Translate

zaterdag 10 april 2010

Vleermuizen krijgen eigen landingsbaan


AMSTERDAM - De gemeente Enschede is bezig met de aanleg van een landingsbaan voor vleermuizen.


Het gaat om een kolonie die huist in het gebied Hoge Boekel, aan de rand van de stad. Op weg naar hun voergebied maakten de diertjes tot voor kort een tussenlanding in een groep bomen.

Omdat deze bomen zijn gekapt en het voortbestaan van de kolonie in gevaar dreigde te komen, heeft de gemeente besloten tot de aanleg van een nieuwe 'landingsstrip'. Het gaat om enkele tientallen eiken. Met de aanleg is volgens gemeentewoordvoerder Michael Haase 25.000 euro gemoeid: "Voor de bomen, en voor een passende aankleding in het landschap."

Bron: de Telegraaf

Adoptierel tussen VS en Rusland

MOSKOU - Rusland wil een voorlopige stop van alle adopties van Russische kinderen door Amerikaanse ouders. Aanleiding is dat een Amerikaanse moeder haar Russische adoptiekind alleen op een vlucht naar Moskou heeft gezet, omdat het kind haar niet beviel. Dat meldden Amerikaanse en Russische media.

Het 7-jarige jongetje was legaal uit een weeshuis in Siberië geadopteerd. Volgens zijn adoptiemoeder is het kind echter gewelddadig, psychisch niet in orde en is ze misleid door het weeshuis.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, heeft geëist dat beide landen eerst een bilateraal verdrag over de voorwaarden van adopties tekenen, voordat de procedures weer doorgang kunnen vinden.

Amerikaanse ouders adopteren na China en Guatemala het vaakst uit Rusland. In 2009 gingen 1586 Russische wezen naar hun nieuwe ouders in de VS. (ANP)

Bron: AD

Binnen 20 jaar lijdt 1 op 2 aan hooikoorts


LONDEN - De helft van de bevolking kan de komende 20 jaar aan hooikoorts lijden, zo waarschuwen Britse experts. De toenemende luchtvervuiling in de steden voedt de symptomen van niezen, een loopneus en prikkelende ogen.

Volgens het Hay Fever Health Rapport zal het aantal patiënten in 2030 verdubbeld zijn. Dat heeft ook economische implicaties: tijdens het hooikoortsseizoen zullen meer mensen een arts moeten raadplegen en moeite hebben om nog te werken. Ook voor de examentijd, die in het midden van de piekmaanden vallen, kan het vervelende consequenties hebben.

Een recent onderzoek toont aan dat er een verband bestaat tussen allergie en stress. Wie last heeft van stress, maakt meer kans op ernstige klachten. Ook bleken mannen meer last te ondervinden van de symptomen dan vrouwen. Hooikoortspatiënten in de steden omschrijven hun symptomen erger en ondraaglijk dan de patiënten op het platteland.

Volgens onderzoeker-professor Jean Emberlin kunnen allergische symptomen later in het leven starten, meer mensen ontwikkelen hooikoorts op middelbare leeftijd. De symptomen kunnen verzacht worden door preventief geneesmiddelen te nemen.

Bron: AD

Lijkwade van Turijn tentoongesteld


TURIJN - De Lijkwade van Turijn is zaterdag voor het eerst in tien jaar weer tentoongesteld. Lange rijen wachtenden vormden zich van mensen die een blik wilden werpen op de lijkwade, waarvan christenen denken dat die van Jezus is geweest. Anderen doen de lijkwade af als een middeleeuws fabeltje.

Vrijdagavond hadden al anderhalf miljoen mensen zich aangemeld om drie tot vijf minuten de tijd te krijgen om het stuk linnen te bezichtigen. De wade wordt achter kogelvrij glas, in een klimaat gecontroleerde kast, getoond.Het Vaticaan zelf durft het niet aan de authenticiteit van de lijkwade te claimen, maar noemt het een krachtig symbool van het lijden van Christus.

Vorig jaar meende een onderzoeker van het Vaticaan wel in de vorm van een vervaagde tekst op het kleed bewijs te hebben gevonden dat het inderdaad om de lijkwade van Jezus zou gaan.

Deskundigen hebben met koolstofdatering vastgesteld dat het linnen afkomstig is uit de dertiende of veertiende eeuw en dat het dus om middeleeuwse namaak gaat. Hun onderzoek verklaarde echter niet hoe de afbeelding op het kleed -van een man met wonden die lijken op die van Christus- is ontstaan. (Novum/AP)
10/04/10 18u31

Bron: AD

Amerikaan mag kiezen: injectie of vuurpeloton

SALT LAKE CITY - De 49-jarige Ronnie Gardner, een Amerikaanse terdoodveroordeelde, moet binnen de twee weken beslissen of hij om het leven wil komen door een dodelijke injectie of het vuurpeloton. De staat Utah, in het westen van de Verenigde Staten, maakt nog gebruik van beide methodes.

"We hebben informatie gevraagd en gekregen over beide procedures", vertelt de advocaat van de terdoodveroordeelde. Eens Gardner een keuze gemaakt heeft, zal een executiedatum vastgelegd worden.

Utah is de enige Amerikaanse staat die veroordeelden nog heeft gefusilleerd sinds de herinvoering van de doodstraf in 1976. Het vuurpeloton wordt normaal niet meer gebruikt, behalve wanneer de veroordeelde voor 2004 de wens heeft uitgedrukt van de methode gebruik te willen maken.

En dat is het geval bij Gardner, die in 1985 ter dood veroordeeld werd voor doodslag op een advocaat tijdens een ontsnappingspoging uit een rechtbank waar hij moest terechtstaan voor een gewapende overval.

In de VS worden terdoodveroordeelden meestal omgebracht met behulp van een dodelijke injectie. Een terdoodveroordeelde, Larry Bill Elliott, vroeg in 2009 om te sterven op de elektrische stoel in Virginia. (CBR)
10/04/10 09u40

Bron: AD

vrijdag 9 april 2010

Demonstranten verstoren show Uri Geller


AMSTERDAM - Zo'n vijftig demonstranten hebben donderdagavond in Hoogeveen het optreden van Uri Geller en Rob & Emiel geprobeerd tegen te houden omdat de mentalist over kwade krachten zou beschikken.


De demonstranten blokkeerden de ingang van Theater De Tamboer, waar het trio om acht uur zou optreden.

Rob Mollien van het duo Rob & Emiel vertelt: "Het was een groep van ongeveer vijftig mensen die al om half zeven rondom het theater liepen. Tegen de tijd dat de show begon zijn ze hand in hand voor het theater gaan staan. Ze hebben geprobeerd om de deuren te blokkeren."

Uri Geller kwam zelf rond kwart voor acht aan en was stomverbaasd.

Rob betreurt dat de demonstranten de mentalist van kwade intenties verdenken :"Ik denk dat deze mensen geen idee hebben wat we doen. Ons werk heeft niets met religie te maken. Wij maken slechts gebruik van neurolinguïstisch programmeren en hypnose. Sterker nog: Uri wijst er juist op dat kinderen niet moeten gaan roken en drinken. En dat ze positief moeten denken. Daar kan toch niemand tegen zijn. Het liefste had ik ze allemaal uitgenodigd om de show te laten zien. Nu werden we keihard veroordeeld. Dat vind ik niet tof."

Het optreden is uiteindelijk wel gewoon op tijd van start gegaan.hypnose, theater, mentalist

Bron: de Telegraaf

Soldaat overleeft kogel in schedel


BAGRAM - Na een levensgevaarlijke operatie van vijf uur is een soldaat verlost van een zeer explosieve kogel, die elk moment zijn hoofd kon opblazen en het medische team daarbij kon doden.

De soldaat van het Afghaanse leger was geraakt door de Taliban-kogel en werd met spoed naar een operatiekamer vervoerd. Toen daar bleek dat er sprake was van explosief materiaal in de kogel, werd al het personeel dat niet essentieel was bij de operatie geëvacueerd.

De explosieve kogel was krachtig genoeg om het gehele medische team te doden, maar de moedige artsen wisten het projectiel veilig te verwijderen. Daarna werd het direct onschadelijk gemaakt door gealarmeerde bomexperts, meldt The Sun.

De soldaat liep een ernstige hersenbeschadiging op, maar overleefde het wel.

Bron: de Telegraaf

Claim tegen speeltuin om hoofddoekje


HAARLEM - Een vrouw uit Heerhugowaard eist een schadevergoeding van € 11.000 van speeltuin Linnaeushof in Bennebroek na een ongeluk waarbij haar hoofddoek verstrikt raakte in een speeltoestel.

De vrouw uit Heerhugowaard maakte in 2007 een uitstapje met een islamitische vereniging . Bij het karten raakte haar hoofddoekje los, zo blijkt uit een tussenvonnis van de rechtbank in Haarlem. Het doek wikkelde zich rond de achteras en knelde haar luchtpijp af. Ze moest naar het ziekenhuis worden overgebracht.

De moslima verwijt de speeltuin onvoldoende veiligheidsmaatregelen en toezicht, meldt het Noord-Hollands dagblad.

Bron: de Telegraaf

Intel stelt software voor die gedachten kan lezen


Gedachten lezen is niet langer het alleenrecht van waarzegsters en andere paranormaal begaafden nu de technologische vooruitgang in dit domein een steeds hogere vlucht neemt.

Chipsfabrikant Intel stelde gisteren in de New Yorkse wijk Manhattan een aantal innovaties voor, waaronder software die hersenscans gebruikt om te achterhalen waar mensen over denken. De software baseert zich op MRI-scans om te zien welk deel van de hersenen geactiveerd wordt terwijl iemand aan iets denkt.

Verwezenlijking
Dean Pomerleau, onderzoeker bij Intel, waarschuwt dat de technologie nog in volle ontwikkeling is, maar kan al op een opvallende verwezenlijking bogen. De software 'weet', met een accuraatheid van 90 procent, aan welke van twee mogelijke woorden iemand denkt.

Op termijn ziet Pomerleau tal van praktische toepassingen voor de nieuwe technologie. Zo zou ze zwaar gehandicapte mensen kunnen helpen om te communiceren, of een eerste stap kunnen zetten om apparaten te bedienen met onze gedachten. (tw)

Bron: HLN

Baby overleeft op miraculeuze wijze aanrijding in eigen huis

Een Australische baby van 12 maanden heeft op miraculeuze wijze een aanrijding van een auto in zijn eigen huis overleefd. Het jongetje was gewoon aan het spelen in de huiskamer toen plots een auto het huis in een buitenwijk van Adelaide ramde en over de baby reed. Als bij wonder liep het ventje geen zware verwondingen op.

Aan het stuur van de rode Commodore zat een 17-jarige leerling-chauffeur. Hij wordt ondervraagd door de politie voor verscheidene verkeersinbreuken.

Er waren vier kinderen en een vrouw in huis toen de crash zich voordeed. De vrouw is de mama van de baby. Zij paste op de drie andere kindjes als onthaalmoeder. Een tweejarig meisje moest ook naar het ziekenhuis ter controle. De twee overige meisjes, van vijf en zeven, bleven ongedeerd.

Foto's van het drama tonen de enorme impact van de crash. De buiten- en binnenmuur werden verwoest en de auto kwam pas enkele meters verder IN het huis tot stilstand. De wagen reed letterlijk over de baby, die op de grond aan het spelen was in de voorkamer. Het chassis heeft hem nauwelijks geraakt en dat is het enorme geluk van het jongetje geweest. (jv)

Bron: HLN

donderdag 8 april 2010

Australiër springt met motor over Kanaal van Korinthe


DALAMAN - Eén van de bekendste motorcrossers ter wereld, de Australiër Robbie Maddison, is vandaag met zijn crossmotor over het 85 meter brede Kanaal van Korinthe gesprongen. De 'gekke' Australiër had zijn sprong over het 100 meter diepe kanaal reeds lang gepland, aldus de lokale radio.

De sprong werd mogelijk gemaakt door twee schansen, die aan beide kanten van het kanaal naast een brug werden geïnstalleerd. Honderden toeschouwers waren getuige van de sprong. De 38-jarige gebruikte daarvoor een 500cc motor en nam een aanloop van ongeveer 400 meter.

Het Kanaal van Korinthe werd gebouwd op het einde van de negentiende eeuw. Het is 6,3kilometer lang en scheidt de Griekse Peloponnesus van het Griekse vasteland.

Bron + video: AD

Meer kans op hartafwijking bij kind van dikke moeder


Vrouwen die tijdens hun zwangerschap extreem zwaarlijvig zijn (obees of een BMI van minstens 30), hebben meer risico om een kind met een aangeboren hartafwijking ter wereld te brengen. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie.

Volgens het Nationale Gezondheidsinstituut (NIH) wees onderzoek uit dat het gemiddeld risico bij obese vrouwen verhoogt met 15 procent. Hoe dikker de moeder, hoe groter het risico. Bij extreme obesitas (een BMI van 35 of meer) ligt het risico zelfs 33 procent hoger.

Beetje te dik geen probleem
Vrouwen die minder extreem zwaarlijvig zijn, hebben nog steeds 11 procent meer risico op een baby met een aangeboren hartafwijking. Maar vrouwen die gewoon een beetje te dik zijn, moeten zich volgens de onderzoekers geen zorgen maken. Ongeveer 8baby's op 1.000 worden geboren met een hartafwijking.

Het onderzoek in de VS baseert zich op de moeders van 7.392 zieke kinderen, die werden vergeleken met mama's van 56.000 baby's zonder problemen. (afp/adv)
08/04/10 06u50

Bron: HLN

Mysterieuze cirkels verschijnen op radarsysteem


Bij het Australische Bureau voor Meteorologie zit men met het digitale equivalent van de graancirkels: op het nationale radarsysteem duiken mysterieuze patronen op. Dat meldt de Australische Daily Telegraph.


De vreemde patronen waren voor het eerst te zien op 15 januari van dit jaar, toen een witte ring boven het westen van het land zichtbaar was. Volgens satellietbeelden was er op dat moment geen wolkenveld boven het gebied, hoewel landbouwers uit de streek over een 'onwaarschijnlijk warme' dag spraken - januari is hoogzomer Down Under.

Spiraalvormige kleuren
Een week later dook er op de radarbeelden boven Broome een eigenaardige rode ster op, en rare spiraalvormige kleuren boven Melbourne. Ook daarna gaven de beelden mysterieuze oatronen weer: soms zien ze er uit als rode sterren, dan weer als vurige ringen of witte cirkels.

Het hoeft niet te verbazen dat de beelden online voor een resem complottheorieën zorgen. Dat er nog geen officiële verklaring is waarom de radar zulke vreemde patronen oppikt, voedt de speculatie alleen maar.

Hoewel het Bureau niet wenst te reageren op vragen om de beelden toe te lichten, geeft het wel toe dat er een paar dingen fout open op haar website. Sindsdien staat er een boodschap boven haar sectie met radarbeelden, die waarschuwt dat er 'occasioneel interferentie op data' kan voorkomen.

Experimenten
Verschillende websites trokken al een blik complottheorieën open, gaande van buitenaardse inmenging over geheime militaire proeven tot pogingen van de overheid om het weer te beïnvloeden.

Eén theorie die nogal wat navolging krijgt, is dat het Pentagon zijn 'High Frequency Active Auroral Research Program' (HAARP) uitbreidt. Dat Amerikaanse legerproject, gebaseerd in een afgelegen researchbasis in Alaska, verricht onderzoek naar de ionosfeer. Het richt zich daarbij op hoogfrequente elektromagnetische bestraling van de ionosfeer, waardoor deze kan worden vervormd. Hiermee hoopt men inzicht te krijgen in het effect van zonnevlammen op radiocommunicatie en raketdetectiesystemen te verbeteren.

Sommige bronnen stellen dat HAARP daarnaast ook bezig is met gesofisticeerde manieren om weersomstandigheden aan te passen, en dat dergelijke tests ook worden uitgevoerd in een geheime basis nabij Exmouth, in West-Australië. (tw)

Bron: HLN

Nu al 33 graden in New York


Enkele weken geleden lag er nog een dik pak sneeuw in New York, maar nu heeft de Amerikaanse stad al met zomers weer te maken. Gisteren liep de temperatuur zelfs op tot 33 graden. Dat is een absoluut record, het vorige lag op 31 graden Celsius in 1929.

Normaal ligt de temperatuur in deze periode van het jaar rond 15 graden, een beetje zoals bij ons. Vandaag zakt de temperatuur wel al tot 26 graden en de komende dagen haalt het kwik er geen 20 graden meer. Toch kon New York dus even genieten van een uitzonderlijk vroege 'zomerprik'. En dat na de sneeuwellende van de voorbije winter. (gb)

Bron: HLN

woensdag 7 april 2010

Koppel vindt baby in sneeuw


AMMARNAS - In het Zweedse Ammarnäs heeft een jong koppel een baby gevonden in de sneeuw. Het jonge stel reed op een sneeuwscooter bijna over de baby heen.

"We dachten eerst dat er een pop voor onze sneeuwscooter lag. Pas later zagen we dat het een baby was, hij lag te slapen", vertelt Christian Karlsson (19) aan de krant Västerbottens Folkblad.

Even later merkte hij samen met zijn vriendin twee mannen op. Ze liepen op ski's en trokken een slee. "We vroegen de mannen of ze de baby kenden. Een van hen knikte bevestigend en zei dat het plots zo stil geworden was", aldus Karlsson.

Het kille optreden van de vader heeft het jonge stel aangegrepen. Het leek alsof de man helemaal niet blij was. "We hebben geluk gehad. Hadden we iets harder gereden dan hadden we nooit op tijd kunnen stoppen", besluit Nathalie Kyrk (17).

07/04/10 10u12

Bron: AD

Familie krijgt dode moeder twee keer terug


WENEN - Een familie in het Oostenrijkse Tirol heeft de gestorven moeder van het gezin twee keer teruggekregen van een anatomisch instituut. De nabestaanden ontvingen kort na elkaar twee kisten met daarin de stoffelijke resten van de vrouw.

De moeder had haar lichaam ter beschikking gesteld aan de wetenschap. Het instituut in Innsbruck verrichtte enkele jaren onderzoek en gaf de overblijfselen in een verzegelde kist terug. Maar wel twee keer.

De familie ontving in december de eerste kist, die direct werd gecremeerd. De as kwam in het familiegraf. In maart kreeg het gezin echter een nieuwe brief met het verzoek de overblijfselen van de moeder op te halen. De familie nam het zekere voor het onzekere en liet ook deze kist bezorgen.

Het instituut wil door een intern onderzoek opheldering verschaffen, meldden Oostenrijkse media woensdag. (ANP)

07/04/10 19u20

Bron: AD

Kind van parttime werkende moeder gezonder


AMSTERDAM - Kinderen van moeders die parttime werken hebben minder kans op overgewicht dan kinderen van vrouwen die fulltime of helemaal niet werken.

Dat bleek uit een studie van het Murdoch Children’s Institute in samenwerking met de University of New England en de Australian National University, meldt Daily Mail. In het onderzoek werd gekeken welke invloed uren betaald werk van moeders hebben op de levensstijl en het gewicht van kinderen tussen 4 en 7 jaar.

Kinderen van moeders die parttime werken bleken minder kans te hebben op overgewicht. Ze keken ook minder televisie, aten minder junk food en waren meer lichamelijk actief dan kinderen van huismoeders of moeders die fulltime werken.

Volgens professor Jan Nicholson bewijst het onderzoek dat parttime werk een positieve impact heeft op moeders met jonge kinderen. ”Wat we zien is dat moeders die parttime werken beter hun werk- en privéleven in balans houden. En daarmee houden ze ook de eetgewoonten en activiteiten van hun kinderen in de gaten, wat directe voordelen oplevert voor de gezondheid van de kinderen.”

Het is minder duidelijk waarom kinderen van huismoeders dezelfde kans op overgewicht hebben als kinderen van moeders die fulltime werken. Nicholson: ”Het zou kunnen dat parttime werkende moeders die privé en werk moeten combineren, meteen iets met hun kinderen ondernemen dat nuttig is voor hun gezondheid.”

Bron: de Telegraaf

De compacte tas verovert de straat


AMSTERDAM -
In Utrecht ging VROUW de straat op om te kijken hoe het er met de handtas voor staat. Seizoenenlang wordt er een kleinere handtas gepromoot op de catwalk, maar grote tassen bleven geliefd. Groot was onze verbazing dat we in de Domstad voornamelijk compacte exemplaren zagen.

Bron: de Telegraaf

Hongerige Russen eten meisje


ST. PETERSBURG - Twee beschonken Russen hebben een 16-jarig meisje verdronken en haar deels opgegeten. In de rechtbank gaven ze toe 'hongerig' te zijn geweest...

De twee Russen dienden het vlees van het meisje op met aardappels en serveerden het gerecht ook aan een nietsvermoedende huisgenoot. Dat meldden Russische media.

De rechtszaak tegen Maxim Golovatskikh en Yury Mozhnov moest dinsdag worden uitgesteld toen een van de juryleden onwel werd na het zien van foto's van het incident.

Het meisje, de 16-jarige Karina Barduchian, zou verliefd zijn geweest op een van de mannen. Op 19 januari ging ze voor een feestje naar zijn huis, dat hij deelde met de andere verdachte kannibaal.

De vrouwelijke huisgenoot werd in de nacht na het feestje wakker van geluiden uit de badkamer en besloot poolshoogte te nemen. Een van de mannen hield haar echter tegen. De volgende dag kreeg ze een maaltijd met vlees voorgeschoteld. Later bleek dat dat vlees afkomstig was van het slachtoffer, verklaarde Ekaterina Zinoveya tijdens de zitting.

Tegenover de rechter verklaarden de mannen hongerig en dronken te zijn geweest. De rest van het lichaam van de tiener dumpten Russen in afvalbakken.

Bron: de Telegraaf

28 jaar oude gamescore verbroken


AMSTERDAM - De 41-jarige John McAllister uit de Amerikaanse stad Seattle is het gelukt om een gamescore te verbreken die al 28 jaar vast stond.

McAllister wist een score neer te zetten van 41.338.740 in de Atari-game Asteroids. Dat is maar 2.300 punten meer dan het vorige record, dat in 1982 door Scott Safran. McAllister heeft er 58 uur gedaan om het nieuwe record te halen.

De nieuwe score moet nu alleen nog erkend worden door Twin Galaxies, de organisatie die wereldrecords in games bijhoudt

Bron: de Telegraaf

Geadopteerde broers blijken buurmannen


CORNER BROOK (CANADA) - Twee Canadese mannen die bij hun geboorte werden opgegeven ter adoptie, ontdekten na jaren zoeken naar hun biologische familie in dezelfde straat te wonen...

De verrassing kwam toen een van de mannen, Tommy Larkin, telefonisch contact had met het adoptiebureau over de identiteit van zijn broer. "Die mevrouw gaf me zijn naam en vroeg steeds of ik hem kende", zegt Larkin tegen een Canadese krant. "Ik zei van niet, maar ze bleef maar doorvragen of ik het zeker wist."

Toen de medewerker van het adoptiebureau vroeg of het adres van zijn broer hem dan bekend voorkwam, reageerde Larkin met de woorden: "Ja, ik kijk nu recht tegen dat huis aan."

De 30-jarige Tommy Larkin en 29-jarige Stephen Goosney bleken al zeven maanden buren te zijn in Corner Brook in de Canadese provincie Newfoundland. "Het is nogal overdonderend", reageert Goosney. "We zien elkaar nu iedere dag en hebben behoorlijk wat tijd in te halen."

Bron: de Telegraaf

Het grootste konijn ter wereld


WORCESTER - Darius uit Groot-Brittannië is 's werelds grootste konijn. Darius is 130centimeter lang, weegt 24 kilo en eet op een dag twaalf wortels, twee kommen konijnenvoer, drie appels, kool en hooi.

Het dier is pas een jaar oud en zal naar verwachting nog een half jaar door blijven groeien. "Wanneer hij uitgegroeid is, zal hij pas echt groot zijn", aldus fokker Annette Edwards tegen de Britse krant Daily Mail.

"Hij rent af en toe rond en heeft een enorme eetlust. Blijkbaar werkt die combinatie erg goed bij hem", zegt Edwards, die de vier grootste konijnen van de wereld thuis in het Britse Worcester heeft gefokt.

Darius is de stiefbroer van een ander superkonijn. Ralph haalde afgelopen maand de krantenkoppen met zijn 19 kilo, maar moet zijn ereplaats nu afstaan aan de nieuwe kampioen...

Bron: de Telegraaf

dinsdag 6 april 2010

Vrouwen willen lijk laten vliegen


LIVERPOOL - Twee Duitse vrouwen hebben geprobeerd een lijk in een vliegtuig te krijgen voor een vlucht van Liverpool naar Berlijn. De 91-jarige dode zat in een rolstoel en droeg een zonnebril.

Medewerkers van de luchthaven kregen argwaan bij het inchecken. De twee vrouwen, de weduwe van de man en haar stiefdochter, werden gearresteerd en kwamen op borgtocht vrij. Mogelijk hadden zij geen zin in de kosten voor een professionele overbrenging van het lijk, speculeerden Britse media.

Volgens de omroep BBC wilden de vrouwen de man naar zijn geboorteland brengen. De vrouwen wonen in Groot-Brittannië. Zij beweren dat de man, die ernstig ziek was, nog leefde toen zij naar het vliegveld togen. Ze dachten dat hij sliep, zeiden ze. (ANP)

Bron: AD

Gebruik videobewijs aan banden


DEN HAAG - Straatrovers, inbrekers en zakkenrollers dreigen vrijuit te gaan indien in hun strafzaak gebruik wordt gemaakt van beelden van bewakingscamera’s. Dergelijk beeldmateriaal mag niet zomaar door justitie worden opgeëist als bewijslast, omdat het ’gevoelige informatie’ kan bevatten over iemands ras.

Dat is volgens de VVD het gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad. Het hoogste rechtscollege oordeelde eind vorige maand naar aanleiding van een straatroof in de Rotterdamse metro, dat de officier van justitie niet zomaar de ov-chipgegevens had mogen vorderen van mensen die op dat moment op het betreffende metrostation waren. Bij die gegevens zaten ook pasfoto’s van reizigers, zodat de dader via het signalement van het slachtoffer kon worden opgespoord.

De Hoge Raad vonniste dat dergelijke persoonsgegevens alleen nog maar mogen worden opgeëist, indien er sprake is van een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis mogelijk is en er een ernstige inbreuk is op de rechtsorde. Dat rechtvaardigt een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer, zoals foto’s waaruit iemands etnische achtergrond kan worden afgeleid.

Belachelijk, vindt VVD-Kamerlid Teeven. „Het zou grote gevolgen kunnen hebben voor tal van zaken indien bij diefstal, inbraken, oplichting, zakkenrollerij en insluiping het niet meer mogelijk is om beelden van een bewakingscamera te gebruiken voor een opsporingsonderzoek, of voor het bewijs.”

De liberaal wil daarom de wet zo snel mogelijk aanpassen. „Ik hoor nu al dat er bij andere strafzaken ook bezwaar wordt gemaakt tegen beelden als bewijslast door de uitspraak van de Hoge Raad.”

Bron: de Telegraaf

Chinese jagers vangen 'Oosterse yeti'


Een bizar wezen, de 'oosterse yeti' genoemd, doet wetenschappers met verstomming slaan in China. Het haarloze dier liep in een val opgezet door jagers in een wijd en afgelegen bos in de provincie Sichuan, in het centrum van China. Aanvankelijk dachten de jagers dat het om een beer ging. "Maar het heeft helemaal geen vacht en een staart zoals een kangoeroe", aldus Lu Chin, een van de jagers.

"Ook het geluid dat het beest maakt, lijkt helemaal niet op dat van een beer. Meer op dat van een kat die constant aan het miauwen is. Alsof het op zoek is naar zijn soortgenoten. Of misschien is hij of zij wel de allerlaatste." Lu Chin besluit: "Volgens lokale legendes bestaat er een beer die vroeger een mens was. Sommigen denken dat het dit beest moet zijn."

De yeti is alvast overgebracht naar wetenschappers in de Chinese hoofdstad Peking, waar het dier aan de nodige DNA-testen onderworpen zal worden. (odbs)
06/04/10 16u38

Bron : HLN

102-jarige gaat voor het eerst naar school


Onder het motto 'nooit te oud om te leren': deze kranige Chinese oma van 102 jaar die voor het eerst in haar leven naar school getrokken is. Ma Xiuxian kreeg als kind nooit de kans om te leren, maar daar wil ze nu alsnog verandering in brengen.


Op dertienjarige leeftijd moest Xiuxian in de katoenfabriek gaan werken. Vijf jaar later trouwde ze al. Ze kreeg uiteindelijk negen kinderen: zeven van hen gingen naar de universiteit, de twee anderen studeerden af aan een hogeschool. Haar oudste dochter is nu 82 jaar en werkt nog steeds als dokter in Peking.

Volgens Yi Fengxin, de oudste zoon, deden zijn ouders er alles voor om hun kinderen kans op onderwijs te gunnen: vader werkte hard en moeder verkocht zelfs haar juwelen. "Ze was jaloers dat wij wel les konden gaan volgen. Haar grootste droom was dan ook om eens op de schoolbanken te zitten", aldus Yi.

Met hoorapparaat en vergrootglas
Eind vorige maand was het dan eindelijk zover. Aanleiding was een interview dat Xiuxian gegeven had in een plaatselijk krantje. Daarin had ze het over haar brandende ambitie, waarna de basisschool van Weishan op de kar sprong. Ze mocht -met hoorapparaat en vergrootglas- les komen volgen.

De andere studenten verwelkomden haar met een stevig applaus. Op het eind van de les had Xiuxian een dankwoordje in petto. "Dank u, leraar! Dank u, klasgenoten! Ik zal hard studeren en zo mijn bijdrage aan het land leveren!" (svm)

Bron: HLN

1 op 4 moeders gaat vreemd


Een op vier moeders is ontrouw en 64 procent bedroog haar partner voor ze moeder werd. De vrouwen die na hun bevalling vreemd gingen, deden dat voor hun kinderen de leeftijd van vijf bereikt hadden, blijkt uit een rondvraag onder vierduizend Britse vrouwen.

Verder blijkt nog dat een derde van de ontrouwde moeders het hield bij een one-night stand. Twee vijfde van de respondenten ging vaker vreemd en een vijfde werd smoorverliefd op haar minnaar. 37 procent van de losbandige moeders koos voor een wip met een ex, 31 procent kroop in bed met een 'vreemde' man en twaalf procent ging nog eens van bil met een jeugdliefde.

Vijf procent ging echt wel voor de stoute verleiding en plezierde de vriend van hun partner, de vader van hun kind(eren). De moeders zeggen dat ze vooral uit onvrede een ander bed opzoeken. Ook de midlifecrisis halen ze aan als excuus.

Uit dezelfde enquête van de website Netmums blijkt dat vaders nog erger zijn. Dubbel zoveel vaders gaan vreemd. Verder blijkt nog dat in 63 procent van de gevallen overspel het einde betekende van de relatie. "Ontrouw is vaak een symptoom van serieuze problemen in een relatie en toch vechten heel wat stellen zich erdoor en komt alles nog goed", besluit relatietherapeut Chris Bannigan. (vsv)

06/04/10 10u12

Bron: HLN

Slimme vrouwen grijpen sneller naar de fles


Hoe hoger de opleiding, hoe meer alcohol er gedronken wordt. Dat lijkt de conclusie van een grootschalig Engels onderzoek. Vooral hoogopgeleide vrouwen neigen meer naar de fles te grijpen.

Dubbele kans
Bij de studie aan de London School of Economics werden duizenden vrouwen van 39 jaar geobserveerd. Vrouwen met een universitaire opleiding maakten dubbel zoveel kans om dagelijks alcohol te drinken. Bovendien geven ze makkelijker toe een drankprobleem te hebben.

Kindertijd
Volgens de vorsers kan de alcoholconsumptie al voorspeld worden in de prille kinderjaren. Al vanaf de leeftijd van 5 jaar kan aan de hand van schooltests, worden uitgemaakt of er potentieel drankgevaar dreigt. Meisjes die hogere schoolresultaten halen, maken 2,1 meer kans om dagelijks te drinken.

Redenen
Wel opgeleide dames krijgen pas op latere leeftijd kinderen en stellen de verantwoordelijkheden van het ouderschap uit, stellen de vorsers. Ook kennen ze een actief sociaal leven en werken ze vaak in een macho mannenwereld waar nog een drankcultuur heerst. Deze meisjes groeien op een middenklasse gezin en hebben hun ouders ook af en toe zien drinken.

Mannen
Eenzelfde link tussen alcoholgebruik en opleiding is ook bij mannen te vinden, al is de samenhang daar minder sterk. (lvl)

06/04/10 13u11

Bron: HLN

Koppel spendeert 340.000 euro om pitbull te laten leven


Een Australisch koppel had 340.000 euro veil om hun hond Tango te laten leven. De overheid van Gold Coast beschouwt het dier als een Amerikaanse pitbull en dat ras is daar niet welkom. De poging van Kylie Chivers en John Mokomoko om er een Amerikaanse staffordshire terrier van te maken, mislukte.

Het paar bracht de gemeente Gold Coast dus zelfs voor de rechter, maar die oordeelde dat Tango wel degelijk een Amerikaanse pitbull is. Bij wet moet het beest nu eigenlijk afgemaakt worden wegens gevaarlijk.

Maar Advocaat Bob La Castra wil weten of ook de staat Queensland staffordshire terriers over dezelfde kam scheert als pitbulls. Tot daar definitief uitsluitsel over is, wordt er geen verdere actie ondernomen.

Hond ondergebracht in andere staat
Om de hond te redden heeft de familie Tango vijf jaar geleden al naar een kennel in Tweed Heads in de staat New South Wales gebracht - zo'n 27 kilometer ten zuiden van Gold Coast in de staat Queensland - omdat de hond daar wél als Amerikaanse staffordshire terrier kon worden geregistreerd.

Het vonnis van de rechter kan gevolgen hebben voor duizenden hondeneigenaars, die dachten dat Amerikaanse staffordshire terriers een verschillend ras waren, dat niet onder dezelfde wet viel van gevaarlijke honden.

98-urenweek
In het geval van Tango klopte zijn baasje 98 uren per week om de kosten van de kennel, van het wekelijkse over en weer reizen, van advocaten, van het bekomen van informatie en van videobewijsmateriaal te kunnen betalen. Mokomoko hielp ook 57 andere hondeneigenaars om via het gerecht hun huisdier te laten heridentificeren. Totale kostplaatje: 340.000 euro. (jv)

06/04/10 15u05

Bron: HLN

maandag 5 april 2010

'Leger VS doodt burgers en journalisten' (video)

WASHINGTON - De website WikiLeaks.org heeft maandag een video geplaatst waarop te zien is hoe Amerikaanse militairen in Bagdad burgers en journalisten doodschieten.

De beelden zouden in juli 2007 zijn gemaakt vanuit een Amerikaanse gevechtshelikopter, die rondcirkelde boven een buitenwijk van de Iraakse hoofdstad.

De militairen zien een groepje mannen lopen en gaan ervan uit dat die wapens dragen, zo is te horen. Mogelijk hebben ze de telelens van een fotograaf aangezien voor een raketwerper. Na overleg tussen verschillende eenheden besluiten de militairen te schieten.

Op het moment dat iemand met een bestelbus te hulp schiet, wordt ook dat voertuig beschoten. Achterin het voertuig worden twee zwaargewonde kinderen ontdekt. Een van de militairen zegt daarop dat ,,het hun schuld is als ze kinderen meenemen naar een gevecht''.

Pentagon
Na de beschieting verklaarde het Pentagon dat de militairen onder vuur waren genomen en terugschoten. Een legerwoordvoerder sprak van ,,gevechtshandelingen tegen vijandelijke troepen'', maar dat blijkt niet uit de gelekte opnames.

Bij de beschieting kwamen ongeveer twaalf mensen om het leven, onder wie twee Iraakse medewerkers van persbureau Reuters. Het agentschap had geprobeerd de opnames boven water te krijgen, maar tevergeefs. Hoe WikiLeaks aan de beelden is gekomen, is niet duidelijk. Op de site kunnen klokkenluiders anoniem gevoelige documenten uploaden. (ANP/EBO)

Bron: AD

video

Opdroging Aralmeer 'schokkende ramp'


ROTTERDAM - Het opdrogen van het Aralmeer in Centraal-Azië is een van de meest schokkende rampen ter wereld. Dat heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, zondag gezegd. Hij riep de leiders van de Centraal-Aziatische landen op om samen te werken bij het oplossen van de milieuproblemen.

Zondag maakte Ban met een helikopter een rondvlucht over het Aralmeer. De rondvlucht was onderdeel van een bezoek aan vijf voormalige Sovjetlanden in de Centraal-Aziatische regio.
Het Aralmeer was ooit een van de grootste zoetwaterbronnen ter wereld.

Het meer is echter voor negentig procent opgedroogd nadat de Sovjetlanden besloten de katoenproductie in de dorre regio uit te breiden. (NOVUM/AP/BVDL)
04/04/10 20u00
Bron: AD

Recordaantal valse eurobiljetten uit omloop gehaald in 2009


De Europese centrale banken werken aan de ontwikkeling van een nieuwe reeks eurobiljetten. Dat weet een Concentrakrant. "Dankzij de nieuwe en voor het publiek gemakkelijk herkenbare echtheidskenmerken op de volgende reeks, zal de euro zijn status als een van de best beveiligde bankbiljetten ter wereld kunnen behouden", zegt minister van Financiën Didier Reynders (MR).

Volgens minister Reynders zijn de huidige eurobiljetten goed bestand tegen namaak. Dat antwoordt hij op een parlementaire vraag van senator Hugo Vandenberghe (CD&V) over valsemunterij. Hieruit blijkt dat het aantal vervalsingen in België, net zoals in de rest van Europa, enorm is toegenomen in 2009. Vorig jaar werden in België 27.415 valse eurobiljetten uit omloop genomen tegenover 20.738 valse het jaar voordien.

"De twee meest nagemaakte coupures zijn die van 50 euro en van 20 euro, goed voor respectievelijk 46 procent en 36 procent van de vervalste biljetten in 2009."

Opmerkelijk is wel dat het aantal gevonden valse coupures van 500 euro de laatste jaren in aantal afnam, met uitzondering van vorig jaar. In heel Europa werd vorig jaar een record van 860.000 valse biljetten uit omloop genomen. (belga/adb)
04/04/10 08u10

Bron: HLN

Brandweer rukt uit voor verbrande toast Tony Blair


De gewezen Britse eerste minister Tony Blair heeft brandalarm veroorzaakt omdat hij tijdens het ontbijt toasts had laten aanbranden. De rook die uit de broodrooster kwam, deed automatisch het alarm afgaan, waardoor vier brandweerwagens uitrukten.

Het incident deed zich volgens Blairs woordvoerder voor in het landhuis van de ex-premier in Wotton Underwood, in het zuidoosten van Engeland. Het brandalarm in het 17de eeuwse geklasseerde huis is er rechtstreeks verbonden met de lokale brandweerkazerne.

Cherie Blair belde nog naar de brandweer om aan te geven dat er geen sprake was van brand en dat het niet nodig was om uit te rukken, maar tevergeefs. De brandweer was al onderweg. (belga/vsv)
05/04/10 03u15

Bron: HLN

zondag 4 april 2010

India start gigantische taak: bevolking hertellen


India is vandaag aan de gigantische taak begonnen om de bevolking in het immense land te hertellen. Omdat het land meer dan een miljard inwoners telt, worden er dan ook minstens 2,5 miljoen ambtenaren ingezet om de opdracht te volbrengen. Volgens India is het hoog tijd dat de verouderde gegevens een update krijgen.

De opdracht is niet zonder moeilijkheden. Zo is het land ernorm groot terwijl in sommige delen van het land separatistische groeperingen de baas zijn. Daarnaast is er ook sprake van een grote diversiteit van culturen en talen. Nog een bijkomend probleem is de ongeletterdheid dat een groot deel van de bevolking treft.

Identiteitsnummer
Volgens het nieuwe nationale register moet elke inwoner een identiteitsnummer krijgen. De ambtenaren zullen verder ook vingerafdrukken en foto's van de inwoners registreren. Ook gegevens in verband met de nationaliteit en de burgerlijke status worden opgenomen.

De hertelling en de verzameling van biometrische gegevens zullen naar verluidt 11 maanden in beslag nemen en 1,25 miljard dollar kosten. Daarnaast zal ook 11,63 miljoen ton papier nodig zijn om de taak te vervullen. (afp/ypu)
01/04/10 10u26

Bron: HLN

Indiase boeren plegen massaal zelfmoord na mislukte oogst


Op tien dagen tijd hebben meer dan dertig katoenboeren zelfmoord gepleegd in India. Dat gebeurde na een compleet mislukte oogst in de Centraal-Indiase regio Vidarbha. De meeste landbouwers hadden torenhoge schulden en zagen geen uitweg meer uit de crisis door de slechte oogst en de sterke prijsdaling van katoen.

"Er waren aanmaningen van de bank. Lokale kredietverstrekkers moesten betaald worden. We hebben zelfs geprobeerd onze ossen te verkopen, maar niemand had er belangstelling voor", zei landbouwer Baba Tekam, wiens zoon Laxman tot jongste zelfmoordslachtoffers behoort.

Zelfmoordgordel van India
Vidarbha ligt 600 kilometer ten noordoosten van de economische metropool Mumbai. Volgens de Indiase regering hebben sinds 1997 180.000 landbouwers zelfmoord gepleegd in Vidarbha. Die regio wordt dan ook de "zelfmoordgordel van India" genoemd. Het jongste officiële cijfer is afkomstig uit 2007, toen 16.600 boeren voortijdig uit het leven stapten. In 2006 waren er meer dan 17.000 zelfmoorden.

Kwijtschelden
De Indiase regering had begin 2008 een hulppakket van bijna 10 miljard euro voor de landbouwsector goedgekeurd, waarmee de schulden van 30 miljoen kleine boeren konden kwijtgescholden worden. Burgerrechtenactivisten zeggen echter dat het programma slechts telt voor kredieten bij banken, maar niet bij lokale kredietverstrekkers. Daarom kan slechts een deel van de betrokken boeren van de schulddelving profiteren. (dpa/adb)
04/04/10 12u45

Bron: HLN