Translate

zaterdag 27 februari 2010

Georganiseerde misdaad ontdekt Twitter


MEXICO-STAD - De georganiseerde misdaad heeft de sociale netwerksites ontdekt. In enkele steden in Mexico bleven vrijdag winkels gesloten en scholen leeg, nadat drugskartels voor het eerst via microblogdienst Twitter en netwerksite Facebook hadden gewaarschuwd voor schietpartijen.

Rivaliserende drugskartels in Mexico strijden in het grensgebied met de VS om de beste smokkelroutes naar het noordelijke buurland. Het met drugscriminaliteit verbonden geweld eiste de afgelopen drie jaar in Mexico circa 17.000 levens. (ANP)
26/02/10 19u59

Bron: AD

Volg hier live de aankomst van de tsunami op Hawaï

video

Bron: AD

Waarschuwing voor tsunami rond Grote Oceaan


HONOLULU - Het Tsunamiwaarschuwingscentrum heeft zijn tsunami-alarm na de aardbeving bij Chili zaterdag uitgebreid. Het in Hawaï gevestigde instituut waarschuwt nu alle landen rond de Grote Oceaan voor de vloedgolven.

Op de lijst staan behalve Chili zelf ook Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Nicaragua, Honduras, El Salvador, Guatemala, Mexico en de Amerikaanse staat Hawaï.

Ook landen aan de andere kant van de oceaan, zoals Japan, Rusland, de Filipijnen, Australië, Nieuw-Zeeland, Taiwan, Papua-Nieuw-Guinea en Indonesië, worden gewaarschuwd voor een tsunami. De eilanden in de Grote Oceaan, zoals Samoa en Fiji, moeten zich eveneens voorbereiden op vloedgolven.

Aan de kust van Chili werden na de beving vloedgolven geregistreerd. Bij de stad Talcahuano, die vlak bij het epicentrum ligt, bereikten de golven een hoogte van 2,34 meter. Bij de tweede stad van Chili, Valparaiso, werden 1,29 meter hoge golven gemeten. Die kunnen volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS verwoestende gevolgen hebben. Het is nog niet bekend of de tsunami ook levens heeft geëist.

Bron: de Telegraaf

Chili goed voorbereid op aardbevingen


SANTIAGO - In tegenstelling tot Haïti is Chili zeer goed voorbereid op aardbevingen. De autoriteiten en de bevolking van het land in Zuid-Amerika weten wat ze moeten doen in voorkomende gevallen, zoals de beving met een kracht van 8,8 op de schaal van Richter die zich voordeed in de nacht van vrijdag op zaterdag. Dat meldde de BBC.

Moderne gebouwen in Chili beschikken doorgaans over goede funderingen, waardoor ze bestand zijn tegen de meeste aardbevingen. Verder beschikt het land over de noodhulpdienst Onemi, die bij rampen alle hulp coördineert op nationaal, regionaal en lokaal niveau.

De zware aardbeving heeft vermoedelijk veel schade aangericht in Chili, maar waarschijnlijk niet op dezelfde schaal als in Haïti. Hoewel de aardbeving in dat land half januari een stuk minder zwaar was (7,0 op de schaal van Richter), kwamen circa 230.000 mensen om het leven in het armste land van het westelijk halfrond.

Het dodental in Chili staat vooralsnog op 85, maar zal waarschijnlijk nog naar boven worden bijgesteld. De zware aardbeving begon om 03.34 uur lokale tijd, duurde circa anderhalve minuut en werd gevolgd door tientallen naschokken. Het epicentrum lag op een diepte van 35 kilometer onder de zeebodem voor de kust van Chili, circa honderd kilometer ten noorden van Concepcion, de tweede stad van het land.

Voor de kust van Chili schuift de Nazca-plaat, een van de schollen waaruit de aarde bestaat, onder de veel zwaardere Zuid-Amerikaanse tektonische plaat. Dat gebeurt met een snelheid van ongeveer 8 centimeter per jaar.

Aardbevingen komen veelvuldig voor in het gebied. Het epicentrum van de zwaarste aardbeving die ooit werd geregistreerd, in mei 1960, lag 230 kilometer zuidelijker, en had een kracht van 9,5 op de schaal van Richter. Destijds stierven duizenden mensen

Bron: de Telegraaf

Aanval op euro ingezet


GROTE HEDGEFONDSEN SPECULEREN OP WA
AMSTERDAM - De aanval op de euro lijkt ingezet nu een aantal grote hedgefondsen openlijk zegt te mikken op een verdere waardedaling van de veelgeplaagde eenheidsmunt.

Door de ’Griekenlandcrisis’ heeft de euro een deel van haar glans verloren en is nu speelbal geworden van internationale speculanten. Aan de Chicago Mercantile Exchange (CME) is het aantal contracten dat uitgaat van een waardedaling van de euro gestegen tot 60.000, de grootste hoeveelheid sinds de invoering van de Europese munt ruim tien jaar geleden.

Al weken werpt het enorme Griekse schatkisttekort een smet op het blazoen van de euro en nu proberen grote investeerders daar een slaatje uit te slaan. Tijdens een bijeenkomst eerder deze maand in een appartement op Manhattan hebben vertegenwoordigers van belangrijke hedgefondsen, als Soros Fund Management, SAC Capital en Brigade Capital, over strategieën gesproken om te profiteren van de spanningen in de eurozone. Daarbij werd zelfs uitgegaan van een euro/dollarpariteit, één op één.

Lees verder:

Bron: de Telegraaf

Venijnige stormdepressie op komst


AMSTERDAM - De eerste storm van het nieuwe jaar is onderweg naar ons land. Morgen rond het middaguur bereikt een actieve, venijnige stormdepressie het zuidwesten van ons land. Er worden grote neerslaghoeveelheden verwacht en het stormveld zal vooral in het zuiden en langs de kust huishouden.

Boven land staat een windkracht acht, aan zee wordt stormkracht negen berekend.

De bijbehorende storing trekt van zuidwest naar noordoost over ons land en zal pas maandag het noordoosten hebben verlaten. De wind is dan al aan het afnemen.

Weggebruikers wordt geadviseerd open gebieden te mijden in verband met te verwachten rukwinden. Dakpannen en bomen krijgen het mogelijk zwaar te verduren. De atmosfeer kalmeert daarna opvallend snel onder hogedrukimpulsen vanuit het noorden. Later draait de wind bij naar het noordoosten. Er volgt een terugkeer van behoorlijk koud winterweer voor maart.

Aan het einde van de komende week liggen de temperaturen overdag maar amper boven nul en in de nacht vriest het 3 tot 6 graden. Dat winterweer, met toenemende sneeuwkansen, lijkt tot na het volgende weekeinde aan te houden.

Bron: HLN

Doden door aardbeving in Chili


SANTIAGO - UPDATE 19.48 uur Het dodental door de aardbeving in Chili is opgelopen tot 147. Dat maakte de nationale noodhulpdienst Onemi zaterdag bekend.

De nationale hulpdienst van Chili liet weten niet te verwachten dat het dodental nog zal verdubbelen. Tegelijkertijd maakte de directeur van de dienst duidelijk dat het nog wel een dag of drie kan duren voordat de schade is geïnventariseerd.

Het epicentrum lag circa honderd kilometer ten noordwesten van Concepcion, de derde stad van Chili. In Concepcion en omgeving wonen meer dan een half miljoen mensen. Na de aardbeving volgden nog zeker negentien zware naschokken. De zwaarste naschok had een kracht van ongeveer 6,9 op de schaal van Richter, bijna even zwaar als de aardbeving die vorige maand grootschalige verwoestingen aanrichtte in Haïti.

Lees verder:

Bron: de Telegraaf

Man in rolstoel legt bom in metro New York

Een man zonder benen, die in een rolstoel werd voortgeduwd door twee anderen, is erin geslaagd een zelfgemaakte amateurbom te plaatsen in het metrostation op 125th street in New York. De treinen werden daardoor twee uur lang opgehouden.

De 57-jarige Perry Roosevelt werd gearresteerd, samen met een man die bij hem was. Roosevelt had een stoffen tas met 'vuurwerk' erin en daaraan vastgelijmde geweerhulzen achtergelaten in de buurt van de wachtruimte. (jv)

26/02/10 20u56

Bron: HLN

Wat je gezicht vertelt over je gezondheid


Wat zie je als je in de spiegel kijkt? Jezelf is een goed antwoord. Maar volgens de Chinese geneeskunde kan je ook je gezondheidstoestand volgen via je gezicht. Het voorhoofd, de neus, de kin en de wangen verklappen als het ware wat er in je lichaam gebeurt. Elk deel van je gezicht refereert aan een van de vijf elementen (vuur, aarde, water, hout en metaal), die vervolgens weer in verbinding staan met een organengroep.

Het enige wat je moet weten is hoe je de signalen decodeert; zo beweert ene dokter Mao. "Door je gezicht te lezen kan je kleine problemen aanpakken en grote problemen vermijden."

1) Voorhoofd
Het voorhoofd relateert aan het element vuur, en wijst op problemen met het hart, de dunne darmen en je geest.

Roodheid of kleine bloedvaatjes die verschijnen, kunnen wijzen op een hartprobleem of een emotioneel geladen ervaring, zoals een groot verlies of een relatiebreuk. Een constante frons is een teken van grote zorgen.

Een hartaanval wordt 'vaak voorspeld door een blauwgroene schijn op het voorhoofd. Als het gepaard gaat met hartkloppingen, duizeligheid, kortademigheid of pijn in de linkerarm, ga dan zo snel mogelijk naar een dokter of de spoeddienst.

2) Neus
De neus is verbonden met het element aarde, en dus ook met de maag en alvleesklier. Een puistje op de punt van je neus, kan wijzen op een interne verstoring. Dat heeft meestal te maken met de voeding. Chocolade, pikant, vet of gefrituurd eten zijn goede kandidaten voor de oorzaak. Als gevolg kan je lijden aan indigestie, constipatie of diarree.

Gesprongen haarvaten of roodheid op de neusbrug kunnen wijzen op alcoholmisbruik of enorm veel zorgen en stress.

Lees verder:

Bron: HLN

Britten zoeken mensen met rare namen


In Groot-Brittannië is men een zoektocht gestart naar mensen die een hoogst ongelukkige combinatie van voor- en achternaam hebben. Denk maar aan Justin Case, Mary Christmas, Paige Turner of Terry Bull. Dat meldt de BBC.

Hazel Nutt
De site TheBabyWebsite.com ploos telefoongegevens uit en stootte op namen als Hazel Nutt, Jo King of Stan Still. Die laatste, een gepensioneerde piloot, vertelt dat zijn naam hem al z'n hele leven achtervolgt. Toen hij bij de RAF diende, aldus de man, riep zijn bevelhebber steeds "Stan Still, get a move on", om daarna telkens in lachen uit te barsten.

"Ouders denken niet na"
Een woordvoerder van website zegt dat ouders vaak niet stilstaan bij de combinatie van namen die ze hun kinderen geven.

In de commentaren op het artikel laat ook een Belg van zich spreken. Ene Richard Six vertelt op de site van de BBC dat zijn naam in ons land heel gewoon is, maar toen hij in Groot-Brittannië woonde, mensen hem vaak aanspraken als 'Richard the Third'.

In ons land gebruikt de populaire stripreeks 'Kiekeboe' steevast zulke namen in haar verhalen. Zo passeerden al Luc Raak, Aard Appel en Lex Tok de revue. (belga/edp)
27/02/10 10u32

Bron; HLN

vrijdag 26 februari 2010

'Natalee snoof cocaïne en viel van het balkon'


AMSTERDAM - Joran van der Sloot blijkt in zijn nieuwe bekentenis emotioneel en zeer gedetailleerd te hebben verklaard over zijn aandeel in de dood van Natalee Holloway.

Oud-politiechef Gerald Dompig, die onderzoek deed naar de verdwijning, stelde gisteren dat de lezing wel degelijk past in de bevindingen van het eerste onderzoek. De Telegraaf heeft gisteren integraal kennis genomen van het op video opgenomen gesprek van 2,5 uur. De nieuwe bekentenis vond plaats in een hotel in Düsseldorf en wordt zondagavond door RTL 5 uitgezonden.

Nieuwe versie

Joran komt door zijn heftige emoties overtuigender over dan in zijn eerste onvrijwillige tv-biecht. Justitie op Aruba zou de bekentenis te snel afdoen als weer een nieuwe versie 'fantasie en leugens', althans zo stelt ex-politieman Dompig in een reactie op de conclusie van hoofdofficier Peter Blanken.

De voormalig onderzoeksleider zegt dat de bekentenis serieus onderzoek vraagt. Volgens hem past de lezing in de tijdslijn. Ook is Van der Sloot volgens hem ditmaal specifiek. Zo noemt Joran het exacte huisadres waar Natalee stierf, de naam van de medeplichtige en omschrijft hij de auto waarmee haar lichaam werd vervoerd.

Van der Sloot handhaaft in zijn nieuwe bekentenis de belangrijkste onderdelen die hij toegaf tijdens een


Lees verder:

Bron: de Telegraaf

Test helpt hoofdpijn bij 3D-films voorkomen

EINDHOVEN - Ongeveer een op de vijf mensen heeft een oogafwijking die hoofdpijn kan veroorzaken bij het kijken naar driedimensionale (3D) films, zoals de zeer succesvolle film Avatar. Onderzoekers hebben een simpele leestest ontwikkeld waarmee mensen kunnen vaststellen of zij tot die groep behoren. Dat maakte de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) vrijdag bekend.

Mensen met een mindere oogsamenwerking hebben meer moeite om één beeld te vormen in de hersenen van wat ze met hun twee ogen zien. De onderzoekers van de TU/e hebben aangetoond dat die groep flink meer klachten ondervindt bij het zien van 3D-films en -computerspelletjes. De combinatie van extreme diepte en beweging leidt bij hen, maar ook bij sommige mensen met een normale oogsamenwerking, tot problemen.

De test die de wetenschappers hebben ontwikkeld, voorspelt aan de hand van de snelheid waarmee zijn in 2D en in 3D een tekst kunnen lezen, of mensen een grotere kans hebben op visuele klachten bij het kijken naar 3D-beelden. Aan de hand van de uitslag kunnen ook de instellingen van het beeldscherm zo worden aangepast dat de kans op hoofdpijn kleiner wordt.

Bron: de Telegraaf

Miss: God wil homo's dood


BEVERLY HILLS - De Amerikaanse Lauren Ashley, de huidige Miss Beverly Hills, heeft voor veel ophef gezorgd met een interview op de Amerikaanse nieuwszender Fox. Ashley, die in de race is voor de titel van Miss Californië, gaf haar ongezouten mening over homoseksualiteit

"Ik voel dat God zelf de mensheid gemaakt heeft. Hij houdt van iedereen en heeft het beste voor met iedereen. Als hij zegt dat seks met iemand van hetzelfde geslacht je uiteindelijk zal doden, dan is dat een hard oordeel. Maar hij weet zoveel meer dan wij over het leven", was de boodschap van de 23-jarige Amerikaanse.

Ophef

In Beverly Hills ontstond direct na het interview grote ophef over de uitspraken van de Miss. Volgens de burgemeester - die al heeft laten weten de blondine niet te steunen - heeft Ashley zichzelf uitgeroepen tot Miss Beverly Hills.

Haat

De twintiger blijft ondanks de negatieve reacties in zichzelf geloven. "Ik heb veel vrienden met een andere mening. Samen wisselen we die meningen uit. Er is geen haat tussen ons."

Prejean

Het is niet de eerste keer dat een Miss de kranten haalt vanwege uitspraken over homoseksulaiteit. Eerder raakte Miss Californië Carrie Prejean in opspraak toen ze tijdens de Miss USA-verkiezing verkondigde dat het homohuwelijk wat haar betreft niet door de beugel kan.

Bron: de Telegraaf

donderdag 25 februari 2010

Baby sterft na vechtpartij van artsen tijdens bevalling

De Braziliaanse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar de dood van een pasgeboren baby nadat twee artsen tijdens de bevalling in een vechtpartij verwikkeld waren geraakt. Dat meldt het dagblad Folha de Sao Paulo.

Het incident vond plaats in Ivinhema in het zuidwesten van het land. De twee aanwezige artsen raakten verwikkeld in een vechtpartij waarbij verschillende vuistslagen werden uitgedeeld. Op het moment van de ruzie was de 32-jarige Gislaine Santana aan het bevallen in dezelfde zaal, zo meldt het Braziliaanse dagblad.

Dood geboren
"Het was een ware vechtpartij, de hele affaire eindigde met de twee artsen die over de grond lagen te rollen", aldus Gilberto Melo Cabreira, de echtgenoot van de vrouw. Anderhalf uur later moest een derde arts met spoed een keizersnede uitvoeren; de baby werd echter dood geboren. "Ik kan niemand beschuldigen", zegt de echtgenoot. "Maar ik kan wel bevestigen dat mijn dochter in goede gezondheid verkeerde vlak voor de bevalling".

De burgemeester van Ivinhema kondigde donderdag aan dat de twee artsen geschorst zijn zolang het onderzoek loopt.(ypu)
25/02/10 18u58

Bron: HLN

Aquarium met haaien staat op springen


DUBAI - Een megagroot aquarium met haaien in een winkelcentrum in Dubai staat op knappen. Voor de zekerheid is het grootste winkelcentrum in het Midden-Oosten gesloten voor publiek.

Het is niet bekend hoe de breuk heeft kunnen onstaan. Er zit tien miljoen liter water in de tank. Een woordvoerder van Dubai Mall heeft tegen diverse media gezegd dat het lek inmiddels is gedicht. Getuigen melden dat de honderd winkels nog steeds gesloten zijn. Ook is het aquarium nog afgezet met rood-witte linten.

In het aquarium, met afmetingen van 32,8 meter breed en 8,3 meter hoog, zwemmen 33.000 dieren van 85 verschillende soorten. Er zitten zo'n 400 haaien in het bassin. Het glas heeft een dikte van 75 centimeter.

Sinds de opening van het winkelcentrum in november 2008 was het aquarium al in opspraak. Door gevechten tussen verschillende soorten haaien onderling hebben er toen veertig het loodje gelegd.

Bron: de Telegraaf

Enkelband voor jonge etters'


DEN HAAG - Jongeren die keer op keer voor overlast zorgen, moeten een enkelband krijgen in combinatie met een gebiedsverbod of huisarrest. Hiermee kan worden voorkomen dat ze in bepaalde wijken buurtbewoners voortdurend intimideren en terroriseren, aldus de VVD donderdag. De partij lanceerde het idee in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart.

„De grote etters kunnen we hiermee van de straat halen”, zegt Tweede Kamerlid Ineke Dezentjé Hamming. Volgens haar moeten burgemeesters de bevoegdheid krijgen om de enkelband binnen 24 uur na signalering door de politie op te leggen. Bij overtreding van het gebiedsverbod kan de enkelbanddrager een boete of een celstraf worden opgelegd. Ook wil de VVD dat echte criminele jongeren al in het voorarrest een enkelband krijgen.

Bron: de Telegraaf

'Jack de Prikker' opgepakt


LELYSTAD - De politie in Flevoland heeft een 25-jarige man aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij de steekincidenten die eind 2008 en begin 2009 voor grote onrust zorgden in Lelystad. Vier, voor zover bekend willekeurige, personen werden neergestoken. Drie slachtoffers raakten zwaargewond, een vierde overleed aan zijn verwondingen.

Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt. Het eerste steekincident vond plaats op 23 december 2008. Daarbij raakte een 60-jarige vrouw zwaargewond. Op Eerste Kerstdag werd een man, die zijn hond uitliet, neergestoken. Begin februari 2009 werd in dezelfde wijk een 30-jarige man doodgestoken en niet veel later werd ook een 55-jarige man, die in zijn tuin aan het werk was, neergestoken.

In Lelystad groeide de onrust en werd al snel gesproken over Jack de Prikker. De politie zette extra mensen in, er werd een informatieavond voor buurtbewoners gehouden, flyers werden uitgedeeld en er werd een compositietekening van de mogelijke dader in de stad verspreid. Justitie loofde zelfs een beloning uit voor de gouden tip die zou leiden tot de aanhouding van de dader.

De politie wil op dit moment niets kwijt over de verdachte vanwege het onderzoeksbelang. De man wordt vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris.

Bron: de Telegraaf

Artsen ontdekken waarom kanker uitzaait

Artsen hebben naar eigen zeggen de rol van een speciaal eiwit bij de groei van kankercellen uigeklaard. De onderzoekers hopen hiermee op nieuwe behandelingsmethoden. Het eiwit E2F1, dat normaal gezien de celgroei regelt, kan ook bijdragen tot de opbouw van uitzaaiingen.

Ongecontroleerde groei
Wanneer de beschermingsfunctie verstoord is, bevordert E2F1 onder bepaalde omstandigheden de ongecontroleerde groei van tumorcellen en de bouw van dochtercellen, aldus onderzoekster Brigitte Pützer. De onderzoekers onderzochten de uitzaaiingen van huidkankerpatiënten en ontdekten daarbij een hoge concentratie van het eiwit. "Dat is een bewijs dat E2F1 mee verantwoordelijk is voor de uitbreiding van kanker in het hele organisme", zo luidt het. Het doel is nu om op basis van de ontdekking, therapieën tegen uitzaaiingen te ontwikkelen. (belga/ep)

24/02/10 16u43

Bron: HLN

K.U. Leuven ontwikkelt apparaat dat gedachten


Aan het Laboratorium voor Neuro- en Psychofysiologie van de Katholieke Universiteit Leuven is een apparaat ontwikkeld dat hersensignalen omzet in woorden en zinnen. Mensen die niet via spraak of bewegingen kunnen communiceren, zullen in de toekomst op die manier in contact kunnen treden met anderen. Voor deze ontdekking krijgt het KUL-team de SWIFT Prijs 2009 ter waarde van 50.000 euro.

Grootte van luciferdoosje
Het EEG-apparaat (elektro-encefalogram) is draagbaar en heeft de grootte van een luciferdoosje. Het is verbonden met een badmuts die de elektroden op de hoofdhuid aanbrengt. Via een USB-stick worden de signalen opgevangen op een pc, waar ze met een speciaal ontwikkeld programma worden gedecodeerd. Het toestelletje kreeg de naam 'mind speller' mee.

Binnen twee jaar op de markt
Volgens professor Marc Van Hulle is het apparaat al met succes uitgetest op een twaalftal patiënten die door een hersenbloeding getroffen werden. De toekenning van de SWIFT Prijs maakt het mogelijk het experiment binnen de twee jaar om te zetten in een marktrijp product. Van Hulle en zijn team werken momenteel aan de ontwikkeling van een diadeem die de volledige elektronica bevat. (belga/svm)

24/02/10 18u25

Bron: HLN

Tieners stelen baby door middel van 'keizersnede'


In Colombia wordt een onderzoek gevoerd naar twee minderjarige meisjes die de buik van een zwangere vrouw zouden hebben opengesneden. Op die manier konden ze de ongeboren baby van de vrouw stelen.

Volgens verschillende media in Bogotá zouden de twee het zeven maanden zwangere slachtoffer naar een huis hebben gelokt, haar hebben vastgebonden en vervolgens een "onprofessionele keizersnede" hebben uitgevoerd. De daad kwam aan het licht nadat ze de met bloed bedekte baby naar een ziekenhuis brachten en de artsen een verband konden leggen met de zwaargewonde moeder.

Daders zijn 16 en 14
De feiten vonden plaats in een dorp in de centrale provincie Boyacá. Een van de vermoelijke daders was voorheen zelf zwanger geweest maar had haar kind verloren. Om haar vriend niet te verliezen, hield het 16-jarige meisje het voorval verborgen en samen met haar 14-jarig nicht werd een plan gesmeed om aan een baby te geraken.

Volgens het dagbald 'El Tiempo' werd het 18-jarige zwangere slachtoffer door de Civiele Bescherming gevonden en naar het ziekenhuis overgebracht. Daar vertelde de vrouw dat haar baby gestolen was. De minderjarige meisjes moeten zich onder andere verantwoorden voor poging tot moord. (dpa/dea)
24/02/10 18u51
Bron: HLN

dinsdag 23 februari 2010

Vrouw ontsnapt uit gevangenis via tunnel

BREDA - Een 35-jarige vrouw is zondag via een tunnel ontsnapt uit de vrouwengevangenis in Breda. Ze is voortvluchtig. Een woordvoerder van het landelijk parket bevestigde dinsdag een bericht daarover in BN/De Stem.

De vrouw zat vast wegens een geweldsmisdrijf. Ze is geen tbs'er. Hoe lang ze nog moest zitten, wordt niet bekendgemaakt.

De vrouw is onder een buitenmuur naar buiten gekropen. De doorgang was amper een paar meter lang. Hoe de doorgang is gemaakt, wilde het ministerie van Jusitie dinsdag niet zeggen. Dat zou immers andere gevangenen op ideeën kunnen brengen. De vrouwengevangenis in Breda heeft inmiddels maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen.

Bron: de Telegraaf

Penisbroek hit op catwalk


MADRID - Het publiek had al veel opzienbarends voorbij zien komen tijdens de Cibeles Fashion Week in Madrid, maar bij een creatie van ontwerpster Isabel Mastache knipperden de aanwezigen toch nog even extra met hun ogen.

In de herfst/wintercollectie van de Spaanse verscheen een model in penisbroek op de catwalk. Het ontwerp had niet alleen een stoffen penis, ook aan de testikels was gedacht.

Volgens de ontwerpster kan mode niet 'opvallend genoeg zijn'

Te beschermend nest stimuleert asogedrag


GRONINGEN - Ouders die hun kinderen te veel willen controleren en beschermen, werken hiermee asociaal gedrag in de hand. Tieners hebben grenzen nodig, zonder dat de opvoeders te 'pusherig' overkomen.

"Ouders moeten op een gegeven moment leren hun kinderen los te laten. Die moeten hun eigen fouten maken”, zei dinsdag orthopedagoge Miranda Sentse die volgende week donderdag promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Ouders moeten vanaf de tienerjaren wel op de achtergrond beschikbaar blijven voor hun zoons en dochters. Ze moeten openstaan voor de problemen die er spelen. Kinderen moeten worden gestimuleerd om uit zichzelf om raad te vragen, stelt Sentse. Er is volgens haar een delicate grens tussen controleren en loslaten. "Door ze te erg te beschermen, duw je ze de verkeerde kant op. Vooral kinderen die al erg volwassen zijn, willen zelfstandigheid.”

Bron: de Telegraaf

Duitser vindt zeven granaten in monitor computer


Een Duitse gewezen voddenhandelaar heeft in Berlijn een heel merkwaardige ontdekking gedaan. De man trof in een computermonitor zeven handgranaten en vijf ontstekingen aan. Hij alarmeerde de politie, die de explosieven onschadelijk heeft gemaakt.

De 64-jarige man had de monitor enkele weken geleden op straat gevonden en mee naar zijn huis in de wijk Kreuzberg genomen. Toen hij gisteren het beeldscherm wilde openen ontdekte hij de explosieve inhoud. Het is niet duidelijk waar de granaten en ontstekingen vandaan komen. Er is een onderzoek ingesteld. (hlnsydney/kh)
23/02/10 01u01

Bron: HLN

maandag 22 februari 2010

'KLM-personeel onwel door stankoverlast'


Een Cityhopper van KLM. ANP
HILVERSUM - Luchtvaartmaatschappij KLM heeft vorig jaar december twee keer te maken gehad met ''zeer ernstige rook- en stankoverlast'' in een van haar vliegtuigen. Daardoor zou de bemanning last hebben gekregen van duizeligheid en moesten zij zuurstofmaskers opzetten. Dat meldt televisieprogramma Zembla.

Volgens Zembla had de overlast ''zeer waarschijnlijk te maken met de giftige stof TCP, die door olielekkage in het aircosysteem terechtkomt.'' Bronnen binnen KLM zouden de olielekkage aan Zembla bevestigd hebben.

Het ging volgens Zembla om een Fokker 100-toestel van KLM Cityhopper. Het eerste incident heeft plaatsgevonden op 2 december, een tweede op 23 december. ''De Inspectie voor Verkeer en Waterstaat bevestigt beide incidenten'', aldus Zembla.

Het televisieprogramma zegt over documenten te beschikken die aantonen dat de klacht over stankoverlast telkens terugkeert.

KLM wil niet inhoudelijk reageren op de uitzending, omdat ze die nog niet gezien hebben. In algemene zin wil een woordvoerster wel zeggen dat KLM alle meldingen altijd serieus neemt. ''Het gaat om de vliegveiligheid daar nemen wij nooit een risico mee.'' (ANP)

Bron: AD

Trein stopt voor dronken man in Bunnik


BUNNIK - Een machinist heeft in Bunnik zijn trein stopgezet voor een onderkoelde man langs het spoor. De treinmachinist stuurde hem weg en belde de politie.

RTV Utrecht meldt dat de man (35) dronken in een weiland lag. De man werd even later aangehouden op een voetpad, maar had geen idee meer hoe hij in het weiland terecht was gekomen. Hij was drijfnat, waarschijnlijk doordat hij in een sloot was gevallen. Een ambulance bracht hem naar het ziekenhuis. Hij kreeg een bekeuring voor openbare dronkenschap.

Bron:AD

Documenten bevestigen geheime CIA-vluchten


WARSCHAU - De Poolse overheid heeft voor het eerst documenten vrijgegeven waaruit blijkt dat er in Polen in het geheim door de CIA gecharterde vliegtuigen zijn geland met terreurverdachten. Dat hebben twee mensenrechtenorganisaties maandag gemeld.

De inhoud van de documenten vormt een bevestiging van de conclusies van een onderzoek dat de Raad van Europa in 2007 uitvoerde naar de geheime CIA-vluchten, aldus de organisaties, het Open Society Justice Initiative en het Helsinki Comité voor Mensenrechten.

De Poolse rijksluchtvaartdienst moest de documenten vrijgeven op grond van de wet op vrijheid van informatie.

Uit de papieren blijkt dat er in 2003 zeker zes CIA-vliegtuigen landden op een voormalig militair vliegveld in het noorden van Polen. Human Rights Watch stelde in 2005 voor het eerst dat de CIA in Afghanistan opgepakte terreurverdachten in het geheim naar Polen transporteerde. (NOVUM)

Bron: AD

Wilders: alleen AOW-leeftijd is breekpunt


Geert Wilders is bereid concessies te doen om te kunnen regeren met andere partijen. ANP
DEN HAAG - De PVV is bereid concessies te doen om te kunnen regeren met andere partijen. Slechts op één punt valt er niet te praten: de AOW-leeftijd moet wat PVV-leider Geert Wilders 65 jaar blijven. Dat zegt hij in een interview maandag in De Telegraaf.

''Ik kan niet met iedereen regeren. Maar als we alleen gaan roeptoeteren aan de zijkant en nooit bereid zijn concessies te doen, zullen we nooit regeren. Dan blijven we de eeuwige oppositiepartij en slinken we straks weer net zo hard als de SP. Dus daarom zijn we bereid deals te sluiten. Op één punt na: handen af van de AOW'', aldus Wilders. (ANP)

Bron: AD

Kort dutje overdag maakt je slimmer


ROTTERDAM - Een power nap, een kort dutje overdag, verfrist niet alleen je brein, het maakt je ook slimmer. Dat ontdekten Amerikaanse onderzoekers.

De onderzoekers deelden 39 gezonde studenten op in twee groepen, zij werden in de gaten gehouden tijdens het studeren. 's Middags deed de ene groep een dutje van 90 minuten, terwijl de rest wakker bleef. Om zes uur 's avonds moesten de studenten nieuwe leerstof opnemen. Daaruit bleek dat degenen die overdag geslapen hadden veel beter presteerden dan degenen die wakker bleven.

Volgens de onderzoekers is slaap nodig om het korte termijn geheugen leeg te maken en plaats te maken voor nieuwe informatie. Als je probeert te leren wanneer je korte termijn geheugen vol is, zal dat niet lukken.

Tijdens een dutje verschuift nieuwe informatie namelijk naar het lange termijn geheugen. De onderzoekers ontdekten dat dit proces plaats vindt in de periode tussen de diepe slaap en het dromen. Ook bleek uit het onderzoek dat studenten die een nachtje door gaan 40 procent minder efficiënt kunnen studeren.

Bron: AD

Patiënte met hoogwerker uit huis gehaald


ENSCHEDE - De brandweer Twente moest dit weekend uitrukken om in Enschede een zwaarlijvige patiënte met een hoogwerker naar beneden te halen.

De vrouw, die boven een cafetaria aan de Tubantiasingel woont, was bij een ongeluk in haar woning aan haar been dusdanig gewond geraakt dat ze naar het ziekenhuis moest worden overgebracht. Alleen waren de trappen te steil voor de ziekenbroeders. Daarop besloten ze de brandweer te alarmeren.

De brandweer van Enschede kwam er met een hoogwerker bij, maar omdat het met dit materieel niet lukte een bepaalde bocht te maken werden na een halfuur de collega’s van de brandweer Hengelo opgetrommeld. Hun hoogwerker bleek wel in staat het appartement te bereiken, waarop het slachtoffer alsnog kon worden afgevoerd.

Juist op het moment dat de patiënte in de ziekenwagen lag, klapten op nagenoeg dezelfde plek twee auto’s op elkaar. Een van de inzittenden werd met een tweede ziekenwagen naar het ziekenhuis overgebracht.

Bron: de Telegraaf