Translate

zaterdag 6 november 2010

Canadese bejaarden geven loterijmiljoenen weg


TORONTO - Een bejaard Canadees echtpaar heeft omgerekend 8 miljoen euro gewonnen in de loterij en het vervolgens weggegeven. Dat meldden Canadese media.
''Geluk kun je niet kopen", lichtte de 75-jarige gepensioneerde lasser Allen Large het besluit toe om vrijwel al het gewonnen geld weg te geven. ''We hebben niets voor onszelf gekocht. Helemaal niets. Maar we hebben ook niets nodig", aldus Large.

Het getrouwde stel heeft het geld geschonken aan ziekenhuizen, brandweerkazernes, kerken en begraafplaatsen. Hoeveel ze elke instelling hebben geschonken willen de twee Canadezen niet zeggen. ''Toen ze de cheques zagen werden hun ogen heel groot", aldus de 78-jarige Violet Large.

Het echtpaar heeft een klein bedrag bewaard voor noodgevallen. En om loten voor de loterij van te kopen. (ANP)
Bron: AD

Advies: Vernietig oordeel Schipholbrand

DEN HAAG - Het oordeel van het gerechtshof in de zaak rond de brand in het cellencomplex Schiphol-Oost, waarbij in 2005 elf vreemdelingen omkwamen, moet worden vernietigd. Dat concludeert de advocaat-generaal bij de Hoge Raad A. Machielse.

Videostill van de gebeurtenissen in het cellencomplex na het uitbreken van de brand. FOTO ANP
De Hoge Raad maakte dit vanmiddag bekend. In september vorig jaar achtte het gerechtshof in Amsterdam de Libiër Ahmed al-J. schuldig aan het ontstaan van de Schipholbrand. Het hof oordeelde dat de fatale gevolgen van de vuurzee hem echter niet zijn aan te rekenen.

Al-J. werd veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf, die hij al in voorarrest had uitgezeten. Al-J. werd ongeveer twee weken na het oordeel het land uitgezet.

Lees verder bij bron

Bron: AD

Pogingen tot kinderontvoering in Vloesberg

In Vloesberg en Wodeke, in de provincie Henegouwen, zijn op donderdag 21 oktober twee pogingen tot ontvoering van kinderen ondernomen. Dat staat te lezen op de websites van de krantengroep l'Avenir en wordt bevestigd door het parket van Doornik.

"Het gaat om verdachte handelingen door twee personen in een zwarte BMW", zegt Jean-Bernard Cambier, eerste substituut van de procureur des konings. "Een jongetje dat voor zijn ouderlijk huis aan het spelen was, werd door deze twee personen benaderd en gevraagd om in de auto te stappen. De jongen weigerde dat en waarschuwde zijn mama. De politie vernam dat zich wat verderop gelijkaardige feiten voordeden." (belga/sps)

Bron: HLN

Eerlijke vinder schenkt vrouw voor meer dan 16.000 euro aan juwelen en cash terug

Jawel, er zijn nog eerlijke mensen! De 33-jarige Amerikaan Joseph Monto bracht een schat ter waarde van zo'n 16.200 euro - 12.700 euro aan juwelen en 3.500 euro cash - terug naar de rechtmatige eigenares. Goed hart of goed zot? Zegt u het maar...
Het zal je maar overkomen. Je bent met je zwangere vrouw (Ilmadeliz) en je zoontje van 15 maanden (Frank) in New Jersey aan het cruisen en plots vind je een blauwe rugzak op een parking. Blijkt die vol geld en juwelen te zitten.

Lees verder bij bron

Bron: HLN

vrijdag 5 november 2010

Geredde Chileense mijnwerker loopt marathon New York

NEW YORK - New York verwelkomt 43.000 hardlopers voor zijn marathon. Een van de opvallendste deelnemers is Edison Pena, een van de Chileense mijnwerkers. Hij is helemaal klaar om na een ongewenst verblijf van 69 dagen in een goudmijn te schitteren in de straten van 'The Big Apple'.

In de periode onder de grond is Pena aan zijn conditie blijven werken om de verveling tegen te gaan. In de koper-en goudmijn liep hij regelmatig, ondanks het feit dat de omstandigheden er niet altijd ideaal waren. Het was er erg warm en vochtig. De Chileen
zegt dat hij dit deed om zijn hoofd vrij te maken.


Lees verder bij bron

Bron: AD

Marokkanen: Bemoeienis van Marokko moet nu echt stoppen


ROTTERDAM - De Marokkaanse overheid moet stoppen zich te bemoeien met Marokkaanse Nederlanders. Dat vindt het Netwerk Vrijzinnige Marokkaanse Nederlanders.
Morgen organiseert het een conferentie over dit en andere onderwerpen in Rotterdam. Mede-oprichter Abdelghafour Ahalli: ,,Stop die onzin, wij zijn burgers van Nederland.''

Ongevraagd de Marokkaanse nationaliteit
Enkele voorbeelden van bemoeienis van Marokko waar Ahalli zich aan stoort: de namenlijst die ouders moeten gebruiken als ze hun pasgeboren baby willen registreren bij de Marokkaanse ambassade, geestelijken die worden uitgenodigd voor een bezoek aan Marokko en het feit dat Marokkaanse-Nederlanders gevraagd en ongevraagd de Marokkaanse nationaliteit krijgen. ,,Hoe lang blijft dat nog zo? Tot de vijfde generatie? Of de zevende?'', vraagt Ahalli zich af.

Lees verder bij bron

Bron: AD

Jonge Aziaat stapt vermomd als bejaarde man vliegtuig op


De Canadese luchtvaartautoriteiten staan voor een raadsel. Een jonge Aziaat is erin geslaagd om vermomd als een bejaarde blanke man aan boord te gaan van een vliegtuig en de hele vlucht mee te reizen, zo meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN.
Het incident vond op 29 oktober plaats op een vlucht van Air Canada van Hong Kong naar Vancouver. De Aziaat zou met een boarding pass van een andere passagier zijn ingestapt. Vermomd als een oude blanke man met pet en bril kon hij gewoon inchecken. De veiligheidsdienst van Air Canada kreeg wat later informatie dat er een oplichter aan boord was. De oude man kwam meteen in het vizier omdat zijn handen er opvallend jong uitzagen.

Tijdens de vlucht ging de verdachte 'bejaarde' passagier naar het toilet en kwam er na een tijdje als een jonge twintiger weer uit. De man is na de landing onmiddellijk aangehouden. Hij diende uiteindelijk een asielaanvraag in. Toch blijft het voorlopig raden naar zijn precieze bedoelingen. De veiligheidsdiensten onderzoeken de bizarre zaak en willen er verder geen uitspraken over doen. Feit is wel dat er bij de paspoortcontrole iets grondig is misgelopen. (kve)

Bron: HLN

donderdag 4 november 2010

Enorme tandenborstel voor nijlpaarden


SHANGHAI - Een Chinese dierentuin heeft een uit de kluiten gewassen tandenborstel gemaakt om de metersgrote bekken van zijn nijlpaarden te schrobben. Dat meldde de Britse krant The Telegraph donderdag.

De tandenborstel is 1,20 meter lang en is nodig vanwege het dieet waarop de dierentuin de dieren heeft gezet.

,,Normaal gesproken is het niet nodig om de bek van een nijlpaard te poetsen. Ze eten gewoonlijk gras en dat blijft niet tussen hun tanden zitten. Maar hier in de dierentuin voeren we ze ook groenten en fruit en dat blijft makkelijk tussen hun tanden plakken", aldus een medewerker van de dierentuin tegen de Chinese krant Shanghai Daily. (ANP/AK)

Bron: AD

Eugénie Blanchard (114), oudste mens ter wereld, overleden

Eugénie Blanchard, de oudste mens ter wereld, is op 114-jarige leeftijd overleden. Blanchard stierf in een ziekenhuis op Saint-Barthélémy, het eiland in de Franse Antillen waar ze op 16 februari 1896 ook werd geboren. Ze werkte jarenlang als non op Curaçao. De Française was sinds 4 mei 2010 officieel erkend als de oudste mens ter wereld, na het overlijden van de Japanse Kama Chinen enkele dagen voor haar 115de verjaardag. De Amerikaanse Eunice Sanborn is nu de oudste mens ter wereld. Ook zij werd deze zomer 114 jaar. (lpb)

Bron: HLN

Professionele drugstunnel tussen Mexico en VS ontdekt


De Amerikaanse autoriteiten hebben gisteren dertig ton marihuana ontdekt vlakbij de Mexicaans-Californische grens. De smokkelaars maakten gebruik van een 540 meter lange geheime tunnel die twee opslagplaatsen met elkaar verbindt.

De tunnel bewijst nog maar eens over welke gigantische financiële middelen de drugkartels beschikken. In de ondergrondse gang, die een opslagplaats in het Mexicaanse Tijuana verbindt met een magazijn in de industriezone van het Amerikaanse San Diego,  zijn sporen aangelegd om het transport te versnellen, en is er elektriciteit die verlichting en verluchting van de smokkelroute mogelijk maakt.

Lees verder bij bron

Bron: HLN

Gierigheid is erfelijk

Vrijgevigheid kan in je genen zitten, dat blijkt uit recent onderzoek.

Goed doelEen op de vier mensen dragen een gen dat je voorbestemd maakt tot armzaligheid, aldus de onderzoekers. Dit kreeg de naam COMT en heeft twee varianten: 'A' en 'G'. Wetenschappers lieten vrijwilligers gokken in een computerspel, achteraf konden ze hun winsten doneren aan arme kinderen in Peru. Ze kregen een foto van een arm Peruviaans kind en een zelfgemaakt armbandje van hen te zien. Degenen met een G-versie gaven al hun verdiensten weg. Dit terwijl de mensen met het A-type, die de bijnaam het 'gemene gen' kreeg, minder dan de helft gaven.  (ep)

Bron: HLN

Warmste novembernacht in 42 jaar

In Ukkel is het kwik afgelopen nacht niet onder de 14 graden gezakt, doordat met een sterke wind subtropische lucht uit de Atlantische Oceaan werd aangevoerd. Sinds het begin van de metingen in 1833 is de nacht van 3 op 4 november nog nooit zo zacht verlopen. Op 1 november 1968 werd een minimum van 14,4 graden genoteerd. Dat laat meteoroloog David Dehenauw vandaag weten.

Ook volgende nacht koelt het met 12 of 13 graden in het centrum nauwelijks af. In het weekend wordt het merkelijk kouder. Zondag halen we nog 8 of 9 graden als maximum en 3 als minimum. In de Hoge Venen daalt de temperatuur zondagochtend zelfs tot rond of onder het vriespunt, nadat het de voorbije nacht niet kouder werd dan 10 graden. (belga/adv)

Bron: HLN

Filmpje: Hagelstorm in Georgia

Vorige week woedde een reeks hagelstormen over de Amerikaanse staat Georgia om u tegen te zeggen. Meer dan tien steden kregen te kampen met hagelstenen zo groot als golfballen, de schade loopt in de miljoenen. (lb)

filmpje

Bron: HLN

Dakloze Nederlander blijkt zoon van miljonair

In Nederland heeft een 28-jarige zwerver ontdekt dat hij de zoon is van een miljonair, schrijft de Volkskrant. Jerry Winkler werd opgevoed door zijn moeder en een andere man, maar kreeg na de dood van zijn moeder zware aanvaringen met zijn stiefvader.
Hij liep op zijn veertiende weg van huis, en begon een lange tocht langs opvangtehuizen, internaten, gastgezinnen en daklozenpensions door heel Nederland. Hij raakte aan drank en drugs, dealde en zwierf over straat.

Lees verder bij bron

Bron: HLN

woensdag 3 november 2010

Vrouw verbrast verkeerd gestort kapitaal van bejaarde

ALMELO - Een vrouw die per ongeluk 43.000 euro op haar rekening gestort kreeg en grotendeels verbraste, is door de rechter veroordeeld tot een werkstraf van 150 dagen.
Dit schrijft het AD vandaag. Het geld was afkomstig van een man, die het bankrekeningnummer verkeerd had ingevuld. 

De vrouw nam een groot deel van het geld op om haar schulden af te lossen en een nieuwe auto en andere luxe goederen te kopen. Van het opgenomen bedrag had zij 10.000 euro nog contant in huis liggen.

De 79-jarige man uit Wageningen die het geld vorig jaar had gestort, wilde het geld overmaken aan zijn zoon, maar maakte een tikfoutje.  Daardoor werden twee cijfers verwisseld. Hij vordert het geld terug, maar omdat de alleenstaande moeder van twee kinderen  niet veel te besteden heeft, hoeft zij maar 95 euro per maand af te lossen.

Bron: AD

Uilen sterven uit in India door Harry Potter


NEW DELHI - Het aantal wilde uilen in India holt achteruit en dat is de schuld van Harry Potter. Dat heeft de Indiase minister van Milieu Jairam Ramesh gezegd aan Indiase media.
"In navolging van Harry Potter lijkt er een vreemde fascinatie te zijn zelfs bij de middenklasse op het platteland om kinderen een uil cadeau te doen'', aldus Ramesh. De uil komt veelvuldig voor in de talloze Harry Potter-boeken en -films.

Bron: AD

McCanns: Geld zoektocht Maddie op

LEICESTERSHIRE - Kate en Gerry McCann, de ouders van het al drie jaar vermiste meisje Maddie, vrezen dat de zoektocht naar hun dochter door geldgebrek weldra ten einde loopt.
De wereldwijde zoekactie naar het meisje, dat drie was toen ze in mei 2007 tijdens een vakantie in Portugal verdween, zal opgedoekt worden. De ouders kunnen de gespecialiseerde speurders niet meer betalen. Het fonds dat daartoe werd opgericht en destijds ruim 2,5 miljoen euro bevatte, is bijna opgedroogd.

Nog enkele maanden

"Uiteindelijk zullen enkel Gerry en ik nog naar Maddie zoeken", verzucht moeder Kate (42), die voor het eerst vreest dat ze haar dochtertje nooit meer zal terugzien.

Lees verder bij bron

Bron: AD

Opvang voor mishandelde mannen populair


ROTTERDAM - Niet alleen vrouwen, maar ook mannen worden slachtoffer van geestelijk of lichamelijk geweld. Bij de 'mannenopvang' in de vier grote steden meldden zich de afgelopen twee jaar ruim 160 mannen. Dit maken Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht vandaag bekend.
De steden startten in 2008 een proef met de opvang van mannen die behoefte hebben om 'vanuit een veilige plek een nieuw leven te kunnen starten'. In elke stad zijn tien opvangplaatsen waar iedere man uit Nederland die ernstig wordt bedreigd, zijn heil kan zoeken.
Lees verder bij bron

Bron: AD

dinsdag 2 november 2010

Bijstandsouders moeten werken

AMSTERDAM -  Veel Nederlandse gemeenten proberen werk te vinden voor bijstandsouder.

Dat blijkt uit een rondgang van het Nederlands Dagblad langs een tiental gemeenten. Daarbij valt met name Rotterdam als bijzonder zuinige gemeente op.
Van de bijna 4200 bijstandsouders met niet-schoolgaande kinderen, blijken maar 35 gebruik te hebben gemaakt van de vrijstellingsregeling. Die was ingevoerd door de vorige regering, maar het nieuwe kabinet wil die regeling weer afschaffen.
De regeling was bedoeld om de zorg voor de kinderen niet in het gedrang te laten komen, vanwege werkende ouders.

Bron: de Telegraaf

Dikste tiener herovert titel

LONDEN -  Een Brits meisje dat werd 'benoemd' tot dikste tiener van het land, gooide het roer drastisch om en verloor bijna de helft van haar gewicht. Een jaar na die opvallende prestatie is ze echter weer 100 kilo aangekomen en heeft ze haar titel heroverd...

Ongeveer honderd kilo was de nu 17-jarige Georgia Davis vorig jaar afgevallen op een Amerikaans dieetkamp. Ze was apetrots op haar prestatie en dolblij dat ze niet meer de dikste tiener van Engeland was. In zestien maanden tijd kwam ze echter die volledige honderd kilo weer snel aan. Ze weegt nu 215 kilo. Dat is zelfs een paar kilo meer dan toen ze aan haar dieetkuur in de Wellspring Academy van North Carolina begon.

Lees verder bij bron

Bron: de Telegraaf

Eendengooier met de dood

BRUSSEL -  Profvoetballer Habib Habibou van het Belgische Zulte Waregem wordt met de dood bedreigd omdat hij tijdens een wedstrijd een eend hardhandig van het veld verwijderde...


Tijdens de wedstrijd tussen Zulte Waregem en Lokeren liep er in de slotfase plotseling een eend het veld op. De spits van Waregem greep het dier vast en gooide het hardhandig over de reclameborden.
Dierenliefhebbers zijn woedend vanwege de actie van de voetballer en op internet kreeg Habibou een storm van kritiek te verduren en werd hij zelfs met de dood bedreigd. Hij is zelf erg geschrokken van de gevolgen van zijn actie en heeft publiekelijk zijn excuses aangeboden.

Lees verder bij bron

Bron + video: de Telegraaf

Meisje kopje-onder door wegverzakking

APELDOORN -  Een 15-jarige krantenbezorgster uit Apeldoorn is dinsdagochtend in haar woonplaats in een wegverzakking gefietst. Dat meldde de politie dinsdag.
Ze fietste op de Orderparkweg nietsvermoedend een plas water in tot ze plots volledig kopje-onder ging. Een gesprongen waterleiding had een gat van ruim 6 vierkante meter en 1,5 meter diep in het wegdek veroorzaakt. Het meisje kreeg hulp van een omstander en is met schrammen naar huis gekeerd. De gemeente heeft het gat vervolgens met hekken afgezet waarna het waterbedrijf kwam om het lek te dichten.
Bron: de Telegraaf

Bidden helpt psychiatrische patiënten


TILBURG - Psychiatrische patiënten voelen zich beter als ze geleerd hebben hoe ze kunnen bidden. Bidden helpt hen ook bij het hanteren van problemen.
Dat concludeert onderzoeker Peter de Rijk, die een cursus Bidden: hoe doe je dat? voor deze patënten ontwikkelde. De Rijk promoveert volgende week aan de Universiteit van Tilburg.

Geestelijk verzorgers in instellingen krijgen volgens De Rijk vaak vragen van patiënten die graag willen bidden maar niet weten hoe ze dat moeten doen. Bidden kan voor hen fungeren als een vorm van cognitieve therapie, waardoor ze zich in hun dagelijks functioneren beter voelen, aldus de onderzoeker.

In de cursus die De Rijk ontwikkelde heeft God wel een plaats, maar wordt de invulling van de godsvoorstelling opengelaten, zodat iedereen mee kan doen. (ANP)

Bron: AD

maandag 1 november 2010

Veertien doden bij amateurvoetbal Honduras


TEGUCIGALPA - Bij een amateurvoetbalwedstrijd in Honduras zijn gisteren veertien mensen vermoord door gemaskerde schutters. Dat meldden de autoriteiten van het Centraal-Amerikaanse land.
Op een veldje in de tweede stad van Honduras, San Pedro Sula, waren veertien man een voetbalwedstijd aan het voorbereiden toen er vijf tot acht gemaskerde mannen het veld op kwamen en met AK-47 geweren het vuur openden op de spelers. ,,Van hen overleden er tien direct'', zei politiechef Leonel Sauceda. Vier overlevenden werden nog naar het ziekenhuis gebracht, maar overleden al snel aan hun verwondingen.

Lees verder bij bron

Bron: AD

Politie: Wie kent dit horloge van 6000 euro?


MIDDELBURG - De politie in Zeeland is op zoek naar informatie over een gevonden imitatie-Rolex met een waarde van circa 6000 euro.
Het horloge heeft een gouden band en is ingelegd met diamanten. De politie nam het in de eerste helft van dit jaar in beslag bij een onderzoek naar heling en diefstal. De verdachte, die het horloge in bezit had, kon niet verklaren hoe hij aan het uurwerk kwam. In Nederland en België is geen aangifte gedaan van de diefstal van het horloge.

De politie kan niet vertellen waar het horloge precies is gevonden.

De politie toont de peperdure imitatie dinsdagavond ook in het programma Opsporing Verzocht op Nederland 1. (ANP/DHE)

Bron: AD

Eerste beelden 3D-film Kuifje opgedokenROTTERDAM - De allereerste afbeeldingen zijn opgedoken van Kuifje uit de verfilming van Steven Spielberg. Het filmmagazine Empire toont vandaag de allereerste afbeeldingen van Kuifje, kapitein Haddock en de trouwe viervoeter Bobbie uit de 3D-animatiefilm.

Regisseur Steven Spielberg maakt met The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn (Het Geheim van de Eenhoorn) zijn eerste film met motion capture.

Met die techniek worden de bewegingen van de acteurs omgezet naar een digitaal model, dat nadien met de computer kan worden bijgewerkt.

De film wordt in Nederland en Belgïe verwacht op 26 oktober 2011. Als alles volgens plan verloopt, brengt regisseur Peter Jackson het vervolg, Red Rackham's Treasure (De Schat van Scharlaken Rackham), in 2012 uit. (BVDL)
Bron: AD

Joodse kolonisten keren zich tegen Palestijnse kinderen


Israëlische extremistische kolonisten gebruiken steeds vaker opzettelijk geweld tegen Palestijnse kinderen en adolescenten. Dat meldt de ngo Defence for Children International. Ook Israëlische soldaten zouden niet vrijuit gaan.Palestijnse kinderen en adolescenten zijn steeds vaker het slachtoffer van opzettelijke agressie door Israëlische extremistische kolonisten. Dat staat in een rapport van een internationale mensenrechtengroepering.
Er wordt gewag gemaakt van 38 aanvallen van kolonisten tegen Palestijnse minderjarigen. Drie adolescenten lieten het leven, 42 jongeren raakten gewond.Dertien keer openden de kolonisten het vuur. In de andere gevallen werden de jongeren bekogeld met stenen, vernederd en geslagen.

Lees verder bij bron

Bron: HLN

Bompakketten in Athene voor Mexico, Nederland, België en Sarkozy


In Athene is een bompakket bestemd voor de Mexicaanse ambassade ontploft. De werkneemster van een koerierdienst raakte daarbij gewond. Door die ontploffing kon een bompakket voor de Nederlandse ambassade onderschept worden. Ook de Belgische ambassade en de Franse president Sarkozy werden geviseerd. Twee twintigers zijn opgepakt op basis van getuigeverklaringen. Ze waren in het bezit van twee pistolen van het type Glock en vijf laders. Een van hen droeg een pruik en een kogelvrij vest. Naast de mannen van 22 en 24 jaar zijn ook twee vrouwen gearresteerd.

Lees verder bij bron

Bron: HLN

Mysterieuze krater van 40 op 15 meter in Duitse woonwijk


Opschudding in Schmalkalden, in de Duitse deelstaat Thüringen. Daar is vannacht een krater ontstaan, te midden van een woongebied.
De krater is bijna 40 op 15 meter groot en zo'n 20 meter diep. Volgens de eerste informatie zijn er geen gewonden gevallen, maar de krater heeft alvast een auto verzwolgen.

Er is nog geen duidelijkheid hoe de krater ontstaan is, aldus een politiewoordvoerster. Verschillende gezinswoningen zijn geëvacueerd. Politie en brandweer zijn massaal aanwezig.

Een geoloog sloot mijnbouw uit als oorzaak. De huidige ontstane krater is 12.000 kubieke meter.
Huizen rondom het gat dat is ontstaan zijn door het voorval ernstig beschadigd. Eén auto is in de krater gevallen. 23 omwonenden zijn naar aanleiding van het incident geëvacueerd.

Lees verder bij bron

Bron: HLN

zondag 31 oktober 2010

Susan Boyle overwoog zelfmoord


ROTTERDAM - Susan Boyle heeft ooit overwogen zelfmoord te plegen. De zangeres onthult in een interview met de Britse tabloid News of the World dat ze als tiener met de gedachte speelde uit het leven te stappen, omdat ze werd gepest.
De Britse krant Daily Mail schrijft dat de 49-jarige zangeres, die werd geboren met een lichte hersenbeschadiging en moeite heeft met leren, tijdens haar schooltijd werd getreiterd door een groep meiden. Op een gegeven moment zat ze er mentaal helemaal doorheen.

Lees verder bij bron

Bron: AD

Bom uit Jemen vloog eerder met twee passagierstoestellen


Het op de luchthaven van Dubai gevonden bompakket was al met twee passagierstoestellen van Qatar Airways vervoerd en niet met vrachtvlietguigen zoals eerder gedacht. Dat melden de conservatieve Amerikaanse nieuwszender Fox en de Britse openbare omroep BBC. De bron van deze informatie komt uit de luchtvaartmaatschappij zelf. Ondertussen jagen de Jemenitische veiligheidsdiensten op de verantwoordelijke terroristen. Een onbekend aantal mensen werd ondertussen gearresteerd.

De arrestanten zouden volgens Jemen informatie beschikken over de onderschepte bompakketten. Ze werden gevonden door een analyse van het telefoonverkeer van een eerder gearresteerde studente. Over haar lot bestaat veel onduidelijkheid: haar advocaat weet niet waar ze is, en hij noemde haar arrestatie al onwettig.

Lees verder bij bron

Bron: HLN

De ware kost van sigaretten: tot 108 euro per pakje

De prijs van sigaretten varieert enorm, van 8,12 euro in Groot-Brittannië tot 1,2 euro in Letland. Maar door de kost van een vroegtijdige dood loopt de prijs op tot 108 euro voor mannen en 76 euro in voor vrouwen, dat blijkt uit Spaans onderzoek.

Kost dood"Aangezien de consumptie van tabak het risico op een vroegtijdige dood verhoogt, kunnen we aan sigaretten de kost hiervan aan toevoegen", aldus onderzoeker Ángel López Nicolás, Door te roken sterft een man gemiddeld 7,13 jaar vroeger en een vrouw 4,5 jaar. Zijn berekeningen steunen op de 'Waarde van een statistisch mensenleven', ook bekend als de 'Value of a statistical life' (VSL). Dit is een schatting van de afweging tussen een geldprijs en veiligheid. Dit kan gebruikt worden om het bedrag te berekenen dat een persoon bereid is te spenderen aan de kost van de dood. De onderzoekers vergeleken dit met cijfers over de levensverwachting van rokers en niet-rokers en de tabaksconsumptie. De kost van gezondheidszorg is er niet bij inbegrepen.

Lees verder bij bron

Bron: HLN