Translate

zaterdag 6 februari 2010

Diefstal paspoorten in Europa omvangrijk


DEN HAAG - In Europa zijn sinds 1995 uit overheidsgebouwen en diplomatieke posten ruim 340.000 blanco paspoorten, identiteitskaarten, visumstickers en rijbewijzen gestolen.

Dat meldde NRC Handelsblad zaterdag. De krant baseert zich op cijfers van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), dat put uit het informatiesysteem van de 25 Schengenlanden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en het KLPD bevestigen berichtgeving van NRC dat tussen 1998 en 2006 uit zes Nederlandse diplomatieke posten in totaal 1841 blanco reisdocumenten zijn ontvreemd. De meeste documenten waren visumstickers. In totaal zijn bijna vijfhonderd gewone, nood- en zakenpaspoorten gestolen.

Na februari 2006 is niets meer gestolen. Buitenlandse Zaken heeft rond die tijd de beveiliging op ambassades aangescherpt. Ook weet Den Haag nu precies hoeveel visumstickers en andere documenten elke ambassade nog in huis heeft.

Grote voorraden zijn daardoor niet meer nodig, zodat bij een eventuele diefstal de buit beperkt is. Sinds de invoering van het biometrisch paspoort hebben ambassades toch al geen paspoorten meer op voorraad.

Blanco reisdocumenten zijn vele honderden tot duizenden euro's waard op de zwarte markt. De georganiseerde criminaliteit handelt er in. De paspoorten zijn vooral in trek bij mensenhandelaren. (ANP)

06/02/10 11u57

Bron: AD

'Euro loopt gevaar instabiel te worden'


BERLIJN - Het gevaar bestaat dat de euro een 'onstabiele' munteenheid wordt. Het stabiliseren van de euro, te midden van de torenhoge schuldenlasten van een aantal Europese landen, is een van de grootste uitdagingen voor de Europese Unie.

Dat heeft de Duitse eurocommissaris Günther Oettinger zaterdag gezegd in een interview met de Duitse regionale krant Reutlinger General-Anzeiger.''

De euro loopt het gevaar instabiel te worden. Kijk naar Griekenland, Ierland en mogelijk binnenkort, Spanje, Portugal, Letland en Italië'', aldus Oettinger.

De waarde van de euro staat al weken onder druk door de zich opeenstapelende financiële problemen van deze landen. Vrijdag zakte de munt tot 1,3682 dollar, het laagste niveau in meer dan acht maanden tijd.

De aandelenmarkten daalden wereldwijd tot de laagste standen in drie maanden tijd door zorgen hierover. (ANP)

06/02/10 12u23

Bron: AD

'Nog zeker 4 jaar verbod op vloeistof in vliegtuig'


BRUSSEL - De EU-landen lijken niet van plan om op korte termijn een einde te maken aan het verbod om flesjes water of andere vloeistoffen mee aan boord van een vliegtuig te nemen.

Het Europees Parlement heeft er eerder op aangedrongen de maatregel te schrappen, omdat die bij veel passagiers ergernis oproept. Maar de meeste transportministers van de EU-lidstaten willen dat pas doen als het veilig kan. De ministers praten morgen in Luxemburg over het onderwerp. De regeling, ingesteld om te voorkomen dat terroristen vloeistofbommen in een vliegtuig weten te krijgen, loopt volgend jaar af.

Volgens een ingewijde zal ze vermoedelijk voor een jaar of vier verlengd worden. Tot zo lang duurt het volgens deskundigen om detectie-apparatuur te ontwikkelen die onderscheid kan maken tussen onschuldige drankjes of parfum en vloeistoffen waarmee kwaadwilligen explosies kunnen veroorzaken.

De Europese Commissie neigt ertoe het huidige verbod ietwat te versoepelen. Drank of andere vloeistof die taxfee is gekocht buiten de EU, zou bij het overstappen binnen Europa niet meer ingeleverd hoeven te worden.

Maar naar verwachting willen de transportministers het huidige regime voorlopig handhaven. Ook Eurlings staat volgens zijn woordvoerster op dat standpunt. ,,De minister wil af van het verbod, maar alleen als dat veilig kan.'' (ANP)

Bron: AD

Indringers in paleistuin gepakt


DEN HAAG - De Koninklijke Marechaussee heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag drie verdachten aangehouden in de tuin van Paleis Noordeinde in Den Haag.

Dat heeft de marechaussee bekendgemaakt. De marechaussee hield de drie mannen (16 en 17 jaar) uit Engeland meteen aan, nadat zij over het hek waren geklommen. Na onderzoek bleek dat zij op de vlucht waren voor een aantal belagers na onenigheid tijdens het uitgaan. De drie zijn overgedragen aan de politie die hen na proces-verbaal te hebben opgemaakt, liet gaan. (ANP)
06/02/10 14u01

Bron: AD

vrijdag 5 februari 2010

Baas vermoordt werknemers om 32 cent


PEKING - Een aannemer in China heeft twee werknemers doodgestoken. Hij had voor eigen gebruik een bedrag van 3 yuan (32 eurocent) achtergehouden van hun salaris. De twee mannen eisten hun geld terug, waarop de werkgever een mes pakte en ze doodstak. Dat meldden Chinese staatsmedia vrijdag.

De slachtoffers waren arbeidsmigranten. Vanaf het straatarme platteland van China waren ze naar de miljoenenstad Zhengzhou getrokken op zoek naar een baan. Ze werkten voor een aannemer in de bouw, die een overheidskantoor moest renoveren.

China telt miljoenen migranten, die onder armoedige omstandigheden een bestaan proberen op te bouwen in de grote steden. Met het karige inkomen dat ze verdienen, onderhouden ze veelal ook hun familieleden die op het platteland zijn gebleven. (ANP

Bron: AD

Vuurbal raast met 160.000 km/u door Ierse hemel

DUBLIN - Ierland is opgeschrikt door een zeldzaam fenomeen. Een enorme vuurbal raasde met een snelheid van zo'n 160.000 km/u over het land. Veel mensen filmden het spektakel. Experts denken dat het om een kleine asteroïde ging die ontplofte in de atmosfeer en wellicht als een meteoriet is neergestort. Er zijn nog geen meldingen van schade.

David Moore van de Ierse Astronomische Dienst is in de wolken over het fenomeen. ,,Dit is geweldig. Zij die de vuurbal konden waarnemen, keken naar het binnenland, wat er op wijst dat het gevaarte op het vasteland gecrasht is en niet in de zee."
Een collega expert bevestigt: ,,Dit is uiterst zeldzaam. Het is mogelijk dat een deel intact is gebleven en op de aarde is neergekomen. Het lijkt erop dat de vuurbal van zuid naar noord over Ierland geraasd is. Mogelijk is er een meteoriet neergekomen ergens in de Armagh-streek."

Ruimtepuin
Door de experst wordt gesproken van een meteoriet. Dit is een stuk ruimtepuin dat op de aarde neerstort. Het is losgeraakt van een grotere rots (een meteoroïde) en kan een afmeting hebben die varieert van zeer klein (een millimeter) tot enorm groot (een voetbalveld).
Wanneer het gesteente door de dampkring van de aarde vliegt, gloeit het op door wrijving en geeft het een enorme lichtflits aan de hemel voor het neerstort. Dat is ook wat er gebeurt bij de zogenaamde vallende sterren. De laatste keer dat er melding was van een meteoriet in Ierland, was 11 jaar geleden. De restanten werden toen verkocht voor 500 dollar per gram.


videoRazendsnel
Er waren veel ooggetuigen. Iemand dacht dat er een vliegtuig crashte. Joss Scott reed over de Glenshane Pass toen hij de vuurbal opmerkte. "Het was erg helder en groen met ook een oranje deel. Het ging razendsnel. Toen het over de heuvels in de wolken verdween, zag ik een enorme oranje lichtbundel."
05/02/10 10u29

Bron: AD

Chinees legt kind aan ketting


AMSTERDAM - Steeds meer ouders in China leven in angst omdat ze bang zijn dat hun kind wordt ontvoerd. Een foto van een vastgebonden jongetje riep deze week veel afschuw op.

De tweejarige Lao Lu is door zijn vader aan een boom gebonden met een ijzeren ketting.

Veel mensen spreken van kindermishandeling. De vader van de peuter, de 42-jarige riksjabestuurder Chen Chuanliu, legde echter uit dat hij geen kinderopvang kan betalen en het jongetje daarom noodgedwongen moet meenemen naar zijn werk.

Omdat vrijwel overal kinderontvoerders op de loer liggen, besloot hij zijn zoontje maar aan de ketting te leggen. Lao wacht tot zijn vader klaar is met werken en hem losmaakt. Hij is daardoor urenlang alleen op straat.

De Chinese peuter had ook een vierjarig zusje maar zij werd een maand geleden gestolen.

Ontvoering is in China aan de orde van de dag. Jaarlijks verdwijnen vele duizenden kinderen. Door de éénkindpolitiek worden jongetjes doorverkocht aan Chinese families die alleen een dochter hebben en opvolging zoeken voor bijvoorbeeld het familiebedrijf.

Maar ook meisjes worden steeds vaker ontvoerd. Omdat veel gezinnen alleen een jongen willen worden zwangerschappen regelmatig afgebroken als blijkt dat het om een meisje gaat. Hierdoor is er nu echter een groot tekort aan huwelijkspartners. Vooral boerenfamilies zoeken een meisje die hun zoon kan helpen met voortzetting van het bedrijf.

Bron: de Telegraaf

De waarheid over bizarre haarbehandelingen


Mayonaise in je haar smeren of je lokken wassen met bier, het zou volgens sommigen zorgen voor een prachtig kapsel. Tricholoog, ook bekend als een haardokter, Philip Kingsley verklaart wat werkt en wat niet.

Bier
Wanneer de vloeistof verdampt als je haar droogt, blijft een aanslag van hop en gerst achter. Dit geeft je kapsel meer volume en gewicht, maar het geurt dan wel niet erg lekker.

Regenwater
Regen is zachter dan kraantjeswater. Voor de komst van moderne shampoos hielp dit inderdaad je lokken zacht en glanzend te houden. Een goede shampoo werkt echter nu ongeacht de hardheid van het water.

Olijfolie
Olijfolie bestrijdt droog haar niet, enkel wanneer het gemengd werd met water voor een emulsie. Pas dan dringt het je haar binnen en herstelt het. Olijfolie die je ook in de keuken gebruikt blijft wel aan je haar kleven, waardoor je een enorm vettige coupe krijgt.

Lees verder:Bron: HLN

Turks meisje levend begraven omdat ze vrienden had


Een Turks meisje van 16 jaar is levend begraven door familieleden. De puber werd het slachtoffer van eerwraak omdat ze omgang zou gehad hebben met jongens. Dat meldt het Turkse persbureau Anatolia.

De politie vond het lichaam van Medine Memi dankzij een tip. Ze zat met haar handen vastgebonden op haar rug in een gat van 2 meter diep. Die put was gegraven in een kippenren bij haar huis in het dorpje Kahta in de provincie Adiyaman. Het meisje werd al veertig dagen vermist.

Huiveringwekkend
Uit onderzoek bleek dat er een aanzienlijke hoeveelheid aarde in haar longen en maag zat. Dat betekent dat ze levend was begraven, aldus forensische experts. "Het autopsierapport is huiveringwekkend. Volgens onze onderzoek had het meisje geen blauwe plekken of sporen van drugs of gif in haar bloed", aldus een van de experts. "Het meisje was volledig bij bewustzijn toen ze onder de grond werd gestopt."

De politie heeft Medines vader en grootvader opgepakt. De vader zou tijdens zijn verhoor hebben gezegd dat hij er niet blij mee was dat zijn dochter mannelijke vrienden had.

Familie-eer aangetast
Bij eerwraak wijst een familieraad iemand aan om het vrouwelijke familielid te vermoorden die de familie-eer zou hebben aangetast. Dat gebeurt vooral bij buitenechtelijke affaires, maar soms worden ook slachtoffers van verkrachtingen omgebracht of vrouwen die met vreemde mannen hebben gepraat. Als families hun eer verliezen, worden ze door hun omgeving buitengesloten. (eb)
04/02/10 17u23

Bron: HLN

Nieuwe trend in Noord-Holland: stunten voor aankomende trein


In Noord-Holland maakt de politie zich grote zorgen over het onverantwoorde gedrag van een groep jongeren. Die staan in het drukke station van Krommenie op de spoorrails, en springen op het laatste moment weg voor aankomende treinen.

Agenten houden het station extra in het oog, en een school verbiedt scholieren tijdens de pauzes rond te hangen in de buurt van de sporen. Tien betrapte waaghalzen hebben al een boete van 90 euro gekregen. (sam)
05/02/10 14u40

Bron: HLN

Mirakel: tumor verdwijnt spontaan bij Britse peuter


Toen er een groot kankergezwel werd vastgesteld achter het oog van een Britse peuter, brak er een zeer zware periode aan voor de familie Finn. Op de koop toe werd het kindje zo ziek van de chemo en medicatie dat alle behandelingen moesten stopgezet worden. Het kind riskeerde volledige blindheid en kon zelfs aan de aandoening sterven. Groot was dan ook de verbazing toen uit een scan maanden later bleek dat het gezwel spontaan verdwenen was. De dokters hadden er geen verklaring voor.

Liberty (3) en haar tweelingszusje Destiny werden schijnbaar gezond geboren in december 2006. Toen de baby's zes maanden oud waren, merkten de ouders Carl en Dawn oncontroleerbare oogbewegingen op bij hun dochter Liberty. Verdere testen in het ziekenhuis van Nottingham wezen uit dat er zich een tumor achter het oog bevond die blindheid kon veroorzaken. De ouders kregen te horen dat het gezwel onmogelijk kon verwijderd worden gezien de delicate plaats waar het zich bevond.

Ontzettend ziek
In oktober 2007 begon Liberty aan verschillende chemokuren over een periode van achttien maanden. Tegelijkertijd kreeg ze zware medicatie toegediend. Op het einde van de behandeling bleek de tumor met vijftig procent afgenomen te zijn. Dat was op zich goed nieuws maar het kind was ondertussen zo ziek geworden dat ze de zware kuren niet meer aankon. De behandeling werd dan ook volledig stopgezet. Liberty liep nu een groot risco om volledig blind te worden en de kans dat de tumor opnieuwe zou groter worden, was zeer reëel.

Eentje uit duizend
Vorige week bleek echter uit een scan dat het gezwel helemaal verdwenen was en dat een soort van mirakel zich had voltrokken. "We konden het ons zelfs in onze meest wilde dromen niet voorstellen dat dit zou kunnen gebeuren", vertelden de ouders geëmotioneerd. "Het voelt alsof ons dochtertje er eentje uit duizend is omdat haar lichaam de strijd tegen het gezwel heeft verdergezet. Het is fantastisch voor ons maar het kan ook andere ouders van kinderen met kanker hoop geven". (hlnsydney/kve)
05/02/10 07u08

Bron: HLN
http://www.hln.be/hln/nl/38/Je-Kinderen/article/detail/1063531/2010/02/05/Mirakel-tumor-verdwijnt-spontaan-bij-Britse-peuter.dhtml

Schokkend: kleine kinderen bouwen sportstadions in India


Indische aannemers zetten duidelijk alle middelen in om de bouw van de sportstadions voor de Commonwealth Games die in oktober plaatsvinden, tijdig af te ronden. Ouders en hun kleine kinderen ploeteren in de modder en sleuren met bouwmaterialen. De foto's zijn schokkend en laten niemand onberoerd.De bouwheren hebben redelijk wat vertraging opgelopen en alle mogelijke middelen, geoorloofde en vaak ongeoorloofde, zijn blijkbaar goed om de deadlines te halen. De aannemers beloven een bijkomende bonus in de vorm van extra melk of brood indien de ouders hun kinderen meebrengen naar de werf.

Geen speeltijd
Dat levert toestanden op die ronduit schokkend zijn. Op een leeftijd waarop kinderen horen te spelen of naar school te gaan, worden deze arme drommeltjes ingezet om sportaccomodatie te bouwen in New Delhi. De kindjes worstelen met spades die zo groot zijn als zijzelf of sleuren met grote manden gevuld met bouwmaterialen.

Hooggerechtshof
Ook in India zelf is er beroering ontstaan. Deze week heeft het Indische Hooggerechtshof immers de regering geconfronteerd met het gebrek aan arbeidsrechten voor de werkers die ingezet worden bij de bouw van sportstadions. Arbeiders ontvangen een loon dat onder het vereiste minumum ligt en moeten bovendien naast de bouwwerf leven in penibele omstandigheden. Bekijk de fotoband over de schrijnende kinderarbeid in 'lees ook'. (hlnsydney/kve)


05/02/10 01u53

Bron: HLN
http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1063496/2010/02/05/Schokkend-kleine-kinderen-bouwen-sportstadions-in-India.dhtml

Unieke sauna in skilift


Genieten van een heerlijke sauna terwijl het adembenemende landschap onder jou voorbijglijdt? Het kan in Fins Lapland. De Finnen zijn zowat de uitvinders van de sauna en durven nu dus ook een stapje verder te gaan. Een gondel van de skilift is omgebouwd tot een unieke en zeer originele sauna. En nee, je ski's heb je echt niet nodig.


Sinds het Ylläs skiresort in Finland een saunagondel heeft toegevoegd aan de kabelbaan, is het een ware magneet geworden voor wintersporters. Je zal misschien denken dat het allesbehalve leuk is om naakt in een sauna te vertoeven terwijl skiërs je overal omringen. Die vrees is ongegrond omdat de gondel speciale ramen bevat die ervoor zorgen dat jij naar buiten kan kijken maar dat niemand naar binnen kan zien. Bovendien kan de saunacabine niet geboekt worden tijdens de normale openingsuren van de skipiste. Je kan er dus enkel gebruik van maken nadat de skiërs de piste hebben verlaten.

Saunacomplex
De saunacabine biedt plaats aan vier mensen en je kan er maximaal twee uren in vertoeven. Op die tijd ga je een aantal keer van het dal naar de top en omgekeerd waarbij een hoogteverschil van 430 meter wordt overbrugd. Indien je de saunagondel wenst te boeken, dien je ook het volledige saunacomplex (met verschillende douches, een gewone sauna en een ruimte met gezellig haardvuur) te reserveren dat zich op de bergtop van het skioord bevindt. Twaalf mensen kunnen tegelijkertijd van het complex gebruikmaken. Voor de huur van de volledige sauna-accomodatie inclusief de saunacabine moet je 1.500 euro neertellen. Dat is natuurlijk vrij kostelijk maar er zijn dan ook drie mensen vereist om de skilift te bedienen. (hlnsydney/kve)

Bron: HLN
http://www.hln.be/hln/nl/1901/reisnieuws/article/detail/1063513/2010/02/05/Unieke-sauna-in-skilift.dhtml

4 op 5 klassen kampen met zuurstoftekort

In 4 op 5 klassen is er te weinig zuurstof, dat blijkt uit een onderzoek van Test Aankoop. Het zuurstoftekort heeft een nadelig effect op de leerlingen.

Ongezond
Een studie van Test Aankoop toont aan leerlingen in ongezonde klassen lessen volgen. Volgens de consumentenorganisatie is het klimaat in de Vlaamse klassen niet goed genoeg om lessen te volgen.

Vermoeidheid
Door de koude houden vele juffen de ramen dicht. Daardoor kunnen opgestapelde CO2 en bijhorende geurtjes niet weg. Vanaf 1200 ppm kunnen vermoeidheid, hoofdpijn, een pijnlijke keel en last van ogen en neus, optreden. Ook verslapt de concentratie en wordt het leren moeilijker.

Meting
Klasse nam de proef op de som en trok op een winterse schooldag naar drie Leuvense scholen met een CO2-meter. Zowel in de kleuterklas, secundaire en hogeschool bleken de waarden negatief en overschreden 1000 parts per million (ppm).

Lees hier enkele nuttige tips helpen om de lucht gezond te houden. (lvl)

05/02/10 16u06

Bron: HLN

Britse scholen geven 11-jarigen zwangerschapstests


De Britse overheid lanceerde een project waarbij in lagere scholen
een kliniek voor seksuele gezondheid zetelt. 11-jarige meisjes krijgen er toegang tot anticonceptie, zwangerschapstests, morning afterpillen en advies over soa's.

In elke school
Momenteel zijn er in het kader van dit pilootproject 13 van die klinieken voor seksuele gezondheid in scholen in Wirral, binnenkort komen er vijf bij in Liverpool. In deze gebieden liggen de cijfers van tienerzwangerschappen ontzettend hoog. Leerlingen kunnen zich er ook laten testen op obesitas en advies krijgen over alcohol, drugs en roken. Deze diensten zijn vertrouwelijk, dat betekent dat ouders niet geïnformeerd mogen worden. De leerlingen zullen aangemoedigd worden om iemand in te lichten over hun bezoeken aan de kliniek, maar de toestemming van de ouders is niet nodig voor een bezoekje.

Dit plan is een onderdeel van de strategie van de Britse overheid om tienerzwangerschappen te voorkomen, die wil dit soort klinieken openen in elke lagere en middelbare school in Engeland.

Promiscue
Het pilootproject zorgt voor heel wat ophef in Engeland. Norman Wells, directeur van de Family Education Trust: "Dit soort klinieken in scholen zendt de boodschap dat het normaal is voor kinderen om seks te hebben. De natuurlijke remmingen die gepaard gaan met een vrees voor zwangerschap, bijvoorbeeld de wettelijke gevolgen en angst voor de ouders, zijn een belangrijk afschrikmiddel voor seks op jonge leeftijd." Anderen zeggen dat dit de promiscuïteit bevordert, het is volgens hen een verspilling van tijd en geld en zal net het omgekeerde effect hebben.

Groot-Brittannië heeft het hoogste cijfer van tienerzwangerschappen in Europa. Klinieken voor seksuele gezondheid moesten het aantal halveren tussen 1998 en 2010. Maar dat cijfer is nu nog nooit zo hoog geweest. (ep)
05/02/10 14u55

Bron: HLN

woensdag 3 februari 2010

VU zoekt mensen met zelfmoordgedachten


AMSTERDAM - Mensen die wel eens denken aan het plegen van zelfmoord, kunnen zich aanmelden als proefpersoon voor een internetcursus zelfmoordpreventie. De cursus is ontwikkeld door de afdeling Klinische Psychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam, die nu wil onderzoeken of de cursus ook werkt.

Volgens de VU denken 400.000 mensen in Nederland geregeld aan zelfdoding. Vermoedelijk zoekt een aanzienlijk deel van die mensen geen hulp uit schaamte, angst voor een stigma of weinig vertrouwen in de geestelijke gezondheidszorg. Voor die mensen kan een cursus op internet uitkomst bieden, al raadt de VU degenen die een zware depressie hebben, aan toch naar de huisarts te stappen.

De Amsterdamse cursus bestaat uit zes lessen, een weekopdracht en oefeningen. Doel van de cursus is het onder controle krijgen van zelfmoordgedachten. De proefpersonen worden ingedeeld in twee groepen. De ene groep kan meteen met de cursus beginnen, de andere groep start zes weken later. Via vragenlijsten willen de onderzoekers te weten komen of er verschil tussen beide groepen is. De medisch ethische toetsingscommissie van het VU medisch centrum heeft toestemming gegeven voor het experiment, aldus de VU woensdag. (ANP)

03/02/10 10u41

Bron: AD

Asscher: Schaf Kinderbescherming af


AMSTERDAM - Wethouder Lodewijk Asscher (Jeugd) van Amsterdam pleit in een interview met weekblad Vrij Nederland voor het afschaffen van de Raad voor de Kinderbescherming. Hij noemt opheffing van de overheidsinstantie als een van de maatregelen om de bureaucratie in het welzijnswerk en de jeugdzorg te bestrijden.

Zij doen precies hetzelfde onderzoek in gezinnen als ook al door de Jeugdzorg wordt gedaan. Als de Raad er niet meer tussen zou zitten, zou elk onderzoek veel sneller gaan, het zou zeker acht weken schelen”, aldus de Amsterdamse PvdA-prominent.

Volgens een woordvoerder van minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) slaat Asscher „de plank mis”. De zegsman stelt dat alleen de Raad voor de Kinderbescherming de juridische kennis heeft om de kinderrechter te adviseren over bijvoorbeeld een ondertoezichtstelling van een kind. Ook is het volgens hem essentieel dat er „checks en balances” zijn en dat er niet slechts één instantie betrokken is bij dit soort „zeer ingrijpende beslissingen voor ouders en kinderen”.

Stelselwijziging

Een woordvoerder van de Raad voor de Kinderbescherming benadrukte woensdag ook dat zijn organisatie allerminst gelijk is aan Bureau Jeugdzorg. „Wij doen onderzoek als Jeugdzorg ons daarom vraagt. De Raad is geen hulpverleningsinstantie, we onderzoeken alleen of er juridische maatregelen nodig zijn. Als Asscher de Raad wil afschaffen refereert hij aan een stelselwijziging en daarvoor moet hij bij de minister van Justitie zijn.”

Verder laat Asscher weten dat hij mbo-scholen wil dwingen het spijbelen harder aan te pakken. „Ik laat op alle mbo-scholen onderzoeken hoeveel leerlingen er écht in de klas zitten en wat die scholen eigenlijk tegen spijbelen doen. Ik heb net besloten dat ik de uitkomsten van dat onderzoek openbaar ga maken.”

Bron: de Telegraaf

Meisje (12) meer dan een jaar in kast opgesloten

Ouders uit Brownsville (Texas) hebben hun twaalfjarige dochter meer dan een jaar in een kast opgesloten. Niemand had iets door, tot de broer van het meisje uit de biecht klapte. Toen agenten de woning binnenvielen, vonden ze het jonge kind -jawel- in de kast.

Het meisje mocht de kast enkel verlaten om naar school te gaan, te eten of de badkamer te gebruiken. 's Nachts moest ze haar gevoeg doen in een emmer, die ze dan ook nog eens zelf elke morgen moest uitkuisen.

Volgens de politie was er geen elektriciteit in de kamer waar ze gevangen zat. Haar huiswerk kon ze maken met licht dat via de spleten van de kast binnenviel.

"Anders steelt ze voedsel"
De moeder vertelde aan de politie dat ze haar dochter gevangen hield opdat ze geen voedsel uit de koelkast zou stelen. Dat de tiener er door ondervoeding maar acht à negen jaar uitzag, kon haar blijkbaar niet deren.

Uiteindelijk biechtte een van de drie broers van het kind de wansmakelijke praktijk in school op. Zowel de moeder, die in een Wal-Mart werkte, als de vader zijn opgepakt. Volgende week komt tijdens een hoorzitting de verdere opvang van het meisje ter sprake. (svm)
02/02/10 17u46

Bron: HLN

Luchtvaartsector zet miljoenen levens op het spel in VS


Amerikaanse vliegtuigmaatschappijen vlogen tijdens de afgelopen zes jaren minstens 65.000 maal met toestellen die technisch niet in orde waren. Op die manier werd mogelijk het leven van miljoenen passagiers in gevaar gebracht. Dat heeft een onderzoek van de krant USA Today aan het licht gebracht.

Na een onderzoek dat zes maanden in beslag nam, rapporteerde USA Today de opmerkelijke resultaten over het gebrek aan veilgheid in het Amerikaanse luchtruim. Het bleek dat vliegtuigen toch mochten opstijgen na de melding van belangrijke defecten aan bijvoorbeeld het roer of één van de motoren. Als er al herstellingen gedaan werden, gebeurden die vaak door ongekwalificeerde technici. Passagiers werden nooit op de hoogte gebracht van enige problemen en ook de Federale Luchtvaartautoriteit (FAA) werd meestal niet ingelicht.

Boetes
De FAA legde nochtans in die periode voor een bedrag van 13 miljoen euro boetes op aan Amerikaanse maatschappijen die de veiligheidsvoorschriften overtraden. Het rapport laat echter uitschijnen dat de maatschappijen gewoon bleven doorvliegen met de onveilige toestellen na het betalen van de boete.

Onbekwaam
Het uitbesteden van herstellingswerken aan onbekwame technici wordt aangehaald als de belangrijkste reden van het grote veiligheidsprobleem in de Amerikaanse luchtvaartsector. "Vele herstellingen zijn niet goed uitgevoerd waardoor toestellen die eigenlijk niet luchtwaardig zijn, toch opstijgen", vertelt voormalig vliegtuigmechanicien John Goglia.

Geen fataal ongeluk
De Amerikaanse luchtvaartautoriteit verklaart dat ze nochtans zeer hoge veiligheidsstandaarden hanteert en benadrukt dat meer dan 63 miljoen vluchten veilig op hun bestemming geraakten tijdens de onderzochte periode. "Sinds januari 2000 is er in het Amerikaanse luchtruim geen enkel fataal ongeluk gebeurd dat te wijten is aan technische problemen ", besluit de woordvoerder van de FAA. (hlnsydney/kve)

03/02/10 02u36

Bron: HLN

Pil in de maak die helpt 100 jaar te worden


Wetenschappers zijn volop bezig met de ontwikkeling van een superpil die mensen helpt minstens 100 jaar te worden, aldus experts.

Drie genen
De medicatie bootst de werking van drie genen na die helpen oud te worden. Eerder ontdekten wetenschappers namelijk al drie verschillende genen die duidelijk de kansen vergroten om ouder dan 100 te worden. Twee daarvan stimuleren de productie van goede cholesterol in het lichaam en beperken zo het risico op hartziekten en beroertes, de derde helpt diabetes te voorkomen. Mensen met deze varianten hebben 80 procent minder kans om Alzheimer te ontwikkelen.

Drie jaar
Professor Nir Barzilai zegt dat verschillende laboratoria nu bezig zijn met de ontwikkeling van een pil die hetzelfde effect hebben als deze genen. Hij verwacht dat de medicatie binnen drie jaar klaar is om getest te worden. (ep)
03/02/10 13u06

Bron: HLN

"Jongens die naar porno kijken misbruiken vaker meisjes"


Jongens die blootgesteld worden aan porno hebben vaker losse seksuele contacten en gaan minder succesvolle relaties aan op latere leeftijd. Ook blijkt uit onderzoek in twaalf landen dat deze jongeren minder problemen hebben met het seksueel misbruik van meisjes.

Onrealistisch beeld
Onderzoeker Michael Flood: "Het bewijs groeit wereldwijd dat pornografie negatieve effecten heeft op personen en gemeenschappen. We wisten al langer dat dit je seksuele kennis bepaalt. Sommigen denken dat dit goed is, maar pornografie is geen seksuele opvoeding omdat het een onrealistisch beeld schept en geen intimiteit, band, liefde of romantiek weergeeft. Porno is ook vaak vijandig tegenover vrouwen. Dit onderzoek betekent niet dat elke jongere die al porno zag iemand zal verkrachten, maar het verhoogt wel de kans."

Steeds jonger
Brits onderzoek toonde aan dat 60 procent van de jongens jonger dan 16 jaar blootgesteld werd aan pornografie, hetzij per ongeluk, hetzij bewust. De gemiddelde leeftijd waarop iemand voor het eerst porno ziet daalde van 15 tot 11 in minder dan tien jaar. De gemiddelde hoeveelheiddat ze naar porno kijken was 90 minuten per week.

Paniek
De Britse psychotherapeut Thaddeus Birchard: "Dit onderzoek is een onderdeel van morele paniek. Kinderen krijgen thuis geen seksuele opvoeding. Expliciete seks op internet kan hen net helpen. Internetporno is een onderdeel van een seksverslaving, maar het is geen oorzaak. De relatie tussen kind en ouder is hierbij van groter belang. Seksuele delinquenten kregen bijna altijd te weinig aandacht van hun moeder." Psychologe Petra Boynton: "Kinderen kijken niet per se naar porno uit een seksuele drang. Ze doen dit omdat ze zich vervelen en ze niet gecontroleerd worden door hun ouders. Vaak kijken ze naar extreme vormen van porno om te kunnen opscheppen, ze lachen er eerder mee en zeggen dan hoe vies het is." (ep)
03/02/10 15u47

Bron: HLN

"Overvallen vrouw wandelt nietsvermoedend naar huis met mes in haar rug"


In Moskou zou een overvallen vrouw naar huis zijn gewandeld nadat een handtasdief een mes in haar rug had geplant. 22-jarige Julia Popova zou zelfs niet beseft hebben dat het mes er was. Haar ouders schrokken zich wel een aap toen ze thuiskwam.

Het bericht werd door Engelse media overgenomen van de Russische nieuwssite Life.ru, maar het is niet duidelijk of het verhaal en zeker de foto van de verwondingen echt zijn.

De handtas van Popova werd gestolen toen ze van haar werk naar huis wandelde. Het kwam tot een handgemeen met haar overvaller, waarbij die zijn mes bovenhaalde. Het ging om een keukenmes, dat in haar nek werd geploft vlakbij haar ruggengraat. De vrouw verkeerde in shock, waardoor ze het wapen niet voelde.

Popova wandelde nog naar huis, waar haar verbouwereerde ouders een ambulance belden. In het ziekenhuis konden chirurgen het 16 centimeter lange mes verwijderen zonder haar ruggengraat te beschadigen. (sam)

03/02/10 17u20

Bron: HLN

dinsdag 2 februari 2010

Man rijdt zeventig meerkoeten dood


DE FALOM - Een automobilist heeft in Friesland zeventig meerkoeten doodgereden. Hij zag de zwarte vogels gisteren te laat.


Het dierendrama vond plaats op de Achterweg in De Falom. Meerkoeten, maar ook andere vogels, gaan in de kou vaak op de weg zitten omdat dit warmer is. Bovendien hebben de dieren het moeilijk met het vinden van eten. Daarom scharrelen ze langs de weg naar voedsel.

Volgens boswachter Jacob Bijlsma van Staatsbosbeheer was het een verschrikkelijk gezicht. „Sommige beesten leefden nog, die moest ik afmaken. Zoiets vergeet je nooit weer.”

De automobilist benaderde zelf de boswachter, toen die bij de vogels ging kijken. „Hij vond het heel erg”, zegt Bijlsma. „Met een hoog en hees piepstemmetje legde hij uit wat er was gebeurd.” De man verklaarde dat hij moest kiezen tussen remmen op het gladde wegdek en het doodrijden van de dieren. „Hij koos het laatste.” Naar eigen zeggen had de man niet te hard gereden.

In Groningen richtte een onbekende automobilist vorige week ook al een slachtpartij aan onder een groep meerkoeten. Daar werden dertig beesten doodgereden.

Bron: de Telegraaf

Stierenvechtertje (12) op horens genomen


CALI - Het 12-jarige stiervechtertje Michelito Lagravere is buiten levensgevaar nadat hij zondag twee keer op de horens werd genomen in de arena van het Colombiaanse Cali.

Tijdens de eerste minuten van zijn optreden nam een stier van 175 kilo het jochie op de horens. Even later gebeurde het opnieuw.

De vader van het kind, ook een stiervechter, kwam tussenbeide. Artsen behandelden het jongetje aan zijn verwondingen.

"Hij is gewond, maar gelukkig niet ernstig. Hij had een slechte dag, maar hij wil doorgaan", aldus de moeder van de jongen.

Michelito hoopt snel weer in de ring terug te keren.

video:

Bron: de Telegraaf

230 euro neertellen en dan pas hulp bij ongeval op Oostenrijkse skipistes


Als je in Oostenrijk de pech hebt om gekwetst te raken op de skipiste, zorg dan maar dat je harde valuta of je bankkaart bij de hand hebt. Een nieuwe maatregel bepaalt immers dat ambulanciers pas de eerste zorgen mogen toedienen als de wintersporter in kwestie op voorhand betaald heeft.

Een Duitse toerist heeft het aan den lijve ondervonden toen hij in een ongeval betrokken geraakte op een piste in Tirol. Hij diende eerst te betalen met zijn bankkaart om verzorgd te kunnen worden. "Tijdens de rit met de ziekenwagen vertelden de hulpverleners me dat ik onmiddellijk 230 euro moest betalen want dat ze anders niets voor me konden doen", verklaarde de Duitser. "De ambulanciers waren duidelijk gegeneerd".

De Oostenrijkse hulpdiensten verdedigen echter de nieuwe maatregel. Volgens hen is het vaak onmogelijk om buitenlandse toeristen achteraf op te sporen om de factuur te laten betalen. Alle ziekenwagens zijn nu dan ook uitgerust met een betaalterminal. (hlnsydney/kve)

Bron: HLN

Vliegtuigen zonder eerste klasse: nieuwe trend?


Als het van de Australische vliegtuigmaatschappij Qantas afhangt, alvast wel. De maatschappij is volgens een uitgelekt rapport van plan om het aantal stoelen in eerste klasse met 60 procent terug te schroeven en dit voor praktisch haar hele vloot. Hierdoor komt er uiteraard ruimte vrij om het aantal plaatsen in economy op te drijven. Qantas neemt deze drastische maatregel omdat de vraag naar de duurdere plaatsen sterk is afgenomen door de economische crisis.

Alle zitplaatsen in eerste klasse zouden volgens het herstructureringsplan geschrapt worden in elke Boeing 747-400. Enkel de Airbussen A380 die ingezet worden op de lijn Londen - Los Angeles, zouden de dans ontspringen. Qantas bevestigde ondertussen dat de maatschappij in onderhandeling is met constructeurs over een nieuwe indeling van de vliegtuigen maar wilde nog geen verdere details verstrekken. (hlnsydney/kve)

02/02/10 03u50

Bron: HLN

Moeder ontdekt tumoren in oog baby dankzij foto


Een zeldzame vorm van kanker werd vastgesteld bij baby Jacob nadat zijn moeder een foto van hem had gemaakt. Op de foto die met flits gecreëerd was, vertoonde het oog een afwijking.


De bewuste foto toonde een witte vlek in het oog van Jacob."Toen ik een foto liet ontwikkelen van mijn zoontje op het moment dat hij negen maanden oud was, merkte ik dat één oog een witte vlek vertoonde", vertelt moeder Samantha. "Ik ben een verpleegster en ik was onmiddellijk ongerust maar de huisdokter zei dat er niets aan de hand was en dat het gewoon een effect was van de flash".

Blind
Uiteindelijk werd Jacob toch verder onderzocht in het ziekenhuis en de zware diagnose van netvlieskanker werd gesteld. Alsof dat nog niet genoeg was kregen de ouders te horen dat hun zoontje al blind was aan het linkeroog door drie grote tumoren en dat er nog drie kleinere gezwellen volop aan het ontwikkelen waren aan het rechteroog.

Onder vijf jaar
Netvlieskanker komt het vaakst voor bij kinderen onder de vijf jaar. Ook bij het broertje van Jacob zijn rare witte vlekken vastgesteld. Hij zal eveneens verdere onderzoeken moeten ondergaan. Samantha raadt andere ouders dan ook aan de ogen van de kinderen regelmatig te controleren.

Levensgevaar
Op dit moment krijgt Jacob meerdere chemobehandelingen. Het kind loopt niet alleen het gevaar om volledig blind te worden maar kan zelfs sterven. "We leven van dag tot dag en hopen met heel ons hart dat ons moedig zoontje kan gered worden", besluit Samantha. (hlnsydney/kve)
02/02/10 06u44

Bron: HLN
http://www.hln.be/hln/nl/38/Je-Kinderen/article/detail/1061996/2010/02/02/Moeder-ontdekt-tumoren-in-oog-baby-dankzij-foto.dhtml

Erfelijke ziekte geeft 13-jarig meisje uiterlijk van 50-jarige


Zara Hartshorn, een dertienjarig meisje uit Rotherham in Engeland, lijdt aan de zeldzame erfelijke ziekte lipodystrofie. Het is een ziekte die een stoornis in de vetstofwisseling veroorzaakt, waardoor heel wat rimpels ontstaan die bij een normale dertienjarige niet voorkomen.

Geen behandeling
Er zijn maar zo'n 2.000 mensen ter wereld die last hebben van deze ziekte, waarvoor tot op de dag van vandaag geen behandeling tegen bestaat. Ook de moeder van Zara en twee van haar zes broers en zussen lijden aan de aandoening.

In tegenstelling tot de ziekte progeria, tast lipodystrofie niet het volledige fysieke welzijn van de het lichaam aan, maar geeft het enkel de indruk oud te zjin.

Invloed
In plaats van dertien ziet het meisje er minstens vijftig jaar oud uit. De ziekte heeft dan ook vooral een invloed op haar sociale leven. Haar leeftijdsgenoten zijn niet altijd even mild voor de tiener: "Mensen noemen me vaak 'oma' en 'aap'", zo getuigde het meisje aan de New York Post. "Soms ga ik gewoon naar het toilet en begin ik te huilen." (vbd)

Bron: HLN