Translate

zaterdag 17 april 2010

Boete geëist tegen Alberto Stegeman


SCHIPHOL - Officier van justitie Bote ter Steege heeft donderdag bij de rechtbank op Schiphol een geldboete van 1740 euro geëist tegen SBS-undercoverjournalist Alberto Stegeman (39). Justitie beschuldigt

Stegeman van het vervalsen van een KLM-pas en het meermalen betreden van een verboden bedrijventerrein bij Schiphol en op Schiphol-Oost.

Stegeman wilde met zijn actie aantonen dat het mis was met de beveiliging van de terreinen. Het Openbaar Ministerie (OM) vindt de strafbare feiten die de journalist heeft gepleegd echter geen enkel maatschappelijk belang dienen.

Stegeman passeerde de beveiliging op Schiphol-Oost in de kofferbak van een auto. Op die manier kwam hij heel dichtbij het regeringsvliegtuig KBX. Volgens het OM werd de auto met Stegeman bestuurd door een KLM-medewerker, die zelf wel een geldige toegangspas had. (ANP)

15/04/10 14u28

Bron: AD

Apeldoorn: beveiliging nadert absurde


APELDOORN - De beveiligingsmaatregelen die nodig zijn voor de herdenking van het drama op Koninginnedag vorig jaar in Apeldoorn, naderen '' het absurde.'' ''Het is bijna niet meer te doen om zoiets als dit te organiseren.''

Dat zegt burgemeester Fred de Graaf van Apeldoorn zaterdag in De Stentor. Volgens De Graaf komt ''de grens aan wat redelijke eisen zijn voor evenementen steeds dichterbij.''

Hij meldt dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) zich dit jaar bemoeit met de organisatie van de herdenking bij De Naald wegens de komst van de koninklijke familie, terwijl dat vorig jaar bij de voorbereiding van Koninginnedag ,,nog een niveau lager werd opgepakt.''

De veel scherpere beveiligingsmaatregelen hebben alles te maken met de aanslag die Karst T. op 30 april 2009 juist in Apeldoorn probeerde te plegen op het koninklijke gezelschap. (ANP)

17/04/10 12u47

Bron: AD

Uitzending Peter R. de Vries gaat gewoon door


ROTTERDAM - Ondanks het verbod op uitzending dat de rechter vandaag oplegde, gaat de derde uitzending van Peter R. de Vries over seriemoordenaar Koos H. gewoon door. Dat schrijft de misdaadjournalist op zijn website.


Koos H. ANPOp de vraag of het teleurstellende vonnis van de voorzieningenrechter mogelijk zwaarder weegt dan het aan de kaak stellen van ernstige misstanden, is De Vries heel duidelijk. ,,Natuurlijk is er zondag uitzending! Natuurlijk onthullen we alles over de dubieuze relatie tussen de Haagse nachtclubportier en de vice-president van de Haagse rechtbank."

De rechter onderschrijft in haar vonnis dat De Vries' beelden een ernstige misstand openbaar maken, maar vindt dat de camerabeelden daarvoor niet noodzakelijk zijn. Zij legde een dwangsom op van 500.000 euro mocht Peter, en SBS, toch tot uitzending overgaan.

Producent Endemol en SBS6 moeten bij overtreding eveneens 500.000 euro betalen. Een woordvoerder van Endemol Nederland noemde dat een ,,teleurstellend'' vonnis. SBS6 liet weten dat de uitzending doorgaat, maar dat nog niet duidelijk is in welke vorm precies.

Extra lang
Hoe denkt De Vries zijn programma dan wel uit te kunnen zenden? ,,Hoe we dat doen? Dat ziet iedereen zondag wel,'' zegt de misdaadverslaggever. ,,We hebben nog even de tijd, maar vast staat dat we een extra lange reportage zullen maken waarin alle onthullingen aan bod komen.''

De uitspraak van de rechter maakt overigens het toekomstige gebruik van een verborgen camera erg lastig. De Vries ziet in de bescherming die een drievoudige kindermoordenaar geniet een veeg teken. ,,Dat heeft gevolgen voor alle programma's die wel eens op deze manier werken, waaronder ook consumentenprogramma's." (DVDH)

Bron: AD

Baby vermoord om 'eer'

ISTANBUL - In het uiterste westen van Turkije is een baby van twee dagen oud vermoord om de eer van de familie te redden. De moeder was niet getrouwd met de vader van het kind, wat schande over de familie bracht. Dat melden verschillende Turkse kranten zaterdag.


De 25-jarige moeder raakte zwanger van haar vriend vlak voordat hij in militaire dienst ging. Ze hield de zwangerschap geheim tot de bevalling zich aandiende. De baby werd eerder deze week geboren in een privé-kliniek, maar de begeleidende arts hield de geboorte stil en het kindje werd niet geregistreerd. De oma verdronk de baby, drie broers van de pas bevallen vrouw begroeven de baby in de tuin en stortten er beton op.

Een anonieme tipgever tipte de politie. De vrouw, haar moeder en de broers zijn aangehouden, evenals de arts die de bevalling begeleidde. Het babylijkje is opgegraven voor onderzoek.

Bron: de Telegraaf

Vliegverkeer nog tot maandag ontregeld


LONDEN - Het vliegverkeer in Europa blijft nog zeker tot maandag ontregeld door de schadelijke aswolk na een vulkaanuitbarsting in IJsland.

De Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol in Brussel meldde dat het voor zaterdag circa zesduizend vluchten in het Europese luchtruim verwacht. Normaal zijn dat er 22.000.

Eurocontrol stelde dat de problemen vooral groot zijn in het noorden en oosten van Europa. In Zuid-Europese landen als Spanje, Griekenland en Turkije zijn de luchthavens open.

Het Britse luchtruim gaat zaterdag niet meer open in verband met de aswolk. De vliegvelden blijven in ieder geval tot 1.00 uur zondagmorgen (Britse tijd) gesloten. De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways liet weten dat ze alle binnenlandse vluchten en alle vluchten van en naar Europese bestemmingen van zondag heeft geschrapt.

Ook in Ierland verwachten de autoriteiten een verslechtering. Het luchtruim boven het land, dat vrijdag was opengesteld, is daarom opnieuw gesloten. Op zaterdag zijn er zeker tot 18.00 uur geen vluchten toegestaan.

Ook voor mensen die van en naar België willen vliegen zijn de vooruitzichten slecht. In België is het vliegverbod met tien uur verlengd. Het luchtruim blijft in ieder geval tot 20.00 uur gesloten. Brussels Airlines annuleert al zijn vluchten tot maandag 12 uur. De Scandinavische vliegmaatschappij SAS is niet van plan voor maandag in Scandinavië de lucht in te gaan.

De drie vliegvelden van Parijs blijven tot zeker maandagmorgen 8.00 uur gesloten. In Frankrijk zijn sinds donderdag circa twintig vliegvelden gesloten.

Duitsland

Het luchtruim boven Duitsland blijft tot zeker zondagmorgen 2 uur uur gesloten. Ook in Zweden is zaterdag geen vliegverkeer meer toegestaan

De Zwitserse luchtvaartautoriteiten hebben besloten het luchtruim tot 20.00 uur gesloten te houden. In Tsjechië mag zeker tot 18.00 uur niet worden gevlogen.

Inmiddels zijn de problemen ook tot Midden- en Oost-Europa doorgedrongen. In Wit-Rusland is het luchtruim zaterdag tot zeker 14.00 uur gesloten. Voor de luchthaven van Kiev en een aantal andere vliegvelden in Oekraïne is dezelfde maatregel getroffen.

Ook in het noorden van Italië mag in ieder geval tot 14.00 uur niet worden gevlogen. In Roemenië en Servië is het vliegverkeer aangepast. In Oostenrijk mogen zaterdag tot zeker 20.00 uur geen vliegtuigen de lucht in.

In Denemarken blijft het luchtruim zeker tot zondagmorgen 02.00 uur dicht.

Aan de problemen in de Europese luchtvaart door het spuwen van de vulkaan onder de Eyjafjallajökull-gletsjer in IJsland lijkt voorlopig nog geen einde te komen. De vulkaan stoot zaterdag opnieuw een enorme wolk van rook en as uit. In vergelijking met eerdere dagen is de vulkaan niet minder actief geworden, aldus meteorologen in IJsland.

Bron: de Telegraaf

Uitbarsting live te zien!


AMSTERDAM - Beelden van de vulkaanuitbarsting in IJsland zijn live te zien op internet. Communicatiebedijf Vodafone heeft bij de vulkaan een camera staan foto's maakt van de eruptie.

De camera heeft uitzicht over de rivier Markarfljót en de gletsjer Eyjafjallajökull waar het natuurgeweld goed is te zien. De beelden worden om de 10 tot 20 seconden ververst. Volgens Vodafone is het erg druk op de site waardoor het dataverkeer traag kan zijn.

Bron: de Telegraaf

Planeet Aarde kende warmste maand maart ooit


Planeet Aarde heeft dit jaar tengevolge van het weerfenomeen El Nino de warmste maand maart gekend sinds de start van de metingen in 1880, zo heeft de Amerikaanse weerdienst NOAA meegedeeld.

De gecombineerde temperatuur op het oppervlak van land en oceanen bedroeg 13,5 graden, wat 0,77 graden meer is boven het gemiddelde van de twintigste eeuw.

De oppervlaktetemperatuur van de oceaan steeg met 0,56 graden ten opzichte van het gemiddelde vorige eeuw, zodat het voor wat de wereldzeeën betreft de voorbije maand maart de warmste werd uit de geschiedenis.

Kouder in Europa
Aan land steeg de temperatuur met 1,36 graden ten opzichte van het eeuwgemiddelde (5 graden) waardoor het daar de vierde warmste maand maart ooit werd.

Het was warmer dan normaal in Noord-Afrika, Zuid-Azië en Canada. Het was anderzijds kouder in Mongolië, het oosten van Rusland, Europa, Mexico, Australië en het zuiden van de VS. (afp/ka)

Bron: HLN

vrijdag 16 april 2010

Rode zonsondergang door aswolk

AMSTERDAM - Uit IJsland is de laatste tijd niet veel goeds op ons afgekomen. Eerst de problemen met de bank en nu weer een aswolk. Door de asdeeltjes ontstond er een rode zonsondergang. Na een oproep op deze site gisteren, stroomden de foto's uit het hele land binnen. We hebben een selectie gemaakt. Er zitten heel mooie plaatjes bij. Bekijk de beelden en oordeel zelf.

Bron en foto's: de Telegraaf

Nieuwe virussen eisen losgeld


AMSTERDAM - Er zijn nieuwe computervirussen opgedoken die slachtoffers chanteren en geld eisen. De één claimt van een anti-piraterij organisatie te zijn, de ander dreigt de internetgeschiedenis publiekelijk te maken.

Het eerste computervirus geeft slachtoffers een melding dat er illegale software op de computer is aangetroffen. Er wordt vierhonderd euro boete geëist, anders is een nog hogere geldboete of zelfs gevangenisstraf het gevolg. Het bericht zou van de ICPP Foundation afkomstig zijn die zich bezighoudt met het opsporen en bestraffen van internetcriminaliteit.

“Onzin”, zegt Mikko Hyppönen, de hoofdonderzoeker van het Finse F-Secure, een bedrijf dat zich bezig houdt met veiligheid op internet. “Er bestaat helemaal geen organisatie als ICPP Foundation die zich met zogenaamde copyright-beschermende activiteiten bezig houdt.” Hyppönen benadrukt dat mensen vooral niks moeten betalen. De melding komt ook tevoorschijn bij mensen die helemaal geen illegale software op de computer hebben staan.

Een vergelijkbaar virus doemt op na het downloaden van een Hentai spelletje. Hentai is een vorm van tekenfilmporno die zijn oorsprong vindt in Japan. Bij het opstarten van het spel wordt 1500 Yen (ongeveer 12 euro) zwijggeld geëist, anders dreigen de makers van het virus de internetgeschiedenis van het slachtoffer bekend te maken aan vrienden en collega’s. Omdat het spelletje van een louche pornowebsite is gedownload kan de inhoud van deze browsergeschiedenis nogal confronterend zijn.

Bron: de Telegraaf

Politie zet beelden overval op YouTube


DEVENTER - De politie heeft videobeelden vrijgegeven van een overval op de Plus supermarkt in Deventer. De politie hoopt dat het publiek één van de daders herkent.

De overval op dinsdagmorgen 9 februari werd gepleegd door twee mannen, waarvan er inmiddels één is opgepakt, meldt De Stentor. Om ook de tweede dader te pakken te krijgen, is het YouTube-kanaal van de politie ingeschakeld.

De beelden tonen dat de overvallers bruut te werk zijn gegaan. Zo is te zien hoe een medewerker van de supermarkt 's ochtends vroeg nietsvermoedend een deur van de winkel wil openen. Uit het niets duikt vervolgens een jongen op, die het personeelslid met een vuurwapen bedreigt en met hem naar binnengaat. Seconden later volgt zijn handlanger, die met een groot mes in de hand naar binnen glipt. Het personeel wordt binnen bedreigd, waarna één van hen de overvallers moet helpen met het openen van de kluis.

De18-jarige overvaller met het vuurwapen is een dag na de overval al aangehouden, meldt de politie. Naar de tweede overvaller, degene met het mes, is de politie nog op zoek. Het gaat om een blanke man van circa 1.75 meter 75 met een bril en een bol gezicht. Hij viel op door zijn 'waggelende' manier van lopen, door de politie omschreven als 'pinguïnloopje'.

De politie vraagt mensen die informatie hebben over deze zaak en/of deze man contact op te nemen

Bron: de Telegraaf

Nasa vreest uitbraak Katla


AMSTERDAM - De NASA vreest dat de uitbarsting en de enorme aswolk van de Eyjafjallajökull-vulkaan mogelijk slechts de voorbode is van een veel grotere uitbarsting van de naastgelegen Katla-vulkaan.

Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie kan dit bovendien betekenen dat de vulkanische activiteit in het gebied nog voor onbepaalde tijd kan aanhouden.

De IJslandse kustwacht meldde vanmorgen overigens dat de kracht van de uitbarstingen van de vulkaanonder de Eyjafjallajökull-gletsjer in IJsland vrijdag is afgenomen en dat de vulkaanminder gevaarlijke stoffen uitstoot. De gaswolk die momenteel wordt gevormd heeft ook een 'schonere' samenstelling en bestaat bijna alleen nog uit water en stukjes steen. Ook de IJslanders waarschuwen echter dat dit niet betekent dat er ook snel een einde aan de erupties zal komen.

Bron: de Telegraaf

donderdag 15 april 2010

Jongen vindt gevangenis-pc op straat

ARNHEM - Een 16-jarige jongen uit Arnhem heeft een oude computer met vertrouwelijke gegevens over gedetineerden in de Arnhemse gevangenis De Berg aangetroffen op straat. De jongen onderzocht de computer samen met docenten en zag toen de documenten. De computer is teruggegeven aan de gevangenis.

De jongen plukte de computer vorige week van straat in Arnhem-Zuid en trof er gespreksverslagen met en rapportages over gedetineerden op aan. Een woordvoerder van justitie noemt het „buitengewoon ernstige” kwestie. „We zijn de jongen zeer erkentelijk dat de computer is teruggebracht.”

Justitie heeft het incident onderzocht en concludeert dat de computer rond 2003 door de gevangenis is weggegeven en dat de laatste eigenaar het ding aan de weg heeft gezet. „Overbodige computers werden tot 2004 helemaal opgeschoond en bijvoorbeeld aan scholen gegeven. Bij het opschonen van deze pc is vermoedelijk iets misgegaan.”

„Tegenwoordig worden computers niet meer weggegeven maar binnenshuis vernietigd, juist om dit soort zaken te voorkomen”, aldus de justitiewoordvoerder.

Bron: de Telegraaf

Rode zonsondergang door vulkaan


DE BILT - De meteorologen van het KNMI verwachten door de vulkaanuitbarsting vanavond een rode zonsondergang.

Dit komt omdat de asdeeltjes voor het oog de kleur veranderen.

Verder is voor het eerst in de geschiedenis door het weerbureau een verwachting in verband met mogelijke asdeeltjes in de lucht afgegeven.

Woensdagochtend barstte in het zuiden van IJsland een vulkaan in de gletsjer Eyjafjallajökull uit. De aswolk die daardoor ontstond zakt langzaam vanuit het noorden van Europa naar het zuiden.

Bron: de Telegraaf

Kat overleeft negen kogels


VARBERG - Een kat in het Zweedse Varberg heeft de medische wereld versteld doen staan. Het beestje overleefde negen kogels die van dichtbij werden afgevuurd.

Het beestje kroop hierna bebloed naar huis. Haar baasje dacht dat de kat een hevige strijd geleverd had met een hond. Ook veeartsen gingen uit van een vechtpartij tot ze plots drie kogels in het lijfje van de kat ontdekten. Verder onderzoek wees uit dat de kat maar liefst negen keer geraakt was door een luchtdrukgeweer.

De kat werd succesvol geopereerd en veeartsen gaan ervan uit dat hij volledig zal herstellen. De politie heeft intussen een onderzoek geopend, schrijft de krant Hallands Nyheter.
15/04/10 14u35

Bron: AD

Steeds minder fietsen gestolen


DEN HAAG - Vorig jaar zijn er ruim een half miljoen fietsen gestolen. Dat zijn er ruim 200.000 minder dan in 2006 toen ongeveer 750.000 fietsen 'van eigenaar wisselden'. In 2008 ging het om 640.000 gestolen rijwielen. Dat blijkt uit cijfers die het ministerie van Binnenlandse Zaken die donderdag zijn gepresenteerd.

In de strijd tegen de fietsendiefstal hebben onder meer de overheid, de fietsenbranche en de politie verschillende maatregelen genomen. De laatste jaren zijn nieuwe fietsen voorzien van een chip in het slot of het frame als uniek kenmerk.

Er is een keurmerk gekomen voor fietsenstalingen en fietssloten. Bovendien komen er steeds meer bewaakte en onbewaakte fietsenstallingen in de stad en bij stations waar fietsen goed op slot kunnen worden gezet.

Ook het fietsdiefstalregister bij de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) bevordert het terugvinden van gestolen fietsen. (ANP)

Bron: AD

Waarom een aswolk zo gevaarlijk is voor vliegtuigen


In heel Europa moeten vliegtuigen aan de grond blijven uit vrees voor de aswolk die na een vulkaanuitbarsting in IJsland door het luchtruim trekt. Maar waarom is een aswolk zoveel gevaarlijker voor vliegtuigen in vergelijking met gewone wolken?

As kan de werking van de motoren ernstig verstoren. Daarnaast zal as ook aan de ventilatie en datasystemen schade toebrengen. De Britse ex-piloot Eric Moody (British Airways) maakte in 1982 zelf mee wat er kan gebeuren in zo'n aswolk. In een Jumbo 747 van British Airways trof hij een wolk in de buurt van Java.

"Het was beangstigend. Alle motoren stopten 14 à 15 minuten met draaien", legt hij uit aan SkyNews. "We wisten niet wat er zou gebeuren. Het was donker buiten. We zochten de wolk die de problemen veroorzaakte, maar we wisten niet dat ze van een vulkaan afkomstig was."

Het vliegtuig daalde van 37.000 naar 12.000 voet. "Pas dan moeten we de wolk verlaten hebben", zegt Moody. "Door een aswolk vliegen is even dodelijk als met ijs op je toestel vliegen." In 1989 vloog ook een vliegtuig van het Nederlandse KLM door een aswolk in Alaska. De motoren vielen eveneens uit, maar werden nadien gelukkig terug opgestart. (gb)

15/04/10 14u56

Bron: HLN

Zeker 24 uur geen luchtvaart boven België door megawolk


Het Belgische luchtruim is sinds 16u30 gesloten. Dat zal zeker nog tot 18 uur morgenavond duren. Neerdalende as van de actieve IJslandse Eyjafjallajokull-vulkaan zorgt voor grote hinder in het luchtverkeer. In heel Noord-Europa worden maatregelen getroffen. Duizenden vluchten zullen aan de grond moeten blijven. De vulkanische aswolk is gevaarlijk voor het luchtverkeer en zou tegen morgen boven Brussel kunnen hangen.


Het Belgische luchtruim blijft al minstens tot 18 uur morgenavond gesloten. Mogelijk zal dat nog langer duren. Brussels Airport had eerder al de beslissing genomen om geen vliegverkeer meer toe te laten tot morgenavond.

Sinds 13 uur is het Britse luchtruim gesloten. Dat zal mogelijk tot zeker 7 uur morgenochtend duren. Voordien hadden belangrijke luchthavens, zoals het Londense Heathrow, al beslist geen vliegverkeer meer toe te laten. Intussen is het luchtruim in grote delen van Noord-Europa gesloten.

Op Schiphol werden al tientallen vluchten geannuleerd. De Nederlandse luchthaven zal rond 19 uur sluiten.

Hele maand
IJsland vreest inmiddels dat de uitbarstingen nog een hele maand kunnen duren. Zo zou de chaos van vandaag zich de komende weken nog kunnen herhalen. Het KMI denkt dat het ergste morgenavond voorbij zal zijn, maar fijn stof zou ook in het weekend nog boven België kunnen hangen. Het is niet duidelijk of dit gevolgen zal hebben voor het luchtverkeer, maar er zijn wel geruchten dat de luchthaven misschien drie dagen dicht moet blijven. Ook vandaag ging het er in de IJslandse vulkaan nog heftig aan toe.

Luchtruim dicht
Het Belgische luchtruim is sinds 16u30 gesloten. Het sluiten van het luchtruim is in België hoogst uitzonderlijk. Een einddatum voor de maatregel is er nog niet. Het zou mogelijk nog minstens tot morgenavond 18 uur duren.

Dat zorgt voor chaos op de luchthaven van Zaventem waar het personeel haar best doet om de gestrande reizigers op te vangen. Ze vragen om begrip, aangezien dit een situatie is die niemand kon voorzien. Het risico om vliegtuigen toch de lucht in te sturen is te groot. Intussen worden veldbedden geïnstalleerd voor passagiers die geen hotel meer vinden of niet naar huis kunnen.

Brussels Airlines raadt al haar reizigers af om nog naar Brussels Airport te reizen. Reizigers kunnen hun vlucht herboeken of een terugbetaling bekomen. De luchtvaartautoriteiten zouden voorlopig uitgaan van een sluiting van het luchtruim tot 22.00 uur. Passagiers kunnen voor meer informatie terecht op het callcenter van Brussels Airlines 078 18 88 89.

Als gevolg van de problemen met de luchtverbinding met Londen is de Eurostar inmiddels volgeboekt. Voor vandaag en morgen zijn er geen ritten meer beschikbaar.

Zonsopgang
Als de wind niet draait, hangt de stofwolk morgenochtend boven Brussel. De vuile stoffen zullen dan wel al verdwenen zijn, waardoor we er niet veel van zullen merken. Wel zou morgen een donkerrode zonsopgang mogelijk zijn. Maar volgens berekeningen van het KMI is de kans klein dat we iets van het spektakel zullen zien.

De wolk is in principe niet gevaarlijk voor de gezondheid. Uiteindelijk zal het stof in de loop van het weekend naar beneden komen. Met de hulp van regen zal de lucht weer schoongespoeld worden.

Schade
De as van een vulkaan bestaat uit verpulverde rotsblokjes en glas en kan hierdoor grote schade toebrengen aan een vliegtuig indien het door dergelijke wolk vliegt. De as kan dan zelfs in de cabine gezogen worden waardoor de passagiers gevaar lopen en de elektronica wordt beschadigd.

Incidenten
In het verleden hebben er al verschillende incidenten plaatsgevonden in het luchtverkeer ten gevolge van vulkaanuitbarstingen. In 1982 kwam een Boeing van British Airways in grote moeilijkheden tijdens de uitbarsting van een vulkaan in Indonesië. De as zorgde voor een storing in de motoren waardoor het vliegtuig 7.000 meter naar beneden viel alvorens de motoren opnieuw konden gestart worden. (kve/vsv/gb)


Bent u als Vlaming gestrand op een buitenlandse luchthaven door de aswolk? Onze collega's van de krant zijn op zoek naar uw verhaal: mail naar redactie@hln.be met vermelding van uw gsm-nummer.

Bron + video: HLN

woensdag 14 april 2010

'Karst Tates werd ontslagen door Willem-Alexander'


DEN HAAG - Karst Tates, de dader van de aanslag op Koninginnedag in 2009, zou in 2003 door kroonprins Willem-Alexander zijn ontslagen als beveiliger van Villa Eikenhorst in Wassenaar. Dat beweert althans bestsellerauteur Tomas Ross.

Ross doet zijn uitlatingen in het weekblad Story. In het blad zegt hij van 'een vooraanstaand persoon die beschikt over contacten in de allerhoogste kringen' te hebben gehoord dat Tates erg boos was op de kroonprins omdat deze hem zou hebben ontslagen.

Het ontslag van Tates zou het gevolg zijn geweest van het verschijnen van foto's van de verbouwing van Villa Eikenhorst in diverse media. Het beveiligingsbedrijf waar Tates werkzaam was werd daarvoor verantwoordelijk gesteld.

Bij de aanslag in Apeldoorn vonden vorig jaar acht mensen, onder wie Tates zelf, de dood. Tien mensen raakten gewond.

De Rijksvoorlichtingsdienst en het Openbaar Ministerie ontkennen echter dat Tates ooit als beveiliger voor de prins heeft gewerkt. "Uit het onderzoek van het OM in 2009 is op geen enkele wijze gebleken dat Tates werkzaam is geweest bij een beveiligingsbedrijf", aldus een officiële reactie.

BRon: AD

Koos H. eist 15 miljoen


AMSTERDAM - Koos H. eist een bedrag dat kan oplopen tot 15 miljoen euro van SBS 6, Endemol en misdaadverslaggever Peter R. de Vries als ook het laatste deel van de trilogie over de seriemoordenaar aanstaande zondag op tv wordt vertoond.

In een nieuw kort geding, dat vrijdag dient in Amsterdam, vragen Koos H.'s advocaten de rechter per vertoond beeld- en geluidsfragment een dwangsom op te leggen van 1 miljoen euro.

In de uitzending van komende zondag klapt Koos H. uit de school over zijn wel zeer persoonlijke contacten met de toenmalig vicepresident van de Haagse rechtbank, die hem bepaalde faciliteiten verleende.

In het geding eisen de advocaten van Koos H. dat het laatste deel van het drieluik over hun cliënt niet wordt uitgezonden, en dat Peter R. de Vries de beelden afgeeft die met een verborgen camera werden gemaakt in de tbs-kliniek waar H. verblijft. Voor het wel op de buis brengen van de reportage, zoals De Vries wil, zou een maximum boetebedrag moeten gelden van telkens 5 miljoen euro voor zowel de zender, producent als de programmamaker.

Peter R. de Vries negeerde afgelopen zondag de uitspraak van de rechter die had bepaald dat de beelden van Koos H., die voor de camera de moord op drie meisjes bekende, niet op tv mochten.

Als de rechter instemt met de hogere dwangsom en SBS 6 en Endemol toch besluiten de uitzending door te zetten, dan kan Koos H. multimiljonair worden. "Als de dwangsom wordt toegekend, dan gaat die naar de eiser toe", aldus mr. Tim de Bont, advocaat van Koos H.

Peter R. de Vries kan zich niet voorstellen dat de rechtbank een dwangsom van miljoenen zal opleggen op de beelden die hij wil uitzenden. "De vorige keer vroegen de advocaten een miljoen euro en dat bedrag heeft de rechtbank gematigd tot 15.000 euro."

Geen nattevingerwerk

"Daar waren goede redenen voor", zei hij gisteren in een reactie. "Dat was beslist geen nattevingerwerk. De rechter kende er een bepaalde waarde aan toe, ik zou het vreemd vinden als de dwangsom nu plotseling op, bijvoorbeeld, 500.000 euro wordt gesteld."

De Vries: "Je kunt je verder afvragen wat nog het te respecteren belang van zijn privacy is. Andere media publiceren volop de foto's van Koos H. Hij zit in een tbs-kliniek en hij komt niet meer bij de bakker en de slager, dus wat is zijn privacybelang nog?"

De misdaadverslaggever kan zich ook niet voorstellen dat hij gedwongen zal worden zijn beeldmateriaal af te staan. Of Endemol en SBS 6 een hogere dwangsom te trotseren, blijft de vraag. Peter R. de Vries: "We zullen naar bevind van zaken handelen."

Bron: de Telegraaf

Meisje overleeft vier dagen in moeras vol alligators


In Florida is de elfjarige Nadia Bloom levend en wel gered uit een moeras vol alligators. Het meisje vertoont uitdrogingsverschijnselen en zit compleet onder de insectenbeten, maar voor het overige is ze ongedeerd. De politie spreekt van een mirakel.


De opgeluchte familie van het geredde meisje.

Nadia Bloom.Nadia was vorige vrijdag de moerassen nabij haar huis in Longwood ingetrokken om een natuurvideo voor school te maken. Het meisje, dat aan de ziekte van Asperger lijdt, verdwaalde in de zogenaamde swamps waar het krioelt van de krokodillen.

Toiletpapier in boom
Er werd een zoekactie op het getouw gezet nadat de fiets en de helm van Nadia werden aangetroffen in de bossen nabij Lake Jesup. Het was James King, een vriend van de familie, die het meisje na vier dagen uiteindelijk vond op een droge plek in de moerassen. De man belde meteen de hulpdiensten, klom in een boom en hing toiletpapier in de kruin om de hulpdiensten te tonen waar ze zich bevonden.

GSM-signalen
De politie stuurde een helikopter uit, maar die kon King en het meisje niet vinden. Uiteindelijk kon hun locatie bepaald worden door de signalen van de gsm van James King. Reddingswerkers hadden twee uur nodig om het meisje weer naar de bewoonde wereld te brengen. (eb)
14/04/10 11u58

Bron: HLN

dinsdag 13 april 2010

Venus nog in leven


PARIJS - De planeet Venus lijkt geologisch nog altijd in leven te zijn, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA op basis van waarnemingen van zijn onbemande sonde Venus Express gemeld.

Aan de hand van de manier waarop zij voor infrarode straling zorgen heeft het Virtis-instrument op de Venus Express relatief jonge lavastromen gevonden, wat aangeeft dat er nog altijd vulkaanuitbarstingen mogelijk zijn op de planeet.

De sterke aanwijzingen zijn gevonden in de vorm van "compositionele verschillen" van het omgevende landschap in drie vulkanische gebieden die geologisch lijken op Hawaii dat bekend staat voor zijn actief vulkanisme. Verondersteld wordt dat door de interactie met elementen in de atmosfeer lavastromen op Venus nog intenser van samenstelling veranderen dan op Aarde, vanwege de hetere en meer dichte atmosfeer die voornamelijk uit CO2 bestaat.

Erupties
Voor de onderzoekers zijn de verschillende samenstellingen van de lavastromen een aanwijzing dat de erupties vrij onlangs hebben plaatsgevonden. Daarmee wordt 2.500.000 jaar geleden bedoeld en waarschijnlijk nog recenter. Mogelijk zijn ze nog altijd actief, zegt ESA. (belga/kve)

Bron: AD

Argentijnse gevangenen misleiden agenten met schapenvacht


BUENOS AIRES - Twee Argentijnse gevangenen zijn erin geslaagd uit een zwaar bewaakte gevangenis te ontsnappen en ruim een week uit handen van de politie te blijven door zich als schaap te vermommen. Beide mannen zaten een straf uit voor een overval.

Maximiliano Pereyra (25) en Ariel Diaz (28) stalen, nadat ze uit de gavangenis ontsnapt waren enkele schapenvachten bij een lokale landbouwer. Dankzij de vachten en koppen konden ze de ruim 300 agenten die naar hen op zoek waren, meer dan een week lang misleiden.

Buurtbewoners lieten de politie uiteindelijk weten dat ze het duo 's nachts hadden zien rondlopen in de velden. "Ze hadden grijze kledij aan en over hun rug en hoofden hadden ze de schapenvachten- en koppen getrokken", getuigt een landbouwer.

Volgens de agenten duurde de zoektocht zolang omdat het bijna onmogelijk was de twee te onderscheiden van de duizenden andere schapen in de velden.

Bron: AD

Meisje spreekt Duits na coma

SPLIT (KROATIË) - Een 13-jarig meisje uit Kroatië is na een coma in staat vloeiend Duits te spreken. Haar moedertaal is ze echter helemaal verleerd.

Sandra Ralic, uit de stad Knin (Zuid-Kroatië) was onlangs op school begonnen met Duitse lessen. Ze keek Duitse tv en las Duitse boeken om beter te worden, maar sprak de taal volgens haar ouders 'lang niet vloeiend'. Dat meldt The Telegraph.

De puber lag slechts 24 uur in coma, maar is niet meer in staat om Kroatisch te spreken. Wel kan het meisje nu vloeiend Duits. "We weten niet hoe een brein reageert op een coma", aldus ziekenhuisdirecteur Dujomir Marasovic. "Er zijn zaken bekend waarbij comatueuze patiënten bij het ontwaken ineens een andere taal spreken. Sommigen spraken zelfs bijbelse talen die onder meer in het oude Egypte werden gesproken."

Er zijn ook gevallen bekend waarbij mensen na een coma plotseling een ander accent kregen. Die stemvervorming ontstaat volgens wetenschappers door het 'Foreign Accent Syndrome', dat vaker optreedt bij patiënten die door een ongeluk hersenbeschadiging oplopen

Bron: de Telegraaf

maandag 12 april 2010

Ziekenhuis gaat zelf radioactiviteit opwekken


DEN BOSCH - Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch gaat binnenkort vermoedelijk aan de slag met een zelf ontwikkelde methode die het acute tekort aan isotopen kan halveren.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg had dat tot dusver verhinderd. Het ziekenhuis is na juridisch advies overtuigd geraakt dat kleinschalige bereiding van het alternatieve radioactieve element rubidium is toegestaan, aldus de betrokken geneeskundige en de ziekenhuisdirectie maandag.

Medische isotopen (radioactieve materialen) worden gebruikt om van buitenaf naar de werking van organen te kijken. De patiënt krijgt een lichtradioactieve stof toegediend. Met een PET-scanner is de reactie in het lichaam te zien. Het tekort aan isotopen is ontstaan doordat de kernreactor in Petten een half jaar stilligt voor onderhoud. 'Petten' is wereldwijd goed voor de productie van een derde van alle isotopen.

Nucleair geneeskundige Roel Claessens van het Bossche ziekenhuis ontwikkelde zelf een apparaat dat snel, relatief schoon en goedkoop rubidium opwekt. Het radioactieve element is in Europa niet te koop en een uitstekend alternatief voor hartonderzoek, legde Claessens maandag uit.

,,Ik ga het zelf opwekken'', dacht Claessens in 2006 met zijn achtergrond als radiochemicus. Hij slaagde erin om een betere versie te bouwen dan de generator dat Amerikanen al jaren gebruiken maar niet willen verkopen. In januari 2008 stuurde hij een verzoek om medische toepassing van rubidium ondertekend door de hoogste baas van het ziekenhuis naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

En terwijl ziekenhuizen schreeuwden om isotopen, bleef het lang stil. U heeft een fabrikantenvergunning nodig, reageerde de inspectie uiteindelijk. Claessens en de advocaat van het ziekenhuis wijzen echter op de geneesmiddelenwet die een uitzondering maakt voor productie op kleine schaal. ,,Ik werd aan het lijntje gehouden'', zegt de geneeskundige nu.

Juridisch heeft de inspectie geen poot om op te staan, zal de advocaat binnenkort rapporteren aan de ziekenhuisdirectie. Claessens dreigt zijn uitvinding al te gaan gebruiken. ,,We willen heel graag beginnen als de patiëntveiligheid niet in het geding is'', reageert lid van de raad van bestuur Gita Gallé. Binnenkort gaat een vergunningaanvraag de deur uit. Ziekenhuizen in het hele land volgen de vorderingen, zegt Claessens. (ANP)

Bron: AD

'Baas mag zich bemoeien met leefstijl werknemer'


AMSTERDAM - Driekwart van de Nederlandse werknemers vindt dat de baas zich mag bemoeien met de leefstijl van ongezonde medewerkers. 40% meent dat de baas dit zelfs verplicht is. Dit concludeert Intomart GfK in een onderzoek in opdracht van BNR Nieuwsradio en zorgverzekeraar CZ.

Twee op de drie werknemers en meer dan de helft van de werkgevers vindt dat het bedrijf medeverantwoordelijk is voor de vitaliteit van het personeel. De werkgever zou moeten zorgen voor goede werkplekken, flexibele werktijden of een fietsenplan. 10% vindt dat gebrek aan vitaliteit reden is voor ontslag. (Novum)
12/04/10 08u08

Bron: AD

Geld tellen is een pijnstiller


SAINT PAUL - Het tellen van cash geld vermindert pijn, of je nu rugpijn, hoofdpijn of maagpijn hebt. Sterker nog, geld zou zelfs pijn kunnen voorkomen. Dat lijkt de conclusie van een Amerikaans onderzoek aan de universiteit van Minnesota.

Voor het onderzoek werd aan studenten gevraagd om een pak geld te tellen. Sommige pakken bevatten 80 briefjes van 100 dollar, andere 80 briefjes blanco papier. De studenten werd verteld dat onderzocht werd hoe goed ze met de briefjes konden omgaan.

Vervolgens werd hen gevraagd om de handen in een kom warm water te dompelen en te beschrijven hoe pijnlijk dit was. Tegelijk werd getimed hoelang ze hun hand in het water konden houden.

Wie echt geld had geteld kon het langer volhouden en ervoer minder pijn dan wie blanco briefjes had geteld. De verklaring zou zijn dat briefjes en munten pijn verjagen omdat het gevoelens van eigenwaarde en zelfstandigheid versterkt.

Eerdere studies toonden al aan dat mensen met een hoog zelfbeeld meer pijn kunnen verdragen.

Bron: AD

België boos over 'invasie' Nederlandse militairen


BRUSSEL - Het Nederlandse leger heeft afgelopen weekeinde voor onrust gezorgd over de grens in België. In het plaatsje Bocholt in Belgisch Limburg belden tientallen ongeruste mensen naar de politie omdat ze ratelende geweren hoorden.

Het geweervuur was afkomstig van dertig Nederlandse militairen die net over de grens een oefening hielden. De Belgische politie legde de oefening stil en schreef een proces-verbaal uit. Dat meldt de krant Het Belang van Limburg.

De Belgen zijn verontwaardigd omdat zij niet op de hoogte waren gebracht van de oefening die zaterdag rond zes uur 's ochtends plaatsvond. Defensie in Nederland spreekt dat tegen. De oefening zou meer dan een jaar geleden al zijn aangekondigd. (ANP)

12/04/10 10u45

Bron: AD

Tweederangs burger door chronische ziekte?

Vandaag kreeg ik een brief dat mijn aanwezigheid in een activiteitencentrum voor mensen met een lichamelijke handicap betaald moet gaan worden door mijzelf; 'een eigen bijdrage' noemen ze dat. Het grote inleveren is begonnen, ook het project waar ik woon moet eraan geloven. De zorg die we nu krijgen is echt fantastisch, maar als het aan Den Haag ligt, wordt ook dat minder. Je krijgt in 2012 een x-aantal uren per week zorg, kom je eroverheen, dan moet je gaan betalen.

Waar denkt men in Den Haag waar wij, die leven van een wao-uitkering, al dat geld vandaan gaan halen? Straks betaal ik alleen nog voor zorg, maar eten en drinken heb ik dan niet meer. Denken de dames en heren daar ooit wel eens na over wat al deze maatregelen voor mijn gezondheid betekenen?

Door het hoge onzekerheidgehalte van mijn lichamelijke en geestelijke verzorging in de toekomst ga ik hard achteruit. Wat moet er van mij worden als er geen goede zorg meer is? Ik heb het gevoel dat ik een tweederangs burger ben. En dat ik een beperking heb, is niet mijn schuld, maar van een grote vrachtwagen vol puin die door het rode licht reed. Hij maakte de fout en ik word ervoor gestraft door die 'piep' in Den Haag.

Laat mij met rust en laat mij niet kapot gaan aan uw bezuinigingsdrang. Of bezuinig de hoge heren op een zorgkantoor weg of al die managers die tussen mij en en die hoge heren in staan, want zij kosten meer dan ik en ze lossen weinig op. En het kabinet zit vol met 'christenen', hun moet toch geleerd zijn hun naaste lief te hebben, of lees ik de verkeerde bijbel?

Ludovica Bulters, Zoetermeer


Bron: de Telegraaf

zondag 11 april 2010

Meer dan 1400 berichten op mijn blog

Dit blog bestaat al sinds 2008. Er staan nu al meer dan 1400 opmerkelijke berichten uit het nieuws op. Als u een paar uur vrij bent kunt u mijn blog doorlopen en deze opmerkelijke en bijzondere berichten bekijken.

Veel leesplezier.

Pak maakt van gewone mensen superhelden

Vindingrijke Japanse ingenieurs ontwierpen een pak dat elke drager ervan supersterk maakt, meldt the Sunday Telegraph.

Armen en benen
Het gaat om een kostuum dat bestaat uit metaal en plastic en is uitgerust met een achttal elektrische motoren, die de kracht van armen en benen opvoert, en met sensoren die bewegingen registreren en dankzij stemherkenning reageren op bevelen van de drager. Die kan zijn natuurlijke kracht met liefst 62 procent opdrijven.

Minder pijn
Hoewel industriële robots in Japan al lang bestaan, kan het pak een nieuwe doorbraak vormen omdat arbeiders die het dragen veel minder vermoeidheid en fysieke pijn zullen voelen. Wanneer je in zo'n pak je knieën buigt bijvoorbeeld, wordt de vereiste spierkracht gehalveerd en ook het hurken wordt een fluitje van een cent.

10.000 euro
Deze 'sterkmaker' is een geesteskind van professor Shigeki Toyama en zijn medewerkers aan de Universiteit voor Landbouw en Technologie in Tokio. Het gaat hier niet om een utopisch uitvinding, want de professor denkt zijn "superpak" nog voor het einde van het jaar op de markt te brengen. In eerste instantie weliswaar met een respectabel prijskaartje, namelijk ongeveer 10.000 euro. Toyama hoopt dat massaproductie zal leiden tot een halvering van die prijs. (belga/ep)

Bron: HLN

Pitbulls bijten testikels van baby af


In Californië hebben twee pitbulls de testikels van een zes maanden oud jongetje afgebeten. De baby zat thuis vastgegespt in zijn autostoeltje. Zijn moeder en haar vriend bevonden zich op het moment van het tragische ongeval in een andere kamer van het appartement. Dat meldt CBS.

Luier verscheurd
In de kamer van de baby zaten ook de twee pitbulls des huizes. Zij vielen het kind aan, verscheurden zijn luier en beten zijn scrotum af. Het jongetje werd naar het ziekenhuis gebracht. Zijn testikels konden niet meer gered worden.

Hoederecht kwijt
De moeder, de 22-jarige Carrie McKinney uit Murrieta, is voorlopig het hoederecht over haar baby ontnomen. Zij riskeert een veroordeling voor misdadige verwaarlozing. De twee pitbulls zullen afgemaakt worden. (eb)

Bron: HLN

Twee gevechtsvliegtuigen maken jacht op UFO?


Is dit een UFO die achternagezeten wordt door twee gevechtsvliegtuigen? De video zou zijn gemaakt van bij een tankstation aan de M5 in West Midlands in het Verenigd Koninkrijk.

Het voorwerp lijkt alvast op wat de mens gemeenzaam een UFO is beginnen noemen. De videomaker focust ook op twee gevechtsvliegtuigen in het zog van de UFO. Nick Pope, voormalig medewerker van de Britse Defensie en UFO-expert, zei aan The Sun: "Dit is één van de beste video's ooit die hij zag".

"Het zou om een soort testvlucht kunnen gaan van een geheim project, maar dat doe je normaal niet overdag. Dit kan dus even goed 'the real thing' zijn, een UFO in ons luchtruim en een militair toestel dat opgeroepen werd om het te onderscheppen, nadat de UFO op de radar gespot werd."

Het Britse leger bevestigt dat het inderdaad een gevechtsvliegtuig zou inzetten om elke bedreiging via het luchtruim te bestrijden, maar wil geen commentaar geven op de beelden van deze video, die werd geschoten door een anonieme cameraman. (jv)

Bron en video: HLN