Translate

zaterdag 8 januari 2011

Amerikaans Congreslid doodgeschoten


TUCSON - De Amerikaanse Democrate Gabrielle Giffords (40) van het Huis van Afgevaardigden is zaterdag tijdens een politieke bijeenkomst in Arizona in haar hoofd geschoten en ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Ze wordt geopereerd. Dat meldden Amerikaanse media.


Foto: Facebook

Volgens de lokale sherrif zijn zeker vijf anderen omgekomen. Landelijke media meldden echter zes doden. Zeker een van de doden zou een staflid van Giffords zijn. Aanvankelijk werd gemeld dat Giffords ook was overleden. Negen gewonden worden behandeld in het ziekenhuis, aldus een woordvoerder. Onder de slachtoffers zou een kind zijn.

Een naar verluidt 21-jarige man rende zaterdagochtend op het Congreslid af, die in Tucson was voor een politieke bijeenkomst met burgers in een supermarkt en schoot om zich heen. Hij werd door omstanders overmeesterd en overgedragen aan de politie. Zijn motief is niet bekend. De federale recherche FBI onderzoekt de zaak.Een getuige heeft tegenover nieuwszender CNN verklaard vijftien tot twintig schoten te hebben gehoord.


Journalist gecastreerd en gedood in hotel VSNEW YORK - De prominente Portugese journalist en homoactivist Carlos Castro (65) is in de nacht van vrijdag op zaterdag op gruwelijke wijze gedood in New York. Hij werd naakt gevonden in zijn hotel met een afgehakt scrotum. Hij zou flinke klappen op zijn hoofd hebben gehad, meldden Amerikaanse media zaterdag.


Een vriendin van Castro werd vrijdagavond ongerust toen ze hem niet kon bereiken en ging naar het hotel. Daar kwam ze in de lobby de vermeende vriend van Castro tegen, een Portugees model en realityster, die met de journalist in het hotel verbleef. Hij zou in paniek op haar vraag waar Castro was hebben geantwoord, dat hij „de kamer niet meer verlaat”. Daarop zijn hotelmedewerkers naar de kamer gegaan waar ze het ontzielde lichaam van de journalist aantroffen.

Bron: de Telegraaf

Nederlandse nieren te koop op internet

ROTTERDAM - De afgelopen maanden hebben zeker 24 Nederlanders hun nier te koop gezet via websites als Marktplaats en Speurders. Ze vragen 50.000 tot 80.000 euro voor hun nier. Het verkopen van organen is strafbaar in ons land, dat schrijft het AD.

In de krant komt een alleenstaande moeder aan het woord die geen andere oplossing zag dan haar nier aan te bieden. Er zijn nog geen serieuze reacties gekomen op de advertenties van de mensen die het AD gesproken heeft.

Bron: AD

Oorsprong dioxineschandaal: fabrikant vormde vet van lage kwaliteit om tot duur veevoeder

De dioxinecrisis in Duitsland, waardoor ondertussen al meer dan 4.700 boerderijen gesloten zijn en waarbij minstens 150.000 ton veevoeder besmet geraakte, is waarschijnlijk ontstaan omdat de Duitse fabrikant van veevoedervetten, Harles und Jentzsch, zijn klanten bedroog door vetzuren van lage kwaliteit te verkopen als duur veevoeder. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Landbouw van de deelstaat Nedersaksen in de Duitse krant Westfalen Blatt.


"Uit vele zaken kunnen we opmaken dat het bedrijf zijn klanten heeft bedrogen en vetzuren van lage kwaliteit heeft omgevormd tot duur veevoeder", zegt een woordvoerder van het ministerie, Gert Hanne, in de krant. Hij sluit ook niet uit dat het bedrijf valse facturen opstelde en fiscale fraude pleegde. De krant wijst erop dat het parket een onderzoek opende tegen het hoofd van Harles und Jentzsch, Siegfried Sievert, wegens inbreuk op de code voor voedingsproducten en veevoeder.


Meer dan 100 doden door koudegolf in India


Al zeker meer dan honderd mensen zijn gestorven als gevolg van de aanhoudende koudegolf die het noorden en delen van het oosten van India al geruime tijd in zijn greep houdt. De meeste slachtoffers zijn ouderen of armen.

Uttar Pradesh, een staat in het noorden van India, is het zwaarst getroffen. Sinds woensdag vielen er opnieuw 22 doden te betreuren. Het totale dodental ligt er al op 63.

Ook in het oosten, in de staat Jharkhand, vielen intussen 62 doden volgens het nieuwsagentschap IANS.

Ook in de hoofdstad New Delhi, Jammu en Kashmir zakten de temperaturen tot diep onder het vriespunt.

Volgens de Indiase weerdienst houdt het koude weer nog enkele dagen aan in de noordelijke staten, inclusief Punjab, Haryana en Rajasthan. (belga/lb)

Bron: HLN

vrijdag 7 januari 2011

Na de vogels en de vissen: massasterfte krabben en duiven

Na berichten van massale sterftes van vogels en vissen in ondermeer de VS, Nieuw-Zeeland, Brazilië en Zweden, is het nu de beurt aan krabben en duiven. De krabben zijn met tienduizenden aangespoeld in Engeland. In Italië vielen dan weer honderden, misschien duizenden duiven dood. Voor wie er iets achter zoekt, is er overigens nu een speciale website, die toont waar dieren massaal zijn gestorven. Wetenschappers stellen dat er eigenlijk maar één verklaring is voor de snelle opeenvolging van vreemde, massale dierensterfte: het internet. Voor de doorbraak van het internet, belandden die berichten echter niet in het nieuws, betogen ze.


Met dioxine vervuilde diervoeding al sinds maart

KIEL - De verwerking van met dioxine vervuilde vetten in veevoer blijkt veel langer te hebben geduurd dan tot nog toe gedacht. Het ministerie van Landbouw in Duitsland meldde vanochtend dat er in maart vorig jaar al metingen zijn gedaan waarin de vervuiling van voer werd vastgesteld.
De ontdekking werd gedaan door een onderneming die de informatie niet deelde, zo meldde een woordvoerder van het ministerie. (ANP)

Bron: AD

Olievlek Noordzeekanaal verspreidt zich verder


AMSTERDAM - De olievlek in het Noordzeekanaal bij Amsterdam verspreidt zich. Door het draaien van de wind is de olie onder de oliewerende schermen door gekomen, liet een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten. De olie heeft zich verspreid over een afstand van ongeveer 3 kilometer.
De olie kwam in het water terecht bij een aanvaring tussen twee schepen maandagavond in de Mercuriushaven in Amsterdam. Een binnenvaarttanker gevuld met stookolie raakte beschadigd, waarop een van de tanks ging lekken.

De lekkende tanker werd direct naar een havenbekken gesleept bij het Cornelis Douweskanaal-West, dat werd afgesloten met oliewerende schermen.


Waxinelichtgooier wil dna-test 'want Beatrix is geen koningin' (video)DEN HAAG - De man die op Prinsjesdag een waxinelichthouder naar de Gouden Koets gooide, heeft de rechtbank gevraagd om een dna-onderzoek op koning Willem III, koningin Wilhelmina en koningin Juliana. Daarmee wil hij aantonen dat Beatrix eigenlijk geen koningin is. En dat hij dus ook niet vervolgd kan worden voor het beledigen van de koningin.

Advocaat van de verdachte mr. Marielle van Essen. ANP © anp
Volgens de 29-jarige Erwin L. uit Lichtenvoorde was Willem III onvruchtbaar en dus niet de vader van koningin Wilhelmina. Zijn advocate Mariëlle van Essen wil daarom het dna van Willem III, koningin Wilhelmina en koningin Juliana laten onderzoeken. Volgens haar kan dat omdat ze nog in de grafkelder liggen.


Dood Michael Jackson mogelijk moordzaak

LOS ANGELES - De politie in Los Angeles sluit niet uit dat de dood van popster Michael Jackson een moordzaak wordt. De chef van de politie in de stad, Bill Bratton, heeft dat vrijdag gezegd, melden Amerikaanse media.

Het besluit hangt volgens Bratton vooral af van de resultaten van een tweede lijkschouwing. Het is moord of een onopzettelijke overdosis, aldus Bratton.

Justitie in Californië heeft ondertussen dagvaardigingen laten bezorgen bij artsen of verzorgers van Michael om meer te weten te komen over het ongewone en riskante medicijnengebruik van de wereldberoemde artiest, die 25 juni plotseling overleed. Ook hier schuilt een strafzaak in. Hij zou gevaarlijke middelen hebben gekregen die niet voor patiënten thuis bestemd zijn, maar enkel voor toediening door anesthesisten in ziekenhuizen.

De vader van Michael, Joe Jackson (79), zei tegen de omroep ABC dat hij de dood uiterst verdacht vindt. Hij vermoedt kwade opzet.

Bron

donderdag 6 januari 2011

Flessenpost na veertig jaar terugevonden


AARDINGEN/SANTA CRUZ - Op Tenerife is een door een Rotterdammer ondertekende brief in een fles gevonden, die ruim veertig jaar op de oceaan heeft rondgedobberd. De Spanjaard die hem vond zocht contact met het AD of de afzender nog op te sporen was. En deze blijkt nog in leven.

Het duurt heel even voor het echt tot Jan Heinsbroek (63) doordringt. Zeker, hij heeft meer dan veertig jaar geleden een fles in zee gegooid, zo'n 300 kilometer ten noorden van Las Palmas op de Canarische Eilanden.

41 Jaar en 9 maanden onderweg
Is het echt waar dat die fles vorige maand is aangespoeld op Tenerife, één van de andere Canarische Eilanden, na een dobbertocht van welgeteld 41 jaar en 9 maanden?

Maar een nadere blik op de tekst van de brief, naar deze krant gestuurd door Juan Perez Hernandez, een inwoner van Tenerife, leert dat het toch echt zo is.


Aap loopt op voorpoten

 ROTTERDAM - BBC-verslaggever Steve Backshall filmde onlangs een wel heel bijzonder aapje. Door een ongelukkige confrontatie met een hond was deze aap haar achterpoten kwijtgeraakt.
Maar dat weerhield haar niet om doodgemoedereerd op haar voorpoten te lopen, terwijl ze ondertussen ook nog eens een jong aapje op haar rug draagt. (EBO)

video
Bron: AD

Dakloze met gouden radiostem krijgt tweede kans (video)

Een voormalige radiopresentator die aan drank en drugs verslaafd raakte, mag aan de slag bij basketclub Cleveland Cavaliers. Dat heeft de 53-jarige Ted Williams, die jarenlang op straathoeken in Cleveland met staaltjes van zijn 'godgegeven stem' kleingeld vergaarde, te danken aan een filmpje op het internet.

Voor 10.000 dollar mag Williams, die al twee jaar clean zegt te zijn, nu stadioncommentaar geven voor de Cavaliers.

Williams kreeg op zijn veertiende, na een schooluitstapje naar een lokaal radiostation, de radiomicrobe te pakken. De man heeft zeven dochters en twee zonen. Vandaag is hij te gast in de 'Today Show'. (lb)

Bron + video: HLN

Google Maps brengt mysterieuze sterfte dieren in kaart

ROTTERDAM - De wereld is opgeschrokken van massale vogel- en vissterfte in onder meer de VS, Zweden Brazilië en Nieuw-Zeeland. Voor Google Maps reden om de mysterieuze slachting onder de dieren in kaart te brengen.
In de Chesapeake Bay in Maryland aan de Oostkust van de Verenigde Staten zijn minstens twee miljoen dode vissen komen bovendrijven.
Aan de kust van de Braziliaanse regio Parana spoelde ook al zeker 100 ton sardienen, baars en meerval aan. En de stranden van het Nieuw-Zeelandse schiereiland Coromandel werden overspoeld met snappers, waarvan er veel zijn die om één of andere reden hun ogen kwijt zijn.

Onbekende oorzaak
Enkele dagen geleden werd bekend dat bij het plaatsje Beebe in de Amerikaanse staat Arkansas door nog onbekende oorzaak duizenden vogels dood uit de lucht vielen. Begin deze week zijn ook in Kentucky honderden vogels dood uit de lucht komen vallen. En in het Zweedse Falköping lagen bijna honderd dode kauwen op straat.

Overal is het raden naar de oorzaak. (AK)

Bekijk hier de Googlekaart

Bron: AD

Vrouw met spionagetand aangehouden in Iran

TEHERAN - In Iran is een Amerikaanse aangehouden die apparatuur om te spioneren had verborgen in haar tanden. Dit heeft het Iraanse persbureau FARS zojuist gemeld.
De 55-jarige vrouw, Hal Talayan, werd ongeveer een week geleden aangehouden in het grensgebied van Nordouz aan de grens met Armenië. Ze bleek niet in het bezit van een visum en ze had spionage-apparatuur in haar tanden, aldus de bronnen van het persbureau FARS. Van de zijde van de Iraanse autoriteiten is nog niets vernomen over de arrestatie.

Indien het verhaal klopt, is de vrouw de vierde Amerikaan die recent op verdenking van spionage is aangehouden in Iran. De andere drie, Sarah Shourd, Shane Bauer en Josh Fattal, werden eind juli 2009 in Iran niet ver van de grens met Koerdisch Irak gearresteerd. Shourd is om humanitaire redenen vrijgelaten. Het proces tegen deze drie onfortuinlijken begint op 6 februari. (ANP)

Bron: AD

Nu ook mysterieuze massale vissterfte op drie plaatsen


Terwijl er nog koortsachtig wordt gezocht naar de oorzaak van duizenden vogels die dood uit de lucht vielen in Arkansas, Lousiana en Zweden, presenteert de natuur ons met een nieuw raadsel: massale vissterfte in Brazilië, Nieuw-Zeeland en de VS. Ondertussen blijkt dat er ook in Kentucky enkele dagen geleden een hoop dode vogels uit de lucht vielen.

Dode snappers op strand in Nieuw-Zeeland.

Sandy Point, Maryland.

Chesapeake Bay: honderdduizenden dode vissen aangespoeld.

Strand in de buurt van Sandy Point, Maryland.

Northwest Creek.

Parana, Brazilië.
woensdag 5 januari 2011

Vliegtuig maakt onvoorziene landing omdat piloot koffie morst

Een Amerikaans passagiersvliegtuig op weg van Chicago naar Frankfurt is niet verder gekomen dan Toronto. De piloot moest het toestel eerder deze week noodgedwongen in de Canadese stad aan de grond zetten, nadat hij een kop koffie over zijn communicatieapparatuur had gegooid.

Door de gemorste koffie zond de Boeing 777 van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines een noodsignaal uit dat normaal gesproken gebruikt wordt bij een kaping. De gezagvoerder besloot daarop uit te wijken naar Toronto. Het toestel had 255 passagiers en bemanningsleden aan boord. (anp/dea)

Bron: HLN

100.000 Britten worden moslim, vooral jonge blanke vrouwenAl meer dan honderdduizend Britten hebben zich in de voorbije jaren bekeerd tot de islam. Vooral jonge blanke vrouwen die genoeg hebben van de immorele consumptiemaatschappij kiezen ervoor moslim te worden.

Lauren Booth, de schoonzus van voormalig premier Tony Blair, bekeerde zich vorig jaar tot de islam.
In het voorbije jaar bekeerden 5.200 personen zich tot de islam, zo schat de universitaire werkgroep Faith Matters, waaronder 1.400 in Londen. Tweederde daarvan blijken vrouwen te zijn. Meer dan 70 procent is blank, de gemiddelde leeftijd is 27 jaar.

Geen vijfde kolonne
Volgens het onderzoek zien de meeste bekeerlingen hun nieuwe religie als "perfect verzoenbaar" met hun leven in Groot-Brittannië.

"Ze vormen geen vijfde kolonne die onze westerse levensstijl wil ondermijnen", stelt het rapport.Tientallen vogels vallen nu ook dood uit de lucht in Europa

Nadat het bizarre fenomeen zich al voordeed in de Amerikaanse staten Arkansas en Louisiana, wordt nu ook Europa geconfronteerd met vogels die in grote getale dood uit de lucht vallen. Tussen de 50 en 100 dode kauwen werden dinsdagavond laat op straat aangetroffen in het Zweedse stadje Falkoping. Dat berichtten lokale media.

Dierenartsen proberen een verklaring te vinden voor het ongewone fenomeen. De vindplaats werd afgespannen en experts zijn ter plaatse.

Enkele dagen geleden stortten duizenden vogels neer in de Amerikaanse staat Arkansas. Een theorie was dat de vogels getraumatiseerd waren door nieuwjaarsvuurwerk. (belga/jv)

Bron: HLN

Lees ook: Overheid achter massale vogelsterfte stadje VS 

dinsdag 4 januari 2011

Revolutionaire bloedtest spoort kleinste kankercel meteen op


Een nieuwe bloedtest zou erin slagen om zelfs de kleinste kankercel in een vroegtijdig stadium op te sporen. Amerikaanse vorsers zien de nieuwe ontdekking als een beter alternatief voor de klassieke mammografieën of andere screeningmethoden waardoor duizenden levens gered kunnen worden.
Onderzoekers van de universiteit van Boston hopen samen met geneesmiddelenfabrikant Johnson & Johnson de revolutionaire test spoedig op de markt te brengen. De test werkt zo sensitief dat zelfs de kleinste kankercel makkelijk in het lichaam kan opgespoord worden. Voor patiënten betekent dat goed nieuws omdat er sneller en effectiever kan opgetreden worden met betere resultaten tot gevolg.

Chinezen bouwen langste brug ter wereld

De langste brug ter wereld verbindt de Chinese stad Qingdao in de provincie Shandong met het Huangdao disctrict. Na vier jaar noeste arbeid hebben de Chinezen het huzarenstuk geklaard: een brug van 42 kilometer lang. Wie al een marathon in de benen heeft, weet hoe lang 42 kilometer wel niet is.

Ter vergelijking: de brug is ongeveer 174 keer langer dan de Tower Bridge in Londen. Twee verschillende ploegen werkten eraan sinds 2006.

Nog langere brug
De nieuwe brug zal echter niet erg lang recordhouder zijn. In Hong Kong is namelijk de bouw begonnen van de Hong Kong-Zhuhai-Macau brug. De brug zal 49,6 kilometer lang zijn en moet de afstand tussen beide voormalige kolonies reduceren van 3 uur tot 30 minuten. Bij de opening in 2016 zal die brug wereldrecordhouder worden. (kve)

Bron: HLN

Tienjarig Canadees meisje ontdekt supernova

Een Canadees meisje van tien jaar oud, dat net als haar vader amateurastronoom is, heeft een supernova ontdekt. Ze is daarmee de jongste persoon ooit die een dergelijke ontdekking heeft gedaan, zegt de Royal Astronomical Society of Canada.

Kathryn Aurora Gray, die in Fredericton in de provincie New Brunswick (in het oosten van het land) woont, was samen met haar vader op een computerscherm beelden van verafgelegen sterrenstelsels aan het onderzoeken die door een telescoop werden opgevangen. Volgens de Canadese astronomische organisatie zou ze daarbij een supernova met een magnitude van 17 ontdekt hebben in het sterrenstelsel UGC 3378, op 240 miljoen lichtjaar van de Aarde in het sterrenbeeld Giraffe.

Honderden vogels vallen dood in Louisiana


WASHINGTON - Nog geen week nadat ongeveer vijfduizend vogels door nog onbekende oorzaak dood uit de lucht vielen in de Amerikaanse staat Arkansas, zijn er ook in de naastgelegen staat Louisiana massaal dode vogels neergestort. Dat gebeurde de afgelopen dagen bij de plaats Pointe Coupee Parish, meldden Amerikaanse autoriteiten dinsdag. Het gaat om circa vijfhonderd exemplaren.

Een aantal lijkjes is voor onderzoek naar een laboratorium gestuurd. De oorzaak van de mysterieuze vogelsterfte in Arkansas is in ieder geval niet een ziekte of een virus. ,,Alle organen zijn nog intact'', zei een dierenarts in overheidsdienst vooruitlopend op laboratoriumuitslagen tegen nieuwszender CNN.

Ondertussen wordt ook onderzocht waarom meer dan 80.000 vissen in dezelfde staat opeens dood in de rivier dreven. (ANP)

Bron: AD

Paragnost: Wilders gaat iets vreselijks overkomen


ROTTERDAM - Aan het begin van het nieuwe jaar buitelen de voorspellingen van paragnosten, tarotleggers en kritstallenbolkijkers over elkaar heen. Haalt het kabinet het einde van het jaar en wie moet vrezen voor een aanslag? Twee bekende paragnosten over 2011.
Wim Helsdingen van het Centrum voor Paranormale en Spirituele Zienswijze  uit Assen  en Annemarie Sips van Life and Work Spirituele Coaching hebben zich er aan gewaagd: een voorspelling voor 2011.  "Een  moeilijk, zwaar levensjaar," constateert Helsdingen vandaag in het AD. "Een jaar waarin mensen af willen van de stress en hun hart gaan volgen," belooft Sips.

Zoon van Perzische sjah pleegt zelfmoordBOSTON - Alireza Pahlavi, de jongste zoon van de laatste sjah van Perzië, heeft zelfmoord gepleegd. In de nacht van maandag op dinsdag overleed hij in zijn woning in de Amerikaanse stad Boston. Dat heeft zijn broer, de voormalige kroonprins Reza Pahlavi, naar buiten gebracht.
De familie was tot de islamitische revolutie van 1979 aan de macht in het huidige Iran. Toen werd de sjah afgezet en vervangen door het islamitische regime dat tot op heden aan de macht is. De laatste sjah, Mohammad Reza Pahlavi, stierf een jaar na de staatsgreep aan kanker.

Volgens Reza Pahlavi leed zijn jongere broer onder de politieke situatie in Iran. ,,Hij was diep verontrust door al het leed dat zijn geliefde vaderland is overkomen'', liet de prins in een verklaring weten. (ANP)

Bron: AD

Zeehonden ontdekt in koelcel Venlo


VENLO - De politie heeft een 47-jarige man uit Venlo aangehouden, die in de koelruimte van zijn bedrijf twee zeehonden had ondergebracht. Medewerkers van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) hebben de dieren uit de koelcel gehaald en in beslag genomen.


Dat maakte de politie bekend. Het is verboden om zeehonden in bezit te hebben. De zeehonden zaten in een waterbad in de koelcel. Na een uitzending van een regionale omroep waaruit bleek dat de man zeehonden in huis had, was de politie in september bij hem thuis gaan zoeken naar de dieren.
 Maar toen konden de agenten niets vinden. Nu vonden ze de dieren bij de vishandel van de man na een anonieme tip. De zeehonden zijn inmiddels naar een opvangadres gebracht. (ANP)

Bron: AD

Nederlandse toeristen uren in water na zinken bootMANILLA - Vier Nederlandse toeristen hebben zondag uren gezwommen nadat de boot waar ze op zaten voor de kust van de Filipijnen was gezonken. De kapitein had hun niet verteld dat de marine onderweg was om hen te redden, laten ze vanaf het eiland El Nido weten.

De twee stelletjes (twee 29-jarige Amsterdammers en een 26-jarige vrouw en een 29-jarige man uit Sneek) reisden met enkele tientallen andere toeristen mee op een zogenoemde banglaboot. "De golven waren na een tijd vijf meter hoog en sloegen naar binnen", zegt de 26-jarige vrouw. "Na een tijd gingen we dus maar in de kapiteinshut zitten."

Daar kreeg ze door dat het steeds verder misging. "De kapitein was druk bezig met mensen bellen. Na een tijd roken we benzinelucht. Toen gooide hij iedereen een reddingsvest toe met de woorden 'save yourself'."

'Internationaal netwerk achter zedenzaak'


DRIEBERGEN - Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) is begonnen met een opsporingsonderzoek naar een mogelijk internationaal netwerk achter verdachte Robert M. in de Amsterdamse zedenzaak.
Dat zei korpschef Ruud Bik tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst van het KLPD voor de pers. ,,We hebben aanwijzingen dat sprake is van een internationaal netwerk'', aldus Bik.

Volgens de korpschef onderzoekt een team van twintig man, bestaande uit onder meer rechercheurs, digitaal specialisten en zedenspecialisten de mogelijkheid van een internationaal netwerk dat zich bezighoudt met het produceren en verspreiden van kinderporno.

Samenwerking Interpol
Het onderzoek vindt plaats onder leiding van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM). Het KLPD werkt bij het onderzoek samen met de Nationale Recherche en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), Interpol, Europol en Eurojust.

Het onderzoek is een aanvulling op het werk van het Amsterdamse korps, aldus Bik. Robert M. wordt ervan verdacht tientallen kinderen te hebben misbruikt. De uit Letland afkomstige man kwam met de kinderen in contact op de Amsterdamse crèches waar hij werkte en als kinderoppas. (ANP)

Bron: AD

Politicus maakt net voor dood foto van moordenaar


Een politicus op Manila heeft tijdens de jaarwisseling een foto gemaakt van zijn moordenaar. Reynaldo Dagsa, bestuurder in een buitenwijk van de hoofdstad Manila, maakte een foto van familieleden en vrienden, die feest vierden in verband met het nieuwe jaar.
Op de foto is te zien hoe een man pistool op hem richt. Dagsa werd kort nadat hij de foto nam, neergeschoten. Hij overleed terwijl hij naar een ziekenhuis werd gebracht.

maandag 3 januari 2011

Vesuvius heeft grote broer: Supervulkaan kan leven in heel Europa bedreigen

Tweeduizend jaar geleden werd Pompeii verwoest door vulkaan Vesuvius. In de regio van Napels houden ze hun hart vast voor de volgende uitbarsting van de vulkaan. Maar aan de andere kant van de stad ligt misschien nog een veel groter gevaar te wachten. Vesuvius heeft immers een grote broer die voor heel Europa nare gevolgen kan hebben, schrijft de Daily Mail.
© ap
 
Het begint met duizenden kleine aardbevingen in de bodem onder Napels. In het Nationale Instituut voor Geofysica en Vulkanologie stellen ze vast dat de trillingen niet veroorzaakt worden door de Vesuvius, de berg die onheilspellend over de stad waakt. De aardbevingen zijn afkomstig van een veel groter gevaar dan de Vesuvius. Het gaat om één van de grootste en gevaarlijkste vulkanen ter wereld: de Campi Flegrei, een zogenaamde caldera. Door een uitbarsting van zo'n supervulkaan kunnen zich nieuwe bergen vormen. Vesuvius maakt deel uit van het ondergrondse stelsel van de vulkaan.

Puistje
Vesuvius is echter niet meer dan een puistje vergeleken bij deze vulkaan. Al in de Oudheid was men er van overtuigd dat de Campi Flegrei vulkanische activiteit vertoonde. Voor de Romeinen was het de ingang naar de onderwereld. Vandaag liggen verschillende vissersdorpjes op de ondergrondse vulkaan. Volgens een onderzoek zou de grond onder de dorpjes voortdurend in beweging zijn. In de laatste tien jaar is de grond er met drie meter gezakt waardoor veel huizen zijn verwoest.


Vogels die uit de lucht vielen in Arkansas stierven uit angst

 
De duizenden dode vogels die op 1 januari uit de lucht kwamen vallen boven het stadje Beebe in de Amerikaanse staat Arkansas, zijn gestorven door angst. Dat hebben hoge verantwoordelijken van de veterinaire diensten van Arkansas gemeld.

De mysterieuze vogelregen begon al op oudejaarsavond. Volgens de lokale autoriteiten in de zuidelijke staat lagen de straten van het stadje bezaaid met meer dan vijfduizend vogels.

"We zijn nu nagenoeg zeker dat een trauma aan de basis van hun dood lag", aldus George Badley van de veterinaire dienst. De staat Arkansas is desalniettemin een onderzoek gestart om na te gaan of ze niet het slachtoffer werden van vergiftiging of ziekte. (afp/eb)
 
Bron: HLN

Moordenaar erft fortuin van slachtoffer


Een Amerikaanse moordenaar erft zodra hij vrijkomt een fortuin van zijn slachtoffer, zijn schoonmoeder. De vermoorde Dianne Edwards had ongeveer 431.000 dollar (ruim 320.000 euro) aan haar dochter nagelaten, de echtgenote van de nu 24-jarige man. Ook zij is nu dood, meldden Amerikaanse media maandag.


Nederlandse koptische kerken genoemd op lijst al-Qaida

Drie koptische orthodoxe kerken in Nederland worden op een lijst van al-Qaida genoemd als mogelijk doelwit voor een bomaanslag. Het betreft de koptische kerken van Eindhoven, Utrecht en Amsterdam, aldus woordvoerders van de drie christelijke kerkgenootschappen.

zondag 2 januari 2011

Supersnelrecht voor 'nieuwjaarsettertjes' in Nederland

Justitie in Nederland begint morgen meteen met supersnelrecht en snelrecht tegen verdachten die volgens het openbaar ministerie (OM) tijdens de jaarwisseling rottigheid hebben uitgehaald. De hele week zijn er in heel Nederland gelijkaardige rechtszaken. Het OM zal in de zogenoemde oud-en-nieuwzaken 75 procent hogere straffen eisen dan normaal.

Duizend vogels vallen dood uit de lucht in Arkansas

Meer dan duizend vogels zijn in de Amerikaanse staat Arkansas dood uit de lucht gevallen. Een gebied in de stad Beebe van nog geen twee kilometer doorsnee raakte bezaaid met vogellijkjes. Dat meldden plaatselijke media zaterdag (lokale tijd).

De zwerm vogels is mogelijk op grote hoogte geraakt door de bliksem of door een hagelbui. Ook zou het kunnen zijn dat de dieren geschrokken zijn van het vuurwerk tijdens de jaarwisseling en door de stress zijn gestorven.

Onderzoekers hebben tientallen vogels meegenomen voor onderzoek om te achterhalen waardoor massaal ze uit de lucht zijn gevallen. De gemeente heeft een bedrijf ingehuurd om de lijkjes op te ruimen. (anp/mvdb)
 
Bron: HLN

Menselijk brein is al 20.000 jaar aan het krimpen

Zou het kunnen dat de mens steeds dommer wordt? Uit een studie blijkt dat het menselijk brein al 20.000 jaar aan het krimpen is. Gedurende de twee miljoen jaar daarvoor nam de grootte van het brein alleen maar toe.
Het krimpende brein is een fenomeen waar niemand aan kan ontsnappen. Het gebeurt over de hele wereld, bij beide geslachten en bij elk ras. In 20.000 jaar is ons brein met de grootte van een tennisbal gekrompen. Volgens Dr. John Hawks, antropoloog van de universiteit van Wisconsin, hoeven we ons echter geen zorgen te maken. Een kleiner brein betekent niet noodzakelijk dat we aan intelligentie moeten inboeten.