Translate

vrijdag 18 juni 2010

Geld voor 'grote groene muur' in Afrika


NDJAMENA - Het milieufonds van de Wereldbank (GEF) heeft donderdag in Tsjaad 95 miljoen euro beschikbaar gesteld voor een project dat de oprukkende Sahara tot stilstand moet brengen. Afrikaanse leiders waren in Tsjaad voor het eerst bijeengekomen om over de aanleg van de 'grote groene muur' te praten, een 'bomenriem' die elf Afrikaanse landen moet doorkruisen.

De bomenriem moet 15 kilometer breed worden en ongeveer 7100 kilometer lang. De bomen moeten de bodemerosie vertragen, windsnelheden verminderen en regenwater in de bodem opnemen. Het idee is vijf jaar geleden ontstaan, maar door geldgebrek nog niet ten uitvoer gebracht.

De bomenriem moet van het westelijke Senegal naar het oostelijke Djibouti lopen. De Tsjadische president Idriss Déby noemde de 'grote groene muur' de Afrikaanse bijdrage aan de strijd tegen de klimaatverandering.

Bron: de Telegraaf

donderdag 17 juni 2010

PETA denkt dat Knut gek is


BERLIJN - IJsbeer Knut is zo gek als een deur. Zo imiteert hij dierentuinbezoekers in plaats van zijn moeder.

Tot die conclusie komen Frank Albrecht (41) en Edmund Haferbeck (53), twee leden van de dierenrechtenorganisatie PETA.

Ze observeerden twee jaar lang ijsberen in Duitse dierentuinen. Zo'n 27 van de 34 dieren vertoonden verstoord gedrag. Maar de wereldberoemde ijsbeer sloeg volgens de twee alles.

Knut is bij zijn geboorte verstoten door zijn moeder en is opgevoed door mensen. Hij zou daardoor niet het gedrag imiteren van een volwassen ijsbeer maar van bezoekers in de dierentuin (zoals zwaaien). Ook heeft hij een aantal tics, waaronder het uitsteken van zijn tong (tot 300 keer per dag) en het gooien van zijn lichaam tegen de omheining.

Bron: de Telegraaf

Doos met 60 mensenhoofden ontdekt in vliegtuig


Een medewerker van de Amerikaanse vliegmaatschappij Southwest Airlines heeft tijdens een vlucht een zestigtal menselijke hoofden ontdekt in een pakket.

Bestemming van de merkwaardige zending was een medisch centrum in Fort Worth, Texas. "Het pakket was niet gelabeld en slordig ingepakt", aldus een woordvoerder van de maatschappij.

Zwarte markt
Volgens het onderzoekscentrum, waar de hoofden werden heengebracht, bestaat er een zwarte markt voor menselijke resten. (eb)

Bron: HLN

Helpt probiotica tegen hooikoorts?


Britse vorsers geloven dat yoghurt met priobiotica een afdoende remedie tegen hooikoorts kan zijn. De bacteriën werken beter tegen het verstoorde immuunsysteem dat hooikoorts opwekt.

Op het hoogtepunt van het hooikoortssezein, zou de beste kuur wel eens op de schappen van de supermarkt kunnen liggen. Wetenschappers aan de Universiteit van East Anglia starten binnenkort een grootse studie naar de anti-hooikoortseigenschappen van yoghurt.
Eerdere pilootexperimenten bewezen het gunstige effect van de bacterieën Lactobacillus casei Shirota (LCS) op de bestrijding van hooikoorts. Volgens de onderzoekers kan yoghurt de overreactie van het immuunsysteem stoppen.

Hooikoorts treft jong en oud en kan tot astma leiden, slaapstoornissen of concentratiestoornissen op school. (lvl)

17/06/10 09u09

Vliegreis dit jaar peperduur


De prijs van vliegtickets ligt dit jaar tijdens de zomer een stuk hoger dan vorig jaar. Dat concludeert het AD uit een inventarisatie van boekingswebsite Vliegwinkel.nl. Een gemiddeld gezin is al snel honderden euro's meer kwijt aan een zonvakantie.

Oorzaak van de prijsstijging is de hogere olieprijs. De prijsverschillen voor vluchten naar Noord-Amerika zijn soms erg groot. Voor de reis naar sommige bestemmingen moet dit jaar zelfs het dubbele worden betaald in vergelijking met de zomervakantie in 2009. Flink uitkijken is dus de boodschap. Als je goed je huiswerk maakt, kan je hier en daar nog wel een koopje doen. (kve)

17/06/10 13u03

Bron: HLN

Stewardess American Airlines vervangt copiloot bij landing


Nadat de first officer tijdens een vlucht van San Francisco naar Chicago verstek moest geven met ernstige maagproblemen, nam een stewardess van American Airlines plaats in de cockpit. Er bleken immers geen andere piloten aan boord te zijn.

De 61-jarige Patti DeLuna had alleen nog maar met Cessna's gevlogen en was al tientallen jaren geen actieve vlieger meer. De gezagvoerder gaf haar enkele belangrijke taken tijdens de landing in Chicago. Het toestel met 225 passagiers en zeven bemanningsleden aan boord zette zonder problemen voet aan de grond.

De pittige dame zat erg in met de zieke copiloot, die volgens verschillende bronnen aan de beterhand zou zijn. Patti DeLuna vond deze ervaring wel een stuk leuker dan maaltijden serveren in de cabine, vertelde ze achteraf. (kve)

Bron: HLN

Wesley Sneijder is grapjes over Yolanthe beu


Kort voor het WK trouwde Oranje-ster Wesley Sneijder al voor de wet met Yolanthe Cabau van Kasbergen. Op 17 juli volgt het echte sprookjeshuwelijk in Italië. De knappe actrice/tv-presentatrice met Spaanse roots is de ex van de populaire zanger Jan Smit en uiteraard regent het roddels en grappen over Wesley en Yolanthe. De Nederlandse draaischijf is dat nu zat, meldt hij in een interview met het AD.

Lees verder

Bron: HLN

Lees ook: Wesley Sneijder laat gezicht Yolanthe op buik tatoeëren 
Lees ook: Yolanthe Sneijder-Cabau: Er was veel angst in mijn jeugd 

woensdag 16 juni 2010

Dode in flat na brand door explosie


DORDRECHT - In de flat in Dordrecht waar woensdagmiddag een brand woedde na een explosie is een dode persoon aangetroffen. Dat heeft de politie gemeld.

De politie weet niet wie het is. Of het gaat om de hoofdbewoner van de flat in het complex aan de Prinses Julianaweg kon een woordvoerder niet zeggen.

De man die eerder woensdagmiddag werd aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de explosie is de 38-jarige zoon (uit Dordrecht) van de hoofdbewoner. De zoon werd woensdagmiddag aangehouden in zijn woonplaats

Lees verder

Bron: de Telegraaf

video

Sneijder krijgt na het WK Yolanthe's achternaam


JOHANNESBURG - Wesley Sneijder heet na het WK voetbal Wesley Sneijder-Cabau. De middenvelder van het Nederlands elftal trouwt na het toernooi in Zuid-Afrika met zijn vriendin, Yolanthe Cabau van Kasbergen, en hij neemt haar achternaam aan.

Yolanthe op haar beurt neemt ook de achternaam van Sneijder aan. (RED)

Bron: AD

Weer een nieuwe minnares voor Peter R. De Vries


AMSTERDAM - Peter R. de Vries heeft, na zijn eerdere romance met schrijfster Susan Smit, opnieuw een minnares erbij. Ditmaal is het de zeventien jaar jongere Leonie Kragt, eindredactrice bij het televisiebedrijf Blue Circle.

Dit schrijft De Telegraaf vandaag.

'De affaire speelt sinds een aantal maanden.Ze zijn tot over hun oren verliefd op elkaar,'' zegt een bekende van het verliefde koppel.

Peter R. de Vries heeft met zijn vrouw Jacqueline, een 'open relatie'. De ze nieuwe buitenechtelijke verhouding van de Vries heeft blijkbaar niet tot problemen binnen zijn huwelijk geleid. (EBO)
16/06/10 08u25

Bron: AD

Lachen kan dodelijk zijn voor driejarig Russisch meisje


Een Russische familie probeert zo'n 100.000 euro in te zamelen om de medische behandeling van hun driejarig dochtertje te betalen. Het meisje lijdt aan een zeldzame aandoening waardoor ze kan sterven als ze lacht. Dat meldt The Mirror.

De artsen hebben vastgesteld dat de bloedvaten in het hoofdje van Dasha Glashkova kunnen barsten als ze schaterlacht of hard rent. "Het is alsof je met een tijdbom in je hoofd leeft", aldus de grootmoeder van Dasha. (eb)
16/06/10 16u38

Bron: HLN

dinsdag 15 juni 2010

Festivallaars laadt je gsm op


Goed nieuws voor festivalgangers. Met deze rubberen botten van Orange Power Wellies sla je 2 vliegen in 1 klap: door te plenzen in de regenplassen, kan je de gsm opladen.

De laarzen werden in Engeland gefabriceerd door Hunter in samenwerking met Orange, de gsm-provider. Bedoeling is jongeren van laars en provider te overtuigen door een hoogtechnologisch snufje in de nieuwe laars te verstoppen dat tegelijk je gsm oplaadt.

Met elke stap dat je neemt, wordt het mechanisme opgeladen. Wie even uitrust, kan de gsm op de laars aansluiten met een volle batterij als gevolg. Excuses dat je niet bereikbaar bent voor ma of pa zijn verleden tijd, tenzij de regen het straks laat afweten natuurlijk. Voorlopig zijn de laarzen enkel op Engelse festivals te koop. (lvl)

15/06/10 13u23

Bron: HLN

Bliksem treft schip dat olie moet oppompen uit Golf


BP heeft naar eigen zeggen "uit voorzorg" het pompen gestopt nadat om 16.30 uur Belgische tijd een "kleine brand" was uitgebroken op de Discovery Enterprise. Die pompt via een 1,5 km lange leiding lekkende olie op. Volgens BP is de klaarblijkelijk door de bliksem veroorzaakte brand snel geblust. Er zijn geen gewonden en alle procedures zijn gevolgd. Alle veiligheidssystemen hebben normaal gewerkt.

15.000 vaten per dag
Dankzij het pompen slaagt de Britse oliereus erin 15.000 vaten petroleum per dag te recupereren uit een soort trechter die op het lek onderzee is geplaatst. BP hoopte dit op te trekken tot 50.000 vaten per dag tegen eind deze maand. (afp/eb)

Bron: HLN

Duurste tatoeage ter wereld kost 1 miljoen dollar


De duurste tattoo ter wereld is ontworpen door de Zuid-Afrikaanse juwelier Shimansky en helemaal gemaakt van diamanten. Het prijskaartje is dan ook om van te duizelen. Voor deze aparte lichaamsversiering telt u 924.000 dollar (750.000 euro) neer om precies te zijn.

Lijm
Het Zuid-Afrikaanse model en tevens ambassadrice van Shimansky, Minki van der Westhuizen, showt trots de tatoeage die voor een keertje niet bestaat uit inkt. De diamanten zijn op het lichaam van het model geplakt met lijm op waterbasis, waardoor de versiering slechts tijdelijk is. Het duurde in totaal acht uren om de tattoo aan te brengen op het lichaam van Minki. (kve)
15/06/10 17u43

Bron: HLN

Twitter laat zien waar je bent


AMSTERDAM - De populaire microblog site Twitter gaat een nieuwe dienst lanceren. Vanaf vandaag kunnen twitteraars hun berichten koppelen aan een specifieke locatie. Zo kunnen volgers precies zien waar de berichten vandaan komen.

Ter introductie van de dienst zijn alle stadions van het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika aan de dienst toegevoegd. Hierdoor kunnen toeschouwers direct laten weten dat ze in het stadion zitten.

Het kaartbedrijf TomTom zal de digitale kaartgegevens gaan leveren aan Twitter. Dat heeft het bedrijf vandaag bevestigd. De dienst zal binnenkort in ruim 65 landen beschikbaar zijn.

Bron: AD

Zweden maakt zich op voor sprookjeshuwelijk


STOCKHOLM - Zweden maakt zich op voor het huwelijk van kroonprinses Victoria met sportschoolhouder Daniel Westling komende zaterdag. Het belooft een grootse happening te worden, met vele hooggeplaatste (koninklijke) gasten en massale mediabelangstelling uit binnen- en buitenland.

Het is voor de Zweden ook een belangrijke historische gebeurtenis: het is de eerste keer in de geschiedenis van de eeuwenoude Zweedse monarchie dat een kroonprinses in het huwelijksbootje stapt.

Op 19 juni zeggen Victoria (33) en Daniel (37) het jawoord, maar voor alle festiviteiten tezamen is drie dagen uitgetrokken door de Zweedse koninklijke familie. Het feest begint donderdag, als koning Carl Gustaf en koningin Silvia een privédiner geven voor enkele genodigden. Het etentje vindt plaats in het Drottningholm Paleis, hun woonpaleis in Stockholm

Lees verder

Bron: de Telegraaf

Premiejager wilde Bin Laden onthoofden


PESHAWAR - De politie in Pakistan heeft een Amerikaan aangehouden die van plan zou zijn geweest al-Qaedaleider Osama Bin Laden te onthoofden. Het toonaangevende dagblad Dawn meldde dinsdag dat de 52-jarige Gary Brooks Faulkner, een kennelijke premiejager, inmiddels is overgebracht naar een politiebureau in de stad Peshawar, waar hij wordt verhoord.

De Amerikaan was met een toeristenvisum naar Pakistan gereisd, waar de autoriteiten hem hadden voorzien van persoonsbeveiliging door een politieagent. In de nacht van zondag op maandag verdween de man, waarop de politie een zoektocht organiseerde.

Tien uur later werd de man aangetroffen in een bos nabij de grens met Afghanistan. Faulkner had een zwaard, een pistool met munitie en een nachtkijker bij zich. Tijdens een eerste verhoor verklaarde de man dat hij bezig was aan „een missie” om Bin Laden, staatsvijand nummer 1 van de Verenigde Staten, en vier van diens handlangers „te onthoofden”, aldus een woordvoerder van de politie.

Faulkner was al zeven keer eerder naar Pakistan gevlogen voor zijn jacht op de terreurleider.

Bron: de Telegraaf

Vrouw van 66 krijgt drieling


Delhi - Een 66-jarige vrouw is de oudste vrouw in de wereld die een drieling heeft gekregen. Dat gebeurde dankzij een ivf-behandeling in een controversiële kliniek in het noorden van India.

Bhateri Devi kreeg twee jongetjes en één meisje. De baby's liggen nu op de intensive care, omdat ze nog zeer zwak zijn. Ze wegen nog geen kilo.

De derde ivf-poging was succesvol. Echtgenoot Deva is dolgelukkig dat hij op zijn 64'ste toch nog vader is geworden.

Het National Fertility Centre, waar de behandeling plaatsvond, is zeer omstreden. Maandag werd bekend dat de oudste moeder ter wereld die een eerste kind had gebaard op haar 70'ste op haar sterfbed ligt. Ze is de gevolgen van de zwangerschap en bevalling achttien maanden geleden nooit te boven gekomen. Zij was behandeld in dezelfde kliniek.

De kliniek krijgt kritiek dat de risico's van een bevalling op hoge leeftijd niet aan de patiënten gemeld worden. Zelf trekt de kliniek zich hier niets van aan: de doktoren zijn zeer trots op de geboorte van de drieling en het leeftijdsrecord.

Bron: de Telegraaf

maandag 14 juni 2010

Aanhoudingen wegens schijnen met laserpen


LEEUWARDEN - Twee mannen die ervan worden verdacht helikopters met een laserpen te hebben beschenen bij de vliegbasis Leeuwarden, zijn aangehouden. Volgens de Koninklijke Marechaussee gaat het om inwoners van Leeuwarden van 19 en 21 jaar oud.

Er liep al een paar weken een onderzoek naar de kwestie, nadat aangiftes waren binnengekomen van piloten van zogenoemde Search and Rescue-helikopters. Ze ondervonden bij de landing hinder door het beschijnen met de laserpen. Een beveiliger van de vliegbasis moest zich laten behandelen door een arts, nadat ook hij in zijn ogen was geschenen. Het onderzoek leidde uiteindelijk tot de aanhouding van een van de mannen. In zijn woning werden twee laserpennen aangetroffen. Later op de dag gaf de tweede verdachte zichzelf aan bij de marechaussee. (ANP)
14/06/10 16u25

Bron: AD

Vest Joran van der Sloot is hot


ROTTERDAM - Een opmerkelijke advertentie op Marktplaats vandaag. Op de site staat het vest te koop dat Joran van der Sloot tijdens zijn arrestatie aanhad. Dat wil zeggen: een identiek exemplaar.

Het vest is volgens de advertentie nog in prima staat en is volgens de schrijver hét kledingstuk voor dit moment. "Op dit moment natuurlijk heel bekend door Joran van der Sloot. Hij droeg dit vest tijdens de arrestatie in Chili. In Nederland normaal moeilijk te verkrijgen", aldus de advertentie.

Geïnteresseerden kunnen via de site een bod uitbrengen. "Doe een goed bod en wie weet val jij binnenkort op met dit vest / shirt." Inmiddels is er een bod van €200,- uitgebracht op het kledingstuk.

Bron: AD

Californië onderzoekt vrijlating gevangenen wegens overbevolking


Het hooggerechtshof van de Verenigde Staten heeft aangekondigd dat het de overbevolking in de gevangenissen van de Amerikaanse staat Californië ten gronde zal onderzoeken en na zal gaan of de beslissing van een andere rechtbank om één vierde van de gevangen vrij te laten gegrond is.

De Californische autoriteiten hadden beroep aangetekend bij het hoogste Amerikaanse hof tegen de beslissing van drie federale rechters, die zich speciaal voor deze uitspraak gegroepeerd hadden, om in twee jaar 46.000 gevangenen vrij te laten.

Lees verder

Bron: HLN

3.500 reizigers vast in Frans-Polynesië door staking


In Frans-Polynesië ligt het internationale vliegverkeer sinds donderdag lam als gevolg van een algemene staking. Zo'n 3.500 vakantiegangers zouden vastzitten, onder wie 2.000 toeristen op Tahiti, aldus de autoriteiten.

Sommige toeristen moesten al twee nachten doorbrengen op de luchthaven. Omdat de hotels in Tahiti volgeboekt zijn, hebben de autoriteiten de bevolking opgeroepen om de reizigers gratis onderdak te geven. (belga/kve)

13/06/10 14u44

Bron: HLN

Vrouw bevallen aan boord vliegtuig American Airlines


Een vrouw aan boord van een American Airlines vlucht, afkomstig van Port-au-Prince, is dit weekend bevallen van een gezonde jongen. Dat meldt luchtvaartnieuws.nl op basis van Amerikaanse media. De geboorte vond plaats vlak voor de landing van het vliegtuig op Fort Lauderdale International Airport.

Een arts aan boord van de vlucht hielp met de bevalling, die verder gelukkig zonder problemen verliep. De vrouw, een 22-jarige Haïtiaanse, en haar zoon werden bij aankomst meegenomen voor verder onderzoek. (kve)

14/06/10 13u05

Bron: HLN

Eerste hittegolf treft Griekenland


Griekenland kreunt onder de eerste hittegolf van het jaar. Vandaag werden er in het centrum van het land temperaturen rond 39 graden celsius gemeten. Daar komt in de komende dagen nog een schepje bovenop, zegt de Griekse weerdienst.

Aan toeristen en oudere mensen wordt aangeraden om lange katoenen kleding te dragen, voldoende water te drinken, geen alcohol te nuttigen en geen te lange tijd in de zon door te brengen. (belga/gb)

Bron: HLN

Hongkong bant 'shop until you drop' na hartaanval toerist


De gekende uitdrukking 'shop until you drop' is helaas realiteit geworden in Hongkong. Een shoppingtour onder begeleiding van een gids, is voor een toerist namelijk verkeerd afgelopen. Een Chinese bezoeker kreeg het aan zijn hart nadat de gids in kwestie te veel druk zette op de man om bepaalde items te kopen. De autoriteiten in Hongkong hebben alvast strengere regels ingevoerd voor de beruchte rondleidingen in winkeldistricten.

Lees verder

Bron: HLN

zondag 13 juni 2010

Ouders vermoorde Milly sturen justitie brandbrief

DORDRECHT - Fred en Tineke Boele, ouders van het vermoorde meisje Milly, hebben een brandbrief gestuurd naar justitie. Zij vrezen dat de van de moord verdachte Sander V. zonder speciale psychiatrische behandeling terugkeert in de maatschappij.


Sander V.Zij dringen er samen met hun advocaat Frank van Ardenne op aan dat V. wordt onderzocht in het Pieter Baan Centrum, schrijft het AD.

Het is doorgaans gebruikelijk dat verdachten van seksueel getinte kindermoordzaken in die kliniek worden onderzocht om te achterhalen of zij een tbs-maatregel opgelegd zouden moeten krijgen. Justitie zegt dat de veiligheid van ex-politieagent V. niet kan worden gewaarborgd in de kliniek. (AK)

Bron: AD

Virgin wil binnen vijf jaar toeristen de ruimte inschieten


Mogelijk zal het ruimtetoerismebedrijf Virgin Galactic binnen vijf jaar klanten van op een basis in Schotland even in de ruimte kunnen brengen, meldt The Timesonline op gezag van toplieden van Virgin.

Voorzitter Will Whitehorn van Virgin Galactic noemde de luchtmachtbasis Lossiemouth in Schotland als de meest waarschijnlijke locatie voor lanceringen van op Brits grondgebied.

Lees verder

Bron: HLN

Amerikanen tot twee keer toe opgehouden door olifant


Tot twee keer toe werd de Amerikaanse selectie vandaag opgehouden door een olifant. Eerst moest, op weg naar de training, de officiële teambus halt houden omdat een hongerige olifant die aan een boom aan het knabbelen was de weg versperde. Na vier minuten begaf het dier zich naar de kant van de weg, zodat de ploeg verder op weg kon naar naar het Royal Bafokeng Stadium.

Lees verder

Bron: HLN

Revolutionair: sensationele vakantiekiekjes in 3D


3D lijkt echt niet meer te stuiten. Nadat verschillende fabrikanten binnen het jaar driedimensionale televisies op de markt beloven te brengen, lijken nu ook de cameraproducenten de nieuwe techniek te omarmen. Sony komt alvast met een nieuw toestel op de markt waardoor 3D binnen handbereik is van de fotograaf. De optie om vakantiekiekjes driedimensionaal te kunnen bekijken, is duidelijk de nieuwe must-have.

Lees verder

Bron: HLN

Vliegtuigje met WK-journalisten maakt noodlanding


Een vliegtuigje met een groep journalisten van de Qatarese zender Al Jazeera aan boord heeft in de buurt van Johannesburg een noodlanding moeten maken. Dat maakte een verantwoordelijke van de kleine luchthaven van Lanseria bekend. Niemand raakte gewond.

Na het opstijgen werd een probleem aan een van de wielen geconstateerd en werd besloten om rechtsomkeer te maken. Het vliegtuigje had 16 personen aan boord, onder wie 14 journalisten. Het was op weg naar Polokwane, voor het WK-duel tussen Algerije en Slovenië. (afp/adv)
13/06/10 14u55

Bron: HLN