Translate

zaterdag 1 mei 2010

Urkers willen geroofde schedels voorouders terug


URK - Het comité Urker Schedels is op zoek naar zo'n tien tot vijftien hersenpannen. De skeletdelen zouden zich bevinden in anatomische collecties van musea en universiteiten in binnen- en buitenland. Urk wil de schedels terug om ze te kunnen herbegraven.

Het comité kreeg al eerder zes schedels terug van de universiteit van Utrecht. Het ging daarbij om overblijfselen die, in het kader van onderzoek naar de 'oer-Nederlander', rond 1877 uit Amsterdamse en Leidse verzamelingen werden geleend. De schedels waren eerder door een Hilversumse huisarts uit graven op het Urker kerkhof geroofd.

Onvervalschte type
Omdat de Urkers in de ogen van de onderzoekers werden gezien als een nagenoeg onvermengd ras werden zij aangemerkt als het 'onvervalschte type'. Volgens Tiemen Roos van het Urker schedelcomité ligt één van de 'geleende' doodshoofden in het Amsterdamse Vrolik Museum. Ook in het Duitse Göttingen zouden een aantal schedels moeten liggen.

De diverse instellingen kunnen nu rekenen op een schriftelijk verzoek om de Urkse overblijfselen te retourneren. Daarbij wordt gewezen op de eerder teruggave van het universiteitsmuseum in Utrecht. Dat gebeurde op voordracht van de ethische commissie van de Nederlandse Museumvereniging.

Het comité hoopt alle schedels terug te hebben vóór 5 juni. Dan staat de herbegrafenis van de voorouderlijke resten gepland. ,,Het zou handig zijn als we alle schedels in één keer kunnen herbegraven,'' zegt Roos vandaag in het AD. (DVDH)

01/05/10 13u00

Bron: AD

vrijdag 30 april 2010

Oma (72) wil kind van haar kleinzoon (26)


De Amerikaanse Pearl Carter straalt. De 72-jarige is verliefd op haar kleinzoon Phil Bailey (26) en de twee willen een kind. Oma gooit al haar spaargeld - 40.500 euro - in de weegschaal voor een draagmoeder die hun baby op de wereld moet zetten. Dat meldt het Australische magazine New Idea.

"Ik trek me niets aan van wat de mensen denken. Ik ben verliefd op Phil en hij op mij. Weldra zal ik onze baby in m'n armen houden en Phil zal de trotse vader zijn", zegt Pearl.

Ongewenst zwanger
Toen ze 18 jaar was, raakt Pearl ongewenst zwanger. Een probleem in het diepgelovigie Indiana. Ze beviel van een dochter, Lynette, die ze afstond voor adoptie. Phil is de zoon van Lynette. Toen die vier jaar geleden overleed, spoorde Phil zijn grootmoeder op. Meteen het begin van een merkwaardige liefdesrelatie.

Tweede kans van God
"Ja, de mensen lachen ons uit en roddelen. Maar we zijn nu eenmaal verliefd op elkaar. Ik heb me altijd al aangetrokken gevoeld tot oudere vrouwen", legt Phil uit. "Ik dank God dat Hij mij een tweede kans heeft gegeven", aldus nog Pearl.

Draagmoeder
Het koppel heeft inmiddels een dertigjarige vrouw gevraagd om als draagmoeder te fungeren. "Ik zal eindelijk een volwaardige moeder kunnen zijn en mijn kind niet moeten afstaan", besluit oma/moeder Pearl. (eb)
30/04/10 12u52

Bron: HLN

Doodgeschoten jongeman opgebaard op lievelingsmotor


Nee, dit plaatje komt niet uit Madame Tussauds. De waarheid is veel luguberder, want David Morales Colón (22) werd vorige week doodgeschoten in San Juan (Puerto Rico). Motorfreak als hij was, gunden zijn nabestaanden hem het ultieme eerbetoon: opgebaard worden op zijn Honda CBR600 F4. Met zijn zwarte pet, zwarte zonnebril, zwarte broek en zwart t-shirt met lange mouwen ziet het tafereel er wel heel levensecht uit. (svm)

Bron + video: HLN

Spionagevliegtuigje klampt zich verticaal vast aan muur(video)


In de toekomst zullen kleine spionagevliegtuigjes zo goed als muisstil een stad kunnen invliegen en zich verticaal nestelen op de muur van een of ander gebouw. Die spectaculaire technologie ontwikkelde de Stanford University.

De Amerikaanse universiteit doopte de technologie het 'Perching Project' - 'Neerstrijkproject'. In de video onderaan kan je zien hoe een en ander in zijn werk gaat. Een modelvliegtuigje komt er tegen 35 km/uur aangevlogen om zich vervolgens volledig automatisch aan een verticale oppervlakte vast te klampen, dankzij kleine uitsteeksels of pootjes. Vleermuisgewijs, zeg maar.

Onopvallend
Volgens de ontwikkelaars kan dit leiden tot "een vloot kleine, onbemande vliegtuigjes die stilletjes in een stad vliegen en tussen de gebouwen manoeuvreren". "Ze communiceren met elkaar over waar ze moeten landen, niet op straat of op daken, maar op de zijkanten van gebouwen en onder dakranden, waar ze redelijk onopvallend en veilig kunnen blijven hangen, als een vleermuis of een insect."

Beeld en geluid
Zolang ze niet opgemerkt worden, kunnen de toestelletjes dagenlang blijven hangen om beeld en geluid op te nemen en kunnen ze zichzelf zelfs heropladen. Dankzij een kleine propeller kan het radiogeleide vliegtuigje ook op de muur klauteren om de perfecte positie te vinden. Als de spionageactiviteiten afgelopen zijn, maakt het toestel een kleine sprong achterwaarts om vervolgens weer weg te vliegen. (jv)

Bron + video: HLN

Chinees at voorbije 42 jaar 1.500 lampen op


Don't try this at home: meer dan 1.500 lampen heeft deze Wang Xiunjan de voorbije 42 jaar al naar binnen gespeeld. Zijn eerste 'lekkernij' probeerde de prettig gestoorde Chinees uit toen hij amper twaalf was. "Ik slikte per ongeluk een dikke visgraat in, maar er gebeurde niets. Uit nieuwsgierigheid probeerde ik dan een paar scherven, met hetzelfde resultaat: ik voelde helemaal niets", aldus Xiunjan.

Van dan af smikkelde de alleseter geregeld een lamp naar binnen. "De smaak is heerlijk en zelfs een beetje krokant. Ik let wel op dat ik niet overdrijf: nooit meer dan één lamp per dag, telkens tijdens het ontbijt en zeker niet elke dag."

Alvorens de delicatesse te verorberen, slaat Wang de lamp stuk. Daarna slikt hij met de hulp van wat water stukje per stukje in. Zijn familie maakt zich zorgen over zijn vreemde dieet, maar uit ziekenhuistests bleek dat de Chinees er geen schadelijke gevolgen aan overhoudt. (svm)

Bron: HLN

donderdag 29 april 2010

Spray tovert elke macho om tot nieuwe man


Wetenschappers hebben het middel uitgevonden waar dames op wachten: de grootste macho omzetten in een gevoelige jongen. Een spray, voorzien van het knuffelhormoon, moet het klusje klaren.

Experiment
Onderzoekers aan het Friedrich-Wilhelms-Universiteit van Bonn gebruikten in de spray het hormoon oxytocine, dat de aanhankelijkheidsgevoelens bij de mens aanwakkert. Bij de vele experimenten werden gezonde mannen neussprays aangeboden met het hormoon, anderen kregen een placebo-produkt. De deelnemers dienden nadien emotioneel geladen foto's te beoordelen. Zo werd hun graad van empathie gemeten.

Knuffelhormoon
De oxytocine-groep bleek significant hogere emotionele empathie te voelen dan de mannen die het placebo gebruikten. De niveau's van gevoeligheid bleken in vergelijking even hoog als bij vrouwen.

Oxytocine is een hormoon dat bij zoogdieren gevoelens van tevredenheid oproept. Vooral bij de vrouwelijke voortplanting is het bekend, grote hoeveelheden zouden tijdens de bevalling en borstvoeding voorkomen opdat de moeders een band ontwikkelen met hun kroost. (lvl)

29/04/10 16u59

Bron: HLN

Dit kleine bloemetje kan duizenden levens redden


Een klein bloemetje zou jaarlijks het leven van duizenden leukemiepatiënten kunnen redden. Wetenschappers ontdekten dat pluimgipskruid geneesmiddelen tegen kanker tot één miljoen keer kan versterken.

Uit testen blijkt dat de moleculen van pluimgipskruid het membraan van dodelijke kankercellen afbreekt. Daardoor is het voor geneesmiddelen gemakkelijker om de kanker zelf aan te vallen. Specialisten van 'Leukaemia Busters' uit Southampton deden de ontdekking. Dr. David Flavell nam het initiatief toen zijn zoontje aan kanker stierf.

"Dit kan een revolutie betekenen voor de doeltreffendheid van geneesmiddelen en duizenden levens redden", zegt Flavell in The Sun. Hij gelooft dat het bloemetje ook kan werken bij andere kankers dan leukemie. De wetenschappers gaan hun ontdekking nu over een periode van drie tot vijf jaar uittesten, maar volgens experts ziet het er veelbelovend uit. (gb)

29/04/10 12u41

Bron: HLN

Indiër heeft al 70 jaar niks gegeten of gedronken (zegt hij)


Wetenschappers onderzoeken een 82-jarige Indiër die beweert dat hij al zeventig jaar niets gegeten of gedronken heeft. Als het klopt wat de man zegt, zouden de onderzoekers in de toekomst wel eens duizenden levens kunnen redden. Dat schrijft The Telegraph.

"Elexir van een godin"
Prahlad Jani wordt momenteel onderworpen aan grondige tests in een militair hospitaal in Ahmedabad. Daar heeft de man de voorbije zes dagen alvast niets gegeten of gedronken. Tot dusver heeft de proefpersoon nog niet laten blijken dat hij honger heeft. Zijn lichaam vertoont bovendien geen tekenen van uitdroging. Jani beweert dat hij in leven lijft door zijn spirituele kracht en dankzij het "elexir van een godin".

Medisch wonder of stapelzot?
De onderzoekers denken dat de man hen veel kan leren over manieren om te overleven in extreme omstandigheden, bijvoorbeeld bij natuurrampen. Zij spreken over een doorbraak in de medische wetenschap. Anderen bestempelen Prahlad Jani dan weer als volslagen gek. (eb)

Bron: HLN

woensdag 28 april 2010

Schoonmakers verwijderen kunstwerk


MELBOURNE - Australische schoonmakers hebben per ongeluk een kunstwerk van de Britse graffitikunstenaar Banksy verwijderd van een muur in Melbourne. Ze dachten dat de tekening van een rat aan een parachute door vandalen gemaakte graffiti was. De gemeente bood woensdag excuses aan voor het overijverige gedrag van de schoonmakers.


Banksy maakte het kunstwerk tijdens een bezoek aan Australië in 2003. Achteraf gezien had de gemeente eerder maatregelen moeten nemen om het werk van de kunstenaar te beschermen, stelde Kathy Alexander van de gemeente. „We zullen dat nu alsnog doen”, aldus Alexander.

Het is niet voor het eerst dat een werk van Banksy door schoonmakers is verwijderd. In 2007 gebeurde dat ook in Londen met een scene uit de film Pulp Fiction. Dat werk was volgens schattingen 370.000 euro waard.

Bansky is een teruggetrokken kunstenaar wiens echte naam niet met zekerheid bekend is. Zijn werk is de afgelopen jaren bijzonder hip geworden en opgekocht door onder meer filmsterren als Angelina Jolie en Jude Law.

Bron: de Telegraaf

Kleinste paard ter wereld weegt 2,7 kilo


NEW HAMPSHIRE - Het kleinste paard ter wereld woog bij zijn geboorte vrijdag 2,7 kilo en mat 35,5 centimeter. Pintopony Einstein is volgens zijn Amerikaanse fokkers daarmee het kleinste paard ter wereld, meldden Amerikaanse media woensdag.

Einstein is een zeer klein uitgevallen paard en er is geen sprake van dwerggroei. „Dit jochie is zoals alle paarden, hij is bijna een en al been”, aldus een van de eigenaren van het dier. Vooralsnog geldt Thumbelina volgens het Guinness Book of World records als kleinste paard op aarde met haar hoogte van 43,3 centimeter. Bij haar geboorte in 2000 woog ze ongeveer 3,6 kilo. Bij Thumbelina is wel sprake van dwerggroei.

Bron: de Telegraaf

dinsdag 27 april 2010

Roeiers Cambridge willen lastige zwaan afmaken


ROTTERDAM - Roeiers in Cambridge worden belaagd door een zwaan. Om van de lastpak verlost te raken, hebben ze de Britse koningin Elizabeth de toestemming gevraagd het dier af te maken.

Dat meldt de Telegraph.

De zwaan, die luistert naar de naam Mister Asbo, zaait terreur op het water. Veel roeiers hebben blauwe plekken en wondjes opgelopen na aanvallen van het dier.

Roeiers zijn vorig jaar al schriftelijk gewaarschuwd dat ze beter uit de buurt blijven van de mannetjeszwaan. Dit jaar is het dier verder de stad ingezwommen en valt nu ook motorboten en kanovaarders aan. Wellicht heeft de zwaan een nest in de buurt en wil hij dat beschermen.

De voorzitter van de roeivereniging in Cambridge hoopt dat de koningin toestemming geeft om het dier te mogen afmaken voordat iemand ernstig gewond raakt. De officier van de koningin is verantwoordelijk voor de dieren op het water. Er kwam nog geen reactie op het merkwaardige verzoek. (BVDL)

20/04/10 15u12

Bron: AD

Arts blundert en amputeert testikel


ROTTERDAM - Een Britse dokter heeft geblunderd en een testikel verwijderd bij een patiënt. Een patiënt van hem moest onder het mes voor de verwijdering van een cyste maar de dokter ging in de fout.

Volgens de verpleegsters keek Sulieman Al Hourani ook zelf een beetje verbaasd toen hij plots met de teelbal in zijn hand stond. De arts werd meteen ontslagen en is intussen teruggekeerd naar zijn geboorteland Jordanië. Het was niet zijn eerste flater.

Hij gebruikte ook al eens zelf de rest van een verdovingsmiddel. Hij moest tien milligram van het middel injecteren bij een patiënt maar hield twee milligram voor zichzelf waarna hij in slaap viel. Collega's troffen hem snurkend aan in een dokterskamer. (BVDL)


20/04/10 14u20

Bron: AD

Rechter laat strafdossier in trein liggen


HAARLEM - Een rechter van de rechtbank in Haarlem heeft maandagavond een dossier over een lopende strafzaak in de trein laten liggen. Dat heeft de rechtbank dinsdag bekendgemaakt.

Het dossier zat samen met een beveiligde USB-stick in een koffer van de rechtbank. De rechter is de koffer vermoedelijk vergeten bij het uitstappen op het NS-station in Hillegom. De rechtbank heeft het Openbaar Ministerie (OM) en de advocaat in de strafzaak inmiddels op de hoogte gesteld van de vermissing.

Er is aangifte gedaan bij de politie en de rechtbank heeft de NS meermalen gevraagd of de koffer al is gevonden, maar dit heeft tot dusverre niets opgeleverd. De rechtbank zegt het kwijtraken van het dossier heel vervelend te vinden, omdat de burger ervan uit mag gaan dat rechters zorgvuldig omgaan met stukken die aan hen worden toevertrouwd.

Diep geschokt
Advocate Arjette van Luyck zegt in een reactie dat haar cliënt 'diep geschokt' is door het zoekraken van het dossier. ''Al zijn privégegevens liggen ineens open en bloot op straat. Daarmee wordt zijn privacy geschonden. Wij vinden dat onze cliënt om deze reden niet meer kan worden vervolgd. Hij moet vrijuit gaan.''

De man staat komende donderdag terecht bij de rechtbank op Schiphol. Hij wordt beschuldigd van mensenhandel. Volgens advocate Van Luyck gaat haar kantoorgenoot Kim Schouten eisen dat de verdachte, die al ruim een jaar in voorarrest zit, onmiddellijk op vrije voeten komt. (ANP)

27/04/10 15u41

Bron: AD

Britse spreekt na migraine Chinees


PLYMOUTH - In het begin kon ze er zelf ook nog wel om lachen. Maar nu zelfs mensen de hoorn op de haak gooien, omdat ze denken een grappenmaker aan de lijn te hebben, is Sarah Colwill het spuugzat. Na een paar hevige migraineaanvallen spreekt de 35-jarige Britse plotseling met een zwaar Chinees accent.

Sarah Colwill lijdt aan het buitenlands accent syndroom, een zeer zeldzame aandoening die vooral mensen treft die door een ongeluk of beroerte hersenbeschadiging oplopen.

Het syndroom werd voor het eerst benoemd in 1941, toen een Noorse na een luchtaanval plots Duitse klanken begon uit te stoten. Sindsdien zijn er wereldwijd slechts enkele tientallen gevallen bekend waarbij plotseling spraakwanorde optreedt. Zo haalde de 13-jarige Sandra Ralic uit Knin, Kroatië, onlangs het nieuws toen ze na een dag in coma te hebben gelegen vloeiend Duits sprak en haar moedertaal volledig kwijt bleek te zijn!

Sarah Colwill heeft er alles voor over om van haar accent af te komen. „Het is te gek om waar te zijn allemaal. Ik ben zelfs nog nooit in China geweest! Ken geen woord van die taal. Ik vind het echt verschrikkelijk, ik wil mijn stem terug!”

Met de hulp van spraaktherapie zetten professoren van de Universiteit van Oxford momenteel alles op alles voor haar, maar garantie kunnen ze haar niet bieden. De specialisten daar ontdekten eerder dat mensen met het buitenlands accent syndroom lichte schade hebben geleden aan die delen van de hersenen die de spraak beïnvloeden. Het resultaat is meestal het weglaten of afkorten van de klinkers, waardoor het lijkt alsof de persoon met bijvoorbeeld een Spaans, Frans of ander accent spreekt.

Sarah Colwill wordt sinds een jaar of tien geteisterd door zware zogenoemde hemiplegische migraine, waarbij verlamming van de spieren van een kant van het lichaam kan optreden. Meestal gaan de symptomen na een week wel weer over, maar onlangs had ze hevige aanvallen achterelkaar, twee tot drie keer in de week.

„Ik hoorde zelf ook wel dat mijn stem iets was veranderd, maar realiseerde me niet hoe erg het was totdat mensen me lacherig zeiden dat ik Chinees klonk”, vertelt ze nog steeds aangeslagen. „Toen de ambulancebroeders me na een volgende aanval kwamen ophalen en ook zeiden dat ik absoluut klonk als een Chinese, vond ik er niets grappigs meer aan.”

Helemaal niet omdat sommigen ervan overtuigd zijn dat Sarah de boel voor de gek houdt. „Gelukkig krijg ik veel steun van mijn man, familie en vrienden.”

Bron: de Telegraaf

maandag 26 april 2010

Superwapen moet wereldwijd binnen een uur toeslaan


De superraket kan vliegen met een snelheid van 6500 kilometer per uur.
WASHINGTON - Het trauma van 9/11 is nog altijd niet verteerd in Amerikaanse legerkringen en daarom werkt het Pentagon aan nieuwe superwapens. De supersonische wapens zullen op termijn in staat zijn elk doel waar ook ter wereld binnen het uur te raken. Zo hopen de Amerikanen toch Osama Bin Laden te kunnen uitschakelen. President Barack Obama heeft al zijn steun toegezegd aan het project dat PGS werd gedoopt: Prompt Global Strike.

Het niet-nucleaire wapen heeft China en Rusland al aan de alarmbel doen trekken. Bovendien dreigen de gesprekken over nucleaire ontwapening, geleid door Obama zelf, in het slop te geraken. Vorig jaar nog kreeg de Amerikaanse president verrassend de Nobelprijs voor Vrede en critici kunnen deze nieuwe wapens niet rijmen met zijn zoektocht naar vrede.

Mach 5
Het Witte Huis heeft het bestaan van het PGS-programma al bevestigd. De geleide raketten razen naar hun doelwit met de snelheid van Mach 5, dat is zo'n 1.700 meter per seconde of 6.125 km/h. Zo'n snelheid wordt wetenschappelijk ook wel hypersonisch genoemd. Mach 5 is zeven keer sneller dan de befaamde Tomahawks.

Die kwamen net te laat om Osama bin Laden te treffen in een opleidingskamp van al-Qaida in 1998. Net die frustratie zette Amerikaanse legerleiders ertoe aan een nog sneller wapen te ontwikkelen. Met de PGS-wapens op genoeg strategische plaatsen, moet het doel van binnen het uur wereldwijd toeslaan haalbaar zijn volgens experts.

Duizelingwekkende hoogte
Het nieuwe wapen kan gelanceerd worden vanuit de lucht, vanop land of zee op een langeafstandsdraagraket die op de duizelingwekkende hoogte van meer dan 100.000 meter vliegen. De raket lost dan een hypersonisch pilootloos vliegtuig dat van satellieten informatie krijgt wanneer het zijn doel nadert. Omdat het wapen met vijf keer de snelheid van het geluid vliegt, produceert het zoveel warmte dat het met speciale materialen moet beschermd worden tegen smelten.

Nieuwe Koude Oorlog?
De strategie van Obama is duidelijk: hij wil nucleaire wapens afbouwen om meer te richten op strategische wapens die ideaal zijn om het terrorisme te bestrijden. "Conventionele wapens met een wereldwijd bereik bieden ons de mogelijkheid om nucleaire wapens af te bouwen", zei vicepresident Joe Biden onlangs nog. De Russische topgeneraal Yuri Baluyvevsky merkte fijntjes op: "De toegevingen die de Amerikanen doen over nucleaire wapens zijn niet ingegeven door de Amerikaanse vredelievendheid, maar omdat ze je dan kunnen vernietigen met conventionele superprecieze wapens."

Eerste tests
Amerikaanse experts waarschuwen ervoor dat China of Rusland een aanval met zo'n nieuw PGS-wapen zouden kunnen verwarren met een nucleaire aanval. Omdat het wapen zo snel vliegt, is er nauwelijks tijd om zich te beraden. Terwijl de eerste tests al zijn uitgevoerd op de Californische basis van Vandenberg, kijkt de wereld met argusogen toe. Mogelijk ontketent deze nieuwe wapenwedloop een nieuwe Koude Oorlog.

Lees verder:

Bron: AD

IJsfonteintjes oorzaak vuurwerkramp


ENSCHEDE - De vuurwerkramp in Enschede is mogelijk veroorzaakt door zogeheten ijsfonteintjes, een bepaald soort vuurwerk dat voor het overgrote deel bestaat uit nitrocellulose. Dit buskruittype, ook wel schietkatoen genoemd, is in combinatie met zwaarder vuurwerk zeer explosief. De ijsfonteintjes zijn twee dagen voor de ramp, die zich op 13 mei 2000 voltrok, bij vuurwerkbedrijf SE Fireworks bezorgd.

Het ging om een geheim transport, afkomstig uit Denemarken, dat deel uitmaakte van parallelle handel in vuurwerk door personeel van SE Fireworks, achter de rug van een van de directeuren van SE Fireworks om, schrijft misdaadjournalist Simon Vuyk in zijn boek De waarheid achter de vuurwerkramp, dat dinsdag verschijnt.

Door de verwoestende explosies bij SE Fireworks kwamen 23 mensen om het leven, vielen honderden gewonden en werd de woonwijk Roombeek weggevaagd.

De tweekoppige directie van het bedrijf werd strafrechtelijk vervolgd en veroordeeld. Een man uit Enschede werd berecht op verdenking van brandstichting, maar de rechter sprak hem uiteindelijk vrij.

Het boek van Vuyk bevat ook een stevige aanklacht tegen de overheid, die volgens de journalist opzettelijk personen tot zondebok heeft gemaakt om zichzelf uit de wind te houden. De overheid had na een eerder ernstig vuurwerkongeluk - die bij het Culemborgse bedrijf MS Vuurwerk in 1991 - moeten en kunnen ingrijpen bij andere vuurwerkbedrijven in het land, waaronder SE Fireworks.

TNO onderzocht de verwoestende explosie in Culemborg (twee doden, twintig gewonden) en bracht daarover uitvoerig rapport uit. Bij MS Vuurwerk bleek, evenals bij SE Fireworks, gevaarlijk, massaexplosief vuurwerk opgeslagen te liggen. Een van de aanbevelingen van TNO was dat dergelijke bedrijven uitsluitend op veilige afstand van de bewoonde wereld zouden mogen liggen. SE Fireworks opereerde tot de fatale dag ongehinderd midden in een woonwijk.

De overheid had uit het TNO-rapport lering moeten trekken. Toen de ramp in Enschede zich had voltrokken, bleek dat het rapport in archieven is beland en dat er geen enkele actie op is ondernomen

Bron: de Telegraaf

Gestolen fiets Nederlander in Pakistan na een dag weer terecht


HYDERABAD (Pakistan) - De diefstal van de fiets van de Nederlander Koen Roovers bracht heel Pakistan in rep en roer. Er werden vier televisie-interviews aan de diefstal gewijd. Een Pakistaanse minister maakte zich openlijk boos over de zaak en er volgde een massale klopjacht op de fietsendieven.


De 29-jarige Koen Roovers, die vanuit Weert op de fiets van Nederland naar China aan het fietsen is, is er zelf nog wat beduusd van. “Het is ongelooflijk”, zo laat een enthousiaste Koen vanuit de Pakistaanse stad Hyderabad weten. “Afgelopen vrijdag werd mijn fiets in Hyderabad gestolen. Ik baalde natuurlijk enorm van die diefstal, ” vertelt Roovers. “Ik ging er eigenlijk al een beetje vanuit dat ik mijn fiets nooit meer terug zou zien.”

Zijn fiets werd vrijdag gejat voor een school in Hyderabad waar Koen een tijdje vrijwilligerswerk voor verricht.

Pakistanen die van de diefstal hoorden schaamden zich allemaal diep en Pakistaanse kennissen van Koen adviseerden hem de media erbij te betrekken. Dat lukte en binnen een dag stond het verhaal van Koen op de voorpagina’s van een groot aantal Pakistaanse kranten.

Vervolgens zonden vier nationale televisiezenders in Pakistan interviews met Roovers uit. De teneur van al die verhalen was: Pakistan schaamt zich.

Het bleef hier echter niet bij. Toen de minister van binnenlandse zaken van de provincie Sindh, waarin Hyderabad ligt het verhaal op de televisie zag, eiste hij van het hoofd van politie in de provincie dat de gestolen fiets binnen 24 uur weer moest worden terugbezorgd bij Koen.

Op zaterdag hielden honderden Pakistaanse politie-agenten een grootschalige klopjacht in wijken waar veel criminelen wonen. En dat bleef niet zonder succes, want de fiets werd teruggevonden en kon kort daarna door de trotse Pakistaanse functionarissen weer aan zijn rechtmatige eigenaar, die zelf inmiddels een soort nationale bekendheid was geworden in Pakistan worden overhandigd.

Koen Roovers zelf is maar wat blij met deze goede afloop. Hij kan nu in ieder geval zijn fietstocht met zijn vertrouwde tweewieler weer vervolgen.

Bron: de Telegraaf

Hondenkapper kookt hond dood


Het hondje stierf volgens The Sun in een 'ondraaglijke hitte' in een droogtrommel, nadat ze door de kapper was geknipt en gewassen.

De 15-jarige Travis Melton bracht het dier samen met zijn moeder Sarah naar de kapper, maar toen hij anderhalf uur later terugkeerde was zijn huisdier dood. Zijn moeder had nog aan een medewerker, die zojuist lunchpauze wilde nemen, gevraagd of zijn collega's een oogje in het zeil wilden houden...

"Ze moet door een ware hel zijn gegaan", zegt de aangeslagen vrouw in The Sun. "Ze zouden op haar letten, maar niemand deed iets. Ze is letterlijk doodgekookt." Het beestje stierf uiteindelijk doordat ze stikte in haar eigen braaksel. De familie Melton heeft het hondje inmiddels gecremeerd.

Twee medewerkers van de dierenwinkel in Sheffield zijn geschorst. Er is een onderzoek ingesteld

Bron: de Telegraaf

Brandwonden door 'giftige' bank


LONDEN - Meubelwinkels in Groot-Brittannië moeten een miljoenenclaim uitbetalen aan 2000 Britten die chemische brandwonden opliepen van hun Chinees-lederen zitbank.


De slachtoffers ontvangen ieder zo'n 9000 pond (ruim 10.000 euro) van de winkels. Deze hebben inmiddels hun excuses gemaakt in de zaak.

De 'giftige' bank zorgt voor een chemische reactie wanneer de stof met blote huid in aanraking komt. Volgens de Britse Yvonne Dalton liet haar huid langzamerhand los.

Een winkelketen weigert slachtoffers een schadevergoeding te geven, meldt BBC.

Bron: HLN

Miljonair laat dochters 3 euro na

Een steenrijke Australische, wiens vermogen op een slordige 2,2 miljoen dollar wordt geschat, laat haar dochters elk één schamele euro na. De vrouw noemt de aalmoes 'bloedgeld' voor haar dochters, die ze verantwoordelijk stelt voor de dood van haar moeder.

Valmai Roche, die vorig jaar op 81-jarige leeftijd overleed, stond aan het hoofd van een familie-imperium, maar was duidelijk niet van plan om het fortuin binnen de familie te houden. Ze specifieerde in haar testament dat haar dochters het moeten stellen met 'dertig zilverlingen tegen de laagst mogelijke koers' als 'bloedgeld dat ze verschuldigd zijn aan Judas.'

De overledene benadrukte in haar testament dat haar kinderen en voormalige echtgenoot uitgesloten dienden te worden 'van alle mogelijke andere voordelen'. Het grootste deel van haar fortuin gaat nu naar een katholieke liefdadigheidsinstelling.

Samenzwering
De erfenisverdeling komt er nadat Valmai Roche haar drie kinderen ervan beschuldige samen te spannen om hun grootmoeder te vermoorden. Het is echter niet meteen duidelijk waarom ze die vermoedens koesterde. De oma in kwestie, Dorothy Maud Haber, overleed jaren geleden in een verzorgingstehuis maar er zijn geen documenten over de omstandigheden van haar dood.

De dochter, Deborah Hamilton, Fiona Roche and Shauna Roche, krijgen welk elk een derde deel van de juwelen van hun moeder. Al is daar een bizarre voorwaarde aan verbonden: het drietal moet een aantal vragen uit hun moeders dagboeken (die tussen 1974 en 1981 werden geschreven) correct beantwoorden.

Waanvoorstellingen
De dochters zijn niet van plan om zich bij de excentrieke wilsbeschikking neer te leggen. Ze zeggen dat hun moeder aan waanvoorstellingen leed en vechten haar testament aan voor het Hooggerechtshof van South Australia.

Deborah Hamilton, een van de dochters van de overleden vrouw, zegt dat haar moeder er 'onwrikbare, foute en onverbeterlijke opvattingen' op nahield. Ze claimt dat haar moeder door haar 'waanideeën' niet in staat was om haar erfenis op een redelijke en juiste manier te verdelen, waardoor haar testament ongeldig is.

De zaak komt volgende maand voor. (tw)

Bron: HLN

zondag 25 april 2010

10 gekke alternatieve behandelingen

Hier krijgt u een fotoreportage te zien van 10 alternatieve behandelingen.

Bron: HLN

Geen science-fiction meer: wakker worden met het gezicht van iemand anders

’s Werelds eerste gezichtstransplantatie is een feitIn Barcelona hebben artsen naar eigen zeggen 's werelds eerste volledige gelaatstransplantatie uitgevoerd. Ze plaatsen het gezicht van een donor op dat van een man die zijn eigen gezicht er met een jachtgeweer had afgeschoten.


Een team van Spaanse chirurgen heeft een man die vijf jaar geleden zichzelf per ongeluk met een jachtgeweer in zijn gezicht schoot een volledig nieuw gelaat bezorgd. Het gaat om de elfde gezichtstransplantatie uit de medische geschiedenis, maar volgens de artsen is het de eerste full-face-transplantatie ooit. Of om het simpel te stellen: de patiënt is wakker geworden met een gezicht van iemand anders.

24 uur, 30 chirurgen
De operatie in Barcelona's Vall d'Hebron Hospital duurde 24 uur en de 30 artsen die er aan meewerkten verwijderden en plaatsten een volledig gelaat, inclusief kaken, neus, gezichtsspieren, tanden en oogleden van een overleden donor wiens identiteit niet bekendgemaakt is.

De patiënt, een 30-jarige boer, heeft nu een volledig nieuw gezicht van zijn haarlijn tot aan zijn nek. Het enige dat daar van te zien gaat zijn, is een litteken dat lijkt op een rimpel in zijn hals.

Tiende keer, goeie keer?
De man kan nog niet praten, eten of glimlachen, maar hij kan al wel zien en slikken. Binnen de week zal hij zelfstandig kunnen ademen en eten verwachten de dokters. "De kerel kijkt zelfs al tv en wandelt rond", vertelden ze er bij.

Voor deze operatie had de patiënt al negen operaties ondergaan. Na zijn ongeval met het geweer kon hij niet meer spreken en alleen met hulp van een ventilatortje ademenen. Eten moest via een slangetje.

Controverse
Vijf jaar geleden vond in Frankrijk de eerste gedeeltelijke gezichtstransplantatie plaats. Sindsdien is er veel controverse rond de procedure: in tegenstelling tot orgaantransplantaties zijn ze puur cosmetisch en dienen ze niet om het leven van de patiënt te verlengen claimen de tegenstanders. Gezichtstransplantaties zijn niet zonder gevaar. Het lichaam kan het nieuwe gezicht afstoten en de patiënten moeten veel medicatie nemen de rest van hun leven.

Aan de operatie gingen ondermeer een heleboel psychiatrische tests vooraf om te bepalen of de patiënt zou kunnen omgaan met een leven met een gezicht dat niet het zijne is. (mvl)

Bron: HLN

Aliens bestaan zegt Hawking


"Intelligent buitenaards leven zou onze planeet wel eens kunnen zien als een grondstofrijk gebied, klaar om te worden gekoloniseerd en geplunderd."Aliens bestaan vrijwel zeker en mensen kunnen contact met hen beter vermijden. Dat is de waarschuwing een van 's werelds bekendste en gerenommeerde wetenschappers, Stephen Hawking. Het is volgens Hawking "volledig rationeel" te veronderstellen dat er elders in het universum leven is."Als aliens ons bezoeken, zou het resultaat wel eens vergelijkbaar kunnen zijn met het aankomen van Columbus in Amerika. Dat pakte niet echt goed uit voor de indianen", zegt Hawking (68).


We hoeven alleen maar naar onszelf te kijken om te zien hoe intelligent leven zich heeft ontwikkeld in iets dat we niet graag zouden ontmoeten.
Stephen Hawking

Ook andere wetenschappers houden rekening met de gedachte dat we niet de enige levende wezens zijn in het universum. Een van hen is professor Brian Cox die voor zijn BBC-serie Wonders of the Solar System al op zoek ging de mogelijkheid van naar buitenaards leven. De astronoom Lord Martin Reeds hield vorige maand een lezing over buitenaards leven en zei dat het goed mogelijk was dat er buitenaards leven is, maar dat de mens het mogelijk niet kan herkennen: "Ze kunnen ons recht in het gezicht kijken, terwijl we ze niet zien.
Hij wijst erop dat er honderden miljarden melkwegstelsels zijn, met elk honderden miljoenen sterren. Het is volgens de wetenschapper onwaarschijnlijk dat de aarde de enige plaats is waar zich leven heeft ontwikkeld. Hawking doet zijn uitspraken in een nieuwe tv-serie van Discovery Channel, Into the Universe. Hij heeft er met de samenstellers drie jaar aan gewerkt.

Ook andere grote wetenschappers kwamen recent op de proppen met het idee dat we rekening moeten houden met aliens. Eén van hen is professor Brian Cox die voor zijn BBC-serie "Wonders of the Solar System" al op zoek ging de mogelijkheid van naar buitenaards leven. De astronoom Lord Martin Reeds hield vorige maand een lezing over buitenaards leven en zei dat het goed mogelijk was dat er buitenaards leven is, maar dat de mens het mogelijk niet kan herkennen: "Ze kunnen ons recht in het gezicht kijken, terwijl we ze niet zien."

Bedreiging?
De grote vraag is volgens Hawking hoe de aliens eruit zien en hoe zij zich gedragen. Ze kunnen wonen op planeten of zelfs in die planeten. Hij verwacht dat de meeste microben zullen zijn of eenvoudige dieren. Maar het zou ook kunnen dat er echt intelligent leven bij zit. Levende wezens die een bedreiging kunnen vormen voor het leven op aarde.

Nomaden
Intelligent buitenaards leven zou onze planeet wel eens kunnen zien als een grondstofrijk gebied, klaar om te worden gekoloniseerd en geplunderd. "We hoeven alleen maar naar onszelf te kijken om te zien hoe intelligent leven zich heeft ontwikkeld in iets dat we niet graag zouden ontmoeten." Hawking zegt dat hij zich kan voorstellen dat er aliens zijn die in enorme ruimteschepen wonen, zonder grondstoffen zijn komen te zitten en als nomaden op zoek gaan naar nieuwe gronden.

Niet van de minste
De 68-jarige Stephen William Hawking is niet van de minste. De van oorsprong Britse natuurkundige en kosmoloog is één van de meest vooraanstande en gerespecteerde wetenschappers ter wereld. Dat bereikte hij ondanks een progressieve neurologische aandoening waardoor hij rolstoelgebonden is en slechts via een spraakcomputer kan communiceren.

Lees verder:

Bron: HLN