isabelle leed al sinds haar dertiende aan de ziekte.

Twee jaar geleden kwam Isabelle met een biografie, Het kleine meisje dat niet dik wilde worden. Hierin beschrijft ze haar moeilijke jeugd als oorzaak van haar eetprobleem. (BRUNOPRESS)

Bron: AD

Trouwe hond wijkt niet van graf verongelukt baasje

Danig triest na de dood van haar baasje, blijft de hond Zelda waken bij het graf van haar verongelukte baasje. Wellicht is de hond innig dankbaar voor het feit dat Josh Reed haar destijds van de dood redde.

Josh vond de hond in 2006 halfdood naast de weg, ergens in de Verenigde Staten. Het dier was aangereden door een auto en de toen twaalfjarige jongen ontfermde zich over het dier.

Van de weg gemaaid
In september 2009 sloeg het noodlot echter opnieuw toe. Josh Reed werd van de weg gemaaid door een vrachtwagen toen hij een ritje maakte met zijn quad. De jongen, amper vijftien jaar, overleefde het ongeluk niet.

Zijn trouwe viervoeter ging op zoek naar haar baasje en schuimde huilend de omgeving af. Enkele weken na het tragische ongeval nam de moeder van Josh de hond mee naar het graf van de jongen. Sedertdien wil Zelda niet meer van de plaats wijken. (eb)

Bron: HLN

Meer dan 50 doden bij overstromingen in Zuid-Afrika en Mozambique

In zuidelijk Afrika hebben overstromingen aan meer dan 50 mensen het leven gekost. De autoriteiten in Pretoria lieten vandaag weten dat er bij hevige regenval en overstromingen in Zuid-Afrika al 40 mensen zijn omgekomen. Meer dan 6.000 anderen hebben hun woning moeten verlaten. In talrijke gebieden in zeven van de negen provincies is de noodtoestand uitgeroepen. Ook voor de komende dagen verwachten de weerkundigen regenval.

Volgens de Mozambikaanse staatsradio zijn in het buurland van Zuid-Afrika al 13 mensen om het leven gekomen bij overstromingen. Meer dan 13.000 mensen moesten voor de watermassa vluchten. In meerdere gebieden in het zuiden en het centrum is vanwege ondergelopen wegen de voedselvoorziening bedreigd. (belga/kve)

Bron: HLN

'Mirakeloverleefster' van 9/11 sterft op haar 69ste (video)


Josephine Harris, een 69-jarige grootmoeder uit Brooklyn wiens miraculeuze verhaal over hoe ze zich kon redden op 'nine eleven' wereldwijde aandacht kreeg, is overleden.
Na de terroristische aanvallen van 11 september 2001 in New York daalde Harris vijftig verdiepingen naar beneden, in een poging te ontsnappen uit het World Trade Center. Tot ze op de twintigste verdieping van de noordelijke toren stuitte op enkele brandweerlui van de 'Ladder Company 6', die hun basis hebbben in Chinatown. Wat er zich daarna afspeelde, was stof voor de NBC News-documentaire 'The Miracle of Stairwell B' (zie video hieronder).


Man overleeft zestien uur onder de modder in Brazilië


In Brazilië is een man na zestien uur levend van onder de modder gehaald. Reddingswerkers moesten drie uur lang graven om het slachtoffer van een modderstroom te bevrijden.


Marcelo Fonseca lag onder vier meter smurrie nadat overstromingen Teresoplis en andere steden ten noorden van Rio de Janeiro hadden getroffen. Toen geluiden onder de modder weerklonken, begonnen reddingswerkers te graven. Pas drie uur later werd Fonseca gered.

De 42-jarige man werd naar een ziekenhuis gebracht. Hij heeft last van een leverinfectie, maar zal volgens de artsen volledig herstellen. Fonseca herinnert zich nog hoe zijn huis vernield werd door de plotse modderlawine. "Ik opende het raam, hoorde lawaai en had enkel tijd om weg te rennen. Toen ik de deur bereikte, was de stroom zo sterk dat ik stukken van het dak en stukken hout zag rondvliegen."

Zijn lichaam zat helemaal gekneld onder de modder en het puin. Hij kon slechts moeizaam ademhalen en een steen drukte op zijn borst. Het noodweer in Brazilië eiste al meer dan zeshonderd doden. (gb)

Bron: HLN

maandag 17 januari 2011

Antibiotica en hormonen in vlees: ongezond, niet bewezen


De vogelgriep, de Mexicaanse griep,... telkens er een nieuwe ziekte boven water komt, ontstaat er een beetje paniek. De oorzaak is de angst dat we ooit een ziekte niet meer zullen kunnen behandelen omdat onze antibiotica niet meer aanslaan. Bacteriën worden immers resistent, vooral omdat we de antibiotica massaal aan de veestapel geven.

We zitten in een vicieuze cirkel: bacteriën blijken steeds meer resistent te worden tegen antibiotica, daarom verhogen we de dosis, waardoor de bacteriën de kans krijgen om nog resistenter te worden

Dat Europa de import van Amerikaans vlees wou verbieden, kreeg natuurlijk veel kritiek in de VS. Het werd gezien als een soort ongeoorloofd protectionisme. De Wereldhandelsorganisatie gaf de VS gelijk
Vreemde verhalen over spionerende dieren

James Bond is vandaag niet noodzakelijk meer een geheim agent in een duur pak. Soms worden dieren ingezet door geheime diensten. Een gier, een kat en zelfs insecten zouden kunnen spioneren. Maar of we de volgende vreemde verhalen mogen geloven is op zich een goed bewaard geheim.


001. De gier
Saoedi-Arabië ontmaskerde een tijd geleden een gier als spion, toen bleek dat het dier een zendertje droeg en een band rond z'n poten had. Die waren aangebracht door wetenschappers van de universiteit van Tel-Aviv, naar eigen zeggen om de trektocht van de vogel te volgen.

002. De kat
In de jaren 60 zou de CIA microfonen en zenders ingeplant hebben bij katten. Volgens de voormalige CIA-agent Victor Marchetti werden de dieren opengesneden en uitgerust met batterijen. De staart diende als antenne. De eerste spionagekat werd op een missie gestuurd, maar het dier werd op weg naar het doelwit omver gereden door een taxi. Het project werd dan maar meteen opgeborgen. Blijft de vraag: was de kat ontmaskerd door de taxichauffeur?

003. De eekhoorn
De Iraanse politie zou in 2007 veertien eekhoorns opgepakt hebben op verdenking van spionage. De dieren droegen zendertjes met de bedoeling af te luisteren. Al werd dat verhaal door Buitenlandse Zaken wel ontkend.


"Binnen vier jaar klonen we uitgestorven mammoet"Akiri Iritani, een professor aan de unief in het Japanse Kyoto, zegt dat hij een mammoet kan klonen. "Ik denk dat we een redelijke kans hebben om binnen vier à vijf jaar een gezonde mammoet te verwekken", beweert de wetenschapper. Het kan volgens Iritani door een techniek die zijn collega Teruhiko Wakayama ontwikkelde. Die slaagde er in 2008 in een muis te klonen die al zestien jaar dood was.
Er zijn al heel wat films gemaakt en boeken geschreven over het klonen van lang uitgestorven dieren, en hoewel hoog in entertainmentwaarde, leek zoiets vooralsnog puur fantasie. Want hoewel de procedure om zo'n dier te klonen ondertussen theoretisch zou kunnen, is er quasi perfect DNA van het uitgestorven beest voor nodig, en dat is nu eenmaal niet voorhanden.

Gelukt met een muis
Maar aan het Riken Centre for Developmental Biology slaagde professor Teruhiko Wakayama erin om een muis te klonen uit bevroren huidcellen van een muis die al 16 jaar dood was. Volgens Iritani is de techniek die hij daarvoor ontwikkelde perfect bruikbaar om een mammoet te klonen met een celkern uit huidcellen of spiercellen van bevroren mammoetfossielen uit Siberië.zondag 16 januari 2011

Onrust over mysterieus geel poeder

GOUDA - Bewoners van de Slagenbuurt in Gouda werden zaterdagochtend onaangenaam verrast door een geel poeder dat tientallen auto’s bedekte. Het spul heeft echter niets te maken met de branden die het gebied de afgelopen tijd teisterden, maar blijkt afkomstig van de Corylus avellana, oftewel de hazelaar.

Roy Ovink ontdekte het goedje toen hij bij zijn woning aan de Dijkgraafslag zijn auto wilde pakken om naar Rotterdam te vertrekken.

"Het zat op het dak, op de ruiten, overal. Omdat ik niet wist wat het was, ben ik er maar afgebleven", vertelt de 40-jarige Gouwenaar. "Heel voorzichtig ben ik de auto ingestapt. Ik heb een dochtertje van zes en je weet het maar nooit met die recente chemische ongelukken. Ik denk dat de gele substantie er afgelopen nacht met de regenbuien op is gekomen. Het lijkt mij geen Saharazand of zo…"


F-16 inspecteert dijken in Noord-Limburg


VENLO - Een F-16 van de Koninklijke Luchtmacht heeft vrijdagmiddag op verzoek van het waterschap Peel en Maasvallei een inspectievlucht uitgevoerd boven Noord- en Midden-Limburg. De straaljagers maakten opnamen van dijken langs de Noord-Limburgse Maas. Dat maakte het waterschap zaterdag bekend.

De F16 maakte opnamen met het zogeheten Recce Lite-systeem. Dat is een verkenningssysteem dat onder het vliegtuig hangt. Het waterschap heeft de opnamen zaterdag onder de loep genomen en geconcludeerd dat de dijken in Noord- en Midden-Limburg ondanks de langdurige hoge waterstanden van de Maas stabiel zijn.

Het systeem is onder meer bekend van inzetten in Afghanistan. De vier F-16's in Afghanistan maken dagelijks gebruik van Recce Lite voor het verkennen van routes en het opsporen van bermbommen.

Bron: de Telegraaf

Ratten bespringen reizigers

AMSTERDAM - New York heeft 8 miljoen inwoners. Onder de grond leven 17 miljoen ratten. Een enkele rat pakt per ongeluk wel eens de ondergrondse metro en weet zich geen raad tussen de bovengrondse schepsels.

Op een video die Bild laat zien, is duidelijk dat de rat niet op zijn gemak is in de trein, maar erg bang is het dier ook weer niet. Het bespringt de passagiers die daar duidelijk niet van gediend zijn.

Klik hier voor de video.

Bron : de Telegraaf