Translate

zaterdag 3 juli 2010

'Risicozwangerschappen vaak niet herkend'


ROTTERDAM - Mede doordat veel risicozwangerschappen niet worden herkend, is de babysterfte in Nederland erg hoog. Dat blijkt uit de zogeheten signalementstudie van een groep wetenschappers van Erasmus Medisch in opdracht van ZonMw, de Nederlandse Organisatie voor Gezondheidsonderzoek en Zorginnovatie.Uit het onderzoek kwam naar voren dat een kwart van de zwangerschappen die een risico met zich meebracht, niet werd gesignaleerd. In Nederland selecteren verloskundigen de risicozwangerschappen en geven dat aan bij de gynaecoloog. De onderzoekers pleiten voor een andere opzet met een intensievere samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen.

Nederland heeft met een sterfte van 1 op de 100 baby's een van de hoogste cijfers van Europa. Alleen Frankrijk en Letland doen het slechter.

Bron: de Telegraaf

'Miljoenenstrop dreigt door moskee'


AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam dreigt twee miljoen euro te verliezen aan het conflict rond de bouw van de Westermoskee. Ook kan de gemeente een boete van 3,5 miljoen euro waarschijnlijk niet innen, schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

Het gesteggel rond de bouw van de moskee loopt al jaren. Investeringsmaatschappij Manderen en woningcorporatie Stadgenoot hebben ooit afgesproken samen aan de slag te gaan op het Riva-terrein.

Lees verder
Bron: AD

Maritiem eerbetoon aan slachtoffers helicrash


ROTTERDAM - Vier blusboten brengen tijdens de eerste etappe van de Tour de France een eerbetoon aan de omgekomen slachtoffers van het helikopterongeval van een week geleden.

Bij de crash in de haven van Rotterdam kwamen vier inzittenden om het leven, de piloot, twee fotografen en een medewerker van het Havenbedrijf. Een fotograaf van het ANP raakte zwaargewond.

De schepen liggen aan het begin van de middag bij de Erasmusbrug, op dat moment komen de wielrenners over de brug. Twee patrouilleschepen met waterkanonnen aan boord zijn van het Havenbedrijf Rotterdam, liet een woordvoerder weten. (ANP)

Bron: AD

Thai bewijzen honden laatste eer

BANGKOK - Honden krijgen in deze Thaise tempel dezelfde eer als mensen bij hun uitvaart. De viervoeters worden gecremeerd en er wordt gebeden door een boeddhistische monnik.

video

Bron: AD

vrijdag 2 juli 2010

20 miljoen voor slachtoffer ontvoering


SACRAMENTO - De Amerikaanse staat Californië betaalt 20 miljoen dollar (16 miljoen euro) aan Jaycee Dugard, die in 1991 werd ontvoerd als kind en pas in augustus 2009 werd teruggevonden achter de woning van haar ontvoerder. De volksvertegenwoordiging heeft ingestemd met een speciaal wetje waarmee de staat een tegemoetkoming uitkeert voor „de gruwelijke beschadigde levens” van Dugard en haar twee dochters die de dader zou hebben verwekt.

Dat berichtte vrijdag de nieuwszender CNN. Dugard werd ontvoerd door een wegens verkrachting en ontvoering veroordeelde man, Phillip Garrido. Die zou volgens Dugard niet op vrije voeten zijn geweest indien de autoriteiten hun werk naar behoren hadden gedaan.

Lees verder

Bron: de Telegraaf

Onderzoekers vinden 100-plus-dna


NEW YORK - Amerikaanse wetenschappers zeggen in het wetenschappelijk tijdschrift Science dat kunnen berekenen hoe groot de kans is dat iemand ouder wordt dan 100.

De wetenschappers onderzochten in 15 jaar tijd duizend 100-plussers. Bij d hoogbejaarden werden specifieke stukjes dna aangetroffen die er waarschijnlijk mede voor zorgen dat mensen zo oud worden.

De onderzoekers benadrukken dat er eerst aanvullend onderzoek nodig is. Toch wordt al gewerkt aan een site waar mensen de kans kunnen berekenen dat ze 100 worden. Ze moeten dan wel eerst hun dna in kaart laten brengen

Bron: de Telegraaf

donderdag 1 juli 2010

KvK wint zaak om spookfacturen

RIJSWIJK (AFN) - De Kamer van Koophandel (KvK) heeft een bodemprocedure gewonnen tegen een bedrijf dat honderdduizenden zogenoemde spookfacturen heeft verstuurd. Dat maakte de KvK donderdag bekend.

De eigenaren van het bedrijf, Kantoor voor Klanten uit Antwerpen, moeten opdraaien voor alle schade die zij hebben veroorzaakt. Volgens de KvK kan dat oplopen tot bijna een half miljoen euro.

Lees verder

Bron: de Telegraaf

Maden houden vliegtuig aan de grond


Een vliegtuig van US Airways is niet kunnen opstijgen van de luchthaven van Atlanta omwille van... vallende maden. De larven vielen vanuit de bagagerekken op de verontwaardigde passagiers. Dat meldt CBS News.

Vliegen
De niet zo frisse beestjes zaten in een tas met bedorven vlees die een van de passagiers aan boord had gebracht. Enkele reizigers vonden het al vreemd dat ze vliegen hadden zien rondvliegen in het toestel. Toen er ook nog maden uit de 'lucht' kwamen vallen, was het hek helemaal van de dam. "Enkele vrouwen waren erg geschokt", getuigt een passagier.

Schoonmaakbeurt
Het vliegtuig moest terug naar de gate voor een grondige schoonmaakbeurt. De passagier die het rotte vlees in zijn handbagage had gemoffeld, moest uitkijken naar een andere luichtvaartmaatschappij om zijn bestemming te bereiken. (eb)


Bron: HLN

Vrouw doodt haar baby en verkoopt oor aan kwakzalver


In Zimbabwe heeft een moeder haar 18 maanden oude baby gedood. Vervolgens sneed ze een oor af van het kindje en verkocht dat voor omgerekend 15 euro aan een 'gebedsgenezer'. Die kerel blijkt volgens het persagentschap AFP in het naburige Mozambique gezocht voor het plegen van rituele moorden.

"We kunnen bevestigen dat Christine Hofisi haar zoontje heeft gewurgd. Daarna sneed ze het linkeroor van het kind af", aldus politiewoordvoerder Oliver Mandipaka.


Lees verder


Bron: HLN

Het passagiersvliegtuig van de toekomst volgens NASA


Het ziet er misschien op het eerste zicht uit als een vliegtuig voor een superheld maar toch zullen we zo door de lucht zoeven als het van de NASA afhangt.

De futuristische jet kreeg de naam 'Supersonic Green Machine' mee. Het is een hele mond vol voor het supersonische toestel van de toekomst, waarmee de mensheid zich zal verplaatsen vanaf 2035 volgens de ruimtevaartorganisatie.

Het nieuwe passagiersvliegtuig, waaraan ook Lockheed Martin meewerkte, doet denken aan de concorde. Het zal echter een ander type motor bevatten waardoor de effecten, die het gevolg zijn van het breken door de geluidsmuur, verminderd worden. Bovendien is het ontwerp zodanig dat het toestel beduidend minder kerosine zal verbruiken. (kve)

Bron: HLN

"Mens sterft over 100 jaar uit"


Binnen 100 jaar is de mens uitgestorven. Dat denkt althans een belangrijke Australische wetenschapper. "De situatie is onomkeerbaar, wat we ook doen."

De uitspraak komt van Frank Fenner, professor microbiologie aan de Nationale Universiteit van Australië en lid van de Royal Society of London, die eveneens veel prestige geniet. Fenner zorgde voor de uitroeiing van het pokkenvirus en hij hielp de konijnenplaag in zijn land onder de knie te krijgen.

Einde van de mens
"De homo sapiens zal uitsterven, mogelijk al binnen honderd jaar", vertelde hij aan The Australian. Volgens Fenner zit de Aarde nu in het Antropoceen. Dat is geen officieel geologisch tijdperk, maar toch lijkt het zijn intrede te doen in de wetenschap. Fenner denkt dat we het slachtoffer zullen worden van de groeiende wereldbevolking en onze drang naar consumptie.

Lees verder

Bron: HLN

dinsdag 29 juni 2010

Politiehonden dood in warme politieauto


RHENEN - Twee politiehonden zijn maandagavond in Rhenen omgekomen in een politieauto. Hondengeleiders waren na een melding over huiselijk geweld op pad gegaan met twee honden.

De hondenauto heeft airco en luchtafzuiging in de hokken, maar mogelijk heeft de luchtcirculatie niet gewerkt, waardoor de honden in de avondhitte zijn bezweken.

De agenten gingen toen ze rond 21.45 uur bij de woning aan de Dahliastraat aankwamen poolshoogte nemen in de woning en lieten de honden in de auto, met de motor, de airco en de afzuigingsinstallatie aan. Toen ze de honden wilden halen omdat de bewoner van de woning met een mes dreigde, bleken de dieren te zijn omgekomen.

De messentrekker maakte gebruik van de situatie en nam de benen. Hij is nog voortvluchtig. De politie gaat onderzoeken hoe het komt dat de honden zijn overleden. (NOVUM)

Bron: AD

Piloot breekt landing af om ruziënde dames


Een piloot van een toestel van Transavia uit Malaga heeft gisteravond de landing op Schiphol afgebroken omdat in het vliegtuig rumoer ontstond doordat twee vrouwen aan boord ruzie hadden gekregen.

Een van de vrouwen, een 29-jarige Amsterdamse, werd later na de landing op de luchthaven aangehouden. Ze wordt verdacht van mishandeling van de andere vrouw.

Lees verder

Bron: HLN

Gestoorde die baby onthoofdt niet schuldig aan moord


Jayant Kumar Singh wordt niet veroordeeld voor babymoord omdat hij mentaal gestoord is en voor het gerecht niet toerekeningsvatbaar werd verklaard. De man was op 22 december 2006 aan het babysitten bij een gezin in Sydney, toen hij een meisje van amper negen maanden eerst met een kruk bewerkte en haar daarna bijna onthoofdde met een uitbeenmes. Singh liet de twee andere kindjes toekijken op de gruwelijke moord op hun zus.

Lees verder

Bron: HLN

Aanvaller van Berlusconi is vrijgesproken


De rechtbank van Milaan heeft Massimo Tartaglia vrijgesproken, de mentaal gestoorde man die de Italiaanse premier Silvio Berlusconi afgelopen december had aangevallen tijdens een verkiezingsbijeenkomst.

Volgens adjunct-procureur Armando Spataro was Tartaglia niet in staat om berecht te worden wegens zijn mentale toestand. Spataro vroeg dan ook de vrijspraak. De man wordt vrijgelaten en voor een periode van 1 jaar opgevolgd. Ook moet hij blijven wonen in de instelling waar hij na de feiten werd opgevangen. Verder mag hij 12 maanden lang niet meer deelnemen aan openbare betogingen.

Lees verder

Bron: HLN

Politiechef van zaak Natascha Kampusch pleegt zelfmoord


De politiechef die destijds het onderzoek leidde naar het gekidnapte meisje Natascha Kampusch heeft zelfmoord gepleegd. Hij schoot zichzelf een kogel door het hoofd met zijn dienstwapen.

De Oostenrijkse Kampusch werd als tienjarig meisje op straat ontvoerd door Wolfgang Priklopil. Acht jaar lang werd ze vastgehouden in een ondergrondse bunker. Toen twee getuigen zijn busje herkend hadden, werd Priklopil door de politie ondervraagd. Maar toen hij vertelde dat hij onschuldig was en hij zijn busje verkocht had, liet de politie hem gaan.

Lees verder

Bron: HLN

De 'vliegende auto' is een feit


Wie regelmatig in de file staat, kent het gevoel van opgekropte frustratie en onmacht. Zou het dan niet geweldig zijn om gewoon te kunnen opstijgen en er meteen over te vliegen? Het klinkt misschien als een scene uit de film 'Back to the future' maar vergis je niet want de vliegende auto bestaat nu echt.Een volwaardige vliegende auto is iets wat al jarenlang hoog op het verlanglijstje van de mensheid staat. Het bedrijf Terrafugia, uit het Amerikaanse Massachusetts, maakt deze droom waar. Het voertuig is uitvoerig op de weg en in de lucht getest en heeft nu het fiat gekregen van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten.

Lees verder

Bron + video: HLN

maandag 28 juni 2010

Agenten taseren 86-jarige bedlegerige vrouw


In de Amerikaanse staat Oklahoma zijn tien agenten aangeklaagd voor buitensporig gedrag. Ze hadden een bejaarde, bedlegerige vrouw bewerkt met een taser omdat ze naar verluidt agressief gedrag vertoonde. In het politierapport is daar echter niets over te vinden, schrijft De Telegraaf.

Omdat de 86-jarige, ernstig zieke Lona Varner haar medicijnen niet wilde innemen, belde haar kleinzoon de hulpdiensten. De 911-dienst stuurde echter geen ambulance maar de politie naar haar woning in El Reno. Volgens het politierapport dachten zij dat de oude vrouw een zelfmoordpoging had gedaan.

Lees verder

Bron: HNl

30.000 Wit-Russische bevers moeten dood


De regering van Wit-Rusland wil het beverbestand drastisch inperken. Tienduizenden dieren zullen worden doodgeschoten. Dat maakten de autoriteiten zelf bekend.

De Wit-Russen hebben hun buik vol van de toenemende beverpopulatie in hun land. Omdat de beesten - die nogal wat schade toebrengen aan bossen omdat ze bomen doorknagen - te talrijk zijn geworden, zal een groot deel van de bevers worden afgemaakt.

Vacht en vlees
Daarnaast is de jacht op bevers ook een economisch interessante zaak, want de vachten en het vlees van de dieren zijn begeerde producten in een aantal andere voormalige Sovjetstaten.

In totaal zouden zo'n 30.000 bevers worden afgeschoten. Veel protest wordt er niet verwacht, want dierenrechtenorganisaties staan erg zwak in Wit-Rusland. (hlnsydney/tw)

Bron: HLN

Partner bezorgt meer stress dan baas


Wie denkt tijdens de vakantie te genieten van een stressloos bestaan, heeft het fout. Onderzoek toont aan dat de partner voor meer stress en spanningen zorgt dan de baas op het werk.

Een Brits onderzoek onder drieduizend mannen en vrouwen geeft aan dat echtgenoten meer dan wie ook, de bloeddruk doen verhogen. Vrouwen klagen over het algemeen meer over hun partner: 58 procent beweert dat er thuis meer stress te voelen dan op het werk. Slechts 43 procent stelt dat de baas dezelfde gevoelens losweekt.

Lees verder

Bron: HLN