Translate

zaterdag 13 februari 2010

Vliegtuig stijgt op vanaf taxibaan


SCHIPHOL - Op Schiphol is woensdagavond een toestel van de KLM opgestegen vanaf een taxibaan parallel aan de startbaan in plaats vanaf de startbaan zelf.

Dat hebben de luchthaven, Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en de luchtvaartmaatschappij laten weten. Het vliegtuig vertrok vervolgens zonder problemen ,,maar niet volgens de procedures'', aldus de drie organisaties donderdag.

Het ging om een Boeing 737 van de KLM die vanaf de Zwanenburgbaan richting het noorden had moeten opstijgen. In plaats daarvan gaf de gezagvoerder op de taxibaan gas en steeg het toestel van daar op.

Wat er precies verkeerd is gegaan, is niet duidelijk. De fout werd gemaakt aan het begin van de avond na zonsondergang. De drie betrokken organisaties doen verder geen mededelingen, zo lieten zij donderdag weten.

Runway incursion
Het incident is aangemeld bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid die inmiddels met een onderzoek is begonnen naar wat een woordvoerder een ,,runway incursion'' noemt. ,,Dit is een ernstig incident,'' aldus een woordvoerder van de raad.

Lees verder

Bron: AD

Nederlandse taal wordt verankerd in grondwet


DEN HAAG - Het gebruik van de Nederlandse taal wordt verankerd in de grondwet. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten. Het kabinet wil daarmee zeker stellen dat het gebruik van het Nederlands niet in de verdrukking komt, nu er in ons land steeds meer talen worden gesproken.

Vooral het Engels wint terrein, stelt het kabinet vast. Dat komt omdat er steeds meer contacten zijn met het buitenland en er meer buitenlanders hier komen wonen.

Door de positie van het Nederlands in de grondwet vast te leggen, wordt zeker gesteld dat mensen in Nederland altijd met de eigen taal uit de voeten kunnen. Ook over de positie van de Friese taal komt er een bepaling in de grondwet.

Het wetsvoorstel, dat nu voor advies naar de Raad van State gaat, vloeit voort uit het regeerakkoord. Daarin staat dat de overheid het gebruik van het Nederlands als bestuurstaal en cultuur- en omgangstaal bevordert door onze taal in de grondwet vast te leggen.

Vooral regeringspartijen CDA en ChristenUnie hadden hier al langere tijd op aangedrongen. (ANP)
12/02/10 18u51

Bron: AD

Kat takelt vrouwtje toe


ZWICKAU - Met de woorden „Hij heeft me aangevallen, de woning is vol met bloed!”, heeft een bazin van een kater donderdag een noodoproep afgebroken bij de politie in het Duitse Zwickau. De agenten die dachten met een man met losse handjes te maken te hebben, rukten met zeven auto's uit, meldde de politie vrijdag.

Het voorval speelde zich donderdagavond af. De dolgedraaide kater met de naam Felix had zijn vrouwtje in het gezicht en haar benen gebeten en gekrabd. De 35-jarige bazin moest daarvoor in het ziekenhuis worden behandeld. De kat van tweeënhalf jaar veranderde in het bijzijn van de agenten weer in een lief huisdier

Bron: de Telegraaf

10 vreemde weetjes rond menstruatie


Wat weten we nu helemaal over onze maandstonden? Dat ze in principe elke vier weken komen, en een gevolg zijn van een niet-bevruchte eicel, dat wel. Dat het bij elke vrouw anders is ook: sommigen zijn regelmatig, anderen niet, sommigen zijn er elke maand ziek van, anderen niet. Maar verder dan dat gaat het niet.

Dat verandert met het boek 'Flow. The cultural study of menstruation' (Vloed: de culturele studie van de menstruatie) van Elissa Stein en Susan Kim. Tien bizarre weetjes werden via 'thefrisky.com' verspreid.

1) Lysol
Het desinfecterende schoonmaakmiddel Lysol, dat werd tussen 1920 en 1960 aangeprezen als 'vaginale douche' (voor na de menstruatie) en uiteindelijk ook als 'spermadodend middel'.

Met als gevolg dat tonnen vrouwen zich voor en na hun maandstonden en voor en na geslachtsgemeenschap wasten met Lysol. Het resultaat was interne brandwonden, vaginale infecties en zwangerschappen, want de effectiviteit tegen zwangerschap was nooit bewezen.

2) Hysterie
De stemmingswisselingen en humeurigheid van vrouwen vlak voor hun menstruatie werd eeuwenlang 'hysterie' genoemd. Die diagnose werd gesteld van bij de oude Grieken tot de jaren '50 ongeveer, toen 'pms' of het premenstrueel syndroom werd 'ontdekt'. De beste behandeling voor deze hysterie was 'manuele stimulatie tot het punt van orgasme' en het gebruik van een vibrator, die in de 19de eeuw al werd uitgevonden en werd voorgeschreven door dokters.

Lees verder:

Bron: HLN

"Microsoft wil geen Xbox 360's verkopen aan leger"


Microsoft wil niet dat het Pentagon Xbox 360-spelconsoles koopt voor soldaten. Het bedrijf vreest onder andere imagoschade door de associatie met het leger, zegt Roger Smith aan een redacteur van Wired. Smith is hoofd van de dienst die verantwoordelijk is voor de aankoop van trainingsmateriaal bij het Amerikaanse leger.

Het leger gebruikt videospelletjes voor opleidingen en trainingen omdat dat goedkoper is dan de traditionele methode, en omdat rekruten vertrouwd zijn met games. Onder andere omdat consoles veel goedkoper zijn dan computers, contacteerde het Pentagon Microsoft in 2006 om een heleboel Xbox 360-toestellen aan te kopen. Smith zegt hierover met verantwoordelijken van het bedrijf te hebben onderhandeld op een handelsbeurs.

Microsoft
Naast de imagoschade bij ouders, vreesde MS door het grote aantal bestellingen van het leger ook een tekort aan consoles én verlies. Consolemakers verkopen hun hardware immers met verlies, en maken winst op de games. Het bedrijf had schrik dat het leger slechts één game per console zou kopen.

Microsoft-woordvoerder David Dennis zegt in een reactie aan Wired geen weet te hebben van de onderhandelingen met Smith. Het bedrijf reageert verder ontwijkend op een vraag of het spelconsoles wil verkopen aan het Pentagon. "Het leger heeft meerdere kanalen om simulaties te maken", laat Microsoft weten. "Ze kunnen in zee gaan met een professionele Xbox 360-uitgever en -ontwikkelingsstudio die de expertise hebben om hen te helpen bij de ontwikkeling van een complexe simulate." Het bedrijf verwijst naar de bestaande samenwerkingen met Ubisoft voor 'America's Army', en THQ voor 'Full Spectrum Warrior'.

"Microsoft laat ook onafhankelijke ontwikkelaars toe om games voor de Xbox 360 te maken via de 'XNA Game Studio' ontwikkelingssoftware, indien het leger liever een simulatie maakt zonder de hulp van professionele gameproducenten. Die games zijn dan op gewone Xbox 360-consoles speelbaar via een 'XNA Premium Creator's Club' abonnement," luidt het.

Enthousiasme bekoeld
Smith laat overigens weten dat het initiële enthousiasme van het leger inmiddels al bekoeld is, en dat het Pentagon geen plannen heeft met militaire simulaties op de Xbox 360. Hij sluit een verdere samenwerking Microsoft echter niet uit, mocht de consolemaker toch "geïnteresseerd zijn in de verkoop van deze producten aan onze gemeenschap". (sam)

12/02/10 14u14

Bron: HNL

vrijdag 12 februari 2010

Nationale dag van rouw in Haïti


PORT-AU-PRINCE - Inwoners van Haïti staan vrijdag stil bij de meer dan 230.000 landgenoten die exact een maand geleden om het leven kwamen tijdens een zware aardbeving. De autoriteiten hebben een nationale dag van rouw uitgeroepen.

In het centrum van de hoofdstad Port-au-Prince staat een ceremonie gepland. Die heeft plaats in de buurt van het deels ingestortte presidentiële paleis. Bij kampementen van daklozen worden grote tv-schermen neergezet, zodat ook deze mensen de herdenkingsplechtigheid kunnen volgen. De autoriteiten hebben de bevolking opgeroepen om zoveel mogelijk witte of zwarte kleding te dragen uit respect voor de slachtoffers.

De kans op hevige regenbuien tijdens de herdenking is groot. Donderdag regende het al flink in Haïti, in de aanloop naar het regenseizoen. Circa 1,2 miljoen inwoners van het armste land op het Westelijk halfrond hebben op dit moment nog altijd geen fatsoenlijk dak boven het hoofd.

Bron: de Telegraaf

Balkenende fan van Sven Kramer (video)

RICHMOND - Premier Jan-Peter Balkenende is inmiddels ook aangekomen in Vancouver, om daar vanaf vrijdag de Winterspelen van dichtbij te volgen. Bij aankomst in de Canadese stad sprak Balkenende 'zijn liefde' uit voor schaatskampioen Sven Kramer. Bekijk hier het hele interview.

video

Man zat drie maanden vast op vliegveld Tokio


SHANGHAI - Een Chinese mensenrechtenactivist die noodgedwongen ruim drie maanden doorbracht op de luchthaven van de Japanse stad Tokio, is vrijdag toch in China aangekomen. Feng Zhenghu (55) kampeerde op een bankje op de internationale luchthaven Narita sinds begin november. Hij overleefde op eten dat hij van reizigers kreeg, liet zijn broer vrijdag weten.

China weigerde hem tot acht maal toe de toegang. De ene keer mocht hij niet op een vliegtuig naar China stappen, de andere keer werd hij in China meteen op een terugvlucht gezet. Tot groot verdriet van een ontvangstcomité in de stad Shanghai glipte Zhenghu via een speciale uitgang de luchthaven uit en toog naar huis. Hij is tot zijn grote vreugde net op tijd voor de viering van het Chinese nieuwjaar zondag.

Bij mensenrechtenorganisatie Amnesty International staat Zhenghu geregistreerd als activist. Hij zat in China in het verleden in de gevangenis voor zijn politieke opvattingen. Zhenghu hielp mensen die door de autoriteiten uit hun huis werden gezet om ruimte te maken voor bouwprojecten

Bron: de Telegraaf

Botten van bedreigde tijger populair in cocktail voor elite


Het is haast niet te geloven als je beseft dat tijgers één van de meest bedreigde diersoorten ter wereld zijn. Maar in Azië worden tijgers nog steeds gedood voor allerlei vreemde gebruiken. Zo kan je er bijvoorbeeld een cocktail drinken op basis van tijgerbotten.

Het is vooral de Aziatische elite die zich wil onderscheiden door het drinken van de tijgercocktail. Maar niet alleen de botten van tijgers zijn populair, ook hun huid, vlees en tanden leveren pakken poen op. Zo bestaan er zelfs boerderijen die tijgers kweken voor hun fel begeerde lichaamsdelen, hoewel de handel in tijgerproducten verboden is.

Cocktail
Er kwamen de laatste jaren heel wat rijken bij in Azië. De tijgerproducten zijn populair als statussymbool. Vooral in China kan je je onderscheiden door een tijgercocktail te bestellen. Of het lekker is, lijkt dan helemaal niet belangrijk.

Illegale handel
Een andere bedreiging voor de tijger ligt in de Verenigde Staten. Daar leven ruim 5.000 tijgers in gevangenschap, een pak meer dan de 3.200 tijgers die wereldwijd in het wild overblijven. Veel rijke Amerikanen vinden het lief om een tijgerwelpje te kopen, maar eens ze te groot worden komen ze terecht in asielen. Wat er dan mee gebeurt, is onduidelijk. Heel wat tijgers zouden zo wel eens in de illegale handel kunnen verdwijnen. (gb)

Bron: HLN

Blunder: dokter 'schenkt' patiënt twee linkervoeten


Een Britse arts, gespecialiseerd in prothesen, mag wellicht zijn beroep niet meer uitoefenen. Hij mat zijn patënt een linker kunstvoet aan terwijl dat eigenlijk een rechtervoet moest zijn. Dat meldt de Daily Mirror.

Te klein
Patrick Morrison (76) uit Bathgate zit nu opgescheept met twee linkervoeten. De prothese is bovendien twee maten kleiner dan zijn gezonde andere voet. Allemaal het werk van prothese-specialist Malcolm Griffiths.

Twee keer op controle
De onfortuinlijke patiënt ontdekte de medische blunder pas vijf maanden nadat hij was geopereerd. Zijn vrouw merkte de fout toen ze de beschermende kous van de kunstvoet verwijderde. Intussen was meneer Morrison al twee keer op controle geweest bij dokter Grifiths.

De lijdensweg van de gedupeerde patiënt begon drie jaar geleden toen de grote teen van zijn rechtervoet geamputeerd moest worden. De wonde raakte geïnfecteerd en zijn hele voet moest afgezet worden.

Nog slachtoffers
De man heeft intussen tien mensen opgespoord die ook 'mismeesterd' werden door dezelfde dokter. Die is inmiddels geschorst in afwachting van een definitieve uitspraak door de Bitse orde van geneesheren. (eb)
12/02/10 12u50

Bron: HLN

Plassend hondje vriest vast aan brug


De politie in het Nederlandse Stadskanaal heeft vanochtend een hondje gered dat na het doen van zijn behoefte was vastgevroren aan een brug. Dat meldt De Telegraaf.

De politie vermoedt dat het dier, een Jack Russell, na het plassen een tijdje op dezelfde plek is blijven zitten waardoor hij met zijn pootjes vastvroor aan het brugdek. Hoe lang het hondje daar zo heeft gezeten, is niet bekend.

Wondjes aan de poten
Voorbijgangers waarschuwden de politie. Agenten slaagden erin het dier uit zijn benarde situatie te bevrijden. Het hondje werd vervolgens overgedragen aan de dierenambulance. Het dier had wondjes aan zijn poten. Van de eigenaar ontbreekt elk spoor. (eb)
12/02/10 13u47

Bron: HLN

woensdag 10 februari 2010

Grootste Boeing ooit maakt eerste testvlucht


SEATTLE - Het nieuwe vrachttoestel 747-8 van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft zijn eerste testvlucht gemaakt. Problemen deden zich niet voor, afgezien van een vertraagde start in verband met zware bewolking en mist.

De vlucht met de 747-8 had plaats vanaf het vliegveld Paine Field nabij Seattle en duurde ongeveer vier uur. In de komende weken volgen nog een aantal testvluchten. De 747-8 is een uitgebouwde en gemoderniseerde versie van de 747-400 Jumbo Jet.

Het vrachttoestel heeft een maximum startgewicht van 442 ton en een reikwijdte van meer dan 8.100 nautische mijlen. Het is het grootste toestel dat Boeing ooit heeft gebouwd.

Passagiersversie eind 2011

De ontwikkeling van de 747-8 duurde een jaar langer dan oorspronkelijk gepland, wat Boeing veel geld kostte. De eerste vrachtvliegtuigen moeten vanaf eind dit jaar worden afgeleverd. De eerste leveringen van de passagiersversie (747-8 Intercontinental) staan gepland voor eind 2011.

De catalogusprijs van het nieuwe vliegtuig bedraagt ongeveer 310 miljoen dollar (227 miljoen euro). De passagiersversie kan 467 reizigers vervoeren over een afstand van 15.000 kilometer.

De 747-8 wordt een concurrent van de Airbus A380. Deze Europese dubbeldeksjumbo kan meer dan vijfhonderd passagiers vervoeren en in bepaalde opstellingen zelfs achthonderd.

Bron: AD

Superrijken Rusland weer in de lift

AMSTERDAM - Door het economisch herstel zijn er in Rusland afgelopen jaar 28 miljardairs bijgekomen. Dat meldt het Russische tijdschrift Finans Magazine op zijn website.

Volgens Finans groeide het aantal personen met een vermogen van meer dan $1 miljard van 49 naar 77. In 2007 stond de teller nog op een recordstand van 101.

De tien meest welgestelde Russen hebben gezamenlijk een vermogen van $139,3 miljard, een stijging van 84% in vergelijking met een jaar eerder. Er was dit jaar 9,5 miljard dollar nodig om in de top-10 te staan.

Zakenman Roman Abramovisch, die in 2008 goed was voor $13,9 miljard, staat volgens Finans nog steeds in de top drie van rijkste personen in Rusland.

Bron: de Telegraaf

Man trouwt dode vrouw


ZHANGZHOU - Een week voordat een 21-jarige vrouw zou gaan trouwen met haar 26-jarige vriend, werd ze in haar huis doodgestoken door twee inbrekers. Haar aanstaande man besloot de bruiloft alsnog door te laten gaan.

Wat de mooiste tijd uit zijn leven had moeten worden, werd voor Zhuang Huagui uit het Chinese Zhangzhou een groot drama toen zijn aanstaande bruid Hu Zhao’e op 28 januari werd vermoord, melden Chinese media.

Zhuang liet zich echter niet uit het veld slaan en zette zijn geplande huwelijk op 4 februari gewoon door. Hij besloot het huwelijk te combineren met de begrafenis van zijn vrouw. Hij deed zijn trouwgelofte alsnog voor zijn overleden vrouw, die gehuld in een trouwjurk in een kist lag.

De foto's van die opvallende en trieste combinatie zijn nu naar buiten gebracht.

De politie heeft de daders van de roofmoord nog niet aan kunnen houden.

Bron: de Telegraaf

Dodentol Haïti op 230.000, evenveel als tsunami 2004


De autoriteiten in Haïti hebben het dodentol na de aardbeving van 12 januari opnieuw naar boven bijgesteld. Op dit moment gaat de regering van het Caribische land uit van zeker 230.000 overlijdensgevallen. Dat is evenveel als bij de tsunami van eind 2004, die in een reeks landen zoveel slachtoffers eiste.

Het aantal doden loopt waarschijnlijk in de komende tijd nog verder op. In de nieuwste schatting ontbreekt een groot aantal overledenen die door familieleden zijn begraven, zonder dat de autoriteiten op de hoogte zijn gesteld. Het dodental ligt nu ongeveer even hoog als na de verwoestende tsunami in Zuidoost-Azië in december 2004. Die ramp trof echter enkele landen, in tegenstelling tot de zware aardbeving van begin januari, die een kracht had van 7,0 op de schaal van Richter.

Supermarkt ingestort
Een maand na de ramp is de situatie in Haïti, en dan met name in de hoofdstad Port-au-Prince, nog altijd nijpend. Veel mensen zijn nog dakloos en hebben een gebrek aan voedsel en schoon drinkwater. Daarnaast is het op veel plekken gevaarlijk. Dat bleek gisteren, toen een supermarkt instortte in Port-au-Prince. Er waren mogelijk acht mensen aanwezig in het pand, dat zwaar beschadigd was geraakt tijdens de aardbeving. Volgens de lokale autoriteiten waren de mensen bezig met het plunderen van de winkel toen het gebouw instortte. Tientallen reddingswerkers zijn inmiddels ter plaatse gegaan. (belga/kh)

Bron: HLN

Organen van Indiër (64) zitten in spiegelbeeld in lichaam


Een 64-jarige Indiër kampt met een wel heel bijzondere aandoening. Volgens Indiase media heeft de man bijna al zijn organen in spiegelbeeld of op de verkeerde plek in zijn lichaam zitten. Zijn artsen maken zich sterk dat het om het eerste bekende geval ter wereld gaat.

Volgens de artsen heeft Ashok Shivnani ook een gespleten lever. De mysterieuze aandoening van de Indiër kwam aan het licht tijdens voorbereidingen voor een operatie wegens een tumor aan een nier. Bij twee eerdere herniaoperaties en een onderzoek naar een chronische longaandoening was er nochtans niks abnormaals vastgesteld bij de man.

Of de artsen de röntgenfoto's van de onfortuinlijke man misschien gewoon omgekeerd vasthielden, is niet geweten. (sps)
09/02/10 23u18

Bron: HLN

Miljonair geeft alles weg: "Geld maakt mij niet gelukkig"


De schatrijke Oostenrijkse zakenman Karl Rabeder (47) schenkt drie miljoen euro aan de armen en wil het voortaan zelf rooien met amper 888 euro per maand. "Mijn fortuin heeft me nooit gelukkig gemaakt", geeft hij als verklaring voor zijn plotse gulheid. "Ik wil finaal niks meer overhouden, helemaal niks", zei hij aan de Daily Telegraph. "Geld werkt contraproductief, het houdt geluk tegen."

Rabeder verkoopt zijn villa van 1,6 miljoen euro. Het optrekje is gelegen aan een meer, heeft een sauna en een spectaculair uitzicht op de Alpen. Ook zijn boerderij in de Provence in Frankrijk doet hij van de hand.

Zijn collectie van zes zweefvliegtuigjes, zijn luxewagen, zijn dure meubels én zijn zaak - samen goed voor een fortuin drie miljoen euro - werden al verkocht. Het geld gaat naar weeshuizen en andere liefdadigheidsprojecten in Zuid-Amerika.

"Ik kwam op dat idee een paar jaar terug, op vakantie in Hawaii. Ik kan niet wachten tot ik echt van al mijn bezittingen af ben. Ik heb er tot nu over gedaan om te beseffen dat ik geen geld nodig heb. Sinds ik mijn bedrijf verkocht in 2004, heb ik al heel wat projecten met weeskindjes gesteund in Centraal- en Zuid-Amerika.

Rabeder woont intussen in een kleine flat met twee kamers in Innsbruck. Hij is gescheiden en leeft van 888 euro per maand. "Het ergste dat mij zou kunnen overkomen, is dat ik er ergens een kleine job moet bijpakken om rond te komen." (jv)

Bron: HLN

Ontluisterend: explosie echte reden sluiting hoogste toren


Gisteren meldden we al dat de hoogste toren ter wereld in Dubai voor onbepaalde tijd gesloten werd voor toeristen. De eigenaar van de wolkenkrabber liet via een korte mededeling uitschijnen dat er een probleem was met de stroomtoevoer. Een dag later sijpelen echter de eerste getuigenissen binnen van wat er zich werkelijk zou afgespeeld hebben in de toren. Een explosie, veel rookontwikkeling en paniek op het observatiedek, lees het huiveringwekkende verhaal van zij die het meegemaakt hebben.Zestig toeristen genoten zaterdag van het fantastische uitzicht op het observatieplatform op de 124ste verdieping toen er uit het niets een luide knal te horen was. Volgens de getuigen ging het om een explosie in de buurt van de liftkoker. De ontploffing had blijkbaar een barst geslagen in de deur van de lift en een grote rookpluim zocht zich een weg naar buiten. Vijftien onfortuinelijke toeristen bevonden zich in de lift, die na de explosie tussen twee verdiepingen hing. De lift was blijkbaar een stuk naar beneden gevallen vooraleer de remmen in werking traden en daarna was de cabine in volledige duisternis gehuld.

Paniek en gehuil
Michael Timms, een Amerikaanse ingenieur, was samen met zijn nichtje op het platform aanwezig toen de beproeving begon. "We hoorden een soort van explosie. Het was echt verschrikkelijk luid en mensen begonnen te panikeren", vertelde Michael. Ook Michele Moscato was helemaal van haar melk door de gebeurtenissen. "Ik was compleet van streek en begon te wenen."

Trap
Lees verder

maandag 8 februari 2010

Acupunctuur vermindert pijn via de hersenen


De onderzoeksresulaten van de universiteit van York, gepubliceerd in het vakblad 'Brain Research', tonen op een objectieve manier aan dat acupunctuur significante effecten genereert in de hersenen. Patiënten die met de oosterse geneeswijze behandeld worden, bereiken een fase waarin een bepaald stuk van het zenuwstelsel wordt gedeactiveerd, namelijk datgene dat voor de verwerking van de pijn zorgt.

Professor Aziz Asghar, medeauteur van de studie, voegt er aan toe: "De resultaten zijn echt zeer fascinerend. Het deactiveren van een stuk van het zenuwstelsel kan een mechanisme zijn dat de behandeling mee ondersteunt of misschien zelfs de basis vormt van de accupunctuur. Om dit te weten te komen, zijn echter nog meer onderzoeken vereist."

Werking
Oosterse maatschappijen gebruiken acupunctuur al meer dan tweeduizend jaar maar zelfs nu hebben wetenschappers de fantastisch werking van deze behandeling nog niet helemaal kunnen doorgronden. Eerder onderzoek toonde al aan dat acupunctuur eveneens zeer efficiënt kan zijn bij het bestrijden van rugpijn.

Algemene acceptatie
De universiteit van York gaat nu onderzoeken of de behandeling ook heilzame effecten heeft voor mensen met een depressie en patiënten die leiden aan het prikkelbare darmsyndroom. De wetenschappers verklaren bovendien dat hun onderzoek ertoe kan leiden dat acupunctuur agemeen geaccepteerd wordt als behandeling van bepaalde ziektebeelden. (hlnsydney/kve)

08/02/10 05u30

Bron: HLN

Namibië is de topbestemming van 2010


Namibië heeft de belangrijkste Travel Award van het Britse reismagazine 'Wanderlust' gewonnen, die van topbestemming 2010. Meer dan tweeduizend lezers van het magazine verkozen het jonge Afrikaanse land als hun favoriete vakantiebestemming. Volgens de stemmers kan je in dit land de beste reiservaringen opdoen ter wereld. Oman en Nieuw-Zeeland werden respectievelijk tweede en derde.


Namibië wordt jaar na jaar populairder bij toeristen omwille van de diversiteit aan prachtige en fotogenieke landschappen. Het land lijkt wel bezaaid met adembenemende duinen, onmetelijke woestijnen en indrukwekkende canyons. Ook het lijstje wilde dieren dat je er kan bewonderen in onder meer het Etosha nationaal park is praktisch eindeloos. Geen wonder dus dat Nambië uiteindelijk als grote winnaar uit de bus kwam.

Nieuwkomers

Lees verder

Soldaat paste waterboarding toe op zijn dochtertje van vier


Er is in de VS veel te doen over de omstreden martelmethode 'waterboarding', waarbij een terreurverdachte de indruk krijgt dat hij verdrinkt om hem tot bekentenissen te dwingen. Helemaal te gek voor woorden wordt het als een Amerikaanse soldaat de techniek thuis toepast, op zijn dochtertje van vier dan nog wel. Het arme meisje slaagde er niet in het alfabet goed op te zeggen, waarna haar vader tot waterboarding overging. Joshua Tabor (27) werd gearresteerd toen hij in een kogelvrije vest en met een militaire helm op zijn dolle kop door de straten dwaalde en dreigde enkele ruiten aan diggelen te slaan. Hij bekende de feiten en is gearresteerd.

Tabor is een soldaat in de kazerne van Tacoma (in de staat Washington). Hij had nog maar vier weken geleden een proces over de voogdij van zijn dochtertje gewonnen, toen het wrede incident zich voordeed. De barbaarse vader gebruikte uitgerekend de waterboarding-methode omdat zijn dochterje schrik heeft van water. Hij dompelde haar gezicht vier keer onder water, tot ze bijna leek te verdrinken. Sinds de controverse over het gebruik van de martelpraktijk in Guantanamo heeft Obama waterboarding bij wet verboden.

Blauwe plekken
Toen de politie in een voorstad van Tacoma de dader gearresteerd had, kwam de waterboarding pas aan het licht na de ondervraging van zijn vriendin. Die vertelde over de marteling en ze voegde eraan toe dat het meisje zich in paniek in een kast had verstopt. Ze had ook blauwe plekken en schrammen rond haar nek en keel. "Papa heeft dat gedaan", huilde het arme meisje. Op het politiebureau viel Tabor meteen door de mand. Hij gaf toe dat hij zijn dochtertje op het aanrecht van de keuken had gesleurd en haar gezicht in een emmer water had gedompeld. Dat was de wannzinnige straf omdat het meisje het alfabet niet kon opzeggen.

Moeder
In de kazerne waar Tabor werkt, zijn soldaten gelegerd die een missie in Irak en/of Afghanistan achter de rug hebben. De man werd aangeklaagd voor slagen en verwondingen, mag de militaire basis niet verlaten en mag geen contact hebben met zijn vriendin of dochter. Deze week moet hij voor de rechter verschijnen. Het meisje krijgt speciale opvang. Haar natuurlijke moeder woont in Kansas, maar vreemd genoeg had Tabor nog maar net van een rechter de voogdij over haar verkregen. (hlnsydney/kh)

Bron: HLN
http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1064413/2010/02/08/Soldaat-paste-waterboarding-toe-op-zijn-dochtertje-van-vier.dhtml

Zwitser overleeft 17 uur onder sneeuw


Een 21-jarige Zwitser heeft zeventien uur lang bedolven onder een sneeuwlawine overleefd. De jongeman werd vanochtend bij de hervatting van de zoektocht naar hem ontdekt. Hij was bij bewustzijn en lichtjes onderkoeld. Zo lang onder een pak sneeuw, overleven is uitzonderlijk, zegt de politie van het kanton Wallis.

Holte voor gezicht
De jonge skiër kon zo lang in leven blijven dankzij een holte die hij voor zijn gezicht had gemaakt en een zwakke toevoer van buitenlucht, legt de politie op basis van de eerste vaststellingen uit.

De jongeman lag slechts een vijftigtal centimeter diep in de sneeuw.
Het gezin van de twintiger signaleerde gisteren rond 17.30 uur dat hij verdwenen was. (belga/lb)
07/02/10 16u10

Bron: HLN