Translate

zaterdag 20 februari 2010

Gouden plakken Winterspelen zijn tweedehands


VANCOUVER - De medailles op de Olympische Winterspelen zijn voor een klein stukje gemaakt uit oude Belgische computers. Het was de bedoeling dat deze Spelen de groenste ooit zouden worden. Zo worden voor de medailles gerecycled goud, zilver en brons gebruikt.

Voor het eerst in de geschiedenis komt een deel van het eremetaal uit oude computers en televisies. Of je nu goud, zilver of brons wint, iedere medaille is op de Winterspelen in Vancouver een beetje groen. Het metaal voor de medailles is immers voor een stukje gemaakt uit gerecycleerd materiaal.

De Spelen moeten 15 procent milieuvriendelijker worden dan andere edities. Zelfs de gebouwen zijn uniek in Noord-Amerika. Helaas moest er wel sneeuw aangevoerd worden door de warme omstandigheden in Vancouver.

Bepaalde deeltjes van versleten computers werden gebruikt om de medailles te maken. Die computers werden verzameld en verwerkt in België. Het gaat wel maar om kleine hoeveelheden in ieder stukje eremetaal.

Een bronzen medaille bevat 1,11 procent gerecycleerd materiaal, een zilveren plak slechts 0,12 procent. Dus je kan maar best voor goud gaan, want die medaille bestaat voor 1,52 procent uit gerecycleerd materiaal.

18/02/10 18u00

Bron: AD

Minister: Auto terugstelen mag

DRESDEN - Het moet mogelijk zijn om je gestolen auto terug te stelen als de politie niets doet. Dit zegt de zegsman van de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Saksen, aldus de Duitse krant Bild zaterdag.

De Duitse ondernemer Sven B. (40) stal zijn BMW in Polen terug. Hij brak daarvoor in in de garage van de dieven. Het was de derde keer in één jaar tijd dat zijn auto ter waarde van 85.000 euro werd gestolen.

Volgens de zegsman van minister Markus Ubig (CDU) moet er wel op worden gelet dat bij het terugstelen van auto's geen nieuwe misdrijven worden gepleegd.

Bron: de Telegraaf

Man bevallen van derde kind

Thomas Beatie (34) is voor de derde keer vader geworden. De transseksueel is bevallen van een meisje. Beatie liet zich ombouwen tot een man maar hij behield zijn vrouwelijke geslachtsorganen.

De Amerikaan die opgroeide in Hawaï ging twintig jaar lang door het leven als Tracy Lagondino en haalde nog de finale van een schoonheidswedstrijd voor jonge meisjes. Hij werd wereldberoemd toen hij zwanger verscheen in een homoblad en zijn opwachting maakte op de sofa van Oprah Winfrey. "Kinderen krijgen is niet een exclusie aangelegenheid voor vrouwen alleen. Ook mannen willen een kind krijgen. Het is gewoon een menselijke behoefte. Ik ben wie ik ben en ik heb het recht om te bevallen." En dat deed hij dus al voor de derde keer. (vsv)

20/02/10 17u16

Bron: HLN

video

vrijdag 19 februari 2010

Easyjet opent de aanval op Schiphol


AMSTERDAM - Prijsvechter Easyjet vindt Schiphol veel te duur en gaat met nieuwe bestemmingen over de grens frontaal de aanval openen op de Nederlandse luchthaven.

De Britse luchtvaartmaatschappij start binnenkort een groot aantal nieuwe op Nederland gerichte bestemmingen om reizigers naar de luchthavens van Brussel, Düsseldorf en Dortmund te lokken.

''We willen dolgraag uitbreiden op Schiphol, maar de luchthaven is gewoon veel te duur en wil niet naar ons luisteren. Daarom gaan we het nu zo doen'', aldus Easyjet-directeur Cor Vrieswijk zaterdag in een interview met De Telegraaf. We gaan er vol in en zullen ook een grote campagne in Nederland lanceren,'', zegt Vrieswijk.

Easjet is al langere tijd kritisch op Schiphol. Ondanks de afschaffing van de vliegtaks is Schiphol volgens de onderneming de duurste luchthaven van Europa. Easyjet diende eind 2008 een klacht in bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) hierover.

Volgens de Britse prijsvechter maakt Schiphol zich schuldig aan discriminatie door passagiers die vanuit Nederland vertrekken twee keer zoveel te laten betalen aan toeslagen als reizigers die op de luchthaven overstappen. (ANP)

06/02/10 11u35

Bron: AD

Achterhoeker ingelijfd door Pele


WINTERSWIJK - ’s Werelds beste voetballer aller tijden begon zijn indrukwekkende carrière in de sloppen van het Braziliaanse plaatsje Três Corações waar hij opgroeide. Niet geheel toevallig dus dat Pelé voor de promotie van zijn nieuwe kledinglijn op zoek ging naar jongens van de straat. En kwam hij voor ons land exclusief uit in… de Achterhoek. „Een droom komt uit!”

Beste straatvoetballer van Nederland Matthew Gernaad gaat kleding van het merk Pele promoten.

Matthew Gernaat (20) uit Winterswijk tekende gistermiddag als eerste – en voorlopig enige – Nederlander een contract dat hem verbindt aan het merk Pelé, een nieuwe kledinglijn die dit voorjaar wordt gelanceerd.

Matthew mag zich de beste straatvoetballer ter wereld noemen. „Al is dat een officieuze titel hoor”, klinkt het met Achterhoekse bescheidenheid. „Er zijn overigens twee soorten streetsoccer, ofwel het freestyle. Je hebt de airmoves – de bal hooghouden dus – en de groundmoves. De trucjes aan de grond. De panna’s en zo. Dat laatste is mijn specialiteit.”

Een specialiteit die hem de hele wereld over brengt. YouTube staat vol met filmpjes waarop de Achterhoeker zijn duizelingwekkende kunsten vertoont. Het was zo’n filmpje dat het balletje aan het rollen bracht. „Ik kreeg een mailtje van de ISSA, de International Street Soccer Association, in Engeland. Ze hadden mijn filmpje gezien en vroegen of ik eens over wilde komen. Dat heb ik dus gedaan.”

Vervolgens werd hij ingelijfd door het elitekorps van ISSA: een aantal van de beste straatvoetballers ter wereld. „We verzorgen op uitnodiging clinics: demonstraties van het straatvoetbal. We zitten veel in Engeland en hebben in de zomer van vorig jaar een tour door de VS gedaan.”

Sinds zijn twaalfde is hij bezeten van de bal. Ieder vrij uurtje was hij te vinden in het trapveldje bij hem in de buurt.

„Ik trainde zo’n drie tot vijf uur per dag. Intussen is het eigenlijk nog hooguit een uurtje per dag. Het is vooral een kwestie van bijhouden. En uiteraard de nieuwe foefjes onder de knie krijgen. Streetsoccer kent een aantal vaste trucjes.”

Matthew wordt dus voortaan gesponsord door Pelé. Wat inhoudt dat hij tijdens de demonstratieclinics – vanzelfsprekend – in de kleding van dit merk gaat lopen. Bovendien moet hij op komen draven voor foto- en filmshoots voor de Benelux. Grote bedragen die in het internationale voetbal omgaan, zijn bij het streetscoccer echter niet aan de orde. „Al kun je er in de zomer prima van rondkomen. Maar ja, je bent van meerdere factoren afhankelijk. In de winter komt er vrijwel niets binnen.”

Zelf komt hij uit voor het bescheiden vv Vosseveld, vijfdeklasser in zijn woonplaats. „Tja, uiteraard heb je op het veld wel veel aan je techniek, maar streetsoccer en ’gewoon’ voetbal zijn nu eenmaal twee totaal verschillende werelden. Al zou ik uiteraard graag wel een stapje hogerop willen.”

Bron: de Telegraaf

video:

Jongen draagt tweelingbroer op buik


BIHAR - Twee benen en een hand groeien op de buik van de 8-jarige Deepak Kumar uit India. De ledematen zijn afkomstig van zijn tweelingbroer die niet volledig is volgroeid.

Deepak gaat door het leven met een zogenaamde parasitaire tweelingbroer op zijn buik, meldt Bild.

In Bihar, waar Deepak woont, wordt nogal wisselend gereageerd op de opvallende verschijning. Deepak wordt door vele gelovigen als een godheid beschouwd en daarom vereerd. Anderen zien hem juist als een monster en gooien stenen naar het jongetje.

Operatie

Wat Deepak het allerliefst wil is gewoon een normaal kind zijn, dat niet wordt nagekeken, vereerd of juist bekogeld. Zijn grote wens is dat de ledematen operatief worden verwijderd, maar zijn ouders hebben het geld niet om de ingreep te laten uitvoeren.

Bron: de Te;egraaf

'Superdiamant' blijkt bergkristal


FRANKFURT - Een vermeende ruwe diamant, ter waarde van 2,5 miljoen euro, die de douane in beslag nam en waarvoor een vermeende smokkelaar direct de cel in ging, blijkt slechts een bergkristal ter waarde van 20 euro te zijn...

Op de luchthaven van Frankfurt werd het kristal in januari in beslag had genomen, omdat douanebeambten dachten te maken te hebben met een peperdure diamant. Bij een eerste controle van de douane werd ervan uit gegaan dat het om een diamant van 86,7 karaat ging.

Een expert heeft nu echter vastgesteld dat het om een bergkristal gaat. "Die is slechts 20 euro waard", zei de Frankfurtse procureurgeneraal Doris Möller-Scheu vrijdag in Duitse media.

De vermeende smokkelaar uit Angola werd direct uit de gevangenis ontslagen. De 38-jarige Angolees was er overigens zelf ook van overtuigd dat de 17 gram zware steen een diamant was.

Bron: de Telegraaf

Zebra zet snelweg op stelten

ATLANTA - Een uit het circus ontsnapte zebra heeft voor levensgevaarlijke situaties op de snelweg gezorgd en werd achtervolgd door acht politiewagens...

Het dier rende donderdagmiddag tijdens spitsuur over de snelweg in het Amerikaanse Atlanta, waarna de politie de zebra tot stoppen probeerde te dwingen en met groot materieel in de achtervolging ging..

Het vreemde tafereel zorgde voor enorme files en pas na 40 minuten kon het dier worden overmeesterd. Wonderwel gebeurden er geen ongelukken en zodoende kon de zebra ongedeerd naar het circus worden teruggebracht

Bron: de Telegraaf

video:

Schooldirectrice 7 uur na bevalling weer aan de slag


Zeven uur nadat ze haar derde kind op de wereld had gezet, was de Britse Helen Wright alweer aan het werk. "Het is heerlijk om zo snel weer aan de slag te zijn", verklaart ze in de Daily Mail.

De 39-jarige vrouw, die een befaamde private meisjesschool leidt in Wiltshire, verscheen met haar pasgeboren dochtertje Jessica op de arm op het werk. Ze sprak de personeelsleden toe, nam de lopende zaken door en beantwoordde wat vragen.

Geen goed voorbeeld
Sommige ouders hebben kritiek op de schooldirectrice, die overigens elke dag om halvijf opstaat. "Dit is geen goed voorbeeld voor de leerlingen", luidt het. Mevrouw Wright wuift die kritiek weg. "Mijn baby heeft nergens last van. Als het echt niet gaat, heb ik een nanny achter de hand om haar op te vangen", zegt ze. (eb)
19/02/10 11u35

Bron: HLN

donderdag 18 februari 2010

Aspirine verdubbelt overlevingskansen van vrouwen met borstkanker


Vrouwen met borstkanker kunnen hun overlevingskansen verdubbelen als ze twee keer per week een aspirine slikken. Ze kunnen hun kansen nog verhogen met drie à vijf keer een aspirine per week, blijkt uit een onderzoek. Het aspirine slikken vermindert de kans op sterven met 71 procent. Ook de kans dat de kanker zich verder verspreidt, neemt af met 60 procent.

Het resultaat van het Amerikaanse onderzoek toont nog eens de kracht aan van de eenvoudige pijnstiller. Uit vorige studies bleek al dat aspirine preventief kan werken tegen darmkanker maar het positieve effect van aspirine op borstkanker was nooit eerder zo duidelijk aangetoond. De conclusies werden getrokken op basis van monitoring. De gezondheid van 238.000 verpleegsters werd gedurende dertig jaar opgevolgd. "Dit is de eerste studie die aantoont dat aspirine de kans op uitzaaiing van borstkanker verkleint en het aantal sterfgevallen aanzienlijk beperkt bij vrouwen die in een vroeg stadium behandeld worden", zegt dokter en projectleider Michelle Holmes van de Harvard Medical School. "Als onze bevindingen door andere klinische testen bevesitgd worden dan kan het slikken van aspirine een goedkoop en relatief veilig middel worden voor vrouwen met borstkanker om langer kwaliteitsvol te leven." Ook de broertjes van de aspirine, ibuprofen en naproxen kunnen helpen, paracetamol dan weer niet blijkt uit het onderzoek.


Lees verder:

Brom: HLN

Roemeense van 240 kilo brengt kind ter wereld


Een 240 kilogram zware Roemeense vrouw, Victoria Lacatus, heeft vandaag in de universiteitskliniek van Boekarest een gezond meisje van 2,9 kilogram ter wereld gebracht. De risicovolle geboorte gebeurde met een keizersnede.

De moeder stelt het wel, maar moet door de zware ingreep nog enige tijd op intensieve zorgen doorbrengen. De woordvoerder van de kliniek, Bogdan Popescu, zei dat deze bevalling enig in haar soort is in Roemenië en "wellicht zelfs in de hele wereld".

De 25-jarige moeder was uit de Zuid-Roemeense stad Craiova door de brandweer naar Boekarest gebracht, omdat er in de materniteit in haar woonplaats geen bevallingstafel voor handen was die haar extreem overgewicht kon dragen. De keizersnede was noodzakelijk omdat de placenta voor een normale geboorte ongunstig lag. (dpa/ypu)
18/02/10 16u50

Bron: HLN

Geld verbranden redt leven van skiër in lift


Ga nooit skiën zonder voldoende geld op zak. Honderdtwintig euro in briefjes heeft het leven gered van een Duitse toerist in Oostenrijk. De skiër zat vast in de lift, verbrandde het geld en trok zo de aandacht van een man.

Dominik Podolsky (22) besloot om de stoeltjeslift te nemen. De jongeman was moe na een dagje skiën kroop net voor sluitingstijd nog in de zetellift. Even later stond de stil lift en daar zat hij dan, tien meter hoog bengelend in het Oostenrijkse Hochzillertal bij min achttien graden. Tot overmaat van ramp had hij zijn gsm vergeten. Hij riep nog om hulp maar niemand hoorde zijn kreten. "Ik heb nog even gedacht om uit de zetellift te springen maar dan zou ik mijn benen breken en doodvriezen", zegt hij.

De tijd ging voorbij, het werd donker en alsmaar kouder. Gelukkig had hij zijn legerdienst vervuld bij het regiment skiërs. Daar had de Duitser een paar overlevingstechnieken geleerd en plots kwam hij op de idee om zijn spullen in brand te steken. Hij probeerde het eerst met briefjes en zakdoeken maar niemand zag hem zitten. Toen besloot hij om zijn geld op te branden. Hij had al honderd euro verbrand toen hij zijn allerlaatste briefje van twintig in de fik stak. Met succes want het vlammetje werd opgemerkt door een man op een sneeuwscooter. Een half uur later ging de lift weer aan het draaien en kon de Duitser opgelucht ademhalen.

Toch was hij boos omdat niet niemand van de skilift controleerde of er nog gewicht op de lift zat maar de liftmaatschappij wijst haar verantwoordelijkheid af. "Er staan immers genoeg waarschuwingsborden met de sluitingstijd van de liften", besluit een woordvoerder van de skilift. (vsv)


Bron: AD

woensdag 17 februari 2010

Politie alert op mysterieuze auto-inbraken


BLARICUM - De politie in de Gooi- en Vechtstreek is extra alert in twee gebieden waar in auto's is ingebroken zonder inbraakschade.

Dat liet een politiewoordvoerder woensdag weten.

In Laren gingen dieven er vandoor met airbags uit drie auto's. In Blaricum werden uit verscheidene voertuigen zaken gestolen. Nergens waren sporen van braak. Sommige auto's werden op slot aangetroffen.

Mogelijk gebruikten de dieven een apparaatje dat de frequentie herkent van de afstandsbediening van de auto. "Technisch is dat mogelijk'', aldus de politiewoordvoerder.

Lees meer in het AD.
17/02/10 09u27

Kind krijgt pillen als snoep


RAALTE - De politie in Raalte waarschuwt woensdag voor medicijnen die mogelijk aan kinderen zijn gegeven tijdens het foekepotten.

Tijdens dit gebruik gaan kinderen in Salland verkleed langs de deuren om snoep op te halen.

Het 11-jarige meisje deed dinsdag ook mee aan dit carnavalsgebruik in het Overijsselse Raalte. Ouders van haar ontdekten woensdag een tablet tussen haar snoep. Het is onbekend om wat voor medicijn het gaat. Ook is nog onduidelijk of er opzet in het spel is, aldus een woordvoerder. De politie verzoekt ouders alert te zijn op spullen die niet thuis horen tussen het snoep. (ANP)

Bron: AD

Eekhoorn krijgt borstvoeding van kat


Envigado - Deze eekhoorn heeft geluk. Het jonge dier werd gewond aangetroffen in een park en meegenomen door een voorbijganger. In zijn huis krijgt het nu borstvoeding van kat Tita.

Ruben Gaviria uit het Amerikaanse Envigado ziet het schouwspel in zijn woning met plezier aan. Zelfs de kitten van Tita speelt met de eekhoorn.

Bron: de Telegraaf
http://www.telegraaf.nl/buitenland/6057449/__Eekhoorn_krijgt_borstvoeding_kat__.html?p=8,2

dinsdag 16 februari 2010

'Bodyscan niet voor moslims'


SCHIPHOL - Moslims mogen niet door de lichaamsscanners die op vliegvelden worden ingezet om aanslagen te voorkomen.

Dat was de strekking van de fatwa die The Fiqh Council of North America (FCNA) eind vorige week uitsprak. De FCNA bestaat uit moslimgeleerden die uitspraken doet over de sharia: het islamitisch recht.

Auto

Maar ook bij moslims in Nederland heerst er onrust over de nieuwe lichaamsscanners. "Het is het gesprek van de dag en leeft heel erg onder onze achterban", zegt Abdulmajid Khairoun van de Nederlandse Moslim Raad (NMR) in De Pers. "Men wil niet dat hun vrouwen en dochters door de scan gaan. In de gemeenschap hoor ik dat mensen overwegen om dan maar niet meer te vliegen en gewoon met de auto te gaan."

Fouilleren

Een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorisme Bestrijding: "Wat ons betreft speelt de kwestie niet. En wie toch moeite heeft met de scan hoeft er niet doorheen en kan ervoor kiezen om zich te laten fouilleren."

Volgens de Koran moeten moslims hun edele delen bedekken en mogen mannen en vrouwen elkaars lichaam niet naakt zien.

Bron: de Telegraaf

Opnieuw evacuaties Italië na aardverschuiving


MAIERATO - Aardverschuiving vaagt heuvel weg

In Zuid-Italië worden dinsdag weer duizenden mensen geëvacueerd na een aardverschuiving. Dat meldde het Italiaanse persbureau ANSA. Zondag moesten in de Siciliaanse havenstad Messina ook al ruim duizend mensen hun huis verlaten na een aardverschuiving.

video:


In het dorp Maierato, in de zuidelijke regio Calabrië, worden 2300 mensen geëvacueerd. Talloze woningen lopen gevaar nadat dinsdagnacht een groot stuk van een berg bij het centrum van het dorp naar beneden schoof. Burgemeester Sergio Rizzo noemde de aardverschuiving een „apocalyptisch spektakel”.

Messina werd zondag ook al getroffen door een aardverschuiving, waardoor 1500 mensen werden geëvacueerd en tal van huizen onder de modder verdwenen. De aardverschuivingen zijn het gevolg van zware regenval.

Bron: de Telegraaf

Zwangere vrouw uit vliegtuig gezet omdat ze water vraagt


NEW YORK - Een man en zijn hoogzwangere echtgenote zijn op de luchthaven LaGuardia in New York uit het vliegtuig gezet omdat ze water vroegen voor het opstijgen.

Dokter Mitchell Roslin en zijn vrouw zaten al twee uur in een warm vliegtuig van Spirit Airlines te wachten. Het toestel vertrok maar niet en de dokter vroeg herhaaldelijk water voor zijn echtgenote die zeven maanden zwanger was. Roslin kreeg te horen dat het tegen de instructies was om drank te geven aan passagiers vooraleer het vliegtuig in de lucht hing. Groot was de verbazing van het koppel toen uiteindelijk werd gevraagd om het toestel te verlaten.

16/02/10 09u05

Bron: AD

Xbox-gamer voorkomt bloedbad op Texaanse school


VANCOUVER - Een Canadese gamer heeft een aanslag op een Amerikaanse school verijdeld, meldt de Vancouver Sun. De gamer uit Port Alberni in British Columbia alarmeerde de autoriteiten toen een jongen op de Xbox Live!-dienst zijn plannen en doelwitten onthulde.

De gamer speelde een niet nader genoemd spel met vijf anderen, toen een daarvan begon te praten over het neerschieten van klasgenoten op zijn middelbare school in Texas. De jongen was kwaad, omdat hij voor zijn laatste jaar was gezakt. Hij beschreef zijn plannen heel gedetailleerd, en gaf zelfs de namen van zijn doelwitten op.

Toen de andere gamer hem hierover vragen stelde, logde de jongen uit. De Canadese jongen verwittigde daarop de politie, die met de hulp van Microsofts 'online politie' de jongen kon traceren in San Antonio. De lokale politie pakte hem daar op.

WOAI-TV in San Antonio meldt dat de verdachte van plan was wapens te vragen aan een bevriende marinier om daarmee een zwangere klasgenote en zijn 'beste vriend' dood te schieten. Volgens een politierapport wilde hij een bloedbad aanrichten, waarmee "hij op de voorpagina's zou belanden en de mensen hem voor altijd zouden herinneren."

WOAI-TV meldt dat de autoriteiten eerst de schooldirectie en de jongen ontmoetten voor die werd gearresteerd. De schooldirectie omschrijft de jongen als berouwvol, maar denkt dat er geen echte dreiging was. De leerling is wel voor onbepaalde tijd van school geschorst.16/02/10 20u30

Bron: AD

Bekende nevel rond Golden Gate Bridge verdwijnt


SAN FRANCISCO - Het fotogenieke beeld van de Golden Gate Bridge gehuld in een dikke waas zal volgens wetenschappers op termijn tot het verleden behoren. De prachtige baai warmt stilaan op door klimaatverandering waardoor de nevel nog maar zelden de kans krijgt om op te duiken.

Volgens recent onderzoek is de mist in de Californische kuststreek gedurende de laatste honderd jaar afgenomen met 30%. Dit betekent dat gemiddeld genomen het aantal uren nevel per dag is gedaald met drie uren.

Dit is niet enkel jammer voor de toeristen die houden van het leuke plaatje maar is ook slecht nieuws voor nabijgelegen ecosystemen zoals het Redwood Forest. De mist verhindert immers dat de bomen te veel vocht verliezen gedurende de zomer.

Het is vooalsnog onduidelijk of dit fenomeen te wijten is aan een natuurlijk proces of eerder een gevolg is van bepaalde menselijke activiteiten.
16/02/10 06u06

Bron: AD

In polonaise uit de brand

DELFT - Is er ergens brand? Zet een carnavalskraker op! In polonaise een pand ontvluchten is tot twintig procent sneller dan massaal naar de nooduitgang rennen. Dat blijkt uit onderzoek van de TU Delft in opdracht van het ministerie van VROM.

video

De polonaise lopen blijkt een effectieve manier om zo snel mogelijk massaal een nooduitgang door te komen, zo wijst onderzoek van de TU Delft uit

De afdeling transport en planning onderzocht de capaciteit van nooduitgangen met behulp van een grote groep testpersonen. Met camera’s werden van bovenaf de voetgangerstromen gevolgd. De onderzoekers merkten dat zich een bepaald patroon begon af te tekenen.

„Het ontstond een beetje als grap. Het was het einde van de testdag en mensen waren ook niet zo fruitig meer. We zagen wel dat ze zich meer op hun voorganger gingen concentreren. Toen bedachten we om ze in polonaise te laten lopen. En dat werkte heel goed”, zegt dr. ir. verkeersstroomtheorie Winnie Daamen.

De TU Delft doet nu op eigen initiatief vervolgonderzoek naar de gedragingen van mensenmassa’s voor deuren en vluchtwegen. Een polonaiseadvies bij evacuaties kan helpen, is nu de overtuiging.

Meer loopruimte

„Het biedt zeker mogelijkheden, vooral bij georganiseerde ontruimingen. Het lopen in rijen of in polonaise is efficiënter. Door met je arm afstand tot de voorganger te houden, ontstaat automatisch ook meer loopruimte”, zegt Daamen.

Overigens betekent het niet dat de capaciteit van nooddeuren kleiner kan. Het huidige bouwbesluit voldoet, zo was een van de andere uitkomsten van de testen.

Een woordvoerster van minister Van der Laan (Wonen) is niet verbaasd over de uitkomst, maar de polonaise wordt vooralsnog geen onderdeel van het bouwbesluit. „We hebben wel vaker gehoord dat het ontruimen van een bejaardentehuis veel sneller en ordelijker verloopt als er samen wordt gezongen. Paniek is het laatste wat je wilt zien op zo'n moment”, aldus de woordvoerster.

Bron: HLN

Kruidvat biedt nu ook leningen aan in Nederland


Consumenten die krap bij kas zitten, kunnen bij Kruidvat nu ook terecht voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Dat heeft de drogisterijketen vandaag bekendgemaakt. Het bedrijf is naar eigen zeggen de enige winkelketen in Nederland die deze mogelijkheid biedt. Het aanbod geldt enkel voor Nederland en niet voor de Belgische Kruidvatwinkels.

Van 2.500 tot 50.000 euro
Kruidvat verkocht al verzekeringen en spaarproducten. Een doorlopend krediet en persoonlijke lening zijn mogelijk voor bedragen van tussen 2.500 euro en 50.000 euro. De effectieve rente op jaarbasis bedraagt voor deze producten respectievelijk 6,5 en 7,5 procent.

"Veilig en betaalbaar"
"Met de introductie van beide financieringsvormen speelt Kruidvat in op de behoefte van de consument naar veilige en betaalbare vormen van lenen", aldus de onderneming. (anp/belga/eb)

16/02/10 17u49

Bron: HLN

Vierjarige moet beenbeugels uitdoen van luchthaven


Veiligheidsagenten van een Amerikaanse luchthaven krijgen het hard te verduren omdat ze een gehandicapt jongetje van vier verplichtten om zijn beenprotheses uit te doen en daarna op eigen kracht door de metaaldetector te wandelen.

Ryan Thomas nam in maart vorig jaar samen met zijn ouders Bob en Leona een vlucht van Philadelphia naar Disney World in Orlando. Ryan werd zestien weken te vroeg geboren met misvormde enkels en een te lage spierspanning in zijn benen en had destijds nog maar net geleerd te stappen.

Metaaldetector
Zijn ouders reden hem daarom in de kinderwagen tot bij het controlepunt, plooiden de buggy op en legden die op de transportband. Daarna wandelden ze met Ryan door de metaaldetector. Het alarm ging af en de veiligheidsagent zei hen dat de beugels moesten verwijderd worden.

Op eigen kracht
"Ik antwoordde de man dat Ryan zonder die protheses zelf niet kon stappen", zegt vader Bob. "Dit is erover, riep ik. Hij is amper vier, ik denk niet dat hij een terrorist is!" Maar Ryan moest toch zélf zonder beugels door het piepding wandelen.

Woordvoerster van de Transportation Security Administration, Ann Davis, zegt dat er niet aan het jongetje mocht worden gevraagd om zijn beenbeugels uit te doen. Hij had naar een aparte kamer moeten worden gebracht om de hulpstukken te screenen op explosieven. De familie kreeg excuses. (jv)

16/02/10 16u04

Bron: HLN

Record: baby van zes maanden kan al stappen


Waarom zou je de hele dag in je parkje blijven liggen als er een hele wereld te ontdekken valt? Dat moet de Britse baby Xavier gedacht hebben toen hij van de ene op de andere dag begon rond te lopen op zijn eentje. Het verhaal is zeer opmerkelijk wetende dat het jongetje amper zes maanden oud is en eigenlijk de kruipfase gewoon heeft overgeslagen. De meeste peuters beginnen hun omgeving pas al stappend te verkennen op een leeftijd van tien tot achttien maanden.

Verrassing
De ouders Mary en David hadden wel al door dat hun kind aan de snelle kant was want Xavier kon al alleen rechtzitten toen hij nog maar drie maanden oud was. Toch kwamen de eerste stappen van de baby als een complete verrassing, te meer dat hij nog nooit gekropen had. "Het was echt wel schrikken", vertelt moeder Mary. "Opeens begon Xavier het ene beentje voor het andere te zetten en hij was vertrokken. Het enige probleem is dat ik hem nu al continu in de gaten moet houden". (hlnsydney/kve)

16/02/10 06u41

Bron: HLN

maandag 15 februari 2010

Helft vrouwen vindt dat schuld verkrachting bij slachtoffer ligt


Meer dan de helft van de Britse vrouwen vindt dat de schuld van een verkrachting bij het slachtoffer zelf ligt. Vooral provocerend dansen, geflirt en sexy kledij vallen in het verkeerde keelgat. Volgens centra die verkrachte vrouwen opvangen, zorgt net dit beschuldigende vingertje ervoor dat veel slachtoffers de misdaad niet aangeven.

Het onderzoek, dat uitgevoerd werd bij duizend volwassenen, bracht nog meer alarmerende cijfers aan het licht: zo geeft 13 procent van de mannen toe dat ze ooit seks hadden met een partner die te dronken was om op haar benen te staan.

18-24 jaar het scherpst
De vrouwen tussen 18 en 24 jaar zijn -bizar genoeg- het scherpst voor hun seksegenoten. 24 procent onder hen vindt dat een kort rokje dragen, een drankje accepteren of een gesprek aanknopen met de verkrachter de slachtoffers deels verantwoordelijk maakt.

Bijna een vijfde van de vrouwen vindt dat het meisje in fout is als ze op eigen initiatief terugkeerde naar het huis van haar aanvaller. 13 procent vindt dan weer dat iemand het zelf gezocht heeft als ze provocerend stond te dansen of aan het flirten was. Nog een cijfer: 14 procent van de vrouwen denkt dat de meeste verkrachtingen verzonnen zijn.

"Verkrachting is nooit je fout"
Elizabeth Harrison is een van de hulpverleensters die slachtoffers van seksueel geweld opvangt. Zij vindt de cijfers onrustwekkend. "Vrouwen kijken naar rechtszaken en gaan ervan uit dat het slachtoffer altijd dronken was of een korte rok droeg. Ze denken dus dat het hen niet kan overkomen, maar dat is een foute instelling. Het schokkendste vind ik nog dat de groep tussen 18 en 24 jaar zo streng oordeelt: zelfs een gesprekje in een bar of een drankje aanvaarden is voor hen al voldoende om de schuld bij het slachtoffer zelf te leggen. In scholen moet dringend de boodschap verspreid worden dat verkrachting nooit je eigen fout is."

Te beschaamd
Het onderzoek bracht ook nog aan het licht dat een op vijf vrouwen een verkrachting nooit zou aangeven. De helft onder hen is te beschaamd om naar de politie te stappen. Een kwart zou haar mond houden als ze het gevoel had dat ze de feiten zelf uitgelokt zou hebben. Het onaangename vooruitzicht om voor een rechtbank te moeten verschijnen, houdt 42 procent tegen.

Ook de lage kans op celstraffen doet de zaak geen goed: slechts één op veertien aangiftes leidt in Groot-Brittannië uiteindelijk tot een veroordeling. (svm)

Bron: HLN

Nieuwe superklok maakt gps nog betrouwbaarder


De tijd wordt momenteel vastgelegd door middel van een bijzonder nauwkeurige atoomklok. Maar het kan nog veel preciezer, schrijft de Sunday Times, want er is nu een "quantum logicaklok" die nog vele keren perfecter is en ook belangrijke voordelen biedt voor navigatiesystemen zoals de gps.

De momenteel betrouwbaarste klok, de op cesium gebaseerde atoomklok, werd in 1955 ontwikkeld door de Britse fysicus Louis Essen. Die klok is zo nauwkeurig dat hij pas na elke 300 jaar één seconde verliest.

Tweemaal zo accuraat
De nieuwe klok werkt door een laser te verbinden met een aluminium ion, wat vele malen sneller vibreert dan de atomen die momenteel worden gebruikt in de cesiumatoomklokken. Het resultaat is een systeem dat volgens de uitvinders van het Amerikaanse Nationaal Instituut van Standaarden en Technologie (NIST) tweemaal zo accuraat is als de bestaande tijdmetingen. Wat betekent dat als de nieuwe klok zou zijn opgestart bij de "dageraad van de tijd", zo'n 13,7 miljard jaar geleden, het systeem nu welgeteld vier seconden "fout" zou zitten.

Volgens dr. Patrick Gill van het Britse Nationaal Fysicva Laboratorium, "zal het kunnen toepassen van zo'n hoge mate van nauwkeurigheid fundamentele gevolgen hebben voor de manier waarop we de wetten van de fysica zoals de relativiteitstheorie van Albert Einstein doorgronden", want nu is beter te onderzoeken hoe de zwaartekracht de tijd "vervormt", zoals Einstein schreef.
Praktisch moet ook satellietnavigatie nauwkeuriger worden. (belga/mvdb)
14/02/10 15u16

Bron: HLN

"VS verkiezen dode terroristen boven gevangenen"


Een onbemand Predatorvliegtuig waarmee de CIA boven Pakistan en Afghanistan aanvallen uitvoert.
De Amerikaanse geheime diensten zetten onder president Barack Obama meer in op doelgerichte dodelijke aanvallen op terroristen dan op inspanningen om terreurverdachten gevangen te nemen. Dat schrijft de Washington Post zondag.

Het voorbije jaar verhevigde de Amerikaanse regering de aanvallen tegen al-Qaidaleiders en hun bondgenoten. Daarbij werden tientallen vermoedelijke terroristen gedood en geen enkele gevangengenomen, aldus de krant.

Volgens de Washington Post heeft die evolutie te maken met verschillende factoren. Zo hebben de VS nu veel minder mogelijkheden om gevangen terreurverdachten onder te brengen dan ten tijde van de regering-Bush. Bovendien is de elektronica zo geavanceerd, dat het voor de geheime diensten eenvoudiger is om vermoedelijke terroristen vanop afstand, bijvoorbeeld vanuit een helikopter, te doden en daarbij zeker te zijn de juiste mensen te treffen.

Critici zeggen dat de voorkeur voor doden ten koste kan gaan van het verkrijgen van kostbare informatie. (afp/mvdb)
14/02/10 08u30

Bron: HLN

Derde officiële koudegolf deze winter

De temperaturen waren de voorbije dagen zo laag, dat we te maken hebben met de derde officiële koudegolf deze winter. Gisterenmiddag kwam de temperatuur in Ukkel niet boven het vriespunt uit, net als donderdag en vrijdag. Voor een officiële koudegolf vriest het vijf nachten en minimum drie dagen, zegt weerman Eddy De Mey.

De eerste koudegolf van deze meteorologische winter begon op 14 december en duurde tot 21 december. In die periode werden ook de laagste temperaturen opgetekend (min 17,3 graden op Mont-Rigi). Ook tijdens de eerste tien dagen van januari kwam het tot een koudegolf, aldus De Mey.

Nog geen beterschap
Voorlopig blijft het koud. Vandaag valt er lichte sneeuw, en ook morgen kan het af en toe sneeuwen, al zullen de hoeveelheden gering zijn. Pas vanaf het midden van komende week wordt het minder koud. Tegen die tijd komt een depressie boven de Britse Eilanden te liggen. De wind komt dan uit zuid en zuidwest, waarmee lucht van maritieme origine wordt aangevoerd. Lenteweer is evenwel in de verste verte niet zicht, benadrukt De Mey.

-55,5 graden
In bijna geheel Europa is het dezer dagen kouder dan normaal. De laagste temperaturen werden gisteren opgetekend in Siberië: -54,6 graden in Verchojansk en -55,5 graden in Tompo. (belga/sam)

Bron: HLN

zondag 14 februari 2010

YouTube bestaat vijf jaar

AMSTERDAM - De populaire videowebsite YouTube bestaat zondag exact vijf jaar. De oprichters registreerden de domeinnaam YouTube.com op 14 februari 2005. De website herdenkt deze mijlpaal zondag met een visionair bericht op de eigen blog. Op 23 april, als het vijf jaar geleden is dat daadwerkelijk de eerste video werd gepost, staat YouTube volgens een woordvoerster uitgebreider stil bij het eerste lustrum.

De website zorgde in korte tijd voor een revolutie, die mensen in staat stelde videofilmpjes met elkaar te delen. In vijf jaar tijd groeide YouTube uit tot een platform met honderden miljoenen bezoekers die er filmpjes komen kijken en aanbieden.

Dagelijks bekijken mensen meer dan een miljard filmpjes van medegebruikers via de website, die in 2006 voor 1,65 miljard dollar in handen kwam van Google. Iedere dag komen er honderdduizenden filmpjes bij. Elke minuut wordt twintig uur aan videomateriaal geüpload, meldt de woordvoerster.

In het bericht dat de videowebsite zondag op de eigen blog plaatste, staat te lezen dat internet zich in sneltreinvaart ontwikkelt en dat YouTube probeert alle ontwikkelingen een stap voor te blijven. „Als een race tegen de klok moeten we blijven innoveren om de internetgemeenschap het beste te bieden, dat inspireert ons.”

De site bedankt de gebruikers voor het vormen van de site tot wat die nu is en voor hun bijdrage aan de videorevolutie

Bron: de Telegraaf

Heldhaftige piloot voorkomt drama

LISSABON - Een Zweedse piloot heeft een kaping met mogelijk dramatische gevolgen weten te voorkomen in Portugal door zijn hoofd koel te houden. Dat meldden Portugese media zondag.

Piloot Mikael Anderson steeg zaterdag met een vliegtuigje met drie passagiers, onder wie twee parachutespringers, op van het vliegveld bij Evora, dat ten oosten van Lissabon ligt. Plots zette de andere passagier, een 41-jarige ex-militair, een pistool op het hoofd van Anderson en hij wilde dat de piloot en de parachutespringers uit het toestel sprongen, wat echter te laag vloog.

Anderson steeg ondanks dat de kaper een wapen tegen zijn slaap drukte met het toestel naar de juiste hoogte, zodat de twee parachutespringers konden springen, maar hij weigerde zelf het vliegtuigje te verlaten. De kaper nam daarop de controle over het bedieningspaneel over, maar Anderson wist met de knoppen van de co-piloot het vliegtuigje in de lucht te houden en aan te sturen op een harde noodlanding in Tires net buiten Lissabon. „Het vliegtuig is praktisch neergestort, maar we hebben het overleefd”, aldus Anderson. De kaper joeg zichzelf kort daarop echter een fatale kogel door zijn lichaam.

De dader zou gezegd hebben dat hij naar Spanje wilde vliegen, maar de Zweedse piloot vermoedt dat hij wilde crashen in Lissabon.

Enkele uren voor de kaping zou de kaper in zijn woonplaats Fortias, ten noorden van Evora, op twee buren hebben geschoten vanwege een meningsverschil over de verkoop van grond. De buren raakten zwaargewond. De dader reed met zijn auto naar Evora, waar het voertuig korte tijd later in brand vloog.

De ex-soldaat zou zijn plan goed voorbereid hebben, aangezien hij twee weken eerder al het vliegtuig had geboekt voor vrijdag. Hij had gezegd dat hij luchtfoto's wilde maken. Vanwege slecht weer was de vlucht verplaatst naar zaterdag.

Bron: de Telegraaf

Vrouw wint heroïsch gevecht met haai


Een Australische was met haar man aan het zwemmen in de buurt van Dent Island in de Whitsundays. Ze werd plots in haar billen gebeten door een haai. De vrouw liet zich niet doen en ging het gevecht aan met het roofdier. Ze mepte de haai op zijn neus. Compleet van slag moest de haai afdruipen. De vrouw werd zwaargewond met een helikopter overgebracht naar een ziekenhuis.

De toestand van de vrouw (60) is stabiel hoewel ze veel bloed verloren heeft, meldt een arts van het ziekenhuis Mackay Base. De vrouw was vastbesloten. Ze zou zich niet laten doen door de haai. "Ik was vastberaden. Ik wou de strijd niet verliezen en dus ging ik het gevecht aan. Ik sloeg de haai op zijn neus. Ik klopte keihard en hij sleurde me onder water. Toen begon ik hem te trappen en even later kwam ik opnieuw boven water", vertelt het slachtoffer. "Ik bleef toen op zijn neus slaan en plots liet hij los", zegt de Sydneysider.

Opmerkelijk incident
De vrouw was met haar man op vakantie in het Paradise Bay Resort op Long Island in de buurt van Proserpine in de staat Queensland. Ze was samen met twaalf toeristen op uitstap met een catamaran. De toeristen waren aan het zwemmen toen de haai toe hapte. De roofvis beet de vrouw in haar billen. Ze verloor heel veel bloed en de toeristen op de boot probeerden het bloeden te stoppen met kledij en handdoeken. Volgens Phil Dowler van de helikopterservice hebben de toeristen snel en goed gehandeld. "Het is een uitzonderlijk incident. De reefhaaien zijn immers gewend aan zwemmers", besluit hij. (vsv)

14/02/10 11u31

Bron: HLN

Man bijt op naald in hamburger


Een Amerikaan zette zijn tanden in een Double Whopper en schrok zich kapot. Hij beet op een naald die in zijn hamburger zat. Oscar Chaves dient klacht in tegen de hamburgerketen.

De man uit New Bedford ging samen met zijn schoonzoon nog even langs in de hamburgertent op de hoek van zijn straat. "Ik had net mijn tanden in de hamburger gezet toen ik iets in mijn keel voelde", aldus Chaves. "Ik zei nog tegen Steve dat er iets in mijn keel stak. Hij dacht aan een stukje sla maar ik zei hem dat ik pijn had."

Half jaar doodsbang
De Amerikaan uit Massachusetts ging naar het ziekenhuis waar de dokters een vijf centimeter lange naald uit zijn tong haalden. Er zat ook een stukje in zijn maag. Chaves zegt dat hij nu dagen werkonbekwaam was. Zes maanden lang leefde hij met angst en moest hij op controle. "Ik was een half jaar lang doodsbang." Na het incident belde hij de hamburgerketen en vroeg Burger King om op te draaien voor de medische kosten. Hij zou snel iets horen maar wachtte meer dan een jaar op een telefoontje. Uiteindelijk kreeg hij een brief met verontschuldigingen en een aanbod. Burger King wilde hem 3.668 euro schadevergoeding betalen maar daar neemt hij geen vrede mee. Chaves heeft alvast een besluit genomen. Hij zet nooit nog een voet in een hamburgertent. (vsv)

14/02/10 12u15

Bron: HLN