Translate

zaterdag 22 mei 2010

Afrikaanse tovenaars proberen WK-voetbaluitslag te beïnvloeden

Afrikaanse voetbalploegen gebruiken traditioneel toverdokters om prestaties te bevorderen of tegenstanders te destabiliseren met magie. Dit jaar zijn de tovenaars belangrijker tijdens het eerste WK op het Afrikaanse continent, want hun toverkracht werkt enkel op Afrikaanse bodem.

Bron: HLN

Lees verder:

Gelooft u dat de tovenaars in staat zijn de voetbaluitslagen te beïvloeden?

Reageer:

vrijdag 21 mei 2010

'Vaders hebben postnatale depressie'

LONDEN - Ongeveer een op de tien mannen die voor het eerst vader worden, lijdt aan een postnatale depressie. In de meeste gevallen wordt de kwaal echter niet onderkend.

Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers in het tijdschrift Journal of the American Medical Association.

Zij baseren hun conclusie op 43 onderzoeken, waarbij meer dan 28.000 mannen uit zestien landen waren betrokken. Vooral het gebrek aan slaap, de nieuwe verantwoordelijkheid die de komst van hun eerste kind teweeg brengt en de steun die zij moeten geven aan een partner die zelf aan een postnatale depressie lijdt, zijn volgens de onderzoekers risicofactoren.

Uit de onderzoeken blijkt dat mannen die het voor het eerst vader worden, het gelukkigst zijn in de eerste weken na de geboorte. Na drie tot zes maanden kan het hun allemaal echter te veel worden. De kans op een depressie is vooral groot als de moeder dezelfde kwaal heeft.

De onderzoekers James Paulson en Sharnail Bazemore, die de 43 onderzoeken bekeken, vinden dat er meer moet worden gedaan om postnatale depressies bij nieuwe vaders op te sporen. Vaders die veel risico lopen, moeten snel naar een hulpverlener worden verwezen. Dat is temeer van belang, omdat er veel aanwijzingen zijn dat een postnatale depressie van de vader aanzienlijke gevolgen voor de gevoelens, het gedrag en de ontwikkeling van kinderen heeft. (ANP/EBO)

Bron: AD

Burn-out is merkbaar in de hersenen

Wetenschappers zijn erin geslaagd burn-out aan te tonen in de hersenen van patiënten. Daarmee is deze aandoening voor het eerst vast te stellen op grond van objectieve gegevens. De Radboud universiteit noemde dat een doorbraak.

Officieel
Burn-out wordt niet overal ter wereld als officiële aandoening erkend. Bijvoorbeeld in de Verenigde Staten bestaat burn-out officieel niet. In Nederland heeft naar schatting 5 procent van het ziekteverzuim op het werk te maken met burn-out. Van die groep blijft de helft zeer lang afwezig of komt zelfs nooit meer op het oude werkniveau terug.

Burn-out is anders dan depressie of het chronisch vermoeidheidssyndroom CVS, omdat de klachten van overspannenheid duidelijk 'werkgerelateerd' zijn. (belga/ep)
20/05/10 12u15

Bron: HLN

Beet!


AMSTERDAM - Bij het eerste Nederlandse kampioenschap karpervissen is een karper van maar liefst 14,6 kilo gevangen.

In totaal deden zestig deelnemers mee aan de wedstrijd op de Sloterplas in Amsterdam. Winnaars Chris van Couteren en Ron Röben hadden bij hun eerste vangst meteen beet. Met een karper van bijna vijftien kilo waren zij de ultieme winnaar.

Behalve met de eer, gaan Chris en Ron er vandoor met een sponsorcontract met PureFishing. Ook doen zij van 4 tot 11 september mee aan het wereldkampioenschap karpervissen in Frankrijk. En zoals het een echt wereldkampioenschap betaamt, kunnen Nederlandse fans daar terecht in een heus Holland House.

Het wereldrecord karpervissen staat ook op naam van Nederlanders. Team CarpConnections ving vorig jaar op het wereldkampioenschap een vis van maar liefst 28,9 kilo.


Bron: de Telegraaf

Ouders identificeren verkeerd lijk als dat van hun dochter


Verwarring alom in de Kroatische stad Split. Een ouderpaar identificeerde een lijk als dat van hun dochter. Er vond een begrafenis plaats en de familie treurde om het verlies van hun dierbare. Blijkt nu echter dat die dierbare levend en wel is.

Vingerafdrukken
Deze week vond de politie de doodgewaande Tea Buric (39) toen een patrouille een onderzoek instelde naar een huiselijke ruzie. Buric was erg verward en kon geen identiteitspapieren voorleggen. De agenten namen vingerafdrukken van Tea. Daaruit bleek dat ze de vrouw was die een maand eerder door haar ouders als 'lijk' was herkend.

Geen DNA-onderzoek
Het levenloze lichaam van de vrouw, dat op 15 april uit de dokken van Split was gevist, behoorde toe aan een 44-jarige die eerder die maand als vermist was opgegeven. Op dat lijk was geen DNA-onderzoek uitgevoerd, precies omdat de ouders het 'geïdentificeerd' hadden.

In Kroatië is men spaarzaam met DNA-onderzoeken omdat die erg duur zijn. Ze worden enkel uitgevoerd wanneer niemand een lijk niet kan identificeren of wanneer er een vermoeden van misdaad is.

De ouders van Tea Buric en familieleden van het 'echte' lijk van de 44-jarige vrouw wensen geen commentaar te geven. (eb)
21/05/10 12u10

Bron: HLN

Bus kan nog net remmen voor baby op straat


In het Texaanse San Antonio heeft een buschauffer slechts op het nippertje kunnen remmen voor een baby op straat. Destiny Flores zat iets na middernacht moederziel alleen op een drukke baan.

De bus stopte op luttele centimeters van de uk, die er van ver uitzag als een hond. "Ik begon te vertragen, en toen realiseerde ik me dat er een kind in de midden van de weg zat", vertelt bestuurder Mile Hubbard aan WOAI-TV. Hubbard gooide de remmen dicht, en stapte uit om te kijken wat er aan de hand was.

Naar buiten gekropen
Toen dook de vader van Destiny plots op. Hij raapte zijn dochter op, en maakte zich uit de voeten. Haar ouders zeggen nu dat ze in hun woonkamer waren toen ze de bus hoorden remmen, en dat ze niet wisten dat hun dochter buiten was. Destiny moet naar buiten gekropen zijn, vertelt mama Catherine Gonzalez (25).

Voogdijzaak
Het incident werd in mei 2009 gefilmd door een videocamera op de bus, en die beelden zijn nu openbaar gemaakt in een voogdijzaak. De ouders van Destiny zitten namelijk verwikkeld in een proces met de kinderbescherming om het hoederecht over Destiny en hun twee andere kinderen te behouden. (sam)

Bron + video: HLN

Vulkaan en crisis maken reizen goedkoopste in jaren


Sommige pakketreizen zijn in geen jaren zo goedkoop geweest als nu. De economische crisis en de IJslandse aswolk maken nogal wat pakketreizen spotgoedkoop, zegt directeur Patrick De Pauw van Connections.

Vooral op verre bestemmingen en in Griekenland pakt de reismarkt uit met supersolden, maar ook een cruise op de Nijl of een trip naar de Dominicaanse republiek kan tegen spotprijzen.

Griekenland
Het meest extreme voorbeeld is Griekenland. De vele stakingen schrikken toeristen af, net nu het land de inkomsten zo broodnodig heeft. "Al jaren is Griekenland een van de duurdere landen, maar nu zien we prijzen die aansluiten bij die in goedkope landen als Tunesië", zegt De Pauw in de Coreliokranten.

Op Kreta, Rhodos en Korfoe wordt echt niet betoogd. Toch lijken mensen bang om daarheen te trekken. Een weekje Kreta kan zelfs al voor 199 euro, de helft van de normale prijs, zegt Tom Bossuyt van Sunworld Mediterra.

Vulkaan
Volgens Bossuyt is de crisis niet de enige oorzaak. "Als mensen lezen dat de IJslandse vulkaan nog maandenlang kan uitbarsten, krijgen ze toch wel wat schrik om een vliegtuigreis te boeken." (belga/sam)
21/05/10 05u29

Bron: HLN

donderdag 20 mei 2010

Haïti vier maanden na dato nog steeds in nood


PORT-AU-PRINCE - Haïti worstelt nog steeds om honderdduizenden Haïtianen onderdak, sanitaire voorzieningen en gezondheidszorg te bieden, vier maanden nadat het land getroffen werd door een verwoestende aardbeving. Dat meldt het Rode Kruis.

De hulporganisatie heeft 655 miljoen euro ontvangen aan geld en materiaal om voor een periode van twaalf maanden noodhulp te bieden. Het Rode Kruis zorgt voor gezondheidszorg, voedsel en onderdak, maar beheert ook het rioleringssysteem in de hoofdstad Port-au-Prince. In een land waar goede toiletten en schoon water een luxe zijn, is het gevaar van ziektes nog altijd hoog.

Uiteindelijk moet de regering zelf deze taken op zich nemen, maar veel ministeries zijn zodanig getroffen dat zij nog lang niet al hun functies hebben hersteld. (Novum)
20/05/10 16u43

Bron: AD

Hoe dikker de buik, hoe kleiner het brein


ROTTERDAM - Een dikke buik op middelbare leeftijd verhoogt later het risico op Alzheimer en andere vormen van dementie, waarschuwen onderzoekers. Amerikaanse wetenschappers maten het buikvet van 733 mensen van gemiddeld 60 jaar en vergeleken hun breinvolume op een CT-scan.

Daaruit blijkt dat degenen met de grootste tailleomtrek en het meeste buikvet een kleiner brein hadden dan degenen met het minste buikvet.

"De resultaten suggereren een sterk verband tussen obesitas aan de taille en een verhoogd risico op dementie en Alzheimer", aldus onderzoeker Sudha Seshadri. Alzheimerexperte en Professor Susanne Sorensen: "We weten allemaal dat een bierbuik slecht voor je hart kan zijn, maar dit onderzoek suggereert dat dit ook negatief voor je hersenen is."

Begint al jong
Eerder onderzoek toonde aan dat de veranderingen in het brein die geassocieerd worden met de ziekte van Alzheimer al vroeg tijdens de volwassenheid kan beginnen, een andere studie toonde aan dat veel buikvet bij ouderen leidt tot een grotere verkleining van de hersenen.

Experts geloven dat de gevaarlijke effecten van veel buikvet op de hersenen al lang beginnen voor de tekenen van dementie verschijnen. Dit zou ook het risico op diabetes, beroerten en ziekten aan de kroonslagaders verhogen.

Gevaarlijk
Buikvet is het meest gevaarlijke, verborgen type van vet, het is gevaarlijker dan dat op de heupen. Dit zit namelijk rond de organen in de buik en is meer metabolisch actief. Het vet maakt meer zuren vrij die het risico op hartziekten verhogen, samen met factoren die de bloeddruk en bloedsuikerspiegel de hoogte in jagen.

Eerder onderzoek bracht obesitas al in verband met aderziekten die een rol spelen bij dementie, deels omdat het zorgt voor de verharding van de aders. Dokters raden mannen aan een taille niet groter dan 100 cm te hebben, vrouwen gaan best niet over de 90 cm.

20/05/10 11u51

Bron: AD

woensdag 19 mei 2010

'Piloot van ramptoestel raakte elektriciteitskabel'


TRIPOLI - De Airbus van Afriqiyah Airways heeft vorige week vlak voor de crash in Tripoli een elektriciteitsleiding geraakt. De staart van het vliegtuig brak af door de botsing met de elektriciteitsdraad of meteen daarna toen het toestel met het achterste deel van de romp op de grond klapte.

Dit zegt een Europese veiligheidsinspecteur in Tripoli deze week in Elsevier. Bij de ramp kwamen 103 menen om het leven, onder wie zeventig Nederlanders. Op de plaats van het ongeval helpt het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) met de identificatie van de slachtoffers.

Het negenjarige jongetje Ruben, die als enige de vliegramp in Tripoli overleefde, is sinds dit weekend terug in Nederland. De familie vraagt de pers afstand te houden. Rubens familie is dankbaar voor het optreden van het crisisteam van Buitenlandse Zaken, het hulpteam van de ANWB, de medewerkers van de Nederlandse ambassade in Libië en de gemeente Tilburg. De familie wil nu in alle rust het verlies verwerken. (EBO)

Bron: AD
Lees ook: 'Oorzaak vliegramp Tripoli wordt nooit meer bekend'
Lees ook: Afspraken schadevergoeding meeste nabestaanden vliegramp Tripoli

Sander V. krijgt nog steeds politiesalaris


ROTTERDAM - Ex-politieman Sander V., die heeft bekend de 12-jarige Milly Boele te hebben vermoord, ontvangt nog steeds zijn maandelijkse salaris.

De 26-jarige V. werkte bij het korps Rotterdam-Rijnmond. Hij zit sinds 16 maart vast.

Een woordvoerder van het korps zegt in het AD dat V. zo snel mogelijk ontslag is aangezegd maar dat niet kon worden voorkomen dat hij nog op de loonlijst staat. Dat kan door allerlei procedures zeker nog een paar weken duren.

Milly Boele raakte woensdag 10 maart onder verdachte omstandigheden vermist. Zes dagen later gaf haar buurman Sander V. zichzelf bij de politie aan. Nog diezelfde dag werden de stoffelijke resten van het meisje opgegraven in V.'s achtertuin.

Bron: de Telegraaf

Lees ook: 'Politie en justitie faalden in zaak-Milly' 

Overspelige vrouw verraden door telefoonprovider


CANADA - Een Canadese vrouw klaagt haar telefoonprovider aan. Deze stuurde de rekening van haar mobiele telefoon naar haar echtgenoot, die zo ontdekte dat zijn vrouw een ander had.

Gabriella Nagy (35) zegt dat zij de provider specifiek gevraagd had om de telefoonrekening aan haar te sturen. De overige abonnementen bij dezelfde provider werden echter altijd aan haar man gestuurd. Per ongeluk kwam zodoende ook de telefoonrekening bij de echtgenoot terecht. Dit melden Canadese media.

Het viel de man op dat wel erg vaak hetzelfde nummer in de lijst stond. Toen hij het nummer belde, kreeg hij een man aan de lijn die verklaarde een affaire gehad te hebben met Gabriella. De bedrogen echtgenoot besloot hierop zijn vrouw te verlaten.

De vrouw eist nu 600.000 Canadese dollars van de maatschappij, wat neerkomt op ruim 470.000 euro. Ze zegt dat ze de provider haar persoonlijke informatie toevertrouwde, maar dat deze haar privacy ernstig geschonden heeft.

De telefoonmaatschappij verklaart dat het huwelijk toch wel kapot gegaan was, ongeacht aan wie de factuur verstuurd werd.

Bron: de Telegraaf

Man ontslagen wegens 'te dik'


Een man uit het Australische Brisbane is ontslagen omdat hij te dik werd bevonden. De 57-jarige Lance Pedersen is geen bonenstaak, maar is volgens zijn huisdokter perfect in staat zijn job bij Golden Circle uit te oefenen. Zijn oorspronkelijke job alleszins, want de man moest recent andere taken uitvoeren dan die waarvoor hij was aangenomen, meldt de Courier-Mail.

Pederson werkte 14 jaar voor het suikerbedrijf van Heinz, waar hij een vorklift bediende. Onlangs werd hem echter meegedeeld dat hij aan de band moest gaan rechtstaan, om drank in het oog te houden en in te pakken terwijl arbeiders hun eetpauzes hadden. Hij moest een medisch onderzoek ondergaan, dat hem medisch ongeschikt achtte voor dat werk.

Klacht
De man heeft nu een klacht ingediend wegens onrechtmatig ontslag, en zegt dat zijn voormalige werkgever hem nooit maar één waarschuwing heeft gegeven over zijn gezondheid, die bovendien nooit een probleem stelde. Bij de vakbond luidt het dat de man zijn oorspronkelijke job perfect kan uitvoeren.

Andere functie
Een woordvoerder van Heinz Australië zegt echter dat het bedrijf de situatie met Pederson heeft besproken, en zonder succes andere functies voor hem heeft gezocht in de fabriek. "Golden Circle is verplicht de gezondheid en veiligheid van al onze werknemers te garanderen," luidt het.

Geen nieuw werk
Pederson zegt verder dat het ontslag hem elke kans op nieuw werk ontneemt. "Zo gauw je zegt dat je bent ontslagen op medische gronden, willen ze je niet meer." (sam)

19/05/10 03u42

Bron: HLN

Nieuw medicijn bestrijdt ook 'onbehandelbare' kankers


Er is mogelijk hoop voor kankerpatiënten in de vorm van een onschadelijk virus. Het virus zou, indien het wordt ingespoten in een tumor, zelfs schijnbaar onbehandelbare vormen van de ziekte kunnen bestrijden. Dat zegt The Daily Telegraph.

Het reovirus, waarvan veel mensen drager zijn zonder dat ze het zelf weten, kan helpen om de effecten van radiotherapie te versterken en zelfs vergevorderde kankers behandelen, zo wezen labotests uit. Bij elke patiënt die radiotherapie onderging in combinatie met een nieuw medicijn, Reolyisin, stopte de groei van tumoren of verkleinden ze. Dat geneesmiddel bevat partikels van het reovirus.

Volgens de Daily Telegraph had een van de gevolgde patiënten een aantal grote tumoren in een speekselklier, die na de behandeling zodanig gekrompen waren dat ze chirurgisch konden worden verwijderd. Een andere persoon, die terminaal verklaard was met een zware vorm van huidkanker, was zeventien maanden later nog steeds in leven.

Injecties
In totaal werden 23 patiënten gevolgd, die aan verschillende vormen van kanker leden, onder meer aan de longen, darmen, eierstokken en huid. Alle deelnemers reageerden niet langer op de traditionele behandelingen maar voelden hun pijn verlicht door de radiotherapie. Elk van hen kreeg tussen twee en zes injecties met Reolysin in oplopende does, gecombineerd met radiotherapie.

Het eerste doel van het onderzoek was na te gaan of behandeling met het nieuwe medicijn veilig is. Tegelijk werden bij veertien patiënten de tumoren onderzocht. In elk van de gevallen krompen die, of werden ze niet groter, zo melden de researchers in het vakblad Clinical Cancer Research. De neveneffecten waren vergelijkbaar met die van patiënten die alleen radiotherapie volgen.

'Bemoedigend'
Dr Kevin Harrington, onderzoeksleider van het Institute of Cancer Research in London, zegt: 'De afwezigheid van neveneffecten in dit onderzoek is bijzonder bemoedigend voor verdere tests, en voor patiënten die radiotherapie volgen om te genezen van kanker." (tw)

19/05/10 14u06

Bron: HLN

Brits meisje is allergisch aan regen


De Britse Emily Payne kan niet buiten zonder haar paraplu. Het 20-jarige meisje leidt immers aan een zeldzame aandoening: ze is allergisch voor regen. Eén druppel kan al fataal zijn, een kleine temperatuurverandering kan ervoor zorgen dat Payne in een shocktoestand verkeert.

Geen ijsjes
De toekomstige advocate moet daarom niet alleen oppassen voor regenwater. Ook het eten van ijsjes, een bad nemen of een zwempartijtje kan erg gevaarlijk zijn. De aandoening is een zware handicap voor Emily. "Maar ik ben dankbaar dat ik tijdig een diagnose heb gekregen", zegt ze. "En wie weet, geraak ik er op een dag wel van af."

Uiterst zeldzaam
Op haar dertiende merkte Emily voor het eerst dat ze problemen had met haar huid. Toen ze op een koude dag op school buiten moest turnen, zwollen haar armen volledig op en kreeg ze last van erge uitslag. In eerste instantie dacht haar moeder dat het om eczeem ging. Maar na een resem onderzoeken concludeerde een dokter dat Emily aan een uiterst zeldzame aandoening leed die wereldwijd slechts bij 44 mensen is vastgesteld. (odbs)

19/05/10 12u36

Bron: HLN

"Bodyscanners op luchthavens verhogen risico op kanker"


Amerikaanse wetenschappers waarschuwen ervoor dat de straling van de controversiële bodyscanners op luchthavens tot nu toe gevaarlijk zwaar onderschat werd en zou kunnen leiden tot een verhoogd risico op huidkanker, vooral bij kinderen.

David Agard, biochemist aan de University of California zegt dat, in tegenstelling tot andere scanners, de straling van de bodyscanners wordt vrijgegeven aan stralingsniveaus met lage energie, waarbij de grootste dosis geconcentreerd blijft in de huid en het onderliggende weefsel.

"Waar de dosis veilig zou zijn als die zou worden verdeeld over de omvang van het hele lichaam, is de dosis voor de huid extreem hoog", beweert Agard. "Dit soort bestraling kan, zoals X-stralen, schade toebrengen aan chromosomen en zo tot kanker leiden." Een andere bezorgdheid is dat een defect aan de scanners voor een intense dosis radiatie zou kunnen zorgen op één bepaalde plek op de huid.

Dosis 20 keer hoger dan geschat
David Brenner, directeur van het Columbia University's Centre for Radiologiccal Research, zegt dat de concentratie van de straling op de huid - een van de meest stralingsgevoelige plekken van het menselijke lichaam - betekent dat de werkelijke dosis twintig keer hoger ligt dan de officiële geschatte dosis. Volgens Brenner bestaat het gevaar voor kanker vooral op gevoelige plaatsen als de huid aan de hals en het hoofd. Geluk bij een ongeluk: dat soort huidkanker is meestal te genezen.

Kinderen behoren tot de risicogroep, omdat zij meer cellen die op hetzelfde ogenblik splitsen hebben dan volwassenen. Een mutatie door straling bij hen kan op latere leeftijd kanker veroorzaken.

Verdedigers van de scanners zeggen dat een individu al duizenden reizen moet ondernemen om aan het equivalent te komen van één dosis X-stralen van een scan in het ziekenhuis.

Liever radiostralen
Tegenstanders pleiten bij de Amerikaanse president Barack Obama voor meer onderzoek alvorens de scanners overal op de luchthavens zullen opduiken. Volgens professor Brenner zou het gebruik van millimetergolfscanners meer aan te raden zijn, omdat die radiostralen gebruiken in plaats van X-stralen en daar zijn geen risico's aan verbonden, voor zover de wetenschap dat weet.

De 'full-bodyscanners' liggen al van in den beginne onder vuur. Niet enkel om gezondheidsredenen maar ook omdat ze de privacy van passagiers zouden schenden. Zo is er de vrees dat ze de wet tegen kinderporno in sommige landen zouden overtreden. Bovendien zouden ze weinig efficiënt zijn, omdat heel wat explosieven niet zullen gevonden worden met de scanners.

'De collega's'
Er zijn ook al twee 'vervelende' incidenten onder collega's bekend. Een Britse vrouw diende klacht in nadat haar mannelijke collega naar haar naaktportret zat te gapen. En een mannelijk lid van de security in een Amerikaanse luchthaven werd geschorst nadat hij een joker te lijf ging, die het had gehad over de kleine genitaliën van zijn collega. (jv)


19/05/10 15u59

Bron: HLN

dinsdag 18 mei 2010

'Raketschild is technische mythe'

WASHINGTON - Het peperdure Amerikaanse raketschild-project is gebaseerd op "technische mythes" en de tests die het Pentagon tot dusver heeft uitgevoerd, zijn voor het merendeel op mislukkingen uitgedraaid.

Dat schrijven twee Amerikaanse wetenschappers, George Lewis van de universiteit Cornell en Theodore Postol van de MIT, in een studie gepubliceerd in de jongste uitgave van het vaktijdschrift Arms Control Today.

Het tweetal onderzocht tien tests met SM-3-interceptoren. Die zouden in staat moeten zijn om balistische raketten te onderscheppen en staan centraal in de nieuwe raketafweerstrategie van de regering-Obama. Volgens Lewis en Postol slaagden de SM-3's slechts één of twee keer in hun opdracht.

In een reële gevechtssituatie betekent dit dat de kernkop niet is vernietigd en dat de raket haar tocht naar haar doelwit kan voortzetten, stellen de wetenschappers. Het Pentagon houdt vol dat die tussen 2002 en 2009 uitgevoerde tests "een succes" waren.

Die zegebulletins zijn niets anders dan "fictie", en "de politieke strategie die uit die technische mythes voortkomt, dreigt op een ramp inzake buitenlands beleid uit te lopen", schrijven ze.

Theodore Postol is al lang een criticus van het (Son of) Star Wars-project. Hij was één van de vaklui die tijdens de Golfoorlog van 1991 de ondoeltreffendheid van de Patriots aan het licht bracht.

Bron :AD

Mogelijke pyromaan Veendam opgepakt


VEENDAM - De politie heeft dinsdagmorgen een 22-jarige inwoner van Wildervank aangehouden. De man wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de brand bij discotheek Rumors op 21 december 2009 in Veendam.

De politie onderzoekt ook of hij in verband kan worden gebracht met de branden die in maart en april hebben plaatsgevonden in Veendam. „Maar daarover is vooralsnog geen duidelijkheid”, aldus dinsdagmiddag een woordvoerder van de regiopolitie Groningen.

De verdachte kon worden opgepakt na een grootschalig onderzoek naar de vele brandstichtingen in Veendam. Bij één van deze branden kwam brandweerman Wiebe de Vries om het leven.

Bron: de Telegraaf

New Yorkers boos om moskee-plannen bij Ground Zero


Een plan om een moskee te bouwen vlakbij Ground Zero, waar de al-Qaida-aanslagen van 11 september 2001 plaatsvonden, is nogal wat New Yorkers in het verkeerde keelgat geschoten. Dat meldt The Daily Telegraph.

De initiatiefnemers van het project zijn zich van geen kwaad bewust. Integendeel, ze maken zich sterk dat hun nieuw islamitisch centrum de geteisterde buurt in Manhattan kan opwaarderen en zal meehelpen aan een betere verstandhouding tussen Amerikanen en moslims.

Ambitieus
De plannen voor de moskee, die verschillende verdiepingen hoog moet worden, zijn op zijn minst ambitieus te noemen. Het gebouw zou naast zijn religieuze functie ook sportfaciliteiten, een theaterzaal en mogelijk zelfs een crèche bevatten. Het centrum wil zich openstellen voor bezoekers om aan te tonen dat moslims zich niet buiten de maatschappij willen stellen, maar er net actief willen aan deelnemen.

Tegenkantingen
Maar de locatie van de geplande moskee, net naast de gapende kraters van Ground Zero, is voor buurtbewoners een stap te ver. Een protestsite titelt 'De verontwaardiging blijft', met een close-up van de instortende Twin Towers erbij. De makers van de site vrezen dat het te bouwen centrum 'een zware schaduw over Ground Zero' zal werpen.

"Dit is spuwen in het gezicht van iedereen de op 9/11 vermoord werd", vindt Blitz, een zelfverklaarde 'anti-jihadistische' krant. De tegenkantingen zouden vooral te vinden zijn bij New Yorkers die de hele islam, en niet al-Qaida en gelijkaardige militante groeperingen, verantwoordelijk houden voor 9/11 en de daaruit volgende militaire confrontaties tussen de VS en landen zoals Irak en Afhanistan. (tw)
17/05/10 21u02

Bron: HLN

Zeker drie IJslandse vulkanen staan ook op uitbarsten


De IJslandse vulkaan die al enkele weken Europa met aswolken teistert, dreigt de komende jaren nog opvolgers te krijgen. Experts rekenden uit dat minstens drie andere vulkanen op het eiland op uitbarsten staan.

Eyjafjallajokull is een naam die ons intussen heel bekend in de oren klinkt. Helaas heeft de vulkaan nog een aantal gevaarlijke broertjes, aangezien IJsland een vulkanisch actief gebied is. Wetenschappers maakten een tijdlijn met 205 uitbarstingen in IJsland in de voorbije 1.100 jaar en ontdekten dat de uitbarstingen in een cyclus voorkomen. Na een rustige periode zal de vulkanische activiteit de komende vijf decennia hoe dan ook toenemen.

Wie is de volgende?
Geologen kijken momenteel vooral naar vulkaan Katla, die niet ver van Eyjafjallajokull ligt. Die werd in de geschiedenis meestal tot uitbarsting gebracht door zijn collega die nu voor hinder zorgt. De drie andere kandidaten zijn Grimsvotn, Hekla en Askja.

Hekla is sinds AD874 al twintig keer uitgebarsten. De laatste kleine uitbarsting dateert van 2000, maar geologen merken dat het ijs op de vulkaan aan het smelten is en dat betekent dat magma onder grond aan het opstijgen is. Grimsvotn is een andere vulkaan die onder een gletsjer ligt. In 1996 veegde een uitbarsting de belangrijkste ringweg van IJsland weg.

Aswolken
Geologen raden Europa aan om maatregelen te treffen zodat de gevolgen van aswolken minder groot zouden zijn. Ook zullen vulkanen meer moeten worden onderzocht. "Er zijn 35 actieve vulkanen in IJsland", zegt Gillian Foulger, geoloog van de universiteit van Durham. "Met een hoogtechnologisch systeem op iedere vulkanen kunnen we voorspellen wanneer ze zullen uitbarsten."

Iedere vulkaan heeft echter ook zijn eigen karakter. Zo is Eyjafjallajokull vaak over een lange periode actief. Bij de uibarsting van 1821 duurde het liefst vijftien maanden. We zijn dus mogelijk nog lang niet verlost van de ellende. (gb)

Bron: HLN

maandag 17 mei 2010

Pinksterzon in zicht


SOEST - Na alle droefenis van de voorbije dagen en weken, is er eindelijk weer mooi weer in aantocht. In de loop van deze week gaan de temperaturen weer richting de twintig graden en hoger. Vooral Eerste Pinksterdag belooft een warme dag te worden.

De opmaat naar zachter weer zal gaandeweg de week mogelijk ook weer enige wisselvalligheid opleveren. De komende dagen wordt het echter mondjesmaat warmer met een uitschieter dus rond Pinksteren.

Bron: de Telegraaf

'Insectensnack snel in super'


BREDA - Sprinkhaan, meelworm, krekels en bijen zijn - als het aan de Nederlandse insectenkwekers ligt - op korte termijn te vinden in de schappen van de supermarkt.

De kwekers ontwierpen samen met de Agrarische school in Den Bosch snacks met insecten die horeca en winkelschap moeten veroveren. "We gaan voor een kwaliteitssnack, we willen niet in de hoek van de frikandellen terechtkomen", zegt Marian Peters van de Verenigde Nederlandse Insectenkwekers. Albert Heijn is ook al benaderd 'maar daar is men nog een beetje huiverig', aldus Peters in BN/De Stem. "Maar je proeft de ambachtelijkheid. Zo vies zijn ze niet, hoor."

De snacks bestaan niet uitsluitend uit insecten. Kipgehakt vormt de basis van de 'bugnugget' en het 'bugsballetje'. In de eerste snack is bovendien meelwormenpesto verwerkt en de tweede bevat gemalen meelworm.

Peters wil de insecten ook in kookboeken zien te krijgen. "Het ontbreekt nog aan creativiteit. De thuiskok weet niet wat hij ermee moet doen. Maar als de buurman ermee begint, ga jij het ook proberen."

Bron: de Telegraaf

99-jarige Brit loopt halve marathon uit


De 99-jarige Brit Fauja Singh heeft de atletiekwereld verbaasd. Singh nam het voorbije weekend deel aan de halve marathon van Luxemburg en bereikte er ook de finish na 3u32'30". Een hoogst opmerkelijke prestatie, al was Singh na afloop niet helemaal tevreden. De Brit met Indische roots bleef in de categorie 90+ immers elf minuten boven het wereldrecord van een Zweed.

"Fauja is een fenomeen", zegt zijn trainer. "Met 99 jaar is hij al 30 jaar ouder dan de gemiddelde levensverwachting voor een Indiër. Hij beschikt over een uithoudingsvermogen waar veel jongeren jaloers op zijn."

De ambitie van Singh, die 52 kg weegt en vegetariër is, is nu om in het Guinness-boek te komen als oudste marathonloper ooit. Dat record staat momenteel op naam van de Griek Dimitrion Yordanidis, die in 1976 als 98-jarige de marathon van Athene uitliep in 7u33'. Singh maakte op 89-jarige leeftijd zijn marathondebuut in Londen, waar hij sindsdien vijf maal deelnam. (lpb)
17/05/10 14u52

Bron: AD

Napolitanen bakken pizza's met gestolen doodskisten


Het parket van Napels is een onderzoek gestart naar berichten dat verschillende eigenaars van pizzeria's hout van gestolen doodskisten gebruiken om hun pizza's te bakken. Dat meldt de krant Il Giornale. De Zuid-Italiaanse stad is de bakermat van de pizza.

De Italiaanse politie vermoedt dat het hout van de gestolen kisten gebruikt wordt om de ovens te verwarmen waarin de pizza's gebakken worden", zo luidt het. Volgens de krant worden vooral de duizenden kleine pizzeria's geviseerd bij de controles.

Dagelijks worden op kerkhoven in Napels lijkkisten gestolen. De krant klaagt aan dat "iedereen zonder problemen kan doen en laten wat hij wil". (afp/eb)

17/05/10 16u13

Bron: HLN

BP's succes(je) tegen olielek meteen overschaduwd door nieuw drama

In het spoor van een - zoals nu blijkt - toch wat euforisch bericht van BP dat het een manier is gevonden om de lekkende oliebron in de Golf van Mexico af te tappen, volgt dramatisch nieuws. Wetenschappers hebben gevonden waar het verschil in olie (volgens BP lekt 800.000 liter per dag, maar het is tot 14 keer meer) zich bevindt: in bijzonder giftige oliewolken die niet naar de oppervlakte stijgen door de chemicalieën die BP gesproeid heeft.


Technici die voor de oliemaatschappij BP proberen de oliestroom in de Golf te beheersen, hebben naar eigen zeggen een manier gevonden om olie en gas via een pijp af te tappen. Zo kan volgens BP worden voorkomen dat de olie zich verder in zee ongecontroleerd verspreidt. Dat laatste is een beetje optimistisch: er blijkt ondertussen dat er maar een deel van de lekkende olie wordt afgetapt.

Gerelativeerd: werkte maar vier uur
Hoe groot dat deel is, kan (of wil BP niet kwijt). Maar, zeggen ze bij BP, het resultaat toont aan dat het technisch kan. Het verhaal van het succes is ook al fel gerelativeerd. Blijkbaar heeft het systeem maar vier uur gewerkt, en "toen stonden we op het punt er olie mee boven te krijgen" aldus een andere zegspersoon bij BP. Een probleem dus, toch? "Nee", volgens BP, "een probleem kan je dat niet noemen, wij zien het als een deel van het leerproces. En dat is nu eenmaal leren: herconfigureren, blijven proberen. Wat belangrijk is, is dat we aangetoond hebben dat het mogelijk is."

Lees verder:

Bron: HLN