Translate

zaterdag 24 april 2010

Verloving Zweedse prinses ontbonden


STOCKHOLM - De Zweedse prinses Madeleine (27) en haar verloofde Jonas Bergström gaan uit elkaar. Dat maakte het hof op zijn website bekend. Een 21-jarige Noorse handbalspeelster biechte in de Zweedse pers de afgelopen week haar affaire met Jonas Bergström op.

"Het paar heeft na rijp beraad gezamenlijk besloten om uit elkaar te gaan'', aldus de site van het Zweedse hof. De jongste dochter van de Zweedse koning was sinds augustus verloofd met de advocaat Bergström. Maar afgelopen week vertelde de Noorse handbalster Tora Uppstrøm Berg in de Zweedse pers over haar affaire met Bergström.

In het celebritymagazine Se Og Hør vertelt ze hoe ze de toekomstige prins ontmoette in een nachtclub in het exclusieve Zweedse skioord Åre. Hij was er een vrijgezellenavondje aan het vieren van een vriend. "Hij sprak me aan en we namen om vier uur 's ochtends een taxi naar het hotel waar we seks hadden." Uppstrøm Berg wist op dat moment naar eigen zeggen niet dat Bergström de verloofde was van de kroonprinses. "Had ik geweten dat hij een vriendin had dan was er nooit iets gebeurd", zweert ze vanuit Engeland waar ze fotografie studeert.


Prinses Madeleine (27) kondigde in augustus haar verloving aan en dat was een verrassing. Niemand had verwacht dat ze zo snel na haar oudere zus, kroonprinses Victoria in het huwelijksbootje wilde stappen. Victoria trouwt op 19 juni met haar verloofde Daniel Westling. (ANP/BF)

24/04/10 14u11

Bron: AD

Huwelijken lopen massaal stuk

AMSTERDAM - Nu de economie zich langzaam lijkt te herstellen, hakken veel koppels de fatale knoop door en besluiten te scheiden. Door de economische crisis hebben veel stellen met relatieproblemen de definitieve breuk voor zich uit geschoven.

Scheidingsbureaus constateren in het eerste kwartaal van 2010 een explosieve groei van het aantal scheidingen.

"Tijdens de crisis gaan mensen minder snel uit elkaar, omdat ze een obstakel zien in het verkopen van het huis", stelt Mr. Mark Teurlings, als advocaat van Teurlings & Ellens gespecialiseerd in scheidingen.

Teurlings schat de toename in het eerste kwartaal van 2010 op circa twintig procent. "Het aantal scheidingen neemt al jaren toe, mede ook door het feit dat mensen vaker vreemdgaan en de opmars van internet. Daardoor duiken oude geliefden opeens weer op, met verstrekkende gevolgen."

Bron : de Telegraaf

Moeder vondeling na vier jaar opgespoord

ANTWERPEN - Justitie in België heeft na vier jaar alsnog de moeder weten op te sporen van een jongetje dat als vondeling werd achtergelaten bij het treinstation van Essen, nabij de grens met Nederland. Het gaat om een Nederlandse vrouw van inmiddels 33 jaar oud, zo meldden Belgische media zaterdag.

De moeder zou haar pasgeboren zoontje 'uit radeloosheid' in november 2006 hebben achtergelaten in een kartonnen doos. Een spoorwerker ontdekte het jongetje, dat later Jasper werd genoemd, en dat inmiddels is toegewezen aan adoptieouders.

Uiteindelijk slaagde de politie er recent in de vrouw alsnog te traceren, dankzij de hulp van een getuige die kort voor de vondst van het jongetje een auto met een Nederlands kenteken had gezien bij het station in Essen. Onderzoek naar die nummerplaat leidde naar de Nederlandse, die tijdens politieverhoor eerder deze week zei dat ze per ongeluk zwanger was geraakt. Ze zou abortus hebben willen plegen, maar wachtte daarmee te lang, waarna het kind toch werd geboren. Het is nog onduidelijk of de vrouw strafrechtelijk zal worden vervolgd voor het in de steek laten van haar baby

Bron: de Telegraaf

Vrouw met nikab betrapt achter stuur, man wordt uitgewezen


In Frankrijk blijft het debat rond het dragen van een nikab, een sluier die alleen de ogen vrijlaat, de gemoederen oplaaien. Nadat een jonge vrouw een bekeuring had gekregen omdat ze achter het stuur een nikab droeg, dreigt nu de uitwijzing voor de echtgenoot van de bestuurster.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Hortefeux heeft vrijdag aan zijn collega van Immigratie Eric Besson gevraagd om de situatie van de echtgenoot van de vrouw te bekijken. De man in kwestie zou "geboren zijn in Algerije en verkreeg in 1999 de Franse nationaliteit via het huwelijk. De echtgenoot zou banden hebben met de radicale beweging Tabligh en getrouwd zijn met maar liefst 4 vrouwen." De vrouwen, die in totaal 12 kinderen hebben, zouden allemaal genieten van overheidsuitkering en dragen een nikab.

"Ik zou u erg dankbaar zijn als u, indien de gegevens bevestigd worden, kon nagaan of het mogelijk is om de man de Franse nationaliteit te ontnemen", aldus Hortefeux aan Besson. (belga/sps)
24/04/10 17u53

Bron: HLN

Amerikaan weigert injectie, wil en zal doodgeschoten worden door vuurpeloton


Een terdoodveroordeelde Amerikaan heeft commotie veroorzaakt door tijdens een rechtszitting te kiezen voor executie door een vuurpeloton. Ronnie Lee Gardner (49) deed dat voor een rechtbank in Salt Lake City, de hoofdstad van de staat Utah.De rechter bepaalde dat de executie wordt uitgevoerd op 18 juni.

Van de 35 Amerikaanse staten waar de doodstraf nog wordt uitgevoerd, is Utah de enige waar een beperkt aantal terdoodveroordeelden nog kan kiezen voor de kogel als middel waarmee de executie wordt uitgevoerd. De andere optie is een dodelijke injectie.

Mensenrechtenorganisaties en kritische advocaten stellen dat het vuurpeloton een overblijfsel is uit de tijd van het Wilde Westen en dat deze optie zo snel mogelijk moet worden afgeschaft.

Moord op advocaat
Gardner zit al meer dan twee decennia in een dodencel wegens moord op een advocaat in 1985 tijdens een uitbraakpoging uit een rechtbank.

Derde keer in dertig jaar
Als zijn executie doorgaat, dan wordt dat de derde keer in ruim dertig jaar tijd dat een Amerikaan ter dood wordt gebracht door een vuurpeloton.

De vorige gevallen van executie door een vuurpeloton hadden plaats in 1977 en 1996. Waarnemers verwachten dat media massaal verslag zullen doen van de executie van Gardner.

Utah schafte de mogelijkheid van executie via het vuurpeloton in 2004 af, maar deze optie bleef open staan voor mensen die in het verleden ter dood waren veroordeeld. Gardner is een van de mensen voor wie dit geldt. Hij zal worden doodgeschoten door een groep van vijf vrijwilligers, die waarschijnlijk zal bestaan uit politieagenten.

Oklahoma
Naast Utah is er nog één andere Amerikaanse staat, Oklahoma, waar de doodstraf kan worden uitgevoerd door de kogel.
Daar is dat echter alleen een optie als andere executiemiddelen niet blijken te werken. Terdoodveroordeelden hebben in Oklahoma niet de mogelijkheid om te kiezen voor het vuurpeloton als executiemethode. (anp/mvl)
24/04/10 08u01

Bron: HLN

vrijdag 23 april 2010

Levenslang voor vrouw die kinderen van brug gooide


PORTLAND - Een 32-jarige Amerikaanse uit de staat Oregon is tot levenslange gevangenisstaf veroordeeld omdat ze haar twee kinderen van een brug in het water heeft gegooid.

Haar zoontje van 4 overleefde de val niet; haar dochter van 7 wel. Amanda Stott-Smith moet minstens 35 jaar van haar straf uitzitten, bepaalde de rechter. Omdat Stott-Smith schuld heeft bekend en spijt heeft betuigd komt zij vanaf haar 67e in aanmerking voor vervroegde vrijlating, oordeelde de rechter.

Haar echtgenoot, Jason Smith, verklaarde voor de rechtbank dat hij geen idee heeft wat zijn vrouw heeft bezield. (NOVUM/AP)

Bron: AD

Reusachtige ufo-wolk zweeft boven Afrika


NAIROBI - Een reusachtig object zweeft boven het Afrikaanse continent. De gedachten gaan al snel uit naar een scene uit de filmhit Independance Day. Geen reden tot paniek. Het betreft hier geen ufo maar een ufo-wolk.

Ze hangt als een grote witte schaal boven andere wolken die onder haar er uit zien als kleine stenen.

Het reusachtige natuurverschijnsel boven Afrika lijkt op een Incus of aambeeldwolk. Het is een bijzonder dichte onweerswolk. De extreme hoeveelheid energie die zij met zich meedraagt zorgt voor hevige neerslag , geweldige bliksemschichten, hoge windsnelheden en kan zelfs uitmonden in een tornado. (AK)

Bron: AD

Bange Zuid-Afrikanen smeken om Wilders' hulp


GEORGE - Een blanke familie uit Zuid-Afrika heeft Geert Wilders om hulp gevraagd bij het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit. De afstammelingen van Nederlanders die al meer dan drie eeuwen geleden geëmigreerd zijn, zijn bevreesd geworden voor het volgens hen toenemende geweld tegen blanken in het land.

,,Ons wil terug naar waar ons vandaag kom: Holland", zegt Lara Johnstone (43) vandaag namens haar familie in het AD. Haar voorouders, Bosman, verkasten in 1707 van Amsterdam naar de provincie West-Kaap.

Johnstone is net als haar twee broers (37 en 41) en ouders (in de 70) geboren en opgegroeid in Zuid-Afrika. Thuis voelen zich echter niet meer in het land van het WK voetbal 2010. De reden hiervoor is de moord op Eugène Terre'Blanche (voorman van de blanke extreemrechtse Afrikaner Weerstands Beweging, AWB, red.) van 3 april jongstleden.

Sinds de moord op Terre'Blanche is het geweld tegen blanken, in de ogen van de familie, erg toegenomen.

In haar zoektocht om het land te ontvluchten, heeft Johnstone dinsdag een petitie naar Geert Wilders gestuurd. Daarin vraagt ze de leider van de PVV of hij 'blanke Afrikaner vluchtelingen met Nederlandse voorouders' kan helpen aan de Nederlandse nationaliteit.

Ook Len van Eeden wil naar Nederland. De 40-jarige man uit Durban met Nederlandse voorouders die rond 1800 naar 'de Kaap' vertrokken, is eveneens aan het denken gezet door de moord op Terre'Blanch.

,,Ons is stuck hier in Suid-Afrika, ons begin bekommerd te raak (vertaald: we zitten hier gevangen, we zijn bezorgd). We hebben geen extreemrechtse denkbeelden, maar zijn 'gematigde witmense'."

Wilders heeft nog niet gereageerd op het verzoek van Johnstone. Ook tegenover de krant wilde hij niet reageren. (RED)
23/04/10 10u43

Bron: AD

Gesluierde automobiliste krijgt boete


PARIJS - Een Franse automobiliste moet een boete van 22 euro betalen omdat ze gesluierd achter het stuur zat. Volgens de politie werd haar gezichtsveld verkleind door de nikab, een sluier die alleen de ogen vrijlaat. Dat meldden Franse media vrijdag.

De 31-jarige vrouw werd in Nantes, een plaats in West-Frankrijk, aangehouden. Ze moest haar sluier afdoen om zich te kunnen identificeren. De Française, die zegt al jaren een nikab te dragen, ziet de bekeuring als discriminatie en wil naar de rechter stappen.

De regering werkt momenteel aan een wetsvoorstel voor een volledig verbod op het dragen van een nikab of een boerka, een sluier die het lichaam en het gezicht van islamitische vrouwen geheel bedekt.

Bron: de Telegraaf

Tandenloze wint 260 miljoen


MISSOURI - De 29-jarige Chris Shaw is momenteel de grootste geluksvogel ter wereld. De tandenloze verkoper won 260 miljoen dollar met een lot dat hij kocht in de winkel waar hij werkt.

De man uit Missouri deed mee in de Powerball loterij en bleek tot zijn grote verbazing een winnend lot te hebben gekocht. Op televisie zag hij dat de winnende nummercombinatie 11, 34, 41, 49, 55 met de zogenaamde Powerball 20 ook op zijn lot stond.

Wat Shaw met al zijn geld gaat doen weet hij nog niet. Hij gaat in ieder geval zijn schulden aflossen en met zijn gezin naar Disney World, vertelt hij aan Amerikaanse media.

Bron: de Telegraaf

Volledige gezichtstransplantatie voor het eerst gelukt


Spaanse artsen hebben naar eigen zeggen voor het eerst ter wereld succesvol een volledig aangezicht getransplanteerd.

Zowat 30 artsen hebben op 20 maart in een ziekenhuis in Barcelona een jongeman tijdens een operatie van 22 uur een volledig nieuw aangezicht gegeven. Teamhoofd Joan Pere Barret liet vandaag weten dat de patiënt er zo erg aan toe was dat hij nauwelijks kon ademen, slikken en spreken.

Volgens de chirurgen zijn er in meerdere landen ter wereld al gezichtstransplantaties gelukt, maar het ging telkens maar om een deel van het aangezicht. (dpa/dea)
22/04/10 16u49


Bron: HLN

"Gewelddadige games maken spelers slimmer"


Videogames waarbij je mensen moet neerschieten verbeteren de snelheid van het denken en maken dat spellers beter om kunnen met de eisen van het moderne leven. Dat ontdekte een Nederlandse onderzoekster.

Carrière
"Het spelen van videogames verbetert de natuurlijke reflexen, maakt dat spelers sneller reageren en beter kunnen wisselen tussen verschillende taken", aldus onderzoekster aan de universiteit van Leiden Lorenza Colzato. "Dit is erg praktisch bij de moderne levensstijl van tegenwoordig waarbij mensen zoveel dingen tegelijkertijd doen. Ze moeten hun mail kunnen controleren en tegelijkertijd een telefoontje plegen, mensen moeten steeds meer flexibel zijn. Als iemand houdt van gewelddadige videogames, betekent dat niet per se dat ze asociaal gedrag zullen vertonen. Ouders moeten dus niet bang zijn hun kinderen videogames te laten spelen. De vaardigheden die ze leren door de videogames zullen mensen met een hectische job helpen."

Ouderen
Gewelddadige videogames kunnen ouderen helpen de tekenen van ouderdom te voorkomen. "Als ouderen veel denkproblemen hebben, kunnen ze videogames spelen om hun breinkracht te verbeteren. Het spelen van games zou een regelmatige activiteit in verzorgingstehuizen voor bejaarden moeten worden", besluit Colzato. (ep)
23/04/10 14u06

Bron: HLN

woensdag 21 april 2010

Frankrijk zet volledig boerkaverbod door


PARIJS - De Franse regering zet haar voornemen voor een volledig verbod op het dragen van de boerka en de nikab door, ondanks een advies dat niet te doen. De regering van president Nicolas Sarkozy werkt op dit moment aan een wetsvoorstel voor een verbod op kleding die het gehele lichaam en (bijna) het hele gezicht van islamitische vrouwen bedekt.

Het is een aanval op de waardigheid van de vrouw en de waardigheid van de Republiek”, zei regeringswoordvoerder Luc Chatel over de sluier. Hij voegde eraan toe dat een verbod voor de hele openbare ruimte moet gelden. „Het gaat ook om de symboliek. De waardigheid van de vrouw is onaantastbaar”, aldus Chatel.

Sarkozy vindt dat de boerka en de nikab niet in het seculiere Frankrijk passen. Het hoogste Franse bestuursorgaan adviseerde de regering echter onlangs geen volledig verbod op het dragen van de boerka en de nikab af te kondigen. Volgens de Franse Raad van State zijn er geen juridische gronden om islamitische vrouwen onder alle omstandigheden te verbieden hun gezicht te bedekken.

Het bestuursorgaan stelde dat een volledig verbod, zoals de regering wil, waarschijnlijk met succes via de juridische weg zou kunnen worden aangevochten. Volgens de Raad van State is zo'n verbod waarschijnlijk wel haalbaar, als dat uit veiligheidsoverwegingen wordt genomen of voor bestrijding van fraude, maar de regering maakt er dus een principiële en morele kwestie van.

Het wetsontwerp wordt komende maand besproken in het kabinet. In het parlement is er een ruime meerderheid voor een algeheel verbod in onder meer het openbaar vervoer en in openbare instellingen als scholen en ziekenhuizen.

Frankrijk telt ongeveer vijf miljoen moslims. Minder dan tweeduizend vrouwen in het land dragen de nikab of de boerka. Vaak zijn het autochtone Franse vrouwen die tot de islam zijn bekeerd.

Overigens komen er veel gesluierde vrouwen van superrijke Arabieren naar Frankrijk om te winkelen. Als zij wegblijven, betekent dat een financiële schadepost.

In buurland België lijkt een boerka- en nikabverbod er nog eerder te komen. Het parlement in Brussel stemt donderdag over wetgeving daartoe. België zou daarmee het eerste Europese land zijn met een nationaal verbod.

Bron: de Telegraaf

Dansende hond sensatie in Engeland

LONDEN -
Chandi, de dansende hond, heeft de harten veroverd van de kijkers van 'Britain's Got Talent'.


De jury en het publiek waren vol lof over het optreden van het dier met baasje Tina.


Bron+ video: de Telegraaf

Moedermelk doodt kanker


Jonge mama's moeten hun baby's borstvoeding geven omdat een bestanddeel in hun moedermelk kanker doodt, dat beweren onderzoekers althans.

Energietoevoer
Wetenschappers ontdekten dat moedermelk een natuurlijke boost geeft aan het immuunsysteem van baby's. Dit komt door het bestanddeel Humaan Alpha-lactalbumine, onderzoekers maakten dat nu dodelijk voor tumorcellen en noemden dit HAMLET. Dit kan binnen vijf jaar een algemene kankerbehandeling voor volwassenen worden. Onderzoeker Roger Karlsson zegt dat HAMLET de energietoevoer van de kankercellen aantast.

Geen bijwerkingen
Uit tests op mensen blijkt dat mannelijke patiënten met blaaskanker minder en kleinere tumoren hadden zonder bijwerkingen in slechts vijf dagen dankzij de nieuwe behandeling. Volgens laboratoriumtets kan het veertig soorten kanker bestrijden. Dit bestanddeel schaadt de gezonde cellen niet, wat betekent dat het niet dezelfde bijwerkingen als de huidige chemotherapieën heeft. Het probleem is wel dat het bestanddeel in de tumoren moet geïnjecteerd worden, als je het oraal inneemt, verteert het lichaam dit als normaal voedsel.

Borstvoeding
HAMLET werd toevallig ontdekt toen wetenschappers onderzoek deden naar de gezondheidsvoordelen van moedermelk. Karlsson zegt dat de ontdekking het debat rond de voordelen van borstvoeding en flesvoeding bij baby's doet oplaaien. "Het bestanddeel HAMLET wordt gemaakt door een ingrediënt uit moedermelk te combineren met een zuur dat in de maag van baby's zit. Dat betekent dus dat borstvoeding het risico op kanker bij baby's beperkt." (ep)
21/04/10 12u14

Bron: HLN

Haan legt eieren nadat vos al zijn kippen doodbijt


In Italië is een haan eieren beginnen te leggen nadat een vos alle kippen in zijn ren had doodgebeten. Het verschijnsel is zodanig uniek dat wetenschappers van de Verenigde Naties de haan/kip aan een onderzoek gaan onderwerpen.

Gianni heet het dier en hij begon zijn carrière als rasechte haan op een boerderij in Toscane. Die carrière nam een verrassende wending nadat een vos een waar bloebad aanrichtte in de kippenren van de boerderij. Alle kippen werden doodgebeten. Amper enkele dagen later begon Gianni eieren te leggen. Als klap op de vuurpijl begon hij ook nog eens op die eieren te broeden.

Het fenomeen heeft de aandacht getrokken van de Verenigde Naties. Landbouwexperts zullen het DNA van Gianni bestuderen om uit te vissen waar deze merkwaardige geslachtsverandering aan toe te schrijven is.

Primitief gen
"Misschien hebben we hier te maken met een primitief gen dat moet instaan voor de redding van de soort", meent alvast een wetenschapper. "Omdat alle vrouwelijke soortgenoten verdwenen waren, kon de haan enkel door middel van een geslachtsverandering het voortbestaan van zijn ras verzekeren", luidt het nog. (eb)
20/04/10 17u13

Bron: HLN

Pc-virus dat bankinformatie steelt is sterker dan ooit


Computerbeveiligingsbedrijf Trusteer waarschuwt voor een opflakkering van het computervirus Zeus, dat gegevens van online banktoepassingen steelt.

"De besmetting verspreidt zich sneller dan we ooit gezien hebben," zegt Amit Klein van Trusteer aan BBC News. Het bedrijf beveiligt 5,5 miljoen toestellen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, en trof het Trojaanse paard aan bij een computer op de 3.000.

Toetsaanslagen
Zeus treft zowel gebruikers van Internet Explorer als Firefox, en steelt logininformatie door het bijhouden van toetsaanslagen wanneer de gebruiker bepaalde websites bezoekt, meestal van banken en andere financiële instellingen. De gegevens van de gebruiker worden dan verzonden naar een server, en verkocht door cybercriminelen. (sam)

21/04/10 15u19

Bron: HLN

Oorafdrukken verraden dieven die in 52 flats inbraken


Het openbaar ministerie in Turnhout heeft strenge straffen gevorderd tegen drie mannen die inbraken in 52 appartementen verspreid over het hele land. Het drietal, Nazim B. (30) uit Brussel, Abdelhalim B. (34) uit Anderlecht en Abderrahmane Z. (33) uit Luik, kon gepakt worden op basis van hun oorafdrukken.

Oor tegen de deur
Voordat ze inbraken, legden de mannen hun oor tegen de appartementsdeuren om te horen of er iemand thuis was. De inbrekers konden later geïdentificeerd worden door de sporen die ze zo op de deuren hadden achtergelaten. Het openbaar ministerie vorderde celstraffen van 36 en 40 maanden tegen het drietal. Vonnis op 5 mei. (belga/eb)

Bron: HLN

maandag 19 april 2010

Verdwaalde piloot maakt noodlanding om weg te vragen


In Rusland heeft een verdwaalde piloot een doortastende methode gebruikt om weer op de juiste koers te maken. De man maakte een noodlanding om aan een boer de weg te vragen. Dat liep volgens het persagentschap RIA-Novosti echter niet van een leien dakje.

Het incident gebreurde vrijdag in de buurt van Stavropol. De piloot van een vliegtuigje, dat dient om landbouwgewassen te besproeien, was letterlijk het noorden kwijtgeraakt. De man vloog maar wat rond tot hij op de begane grond een boer in een tractor spotte.

Tegen dak van tractor
De vliegenier besloot in de velden te landen om aan de landbouwer de weg te vragen. Bij dat manoeuvre raakte het landingsgestel van het vliegtuigje evenwel het dak van de tractor. Het gestel bleek naar de vaantjes en het vliegtuigje crashte. Als bij wonder raakte niemand gewond. (eb)

Bron: HLN

19/04/10 13u19

Bron: HLN

18-jarige tot koning gekroond in Oeganda


In Toro, een koninkrijk in het westen van Oeganda, is Oyo Nyimba Kabamba Iguru Rukidi IV tot koning gekroond. Op zijn achttien jaar kan Oyo Rukidi zijn functie als koning ten volle uitoefenen.


De jongen is al sinds 1995 het staatshoofd van Toro, nadat zijn vader stierf aan een hartaanval. Oyo Rukidi was toen amper drie jaar. Beslissingen werden in zijn plaats genomen door regenten en voogden. Nu hij 18 jaar geworden is, kan hij eindelijk echt regeren in het koninkrijk Toro.

Vandaag werd in het koninklijke paleis een kroningsceremonie gehouden die werd bijgewoond door duizenden onderdanen. Ook de Oegandese president Yoweri Museveni en heel wat andere (buitenlandse) prominenten waren aanwezig.

In september vat de jonge koning universitaire studies aan en moet hij dus iemand aanduiden die hem tijdelijk zal vervangen. (ap/adb)

18/04/10 12u48

Bron: HLN

Klimaatverandering kan voor meer aardbevingen zorgen


Een kleine verandering in het klimaat kan meer aardbevingen, grondverschuivingen en vulkaanuitbarstingen veroorzaken. Volgens wetenschappers kunnen smeltend ijs, de stijging van het zeeniveau en zwaardere stormen een invloed hebben op de aardkorst.

Er is volgens het onderzoek van Royal Society niet veel nodig om voor meer geologische activiteit te zorgen. Op sommige plaatsen, zoals in Alaska, zou de klimaatverandering nu al een impact hebben. Doordat het ijs smelt, komt er meer water in de oceaan terecht. Het vasteland komt intussen omhoog aangezien het gewicht van de ijsmassa afneemt.

IJstsunami's
In Groenland en op Antarctica zou het land zo over stukken van een hele kilometer kunnen bewegen. En zo zouden er op sommige plaatsen meer aardbevingen kunnen ontstaan. Vooral onder ijs kan zo'n aardbeving gevaarlijk zijn. Als ijsschotsen afbreken kunnen ze op hun beurt tsunami's veroorzaken.

Vulkanen
Ook de aardkorst kan beïnvloed worden door een andere verdeling van het gewicht. En zo zijn er meer vulkaanuitbarstingen mogelijk. Professor Bill McGuire van University College London zegt dat hij bewijzen heeft van situaties waar er meer aardbevingen ontstonden sinds er kleine veranderingen in het klimaat plaatsvonden. "Er is veel minder voor nodig dan we denken."

In het verleden, zoals op het einde van de vorige ijstijd, werd toegenomen geologische activiteit ook opgemerkt in perioden waarin het klimaat veranderde. Maar de gevolgen van de huidige klimaatverandering zijn geologisch nog niet in kaart gebracht. (gb)
19/04/10 13u42

Bron: HLN

Bijna-doodervaring 3-jarige: "Overgrootmoeder in hemel stuurde me terug"


Het mysterie van de bijna-doodervaring blijft heel wat wetenschappers bezighouden. In de buurt van Berlijn heeft een driejarig jongetje getuigd over iets wat alles weg heeft van zo'n bijna-doodervaring. De kleine Paul Eicke was verdronken in een vijver en na reanimatie was hij afgeschreven. Meer dan drie uur nadat hij in het ziekenhuis was binnengebracht, kwam het jongetje plots terug tot leven en hij vertelde dat hij zijn overgrootmoeder had gezien in de hemel. Die vertelde hem dat hij terug naar de levenden moest gaan.

Er was veel licht. Ik kwam aan een poort en ik zag Emmi aan de andere kant. Ze zei me: 'Wat doe je hier, Paul? Je moet terug naar mamma en papa. Ik zal hier wel op je wachten. De hemel zag er leuk uit, maar toch ben ik blij dat ik nu terug bij mama en papa ben.
Paul Eicke
Het was een fantastisch mirakel. Ik beoefen deze job nu al 30 jaar en heb nog nooit zoiets meegemaakt. Het toont alleen maar aan hoe groot de weerstand van het menselijke lichaam kan zijn en dat we nooit zouden mogen opgeven.
Professor Lothar SchweigererPaul Eicke was aan het spelen in de tuin van zijn grootouders toen hij in een vijver sukkelde. Het duurde enkele minuten voor zijn grootvader het incident opmerkte en hij hem uit de vijver sleurde. Pauls vader paste vervolgens gedurende tien minuten hartmassage en mond-op-mond-beademing toe tot een medische helikopter ter plaatse kwam. Het duurde nog tien minuten vooraleer Paul in het ziekenhuis arriveerde. Urenlang probeerden dokters hem te reanimeren. Ze hadden net de hoop opgegeven, toen het jongetje meer dan drie uur later weer tot leven kwam. Zijn hart begon plots weer te slaan.

Lees verder

Bron: HLN

Dag wordt nacht door IJslandse vulkaan

Een vulkaan uit IJsland zorgt momenteel voor chaos in heel Europa. Een onzichtbare stofwolk maakt vliegverkeer onmogelijk. Maar in IJsland is de wolk wel zichtbaar. In de buurt van de vulkaan is het zelfs zo erg dat het daglicht er gewoon geen kans meer krijgt.

Lees verder en bekijk de beelden.