Translate

zaterdag 15 mei 2010

'Servische jacht op Mladic sterk verbeterd'


BELGRADO - De Servische inlichtingendiensten verrichten steeds beter werk in de jacht op Ratko Mladic, die door het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag wordt gezocht. Dat zegt hoofdaanklager Serge Brammertz van het VN-hof in een zaterdag gepubliceerd interview met de Servische krant Danas.

Er zijn grote verbeteringen geweest” in het werk van de inlichtingendiensten om de voormalige Bosnisch-Servische legerleider op te pakken. Voor 2008 liet de planning en de coördinatie tussen verschillende inlichtingendiensten sterk te wensen over. Maar de afgelopen twee jaar is de samenwerking veel beter geworden, aldus Brammertz. Dat heeft geleid tot nieuwe sporen in de zoektocht, maar ook oude informatie wordt opnieuw bekeken.

Brammertz noemt de arrestatie van Mladic en ook die van de Kroatisch-Servische leider Goran Hadzic, de andere nog door het tribunaal gezochte voortvluchtige, „een absolute prioriteit”. Mladic is onder meer aangeklaagd wegens genocide na de val van Srebrenica in Bosnië in 1995. Hadzic wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op honderden mensen en de deportatie van tienduizenden personen ten tijde van de oorlog in Kroatië (1991-1995).

Bron: de Telegraaf

Dagboek van Onze Helden in Afghanistan op Telegraaf.nl


AMSTERDAM - De Telegraaf begint op de website een videoserie waarin het werk van Nederlandse militairen in Afghanistan op unieke wijze wordt belicht: Dagboek van Onze Helden.

Twaalf mannen en vrouwen van Task Force Uruzgan filmden hun dagelijkse bestaan in de kampen en tijdens patrouilles over land en door de lucht.

Het is voor het eerst dat een project op dergelijke schaal en in samenwerking van het ministerie van Defensie wordt uitgevoerd. Elf militairen en een adviseur van Buitenlandse Zaken kregen een videocamera mee. Militairen op patrouille droegen die op hun helm, waardoor bezoekers van de website hetzelfde zien als onze soldaten in Oeroezgan.

Vandaag is een samenvatting te zien van vier minuten en van aanstaande maandag tot en met vrijdag 25 juni gaan er wekelijks drie nieuwe afleveringen online. In de eerste week bijt Jessica (26) het spits af. Zij is Bushmaster-chauffeur en lid van de battlegroup in Deh Rawod. Later volgen onder anderen marinier Rémon en verkenner Mike.

Zaterdag in de krant een uitgebreide reportage van verslaggever Charles Sanders over onze militairen, die in Oeroezgan hun zware werk zo goed mogelijk doen. Hun werk is in videovorm te volgen op http://www.telegraaf.nl/dagboekvanonzehelden/ .

Bron: de Telegraaf

Bommelding om vliegtuig te halen

Een man in Rusland heeft geprobeerd een vliegtuig te halen door te melden dat zich een bom aan boord van het toestel bevond. De Russische politie arresteerde de 34-jarige man op de internationale luchthaven van Moskou.

De man deed de bommelding bij personeel tijdens de veiligheidscontrole op het vliegveld. Hij hoopte zo het vertrek van het vliegtuig te vertragen.

Volgens de politie dacht de man dat hij het straffeloos kon doen. Maar hij moet rekening houden met mogelijk drie jaar celstraf wegens valse melding van een terreurdaad. (anp/mvdb)
14/05/10 19u15

Bron HLN

Abnormaal zware hittegolf eist honderden levens in India


Terwijl onze meimaand historisch lage temperaturen laat optekenen, is het in andere delen van de wereld abnormaal warm. Een verschroeiende hittegolf in grote delen van India heeft officieel al meer dan 250 mensenlevens gekost, het echte dodental ligt verschillende keren hoger en zal naar nog flink stijgen. In vele steden klimmen de temperaturen dagelijks naar 45 graden.

Volgens de Indiase weerkundige dienst (IMD) is de hitte in de noordelijke, oostelijke en zuidelijke gebieden nog toegenomen en ligt de temperatuur zeker vijf graden boven het normale niveau.

Het ziet er overigens naar uit dat het de volgende dagen nog warmer wordt, zeker in ondermeer de regio Telangana.

Nog drie weken?
Echte beterschap zou pas komen over twee à drie weken, wanneer de monsoon doorgaans begint in het Zuiden. tegen dan kan het dodental spectaculair oplopen.

Voor de hittegolf waren een aantal regios al getroffen door abnormale droogte, vooral in het Westen en het Noorden van het land. Voor Rajasthan, dat nu zijn vierde opeenvolgende jaar van extreme droogte ingaat, wordt een catastrofe verwacht. Ook Gujarat, waar er in sommige delen al tien jaar lang droogte heerst, stevent af op een drama.

47 graden
De hoofdstad New Delhi kreunt sinds dinsdag onder maximumtemperaturen van gemiddeld 43 graden. Wardha, in de westelijke staat Maharashtra, was vrijdag de heetste stad van het land. Het kwik steeg er tot 47 graden.

Door regelmatige stroomuitvallen en watergebrek in meerdere staten kunnen veel inwoners niet aan de gevolgen van de hitte ontkomen. (afp/mvl)

15/05/10 13u46

Bron: HLN

vrijdag 14 mei 2010

Terreuraanslag niet uitgesloten


AMSTERDAM - Ondanks de overhaaste bewering van de Libische autoriteiten, onmiddellijk na de ramp, dat het beslist geen aanslag kon zijn, houden deskundigen dit scenario wel degelijk open. Volgens luchtvaartdeskundigen kan en mag een terreuraanslag op de Airbus A330-200 in Tripoli beslist nog niet worden uitgesloten.


De Deskundigen noemen het uitsluiten van de terreuroptie ridicuul, met name omdat analyse van de vliegdatarecorders nog vele maanden kan vergen. Het neergestorte, zeer moderne toestel was pas enige maanden oud en had nog slechts 1600 vlieguren en 420 starts en landingen op de tellers staan. De Airbus A330 is een van de meest verkochte verkeerstoestellen ter wereld. Ook minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) sluit niet uit dat de ramp met de Airbus een terreuraanslag was: "Ik deel de Libische mening niet. Zolang de gegevens van de zwarte doos niet zijn onderzocht, kan hier niets over worden gezegd. Over de oorzaak van deze ongekende ramp kunnen we vooralsnog alleen maar gissen", vertelde Verhagen gistermiddag aan de nabestaanden van de zeventig slachtoffers.

Brandstof

Een Amerikaanse deskundige, die persoonlijk vijf bemanningsleden kende aan boord van dit ramptoestel, houdt nog twee andere mogelijkheden open als crashoorzaak: "Het toestel is zonder brandstof komen te zitten, vanwege de zware tegenwinden die heersen in de woestijnregio Chad en Algerije, een sterke neuswind die zeer normaal is voor deze tijd van het jaar in deze regio. Een andere mogelijkheid is zware mist tijdens de aanvliegroute, ook zeer normaal voor dit jaargetijde. Tripoli International Airport heeft sterk verouderde, weinig betrouwbare apparatuur, die stamt uit de jaren tachtig."

Lees verder:

Bron: de Telegraaf

Automaat met goudstaven in luxehotel Abu Dhabi


In goudnood? In de hall van een hotel in Abu Dhabi verdeelt een automaat, vergelijkbaar met die voor frisdranken, goudstaven.

Sinds de verdeler woensdagavond in werking genomen werd, kreeg het hotel al heel wat nieuwsgierigen en enkele kopers over de vloer.

Kopers kunnen er goudstaven van een tot tien gram uit het toestel halen. "We wilden dat het Emirates Palace het eerste hotel ter wereld werd met zo'n service", aldus algemeen directeur Hans Olberz. (belga/edp)


Bron + foto's: HLN

Leider legt eed af in naziuniform in Hongarije


De voorzitter van de Hongaarse extreemrechtse partij Jobbik heeft tijdens de openingszitting van het nieuwe Hongaarse parlement voor een schandaal gezorgd. De 31-jarige Gabor Vona legde de eed af in een zwarte vest van het uniform van de Hongaarse Garde, een verboden nationalistische paramilitaire beweging.

De Hongaarse president Laszlo Solyom twijfelde geen seconde om het initiatief te hekelen. Hij sprak over een "beschimping van het parlementarisme". Vona had aanvankelijk aangekondigd dat alle 47 verkozen leden van Jobbik het uniform van de Hongaarse Garde zouden dragen. Het uniform is geïnspireerd op dat van de Pijlkruisers, een Hongaarse nazibeweging uit de jaren 30. Uiteindelijk legde hij als enige de eed af in het zwarte vest van de Hongaarse Garde.

Geïnspireerd op Hongaarse nazibeweging
De Garde leunt dicht aan bij Jobbik en werd vorig jaar verboden en officieel ontbonden. De groep wordt verantwoordelijk geacht voor brutale moorden op Roma en andere zigeuners. Jobbik maakte haar intrede in het parlement na de Hongaarse parlementsverkiezingen van april waaruit de rechtsconservatieven van Fidesz als grote overwinnaar naar voren kwamen. Ze haalden meer dan tweederde van de 386 parlementszetels, na acht jaar van socialistische regeringen. Fidesz-voorzitter Viktor Orban wordt de nieuwe premier.

President Solyom had er Jobbik in zijn openingstoespraak al voor gewaarschuwd in het parlement de haatretoriek achterwege te laten. "Alle verkozenen moeten de wetten respecteren. Een volksvertegenwoordiger die de openingszitting verstoort door een misdrijf te plegen, wetende dat de immuniteitswet hem 'carte blanche' geeft, berokkent alleen zichzelf schade", luidde het achteraf in een mededeling. (afp/dea)

Bron: HLN

Portier geeft Ferrari aan verkeerde persoon mee


De portier van het Australische Melbourne Crown Casino beging een behoorlijk grote vergissing toen hij de sleutels van een perperdure Ferrari aan de verkeerde persoon meegaf.

De 32-jarige man die de bolide in de schoot geworpen kreeg, maakte dankbaar gebruik van het cadeau. Hij maakte er een joyride doorheen Melbourne mee. Na zes uur kwam de politie de wagen op het spoor. De bestuurder van de Ferrari werd aangehouden op beschuldiging van diefstal, de auto zelf werd netjes terugbezorgd aan zijn steenrijke eigenaar. (tw)

Bron: HLN

Waarom crashte Airbus? Zware tegenwind en mist lijken twee belangrijke kandidaten


Terwijl de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen gisteren niet uitsloot dat er terrorisme in het spel was bij de neergestorte Airbus in Tripoli, neigen de meeste luchtvaartdeskundigen toch in de richting van een technisch probleem.

Het neergestorte, zeer moderne toestel was pas enkele maanden oud en had slechts 1.600 vlieguren en 420 starts en landingen op de teller staan. De Airbus A330 is een van de meest verkochte verkeerstoestellen ter wereld.

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) sloot gisteren niet uit dat de ramp met de Airbus een terreuraanslag was: "Ik deel de Libische mening niet. Zolang de gegevens van de zwarte doos niet zijn onderzocht, kan hier niets over worden gezegd. Over de oorzaak van deze ongekende ramp kunnen we vooralsnog alleen maar gissen", vertelde Verhagen gistermiddag aan de nabestaanden van de zeventig slachtoffers.

Het vliegtuig kwam ongeveer een kilometer voor de landingsbaan terecht. "Toen ploegde het door bomen, enkele gebouwen en een paar voertuigen heen", aldus ooggetuigen. Andere ooggetuigen zeggen dan weer dat ze zagen hoe de A330-200 in de lucht explodeerde. Na de crash zagen ze een tweede explosie gezien op de grond.

Zonder brandstof door tegenwind?
Er zijn twee oorzaken waar internationale crashspecialisten blijkbaar bijzonder veel rekening mee houden. Een eerste is dat het toestel zonder brandstof is komen te zitten, vanwege de zware tegenwinden die heersen in de woestijnregio Chad en Algerije, een sterke neuswind die zeer normaal is voor deze tijd van het jaar in de regio. Een andere mogelijkheid is de zware mist die er was tijdens de aanvliegroute, ook zeer normaal voor deze tijd van het jaar in Tripoli.

Tripoli International Airport zou ook werken met sterk verouderde, weinig betrouwbare apparatuur, die stamt uit de jaren tachtig. (mvl)
14/05/10 07u50

Bron: HLN

9-jarige overlevende beseft niet dat hij in vliegramp zat


HLN update De 9-jarige Ruben uit Tilburg, die als enige de vliegramp in Libië overleefde, heeft in het ziekenhuis in Tripoli telefonisch contact gehad met een verslaggeefster van dagblad De Telegraaf. De jongen kan zich niets kan herinneren van de crash en hij bleek ook nog niet ingelicht over de dood van zijn ouders en broertje. De jongen worden morgen gerepatrieerd worden naar Nederland, samen met zijn oom, tante en behandelend arts. Waar het vliegtuig landt, wordt op vraag van de familie geheim gehouden. De familie verzoekt de media terughoudend te zijn, om Ruben en zijn familie rust te gunnen.


Journaliste Jolande van der Graaf belde met een van de behandelende artsen van de jongen, die zijn mobiele telefoon aan de 9-jarige gaf.

"Herinner me niks"
Ruben vertelde dat hij zich niets van het ongeval kon herinneren en was nog niet op de hoogte gebracht van het verlies van zijn ouders Patrick en Trudy en zijn broertje Enzo (11). Nadat Ruben rond negen uur in de ochtend op de intensive care van een kinderafdeling in een ziekenhuis in Tripoli was gewassen en wat slokjes water en vruchtensap te drinken had gekregen, gaf een van zijn behandelend artsen plotseling zijn mobiele telefoon door.

De arts liet de jongen enkele minuten met de verslaggeefster van De Telegraaf praten. Bij het horen van zijn naam en de woorden 'Hallo Ruben, kun je me horen?' reageerde de jongen aanvankelijk emotioneel aldus de krant. Maar toen Ruben begreep dat hij geen familie aan de telefoon had, werd hij kalmer. Hij vertelde dat het "best wel goed" met hem ging.

"Benen doen pijn"
"Het gaat wel, maar mijn benen doen erg pijn", vervolgde het slachtoffertje, dat diverse gecompliceerde botbreuken opliep tijdens de ramp met de Airbus en woensdag een urenlange operatie onderging.

Ruben kon niet vertellen wat hem was overkomen en wist, volgens de krant door de shock en medicijnen, klaarblijkelijk niet dat zijn vliegtuig was neergestort. "Ik lig in een ziekenhuis. Er zijn hier mannen en vrouwen. Ik weet niet hoe ik hier ben gekomen, ik weet verder niets", zei hij. "Ik wil gewoon doorgaan. Ik wil me wassen, aankleden en dan doorgaan."

Lees verder

Bron: HLN

donderdag 13 mei 2010

Treinspotter op het randje (video)


ENGELAND - Een Engelse treinspotter heeft zijn hobby bijna met de dood moeten bekopen.

De Engelsman staat op het filmpje samen met nog enkele treinfanaten te wachten op een oude stoomlocomotief. Op het moment dat de deze hen passeert, nadert van de andere kant een trein op hoge snelheid.

Te zien is hoe een treinspotter zo opgaat in zijn hobby dat hij de trein van achter niet hoort aankomen. Deze mist hem op een haartje. De man wankelt vervolgens in shock weg van het spoor, zich duidelijk realiserend hoeveel geluk hij eigenlijk gehad heeft....

Zie hier de gevaarlijke actie.

Bron: de Telegraaf

Dodental stijgt naar 70


TRIPOLI - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het aantal Nederlanders dat is omgekomen door de vliegtuigramp in Tripoli, donderdag bijgesteld naar zeventig. De ANWB meldde vlak na de crash dat er 61 Nederlanders waren omgekomen. Van de slachtoffers reisden 38 mensen met reisorganisatie Stip en 24 met reisorganisatie Kras. Negen Nederlanders hadden hun vlucht zelf geboekt, meldde het ministerie.

Onder hen een gezin van vijf dat op het laatste moment op het rampvliegtuig stapte.

Het dodental blijkt volgens het ministerie uit informatie van Stip en Kras, de passagierslijst van luchtvaartmaatschappij Afriqyah Airways en de checklist van de douane in Johannesburg.

De enige overlevende van de ramp is de 9-jarige Ruben uit Tilburg, die in een ziekenhuis in Tripoli ligt. Volgens het ministerie maakt de jongen het redelijk. Zijn oom en tante zijn bij hem. Het ministerie heeft contact gehad met de nabestaanden van de slachtoffers. Voor hen is er donderdagmiddag een speciale bijeenkomst.

In verscheidene Nederlandse gemeenten wordt gerouwd om dood van inwoners die omkwamen bij de vliegtuigcrash in Tripoli woensdag. Zo gelastte in Mook (Limburg) burgemeester Rob Persoon woensdag de raadsvergadering af omdat een vader en zijn twee kinderen uit die gemeente in het neergestorte vliegtuig zaten.

Burgemeester Rianne Donders-van Leest van Geldrop liet donderdag weten dat haar oudste zoon Pim met zijn vriendin is omgekomen bij de crash. In Groesbeek houdt voetbalvereniging De Treffers een minuut stilte wegens het overlijden van de vrouw en twee kinderen van een clublid

Bron: de Telegraaf

Opnieuw tienduizenden zelfmoorden in Japan

TOKIO - In Japan hebben voor het twaalfde opeenvolgende jaar meer dan 30.000 mensen zelfmoord gepleegd. Veel van hen kampten met depressies. Dat meldde de Japanse politie donderdag.

In totaal sloegen 32.845 mensen de hand aan zichzelf in Japan. Dat zijn er 1,8 procent meer dan vorig jaar. Ook economische problemen en problemen in de familiesfeer zijn belangrijke aanleidingen om zelfmoord te plegen, aldus de politie.

Mannen plegen in het Aziatische land vaker zelfmoord dan vrouwen, vijftigers meer dan andere leeftijdscategorieën. Het aantal zelfdodingen dat te wijten was aan baanverlies steeg sterk. De piek ligt in maart wanneer de jaarcijfers van bedrijven bekendgemaakt worden.

De Japanse overheid probeert al jaren tevergeefs het aantal zelfmoorden in het land terug te dringen. (ANP)

Bron: AD

Haring van 3,65 meter gevonden in Zweden


STOCKHOLM - In Zweden is een reusachtige haring gevonden van 3,65 meter. De enorme vis werd dood gevonden door een wandelaar die er eerst een stuk plastic in zag. Toen hij dichterbij het zeemonster kwam dat voor de kust dreef, zag hij wat het was. Biologen hebben vastgesteld dat het om een zeldzame haringkoning gaat.

De vis is voor het laatst 130 jaar geleden in Zweden waargenomen. De slangachtige vis zou de inspiratiebron zijn voor veel oude verhalen over zeemonsters. "Ik vis hier al sinds 1957, maar zoiets heb ik nog nooit gezien", zei de 73-jarige vinder, een gepensioneerde ingenieur en amateur visser.

Het dier is overgedragen aan een aquarium in de plaats Lysekil, niet ver van de vindplaats. Wat er met de resten van de vis gaat gebeuren is nog niet bekend.

De haringkoning of riemvis kan tot wel elf meter lang worden, maar er zijn ook verhalen van exemplaren van zeventien meter. Vaak worden ze niet gezien omdat ze vooral in de diepzee voorkomen. In Nederland zijn vorig jaar twee riemvissen aangespoeld die iets kleiner waren dan de Zweedse vondst. (NOVUM/CBR)
13/05/10 10u02

Bron: AD

woensdag 12 mei 2010

Rijksten krijgen vijf miljard via renteaftrek


ROTTERDAM - De rijkste huishoudens krijgen de helft van het geld dat via de hypotheekrenteaftrek terugstroomt. Van de tien miljard euro die in 2008 via de aftrek terugstroomde, ging vijf miljard euro naar huishoudens met een inkomen van meer dan 81 duizend euro, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vier miljoen huishoudens hadden in 2008 een eigen woning. Daarvan hadden er 3,5 miljoen een hypotheek. Gemiddeld is de hypotheek 680 euro per maand en krijgen huishoudens 240 euro terug door de hypotheekrenteaftrek.

Hoe hoger het inkomen, hoe hoger de hypotheek en hoe meer geld terugstroomt via de hypotheekrenteaftrek. Een procent van de huishoudens had bijvoorbeeld een hypotheek van 2700 euro of meer per maand. Daarvan krijgen zij gemiddeld 1620 euro terug.

Over het algemeen hebben mensen met een hoger inkomen vaker een hypotheek en hebben ze dus vaker voordeel van de renteaftrek dan armere mensen die vaker een woning huren. Die ongelijkheid zorgt regelmatig voor felle discussie in de Tweede Kamer, maar tot ingrijpende veranderingen komt het niet uit vrees dat de huizenmarkt wordt verstoord.(NOVUM)

Bron: AD

Mooie mensen zijn niet gezonder


ROTTERDAM - Ga niet op iemands uiterlijk af om gezondheid te beoordelen. Een glanzende huid, blonde lokken of een slanke taille duiden niet op een gezonder persoon. Factoren als bloeddruk, roken en cholesterol vallen slechts minder op bij knappe mensen, zo blijkt uit Brits onderzoek.

Heel wat beroemdheden staan in de glossy's met foto's van een glanzende haardos, stralende huid en slanke taille. Dat lijkt gezond, maar dat is niet altijd het geval, zo waarschuwen Britse experts. Beautyproducten en cosmetische chirurgie kunnen iedereen omtoveren tot supergezonde stralende wezens maar verbergen tegelijkertijd de gebreken.

2.500 vrijwilligers moesten de meeste gezonde persoon aan wijzen op een paar foto's. Op de ene foto stond een slanke, gebruinde blondine, op de andere een dikke, bleke man in vuile kleren. Bijna tweederde van de ondervraagden wees de vrouw aan als meest gezonde persoon. Na onderzoek van glucose, cholesterol, bloeddruk, rook- en drinkgewoontes, scoorde de man echter betere resultaten.

6 op de 10 vrijwilligers geven toe mensen te beoordelen op basis van een stralende huid en gezonde haardos, zelfs al kunnen tegenwoordig deze kwaliteiten kunstmatig verkregen worden. Hetzelfde geldt voor het gewicht. Veelal wordt gedacht dat slanke mensen gezonder zijn, terwijl slankheid een ziekte kan zijn veroorzaakt door ondervoeding, een overactieve schildklier of eetstoornissen.

Bron: AD

Franse miljoenendief veroordeeld


LYON - Frankrijk is dezer dagen weer in de ban van Tony Musulin (39), de man die vorig jaar november opzien baarde door een geldtransportwagen met 11,6 miljoen euro te stelen. De voormalige werknemer van een beveiligingsbedrijf, die zich bij de politie meldde nadat hij elf dagen spoorloos was geweest, is in Lyon veroordeeld tot drie jaar celstraf. Ook kreeg hij een boete van 45.000 euro en een vijfjarig beroepsverbod opgelegd, berichtten Franse media woensdag.

Musulin pleegde geen geweld tijdens zijn misdaad. Hij reed weg met het gepantserde voertuig toen twee van zijn collega's even niet opletten. Kort nadat hij zich in Monaco had overgegeven aan de politie, werd 9,1 miljoen euro buit achterhaald door de onderzoekers. De overige 2,5 miljoen euro is tot op de dag van vandaag spoorloos.

Musulin beweert niet te weten waar dit geld is. Mogelijk zijn er zakken met geld gevallen bij het overladen naar een vluchtwagen of gestolen uit de garage waar het geld lag opgeslagen, suggereerde Musulin. Justitie vermoedt dat de verdachte het geld naar het buitenland heeft gebracht


Lees verder:

Bron: de Telegraaf

"Eén van de koudste meidagen ooit" (video)


Mei 2010 is ongewoon koud van start gegaan. De metingen bevestigen dat want sinds de start ervan is nog nooit zo'n lage temperatuur opgemeten in de maand mei, meldt de vrt-nieuwsdienst.

Volgens weerman Frank Deboosere is het vandaag dinsdag één van de koudste meidagen ooit. "In Ukkel haalden we net geen zeven graden en in een tijd waarin we altijd over hitterecords moeten spreken, is dit toch wel zeer uitzonderlijk."

Niet alleen in België is het bibberen, ook in de rest van West-Europa. "In grote delen van Europa heerst de kou door de noorderwind, maar in Oost-Europa is het net het omgekeerde. Daar komt de wind uit het zuiden, waardoor Griekenland en Rusland op dit moment zeer hoge temperaturen meemaken."

Het gaat dan om temperaturen van 25 tot 30 graden en ook dat is uitzonderlijk. Zulke temperaturen komen daar niet zo vaak voor in deze tijd van het jaar.


Bron: HLN

dinsdag 11 mei 2010

'Agent deels blind door oefening met pepperspray'


ROTTERDAM - Door een oefening met pepperspray ziet een hoofdagent in opleiding met zijn rechteroog alleen nog een soort rode mist. Het is de eerste keer dat een agent in opleiding mogelijk blijvend letsel overhoudt aan de oefening met pepperspray die met alle eerstejaarsstudenten wordt gedaan.

Om zelf te ervaren hoe het is als het geweldsmiddel wordt ingezet, krijgen alle eerstejaars op de politieacademie in Apeldoorn pepperspray in hun gezicht gespoten, zo schrijft de Telegraaf. De bedoeling is dat de aspirant-agenten op dat moment hun ogen dichthouden en de adem inhouden.

Bij het 21-jarige slachtoffer van de regiopolitie Gelderland-Midden heeft de spray de gel in zijn oogbal ernstig aangetast. Hij heeft de lessen zelfverdediging moeten staken en mag de straat niet meer op.
De aandoening kan worden geopereerd, maar er is dan wel kans dat de lens wordt beschadigd. Ook is er kans op staar. (NOVUM/BVDL)
11/05/10 07u07

Bron: AD

Scandinavische meisjes verven uit angst haar zwart


ROTTERDAM/OSLO - Uit een onderzoek van Etnografisch onderzoekster Maria Bäckman blijkt dat in wijken van Stockholm en Oslo waar nog maar 20% van de bevolking Zweeds of Noors is, de autochtone meisjes daar hun Zweedse of Noorse identiteit onderdrukken.

Volgens Bäckman verfden de meeste meisjes hun haar donkerder. 'Niet omdat ze op immigranten willen lijken, maar omdat ze er niet Zweeds durfden uit te zien'. De meeste meisjes kleedden zich sekseneutraal en durfden niet op te vallen.

De 16jarige Mari Morken ging op school in een immigrantenwijk van Oslo en werd regelmatig uitgescholden voor 'aardappel' en 'witte kaas'. Uit zelfbescherming verfde ze zwarte strepen door haar blonde haar.

Slechts 5% van de leerlingen op de school was Noors, deze meisjes verfden hun haar donkerder. Mari had altijd een broek en t-shirt aan, hoe warm het ook was.

Volgens de moeder van Mari deden de leerkrachten niets uit angst om voor racist te worden uitgemaakt. (EBO)
11/05/10 11u41

Bron: AD

Jongetje (6) trouwt met moeder


NIJLEN - De 6-jarige Xander Daems, uit het Vlaamse Nijlen, had maar een grote wens: trouwen met zijn moeder. Het jongetje, waarbij vorig jaar een tumor werd geconstateerd, zag zijn grote droom zaterdag in vervulling gaan.


De organisatie Make-A-Wish, die hartenwensen van zieke kinderen vervult, regelde dat Xander en zijn moeder Nancy afgelopen zaterdag in het huwelijk traden in het gemeentehuis van Nijlen.

“We hebben Xander de eerste keer in december ontmoet”, zegt woordvoerder Sophie Haemels van Make-A-Wish. “Toen we naar zijn grootste wens vroegen, zei hij ons dat hij met zijn mama wilde trouwen. Toen we zijn tweede grote wens wilde weten, kregen we hetzelfde antwoord", aldus Haemels in de Belgische krant de Gazet van Antwerpen.

Bij de kleine Xander werd vorig jaar een levensbedreigende hersentumor geconstateerd. Artsen in België konden het jochie niet opereren, maar Xanders ouders vonden een specialist in Turkije. Inmiddels gaat het beter met de jongen. "Het onmogelijke is waar geworden", aldus moeder Nancy Compagnie. "De tumor is succesvol verwijderd."

Voor het ja-woord zaterdag werd gegeven, vroeg de Nijlense burgemeester: "Zal je goed slapen in je eigen bedje, geen ruzie maken, goed luisteren en veel groente en fruit eten?" De ceremonie werd bezegeld met een ketting voor de jongen en zijn moeder en een echt trouwboekje.

Bron: de Telegraaf

Meisje (4) uit schoolbus gezet


GAGEBROOK (TASMANIË) - Een chauffeur van een schoolbus heeft een 4-jarig meisje gesommeerd 'maar naar school te lopen' toen bleek dat haar reispasje dienst weigerde.


De kleine Tiarnah Fahey, uit het Australische eiland Tasmanië, wilde maandagochtend met de bus naar school reizen. Toen bleek dat het pasje, waarmee het grietje gratis kan reizen, niet werkte, zette de vrouwelijke buschauffeur het meisje zonder pardon uit de bus. De 13-jarige zus van het meisje kon nog net de bus uit springen om haar zusje te helpen. De buschauffeur reed daarop weg en liet de 4-jarige in tranen achter.

Om naar school te komen moesten de meisjes een heuvel en een drukke tweebaansweg oversteken. De familie van Tiarnah is woedend. "Hoe kan iemand, laat staan een buschauffeur die op dat moment verantwoordelijk is, een 4-jarig meisje aan de kant van de weg laten staan?", aldus mevrouw Watts in Australische kranten.

Het Tasmaanse vervoersbedrijf Metro heeft laten weten de klachten van de moeder serieus te nemen en stelt een onderzoek in.

Bron: de Telegraaf

Wildplassende agent gesnapt


HOOFDDORP - Als burger krijg je voor wildplassen een boete van 90 euro. Maar ook agenten hebben wel eens hoge nood...

Een lezer van Webregio snapte deze motoragent terwijl hij zijn blaas ledigde langs de Driemerenweg in Hoofddorp, maakte een foto met zijn mobieltje en stuurde deze naar de redactie.

Bron: de Telegraaf

Kernenergie in VS: het dilemma van Obama


Met 104 kernreactoren zijn de Verenigde Staten de grootste producent van kernenergie ter wereld. In 2008 was kernenergie zelfs goed voor bijna 20 procent van de elektriciteit die het land produceerde. Toch werden de voorbije 30 jaar amper nieuwe reactoren gebouwd. Begin dit jaar opende president Barack Obama, al dan niet tegen zijn zin, de weg voor een nieuwe nucleaire toekomst.Een opslagplaats voor nucleair afval in New Mexico.
We kunnen ons niet blijven blindstaren op hetzelfde debat tussen links en rechts, tussen milieugroepen en ondernemers. Onze concurrenten proberen nieuwe jobs te creëren en de groeiende energiemarkt te controleren. En kernenergie is geen uitzondering
Barack Obama

Barack Obama bezoekt een park met zonnepanelen.

Windenergie heeft ook in de VS een toekomst.
Of het nu kernenergie, zonne-energie of windenergie is, als we vandaag niet in deze technologie investeren, moeten we ze morgen importeren
Barack Obama

Protest tegen Yucca Mountain

San Clemente (Californië)De VS waren destijds pionier in het gebruik van kernenergie. Tegen het einde van de jaren 60 leek kernenergie helemaal door te breken. Maar een nucleaire ramp deed de bevolking snel van mening veranderen. Waar Europa Tsjernobyl had, gaat het verhaal in de VS over Three Mile Island. Een groot drama bleef daar gelukkig uit, maar veel plannen werden in de prullenbak geworpen. Ongeveer twee decennia lang had de nucleaire industrie het in de VS behoorlijk lastig.

8,3 miljard
Sinds het begin van de jaren 80 is kernenergie in de VS toch blijven groeien. Waar kernreactoren in 1980 nog voor elf procent van de Amerikaanse energie zorgden, is dat aandeel inmiddels gestegen naar twintig procent. Bovendien lijkt het klimaat voor kernenergie stilaan weer te verbeteren. In februari maakte Barack Obama bekend dat de VS liefst 8,3 miljard dollar zouden lenen om de eerste nieuwe reactoren in dertig jaar te bouwen.

Of Obama zelf van een Amerikaanse toekomst met kernenergie droomt, doet er weinig toe. De president heeft dringend meer steun nodig van de Republikeinen en moet daarvoor hoe dan ook toegevingen doen. Met nieuwe kernreactoren hoopt Obama dat de Republikeinen zijn omstreden klimaatplan zullen steunen. In dezelfde context keurde Obama onlangs ook plannen goed om opnieuw naar olie te boren voor de Amerikaanse kust. Op die beslissing kwam hij wel enigszins terug sinds de olieramp in de Golf van Mexico.

De truc met de kernenergie leek aanvankelijk ook niet te werken. De Democraten reageerden maar koeltjes op de plannen van Obama en de Republikeinen lieten al snel weten dat ze hun mening over het klimaatplan hierdoor niet zouden herzien. Ook al zijn verschillende Republikeinen wel te vinden voor meer kernenergie, waaronder John McCain, de tegenstander van Obama tijdens de vorige presidentsverkiezingen.

Lees verder:

Bron: HLN

Ezel geniet van oude dag dankzij bierdieet


Een Britse ezel die zo oud is dat haar eigenaar denkt dat ze een recordleeftijd bereikte, dankt haar mooie oude dag aan bier: het dier mag zich tweemaal daags op een 'pint of Guinness' verheugen.

Volgens de eigenaar van ezelin Rosie is het dier 54 jaar, hoewel er geen papieren zijn die die ongewoon hoge leeftijd kunnen bewijzen. Wat wél vaststaat, is het opvallende dieet waarop Rosie leeft.

Goed voor het bloed
"Rosie krijgt Guinness, en dat doet haar deugd", weet haar baasje Lesley Manger, die een opvangcentrum voor pony's runt. "Dat is een middel dat ik al gebruikte toen ik jaren geleden in renpaardenstallen werkte. Af en toe een goede pint bier is goed voor het ijzer in het bloed. Niks nieuws onder de zon trouwens: zwangere vrouwen kregen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog ook op tijd en stond een bruin biertje, om precies dezelfde reden.

"En wees gerust, Rosie is geen dronkaard", sluit Manger af. "Al is het maar best dat ze nooit met de auto hoeft te rijden." (tw)
11/05/10 16u49

Bron: HLN

maandag 10 mei 2010

Allerlaatste ruimtevlucht voor Atlantis


CAPE CANAVERAL - Het einde van het spaceshuttletijdperk begint vrijdag. Dan vertrekt het Amerikaanse ruimteveer Atlantis voor zijn allerlaatste vlucht ooit. Na 25 jaar gaat het vaartuig met pensioen. Later dit jaar voeren ook de twee andere spaceshuttles, de Discovery en de Endeavour, hun laatste missie uit.

Tijdens de reis van de Atlantis, de 132e spaceshuttlevlucht ooit, zal er weinig aandacht zijn voor de taak van de zes Amerikaanse bemanningsleden. De astronauten brengen een Russisch ruimtelaboratorium naar het ISS. Na twaalf dagen keren ze terug op aarde. De ogen zullen gericht zijn op het verleden.

De Atlantis is de vierde van vijf spaceshuttles die de NASA in de ruimte heeft gebracht. In oktober 1985 maakte het ruimteveer zijn eerste vlucht, een geheime missie voor het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Enkele jaren later, in 1989, was de Atlantis betrokken bij een van de belangrijkste astronomische onderzoeken ooit uitgevoerd. De spaceshuttle bracht de sonde Galileo de ruimte in. De satelliet deed baanbrekend onderzoek bij Jupiter, de grootste planeet van ons zonnestelsel. De satelliet vond onder meer aanwijzingen voor zoute oceanen onder het oppervlak van drie manen van Jupiter. De ruimtetelescoop Compton, die mede in Nederland was ontwikkeld, behoorde in 1991 tot de vracht van Atlantis.

De Atlantis speelde niet alleen een rol in de wetenschap, maar ook in de internationale politiek. In de jaren tachtig wilde Washington een eigen ruimtestation bouwen, als tegenhanger van het Mir-complex van de Sovjet-Unie. Het Amerikaanse project bleek echter te duur. Na de val van de Sovjet-Unie verbeterden de verhoudingen tussen Washington en Moskou en besloten de landen samen te werken. De Atlantis vloog in 1995 als eerste Amerikaanse spaceshuttle ooit naar de Mir.

Na een kwart eeuw valt nu het doek voor de Atlantis. Later dit jaar maken de twee overige spaceshuttles, de Discovery en de Endeavour, ook hun laatste reis. De Discovery, de oudste nog bestaande spaceshuttle, komt in een museum in Washington te staan. De Atlantis en de Endeavour gaan in de uitverkoop. Voor omgerekend 22 miljoen euro kunnen geïnteresseerden een spaceshuttle op de kop tikken. (ANP/BVDL)

Bron: AD

Tweede Kamer begint site 'Debat gemist'


DEN HAAG - Debatten in de plenaire zaal van de Tweede Kamer kunnen voortaan ook op een later tijdstip via internet worden gevolgd. Dit najaar begint op de website van de Tweede Kamer 'Debat gemist'.

Dat zei Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet maandag bij de lancering van de mediabus van het Politiek Archief in Den Haag.

Verder zullen straks alle debatten in de Kamer via internet zijn te volgen. Nu kan dat alleen voor debatten in de grote zaal en drie zalen waar commissies van de Tweede Kamer overleggen. Verbeet zei veel reacties te krijgen van mensen die debatten thuis willen volgen of debatten willen zien die ze hebben gemist.

Via het Politiek Archief zijn op internet (www.politiekarchief.nl) in beeld en geluid vergaderingen van bijna tweehonderd lagere overheidsinstellingen te volgen en te doorzoeken. Elke week komen er honderden nieuwe audiovisuele verslagen in het archief.

Begin
In de mediabus, die vanaf maandag langs gemeenten en waterschappen gaat rijden, kunnen bezoekers kennis maken met de mogelijkheden van het Politiek Archief. Verder is het de bedoeling om gemeenten erop te wijzen dat gebruik van de nieuwste informatietechnologie kan helpen om de burger beter te bereiken.

De rondreis van de mediabus begint dinsdag in Zeeuws-Vlaanderen, waar bezoeken aan onder meer Hulst en Terneuzen op het programma staan. (ANP/BVDL)

10/05/10 15u53

Bron: AD

'Vaccins Mexicaanse griep weggegooid geld'


ROTTERDAM - De ruim 20 miljoen vaccins tegen de Mexicaanse griep die Nederland nog heeft, zijn zo goed als onbruikbaar. De inentingen die zo'n 200 á 300 miljoen euro kostten, kunnen komende herfst niet voor de gewone seizoensprik worden ingezet en zijn halverwege 2011 over de datum, zo schrijft het Algemeen Dagblad.

Tweede Kamer-lid Khadija Arib (PvdA) kondigt Kamervragen aan over de onbruikbare inentingen. ,,Die vaccins zijn weggegooid geld. De minister heeft bij de aanschaf uit angst gehandeld. Dat is kortzichtig en dom, zeker in deze tijd van besparingen. Ik wil weten hoe het zo ver heeft kunnen komen.''

Het vaccin tegen Mexicaanse griep (H1N1) mag niet zomaar worden aangevuld met de andere twee griepvarianten die ook in de jaarlijkse, normale griepprik zitten. ,,Daar zou dan weer een hele nieuwe medicijnregistratie voor moeten worden opgestart. Die duurt op zijn minst 210 dagen, maar waarschijnlijk veel langer. Daar is het dit jaar te laat voor,'' zegt Betty Voordouw van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het vaccin is 'mank geworden', stelt ze.

Wat Nederland nog met de 20 miljoen overgebleven vaccins zou kunnen, is mensen inenten uit de risicogroep die verleden jaar geen prik hebben gehad. ,,Maar gezien de hoge opkomstgraad in 2009, is dat maar een kleine clubje,'' voorspelt viroloog Ab Osterhaus.

De enige mogelijkheid die Nederland nog heeft iets van de miljoeneninvestering in vaccins terug te zien, is terugverkoop aan producent GlaxoSmithKline. Het ministerie en een woordvoerder van de farmaceut bevestigen dat 'de gesprekken nog lopen'.
Doorverkoop aan andere landen, het eerste plan om van de overtollige vaccins af te komen, is mislukt. Alleen Cyprus en Malta kochten samen 280.000 Nederlandse prikken.

Bron: AD

Moslimradicalen speculeren over beste aanslag WK


AMSTERDAM - Op afgeschermde webfora van jihadisten wordt druk gespeculeerd over hoe het beste kan worden toegeslagen tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika.


Oranje speelt 14 juni de eerste wedstrijd, tegen Denemarken. Op islamitische haatwebsites zoals Ansar Al-Mujahideen, een van de voornaamste spreekbuizen voor Al-Qaeda, wordt een link gelegd naar een mislukte aanslag met explosieven, die waren verstopt in de funderingen van een gerenoveerd Pools voetbalstadion, maar die op tijd werden ontdekt. Die mislukte aanslag is bevestigd door Poolse autoriteiten.

Explosieven
Een woordvoerder van Al-Qaeda stelde recent op één van de haatwebsites dat bezoekers moeten "wegblijven bij wedstrijden van Amerika, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Italië en de landen die de profeet Mohammed bespotten, zoals Denemarken en Nederland". Daarbij waarschuwde de terreurorganisatie sinister: "Veiligheidsmaatregelen en detectiepoortjes zijn onvoldoende om te ontdekken hoe de explosieven het stadion zijn binnengekomen."

Een bron binnen de inlichtingenwereld benadrukt dat de aanwijzingen 'serieus' zijn. "Er zijn inlichtingen over een ophanden zijnde aanslag op het gerenoveerde stadion in Rustenburg op 12 juni, de dag dat Engeland tegen Amerika speelt. Ik ken dat verhaal van de mislukte aanslag op dat Poolse stadion en zoiets kan ook zo maar het geval zijn in Zuid-Afrika."

De inlichtingenbron, die zich focust op het voetbalkampioenschap, vreest dat de Zuid-Afrikaanse regering de risico's onderschat. "Ze weten van toeten noch blazen en steken collectief de hoofden in het zand. De Zuid-Afrikaanse inlichtingendienst stuurde een vragenformulier aan inlichtingendiensten rond waaruit bleek dat ze amper kennis hebben over jihadisme Die vragenlijst geeft aan dat ze er echt niets van begrijpen.

Bron: de Telegraaf

Baby's zien verschil tussen goed en kwaad


NEW YORK - Baby's kunnen met een half jaar oud al verschil zien tussen goed en kwaad, zo blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse universiteit Yale.

Door middel van poppenspelen werd bekeken in hoeverre baby's goed van kwaad kunnen onderscheiden. In de proef stonden de thema's helpen en tegenwerken centraal.

In een experiment kregen de baby's drie poppen te zien die een balspel speelden. Eén pop pakte daarna de bal af van de andere twee. Toen de baby's vervolgens de drie poppen voor zich kregen, bleken ze vooral sympathie te hebben voor de poppen die samenspeelden.

In een ander poppenspel kregen de zuigelingen een hond te zien die een doos probeerde open te maken. Het dier werd hierbij geholpen door een teddybeer, terwijl een andere beer op de doos ging zitten. Na afloop bleken de meeste baby's de voorkeur te hebben voor de helpende beer. In sommige gevallen gingen de baby's zelfs een stapje verder en straften ze de poppen die niet 'meespeelden' door ze te slaan.

De onderzoekers willen hiermee aantonen dat de mens bij de geboorte dus al besef heeft van goed en kwaad, en dat wij dus niet met een schone lei geboren worden.

Bron: de Telegraaf

'Alibi te controleren door hormonen'


AMSTERDAM - Sinds kort kan het alibi van een verdachte beter gecontroleerd worden door hormonen te meten in bloed- of speekselsporen, die op de plaats van een misdrijf zijn achtergebleven. Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam kunnen bepalen op welk deel van de dag biologisch materiaal ergens is achtergelaten door de hoeveelheden melatonine en cortisol te meten. De spiegels van deze hormonen veranderen gedurende dag.

Manfred Kayser, hoofd van de afdeling forensische moleculaire biologie van het EMC legde maandag uit dat het gehalte melatonine bij „normale mensen“ gedurende de dag op vrijwel dezelfde wijze stijgt en daalt. Hij doelt op personen met een normaal dag- en nachtritme. 's Nachts zit er veel melatonine in het bloed, in de loop van de dag daalt de hoeveelheid. Om de melatoninespiegel te beïnvloeden moet dat ritme ernstig verstoord zijn.

Hoeveel cortisol in iemands bloed zit, hangt volgens Kayser niet van het dag- en nachtritme af. Deze stof heeft wel een piek in de vroege ochtend, aldus de onderzoekers.

Door middel van DNA kan worden vastgesteld of een verdachte op een bepaalde plek was, maar niet op welk tijdstip dat was. Als weinig van beide hormonen in een druppel bloed of speeksel wordt aangetroffen, kan dat voor de politie een aanwijzing zijn dat een verdachte midden op de dag op de plaats van een misdrijf was en niet 's nachts of 's morgens vroeg.

Kayser benadrukt dat zijn afdeling verder onderzoekt welke stoffen nog meer als 'markers' zouden kunnen dienen. Hoe meer stoffen te meten zijn, hoe specifieker een tijdstip bepaald kan worden, zegt hij.

Bron: de Telegraaf

Artsen vastende yogi voor raadsel


Ahmedabad (INDIA) - De artsen van de 83-jarige yogi Prahlad Jani uit India, die onlangs claimde al zeventig jaar niets te hebben gegeten en gedronken, staan voor een raadsel nu de man de afgelopen twee weken daadwerkelijk zonder eten en drinken heeft geleefd.

Veertien dagen lang werd de yogi door een groep van dertig artsen 24 uur per dag geobserveerd in een ziekenhuis in de stad Ahmedabad. Tijdens zijn verblijf is de yogi lichamelijk van top tot teen gecontroleerd, zonder opzienbarende resultaten. De neuroloog die hem heeft onderzocht, concludeert in The Sun dat de heilige zijn energie uit andere bronnen haalt, zoals de zon.

Jani zelf zegt dat hij op jonge leeftijd is gezegend door een godin waardoor hij speciale krachten heeft gekregen. Nu de observatie erop zit, zal de yogi terugkeren naar zijn dorp. Hier pakt hij zijn dagelijkse routine van yoga en meditatie weer op.

Het onderzoeksteam hoopt dat de resultaten van het onderzoek van pas kunnen komen voor de overlevingskans van bijvoorbeeld soldaten en astronauten die zonder eten en water zitten.

Bron: de Telegraaf

Mama van 15 kinderen vergeet er eentje in de supermarkt


In Ohio is een 43-jarige moeder van vijftien kinderen gearresteerd omdat ze haar dochtertje van drie vergat in een supermarkt. Pas de ochtend nadien realiseerde de vrouw zich dat ze een kind miste. Het was dan nog een familielid dat haar had gemeld dat ze het vermiste dochtertje op het tv-nieuws had gezien. Dat meldt The Cincinnati Enquirer.

Security
Het dochtertje, dat de autoriteiten vertelde dat ze Binah heette, had verscheidene klanten in de supermarkt aangeklampt toen ze haar mama niet meer vond. Aan de kassa ontfermde het veiligheidspersoneel zich over het meisje.

Haar signalement werd meermaals omgeroepen via de luidsprekers in de supermarkt. Om 7 uur 's avonds was niemand Binah komen oppikken. Toen werd de politie ingeschakeld.

Hoederecht ontnomen
Na enig onderzoek kon de politie uitvissen dat Binah een van de vijftien kinderen van Moriyyah Israel is. Zij werd meteen het hoederecht over haar elf minderjarige kinderen ontomen. Twee jaar geleden overleed haar echtgenoot. Sedertdien had ze het merendeel van haar nageslacht her en der bij familie ondergebracht. (eb)
10/05/10 16u50

Bron: HLN

Algerijnse vrouw 30 jaar lang opgesloten in schapenstal


Een 48-jarige Algerijnse vrouw is 30 jaar lang opgesloten in een schapenstal door haar vader en broer. De twee mannen werden opgepakt. Dat melden de Algerijnse media.

Uit de eerste verklaringen van de vader blijkt dat de man, in een poging om een schandaal te vermijden, zijn dochter in de stal opsloot toen ze op 18-jarige leeftijd zwanger bleek te zijn. De politie van Adrar, in het zuiden van Algerije, trof de vrouw aan op de boerderij van de familie in het dorp Zaouia Kenta.

Haren en nagels niet geknipt
De zwaar onderkomen vrouw was vastgebonden en zat tussen de schapen en de geiten. De vrouw was niet in staat om te spreken en leek gedesoriënteerd. Volgens getuigen zouden de haren en vinger- en teennagels van de vrouw al jarenlang niet meer geknipt zijn.

De vrouw werd overgebracht naar het ziekenhuis. De vader en broer worden beschuldigd van opsluiting en foltering. (dpa/eb)
10/05/10 15u53

Bron: HLN

zondag 9 mei 2010

Japanse dolfijneters hebben gevaarlijk veel kwik in lichaam


De inwoners van het Japanse stadje Taiji hebben te veel kwik in hun lichaam. De stad werd wereldberoemd door de met een Oscar bekroonde documentaire 'The Cove'. De inwoners eten er walvissen en dolfijnen, en dat is wellicht ook de oorzaak van het hoge kwikgehalte.


Een beeld van de dolfijnjagers van Taiji.
Als je dolfijn eet, eet je gif. En als je veel dolfijn eet, dan eet je veel gif
Louis Psihoyos, regisseur van 'The Cove


Het kwikgehalte bij de inwoners van Taiji ligt boven het Japanse gemiddelde, hoewel niemand last heeft van ziekten of afwijkingen. De tests werden door een laboratorium uitgevoerd op haren van ongeveer een derde van de inwoners, zo meldt AP.

Grote roofdieren
In de voedselketen hebben de hoogste dieren in rang doorgaans meer kwik in hun lijf. Daardoor hebben dolfijnen, tonijn en zwaardvissen de hoogste concentraties. Volgens een studie van de Japanse regering zou het vlees van dolfijnen duizend keer meer kwik bevatten dan dat van sardines.

Kwik kan gevaarlijk zijn voor de mens. Vooral kleine kinderen en foetussen zijn kwetsbaar. Kwik kan de ontwikkeling van het zenuwstelsel aantasten. De Japanse regering raadt zwangere vrouwen daarom aan maximaal 80 gram dolfijn te eten op twee maanden tijd.

Dolfijn- en walvisjacht
Taiji staat bekend om z'n dolfijnslachtingen en z'n aandeel in de Japanse walvisjacht. Milieugroepen zeggen dan ook dat het hoge kwikgehalte een gevolg is dat de inwoners moeten dragen. "Als je dolfijn eet, eet je gif. En als je veel dolfijn eet, dan eet je veel gif", zegt Louis Psihoyos, de regisseur van 'The Cove'.

In het gemeentehuis van Taiji kregen de inwoners uitleg over de tests. Ze kregen te horen dat ze hun eetgewoonten niet moeten aanpassen, maar dat er de komende jaren meer onderzoek moet volgen. Enkel de personen met de hoogste kwikgehalten kregen de raad om iets minder grote vissen en zoogdieren te eten. Na een tijdje kan het kwik grotendeels weer uit het lichaam verdwijnen. Op 70 dagen tijd vindt er een halvering plaats, op voorwaarde dat er geen nieuwe kwik wordt opgenomen.

Om de eigen industrie alvast niet in de voet te schieten, dipte de voorzitter van de raad, Katsutoshi Mihara, een paar reepjes gestreepte dolfijn in een soyasausje. "Dit kan misschien nonchalant lijken, maar ik ben helemaal niet bezorgd. En ik wil mijn levensstijl niet veranderen", zei hij.

Uitstel
Toch stelden veel reporters in Taiji zich de vraag hoe zo'n hoog kwikgehalte geen invloed kan hebben op de gezondheid van de mensen. AP speelde de vraag door aan Joanna Tempowski van de Wereldgezondheidsorganisatie. Zonder de resultaten van de tests te zien, zei ze dat de bron heel betrouwbaar is. Maar een deel van de schade zien we niet meteen. "Het kan dus best zijn dat er in de toekomst toch nog gezondheidsproblemen optreden", zei ze.

Kwikvergiftiging is een gevoelig onderwerp in Japan. Een afwijking, de Minamata-ziekte, zou veroorzaakt zijn door een chemisch bedrijf dat kwik op het eiland Kyushu zou gedumpt hebben. Bij jonge kinderen veroorzaakt de ziekte onder meer misvormingen. (gb)

Bron : HLN (video en foto's)

Peutermeisje van 17 kan mysterie van verouderen oplossen


BALTIMORE - Brooke Greenberg is in werkelijkheid zeventien jaar oud maar haar lichaam en haar gedrag stemmen overeen met die van een kleine peuter. Amerikaanse wetenschappers zien in haar de sleutel tot het ontrafelen van het mysterie van het menselijke verouderingsproces.

Brooke is met haar 17 jaar oud genoeg om achter het stuur van een auto te kruipen in de VS, en volgend jaar zou ze er mogen stemmen, maar ze weegt amper 7,250 kilo en is maar 76 centimeter groot. Dat komt overeen met het gewicht en de lengte van een eenjarige baby.

Onderzoekers willen het DNA van Brooke ontcijferen om zo meer inzicht te krijgen in het ouder worden van de mens. Tot voor kort werd Brooke beschouwd als een medische 'eigenaardigheid'. Maar recent onderzoek van haar DNA wees uit dat het uitblijven van haar normale groeipatroon kan gelinkt worden aan een defect in die genen, die bij andere mensen instaan voor het verouderen. Als dat effectief zo is, dan kan Brooke een schat aan informatie bevatten over het menselijke verouderingsproces en over bepaalde ouderdomsziektes die in de toekomst beter bestreden zouden kunnen worden.

"Een unieke kans voor ons", beaamt professor Richard Walker van de University of South Florida School of Medicine. "We vermoeden dat Brooke een mutatie heeft in de genen die het verouderen controleren, zodat het lijkt alsof ze bevroren werd in de tijd."

Brooke Greenberg woont met haar ouders, Howard en Melanie, en haar drie zussen in Reisterstown bij Baltimore. Haar familie ververst al zeventien jaar haar luiers en wiegt haar in slaap als een baby. Brooke vertoont wel enige vooruitgang: ze kan kruipen, lachen en giechelen als je haar kietelt, maar ze heeft nooit leren praten en ze heeft nog altijd haar melktanden.

Ze heeft ook al last gehad van levensbedreigende gezondheidsproblemen, zoals beroertes, hartaanvallen, maagzweren en ademhalingsmoeilijkheden. Alsof ze toch oud wordt zonder op te groeien. Haar vader Howard staat achter het onderzoek omdat het anderen zou kunnen helpen in de toekomst.

Professor Walker en zijn collega's hebben net een paper gepubliceerd waarin ze uitgaan van de hypothese dat Brooke een of meer beschadigde gen(en) heeft, die instaan voor de coördinatie van hoe het menselijke lichaam zich ontwikkelt en ouder wordt. "Heel misschien zou het gemuteerde gen ons een antwoord op de vraag kunnen geven: Waarom zijn wij sterfelijk?"


Bron: AD

RTV Oost spreekt nieuwe getuigen vuurwerkramp


ENSCHEDE - Bij RTV Oost hebben zich de afgelopen dagen nog meer nieuwe getuigen gemeld van de vuurwerkramp van tien jaar geleden. Dat staat zondag op de website van de omroep.

De getuigen meldden zich naar aanleiding van nieuwe reportages over de ramp. De tips gaan volgens RTV Oost met name over het vuurwerk dat een rol speelde bij de ramp, werkzaamheden op het terrein van SE Fireworks en een aantal hoofdrolspelers in de ramp.

De weduwes van vier omgekomen brandweerlieden beraden zich volgens de omroep ook op een nieuwe schadeclaim.

RTV Oost gaf het onderzoek naar de vuurwerkramp vorige week een nieuwe impuls door de politie een schriftelijke verklaring te geven van een familielid van één van de directeuren van SE Fireworks. De politie liet weten deze getuige opnieuw te gaan horen. Het Openbaar Ministerie neemt de verklaring van het familielid 'zeer serieus'.

Volgens deze getuige zou de brand die bij de vuurwerkopslagplaats leidde tot de dodelijke explosies, veroorzaakt kunnen zijn door een bedrijfsongeval en niet door brandstichting, zoals tot nu toe wordt aangenomen. Op de rampdag zou wel degelijk zijn gewerkt. Dat is door de directie en andere medewerkers van SE Fireworks altijd ontkend.

De advocaat van ex-directeur Willy Pater van de voormalige vuurwerkfabriek heeft vrijdag bij het OM in Almelo aangifte gedaan van smaad en laster tegen de getuige. Pater heeft altijd ten stelligste ontkend dat hij op die zaterdag op het terrein van Fireworks is geweest. Volgens Meijers heeft Pater een waterdicht alibi en schaadt de verklaring van de vrouw zijn cliënt.

Het is op 13 mei tien jaar geleden dat de vuurwerkramp in Enschede zich voltrok. Hierbij kwamen 23 mensen om het leven, vielen honderden gewonden en werd de woonwijk Roombeek weggevaagd. Het onderzoek is nooit officieel afgesloten. Het is altijd onduidelijk gebleven hoe de eerste brand exact is uitgebroken.

Bron: de Telegraaf

Menselijk haar ingezet tegen olievlek

WASHINGTON - Honderdduizenden mensen doneren hun afgeknipte haren aan een Amerikaanse stichting die het gebruikt in de strijd tegen de olievlek in de Golf van Mexico. Menselijk haar kan vier tot zes keer het eigen gewicht aan olie opnemen en is dus goed in te zetten tijdens de opruimwerkzaamheden.

Volgens een woordvoerster van de stichting Matter of Trust sturen inmiddels meer dan 370.000 kappers hun overgebleven haar op. Ook doen 100.000 dierenkappers mee, evenals vele schaapscheerders. Sinds vrijdag komt in de pakhuizen van de stichting dagelijks 204.000 kilogram haar en vacht binnen.

De haren worden in panty's gestopt en vervolgens ingezet op de vervuilde kust van Louisiana. De olie die op zee drijft kan er niet mee verwijderd worden.

De zelfgemaakte oliezuigende versperringen moeten het tekort aan synthetische materialen opvangen. De synthetische versie is effectiever, deze kan wel tot vijftien keer het eigen gewicht opnemen, maar de productie ligt te laag om een ramp van deze omvang aan te kunnen.

Bron: de Telegraaf