Translate

zaterdag 20 maart 2010

Geslachtsverandering om schulden te ontlopen

LONDEN - Een wanhopige Brit had zoveel schuld, dat hij besloot tot een geslachtsveranderende operatie om zijn schuldenaars te ontlopen. Dat berichtte de Britse krant Daily Telegraph zaterdag op zijn website.

Ondanks de sekseverandering zou de man inmiddels toch bezig zijn de circa 55.000 euro schuld af te betalen, die hij had opgebouwd nadat hij zijn baan was verloren. Hij kon zijn hypotheek niet meer betalen en had daarnaast schulden met zijn creditcard gemaakt. (ANP)

20/03/10 12u00

Bron: AD

Stripblad laat zeilmeisje alsnog varen


OOSTERHOUT - Ze wil met haar leeftijd van 14 jaar de jongste solozeiler in de geschiedenis worden. Na lang politiek getouwtrek begint haar reis eindelijk. Het is niet het verhaal van Laura Dekker (14), maar dat van Yin. Stripblad Eppo zal dit stripfiguurtje in een reeks gaan volgen, meldt ze vrijdag.

Striptekenaar Eric Heuvel en tekstschrijver Rob van Bavel werden geïnspireerd door de commotie rond Dekker die de wereldzeeën wil bevaren, maar geen toestemming krijgt van de Raad voor de Kinderbescherming. Het stripblad wil bewijzen dat het ook mogelijk is reisavonturen op papier te beleven.

Het eerste verhaal over Yin zal eind maart in Eppo nummer 6 verschijnen.

Het tijdschrift ligt na een doorstart sinds eind januari 2009 weer in de schappen. Elke twee weken verschijnt er een nummer in een oplage van ruim 115.000 stuks. (ANP)
19/03/10 15u57

Bron: AD

Gevaarlijke zandstorm kleurt Peking geel


PEKING - Een zware zandstorm heeft het openbare leven in Peking zaterdag nagenoeg tot stilstand gebracht. De autoriteiten hebben bij hoge uitzondering alarmfase vijf afgekondigd, de hoogste die China kent. Burgers krijgen het advies binnen te blijven zolang het noodweer aanhoudt.

De concentraties stof in de lucht hebben waarden bereikt die gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de miljoenen inwoners van de hoofdstad. Het zand is afkomstig uit woestijngebieden in het noorden van China en buurland Mongolië. Andere delen van China werden eerder al geteisterd door zware stofstormen, die het zicht beperken tot enkele meters.

De zandoverlast is het gevolg van decennialange verwaarlozing van het milieu ten faveure van economische groei in China. De laatste jaren hebben de autoriteiten veel geld geïnvesteerd in de strijd tegen verwoestijning. Zo werden op grote schaal bomen geplant. Daar staat echter tegenover dat er minder regen valt in grote delen van China, terwijl de waterbehoefte van de meer dan een miljard inwoners steeds verder toeneemt. (ANP)

20/03/10 08u53

Bron: AD

'Octomom' bijna op straat


AMSTERDAM - 'Octomom' Nadya Suleman heeft een achterstand met het betalen van de huur. De kans is groot dat de wereldberoemde moeder en haar veertien kinderen op straat komen te staan.

De eigenaar van het huis beweert dat hij al maanden geen betalingen meer heeft ontvangen. Nadya's schuld zou inmiddels zijn opgelopen tot 332.000 euro.

Volgens diverse Amerikaanse bronnen gaat de huisbaas juridische stappen ondernemen. "Hij vindt het vreselijk dat dit niet op een nette manier kan worden opgelost. Nu lopen Nadya en haar kinderen het risico om dakloos te worden."

Bron: de Telegraaf

Koninklijke familie klust in Nieuwegein

NIEUWEGEIN - Koningin Beatrix heeft zaterdagmorgen in Nieuwegein samen met haar familie als vrijwilliger geklust bij bouwspeeltuin Jeugdland. De Oranjes hadden zich net als 150.000 andere vrijwilligers in het kader van NL DOET opgegeven om één van de 3300 in het hele land aangevraagde karweitjes op te knappen. Dat heeft de organisatie laten weten.

foto's:

Lees verder

Bron: de Telegraaf

Justitie Aruba wil foto van mogelijk skelet Holloway


ustitie op Aruba is geïnteresseerd in een onderwaterfoto waarop mogelijk menselijke botten te zien zijn van de in 2005 op het eiland verdwenen Amerikaanse tiener Natalee Holloway. Het Openbaar Ministerie (OM) wil duikers op die plek onderzoek laten doen.

Menselijke botten
Het Arubaanse OM laat weten de foto nog niet te hebben gezien, maar iedere tip serieus te nemen. De foto is van een Amerikaans echtpaar dat vorig jaar vakantie vierde op het eiland en onderwaterfoto's maakte. Ze denken nu dat op één van de foto's menselijke botten te zien zijn, die volgens hen van Holloway kunnen zijn.

Locatie
"Als deze mensen goede informatie kunnen geven en de locatie kunnen aangeven, dan gaan we duiken. De afspraak is dan dat wij de dingen naar boven halen en naar het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag sturen voor onderzoek", zo liet een OM-woordvoerder weten.

Verdachte
Het Amerikaanse echtpaar stelt de foto al enige tijd geleden naar de FBI te hebben gestuurd, maar daarna niets te hebben vernomen.
Holloway verdween tijdens een vakantie. De Nederlander Joran van der Sloot is nog steeds verdachte in de zaak. Hij heeft in de afgelopen jaren verschillende belastende verklaringen afgelegd. Het lichaam is echter nooit gevonden. Na de verdwijning in 2005 van Holloway is de zeebodem rond Aruba uitgebreid onderzocht. (belga/ep)
20/03/10 18u00

Bron: HLN

vrijdag 19 maart 2010

Arubaanse politie onderzoekt foto van 'lijk' Holloway


ORANJESTAD - Een lichtblauw vlak met donkere vlekken. De Amerikaanse toeristen John en Patti Muldowney zijn er zeker van dat het vakantiekiekje dat zij van de Arubaanse zeebodem namen de laatste rustplaats van Natalee Holloway toont.

De foto die Muldowney en zijn vrouw tijdens hun vakantie in oktober vorig jaar maakten, toont een stuk oceaanbodem net voor de kust van het Carribische eiland. Overtuigd dat de foto daadwerkelijk de resten van Natalee laat zien, overhandigden zij de foto aan de FBI.

De Arubaanse politie onderwerpt de opname, waarvan men tot voor kort het bestaan niet kende, momenteel aan een onderzoek. ,,Wij bekijken alles,'' zegt plaatsvervangend politiechef Richardson. ,,Alhoewel de kans erg klein is dat dit tot nieuwe resultaten leidt.''

Zoekactie zonder resultaat
Volgens Richardson is de recherche op het eiland nog steeds actief bezig met de zaak. ,,Geen steen blijft hier op de andere.'' Al eerder voerden duikers een uitgebreide zoekactie van de zeebodem uit. Echter zonder resultaat.

Natalee Holloway verdween in 2005 na een vakantie op Aruba. De hoofdverdachte in de verdwijningszaak is de Nederlandse Joran van der Sloot. Hij biechtte tegenover misdaadjournalist Peter R. de Vries zijn betrokkenheid bij haar dood en verdwijnen op. Later deed hij zijn ontboezemingen af kletspraat.

Onlangs deed hij tegenover de Arubaanse politie opnieuw uitspraken over Holloway. Deze stroken niet met zijn eerdere verklaringen en hebben dan ook niet tot een nieuwe wending in de zaak geleid. De politie geloofde hem ronduit niet. Peter R. de Vries omschreef Van der Sloot hierop met de woorden: ,,Joran is een labiele fantast.'' (DVDH)

Bron: AD
http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/470962/2010/03/18/Arubaanse-politie-onderzoekt-foto-van-lijk-Holloway.dhtml

Record met deeltjesversneller


GENEVE - De grootste deeltjesversneller ter wereld, de LHC van het Europees centrum voor nucleair onderzoek CERN, heeft een wereldrecord neergezet. Dat heeft het CERN in Genève vrijdag meegedeeld.

Wetenschappers brengen in de LHC, een 27 kilometer lange ronde tunnel onder de Frans-Zwitserse grens, delen van atomen met elkaar in botsing. Daarbij komen fragmenten vrij die inzicht geven in de kleinste bouwstenen van materie.

Vrijdagochtend werden twee protonenbundels tot elk 3,5 tera-elektronenvolt (Tev) versneld. Nooit tevoren is zo'n hoge energie opgewekt in een deeltjesversneller, aldus het CERN. De prestatie is een belangrijke stap naar de eigenlijke start van het onderzoeksprogramma.

Wetenschappers willen met de LHC de laatste fundamentele vragen over de materie beantwoord zien te krijgen. Met de botsingen worden de gebeurtenissen na de oerknal nagebootst. De hoop is deeltjes te vinden die slechts in theorie bestaan, zoals in het bijzonder het Higgs-Boson.

De LHC werd in september 2008 in dienst genomen, maar na enkele dagen kwam het al tot problemen. Het huidige onderzoek begon in november 2009. Vanaf eind 2011 komt de machine weer een tijd stil te liggen wegens noodzakelijke aanpassingen door constructiefouten, meldde de Brtise omroep BBC onlangs. Pas daarna kan de volledige capaciteit van de deeltjesversneller worden benut om uiteindelijk 14 Tev te bereiken.

Bron: de Telegraaf

Vrouw geeft 55.000 euro uit voor chemo papegaai


TAMPA - Anne Lowery is een echte dierenvriend en helemaal gek van haar papegaai Areba. Dus twijfelde ze geen moment toen een dierenarts vaststelde dat het 42-jarige diertje was getroffen door kanker.

Toen ze hoorde dat het huisdier nog maximaal twee maanden te leven zou hebben, stemde de Amerikaanse direct in met een peperdure chemotherapie voor haar dier. In totaal kostte de behandeling de vrouw 55.750 euro. Ondanks de chemo stierf Areba 13 maanden later.

Anne bekijkt het positief en is blij dat ze door de therapie nog een jaar extra met haar vogeltje, dat ze al 30 jaar had, heeft kunnen doorbrengen.

De papegaai leefde de laatste maanden in een dierenkliniek in Tampa, Florida. Anne: "Ik bezocht Areba iedere dag, en ook vaak hele nachten. Na iedere chemo knapte ie op, maar te redden was hij niet meer", aldus de Amerikaanse.

Bron: de Telegraaf

Extra vakantiedagen voor oppakken inbrekers


BRUSSEL - Agenten van het Antwerpse politiekorps zone Grens krijgen twee extra vakantiedagen indien ze een inbreker oppakken. Twee inbrekers leveren vier extra vakantiedagen op. Dat heeft de Vlaamse kant Het Laatste Nieuws vrijdag gemeld.

Het systeem is bedacht door de plaatselijke korpschef nadat de regio getroffen werd door een reeks inbraken. Hij hoopt zijn agenten op deze manier extra te motiveren.

Bron: de Telegraaf

Inbreker gepakt met DNA-spray


DEN HAAG - De politie heeft een 17-jarige Hagenaar opgepakt die in had gebroken in een lokauto die besproeid was met DNA-spray.

Het is voor het eerst in Nederland dat een verdachte is aangehouden nadat hij met het synthetisch DNA in aanraking is geweest. Dat meldt de politie.

De politie plaatste de lokauto donderdag 11 maart in de Ter Borchstraat in Den Haag. Maandag 15 maart was het raak.Na een alarm zagen agenten ter plaatse dat de autoruit was ingeslagen. Zij konden de 17-jarige dader vervolgens snel oppakken.

Op het politiebureau bleek de jongen niet alleen bespoten met het synthetisch DNA, maar hij was ook herkenbaar op de beelden die de camera in de auto had opgenomen

Bron: de Telegraaf

woensdag 17 maart 2010

Heldere vuurbol waargenomen boven Nederland


GRONINGEN - Verscheidene mensen hebben dinsdagavond in het midden en westen van het land een heldere vuurbol waargenomen. Dat meldt de sterrenkundige Theo Jurriens, werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Volgens de sterrenkundige gaat het om een stuk steen dat is verbrand in de dampkring en daarbij een helder licht verspreidde. De vuurbol werd even na achten gezien, aldus Jurriens. Hij kreeg meldingen uit onder meer Vlaardingen, Soest, Zoetermeer, Alkmaar en Amersfoort. (ANP)
16/03/10 22u02

Bron: AD

Miljoenen toeristen opgelicht door taxichauffeurs NY


NEW YORK - In New York is grote beroering ontstaan, nu blijkt dat taxichauffeurs op grote schaal gebruikers van hun vervoermiddel hebben opgelicht.

De fraude zou al jaren aan de gang zijn en miljoenen mensen zijn er het slachtoffer van. Het stadsbestuur gaat na of ze de reizigers kan vergoeden voor de geleden schade.

Uit onderzoek van het GPS-systeem aanwezig in de taxi's is gebleken dat drieduizend chauffeurs maar al te vaak dubbel zoveel rekenden dan officieel toegelaten.

Men schat dat minstens twee miljoen mensen op die manier teveel betaald hebben voor hun rit. In totaal zou de fraude oplopen tot 6 miljoen euro. Bovendien wezen de gegevens uit dat maar liefst 35.558 taxichauffeurs in New York minstens één keer een te hoog tarief hadden aangerekend.

Vergoeding
Burgemeester Michael Bloomberg heeft verklaard dat het stadsbestuur er alles zal aan doen om de slachtoffers te vergoeden. De vraag is natuurlijk hoe al die mensen kunnen opgespoord worden. Reizigers die met cash betaald hebben, kunnen een vergoeding vergeten want daar zijn geen bewijzen van. Enkel betalingen met een creditcard kunnen nagetrokken worden maar die data worden slechts gedurende een paar dagen bewaard.

17/03/10 07u52

Bron: AD

Dit is de 'tunnelvrouw'


AMSTERDAM - Gisteravond werd in het tv-programma Opsporing Verzocht voor het eerst een foto van de voortvluchtige 35-jarige vrouw Hulda Kiel getoond. Zij ontsnapte via een zelf gegraven tunnel uit de Bredase vrouwengevangenis.

Ze ontsnapte door 's nachts met een lepeltje een tunnel te graven onder de gevangenismuur door. Ze zat vast voor poging tot moord op haar broer.

17/03/10 08u29

Bron: AD

Schot ontwaakt met ander accent na zes weken coma


Dat een coma rare dingen met een mens kan doen, bewijst het geval van Tom Patterson. De 39-jarige Schot uit Largs bij Glasgow ontwaakte na zes weken in coma met een totaal andere stem. Hij ruilde het sappige Schotse accent voor een vreemd accent van het Europese vasteland. Dat schrijft de Schotse krant The Evening Times.

Tom Patterson lag zes weken in coma na een auto-ongeval en vindt zijn nieuwe stem zelf heel raar. "Vlak na de stemwisseling, vroegen mensen me constant: 'Waar kom jij wel vandaan?'. Mijn hele leven ben ik al Tom uit Largs. Nu denken mensen dat ik uit Polen kom. Maar ik ben ook al voor een Portugees aangezien, voor een Duitser, een Fransman en sommige mensen dachten zelfs dat ik uit Israël kwam."

Zeldzaam
De stemvervorming van de Brit ontstaat volgens wetenschappers door het 'Foreign Accent Syndrome', dat vaker optreedt bij patiënten die door een ongeluk hersenbeschadiging oplopen. Hoewel het syndroom erg zeldzaam is - de afgelopen 70 jaar werd het bij 60 mensen vastgesteld - zijn er gevallen bekend waarbij een Amerikaan als een Brit ging klinken en anderen een zelfs overdreven Frans of Iers accent kregen.

Logopedie
De Brit is getrouwd met de Franse advocate Michelle Abraham. Onlangs werd hun eerste kindje geboren. Patterson krijgt nu logopedie, maar zegt niet ongelukkig te zijn met zijn nieuwe accent. "Het maakt me niets uit, ik ben al lang blij dat ik nog leef", aldus Tom. (hlnsydney/kh)

Bron: HLN

Inhaleer een kopje koffie zonder calorieën


Vorig jaar kwam er een spray op de markt om chocolade zonder calorieën te inhaleren. Nu hebben dezelfde uitvinders van de Harvard universiteit een verstuiver ontwikkeld die hetzelfde doet met koffie. Met het spuitbusje adem je de hoeveelheid cafeïne van een kopje espresso in maar ook nu weer zonder dikmakers.

De sprays van 'Le Whif' kosten 1,80 euro per stuk. Als je deze bijzondere caloriearme espresso al wil uitproberen voor de busjes bij ons in de rekken liggen, kan je er al online bestellen. Toen Le Whif de chocoladespray lanceerde in april vorig jaar waren de busjes in een wip uitverkocht. Benieuwd of het nu ook zo'n vaart zal lopen. (kve)
17/03/10 05u36

Bron: HLN

Twee duiven trekken in bij verbijsterd Schots koppel


Prestonpans in zuidoost Schotland hebben twee duiven hun intrek genomen in het huis van een verbouwereerd Schots koppel. De onbeleefde duiven voelen zich na drie weken volledig thuis en weigeren om het huis nog te verlaten. Dat meldt The Sun.

Het duivenpaar dook op vanuit de hemel en koos het huis in kwestie zorgvuldig uit. Vervolgens pikten ze met hun bekjes op de voordeur tot Sandra Gallagher en Marty Gremmel hen binnen lieten. Het gevederte koppel, bijgenaamd Walter en Percy, heeft nu de controle over het huis. De duiven voelen zich ondertussen zo goed thuis dat ze zelfs al op huisvader Marty zijn schouders en zijn laptop gaan zitten.

"Ik denk dat de duiven ons huis nu als hun thuis beschouwen", zegt Sandra, de 44-jarige bewoonster van het huis en moeder van drie kinderen. "Maar we kunnen hen niet voor altijd houden. Ze zijn onordelijk en ik moet voortdurend hun rommel opruimen. Vaak doe ik, uit schrik voor bacteriën, niets anders dan de hele dag de keuken schrobben."

Een van de duiven draagt een ring en Sandra wil dan ook zo snel mogelijk de eigenaar van de vogels vinden. "De beestjes zijn zo tam. We denken dat ze heel hun leven binnenshuis geleefd hebben. We hopen dat de eigenaar ze zo snel mogelijk komt terughalen", besluit Sandra. (svl)

17/03/10 11u12

Bron: HLN

Dronken en gedrogeerde papa steekt baby nachtje in de oven


Stoned als een aap en dronken als een Zwitser heeft een man uit Kentucky zijn zoontje van vijf weken een nachtje in de oven gestopt. De deur van de oven stond gelukkig op een kier en het toestel stond niet aan. Dat meldt CNN.

Nadat hij marihuana had gerookt in het restaurant waar hij werkt, keerde Larry Long (33) naar huis. Daar begon hij whisky te hijsen met Brandy Hatton, de moeder van zijn kind. Toen vrouwlief ging slapen, maakte Long de fles voort soldaat.

Wakker door geschrei
Om 5.30 uur de volgende ochtend werd Hatton gewekt door het geschrei van zijn zoontje van vijf weken. Bleek dat hij met zijn zatte botten het kind in de oven te slapen had gelegd.

Het was Long zelf die de hulpdiensten belde nadat hij tot het besef was gekomen wat hij had aangericht. Een ambulance rukte uit naar de plaats van het onheil. De baby bleek gelukkig niet gewond.

Baby weggehaald
De politie arresteerde Larry Long. De baby werd weggehaald bij het koppel en ondergebracht bij familie van de moeder. (eb)
17/03/10 14u12

Bron: HLN

Hoe ouder, hoe meer last van slaapproblemen


Slaapproblemen nemen toe met de leeftijd, 1 oudere op de 3 ligt zelfs 's nachts wakker. Dat blijkt uit een studie van de 'Belgian Association for Sleep Research and Sleep Medicine' (BASS) bij 1.000 Belgen.

Nachtelijk ontwaken
"Slapeloosheid treft ongeveer 1 persoon op de 5 jonger dan 35 jaar en 1 persoon op de 3 ouder dan 35", aldus de BASS. Volgens de associatie is slapeloosheid de belangrijkste slaapstoornis. Het gaat over problemen om in slaap te raken of moeilijkheden om in een ruk door te slapen. "Nachtelijk ontwaken kwam duidelijk meer voor bij de deelnemers ouder dan 65 jaar (35 procent) dan bij personen van 65 en jonger (18 procent)."

Pillen
Heel weinig mensen jonger dan 35 jaar nemen geneesmiddelen tegen hun slaapproblemen (2 procent). Dat cijfer neemt toe in de groep 35-44 jaar (6 procent) en stijgt verder in de groep vanaf 45 (10 procent). Op korte termijn kunnen geneesmiddelen een oplossing bieden voor slaapstoornissen, zegt de BASS, bijvoorbeeld als iemand een moeilijke periode doormaakt. Op lange termijn zouden gedragsmatige behandelingen, zoals cognitieve gedragstherapie, voordeliger zijn.

De website ikwilslapen.be geeft overigens tips en nuttige informatie voor slaapjes van goede kwaliteit. (belga/ep)
17/03/10 14u49

Bron: HLN

Bananen beschermen tegen aids


Werelds meest populaire fruit kan helpen tegen het aidsvirus te beschermen, dat blijkt uit recent onderzoek.

Even efficiënt
Het ingrediënt BanLec, een lectine en een bestanddeel van planten, kan als krachtige vetragende factor voor het aidsvirus dienen en tot nieuwe behandelingen leiden die miljoenen levens redden. Uit een studie blijkt dat dit bestanddeel even efficiënt is als twee huidige medicijnen tegen hiv, het blokkeert namelijk de binnendringing van het virus in het lichaam.

Resistent
Onderzoeker Michael Swanson: "Het probleem met de huidige medicatie is dat het virus kan muteren en resistent worden, maar dat is veel moeilijker in de nabijheid van dit plantenbestanddeel. Door lectine heeft het virus meerdere mutaties nodig voor het dit bestanddeel kan omzeilen. "

Dure behandeling
Wetenschappers geloven dat BanLec gebruikt kan worden op zichzelf maar ook in combinatie met andere hiv-behandelingen. Een groot probleem aan deze slopende en dodelijke ziekte is dat het zichzelf sneller verspreidt dan dat de medicatie verdeeld kan worden. Professor David Markovitz: "De explosie van aids in armere landen blijft een probleem, de behandeling is duur en ontzettend veel mensen kampen met de ziekte." (ep)
16/03/10 13u41

Bron: HLN

dinsdag 16 maart 2010

Naar laatste rustplaats in de uitvaarttruck

HELMOND - In een poging de dode de ideale laatste reis te laten voltooien, komt een Helmonds bedrijf met de uitvaarttruck. Na de kist met warme wollen voering, het boven de grond begraven en kisten met het logo van je favoriete voetbalclub, is er nu de uitvaarttruck, speciaal voor de vrachtwagenchauffeurs. ANP Video © Omroep Brabant

video:

16/03/10 07u35

Bron: AD

Vertraging vliegtuig door invasie kakkerlakken


Het zal je als reiziger maar overkomen. Je hebt een duur vliegtuigticket geboekt in eerste klasse om plots geconfronteerd te worden met een heel legertje kakkerlakken. Passagiers van American Airlines kunnen er over meespreken.

Alissa Kempler had zich lekker neergevlijd in haar first class zetel toen het wansmakelijke incident zich voordeed, zo vertelde ze aan journalisten van de Amerikaanse zender Channel 9. Het vliegtuig op de luchthaven van Miami was klaar om op te stijgen maar dat was buiten de insecten gerekend. De crew kwam de inzittenden waarschuwen dat er zich een hele kolonie kakkerlakken bevond in de eerste klasse.

Angstig
"Na dat bericht zat ik angstig op mijn stoel en ik keek voortdurend om me heen", getuigde Alissa Kempler. "Ik vroeg me af hoeveel kakkerlakken ik bij thuiskomst in mijn badkuip zou vinden". De vlucht liep een vertraging op van negentig minuten, zoveel tijd was er nodig om het vliegtuig te ontdoen van de beestjes.

Uitzonderlijk
Een woordvoerder van American Airlines verklaarde dat zulke invasies van insecten zeer uitzonderlijk zijn maar dat het zeker niet de eerste keer was. Vliegtuigen worden regelmatig onder handen genomen door firma's gespecialiseerd in ongediertebestrijding. (hlnsydney/kve)

Bron: HLN

In Irak blind geworden soldaat kan weer zien met tong

De medische en technologische wonderen zijn de wereld nog lang niet uit. Craig Lundberg werd tijdens de oorlog in Irak blind na een raketaanval. De 24-jarige soldaat kan drie jaar later weer zien, met zijn tong! Dankzij een zonnebril, een camera, elektroden en zijn tong. Het systeem heet 'Brainport' en werd op de Britse televisie fraai gedemonstreerd (zie onderstaand filmpje).

Toen Lundberg drie jaar geleden in Irak het zicht verloor door een ontploffing bij een granaataanval, kreeg hij het harde verdict te horen dat hij voor altijd blind zou blijven. Met het revolutionaire 'Brainport' kan hij nu miraculeus opnieuw zien. Het systeem opent nieuwe perspectieven voor blinde mensen. De aanblik van een man met een zonnebril en een vreemd toestel in zijn mond zou dus weleens vaker in het straatbeeld kunnen opduiken.

Lolly
Het systeem bestaat uit een zonnebril met daarin een videocamera. De camera stuurt de opgenomen beelden via elektroden door naar de tong. Het uiteinde van de elektrode lijkt op een lolly. "Waar de camera ook naar kijkt, ik kan het beeld op mijn tong voelen," vertelt Lundberg. Dankzij de elektrode kan de man verschillende vormen en zelfs verschillende soorten licht onderscheiden. Zo kan Craig nu zonder begeleiding rondwandelen en obstakels ontwijken.

Leestest
Hoe werkt het? De elektrode geeft bepaalde bewegingen af. Het voelt als champagnebubbels op de tong. Die bubbels worden vervolgens door het brein opgepikt en in beelden vertaald. En het systeem functioneer prima. Lundberg was onlangs in staat om bij de opticien de bovenste letters van de oogtest moeiteloos te lezen. "Ik kon met mijn tong voelen dat de eerste letter een 'a' was en toen bewoog ik naar de volgende. Het was ongelofelijk. Ik liep door de gang en ik kon de deuren, de muren en de mensen die tegen me inkwamen, zien." (hlnsydney/kh)

video:

Bron: HLN

Strandjogger neergemaaid door noodlandend vliegtuigje


Een éénmotorig vliegtuig dat gisteren in de namiddag een noodlanding moest maken op Hilton Head Beach, in de Amerikaanse staat South Carolina, heeft daarbij een man die op het strand aan het joggen was geraakt. De man overleefde het incident niet. Volgens Joheida Fister, woordvoerster van de brandweer op Hilton Head Island, was de man aan het wandelen of joggen langs de Palmetto Dunes toen een Experimintal Lancair IV-P vliegtuigje hem raakte.

Olie op het raam
Het vliegtuig begon op 4.000 meter hoogte olie te lekken. De piloot trachtte aanvankelijk nog op Hilton Head Airport te landen, maar olie dat op zijn raam terechtkwam beperkte zijn zicht. Hij verwittigde de autoriteiten ook dat de propellor van het vliegtuig dreigde te vallen. Toen hij wou landen op het strand, in de buurt van het Hilton Head Marriott Resort and Spa, raakte hij de ongelukkige man en kwam zijn vliegtuig wat verder in zee tot stilstand. "Een bijzonder merkwaardig incident", zei Fister.

Verder onderzoek
De namen van de verongelukte man, de piloot en zijn passagier werden niet vrijgegeven. De website van Lancair leert dat het vliegtuig werd aangedreven door een turbinemotor en het snelheden kan halen tot 600 kilometer per uur. Het incident wordt verder onderzocht. (odbs)

Bron: HLN

Vriend van ontvoerder Kampusch wordt vervolgd


Ontvoerder Wolfgang Priklopil gooide zich na de ontsnapping van Kampusch voor een trein.
In de ontvoeringszaak Natascha Kampusch komt het nu toch tot een aanklacht. Volgens de krant Die Presse van dinsdag zal een vriend van ontvoerder Wolfgang Priklopil zich moeten verantwoorden voor "hulp".

Op gezag van het parket berichtte het dagblad dat Ernst H. ervan wordt beschuldigd dat hij de kidnapper op 23 augustus 2006 heeft ontmoet en in zijn auto heeft laten stappen kort nadat Kampusch zich had weten te bevrijden uit haar gevangenis. Zo heeft H. de man, die zich kort daarna van het leven benam, beschermd tegen gerechtelijke vervolging.

"Levensbiecht"
Bij de ontmoeting zou de ontvoerder ook een soort "levensbiecht" hebben afgelegd bij zijn vriend. De 45-jarige man riskeert tot twee jaar cel. De binnen enkele dagen officieel in te brengen aanklacht komt verrassend, gezien de zaak eigenlijk al was afgesloten. Op aanwijzing van het parket is ze echter heropend. Mededaderschap van Ernst H. wordt uitgesloten.

Piriklopil heeft Kampusch meer dan acht jaar gevangen gehouden in een kelder. (belga/mvdb)

16/03/10 17u00

Bron: HLN

maandag 15 maart 2010

Kleinste man ter wereld (74 cm) gestorven


ROME - De kleinste man ter wereld is eergisteren op 21-jarige leeftijd overleden, meldt een woordvoerder van het Guinness Book of Records.

He Pingping uit het Chinese Binnen-Mongolië was amper 74,61 centimeter groot. Hij werd geboren met dwerggroei, en stond sinds maart 2008 te boek als de kleinste man ter wereld.

Pingping was voor televisieopnames in Italië toen hij plots pijn kreeg in de borststreek. In een ziekenhuis in Rome werd hij behandeld voor hartproblemen. Wie hem opvolgt in het Guinness Book of Records is nog niet duidelijk. Wel kreeg Pingping de laatste tijd 'concurrentie' van een Nepalese 17-jarige tiener die slechts 56 centimer groot zou zijn.

15/03/10 20u47

Bron: AD

Meisjes moeten in weekend naar pedofiele vader


HOBART - In Australië is grote beroering ontstaan over een uitspraak van een rechter die twee meisjes van 8 en 10 jaar jong in Hobart (de hoofdstad van het eiland Tasmanië) verplicht om de weekenden door te brengen met hun pedofiele vader. De man werd veroordeeld voor het bezit van kinderporno.

De meisjes moeten wel een kamer hebben die ze van binnenuit op slot kunnen doen 's nachts en de vader moet constant begeleid zijn door een volwassene.

Het oudste meisje heeft al verklaard dat ze bang is als ze bij hun vader moeten blijven slapen. De man had ooit voorgesteld aan één van zijn dochters om bij hem in bed te slapen.

De omstreden beslissing kwam van rechter Robert Benjamin van de rechtbank van Hobart. De man oordeelde dat "de meisjes bescherming nodig hebben van hun vader, vooral 's nachts. Het risico op seksueel misbruik is toch kleiner als ze wakker zijn en alert.

Bovendien moet er bij de veroordeelde vader een volwassen vriend zijn als zijn dochters blijven slapen. Tot het jongste meisje 14 wordt, moeten de meisjes dezelfde kamer delen zodat ze elkaar kunnen steunen".

Vrouwenbewegingen zijn woedend over de uitspraak. Zij nemen het niet dat de rechter de kinderen in gevaar brengt alleen maar om de vader het recht te bieden zijn dochters te zien. Na de veroordeling had zijn vrouw de man verlaten en sindsdien probeert ze het contact van haar kinderen met hun vader zoveel mogelijk te beperken.

De vader van de kinderen werd drie jaar geleden veroordeeld voor drie inbreuken van kinderporno op zijn computer. Hij legde ook links en shortcuts naar kinderpornosites.

De rechter motiveerde toen zijn uitspraak juist door de stellen dat het niet zeker was dat zijn kinderen geen gevaar liepen bij hun pedofiele vader. Zijn naam belandde ook voor vijf jaar op een lijst met seksdelinquenten. (CBR)
15/03/10 12u22

Bron: AD

Uri Geller neemt 'wraak' op Lotto


AMSTERDAM - Uri Geller zou afgelopen weekeinde live de Lotto-uitslag voorspellen. Maar tot zijn grote verbazing werd de stunt op het laatste moment afgeblazen. De mentalist is not amused en laat het er niet bij zitten…

Ik ben bezig met een challenge voor de mensen van de Lotto”, vertelt Uri. „Het wordt heel groot. Iets waar iedereen in Nederland aan mee kan gaan doen.”

Waarom Uri is weggehouden bij de trekking, is hem niet duidelijk. „Mij is daarover niets uitgelegd. Ik heb mijn eigen theorieën. Het kan zijn dat de Lotto niet wil dat mentale krachten worden gebruikt bij de voorspelling, omdat het een kansspel is. SBS zendt het uit, misschien dat mensen dan zouden denken dat het doorgestoken kaart zou zijn. Of de Lotto wil niet dat ik Nederland leer hoe ze hun krachten kunnen gebruiken.”

De mentalist was er speciaal eerder voor naar Nederland gekomen. Hij zal hier voorlopig blijven; voor de live shows van De Nieuwe Uri Geller en zijn theatertour Mindblowing met juryleden Rob en Emiel, vanaf 22 maart. „We hadden voor de Lotto al spotjes opgenomen. Ik ben echt teleurgesteld. Het is iets wat ik nooit eerder heb gedaan en ik had een heel goed gevoel. Ik kan niet garanderen dat het zou lukken, misschien had ik een paar nummers goed gehad.”

Lees verder:

Bron: de Telegraaf

Politiemacht haalt wildplassende voetballer van veld

BAARN - Toeschouwers langs de lijn bij een voetbalwedstrijd in Baarn dachten dat er heel wat aan de hand was toen Eemboys-voetballer Hassan Lamrid door politieagenten van het veld werd gehaald.

De man werd naar de kant gehaald en door twee agenten in burger in een politiewagen gestopt en naar het bureau afgevoerd. Volgens het Leidsch Dagblad hadden er zelfs twee andere agenten de wacht gehouden om ervoor te zorgen dat Lamrid het sportcomplex Ter Eem niet zou ontvluchten.

Pas later werd de reden van de politiemacht bekend. De voetballer bleek in de rust tegen een hekje te hebben geplast. Een bewoonster van een nabij het veld gelegen woonhuis had hierover geklaagd en belde na een korte woordenwisseling zelfs de politie. Die rukte daarop met vier man uit

Bron: de Telegraaf

Is Uri Geller een oplichter?

Uri Geller gaat de lottogetallen voorspellen. Mensen, mensen, laat u toch niet zo gemakkelijk in de luren leggen door zo’n charlatan. Uri Geller is wat mij betreft een bedrieger die goocheltrucjes doet en ze verkoopt als zijnde 'mentale krachten'. Uri kan echter niet meer dan slim goochelen. Maar nu heeft meneer iets nieuws bedacht. Hij gaat de lottogetallen voorspellen. Knap hoor, zelfs de lotto was er bang van (voor de slechte publiciteit neem ik aan).

Naast het feit dat het niks te maken heeft met mentalisme, is het ook nog eens niet origineel. In Engeland heeft namelijk nog niet zo lang geleden Derren Brown hetzelfde gedaan. Hij voorspelde live op tv vlak voor de lottotrekking de getallen en had ze nog goed ook. Derren Brown is ook iemand waarvan je zou denken dat hij mentale krachten heeft. Echter is hij heel open en eerlijk over het feit dat dat hij het wel zo doet lijken, maar dat hij de effecten bereikt met een mix van magie, suggestie, showmanship, misleiding en nog wat zaken die niks met mentale krachten te maken hebben.

Dus, twee dingen wil ik even kwijt:

1: Alles wat Uri doet kun je ook doen door trucage en goochelkunsten, dus Uri is een bedrieger! (Omdat hij doet voorkomen of hij echt een gave heeft.)

2: De lottogetallen voorspellen is weinig origineel, aangezien Derren Brown dit al gedaan heeft.

Jammer dat mensen zich zo gemakkelijk laten foppen…

Kijk hier hoe Derren Brown het deed

video

Bron: de Telegraaf

Stierenvechter gespietst

CASTELLÓN - Een 52-jarige stierenvechter is zondag in een Spaanse arena op de horens genomen door een loodzware stier.

EXCLUSIEF Toreador José Luis Moreno werd zondag op de horens genomen door een 600 kilo zware stier. Hij belandde in het ziekenhuis.

Toreador José Luis Moreno, uit Salamanca, raakte daarbij ernstig gewond aan zijn been en moest naar het ziekenhuis worden overgebracht.

Moreno vocht tegen de stier van 600 kilo ter ere van het Magdalena-feest in Castellón.

Bron: de Telegraaf

video:

Krachtige orkaan met golven van 8 meter stevent af op Fiji


Een tropische storm van categorie vier is op weg naar de idyllische Fiji eilanden in de Stille Zuidzee. De cycloon, die de naam 'Tomas' kreeg, kan volgens weerkundigen uitgroeien tot de krachtigste ooit in de regio en gevreesd wordt voor een ware ravage. Heel wat toeristen zijn geëvacueerd en alle vluchten afgelast.

Het noordelijk eiland Vanua Levu zou het meest kwetsbaar zijn omdat de windsnelheden daar waarschijnlijk gaan oplopen tot 200 km/u. Er worden dan ook grote overstromingen verwacht en de aangerichte schade zal aanzienlijk zijn. Golven van meer dan acht meter hoog zijn al gesignaleerd. Toeristen zijn alvast van het eiland geëvacueerd en achtergebleven lokale bewoners vrezen ondertussen het ergste.

Orkaan wordt krachtiger
Gisteren eiste de cycloon een eerste dodelijk slachtoffer. Een 31-jarige vrouw werd weggespoeld door metershoge golven toen ze haar gezin in veiligheid wou brengen. 'Tomas' beweegt zich blijkbaar traag over de oceaan maar wint zo wel enorm bij aan kracht, verduidelijken weerkundigen. De komende 12 uren worden dan ook cruciaal. Uit voorzorg zijn alle vluchten naar de eilandengroep afgelast. (hlnsydney/kve)

15/03/10 06u38

Bron: HLN

Ergste droogte in een eeuw treft zuidwesten van China

In het zuidwesten van China hebben boeren af te rekenen met zowat de ergste droogte in minstens honder jaar. Vooral de provincie Guizhou, zes keer groter dan België, is getroffen. Het regenseizoen begint er pas in mei.


foto's:

Mama's gezocht voor recordpoging borstvoeding


Voor het eerst in Vlaanderen wordt een recordpoging borstvoeding georganiseerd. Mammacafé en de Socialistische Mutualiteiten organiseren het evenement om borstvoeding positief in beeld te brengen.

Recordpoging
Op maandag 5 april willen beide organisaties het Benelux-record van 72 deelnemers in Nederland verbreken. Beide organisaties roepen zoveel mogelijk mama's op om die dag naar Planckendael af te zakken. Daar organiseren ze een ontmoetingdag voor het ganse gezin met rondleidingen, informatiestands en rondleidingen. Deelnemers aan het record krijgen er meteen hun toegangsticket terugbetaald.

Te laag
Het aantal vrouwen dat start met borstvoeding ligt in België bijzonder laag ten opzichte van omringende landen. De meeste vrouwen starten wel met borstvoeding (64% op dag 6 ), maar velen haken af (39% op 3 maanden).

Kraamlogboek
Meer ondersteuning van de borstvoeding zou tijdens de kraamperiode moeten gegeven worden. Daarom wordt een kraamlogboek gelanceerd. Het kraamlogboek bevat nuttige informatie over de eerste zeven dagen na de geboorte. Omdat het een klein boekje is, kan je er gemakkelijk in bijhouden hoe de borstvoeding verloopt.

Borstvoedingshoekjes
Om in te gaan op de vraag om op openbare plaatsen discreet borstvoeding te kunnen geven, zullen in verschillende grote kantoren van de Socialistische Mutualiteiten knusse borstvoedingshoekjes ingericht worden waar moeders tijdens de kantooruren terecht kunnen met hun kindje. Voor meer informatie en inschrijvingen: www.reddie-teddy.be (lvl)

15/03/10 11u58

Bron: HLN

Australiër gaat als man noch als vrouw door het leven

Een 48-jarige Australiër is de eerste persoon ter wereld, die als man noch als vrouw geregistreerd staat. Dat melden Britse media.

De in Schotland als man geboren Norrie May-Welbie emigreerde als kind naar Australië. Twintig jaar geleden onderging hij een geslachtsveranderende operatie. Later voelde hij zich toch niet gelukkig als vrouw, stopte met het innemen van hormonen en besloot als 'neutraal' door het leven te gaan.

De regering van de Australische deelstaat New South Wales besloot onlangs het geslacht van May-Welbie officieel als 'niet gespecificeerd' te erkennen, nadat uit medisch onderzoek was gebleken dat de geboren Schot man noch vrouw is. (anp/sps)
15/03/10 16u24

Nieuwe toeristische attractie: het omgekeerde huis


Helemaal ondersteboven, dat wordt u van deze nieuwste toeristische attractie in het Duitse Gettorf. Overigens, niet alleen de buitenkant draait u helemaal tureluurs: ook de keuken, badkamer, living en slaapkamer zitten averechts in de woning gewrongen. De hele constructie leunt op stalen balken, die op 'zolder' verscholen zitten.

Drie timmermannen boksten dit staaltje 'zwaartekracht tarten' in elkaar. "Het was een hele uitdaging, dit was het gekste wat we ooit gedaan hebben", aldus Gerhard Mordhorst. "Je moest constant in spiegelbeeld denken. De badkamer was het lastigste onderdeel, met breinbrekers als de douche."

Kleerkast van 45 kilo
Het 'gekkenhuis' werd opgesmukt met vijftig aparte voorwerpen, waaronder bedden, tafels, een microgolf en foto's. Het zwaarste meubelstuk was een kleerkast van 45 kilogram. Ook de afwerking werd niet uit het oog verloren: de mannen namen zelfs naald en draad bij de hand om lakens te stikken.

Het concept werd bedacht door Dirk Oster, een investeerder uit Hamburg. Eind maart zal hij zijn bijzondere woonst openstellen voor het grote publiek. (svm)

15/03/10 17u30

Bron: HLN

'Vampier' uit Florida wil Amerikaans president worden


Jonathon Sharkey, een man die beweert rechtstreeks af te stammen van Dracula, wil een gooi doen naar het Amerikaanse presidentschap.

Tijdens een persconferentie in Tampa gaf de 45-jarige Sharkey te kennen dat hij wil opkomen voor de republikeinen tijdens de volgende presidentsverkiezingen. "Binnenkort stel ik mijn officiële kandidatuur", luidde het.

Piepjonge vriendinnetjes
Of Sharkey veel succes zal kennen, valt af te wachten. Hij heeft weliswaar een flink pak politieke ervaring met kandidaturen voor het gouverneursschap in Minnesota en bij de voorbije twee presidentsverkieziningen, maar privé komt hij op z'n zachtst gezegd eigenaardig uit de hoek.

Zo maakt Sharkey zich sterk dat hij een rechtstreekse afstammeling is van Vlad de Spietser, een 15de-eeuwe Transsylvaanse vorst die vooral bekend werd als inspiratiebron voor de Dracula-legende.

Vandaag is de ambitieuze afstammeling samen met een 19-jarig meisje, dat er vast van overtuigd is dat hij ook een vampier is. "Sinds 2006 had ik geen enkel vriendinnetje dat ouder is dan 19", klopt Sharkley zich op de borst. "Veel mensen benijden me."

Celstraf en contactverbod
Nochtans staan er een hele rist weinig benijdenswaardige feiten op 's mans naam. Zo wordt hij ervan beschuldigd dat hij een 16-jarig meisje uit Minnesota brainwashte. De tiener was tot vorige maand Sharkleys vriendin maar haar familie heeft via de rechter een contactverbod afgedwongen. In een andere zaak werd hij schuldig bevonden aan het bedreigen van een rechter, hij werd verschillende keren opgepakt en heeft er zes maanden in de gevangenis opzitten.

Ondanks Sharkeys woelige verleden heeft hij indruk gemaakt bij sommige republikeinen. "In de jaren '90 vertoonde hij geen extreem opvallend gedrag", zegt zijn voormalige partijvriend AJ Matthews. "Hij gelooft wel degelijk in de echte republikeinse waarden. Maar of hij grote successen zal boeken met zijn vampierenverhalen? Dat moeten de kiezers uitmaken." (tw)

15/03/10 15u16

Bron: HLN

Donna vastberaden dikste vrouw ter wereld te worden


Donna Simpson is een vrouw met ambitie. De 42-jarige Amerikaanse uit New Jersey weegt momenteel al 273 kilo, maar wil kost wat kost de dikste vrouw ter wereld worden en haar gewicht de komende twee jaar verdubbelen. Simpson stelt zowaar dat ze gezond is, ondanks dat ze een scooter nodig heeft om zich te verplaatsen.

"Het liefst eet ik sushi", zegt Simpson in de Engelse Daily Mail. "Maar in tegenstelling tot anderen kan ik in één keer zeventig van die grote stukken naar binnen werken", aldus Simpson. Ook op cake en snoep ben ik verlekkerd. Vooral doughnuts."

Dikste moeder ooit
Simpson, die zich in XXXXXXXL kledij werkt, speelt kilo's junk food naar binnen en probeert ook zo weinig mogelijk te bewegen. Ze is al in het bezit van het Guinness World Record als 's werelds dikste moeder, toen ze met haar 240 kilo in 2007 een baby ter wereld bracht. Jacqueline zag het leven na een keizersnede, een operatie waarbij een team van dertig dokters aan te pas kwam.

Ondanks dat Donna amper zeven meter kan stappen zonder te gaan zitten, wil ze dus nog dikker worden. "Ik hoop ooit 450 kilo te wegen. Maar dat kan weleens moeilijk worden, want door achter mijn dochter te lopen verdik ik nog weinig."

'Buikenman'
Merkwaardig genoeg staat de man van Simpson, de 49-jarige Philippe, helemaal achter het plan van zijn partner. Philippe bekent immers te houden van vrouwen met overgewicht. Zo leerde hij Donna kennen op een datingsite voor dikkerds, ondanks dat hij zelf maar 68 kilo weegt. "Hij is een echte 'buikenman' en steunt me volledig."

Eigen website
Om haar doel te bereiken, werkt Donna dagelijks tot 12.000 calorieën naar binnen, meer dan zes keer het gezonde gemiddelde. En om het nog allemaal wat gekker en perverter te maken: Donna laat mannen op een website betalen om toe te zien hoe ze al dat fast food naar binnen werkt. Dat laat haar toe al dat eten te bekostigen.

Donna's gewichtsprobleem begon al op vroege leeftijd. Toen ze negen was, woog ze al 87 kilo. "Door ons veel eten te geven, toonde mama hoe graag ze ons zag. Ze beschermde ons ook. Niemand mocht zeggen dat ik een dik meisje was en met dokters die stelden dat ik gezondheidsrisico's liep, ging ze altijd in discussie." (odbs)
15/03/10 11u38

Bron: HNL