Translate

zaterdag 6 maart 2010

Liefdesbrieven Kennedy leveren 115.000 dollar op


MIAMI - Een weekje 'rommelen' met John F. Kennedy heeft de Zweedse Gunnila von Post, inmiddels 78, geen windeieren gelegd. De bejaarde vrijster verkocht de hete liefdesbrieven van de in 1963 vermoorde president en streek daarvoor omgerekend zo'n 85.000 euro op


John F. Kennedy. FOTO EPARuim vijftig jaar deed Von Post er het zwijgen toe, maar in 1953 had de Zweedse schone een verhouding met de toenmalige senator Kennedy. Zij was 21. Hij 36. Samen brachten ze, dansend, een nacht aan de Franse Rivièra door.

Maar ook later wist Kennedy haar te vinden. Hij zocht haar, twee jaar na zijn huwelijk met vrouw Jackie, stiekem op in Zweden. ,,Ik heb hem voor een week geleend. Een wonderbare week, die niemand me kan afnemen,'' zegt Von Post.

In totaal bood de Scandinavische dame, die momenteel in Florida leeft, elf brieven aan op de veilingsite Legendary Auctions. (DVDH)
05/03/10 22u44

Bron: AD

Pasgeboren baby kwijt na zware bevalling

ZUTPHEN - Een echtpaar uit Zutphen raakte hun baby kwijt vlak na de bevalling. Het kindje had een gebroken sleutelbeen en zou het slachtoffer zijn van zware mishandeling.

De ouders belandden 3 dagen in de cel en de pasgeboren zuigeling werd uit huis geplaatst. Het is vrijwel zeker dat het gebroken sleutelbeen veroorzaakt is door de zware bevalling.

De advocaat van de familie, Ron Heutink spreekt in de Stentor van een dramatische vergissing."Dit had zo niet mogen gebeuren. Er had meer onderzoek moeten plaatsvinden voordat werd besloten het kind halsoverkop bij de ouders weg te halen. Bureau Jeugdzorg is meteen uitgegaan van het slechtste scenario. Ze hebben niet eens met de ouders gepraat maar meteen besloten de baby weg te halen," aldus Heutink.

Volgens Jeugdzorg Gelderland hadden ze geen andere keuze. "Als er sterke aanwijzingen zijn dat een pasgeboren baby in de thuissituatie letsel heeft opgelopen, moet Bureau Jeugdzorg kiezen voor de veiligheid van een kind. We maken daarbij een zorgvuldige afweging." Jeugdzorg Gelderland wil verder niet ingaan op de overwegingen. De rechtbank in Zutphen heeft de uithuisplaatsing inmiddels opgeheven. (AHA)
06/03/10 19u40

Bron: AD

Noodweer in Zuid-Spanje


MADRID - Hevige regenval heeft zaterdagavond in het zuiden van Spanje geleid tot overstromingen. In de steden Cádiz en Málaga moest de brandweer tientallen mensen uit overstroomde huizen in veiligheid brengen, berichtten de plaatselijke autoriteiten.

Een groot aantal wegen in de zuidelijke regio Andalusië is door overstromingen of aardverschuivingen niet meer begaanbaar. Rivieren zijn buiten hun oevers getreden. Op sommige plaatsen viel in slechts een paar uur tijd 90 liter water per vierkante meter.

Ook dorpen ten noorden van de Portugese hoofdstad Lissabon kampten zaterdagavond met wateroverlast als gevolg van de buitensporige regen. (ANP)

Beelden: overval groot pokertoernooi Berlijn


UPDATE BERLIJN - Zes zwaarbewapende mannen hebben het Grand Hyatt Hotel in Berlijn overvallen. Op het moment van de overval vond er in het hotel een groot internationaal pokertoernooi plaats.


De gemaskerde overvallers stormden zaterdag om half drie het luxehotel op de Potzdamer Platz in het centrum van de stad binnen. Ze hadden pistolen en kapmessen bij zich. Een overvaller zou hebben geroepen dat er een bom in de speelzaal lag.

Op het moment van de overval was het hoofdtoernooi van de European Poker Tour Berlin bezig en ook enkele side-events. Onder de spelers brak paniek uit. Ze renden weg of doken onder de speeltafels. Enkele pokeraars zijn daarbij lichtgewond geraakt.

De live-uitzending van de EPT Berlin op internet registreerde de paniek van de spelers en dealers, maar stopte na een aantal seconden de uitzending.

Het prijzengeld van de toernooien bestaat uit miljoenen euro's. Het grootste deel van het prijzengeld was echter niet in het hotel aanwezig. Vandaag startte ook het zogenoemde highroller-event, waarvoor zich meer dan 80 man hadden ingeschreven voor elk 10.000 euro. Het hoofdtoernooi was afgelopen dinsdag al begonnen met 950 spelers. Op het moment van de overval waren nog 22 spelers overgebleven.

Lees verder:

video:

donderdag 4 maart 2010

Er lekt enorm veel metaan uit bodem van Noordelijke IJszee


Uit de bodem van de Noordelijke IJszee ontsnapt het krachtige broeikasgas methaan aan een veel groter ritme dan deskundigen hadden gedacht. Het fenomeen kan de klimaatsverandering nog veel erger maken, zo blijkt uit een studie die in het jongste nummer van het vakblad Science is verschenen.

Het methaan komt van uit de permafrost onder water, zo bleek uit de studie onder leiding van Natalia Tsjakhova en Igor Semiletov van de Universiteit van Fairbanks in Alaska tussen 2003 en 2008 naar de wateren van het arctisch plat van oost-Siberië, goed voor meer dan twee miljoen vierkante km in de Noordelijke IJszee.

Vroegere studies in Siberië hadden zich meer geconcentreerd op methaan dat tengevolge van het afmelten van de permafrost op het continent ontsnapt.

Wetenschappers hebben lang gedacht dat de permafrost onder de Noordelijke IJszee een onoverschrijdbare barrière vormde voor methaan, waarvan het broeikaseffect dertig keer hoger is dan koolstofdioxide. (belga/mvl)
04/03/10 21u46

Bron: HLN

Levensvatbare baby van 275 gram geboren


GÖTTINGEN - In het Noord-Duitse Göttingen is een jongetje geboren dat bij zijn geboorte slechts 275 gram woog. De baby is voor zover bekend de lichtste jongen ter wereld die een dergelijke vroeggeboorte heeft overleefd. Dat maakte een woordvoerder van het plaatselijke ziekenhuis UMG donderdag bekend.

Artsen gingen er tot nu toe van uit dat kinderen met een geboortegewicht van minder dan 350 gram in principe niet levensvatbaar zijn. Slechts drie meisjes waren bij hun geboorte ooit lichter dan dit jongetje en hebben het overleefd. Het lichtste meisje woog 244 gram.

Het jongetje werd vorig jaar juni geboren in de 25e week van de zwangerschap. Na zes maanden op de afdeling intensive care gelegen te hebben mocht het kind in december naar huis. Het jongetje woog toen 3700 gram. (ANP)

04/03/10 16u48

Bron: AD

En toch is dit een vierling...


LINCOLNSHIRE - De kleine Alice Baxter uit Lincolnshire is weliswaar drie jaar ouder dan haar broertje en twee zusjes, toch vormen de vier kinderen een vierling...

Alice werd drie jaar geleden, in 2007 geboren, en haar broertje en zusjes volgden pas in januari van dit jaar. Toch is er sprake van een vierling, omdat de kinderen op hetzelfde moment werden verwekt.

De gelukkige ouders van de vierling, Helen (41) en Shane (37) Baxter, hadden vruchtbaarheidsproblemen en besloten drie jaar geleden tot een behandeling. Het lukte daarbij om vier eicellen te bevruchten, maar de ouders besloten toen drie van de vier embryo's in te vriezen, waardoor negen maanden later alleen Alice ter wereld kwam..

'Wonder'

Vorig jaar besloten de ouders dat ze opnieuw wilden proberen een baby te krijgen en liet Helen de drie overige embryo's inplanten. Tot ieders grote verbazing overleefden alledrie de bevruchte eitjes. "Niemand had gedacht dat alle drie de eitjes het zouden overleven, dat is nog nooit gebeurd. Het is een klein wonder", vertelt een opgetogen woordvoerder van de vruchtbaarheidskliniek in Nottingham aan The Daily Mail..

Bron: de Telegraaf

Eeuwenoude mammoets plots aan de oppervlakte in Siberië


Sinds de permafrost aan het dooien is in de Siberische toendra komen meer en meer mammoetkarkassen aan de oppervlakte. Dat leidt tot een zeer opmerkelijke vaststelling: het vlees van de kolossen is door de eeuwenlange bevriezing nog vers genoeg om op te eten. Dat meldt de LA Times.

Wie had gedacht dat de gigantische mammoets, die vroeger over de toendra heersten maar sinds lang zijn uitgestorven, opnieuw voor een bloeiende handel zouden kunnen zorgen? In Siberië blijken steeds meer dorpen te overleven dankzij de eeuwenoude kolossen die door de dooi in de toendra worden prijsgegeven. Men heeft er zelfs een nieuw Russisch woord voor uitgevonden 'mamonit', wat zoeken naar mammoets betekent.

Slagtanden
Siberische 'jagers' speuren de toendra af naar karkassen om de dierlijke producten te gelde te kunnen maken. Het vlees van de kolossen kan gekookt worden om op te eten of aan de huisdieren te voederen. De mooiste ivoren slagtanden worden aan musea overal ter wereld verkocht en zijn een goed alternatief voor die van olifanten waarin de handel trouwens verboden is. Minder fraaie slagtanden worden doorverkocht aan Chinese fabrieken die er hangertjes en schaakstukken van maken.

Global warming
Russische wetenschappers zijn het niet eens over de oorzaak van de dooi. Sommigen wijzen met een beschuldigende vinger naar global warming, terwijl anderen eerder sceptisch reageren. Niemand kan echter om het fenomeen van het smelten van de permafrost heen. Maar de dorpelingen hoor je nu niet klagen, zij hebben immers een nieuwe bron van inkomsten gevonden. (hlnsydney/kve)

04/03/10 04u31

Bron: HLN

Broedkip ontfermt zich over puppies


Het lijkt evident dat honden en kippen geen al te beste vriendjes zijn. Een éénjarige broedkip uit Engeland, lijkt echter het tegendeel te bewijzen. Mabel, die denkt dat ze een hond is, heeft zich ontfermd over een nest puppies. Dat meldt Daily Mail.

De 'baasjes' van Mabel, Edward en Ros Tate uit Shrewsbury schrokken zich een hoedje wanneer de kip de eerste keer de puppies kwam warmhouden. "Mabel observeerde eerst het gedrag van Nettle, de moeder van het nest. Nadien wachtte ze tot Nettle voor de eerste keer terug in de tuin ging spelen en het nest dus achterliet. Toen dat zover was, maakte ze van de gelegenheid gebruik om op de puppies te passen. Gelukkig lijkt Nettle zich hierbij te kunnen neerleggen"

Voorbestemd
Normaal gezien was de kip bestemd om de kookpot in te vliegen, maar de Tates staken daar dus een stokje voor. "Mabel kwam nogal zwaar in aanraking met een paard. Sinds dan krijgt ze het in de winter geweldig koud. Daarom besloten we haar in huis te nemen." (ypu)

Bron: HLN

woensdag 3 maart 2010

Zwangere vrouw redt haar man uit muil van krokodil

DURBAN - Een avondwandeling in een Zuid-Afrikaans reservaat is jachtopziener Lawrence Munro bijna fataal te worden. De man werd gegrepen door een krokodil terwijl hij aan het pootjebaden was. Zijn echtgenote Kerryn, vijf maanden zwanger, kon hem uit de muil van de aanvaller redden. Dat meldt de krant Mercury.

Het echtpaar Munro blies even uit op een rots langs een rivier in een natuurpark ten noorden van Durban. De voeten verfrissen, leek hen wel een goed idee. Dat vond ook een zoetwaterkrokodil. Het drie meter lange dier greep Lawrence Munro bij de voeten.

"Ik probeerde mijn geweer te pakken, maar de krokodil had me al te ver weggetrokken", aldus Munro. ,,Gelukkig kon mijn vrouw me bij de armen grijpen. Na een tijdje droop de aanvaller af".

Het slachtoffer hield aan de aanval enkele gescheurde pezen in zijn rechtervoet over.

03/03/10 17u09

Bron: AD

Israëlische soldaat lekt missie op Facebook


JERUZALEM - Het Israëlische leger heeft een operatie op de Westelijke Jordaanoever moeten afblazen omdat een militair de missie had aangekondigd op Facebook. Dat meldden Israëlische media woensdag.

De soldaat had op de profielensite geschreven: ''Woensdag Qatanna schoonmaken, donderdag weer naar huis''. In Qatanna, een dorpje bij Jeruzalem, moesten ze een Palestijnse strijder oppakken. Collega's zagen de tekst en gaven de militair aan bij zijn meerderen. Die schorsten de soldaat. (ANP)

Bron: AD

'Ik heb me doodgerookt' prijkt op lijkwagen


DOVER - De laatste wens van de Brit Albert Whittamore is in vervulling gegaan. Op de lijkwagen die hem naar zijn laatste rustplaats bracht, prijkte een bord met de niet mis te verstane boodschap: 'Ik heb me doodgerookt'.

Albert Whittamore uit Dover overleed eind vorige maand op 85-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longaandoening. Volgens de man was dat te wijten aan het feit dat hij tijdens zijn jeugd een zware roker was.

Om de jongeren te waarschuwen voor de gevaren van het roken, stond hij er op dat zijn lijkwagen en zijn grafsteen de boodschap 'Ik heb me doodgerookt' zouden dragen. Zo geschiedde. De slogan had dezelfde opmaak als de waarschuwingen op pakjes sigaretten.

03/03/10 16u30

Bron: AD

Piloot vliegt 13 jaar zonder brevet

DRIEBERGEN - Op Schiphol is dinsdag een piloot aangehouden die al jarenlang met een vals vliegbrevet vloog. De advocaat van Corendon Airlines bevestigde woensdag berichten in de media dat de piloot voor de in Turkije gevestigde luchtvaartmaatschappij vloog.

Op het moment van zijn arrestatie aan boord van een Boeing 737 stond de 41-jarige Zweed volgens het Korps landelijke politiediensten (KLPD) op het punt om met 101 passagiers naar Ankara te vliegen. Corendon Airlines was van tevoren over de arrestatie ingelicht en zorgde voor een vervanger zodat de vlucht zonder de neppiloot kon vertrekken.

De in Milaan woonachtige Zweed verklaarde dat hij al 13 jaar met valse papieren achter de knuppel zat en dat hij in die tijd minstens tienduizend vlieguren had gemaakt voor maatschappijen in België, Groot- Brittannië en Italië. Hij toonde zich opgelucht dat zijn bedrog aan het licht was gekomen en deed ter plekke zijn strepen af. De man had wel een brevet maar dat was verlopen en ook niet geldig voor verkeersvliegtuigen. Om toch te kunnen vliegen had hij een brevet nagemaakt.

Vale papieren

De advocaat zegt dat de piloot de laatste twee jaar voor Corendon Airlines vloog en dat hij de bedrijfsleiding „vakkundig om de tuin heeft geleid met zijn vervalste papieren.” Ook bij andere maatschappijen slaagde hij met vlag en wimpel voor testen. De advocaat noemt het „een geluk bij een ongeluk” dat hij nooit alleen heeft gevlogen. Het is volgens hem duidelijk dat de man geen minuut meer voor Corendon Airlines vliegt.

Corendondirecteur Yildiray Karaer liet woensdag vanuit Antalya weten geschrokken te zijn van de kwestie en de zaak hoog op te nemen. Volgens de luchtvaartmaatschappij heeft de Zweed voor hij in dienst trad bij Corendon gewerkt voor Air Sweden, Apollo Airlines, Air One en Jet2.com. Er was indertijd geen enkele reden om de piloot niet aan te nemen, aldus Corendon.

De piloot wordt vrijdag voorgeleid voor de rechter-commissaris, zo meldde de luchtvaartmaatschappij

Bron: de Telegraaf

Bewijzen van leven op Mars?


Is dit een Gorilla op Mars? "Wetenschappers" zeggen van wel. Deze foto werd gemaakt door een robotvoertuig dat op de Rode Planeet naar leven speurt.

Nigel Cooper, een 43-jarige specialist ter zake, is alvast laaiend enthousiast: "Het is zeker en vast een levend wezen. Ik ben ervan overtuigd dat er leven is op Mars." (ypu)

Bron: HLN

"Portugese politie moffelde relevante beelden in zaak Maddie gewoon weg"


De ouders van Maddie zijn razend op de Portugese politie nu blijkt dat ze niets gedaan hebben met relevant beeldmateriaal.
HLN update De Portugese politie heeft relevant beeldmateriaal in het onderzoek naar de verdwenen kleuter Maddie McCann zomaar geklasseerd als 'niet relevant'. Bij het materiaal zaten ook beelden van een bewakingscamera van een supermarkt in Nieuw-Zeeland. Het meisje op de beelden lijkt sprekend op de verdwenen kleuter en toch deed de Portugese politie niets met het materiaal zo blijkt nu. Tot grote woede van haar ouders Gerry en Kate McCann.


Zo zou Maddie er vandaag kunnen uitzien."Beeldmateriaal van over de ganse wereld werd zomaar geklasseerd", fulmineren de McCanns. "Het meisje op de beelden lijkt nochtans als twee druppels water op Madeleine."

De Nieuw-Zeelandse politie bevestigde ondertussen dat ze een bericht heeft onderzocht dat het vermiste Britse meisje Madeleine McCann was gezien in de stad Dunedin op het Zuidereiland in december 2007.

De politie zei dat het onderzoek over een jong meisje dat gezien werd met een man in een supermarkt, zeven maanden nadat Maddie was verdwenen uit het vakantieverblijf van de McCanns in Portugal, nog steeds open is. Het rapport werd overgemaakt aan Interpol, maar de Portugese politie belast met het onderzoek had haar Nieuw-Zeelandse collega's niet gevraagd de zaak op te volgen, aldus inspecteur David Campbell.

De Britse kleuter was vier toen ze in mei 2007 spoorloos verdween in het Portugese Praia da Luz. De moeder omschrijft het ontdekken van het verborgen materiaal als "schokkend en hartbrekend", schrijft de Britste krant Daily Mail. De geheime stukken werden ontdekt tijdens het onderzoek van het onderzoek door Goncalo Amaral. Hij leidde het onderzoek naar de verdwenen kleuter. De belangrijke stukken werden in het archief gestopt toen de politie in de Algarve het onderzoek in juli 2008 afsloot.


Lees verder:

Bron: HLN

Lees ook: Taxichauffeur: 'Ik vervoerde een meisje dat op Maddie leek'

Duizenden kinderen overleven zonder ouders in straten Haïti


HLN background De situatie in Haïti blijft ook een maand na de zware aardbeving bedroevend. Veel kinderen leven alleen op straat, zonder ouders. Sommige kinderen kunnen hun ouders in de chaos niet terugvinden, anderen zijn wees geworden. Hulpverleners proberen zoveel mogelijk dakloze kinderen op te pikken. Dat schrijft het magazine Time.


Waar ze zich niet aan de regels houden, worden kinderen vaak geadopteerd door mensen die ze als slaven behandelen. Gedwongen prostitutie is dan maar een kleine stap


Voor de aardbeving was Ruthza St. Louis in Port-au-Prince aan de slag met slachtoffers van verkrachting. Nu praat ze met kinderen die sinds de ramp geen dak meer boven het hoofd hebben en niemand kennen die voor hen kan zorgen. Het is niet eenvoudig om na te gaan of hun ouders of familie nog leven. Van de 1,5 miljoen overlevenden zijn de meeste mensen dakloos geworden. Vaak hebben ze niet eens een geboortecertificaat.

Tsunami
St. Louis is vrijwilliger bij een kinderfonds van UNICEF. Volgens UNICEF zijn zo al 200 kinderen geregistreerd. Tegen het einde van het jaar moeten dat er duizenden zijn. In 2004 nam de organisatie een gelijkaardig initiatief na de tsunami die verschillende gebieden in het zuiden van Azië overspoelde. Na vijf maanden hadden ze daar een lijst met ongeveer 3.000 dakloze kinderen. Uiteindelijk vonden 240 van hen een ouder terug. Honderden anderen leven bij familie, die hulpverleners opspoorden door van deur tot deur te gaan.

Lees verder:

Bron: HLN

dinsdag 2 maart 2010

Primeur: fatwa in het Engels over zelfmoordterroristen


Voor het eerst heeft een hooggeplaatste moslimgeestelijke in het Engels een fatwa uitgesproken over zelfmoordterroristen die in naam van Allah aanslagen plegen. De gerespecteerde Shaikh ul-Qadri stelt in zijn 600 bladzijden tellende fatwa dat terrorisme nergens in de Koran wordt goedgekeurd en dat zelfmoordterroristen rechtstreeks naar de hel gaan. Zo countert de man de extremistische propaganda die zelfmoordterroristen ronselt door hen het martelaarschap en 72 maagden in de hemel te beloven.

Een doorsnee-moslim veroordeelt aanslagen zoals die van 9/11 even hard als niet-moslims. De veroordelingen van dat zelfmoordterrorisme vanuit islamitische hoek zijn er ook altijd geweest, maar de doorbraak bij dit initiatief is driedubbel: enerzijds brengt Shaik ul-Qadri (51) zijn fatwa in het Engels en verder verspreidt hij die ook op het internet. Anderzijds nam een hooggeplaatste moslimgeestelijke nooit eerder zo ondubbelzinnig, zo uitgebreid en zo expiciet afstand van de link terrorisme-islam. In de strijd tegen de wijdverspreide propaganda van extremistische moslimorganisaties (onder meer op het internet) kan deze fatwa tellen. Hij beseft dat hij het moslimterrorisme met deze fatwa niet zal uitroeien, maar hij hoopt wel kandidaat-zelfmoordenaars te doen twijfelen.

Lees verder:

Bron: HLN

Weduwe Habyarimana gearresteerd in Frankrijk


Agathe Kanziga werd op basis van een internationaal arrestatiebevel, door de Rwandese autoriteiten uitgeschreven, opgepakt. De weduwe werd al in de eerste dagen van de volkerenmoord door Franse militairen naar Frankrijk geëvacueerd en woont er sinds 1998. Zij zou tot de machtskring behoord hebben die tot de volkerenmoord aanzette, maar ze ontkent dat.

De aanslag op het vliegtuig dat haar echtgenoot op 6 april 1994 vervoerde, wordt als de vonk beschouwd die de genocide uitlokte waarbij volgens de Verenigde Naties ongeveer 800.000 mensen, overwegend Tutsi's, om het leven werden gebracht. De president liet het leven bij de aanslag.

De arrestatie van de weduwe volgt vijf dagen na het bezoek van de Franse president aan Kigali, het eerste bezoek van een Franse president aan Rwanda sinds de volkerenmoord. Het Franse gerecht heeft zich tot drie keer toe verzet tegen uitleveringen aan Kigali omdat het Rwandese gerecht geen "billijk proces" zou kunnen garanderen.

De asielaanvraag van Agathe Habyarimana werd in oktober 2009 definitief verworpen door de Franse Raad van State. (afp/adb)

02/03/10 12u56

Bron: HLN

Fransen grootste voorstander van verbod op boerka


De Fransen tonen zich de grootste voorstander van een verbod op de boerka, het gezichtsbedekkend gewaad voor islamitische vrouwen, op bepaalde openbare plaatsen. Dat blijkt uit een peiling van de Financial Times onder de inwoners van zeven landen. Zeventig procent van de bevraagde Fransen is voor een verbod op de boerka, terwijl een meerderheid van de Europeanen eveneens voor de toepassing van een dergelijke wet in hun land is.

Vijfenzestig procent van de Spanjaarden en 63 procent van de Italianen hebben ook liever dat het kledingstuk verboden wordt. In iets mindere mate is dat ook het geval in Groot-Brittannië (57 procent) en Duitsland (50 procent). In de VS is een minderheid van 33 procent, in China minder dan 30 procent. De Amerikanen en de Britten zijn daarentegen met meer dan 60 procent voor het gebruik van lichaamscanners op de luchthavens, terwijl in Frankrijk, Italië en Duitsland een kleine meerderheid voorstander is. In Spanje schaart slechts 46 procent zich achter het idee.

De peiling werd uitgevoerd tussen 3 en 10 februari door het instituut Harris voor de Financial Times bij 7.256 volwassenen in Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, Spanje, VS en China.

De Franse regering overweegt een wetsvoorstel over een zo breed en effectief mogelijk verbod op de boerka. In Groot-Brittannië heeft minister van Justitie Jack Straw zich begin februari uitgesproken tegen een verbod op de boerka. (afp/lpb)
02/03/10 14u50

Bron: HLN

Man plast zich dood tegen stroommast die hij omver reed


Een 50-jarige man in de Amerikaanse deelstaat Washington kwam zonder kleerscheuren uit een auto-ongeval, maar plaste zich daarna dood. Dat melddt de radiozender KXRO.

Roy Messenger was nabij het plaatsje Montesano met zijn auto tegen een elektriciteitsmast gebotst. Hij had zijn gezinsleden getelefoneerd met een vraag op hulp en begon, om van de emotie te bekomen, zijn volle blaas te ledigen. Helaas maakte 's mans urinestraal contact met een afgeknapte stroomkabel. De onfortuinlijke automobilist werd geëlektrocuteerd. (dpa/eb)

02/03/10 18u17

Twee Russische directeurs levend doodgekookt in sauna


Sauna's hebben als doel een verkwikkend effect te bezorgen aan wie er zich aan waagt. Zo liep het echter niet voor twee Russische bedrijfsleiders uit Kirov. Zij sprongen na hun korte verblijf in de warmtecabine in wat zij dachten een afkoelingsbad te zijn. Helaas had een van de slachtoffers zich ergens van knopje vergist en werden de zakenlui levend verbrand in kokend water.

Een derde aanwezige wou de heren nog redden, maar kon hen niet uit het bad hijsen, waarvan het water per ongeluk tot koken was gebracht. De onfortuinlijken stierven aan oververhitting.

Sauna's hebben gewoonlijk een 'afkoelbad' om in te duiken als verfrissing na de hoge zweettemperaturen in de stoomkamer. (jv)

02/03/10 15u11

Bron: HLN

Honderden vissen vallen uit de lucht in woestijnstadje


Inwoners van een afgelegen Australisch woestijndorpje schrokken zich een hoedje. Een pittige onweder had niet alleen veel regen en wind in petto... maar ook vallende vissen.

Honderden witte baarsjes, zowel levende als dode, vielen uit de lucht in Lajamanu. Weersexperten denken dat de visjes werden uit een rivier werden opgezogen in een onweersbui om dus nadien (525 kilometer verder) over een dorp neer te sijpelen. Mark Kersemakers, weerman bij the Australian Bureau of Meteorology, zegt dat de vissen gemakkelijk tussen de 12.000 en de 15.000 meter hoog zouden 'gevlogen' hebben.

Dit is echter niet meer de eerste keer dat Lajamanu werd geteisterd door een 'vissenregen'. Volgens Northern Territory News zou dit in 1974 en in 2004 ook al eens het geval zijn geweest.

Joe Ashley, een 55-jarige man uit Jabiru, nabij Lajamanu, is er alvast niet meer gerust in: "Normaal zwemmen vissen in het water, maar nu komen ze ook al uit de lucht gevallen. Wat als er de volgende keer iets groters naar beneden komt?". De gedachte dat dit eventueel krokodillen zouden kunnen zijn deed de man alleen maar harder huiveren...(ypu)
02/03/10 13u45

Bron: HLN

maandag 1 maart 2010

Genonderzoek voorspelt werking chemokuur

LONDEN - Onderzoek van de genen van vrouwen met borstkanker kan voorspellen of chemotherapie zal aanslaan of niet. Die revolutionaire ontdekking beschrijven Britse artsen in het vakblad The Lancet Oncology.

De onderzoekers screenden 829 genen in borstkankercellen. Zo konden ze nagaan bij welke genen het medicijn paclitaxel wél en niét werkte. Welke kankercellen dus wél en niét gevoelig waren voor de aanpak.

Als bij een vrouw nu borstkanker wordt geconstateerd kan door gen-onderzoek dus snel komen vast te staan of een chemotherapie met dit medicijn zin heeft of dat het een nodeloze en zinloze belasting van de vrouw is.

De Britse artsen hopen dat door gen-onderzoek meer vormen van kanker zo de juiste behandeling kunnen krijgen. Niet eens met het doel meer mensen te genezen, maar om onnodige behandelingen uit te sparen. Ook vanuit het kostenaspect. Met het uitgespaarde geld kunnen andere kankerpatiënten dan geholpen worden. (PO)

Bron: AD

'Catfight' in vliegtuig

NEW YORK - Door een ruzie tussen twee stewardessen is een vlucht van New York naar Atlanta geschrapt.

Het vliegtuig was net van plan om te vertrekken toen de twee ruzie kregen. Passagiers werden daarop verzocht het vliegtuig weer te verlaten.

"Ze begonnen te knokken", zegt Steve Mazur, een van de passagiers. "De piloot besloot dat we toen allemaal moesten vertrekken." Dat kreeg ook Corey Minot te horen. "Ze zeiden dat twee stewardessen aan het vechten waren en dat we daarom allemaal van boord moesten."

Volgens de woordvoerder van Pinnacle Airlines was er geen fysiek contact tussen de stewardessen.

De twee kemphanen zijn geschorst gedurende het onderzoek dat loopt.

De 75 vliegtuigpassagiers kregen een alternatieve vlucht aangeboden

Bron: de Telegraaf

Erben pakt koffer Máxima


AMSTERDAM - Erben Wennemars heeft bij terugkomst uit Vancouver de koffer van prinses Máxima van de band gepakt en mee naar huis genomen.

Op weg van Schiphol naar huis werd de oud-schaatser in zijn auto opgebeld door een medewerker van de luchthaven. "Bijna thuis, word ik opgebeld door iemand van schiphol met mededeling dat mijn koffer nog op de luchthaven staat", twitterde Wennemars.

In blik in de kofferbak leerde Wennemars dat het toch om de koffer van prinses Máxima ging. "Oeps!! Er staat HER ROYAL HIGNESS PRINCESS MAXiMA op mijn koffer", twitterde Wennemars, die vervolgens terugreed naar de luchthaven om de koffer weer om te ruilen.

Wennemars zou niet in de koffer hebben gekeken.

Bron: de Telegraaf

Tankstations voor capuchonverbod


WASSENAAR - Tankstations willen een landelijk capuchonverbod invoeren. Op die manier willen zij zich nog steviger wapenen tegen criminelen nu het aantal overvallen de laatste tijd weer is toegenomen.

Behalve het opleggen van een toegangsverbod aan klanten met een capuchon over het hoofd, willen de pomphouders ook meer camera's installeren en overwegen zij zelfs een zonnebrilverbod in te stellen. Het Wassenaarse Shell-station Swart & Strous is als één van de eerste tankstations gestart met het ophangen van de speciale waarschuwingsposters. "Voor ons is de maat vol. Wij hebben de afgelopen tijd al twee keer te maken gehad met een ramkraak. Daarom nemen we nog meer maatregelen", zegt onderneemster Jolanda Swart. Eerder werden al stickers met een helmverbod aangebracht. Volgens het tankstation moet er van de posters een preventieve uitgaan. "We zijn huiverig voor personen die een pet, helm of capuchon, soms zelfs in combinatie een zonnebril dragen. Daarom deze extra belemmering: ze komen er gewoon niet in."

Reglement

De brancheorganisatie van tankstations, BETA, vindt het een goede zaak dat er nu ook kledingvoorschriften worden gehanteerd. De sector wil zelfs een stapje verder gaan om een landelijk capuchonverbod in te stellen. Juridische belemmeringen zijn er niet volgens de BETA omdat "elke ondernemer de bepaling in zijn huishoudelijk reglement kan opnemen". "Mocht men toch juridische bezwaren hebben, dan starten we graag een proefproces."

Het totaal aantal overvallen is volgens recente cijfers van justitie en de sector het afgelopen jaar met 21 procent toegenomen. "En dat is een griezelige ontwikkeling", zegt BETA-voorzitter Ewout Klok. "Het is voor bedienend personeel altijd angstaanjagend als er personen binnenkomen die zich nagenoeg onherkenbaar maken. Natuurlijk is niet iedere klant met een capuchon, zonnebril of helm op een overvaller, maar het is gewoon een te groot risico. Daarom staan wij achter deze nieuwe maatregel", zegt Ewout Klok.

Bron: de Telegraaf

zondag 28 februari 2010

Vliegtuigpassagier eet winnende kraskaart op


Een passagier op een Ryanairvlucht van het Poolse Krakow naar de Britse luchthaven East Midlands won onderweg 10.000 euro met het kraslot dat hij had gekregen. Goed nieuws, zou je denken, maar toen de steward hem liet weten dat er niet zoveel geld aan boord was en de man zijn winst later zou krijgen, viel dat zo slecht dat hij uit pure frustratie zijn kaart begon op te eten. Bemanningsleden en passagiers probeerden nog de reiziger op andere gedachten te brengen, maar dat lukte niet.
"Doorgaans zijn passagiers zeer blij als ze hebben gewonnen, maar jammer genoeg vond de laatste winnaar dat we die 10.000 euro ergens in het toestel moesten klaarhouden. We boden hem nog sandwiches en stukken pizza aan, maar hij bleef de kaart opeten", aldus een woordvoerder van de maatschappij.

De maatschappij vraagt nu de passagiers online wat er moet gebeuren met de niet uitgedeelde 10.000 euro. (afp/bdr)
28/02/10 10u57

Bron: HLN