Translate

zaterdag 30 oktober 2010

'Samenwerken tegen inslag asteroïde'


DARMSTADT - Astronomen en voormalige astronauten uit de hele wereld hebben opgeroepen tot een grotere internationale samenwerking om de dreiging van een inslaande asteroïde op aarde af te wenden. Zij deden hun oproep in het operationele centrum van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in het Duitse Darmstadt.
Wetenschappers beschikken tegenwoordig over de technologieën om te voorkomen dat een asteroïde de planeet treft, maar dan moeten alle landen wel samenwerken, zei voormalig NASA-astronaut Thomas Jones.

De groep wil de kwestie voorleggen aan de Verenigde Naties.
NASA heeft rond de aarde zo'n zevenduizend objecten waargenomen met een doorsnede van een meter of meer. Hiervan vormen er ruim duizend een 'potentieel gevaar'. (NOVUM)

Bron: AD

Waarom vrouwen langer leven? Cellen herstellen vlotter

Vrouwen leven langer omdat hun cellen zich vlotter herstellen als ze beschadigd zijn. Dat schrijft De Morgen op basis van informatie van Scientific American.

Biologisch voorbestemd
De vrouw is biologisch voorbestemd om ouder te worden dan de man, stelt Tom Kirkwood, geriater verbonden aan de universiteit van Newcastle. "We hebben onder andere zelf onderzoek gedaan dat aantoont dat soorten die langer leven een beter mechanisme hebben om hun organisme te onderhouden", aldus Kirkwood.

Andere studies tonen dan weer aan dat, althans buiten het lichaam, vrouwelijke cellen inderdaad beter schade kunnen herstellen dan mannelijke.
Lees verder bij bron

Bron: HLN

Laatste 'autochtone' beer uit Pyreneeën meer dan waarschijnlijk overleden

Camille, de laatste 'autochtone' beer uit de Pyreneeën, heeft meer dan waarschijnlijk het loodje gelegd. Het dier heeft al maanden geen teken van leven meer gegeven. Dat heeft de Spaanse dierenbeschermingsorganisatie Fapas laten weten. Camille was de laatste beer die van oorsprong uit de Pyreneeën kwam. Al de andere beren die nog in de regio leven, een twintigtal, werden uit Slovenië ingevoerd.

Ploegen die de beren in de Pyreneeën in de gaten houden, hebben Camille al maanden niet meer gezien. Rekening houdend met de leeftijd van de beer en het feit dat ze ziek was, gaan verschillende organisaties ervan uit dat de beer dood is. De laatste foto van Camille, die haar biotoop op de Spaanse kant van de Pyreneeën had, dateert van 5 februari.

Fapas vraagt de Spaanse autoriteiten het nodige te doen dat de Europese bruine beer niet volledig uitsterft in de Pyreneeën. (afp/ddh)

Bron: HLN

vrijdag 29 oktober 2010

Eindelijk akkoord bereikt om bedreigde diersoorten te redden

Op de VN-top rond biodiversiteit in het Japanse Nagoya ruim 190 landen vrijdagnacht een globaal akkoord bereikt, om het verdwijnen van plant- en diersoorten een halt toe te roepen en de voordelen van zeldzame soorten eerlijker te verdelen. De gesprekken verliepen erg moeizaam, met noord en zuid die op een aantal punten haast lijnrecht tegenover mekaar stonden.

Soorten verdwijnen op dit moment aan een snelheid die duizend keer hoger ligt dan het natuurlijke tempo, waarschuwde de VN deze week nog. Bovendien is één op de vier zoogdieren, één op de acht vogels en één op de drie amfibieën met uitsterven bedreigd.

Lees verder bij bron

Bron: HLN

Politie zoekt VW Passat rond vermissing Mirco

MÖNCHENGLADBACH - De Duitse politie heeft een belangrijk spoor ontdekt in de zoektocht naar de sinds 56 dagen vermiste 11-jarige jongen Mirco uit Grefrath, vlak over de grens bij Venlo. De verdwijning van Mirco wordt nu in verband gebracht met een VW-Passat-Kombi, maakte de Duitse politie vanochtend bekend.

Een VW Passat-Kombi. De Duitse politie vermoedt dat de dader in zo'n type auto rijdt.  
Een VW Passat-Kombi. De Duitse politie vermoedt dat de dader in zo'n type auto rijdt.
Het gaat om een type stationwagen van dit merk dat gebouwd is tussen 2005 en 2010. Dat zou de auto zijn waarin de ontvoerder van Mirco gereden heeft. Dit bleek uit het onderzoek en getuigenverklaringen.

Lees verder bij bron

Bron: AD

MI6-baas geeft toespraak over geheimhouding en folteren


Voor het eerst in de honderdjarige geschiedenis van de Britse inlichtingendienst MI6 heeft de topman van die organisatie in het openbaar een toespraak gegeven.
Sir John Sawers, die werkt onder de codenaam C, verdedigde in een speech voor de Vereniging van Hoofdredacteuren in Londen de noodzaak van geheimhouding voor het functioneren van zijn dienst. Hij stelde dat de geheime operaties van MI6 ''van cruciaal belang zijn om Groot-Brittannië veilig te houden''.

De 55-jarige baas van MI6 stelt verder niets te willen weten van het inzetten van marteling als middel om informatie te bemachtigen. Volgens C martelen MI6-agenten niet omdat het "illegaal" is en "een weerzinwekkende praktijk". (anp/sam)
Bron: HLN

Babyolifant versus hongerige krokodil

Deze babyolifant beleefde de schrik van zijn nog prille leven toen hij wat water tot zich nam in een dichtbegroeide waterplas. Een hongerige krokodil hield zich er gecamoufleerd schuil en sloeg toe door zich vast te bijten in de slurf van het olifantje. Gelukkig voor die laatste snelden andere (en grotere) Savanneolifanten toe om hun kleinere soortgenoot, die in een verwoed gevecht verwikkeld was, te redden.

De kudde olifanten joeg de krokodil schrik aan door met de poten op de grond te stampen het uit te brullen, waardoor het reptiel toch maar afdroop. Voor amateurfotograaf Johan Opperman leverde het deze straffe foto op in het Zuid-Afrikaanse Krugerpark. "De croc was duidelijk uit op een leuke lunch", aldus de 38-jarige Opperman. "Ik heb me laten vertellen dat dit erg zeldzaam is. Krokodillen vallen normaal nooit olifanten aan." (odbs)

Bron: HLN

Harry Mulisch ernstig ziek


De Nederlandse schrijver Harry Mulisch is ernstig ziek. Hij zou aan kanker lijden en niet lang meer te leven hebben. Dat meldt ad.nl aan de vooravond van de Boekenbeurs, waarvan de deuren morgen officieel opengaan voor genodigden.
Mulisch verwierf bij ons faam met zijn werk 'De Aanslag', dat lange tijd op heel wat scholen verplichte lectuur was. De 83-jarige auteur schreef ook onder meer 'De Ontdekking van de Hemel'. Mulisch wordt gerekend tot de Grote Drie van Nederland, samen met Willem Frederik Hermans en Gerard Reve. Hij is ook een tijdgenoot van de Belgiës grootste schrijver ooit, Hugo Claus, die in maart 2008 overleed.

Lees verder bij bron

Bron: HLN

Wetenschappers waarschuwen voor hotspots


Wetenschappers uit Europa en de VS vragen in een open brief vijf Vlaamse steden en een gemeente om te stoppen met hun (plannen voor) draadloze netwerken, omdat de gevolgen ervan nog steeds niet duidelijk zijn.
"Zolang we niet precies weten wat de gevolgen zijn voor mens, dier en plant, moeten we zeer terughoudend zijn", zegt professor Stefaan Van Gool (K.U.Leuven) in de Coreliokranten.

"Miljoenen mensen worden onvrijwillig blootgesteld aan stralingen waarvan we de gevolgen voor het menselijk lichaam onvoldoende kennen", aldus oncoloog Van Gool, die de open brief aan de steden Gent, Leuven, Hasselt, Brugge, Blankenberge en de gemeente Maasmechelen mee opstelde.
Lees verder bij bron

Bron + video: HLN

McDonald's beboet voor te dikke werknemer


Een Braziliaanse rechtbank heeft fastfoodgigant McDonald's veroordeeld tot een schadevergoeding van 17.500 dollar (ruim 12.500 euro) aan een voormalige franchisemedewerker. De ex-restaurantmanager werd 29 kilo dikker in de twaalf jaar dat hij voor 'McDo' werkte.
De man, die nu 32 jaar oud is, zegt dat hij verplcht was om dagelijks McDonalds-voeding te proeven om erover te waken dat de kwaliteit van het eten in zijn zaak aan de standaarden beantwoordde. McDonald's huurde mensen in die zich als klanten voordeden en verslag uitbrachten over de restaurants, wat de manager extra onder druk zette.

Lees verder bij bron

Bron: HLN

donderdag 28 oktober 2010

CBS koopt reportage Peter R. de Vries


AMSTERDAM - De Amerikaanse zender CBS heeft twee reportages aangekocht die misdaadverslaggever Peter R. de Vries in september in de Verenigde Staten en Peru maakte met Beth Holloway, de moeder van de verdwenen Natalee Holloway. SBS6 zendt het eerste deel zondagavond uit. Het programma The Insider van CBS zendt de aflevering vrijwel gelijktijdig uit, maakte SBS6 bekend.

In de eerste aflevering van het tweeluik vertelt Holloway voor het eerst hoe Joran van der Sloot haar afperste. Voor 250.000 dollar beloofde hij de begraafplaats van Natalee aan te wijzen. Holloway betaalde uiteindelijk 25.000 dollar voorschot aan Joran. Op dat moment was ook de FBI ingeschakeld. De Vries kreeg inzage in de FBI-rapporten.

Lees verder bij bron

Bron: AD

Lees ook: "Natalee Holloway ligt in Arubaanse graftombe"

Eerste moskee boven poolcirkel geopend


NUVIK - Komende week wordt in het Canadese Inuvik, 2200 kilometer ten noorden van Vancouver, de eerste moskee boven de poolcirkel feestelijk geopend. De 10 meter hoge minaret bij het gebouwtje van 140 vierkante meter is deze week voltooid, berichtte het Franse persbureau AFP. De eenvoudige prefabmoskee werd in het centraal-Canadese Winnipeg gebouwd en moest 4000 kilometer op een vrachtauto naar Inavut worden vervoerd. Het gebouwtje kwam vast te zitten op een brug over de Rendierbeek in Northwest Territories. De lichtgele moskee stortte daarbij bijna in het riviertje. Het laatste stuk trok ze moeizaam per boot over de Mackenzie River naar zijn ijzige bestemming.

Lees verder bij bron

Bron: AD

Koppel heeft open en bloot seks in pizzatent


MANCHESTER - Een hitsig koppel heeft in het Engelse Manchester een merkwaardige vertoning ten beste gegeven. De twee vonden het blijkbaar een goed idee elkaar te bespringen in een pizzatent. De zaak was weliswaar gesloten, maar de lichten waren binnen nog aan, en de actie lokaliseerde zich pal voor het raam. Voorbijgangers konden dus volop meegenieten van het pornografische spektakel.
Het passionele paar, werknemers van het pizzarestaurant, was er zich blijkbaar niet van bewust dat hun vrijpartij probleemloos van op de stoep aanschouwd kon worden. Tientallen voorbijgangers vergaapten zich aan hun voortplantingsritueel en namen foto's met hun gsm.

Lees verder bij bron

Bron: AD

Zorgverzekeraar betaalt eerste 'date'


NIJMEGEN - Zorgverzekeraar VGZ betaalt een eerste afspraak via een datingsite voor vrijgezellen, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt.
Onderzoek wijst uit dat mensen met een vaste relatie gelukkiger zijn dan alleenstaanden. De verzekeraar wil de datingactie ook gebruiken om een nieuwe aanvullende zorgverzekering voor onder meer 'singles' te promoten.

Belangstellenden voor de aanvullende verzekering kunnen via de site van VGZ zeven dagen verbinding maken met de datingsite. Volgens een woordvoerder van VGZ kan dat zonder dat ze verplicht zijn de verzekering daadwerkelijk af te sluiten. (ANP/BVDL)
Bron: AD

Russische beren eten doden op


SYKTYVKAR - Wanhopige hongerige beren in het noorden van Rusland zoeken zelfs op begraafplaatsen naar voedsel. Dat melden bestuurders in de Russische deelrepubliek Komi. In een dorp is zeker één lijk opgegraven en met huid en haar opgegeten, aldus het dagblad Moskovski Komsomolets.
De bruine beren moeten voordat ze in winterslaap gaan heel veel eten om vetreserves op te bouwen om al die maanden slapend te kunnen overleven. Door de droogte en bosbranden van de afgelopen zomer is er in hun leefgebied rond de poolcirkel een enorm  gebrek aan hun natuurlijke voedsel, zoals bosbessen en paddestoelen. Daarom zoeken de dieren nu naar alternatieven om hun maag te vullen. (Novum/EK)
Bron: AD

Douane betrapt man met 2.000 diamanten in zijn maag

De Indiase politie heeft op de luchthaven van Madras een Sri Lankaan opgepakt met meer dan tweeduizend diamanten in zijn maag. De 'maagsteentjes' zijn in totaal tussen 240.000 en 485.000 euro waard. Dat meldt het persagentschap ANP.

In 42 condooms
De politie kwam de man op het spoor na een tip van een informant. De bagage van de Sri Lankaan werd doorzocht, maar de douane trof hierin niets aan. Omdat de man zich zenuwachtig gedroeg, werd hij meegenomen naar het ziekenhuis. Daar troffen de artsen de diamanten in de maag aan, verpakt in 42 condooms.

Laxeermiddel
De 35-jarige man kreeg een laxeermiddel toegediend zodat de politie de stenen in beslag kon nemen. Het duurde nog wel zes uur voordat alle stenen het daglicht weer zagen. (eb)

Bron: HLN

woensdag 27 oktober 2010

Man heeft grootste mond ter wereld

ANGOLA -  Met een breedte van ruim zestien centimeter heeft de Angolese Francisco Domingo Joaquim officieel de grootste mond ter wereld.

Een afgevaardigde van de Guinness World Record Foundation is bij de twintigjarige langs gegaan om zijn mond op te meten. Joaquim liet zien dat hij een blikje frisdrank compleet in zijn mond kan stoppen.

Lees verder bij bron

Bron: de Telegraaf

Nieuwe apensoort ontdekt in Myanmar


WASHINGTON - In een afgelegen bosgebied in het noorden van Myanmar hebben wetenschappers een nieuwe apensoort ontdekt. Dit hebben zij bekendgemaakt in het tijdschrift American Journal of Primatology.
De kersverse soort behoort tot de stompneuzige apenfamilie. Het dier is zwart, heeft een lange staart, witte gekuifde oren en een witte baard. Er zijn nog geen beelden van de aap. ''Hij ziet er anders uit dan elke andere aap in de wereld'', aldus onderzoeker Thomas Geissman.

De wetenschappers schatten dat er tussen de 260 en de 330 apen in het gebied van 270 vierkante kilometer leven. De apen zijn direct als bedreigde diersoort aangemerkt door de ontdekkers, omdat het kappen van bossen en de aanleg van een Chinese dam in de buurt het leefgebied van de apen bedreigen. (ANP)
Bron: AD

Betalen kan voortaan met elektronische identiteitskaart


De elektronische identiteitskaart, de eID, kan voortaan gebruikt worden als betaalmiddel. De bedrijven Loyaltek en Proxyclick stelden de nieuwe toepassing vandaag voor in Sint-Lambrechts-Woluwe, in de eetzaal van kunstmestproducent Yara. Ze spreken van een wereldpremière.
De voorstelling werd bijgewoond door ministers Vincent Van Quickenborne en Benoît Cerexhe. Van Quickenborne toonde zich tevreden dat verdere stappen werden gezet om toepassingen te centraliseren waarvoor nu meerdere kaarten gebruikt worden.

Lees verder bij bron

Bron: HLN

Kankerdodende pil is in volle ontwikkeling

Britse wetenschappers beweren dat ze binnen tien jaar een medicijn klaar hebben dat kanker dood. Een ontdekte fout in het DNA van tumoren zorgde voor een medische doorbraak in de strijd tegen deze dodelijke ziekte.

AchilleshielExperts ontdekten een mutatie in sommige kankercellen, wat betekent dat de ziekte schade aan zijn eigen genetische structuur niet zelf kan herstellen. De wetenschappers geloven dat dit de zogenaamde achilleshiel van de ziekte is die gebruikt kan worden om een medicijn, in de vorm van pillen of injecties, te ontwikkelen dat het DNA van de ziekte aanvalt. Volgens experts is dit een belangrijke doorbraak en zou dit het einde betekenen van de huidige slopende chemotherapie.

Lees verder bij bron

Bron: HLN

dinsdag 26 oktober 2010

Origineel boomhotel in Zweden


Zoals een vogel slapen op grote hoogte? Het is niet alleen de droom van menig kind, maar tegenwoordig ook die van volwassenen. Het kan nu in het Zweedse dorpje Harads, zestig kilometer ten zuiden van de poolcirkel.

Het bijzondere 'Treehotel' beoogt de traditionele simpele boomhut op te waarderen tot een luxueuze ervaring voor reizigers met een boon voor design.
Lees verder bij bron

Bron: HLN

Octopus Paul is dood

Octopus Paul is overleden. Dat heeft de Duitse krant Express bekendgemaakt. Medewerkers van het Sea Life Aquarium in Oberhausen troffen het wereldberoemde wonderbeest vanmorgen levenloos aan. Pauls dood is echter geen verrassing, want een octopus wordt gemiddeld maar drie jaar oud. Verschillende kinderen ondertekenden deze namiddag al het rouwregister.

Octopus Paul was zonder twijfel de grote ster van het voorbije WK in Zuid-Afrika. De bijna driejarige orakelende inktvis voorspelde zowaar elke wedstrijd van Duitsland én de finale Nederland-Spanje correct, een huzarenstukje dat niemand hem ooit nog zal nadoen. Dat leverde Paul onder meer het ereburgerschap van het Spaanse dorpje Carballino op. Het WK van 2014 in Brazilië moet op zoek naar een ander orakel. (dea)

Bron: HLN

maandag 25 oktober 2010

Straatarm gezin wint jackpot

HAMME -  Een straatarm gezin, dat met veel moeite de eindjes aan elkaar knoopte en in een vochtige veel te krappe sociale huurwoning woonde, heeft één miljoen euro gewonnen in de Lotto.

dolgelukkige gezin uit het Belgische Hamme noemt de prijs 'een geschenk uit de hemel' en is een deel van het prijzengeld meteen gaan uitgeven. Er werd meteen bouwgrond, een woning, terreinwagen, paard én brommer gekocht. "Maar we verbrassen het niet", benadrukt Patrick, de vader van het gezin. "Op advies van de loterij hebben we bij de bank een financiële raadgever in de arm genomen. En die heeft al onze aankopen goedgekeurd", vertelt hij in Het Nieuwsblad.

Lees verder bij bron

Bron: de Telegraaf

Nederlandse hulpverlener ontvoerd

KABUL -  Een Nederlandse hulpverlener en zijn Afghaanse chauffeur zijn maandag ontvoerd in Afghanistan.

Volgens autoriteiten in Afghanistan is het gebeurd in het Noorden van het land. De gouverneur van Takhar, Abdul Jabar Taqwa, zei tegen persbureau AP dat getuigen zagen dat vier gewapende mannen de Nederlander en de Afghaan een auto introkken. Ze zijn vertrokken richting Khan Abad bij de provincie Kunduz. De politie is een zoektocht gestart.
De ontvoerde Nederlander zou het hoofd zijn van een non-gouvernementele organisatie die hulp biedt aan gehandicapten.

Lees verder bij bron

Bron: de Telegraaf

Nationale Recherche haalt Bredolab-botnet uit de lucht

Het Team High Tech Crime stelt het Bredolab-botnet offline te hebben gehaald door 143 servers af te sluiten. Deze stonden bij hoster LeaseWeb opgesteld. Het botnet zou sinds juli 2009 actief zijn en wereldwijd 30 miljoen pc's besmet hebben.
De Nationale Recherche heeft bij de actie samengewerkt met Leaseweb, beveiligingsfirma Fox IT, het NFI en Govcert.nl, het Computer Emergency Response Team van de Nederlandse overheid. Criminelen zouden bij een klant van LeaseWeb een aantal servers hebben gehuurd en van daaruit wereldwijd pc's hebben besmet door de Bredolab-trojan te verspreiden.

Lees verder bij bron

Bron: Tweakers.net

Vergif van schorpioen goed voor hart


LEEDS - Een stof gevonden in het vergif van schorpioenen voorkomt complicaties bij een bypass van de kroonslagaders. Dit ontdekten Britse onderzoekers aan de universiteit van Leeds.

Overtollige groeiEen bypass wordt uitgevoerd om de bloedtoevoer naar het hart van mensen met ernstige schade aan de kroonslagaders, en die risico lopen op een hartaanval, te verbeteren. Tijdens deze ingreep wordt een gezonde ader afkomstig van een ander lichaamsdeel verbonden met de geblokkeerde kroonslagader.

Lees verder bij bron

Bron: AD

In de steek gelaten duiker krijgt smartegeld


LOS ANGELES - Na vijf jaar juridische strijd heeft de Amerikaan Daniel Carlock 1,68 miljoen dollar (1,3 miljoen euro) schadevergoeding toegewezen gekregen van een rechter in Los Angeles. Hij werd in 2004 bij een duikexcursie vergeten door de organisatoren en wist destijds ternauwernood aan de dood te ontkomen.
Dat meldde de krant Los Angeles Times gisteren (plaatselijke tijd) op zijn website.

Lees verder bij bron

Bron: AD

Bedelaar valt door de mand door iPhone

ROTTERDAM - Deze bedelaar is niet zo slim. We zien hem eerst een beetje autistisch zitten schommelen en onbegrijpelijke babbeltaal uitkramen,terwijl hij in een rare houding op de vloer van een metrostel zit.
Maar wacht! Daar rinkelt plots een iPhone. Zijn iPhone! Hij houdt subiet op met schommelen, praat op een serieuze toon aan de telefoon en staat snel op,om nog net voor de deuren sluiten de metro uit te rennen. Filmpje! (EBO)

Bron + filmpje: AD