Translate

zaterdag 23 januari 2010

Haïti: 120.000 lichamen geborgen


PORT-AU-PRINCE - Haïti heeft sinds de aardbeving anderhalve week geleden ongeveer 120.000 stoffelijke overschotten geborgen. Dat heeft een woordvoerster van de Haïtiaanse regering zaterdag gezegd.

De autoriteiten maken nu een rondgang langs mortuaria in het land, waar mogelijk nog enkele tienduizenden doden liggen. De zoektocht naar overlevenden is gestaakt. Haïti vreest dat het dodental nog oploopt tot rond de 200.000. (ANP)

23/01/10 20u28

Bron: AD

Paus vraagt priesters internet te gebruiken


ROME - In zijn boodschap naar aanleiding van de 44ste Werelddag voor sociale communicatie die de katholieke Kerk op 16 mei viert en die vandaag werd bekendgemaakt, roept paus Benedictus XVI de priesters op alle mogelijkheden van het internet te gebruiken, maar met wijsheid.

De paus spreekt zich in zijn boodschap positief uit over de nieuwe media die steeds nieuwe perspectieven bieden, ook op pastoraal gebied. De grote invloed van de nieuwe media maken deze voor de priester steeds belangrijker en nuttig, aldus Benedictus XVI. De priesters moeten de nieuwe media naast de traditionele middelen aanwenden voor de evangelisatie en de catechese, stelt de kerkleider.

Het Vaticaan gebruikt reeds geruime tijd internet en is aanwezig op Youtube. Sinds mei 2009 biedt de site pope2you.net de mogelijkheid om boodschappen van de paus te ontvangen. Met Kerstmis had deze site al bijna twee miljoen bezoeken gekregen.

23/01/10 15u32

Bron: AD

'NIET VERDRONKEN, MAAR VERMOORD!'


SCHIEDAM, zaterdag - Twee jongemannen, in de bloei van hun leven, die allebei dood in het water werden aangetroffen. Schiedamse jongens die elkaar goed kenden en nota bene beiden problemen hadden met een plaatselijke jeugdbende. Zowel Tariq Chatta (19) als Leon Groeneweg (19) stierven een verdachte dood, die door politie en justitie tot nu toe altijd is weggewuifd als 'verdrinking'. De Telegraaf nam de sterfgevallen met twee oud-politiemannen onder de loep. Het onderzoek door ons Old Case Team leidde tot huiveringwekkende uitkomsten én een getuige die bij deze krant een schokkende verklaring aflegde over tweevoudige moord.

O mijn god, nu ga ik er ook aan! Nu ben ík aan de beurt, want nu sta ik boven aan hun lijst. Let maar op, mama. Dit overleef ik niet!" Het was enorme paniek die de Schiedamse tiener Leon Groeneweg drie jaar geleden in de greep hield. Zijn moeder, Marijke, was erbij en stond met de handen in het haar. Bevend als een riet had ze haar zoon aangehoord. Daarna was Leon in onbedaarlijk huilen uitgebarsten en urenlang ontroostbaar gebleven. De toen net 18-jarige jongen was bang. Doodsbang om te worden vermoord.

Minuten eerder had Marijke een telefoontje gekregen van een jongere neef. Een leeftijdsgenoot van haar zoon van wie later bleek dat hij aan het hoofd staat van een gewelddadige jeugdbende waarin ook Leon was beland. Of ze haar zoon iets wilde doorgeven, had hij gevraagd. Zijn boodschap: Tariq is dood in het water gevonden, zijn benen vastgebonden met een jas. 'Leon weet wel waarom', had het neefje er schamper aan toegevoegd

Lees verder:

Bron: de Telegraaf

AZM weigert patiënten op grond van postcode

MAASTRICHT - Het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) behandelt sinds afgelopen najaar alleen nog patiënten met zeldzame immunologische aandoeningen als zij in de directe omgeving wonen. Dat bevestigde een woordvoerster van het ziekenhuis zaterdag naar aanleiding van een bericht in NRC Handelsblad.

Volgens de zegsvrouw is de maatregel nodig om de zeer specialistische zorg kostendekkend te kunnen blijven aanbieden. Hoeveel patiënten sinds de invoering op grond van hun postcode zijn geweigerd, kon de woordvoerster niet zeggen. Zij erkende wel dat „in één à twee gevallen” de doorverwijzing van geweigerde patiënten niet goed is verlopen. Die mensen hebben een klacht ingediend bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

De IGZ heeft twee klachten ontvangen en onderzoekt die, bevestigde een woordvoerder. Het gaat volgens de zegsman om gevallen waarin het ziekenhuis een al gemaakte afspraak afzegde. Dat kan gebeuren, vindt de inspectie, maar dan heeft het ziekenhuis wel de plicht om de patiënt op een nette manier door te verwijzen. De IGZ onderzoekt ook het 'postcodebeleid' op zich, aldus de woordvoerder.

De ingreep op de afdeling klinische immunologie loopt vooruit op een uitgebreider pakket maatregelen waarmee het ziekenhuis zijn eigen toekomst veilig wil stellen. Die discussie speelt landelijk, zowel bij academische als andere ziekenhuizen, benadrukt de woordvoerster. Maar zij geeft toe dat het AZM misschien iets te licht over de maatregel heeft gedacht. „De afstemming had beter gekund.”

De SP spreekt in een reactie van „onaanvaardbare postcodegeneeskunde”. De partij vindt dat het AZM specialisten belemmert om academische zorg te verlenen waarvoor zij bij uitstek zijn opgeleid. Bovendien is de vrije artsenkeuze van patiënten in het geding. De SP wil dat minister Ab Klink (Volksgezondheid) daar direct een einde aan maakt en wil hem er in de Tweede Kamer vragen over stellen.

Bron: de Telegraaf

vrijdag 22 januari 2010

Fraudeurs strippen huurauto's


AMSTERDAM - Gewiekste fraudeurs hebben autoverhuurbedrijven ontdekt als leverancier van goedkope onderdelen en accessoires. Ze huren voor een paar tientjes een nieuwe huurauto, daarna verwisselen ze onderdelen voor versleten exemplaren en leveren de wagen weer in. Vooral banden, velgen, accu's en navigatie-cd's zijn populaire 'ruilonderdelen'. Om het probleem tegen te gaan worden huurauto's bij inlevering nu extra streng gecontroleerd.

Directeur Henk van den Helder van autoverhuurbedrijf Hertz Nederland zegt er moedeloos van te worden. "Schrijf er geen verhaal over, dan breng je mensen alleen maar op verkeerde ideeën," weet Van den Helder uit ervaring. Aangifte bij de politie doet Hertz niet. "Het is teveel werk en levert niets op."

Volgens Hertz gaan fraudeurs soms heel ver. "Dan verhuur je een 7-zitter en wordt er een 5-zitter ingeleverd," zegt Van den Helder. "Twee losse stoelen á 700 euro per stuk zijn dan verdwenen. Of je krijgt een auto terug waarvan de lichtmetalen velgen en nieuwe banden zijn omgewisseld voor stalen velgen met versleten banden."

Maar het kan nog erger. Fraudeurs schromen zelfs niet om de motor van een nagelnieuwe Opel om te wisselen door een exemplaar met twee ton op de teller. "Ontdek je dat niet op tijd, dan is dat een kostenpost van minimaal 4.000 a 5.000 euro," aldus de Hertz-topman. Salto van der Maal, hoofd fraudebestrijding van Hertz, zegt dat er nu extra streng wordt gecontroleerd bij inlevering van huurauto's. "Wij zijn door schade en schande wijs geworden. De auto's worden nu op 19 punten gecontroleerd."

Directeur Reijer Knol van Budget Autoverhuur zegt ook wel eens banden, accu?s of een navigatie-cd te missen. ,,Heel vervelend allemaal. Zo'n cd kost al gauw 250 euro," aldus Knol. Bij Budget moeten klanten nu uitdrukkelijk vragen én tekenen voor de cd. "Laat je hem erin zitten dat is hij na 8 of 9 keer verhuren écht weg." Budget hanteert een uitgebreide checklist bij de inname van auto's om de risico's te beperken. Knol: "Er glipt wel eens wat doorheen." Hetzelfde geldt voor verhuurder Europcar. "We controleren streng, maar het komt incidenteel voor. Je mist dan een hoedenblank of reservewiel," zegt een woordvoerster.

Brancheorganisatie Bovag herkent de gang van zaken. "We trainen medewerkers specifiek om deze wisseltrucs te ontdekken. Fraudeurs komen op een zwarte lijst en kunnen nooit meer een auto huren. Dat schrikt af," aldus Paul de Waal van de Bovag. De organisatie raadt verhuurders aan om bij fraude altijd aangifte te doen

Bron: de Telegraaf

Jermaine Jackson: "Michael stond op het punt moslim te worden"


Michael Jackson stond op het punt zich tot de islam te bekeren, zo heeft zijn broer Jermaine Jackson tegenover de Arabische nieuwszender al-Arabija gezegd. Jermaine is al sinds 1989 moslim.

Verblijf in Bahrein
In zijn eerste vraaggesprek met een Arabische nieuwszender zei Jermaine Jackson gisteren dat zijn broer na meer dan een jaar verblijf in de Golfstaat Bahrein (2005) veel heeft gelezen over de islam en dat hij er zeer geraakt door was. Zo hoorde hij ook graag de oproep tot gebed.

Dicht bij een bekering
Nadat hij uit Bahrein was teruggekeerd huurde de zelfverklaarde King of Pop een team moslims in. "Zijn gedrag toen liet uitschijnen dat hij dicht bij een bekering stond", aldus Jermaine. Hij voegde er aan toe dat hij achter zo'n stap stond en hem er aldoor toe aanzette. "Ik denk dat de islam hem veel zou hebben geholpen. Had hij zich bekeerd, dan zouden hem veel problemen bespaard zijn gebleven waaraan hij werd blootgesteld", aldus Jermaine.

Michael Jackson overleed op 25 juni, enkele weken voor een reeks afscheidsconcerten in Londen van start zou gaan. (afp/lb)
22/01/10 17u48

Bron: HLN

Drie jaar cel voor dikke vrouw die haar man doodplette


De Amerikaanse Mia Landingham, die zich met haar volle 136 kilogram op haar echtgenoot neerplofte, is veroordeeld tot drie jaar cel. De echtgenoot, een lichtgewicht van 54 kilo, overleefde de vleselijke tsunami niet. Het koppel had samen drie kinderen.

Verkeerde landing
Het echtpaar had ruzie en Mia Landingham dreigde er mee op manlief te gaan zitten. De landing van haar hammen liep echter verkeerd af. Ze had niet gedacht dat Mikal Middleton-Bey er het leven zou bij inschieten. De vrouw heeft haar spijt betuigd tegenover de rechtbank.

Veel te licht
De rechter uit Cleveland, Ohio, veroordeelde Landingham tot een voorwaardelijke celstraf van drie jaar en een taakstraf van honderd uur. De familie van het slachtoffer vindt dit een veel te 'lichte' straf. Het is nog niet duidelijk of zij beroep zullen aantekenen. (eb)
22/01/10 14u13

Bron: HLN

Noodlanding wegens gebedsriemen joodse jongen


In Amerika heeft een vliegtuig dat van New York naar Louisville vloog, een noodlanding gemaakt in Philadelphia. Een 17-jarige joodse passagier was aan het bidden met behulp van Tefillen, doosjes met teksten uit de Thora die met lederen riemen worden vastgemaakt aan hoofd, arm en hand. Ze zijn gebruikelijk bij het ochtendgebed.

De jongen legde aan een stewardess uit dat hij aan het bidden was, maar de vrouw aanzag de riemen voor 'draden' op zijn lichaam. Ze verwittigde de piloot, die besloot de vlucht om te leiden uit veiligheidsoverwegingen.

De biddende jongen werd verhoord en vrijgelaten. Zijn rabbi Shmuel Greenberg raadt andere gelovigen aan wel te bidden op vliegtuigen, maar de Tefillen pas boven te halen op de begane grond. (sam)
22/01/10 14u56

Bron: HLN

Anti-maffiakaart voor Duitse toeristen in Palermo


De Duitse ambassade in Italië heeft een stadsplan van de Siciliaanse hoofdstad Palermo gepubliceerd waarin alle bedrijven op staan aangeduid die weigeren om zich te laten afpersen door de georganiseerde misdaad. De Siciliaanse mafia Cosa Nostra perst verschillende ondernemingen op het eiland Sicilië af.

'Vaarwel afpersing'
"Het toeristische plan 'Addiopizzo' (Vaarwel afpersing) vermeldt alle ondernemingen in Palermo die zich hebben aangesloten bij het initiatief om zich geen afpersingsgeld meer te laten ontfutselen", aldus het persbericht van de Duitse ambassade in Rome.

Goed voor inwones en toeristen
De Duitse ambassadeur Michael Steiner zei dat het plan om de kaart te ontwerpen, is ontstaan omdat "Duitsers het grootste toeristische aandeel vormen in Sicilië, zowel in bezoekersaantal als door het consumptiepatroon ter plaatse". Het toeristische plan is bedoeld om twee groepen met gemeenschappelijke belangen tevreden te stellen: "de inwoners van Palermo die van hun stad houden en de Duitse toeristen die het afpersingssysteem niet willen steunen".

De eerste editie van het toeristische plan is beschikbaar bij de Duitse en Italiaanse touroperators met een oplage van 10.000 exemplaren. (afp/eb)
21/01/10 18u59

Bron: HLN

Meteoriet slaat in op dokterskabinet in Virginia


Artsen in een kleine dokterspraktijk in Lorton, Virginia, wisten niet waar ze het hadden toen maandag een meteoriet insloeg op hun kabinet. Het gevaarte had de grootte van een tennisbal.

Het projectiel sloeg door het dak en het plafond. Stukken hout, plaaster en isolatie moesten er aan geloven.

354 kilometer per uur
De klomp, zo'n 250 gram zwaar, barstte uiteen in drie stukken. Reporters van de tv-zender WUSA brachten het naar het Smithsonian Institution's Museum of Natural History in Washington DC. Daar hebben deskundigen bevestigd dat het wel degelijk om een meteoriet ging. Nog volgens de experts sloeg het gevaarte tegen een snelheid van 354 kilometer per uur in op de dokterspraktijk. (eb)
21/01/10 20u32

Bron: HLN

dinsdag 19 januari 2010

Grote skimfraude in Badhoevedorp

AMSTERDAM - Skimmers hebben de afgelopen weken toegeslagen in de Albert Heijn in Badhoevedorp in wat een omvangrijke pinpasfraudezaak lijkt. Het skimmen gebeurde bij één kassa.

Grote paniek in Badhoevedorp, waar boodschappers massaal het slachtoffer zijn geworden van een bende skimmers.

In het winkelpand aan de Zeemanlaan zijn sinds eind december de gegevens van naar schatting honderden klanten gekopieerd. Albert heijn zelf meent dat het te vroeg is om conclusies aan de omvang van de zaak te verbinden. Volgens een woordvoerster zijn er het afgeloepn jaar waarschijnlijk talloze grotere skimzaken geweest.

De totale schade is onbekend, net als het aantal gedupeerden, heeft AH laten weten.

Vanuit de bankenwereld wordt gemeld dat het dorp door ’één van de grotere’ pinpasfraudezaken uit de Nederlandse geschiedenis is getroffen.

Zo heeft ING direct 1000 passen laten blokkeren van mensen die in de betreffende Albert Heijn hun boodschappen deden, zodra duidelijk werd dat er sprake was van mogelijke fraude. bij de filialen van de Rabobank en ABN-Amro, op steenworp afstand van de supermart, stonden gisteren rijen tot op de straat van bezorgde of gedupeerde klanten.

Gedupeerden kunnen zich het beste melden bij hun eigen bank. Veel banken hebben preventief betaalpassen geblokkeerd van mensen die in die periode in de winkel waren geweest.

Het skimmen gebeurde bij één kassa. Het pinapparaat is in beslag genomen door de politie.

Albert Heijn benadrukt een onderzoek in te stellen, en maatregelen tegen het skimmen te nemen. ''Klanten kunnen met een gerust hart bij onze winkels blijven komen, zij hoeven niet onnodig bezorgd te zijn. Bij Albert Heijn zijn skimgevallen incidenten,'' aldus een woordvoerster.

Het komt voor dat criminelen zich laten insluiten om 's nachts een pinautomaat te vervangen. Gestolen gegevens worden gebruikt om massaal geld op te nemen, vaak elders in de wereld.

Gedupeerden hoeven van banken vaak geen aangifte te doen.

Via skimmen wordt jaarlijks voor tientallen miljoenen gefraudeerd. Banken denken echter dat skimmen snel verleden tijd zal zijn als we overgaan op pinpassen met EMV-chips. Dit is vooralsnog gepland in 2012. De kosten van het skimmen lijken de banken op de koop toe te nemen.

Currence, de eigenaar van Pin, zegt nooit commentaar op dit soort zaken te leveren.

Bent u ook gedupeerd? Deel uw verhaal met ons! Kreeg u uw geld snel terug, of moest u aangifte bij de politie doen?

Vele honderden bankpashouders uit Bergen op Zoom werden in de eerste week van januari flink gedupeerd door een bende skimmers. Zij hadden een kopieerapparaat geplaatst bij supermartk Lidl aan de Antwerpsestraatweg. Destijds sprak de lokale Rabobank van de grootste zaak tot nu toe.

video:

Bron: de Telegraaf

'Aardbeving in Haïti was experiment VS'

AMSTERDAM - De aardbeving in Haïti is veroorzaakt door een experiment van de Verenigde Staten. Dat schrijft het Venezolaanse ministerie van Communicatie en Informatie.

Het ministerie baseert zich op onderzoek van de Noordelijke Russische Vloot, die vlootbewegingen van de VS in de Caribische Zee, waar Haïti ligt, zou volgen. Het Russische onderzoek heeft volgens het Venezolaanse ministerie uitgewezen dat de Amerikaanse marine met een van zijn 'aardbevingswapens' de beving teweeg heeft gebracht.

Het ministerie stelt dat de Amerikanen sinds het eind van de jaren 70 hun 'aardbevingswapens' enorm hebben verbeterd. Een van de volgende doelwitten is Iran, aldus het Venozolaanse ministerie van Communicatie en Informatie.

Bron: HLN

KLM: dikke mensen moeten extra stoel boeken


AMSTERDAM - Dikke mensen die willen vliegen met luchtvaartmaatschappijen KLM en Air France moeten binnenkort mogelijk dubbel gaan betalen. Want mensen die niet goed in een stoel passen, moeten een tweede ticket boeken. Dat heeft een woordvoerster van KLM dinsdag laten weten.

Het is nieuw beleid. De reden is de vliegveiligheid, op deze manier kunnen we dit garanderen en daarnaast een stukje comfort bieden”, aldus de zegsvrouw. De nieuwe regel gaat per 1 april in.

Als vanaf die datum in het vliegtuig blijkt dat iemand toch niet in een stoel past, wordt de passagier geweigerd. Het criterium hiervoor is dat de leuningen van de stoel op en neer moeten kunnen. Zwaarlijvige mensen krijgen wel 25 procent korting bij het boeken van een tweede stoel. Als het vliegtuig niet is volgeboekt, kan de passagier de kosten van het tweede ticket terugkrijgen.

Marieke van Spanje van de Nederlandse Obesitas Vereniging noemt de maatregel belachelijk en geeft aan dat het overgewicht van obesitaspatiënten vaak door een medische aandoening wordt veroorzaakt. „Wij vinden dit zeer te betreuren en wij gaan ons beraden op stappen”, aldus Van Spanje. Zij had liever gezien dat de maatschappijen bredere stoelen ontwikkelen. En het gaat volgens haar veel bureaucratie en praktische problemen opleveren. „Zie jij al zo'n dikke persoon door het gangpad lopen om te kijken of er nog stoelen vrij zijn, opdat hij zijn geld kan terugvragen?“

Bron: de Telegraaf

Blinde grootmoeder vangt katvis van 97 kilo


Een grootmoeder heeft zich in de recordboeken gewerkt door de grootste zoetwatervis -een katvis van 97 kilo -als Britse vrouw te vangen. Sheila Penfold, die maar een goeie meter zestig groot is én als blinde geregistreerd staat, werd door de immense meerval aanvankelijk haast in de rivier gesleurd toen ze aan het vissen was op vakantie in Spanje. Gelukkig kreeg de 56-jarige Sheila hulp van haar echtgenoot Alan en hun zoon Arthur. Na een strijd van een halfuur kregen ze de zeewolf uiteindelijk uit de rivier Ebro, in de buurt van Barcelona. Ook in Spanje was het de grootste vis ooit gevangen door een vrouw.

Sheila, die door één oog slechtziende is, besefte de omvang van haar vangst pas toen ze de katvis van dichtbij zag. "Ik was nadien erg vermoeid maar ook in extase. Ik besef mijn record nog niet, al wandel ik wel met een continue glimlach rond. Dit bewijst dat je ook als slechtziende nog altijd records als dit kan verbreken. Sheila, die in Wandworth in Londen woont, gebruikte stukjes heilbot als aas. Nadat de katvis gewogen werd en Sheila op de foto ging met haar vangst, liet ze de vis opnieuw in goede gezondheid de Ebro in. (odbs)

19/01/10 14u57

Bron: HLN

maandag 18 januari 2010

Cruiseschepen meren gewoon aan bij Haïti


LABADEE - Terwijl honderdduizenden mensen schreeuwen om water en voedsel, genieten cruisegangers 100 kilometer verderop gewoon van hun vakantie inclusief jetskiën, barbecuen en parasailing.

De boten blijven dezelfde routes volgen en varen pal langs de door de aardbeving zwaar getroffen hoofdstad Port-au-Prince. Even verderop wordt aangemeerd en kunnen de opvarenden vervolgens genieten van uitgebreid eten en luxe cocktails op het strand.

Zo meerde de Independence of the Seas van Royal Caribbean International dit weekeinde nog aan bij een zwaar bewaakt resort in Labadee, aan de noordkust. Ook het schip Navigator of the Seas, met 3100 passagiers aan boord, voer gewoon langs de stranden van Haïti.

Veel toeristen laten weten wel gemengde gevoelens te hebben over hun trip. De bemanning heeft instructies gekregen hulpgoederen mee te nemen en worden verzocht zoveel mogelijk te helpen en geld te doneren. Op een internetforum liet een gast weten niet meer te kunnen genieten. "Ik kan gewoon niet gaan waterskiën en barbecuen terwijl een uur verderop tienduizenden mensen dood op straat liggen en de overlevenden wanhopig op zoek zijn naar een beetje water".

Veel toeristen zijn bang dat de schepen of de zwaar beveiligde resorts worden bestormd door uitgehongerde mensen. Weer anderen schrijven dat ze hebben besloten gewoon van hun trip te genieten.

De cruisemaatschappij zegt de resorts aan te doen omdat het helpt Haïti er weer bovenop te komen. "Honderden mensen werken bij ons en in de resorts", aldus John Weis, vice-president van Royal Caribbean International. "We hebben overleg gevoerd met de VN en ook zij vinden dat Haïti voordeel heeft van onze reizen", zegt hij in de Guardian. Zo komen 200 bemanningsleden uit Haïti. "Daarbij kunnen we op onze schepen grote hoeveelheden hulpgoederen vervoeren".

Bron: de Telegraaf

Getuige moord Marianne Vaatstra verbreekt na tien jaar stilzwijgen


AMERSFOORT - Een bizarre wending in de Vaatstra-zaak. Dit weekeinde heeft zich wéér een nieuwe getuige gemeld bij de recherche. Vorige week claimde een ex-bajesklant gedetineerd te hebben gezeten naast een gezochte man die met de moord in verband werd gebracht. Zaterdag heeft ook Rosalin van Zessen (29) een uitvoerige verklaring gegeven aan de Friese recherche, nadat ze 10,5 jaar zweeg over haar confrontatie met de mogelijke moordenaar...

Van Zessen, moeder van twee kinderen, samenwonend in Amersfoort, is door tussenkomst van De Telegraaf in contact gebracht met Dick Adema, één van de weinige Friese rechercheurs, die nog verbonden is aan de ’cold case’-Vaatstra.

Haar verklaring is schokkend: zij stelt tegenover een huisgenoot te hebben gestaan, die de ochtend ná de moord op Marianne Vaatstra met bebloede kleding en handen thuiskwam. De huisgenoot legde daarbij een bebloed mes op de tafel en zei – zonder dat iemand toen nog iets wist van de schokkende moord op Marianne Vaatstra – dat ze ’haar strot dieper hadden moeten doorsnijden’, zo staat in de getuigenverklaring, in bezit van De Telegraaf.

Van Zessen groeide op bij haar adoptiefouders in het Friese plaatsje Birdaard. Zij kende Marianne Vaatstra redelijk goed via haar zusje, die ook op de mavo zat in Damwoude.

In 1999 woonde Van Zessen – ze was inmiddels stagiaire bij de Hema – op een huurkamer in een woning aan de Kleine Kerkstraat in Leeuwarden. Ze woonde er met nog twee bewoners: een zekere Sietse, een gescheiden man, die er tijdelijk woonruimte had gevonden en een buitenlandse man, die zij ’Ali’ noemde.

„Met Ali hadden Sietse en ik slecht contact: hij was stil, teruggetrokken en sprak gebrekkig Nederlands. Hij straalde iets engs uit, en dat werd bewezen op die ochtend van 1 mei 1999, tussen 08.30 en 09.00 uur”, verklaart de nieuwe getuige.

„Ik liep die ochtend de trap af naar beneden om naar mijn stageplaats te gaan. Ik woonde op de bovenste verdieping, Ali op de middenverdieping. Zijn deur stond open. En dat was vreemd, want bij wijze van spreken deed hij zijn deur nog op slot als hij naar het gezamenlijke toilet moest. Ik vreesde dat er iets mis was. Daarom liep ik zijn kamer binnen. Na amper een minuut stormde hij overstuur zijn kamer binnen. Ik keerde mij om en schrok me wezenloos: hij droeg een wit T-shirt en een blauwe broek, onder het bloed, vooral bij zijn buik. Hij legde een bebloed mes – met een zwart handvat – neer op een laag, glazen tafeltje aan de rechterkant van zijn kamer.”

Haar verklaring vervolgt: „Volgens mij besefte hij niet eens dat ik er stond. Hij was zo in zichzelf gekeerd dat hij gewoon langs me heen liep en neerplofte op de bank. Toen zei hij, in gebrekkig Nederlands, dat ze haar strot dieper hadden moeten doorsnijden. Twee, drie keer vroeg ik wie hij daarmee bedoelde. Waarop hij verward antwoordde: Marianne Vaatstra. Hij sprak haar naam goed, duidelijk verstaanbaar uit. Het eerste wat ik dacht was: ’Die is echt flink gestoord’. Ik raakte in een shock. Ik stormde zijn kamer uit en ging naar mijn werk.” Enkele dagen na dit incident verdween ’Ali’ spoorloos.

Al die jaren heeft Van Zessen deze informatie niet gedeeld met de recherche. Pas toen ze vorige week las over ex-gedetineerde Gerrit Veldman, die zweert dat hij in Noorwegen naast een Vaatstra-verdachte op een cel zat, besefte ze dat ze mogelijk belangrijke informatie had. „Ik was in 1999 niet echt stabiel, vanwege het overlijden van mijn broer. Ik heb het incident weggedrukt. Ik ben zó geschrokken, dat ik dichtgeklapt ben, denk ik. Ik heb het destijds wel gemeld aan mijn moeder”, aldus Van Zessen.

Haar moeder, Elly van Zessen, bevestigt haar dochters verhaal: „Ja, ze vertelde toen geschokt over een man met een mes, en bloed, en een link met Marianne Vaatstra. Maar mijn dochter wilde toen niet naar de politie, omdat ze bang was voor die vent.”

Het verhaal vorige week in deze krant van ex-bajesklant Gerrit Veldman bracht alle herinneringen boven bij Van Zessen. „Alles klopt: zijn uiterlijk, kort, pafferig, zijn karakter, zelfs hoe Gerrit het zakagendaatje beschrijft dat Ali altijd bij zich droeg: klein, zwart van kleur, met handgeschreven adressen erin, door de contactpersonen zelf geschreven, want Ali kon geen Nederlands schrijven. De Ali die ik kende, is precies de Ali die Gerrit omschreef. Ik ben niet gelovig, maar ik zou nu toch bijna in een wonder geloven. Ik ben een heel nuchtere meid, drink geen druppel alcohol, gebruik geen drugs, niks. Ik ben niet uit op de beloning. Ik ben al miljonair met mijn twee prachtige, gezonde kinderen. Daar kan geen staatsloterij tegenop. Ik baal alleen verschrikkelijk dat ik het destijds nooit heb verteld aan de politie en de ouders van Marianne.”

Bron: de Telegraaf

Dodelijke slang houdt labrador in 'wurggreep'


De eigenaars van labrador 'Bronson' schrokken zich rot toen hun hond thuiskwam met zijn nieuwste speeltje: een uiterst giftige 'Copperhead' slang. Het beest had zich helemaal rond de snuit van Bronson gekronkeld en de situatie kon op elk moment uit de hand lopen.

De familie Allen in Australië is al wel wat gewoon van hun labrador. De hond brengt vaak allerlei voorwerpen mee naar huis. Toen hij onlangs trots zijn nieuwste vondst showde, konden Peter en Deborah Allen hun ogen niet geloven. Bronson daagde op met een dodelijke slang. Wat erger was, de staart van de 'Copperhead' zat in zijn muil en de rest van de slang had zich rond zijn snuit gekronkeld. Het was een uiterst gevaarlijke situatie voor Bronson.

Foto
"We waren niet zeker of de slang nog leefde maar toen ik tegen de kop van het beest duwde, bewoog de slang", vertelt Deborah Allen. Toen ze een plan aan het bedenken waren om hun hond uit zijn penibele situatie te verlossen, droeg Peter zijn vrouw op om er toch maar een foto van te nemen. "Anders zou niemand ons geloofd hebben", verklaart hij.

Zak
Gelukkig was Bronson een zeer goed opgevoede hond waardoor hij onmiddellijk gehoorzaamde toen Peter Allen hem beval om de slang los te laten. Hierdoor kon de eigenaar het gevaarlijke beest voorzichtig in een zak stoppen en de hond bevrijden uit zijn benarde positie. Zowel Bronson als de slang werden zo snel mogelijk naar de dierenkliniek gebracht.

Beet
Een bloedtest bevestigde dat de hond wel degelijk gebeten was door de dodelijke slang. Bronson werd vier dagen gehospitaliseerd en recupereerde wonderwel van zijn schrikbarende avontuur. (hlnsydney/kve)

18/01/10 03u32

Bron: HLN

zondag 17 januari 2010

NASA gooit spaceshuttles in de uitverkoop

KENNEDY SPACE CENTER - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gooit haar spaceshuttles in de uitverkoop. Van omgerekend 29 miljoen euro is de jaren zeventig-vloot nu te koop voor een 'spotprijs' van 20 miljoen. Dat meldden Amerikaanse media zondag.

Het ruimteveer Discovery is al beloofd aan het Smithsonian National Air and Space Museum in Washington. De Atlantis en Endeavor liggen nog wel op de plank. Mogelijk gaat ook de Enterprise nog de etalage in. Dit is een prototype, dat nooit de ruimte is in geweest.

NASA zette de shuttles vorig jaar te koop, waarop twintig geïnteresseerden zich meldden. Ook de hoofdmotoren waren vanaf 280.000 euro te koop, maar omdat niemand interesse had doet NASA ze nu weg voor een weggeefprijs ten hoogte van de transportkosten. Liefhebbers moeten zich voor 19 februari melden.

De shuttles kunnen volgend jaar geleverd worden, maar zullen dit jaar eerst nog een of twee keer gelanceerd worden. Daarna stoppen de VS met hun spaceshuttleprogramma voor bemande vluchten, dat opgevolgd wordt door Ares-raketten, het Orion-ruimteschip en mogelijk een nieuwe maanlander

Bron: de Telegraaf