Translate

zaterdag 16 januari 2010

Bomgrap komt Fransman duur te staan

PARIJS - Een 66-jarige Fransman is vrijdag gearresteerd in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten (VEA), nadat hij een grapje over een bom had gemaakt aan boord van een vliegtuig. Dat heeft het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag bekendgemaakt.

De Fransman Jean-Louis Lioret vloog van Parijs naar Bangkok met Etihad Airways uit de VEA. Tijdens een stop in Abu Dhabi vroeg de buurman van Lioret of die voor hem een pakketje op de lege stoel naast hem wilde leggen. Daarop grapte de Fransman: ,,Ik hoop niet dat het een bom is''. Een lid van de crew hoorde dit en alarmeerde de politie. De man werd uit het vliegtuig gehaald, verhoord door de politie en in een cel gezet. In het pakketje zouden sigaretten gezeten hebben.

Sinds een Nigeriaan op eerste kerstdag een Amerikaans passagiersvliegtuig probeerde op te blazen, is de beveiliging op veel vliegvelden aangescherpt en is vliegpersoneel extra alert op mogelijke aanslagplegers. Al eerder werden onschuldige grappenmakers gearresteerd en bestraft. (ANP)
16/01/10 18u21

Bron: AD

Fiscus plukt verlamde agent


UTRECHT - De politieman die een jaar geleden op het station van Driebergen-Zeist verlamd raakte, terwijl hij een man met zelfmoordneigingen het leven redde, dreigt de helft van zijn uitkering kwijt te raken.

De verlamde man krijgt geld uit het politiefonds maar de belastingdienst wil de helft inpikken. De politievakbond ACP vindt dit te gek voor woorden, meldt het AD in de krant van zaterdag.

Politieagent Rob Oostrom liep een hoge dwarslaesie op toen de suïcidale man hem in de hals, borst en gezicht stak. De voorzitter van de politiebond, Gerrit van der Kamp vindt het "te gek voor woorden dat de minster van financiën met zijn blauwe vingers aan de uitkering moet komen van een tijdens zijn werk invalide geraakte politieman. Dat gaat wat ons betreft alle fatsoensnormen en morele normen te buiten."

De politievakbond voert nog onderhandelingen met het ministerie van Binnenlandse Zaken, maar heeft weinig vertrouwen in een goede afloop.

Zaterdag 23 januari en maandag 25 januari worden er benefietfietstochten gehouden voor Oostrom. (AHA)
16/01/10 15u17

Bron: AD

'Ramp Haïti ergste ooit voor VN'


GENEVE/PORT-AU-PRINCE - De aardbevingsramp in Haïti is de ergste waarvoor de Verenigde Naties zich ooit gesteld zagen. Dat zei een woordvoerster van de Verenigde Naties zaterdag.

Dit is een historische ramp”, aldus de zegsvrouw van het in de Zwitserse stad Genève gevestigde VN-bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken. Ze verklaarde haar stelling door erop te wijzen dat de infrastructuur in de zwaarst getroffen Haïtiaanse gebieden nagenoeg is verdwenen en de overheid niet of nauwelijks hulp kan bieden aan getroffen burgers.

Daarmee is de situatie nog ernstiger dan na de verwoestende tsunami in Zuidoost-Azië eind 2004. Destijds bleef bijvoorbeeld de lokale overheid in de zwaarst getroffen regio op het Indonesische eiland Sumatra functioneren. In Haïti stortten diverse ministeries en het presidentiële paleis in en kreeg de toch al zwak functionerende centrale regering de genadeklap.

Bron: de Telegraaf

Recordaantal zelfmoorden bij Amerikaanse landmacht


In 2009 hebben 160 soldaten van de Amerikaanse landmacht zelfmoord gepleegd. Dat is een record. Het Pentagon spreekt van een "gruwelijk jaar".

Depressies en relatieproblemen
De Amerikaanse soldaten hebben het zwaar te verduren door de jarenlang aanslepende conflicten in Irak en Afghanistan. Steeds meer soldaten krijgen af te rekenen met depressies en relatieproblemen.

Nooit ingezet
Maar het toenemend aantal zelfmoorden zou niet alleen te maken hebben met de betrokkenheid bij gevechten. Verschillende soldaten die zichzelf van het leven hebben beroofd, zijn nooit ingezet in Irak of Afghanistan, zo blijkt uit een intern onderzoek bij het Amerikaanse leger.

Initiatieven
Het leger heeft al verschillende initiatieven genomen om het probleem te bestrijden. Zo zijn er bijvoorbeeld honderden psychiaters aangeworven. Intussen roepen verschillende legertoplui op om soldaten die psychologische hulp zoeken, niet belachelijk te maken of te bestraffen. (belga/edp)

Oudste hond ter wereld sterft op 147ste (in hondenjaren


Nog 31 dagen voor zijn 21ste verjaardag, maar die heeft hij niet meer gehaald. Otto, de oudste hond ter wereld, is niet meer. De teckelbastaard uit Engeland is gisteren aan een maagtumor bezweken. Zijn eigenaren uit Shrewsbury maakten bekend dat ze hun trouwe viervoeter hadden laten inslapen.

Als een zoon
Peter Jones (68) en zijn vrouw Lynn zijn er het hart van in. "Zijn laatste dag sliep hij bij ons in bed", aldus Jones. "Toen hij 's morgens wakker werd gaf hij me nog zijn traditionele zoen. Daarna wou hij nog wat spelen en bracht hij me een balletje. Maar toen ik die bal enkele keren opbotste, viel hij terug in slaap. We zijn bijzonder triest. Hij was als een zoon voor ons."

Bluey de herder
Otto was sinds oktober vorig jaar door het Guinness Book of Records officieel geregistreerd als oudste hond ter wereld. Zijn leeftijd zou overeenkomen met 147 mensenjaren. Op het internetplatform Facebook had Otto 669 'vrienden'. Al kort na zijn dood stroomde de pagina vol met condoleances. De oudste dog ooit was Bluey, een Australische herder, die 29 jaar en vijf maanden werd tot hij in 1939 aan zijn einde kwam. (odbs)

Bron: HLN

vrijdag 15 januari 2010

Bijna 1,5 miljoen daklozen na beving Haïti


PORT-AU-PRINCE - Door de aardbeving in Haïti zijn bijna 1,5 miljoen mensen dakloos geraakt. Dit heeft minister van Volksgezondheid Alex Larsen vrijdag gezegd tijdens een persconferentie in Port-au-Prince. Eerder was het getal van 300.000 daklozen genoemd.


Volgens de minister van Volksgezondheid van Haiti zijn er door de aardbeving 1,5 miljoen mensen dakloos geworden. ANPVolgens de bewindsman zijn door de ramp meer dan 50.000 mensen om het leven gekomen en 250.000 gewond geraakt. (ANP)

Bron: AD

Meisje van 1 maand overleden na verkrachting

CANCUN - Politie in Mexico heeft een jongen van zeventien aangehouden op verdenking van verkrachting van een meisje van een maand. De baby is als gevolg van de verkrachting overleden.

Dit heeft de politie in het Latijns-Amerikaanse land vrijdag laten weten. De moeder had de jongen op haar baby laten passen toen zij even buitenshuis iets moest doen. Toen de moeder terugkwam, stelde zij vast dat haar dochtertje ademhalingsproblemen had.

De baby overleed op weg naar het ziekenhuis. Daar werd het stoffelijk overschot onderzocht. Artsen stelden vast dat de baby kennelijk een hartstilstand had gekregen tijdens een verkrachting. Volgens de eerste resultaten van het onderzoek was de verdachte onder invloed van drugs. (ANP)

15/01/10 22u31

Bron: AD

Hongerige Rus eet hond op


RUSLAND - Honger maakt rauwe bonen zoet. Maar om nu je tanden in je trouwe viervoeter te zetten. Toch is dat wat een man in de Russische republik Tsjoevasjië deed en waarvoor hij nu een jaar mag schoffelen.

Yevgeny Varsonofiev (27) stal zijn slachtoffer, een collie, eerst en maakte het arme dier vervolgens af. Na zijn daad deed hij zich te goed aan het beestje. Naast een taakstraf kreeg hij voor de dierenmishandeling ook nog een boete van, omgerekend, 235 euro aan de broek. Twee jaar geleden werd in de Oekraine ook een koppel veroordeeld tot 15 maanden cel voor hetzelfde vergrijp. Zij aten minstens vijftien katten op. (DVDH

Bron: AD

Moeder ontwaakt verbijsterd naast pasgeboren, dode zoon

HOUSTON - Een 19-jarige studente uit Texas schrok zich een bult toen ze in februari van vorig jaar wakker werd naast een pasgeboren, dode baby. De vrouw beweert dat ze er geen idee van had zwanger te zijn, en beviel in haar slaap. Dat blijkt uit een nieuw vrijgegeven autopsierapport.

Volgens The Houston Chronicle vertelde Keneshia Pettigrew aan de politie dat ze in slaap was gevallen nadat ze drie pilletjes had genomen tegen de buikkrampen. Later werd ze wakker en vond ze het levenloze lichaampje van haar zoontje naast zich in bed. De zuigeling bleek levend te zijn bij geboorte en woog 2,8 kg.

Volgens de politie beviel Pettigrew twee jaar eerder ook al eens van een baby, die door een dokter doodgeboren werd verklaard.

Volgens het nieuw vrijgegeven autopsieverslag leed haar tweede dode zoontje, die ze Kamarion noemde, niet aan gezondheidsproblemen, en had het geen infecties opgelopen. "Mogelijks stierf het kind aan asfyxie, ademnood, die kan veroorzaakt zijn door verstikking", meldt het verslag.

15/01/10 11u48

Bron: AD

8-jarige al 6 jaar 'terrorist'


NEW JERSEY - Een achtjarig Amerikaans jongetje wordt beschouwd als een terreurverdachte wanneer hij reist. Dat komt door een naamsverwarring. De kleine Michael Hicks, uit New Jersey, heeft dezelfde naam als de echte verdachte en wordt op zowat elke luchthaven tegengehouden en gecontroleerd.

De problemen begonnen zes jaar geleden toen de familie vanuit Newark naar Florida wou vliegen. De toen tweejarige Michael Hicks bleek "op de lijst" te staan en mocht niet vliegen. Sindsdien blijft het moeilijk voor hem om zonder problemen een vlucht te nemen. Vaak moet de familie tot het laatst wachten om te boarden en kunnen ze niet bij elkaar zitten.

Volgens de Transportation Security Administration (TSA), die die lijsten doorgeeft aan de vliegtuigmaatschappijen, zouden geen kinderen mogen in voorkomen op de lijsten. Op het specifieke 'Hicks-geval' wil de TSA niet reageren.

Michaels mama, Najlah Hicks, wordt er moedeloos van. "Michael vindt het verschrikkelijk dat hij er telkens weer uitgepikt wordt voor controle en dat ze dan aan zijn lijf zitten. Ik begrijp wel dat het allemaal nodig is voor de veiligheid maar moet het echt acht jaar duren voor ik mijn zoon uit die lijst geschrapt krijg? Ik heb al álles ondernomen, zonder resultaat."

Hicks is niet de enige gefrustreerde reiziger. Meer dan 81.000 gevallen hebben al gevraagd hun naam van de lijst te halen en 25.000 zijn nog hangende.

"Ik ben geen terrorist. Het is belachelijk en ik word er gek van", zegt Michael Hicks nog aan Sky News. Ondanks een Facebookgroep om hem te steunen - 'Get Mikey off the list' - zal hij de lastige reisconditities voorlopig moeten verdragen.

15/01/10 09u30

Bron: AD

donderdag 14 januari 2010

Vrouw overleeft 8 dagen in lift

BARCELONA - Een Spaanse vrouw van 35 heeft de ultieme nachtmerrie van elke claustrofoob overleefd: zij zat acht dagen vast in een lift. Dat heeft de Catalaanse politie donderdag laten weten.

Toen de vrouw vorige week de lift gebruikte in haar huis, was er plots een probleem met de stroomvoorziening. Na een aantal dagen begon familie haar te missen. Brandweer en politie gingen poolshoogte nemen bij het huis vlakbij Barcelona en hoorden hulpgeroep van de vrouw. Ze is naar een ziekenhuis gebracht en maakt het naar omstandigheden goed. (ANP)

BronL AD

Man hoort vriendin sterven in ongeluk


WALS - Een jongeman hoorde hoe zijn vriendin stierf in een verkeersongeval. De studente van 20 was aan het bellen met haar vriendje toen ze een inhaalmanoeuvre uitvoerde en frontaal tegen een vrachtwagen botste in het Oostenrijkse Wals.

Plots hoorde de jongeman zijn vriendin luid schreeuwen. Even later viel de verbinding uit waarop hij een zoektocht begon naar zijn geliefde. Zijn grootste vrees -dat ze het ongeval niet overleefd had- werd waarheid.

De vrouw werd nog uit haar verfromfaaide auto worden gehaald maar geen hulp mocht nog baten. Haar vriend en de chauffeur van de vrachtwagen moesten door het crisisteam van het Rode Kruis verzorgd worden.

Bron: AD

Lammetje geboren met mensenkop


IZMIR - In Turkije is een lammetje geboren met menselijke gelaatstrekken. Veearts Erhan Elibol uit Izmir zette het dier met een keizersnede op de wereld. Het lammetje kon volgens Turkse en Russische nieuwssites niet in leven worden gehouden.

"Ik heb al kruisingen tussen koeien en schapen gezien", getuigt de 29-jarige veearts. "En kalveren met één oog, twee koppen of vijf poten. Maar dit 'menselijk' lam slaat alles. Ik kon m'n ogen niet geloven", getuigt hij in de Russische krant Pravda.

Specialisten menen dat de mutatie van het lam te wijten is aan een te hoge dosis vitamine A in het voeder van het moederschaap.

Nog volgens Pravda werd in Zimbabwe vorig jaar een gelijkaardig lam geboren. Dat dier werd echter gedood door de dorpelingen omdat ze dachten dat het verwekt was door een man.

Bron: AD

Man vergeet zoontje in trein

PEKING - Een Chinees met geheugenproblemen heeft zijn vijfjarig zoontje achtergelaten in de trein. Pas vijf dagen later besefte de man wat er gebeurd was.

Het duurde twee maanden alvorens de vergeetachtige Chinees zijn spruit had opgespoord. De man lijdt volgens de krant New Culture Express aan geheugenverlies nadat er vier jaar geleden een ijzeren staaf op z'n hoofd is gevallen.

Qu Yuxue (44), uit Changchun, ondernam de zes uur durende treinreis met zijn Pengxiang. Zijn bestemming bereikt, stapte de man uit en liet zijn slapend zoontje achter. Zich van geen kwaad bewust, ging vader Qu naar huis. Pas vijf dagen later drong het tot hem door dat zijn zoon er niet meer was.

"Mijn vrouw logeerde bij haar ouders nadat we ruzie hadden gemaakt", doet Qu Yuxue het verhaal. "Ik durfde haar niet op te bellen om te zeggen wat er gebeurd was". Het was de zus van Yuxue die haar het slechte nieuws meldde.

Al gauw was de echtelijke hemel opgeklaard en ging het koppel samen op zoek naar hun zoon. Ze namen contact op met de spoorwegen. Uiteindelijk kwamen ze te weten dat de kleine Pengxiang was opgevangen in een weeshuis in Tieling. Pas na twee maanden was het gezin weer herenigd.

14/01/10 15u52

Bron: AD

Stad bespaart en zet 106-jarige uit huis


WOLVERHAMTON - Met een paraplu en een deken om zich te beschermen tegen de vallende sneeuwvlokken en de gure kou werd Louisa Watts, 106 (!) genadeloos naar buiten gereden uit haar bejaardentehuis. De kranige Britse heeft zich tot op het laatste ogenblik verzet tegen de sluiting van het bejaardentehuis waar ze samen met haar vrienden verbleef maar het stadsbestuur van Wolverhampton was onverbiddellijk. Er moet bezuinigd worden en dus moet het tehuis dicht.

Ook al ben je nog een van de oudste inwoners van het land, in tijden van besparingen is er geen plaats voor sentiment. De familie en vrienden van Watts reageerden onthutst. "Konden ze nu echt niet wachten tot de winter voorbij was?!"

Watts stapte met de hulp van haar zoon Derek (77) naar de rechtbank in een ultieme poging om de sluiting te verhinderen. De man vreesde dat een verhuizing zijn moeder wel eens fataal zou kunnen worden.

Gisteren was het dan zover. Het vrouwtje verliet Underhill House met tranen op haar wangen. Ingepakt in een dikke winterjas en weggestopt onder een deken werd ze in een rolstoel naar buiten gereden. Ze vertelde haar 'supporters' dat ze niet wilde vertrekken maar even later werd ze in een wit minibusje weggereden. Watts en drie vriendinnen werden overgebracht naar een verzorgingstehuis in de buurt.

Lees verder

Bron: AD

Houmous zorgt voor verbroedering

AMSTERDAM - Als je een uur bij Mohammed Ikermawi in z'n restaurant thee drinkt en ondertussen de bezoekers gadeslaat, krijg je de indruk dat het misschien toch nog wat wordt met die vrede tussen Israëli's en Palestijnen.

Dit is een van de weinige plaatsen in het gespannen Jeruzalem waar je met een optimistisch gevoel vandaan komt. Het merendeel van de bezoekers is er Arabisch. Maar een op de twintig klanten blijkt joods te zijn.

Ikermawi's restaurant ligt net over de onzichtbare grens tussen Oost- en West-Jeruzalem. Vele Joden die in West-Jeruzalem wonen, staken zelfs nog nooit de straat over waaraan het restaurant ligt. Maar de enkele Joodse bezoekers die er komen, hebben een bewuste keus gemaakt. Ze zijn gekomen voor Ikermawi's houmous.

Het is een heikel punt in Israël: de vraag waar het nationale gerecht vandaan komt. Houmous, gemalen kikkererwten, is er ongekend populair. Veel Israëli's smeren de beige prut op bijna alles. Deze week werd in een Arabische plaatsje in Israël zelfs het wereldrecord houmous maken gebroken. Vierduizend kilo ervan werd in een keer klaargemaakt en neergelegd in een omgekeerde satellietschotel.

Dat het populair is in Israël is geen discussiepunt. De oorsprong ervan wel. "Natuurlijk komt dit gerecht uit Israël, geen twijfel mogelijk", zeggen velen. Hebreeuws hoort immers ook bij het Joodse volk? Houmous is echter in werkelijkheid een van oorsprong Arabisch gerecht dat door Joden die vanuit Arabische landen emigreerden, is meegenomen naar Israël. En daar is het weer populairder geworden dan waar dan ook in het Midden-Oosten. Wat wijn is in Frankrijk, werd houmous in Israël.

Als je aan Israëlische liefhebbers vraagt waar je de béste gemalen kikkererwten kunt krijgen, dan zeggen ze zonder uitzondering dat dit in Arabische restaurants het geval is. Bijvoorbeeld in het onooglijke restaurantje van Ikermawi in Jeruzalem, vlak bij de Damascuspoort, naast de Oude Stad.

Het Joodse echtpaar Mira en Samuel Singer woont in Tel Aviv. Iedere keer als ze in Jeruzalem komen, gaan ze bij Ikermawi langs. Voor Samuel lijkt een bezoek aan het restaurant een actie met een politieke lading. "Ik weet dat veel Israëli's hier niet durven te komen. Maar sinds 1967 heeft Israël Oost-Jeruzalem verenigd en nu is het één stad. Dus ook dit is deel van mijn hoofdstad." Zijn vrouw dirigeert vlak voor Ikermawi aan komt lopen het gesprek weer weg van de allesverziekende politiek. "Bovendien is het beter om samen houmous te eten dan oorlog te voeren", zegt ze snel. Die opmerking hoorde de restauranthouder wel. Lachend zet hij twee borden voor hen neer. Even later zitten Mira en Samuel aan de houmous bij Mohammed.

buitenland@telegraaf.nl

video:

Bron: de Telegraaf

Kappersklant neergeschoten

Washington - Een Amerikaanse kapster heeft een ontevreden klant neergeschoten.

De klant kreeg een haarstukje maar was niet tevreden over het resultaat. Maar Monique Reed (40) had geen zin in het geklaag en schoot twee keer op de 28-jarige Lauren Newton en haar zus.

Reed staat terecht in de rechtbank en riskeert een gevangenisstraf tussen de vijf en twintig jaar. Volgens de kapster schoot ze op de vrouwen omdat ze zich bedreigd voelde. Reed zei ook dat ze zich niet realiseerde dat ze een dodelijk wapen in handen had.

In maart 2008 werden de schoten in Reed's salon gelost. Newton raakte gewond aan haar onderrug en is nog aan het revalideren.

Bron: de Telegraaf

Overvaller loopt tegen lamp

AMSTERDAM - Een winkeloverval en woninginbraak zijn ingrijpende gebeurtenissen. Daarom worden voortdurend middelen ontwikkeld om dit tegen te gaan. De politie Amsterdam presenteerde woensdag het nieuwste wapen: dna-spray en dna-markering.

De spray is voor winkeliers, de markering voor inwoners.

Bij wijze van proef heeft een aantal winkeliers in het stadsdeel Oud-Zuid hun zaak voorzien van installaties waarmee overvallers worden bespoten met dna-spray. De proef is bedoeld om te kijken of dit preventieve middel in de hele stad kan worden ingezet om winkelovervallen te voorkomen.

Er zijn borden in de openbare ruimte opgehangen om potentiële daders te waarschuwen dat het gebied beschermd wordt door dna-spray. Als de criminelen de zaak ontvluchten, worden ze bespoten met een unieke spray, die later via een speciale lamp zichtbaar gemaakt kan worden als de dader gepakt wordt.

Omdat een gezamenlijke aanpak het meeste succes heeft, werd gelijk een markeerset met dna-markering als preventie tegen inbraak gepresenteerd. Deze gratis markeerset bevat een speciale vloeistof waarmee de inwoners zelf hun eigendommen van een onzichtbare markering met unieke code kunnen voorzien. Zo zijn persoonlijke bezittingen altijd terug te leiden naar de eigenaar.

video

Bron: de Telegraaf

Turks stel 90 jaar getrouwd


ISTANBUL - Abdullah (112) en Elif (110) Adigüzel uit het dorpje Arguvan in het midden van Turkije zijn 90 jaar getrouwd. Dat meldde het Turkse dagblad Radikal donderdag,

Het stel leerde elkaar kennen in de Ottomaanse tijd - de periode voor de stichting van de Turkse republiek in de jaren twintig - en trouwden naar eigen zeggen uit liefde. Ze kregen tien kinderen en het aantal klein- en achterkleinkinderen is inmiddels opgelopen tot 113.

Het stel, dat tijdens het interview met de krant elkaars hand niet losliet, gelooft dat het geheim van hun lange relatie is dat ze elkaar altijd hebben liefgehad en vertrouwd. Hun hoge leeftijd hebben ze volgens Elif te danken aan het gezonde eten in het dorp. Ze wonen met hun jongste telg, een zoon van tegen de zeventig.

Bron: de Telegraaf

Britse dikkerds verdienen tot 2.000 euro door af te vallen


Britten met overgewicht kunnen tot bijna 2.000 euro verdienen door af te vallen met het nieuwste proefproject van de Britse gezondheidszorg.

Motivatie
De Britse gezondheidszorg is momenteel volop bezig met het nemen van maatregelen om het grote obesitasprobleem in het land aan te pakken. In het kader daarvan voert het een proefproject uit waarbij ze proberen patiënten te motiveren om af te vallen door middel van beloningen met geldsommen. Dikkerds die hun vooropgestelde vermageringsdoelen bereiken kunnen bedragen vanaf 223 euro verdienen, dit wordt deels gefinancierd door de gezondheidszorg. Momenteel nemen 550 patiënten deel aan dit proefproject om te vermageren. De Britse gezondheidszorg is momenteel de resultaten aan het evalueren.

Hogere beloningen
Eén persoon in het pilootprogramma verdiende het maximum van bijna 500 euro nadat hij 22,6 kilo kwijtspeelde in zes maanden. Op basis daarvan werden de beloningen verhoogd naar bijna 2000 euro voor wie 63 kilo kan verliezen in 21 maanden.

Ophef
Als het project een succes blijkt te zijn, zal dit systeem waarschijnlijk in heel Groot-Brittannië geïntroduceerd worden. Dit nieuws veroorzaakt ophef in het land. Tegenstanders vinden namelijk niet dat de belastingbetaler moet opdraaien voor de ongezonde levensstijlen van anderen. (ep)
13/01/10 14u56

Bron: HLN

Rel om experiment met levend begraven varkens Oostenrijk


In Oostenrijk is er veel commotie rond een experiment waarbij 29 varkens levend worden begraven in sneeuw. Op die manier willen wetenschappers te weten komen hoe mensen die in een lawine terecht komen zullen reageren. Dierenorganisaties noemen het een walgelijk experiment.

De wetenschappers van de universiteit van Innsbruck verdoven de varkens en sluiten ze aan op medische apparatuur. Daarna bedelven zij ze onder een kunstmatige lawine. Zo kunnen de onderzoekers het verloop van de langzame verstikkingsdood volgen. Na hun dood worden de varkens weer opgegraven en opengesneden.

De Oostenrijkse groenen vragen een spoeddebat in het Oostenrijkse parlement over het varkensverstikkingsexperiment. (anp/adb)

14/01/10 17u31

Bron: HLN

NASA fotografeert 'bomen' op Mars


De krachtige camera HiRISE, die cirkelt in een baan rond Mars, heeft foto's van het Marsoppervlak gezonden naar de NASA waarop precies 'bomen' te zien zijn.

De prachtige beelden tonen op het eerste zicht donkere coniferen in een duinenlandschap. De foto's zijn genomen op ongeveer 400 km van de Noordpool van Mars. De schitterende duinen die de beelden laten zien, zijn tijdens deze periode van het jaar altijd bedekt met een laagje CO2 ijs.

Opeenhopingen
Volgens de Nasa echter, zijn de 'bomen' in werkelijkheid opeenhopingen van puin veroorzaakt door aardverschuivingen. Momenteel is het immers lente op Mars en dan begint het ijs volop te smelten. Hierdoor gaat de aarde verchuiven en hoopjes vormen. (hlnsydney/kve)

14/01/10 01u30

Bron: HLN

woensdag 13 januari 2010

Anctartica geeft zeegeheimen prijs


Wie denkt dat het leven in de Antarctische wateren en kille bedoening is, komt bedrogen uit. Nieuw onderzoek in de diepe wateren rond de Zuidpool brengt een keur aan tot nu toe onbekend zeeleven aan het licht. Van ijsvissen en reusachtige zeespinnen tot kleurrijke zeesterren. De bizarre collectie werd ontdekt door het Britse Antarctic Survey (BAS). De zee rond Antarctica is een van de snelst opwarmende zeeën ter wereld. De nu ontdekte dierenvormen dan ook een goede indicator wat de klimaatveranderingen met de natuur doen. FOTOS BRUNOPRESS/REX FEATURES

Foto's

Paragnosten verbazen Roxeanne Hazes


AMSTERDAM - Rachel en haar dochter Roxeanne Hazes hebben een reading laten doen door de paragnosten van het programma Het Zesde Zintuig.

Roxeanne heeft vaker paranormale ervaringen gehad met betrekking tot haar vader en de puber wilde nu toch wel weten wat dit allemaal te betekenen had. "Rox is nu bijna zeventien en zoekende", vertelt Rachel. "En ze was ontzéttend close met haar vader. Toch had ze nog behoorlijk wat vragen waar ze mee zat. Ze droomt bijvoorbeeld vaak over André, maar ze vroeg zich ook af of hij dat dan echt is of dat ze zich dingen inbeeldt."

De acht paragnosten uit het programma zijn onder andere aan de slag gegaan met een gesloten envelop met daarin een foto van de volkszanger en een briefje dat hij ooit voor zijn dochter had geschreven. Rachel en Roxeanne waren verbluft door het resultaat. "Er zat er één tussen die echt zinnige dingen heeft gezegd. Rox vond het helemaal fantastisch. Nadat we thuis waren gekomen heeft ze wel drie keer gezegd dat ze zo'n mooie dag had gehad."

Moeder en dochter Hazes zijn op 18 maart in Het Zesde Zintuig te zien.

Bron: de Telegraaf

Marokkaanse familie dwingt reanimatie af


BERGEN OP ZOOM - Artsen en verpleegkundigen van het Lievensberg-ziekenhuis in Bergen op Zoom zijn zo geïntimideerd door de familie van een Marokkaanse hartinfarctpatiënte, dat ze hun reanimatiepogingen voortzetten terwijl dat allang zinloos was.

De arts die de reanimatie vrijdag had geleid, voelde zich zelfs genoodzaakt het ziekenhuis via een sluiproute te verlaten. Bedreigde zorgmedewerkers zijn bang om aangifte te doen uit angst voor de Marokkaanse nabestaanden. De politie rukte tot drie keer toe uit voor het incident, maar besloot uiteindelijk uit het zicht van de familieleden te blijven om de gemoederen niet nog verder te verhitten. 's Ochtends verscheen de politie voor het eerst, toen ambulancepersoneel dat snel naar de woning van de vrouw was gekomen om haar op te halen, werd lastiggevallen. Aangekomen bij de afdeling spoedeisende hulp liep de situatie weer uit de hand. En ook op de afdeling intensive care kon het personeel zijn werk niet doen.

Bedreigen

"Al tijdens de eerste reanimatie kwamen leden van de familie verpleegkundigen en doktoren bedreigen, zodat zij in hun werk werden gehinderd", zegt een arts die getuige was van het incident en uit angst voor de familie anoniem wil blijven. "De vrouw is overleden. De artsen durfden onder druk van de familie niet de reanimatiepoging te staken. Toen dat uiteindelijk wel gebeurde, werd een van de artsen tegen de muur aan gedrukt en met de dood bedreigd."

Onrust

"Ondanks herhaaldelijke gesprekken wilde de familie niet tot bedaren komen", vervolgt de zorgverlener. "De hal was volgestroomd met familieleden en kennissen die de betrokken artsen en verplegend personeel stonden op te wachten. De politie was erbij, maar trad niet op. De betrokken familie heeft gezworen dat ze na de begrafenis van hun moeder in Marokko terugkomen om wraak te nemen." Volgens de politie is er op bepaalde momenten niet ingegrepen, omdat 'onze aanwezigheid meer onrust veroorzaakte dan kalmte'. "De familie wilde koste wat kost de afdeling intensive care binnen. Het werd met onze komst eigenlijk alleen maar onrustiger. Daarop werd besloten om weg te gaan, zodat de gemoederen tot bedaren konden komen", aldus een woordvoerster, die meldt dat er geen strafbare feiten zijn geconstateerd.

Bron: de Telegraaf

Bier voor bloed


Tacoma - Een Amerikaanse bloedbank heeft een manier bedacht om mensen te enthousiasmeren bloed te doneren: het gratis verstrekken van bier.

Bloeddonoren boven de 21 jaar krijgen elke keer dat ze bij Cascade Regional Blood Services in Tacoma langskomen een waardebon voor een biertje. Deze kan ingewisseld worden bij een aantal kroegen en restaurants. Er is zelfs een mobiele bloedbank die de kroeg ingaat.

De actie 'Give blood, get beer' is volgens de bloedbank zo'n succes dat ze deze ook elders wil gaan invoeren.

Donoren krijgen overigens het advies mee om minimaal vier uur na de bloedafname geen alcohol te drinken.

Bron: de Telegraaf

Bommelding op ArkeFly-vlucht


Shannon - Een vliegtuig van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij ArkeFly heeft woensdag een noodlanding gemaakt op Shannon Airport in de Republiek Ierland. Het vliegtuig was onderweg van Schiphol naar Aruba en Curaçao.

Een verwarde en agressieve passagier liet bij herhaling weten dat er een bom aan boord zou zijn, meldde ArkeFly. Volgens Ierse media gaat het om een Nederlandse man van 44 jaar, die is aangehouden. De man zou kwaad zijn geworden nadat de Arke-crew hem weigerde meer alcohol te serveren.

Om ieder risico uit te sluiten heeft de gezagvoerder besloten een tussenlanding te maken in Shannon, aldus de luchtvaartmaatschappij. Na de landing is de passagier overgedragen aan de Ierse autoriteiten en wordt daar ondervraagd. De autoriteiten doorzoeken het vliegtuig en fouilleren en ondervragen passagiers. Aan boord van vlucht OR 361 waren 224 passagiers en elf bemanningsleden.

Door de Ierse luchthavenautoriteiten is besloten dat het toestel niet eerder doorzocht mag worden dan het tijdstip waarop het vliegtuig volgens vluchtschema geland zou zijn op Aruba (20.30 uur Nederlandse tijd). Tot die tijd moet het toestel aan de grond blijven. ArkeFly heeft besloten een ander toestel in te zetten om de gestrande passagiers naar hun bestemming te brengen.

Ook wordt grondig onderzocht wat er precies is gebeurd en of er inderdaad een bom aan boord was. „Als iemand met een bom gaat dreigen, gaan alle voorzorgs- en veiligheidsmaatregelen in”, aldus de woordvoerster. De maatschappij bekijkt daarna of er stappen tegen de man komen. „We zitten daar nu met een zeer vervelende situatie.”

Bron: de Telegraaf

Haai eet zwemmer op in Zuid-Afrika


KAAPSTAD - In Zuid-Afrika is een badgast opgegeten door een haai. Dat meldden plaatselijke media woensdag.

De 37-jarige Lloyd Skinner uit Zimbabwe was dinsdagmiddag aan het zwemmen bij het strand Vishoek in Kaapstad toen de haai aanviel. Een duikbril is het enige wat van de toerist is teruggevonden. Een zegsman van de reddingsbrigade verklaarde niet te verwachten dat nog iets van Skinner wordt teruggevonden. Skinner was naar verluidt in de stad voor het huwelijk van zijn dochter.

Volgens een getuige was de haai „langer dan een minibus”. Het zicht was slecht toen het incident gebeurde. Een deel van het strand bij Kaapstad is tijdelijk gesloten. De laatste keer dat een haai een zwemmer in Kaapstad doodde, was in 2005.

Bron: de Telegraaf

Indiase man offert zijn tong aan de goden


De Indiase Mukesh Kumar (28) was zo wanhopig omdat hij geen kinderen kon verwekken, dat hij zijn tong afsneed en aan de Hindoe-god Shiva offerde in de hoop alsnog vader te worden. Dat schrijft The Independent.

Volgens de politie sneed Kumar zijn tong af met een scheermes in een aan Shiva gewijde tempel in de staat Uttar Pradesh. De onfortuinlijke gelovige werd door andere aanwezigen naar een ziekenhuis gebracht.

Echtelijke ruzie
Politieagent RP Mishra, die de zaak opvolgt, verklaarde dat Kumar kinderloos was na meer dan vier jaar huwelijk. Na een zoveelste echtelijke ruzie met zijn echtgenote over dit onderwerp, verliet een woedende Kumar zijn woning en ging hij rechtstreeks naar de tempel, waar hij zijn tong aan Shiva aanbood.

Volgens dokters is de man inmiddels buiten levensgevaar, maar zal hij waarschijnlijk altijd met zware spraakproblemen blijven kampen. (tw)

13/01/10 16u56

Bron: HLN

Prinses Caroline: "Het waren slechts twee oorvijgen"

Prinses Caroline van Monaco (52) is vandaag voor de rechtbank in het Duitse Hildesheim verschenen. Ze was getuige in een rechtsgeding tegen haar man, prins Ernst August van Hannover (55), die tien jaar geleden een disco-eigenaar in Kenia had verwond.

Vrijwillig
De prinses kwam vrijwillig voor haar man getuigen, de rechtbank kon haar niet dwingen. Caroline verklaarde dat Ernst August de disco-eigenaar bij een toevallige ontmoeting slechts twee oorvijgen had uitgedeeld uit ergernis over het lawaai en de laserstralen uit de stranddisco van de man. "Een voor het lawaai en een voor de laserstralen", zei zijn echtgenote aan de rechter.

Zware verwondingen
Een en ander was betwistbaar omdat het slachtoffer over zware verwondingen had geklaagd. De prinses werd niet begeleid door Ernst August, enkel door haar lijfwachten. In een kleurige mantel en een donkere broek betrad Caroline het gebouw door een zij-ingang.
Er mochten geen foto's van haar genomen worden in de rechtszaal.
Eerder was dagenlang gespeculeerd of Caroline daadwerkelijk voor haar man zou getuigen, nadat Duitse en Franse kranten foto's van Ernst August met een vrouw tijdens een strandvakantie in Thailand hadden gepubliceerd.

Voorwaarden
De door paparazzi geplaagde prinses had voor haar verschijning evenwel voorwaarden gesteld: zo moest iedereen binnen het gerechtsgebouw op drie meter afstand van haar blijven. Ondanks een tolk aan haar zijde, sprak ze aanvankelijk in het Duits. "Wo soll ich beginnen? ", vroeg ze de rechter nadat die haar een beschrijving van de gebeurtenissen vroeg. Later ging ze dan weer in het Engels voort. (belga/vbd)

Bron: HLN
http://www.hln.be/hln/nl/947/Royalty/article/detail/1053492/2010/01/13/Prinses-Caroline-Het-waren-slechts-twee-oorvijgen.dhtml

Knappe Zweedse verliest gezicht en herstelt miraculeus


Eva Uhlin (19) wist niet wat haar enkele jaren geleden overkwam toen ze zwaar toegetakeld werd door een zeer zeldzame en levensbedreigende allergische huidreactie op de pijnstiller Paracetamol. De aandoening, 'toxische epidermale necrolyse', liet de huid van haar gezicht en lichaam vallen. Na een jarenlange intensieve behandeling en een gevecht op leven en dood heeft ze haar knappe look terug en kan ze haar ongelofelijke verhaal doen.

De nachtmerrie van Eva Uhlin begon in september 2005 toen ze als vijftienjarige een griepje kreeg op vakantie. Ze nam een paar tabletten Paracetamol om de symptomen te verlichten maar de combinatie van de medicatie met het opgelopen virus, zorgde voor een verschikkelijke huidreactie. De tiener werd de volgende morgen wakker met grote blaren op haar gezicht. Deze aandoening verspreidde zich al snel naar de rest van haar lichaam.

Shock
"Het was angstaanjagend omdat op dat moment niemand wist wat er met me scheelde en hoe dit zou aflopen", vertelt Eva. "Bovendien kon ik niet geloven wat er gebeurde. Het was immers niet de eerste keer dat ik deze pijnstiller nam. Ik was helemaal in shock." Al snel vielen grote stukken huid van haar gezicht, armen, rug, buik en borst. Op een gegeven moment was het zo erg dat zelfs haar lippen aan mekaar groeiden.

Doodziek
'Toxische epidermale necrolyse' is een onvoorspelbare en levensbedreigende aandoening. Het resulteert in splijting en loslating van grote delen van de huid. Dit geeft een op brandwonden gelijkend klinisch beeld. De ziekte kan gepaard gaan met orgaanfalen, longembolie en inwendige bloedingen. Veertig procent van de patiënten overleeft deze vreselijke aandoening niet. De prognose hangt grotendeels samen met het vroeg stellen van de diagnose en de snelheid waarmee het verantwoordelijke medicament wordt geïdentificeerd en gestopt. Iedereen kan ten prooi vallen aan dit syndroom. Het komt voor bij alle leeftijdsgroepen en is iets meer frequent bij vrouwen.

Lees verder:

Bron: HLN

dinsdag 12 januari 2010

Film Avatar zet aan tot zelfmoordgedachten


ROTTERDAM - De nieuwe filmhit Avatar zet aan tot zelfmoordgedachten, meldt CNN. Sommige fans ervaren de siencefiction-film als realistisch en zeggen dat ze er depressief van raken. Ze verlangen naar de buitenaardse wereld van Pandora die in Avantar wordt voorgesteld.

Op de fan-forumsite 'Avatar Forums' staat een topic getiteld: "Hoe om te gaan met depressies door het onbereikbare Pandora." Daar staan inmiddels duizend posts van mensen die tegen depressieve gevoelens zijn aangelopen en fans die hen willen helpen. De topic werd de afgelopen maand zo populair dat beheerder Phillipe Baghdassarian een tweede moest creëren om het posten van verwarde fans door te kunnen laten gaan.

,,Ïkzelf ben niet depressief geworden na het zien van de film", zegt Baghdassarian. ,,De film maakte mij juist gelukkig. Maar ik begrijp de ontwikkeling wel. De film is zo schitterend. Zij laat iets zien wat we hier op aarde missen: dat we dat we in een compleet andere wereld kunnen leven."

De post ondertekend met 'Elequin' duidt op een haast obsessieve voorliefde voor de film. ,,Het enige waar ik nog mee bezig ben is internet afspeuren op zoek naar meer informatie over Avatar. Ik denk dat het helpt. Het is zo moeilijk. Ik kan mijzelf maar niet dwingen te denken dat het maar om een film gaat en dat leven als Na'vi een utopie is." (AK)

Bron: AD

Meisje huilt zomaar bloed


MUMBAI - Dokters staan voor een raadsel. Een meisje in India huilt bloed. Twinkle Dwivedi (14) bloedt ook spontaan uit haar neus, hoofd, voetzolen en hals en dit tot vijftig keer per dag. Toch is ze niet gewond.

Ik begin vaak zomaar te bloeden. Ik huil dan bloed maar ook mijn handen en mijn hoofd beginnen te bloeden. Het kind heeft intussen al ontelbare liters bloed verloren. "Ik begin vaak zomaar te bloeden. Ik huil dan bloed maar ook mijn handen en mijn hoofd beginnen te bloeden. Pijn doet het niet maar het is wel raar. Ik word er wel moe van", vertelt Twinkle. Het bloeden heeft ook nog een vervelend neveneffect. Het meisje kan niet naar school in Lucknar waar ze woont.

Omdat de Indiase dokters voor een raadsel staan, werd een Amerikaanse specialist overgevlogen maar ook dokter en hematoloog George Buchanan staat met zijn mond vol tanden. "Dit heb ik nog nooit gezien", zegt hij vanuit het hospitaal in Mumbai. "Puur fysisch is het onmogelijk dat bloed door een gave huid stroomt en toch gebeurt het. Ik heb haar grondig onderzocht en kon nergens verwondingen of snijwonden vinden op haar lichaam." De Britse zender Channel 4 heeft een documentaire gemaakt over het meisje en die wordt deze week uitgezonden.

Bron: AD

Peuter overleeft 29 uur in sneeuwstorm


PEKING - Een 2 jaar oude Chinese peuter overleefde 29 uur in een woedende sneeuwstorm. De peuter Bei Bei was op een onbewaakt moment het huis uit geglipt en twee kilometer van huis gelopen.

De ouders schakelden meteen de politie in. Na een massale zoektocht door de autoriteiten werd de kletsnatte en zwaar onderkoelde peuter teruggevonden.

Het jongetje moest twee dagen op de intensive care worden behandeld en kon daarna redelijk ongeschonden terug naar het ouderlijk huis.

De behandelend arts sprak van een wonder: "Normaal overleven peuters dit in soort omstandigheden nog geen paar uur. Dit is een heel bijzonder jongetje." (CBR)

Bron: AD

Biddende imam legt gsm-verkeer lam


TILBURG - Een imam in het Nederlandse Tilburg blijkt al het mobiele telefoonverkeer in een straal van tientallen meters rond zijn moskee te hebben lamgelegd om zo rustig te kunnen bidden. In het gebouw werd een zogenoemde gsm-jammer geplaatst. Dat meldt BN/De Stem.

De Islamitische Stichting voor Opvoeding en Overdracht van de imam Salam werd deze week door de Bredase rechter veroordeeld tot een boete van 650 euro wegens het verstoren van het belverkeer. Een gsm-jammer zendt sterke radiosignalen uit waardoor bellen in de nabij omgeving onmogelijk wordt. Een dergelijk apparaat is verboden omdat het op dezelfde de frequentie als de providers uitzendt. Bovendien worden ook de telefoonlijnen van alle hulpdiensten platgelegd.

Mensen uit de buurt hadden geklaagd dat ze niet meer mobiel konden bellen. De rechter vond dat de verantwoordelijken van de moskee gewoon een bordje moeten ophangen met de mededeling dat gsm's uitgezet moeten worden.

Bron: HLN

Muizennest op bureau agent

LONDEN - Op een groot Brits politiebureau wemelde het van de muizen omdat een van de agenten het niet zo nauw nam met het opruimen van zijn bureau.

Een gespecialiseerd bedrijf was ingeschakeld om een einde te maken aan de muizenplaag op een Londens politiebureau in Kennington. Werknemers hadden geklaagd dat de beestjes uit alle hoeken en gaten kwamen gekropen.

De ongediertebestrijders vonden al snel het nest. De beestjes bleken een hol te hebben gegraven in de meters hoge stapel papier op het bureau van een van de agenten

"Het was zo erg dat inmiddels vrijwel alle bureaus waren vergeven van de muizenkeutels. Van het clean desk-beleid is dus niet zoveel terecht gekomen", merkt een medewerker van het bestrijdingsbedrijf droogjes op in de Daily Telegraph.

Bron: de Telegraaf

Indonesische gevangenen kopen zich een luxeleventje


Een gevangenis met breedbeeldtelevisie en een cosmetica-ruimte: in Indonesië zijn gevangenen door hun luxueuze levensstijl opgevallen en hebben daarmee Justitie geblameerd.

Vast tapijt
Inspecteurs die wilden onderzoeken of gevangenen met smeergeld privileges konden afkopen, verrasten zondag een vrouwelijke gevangene bij een laser-cosmeticabehandeling, aldus de Jakarta Globe. Ze troffen de rijke zakenvrouw, die wegens omkoping van een openbare aanklager tot vijf jaar cel is veroordeeld, aan in een ruime cel, die behangen was en vast tapijt op de vloer had liggen.

Directeur ontslagen
De gevangenisdirecteur werd vandaag door de regering ontslagen. "Ik laat geen koninklijke behandeling in de gevangenissen meer toe", citeerde het staatspersagentschap Antara minister van Justitie Patrialis Akbar.

Airco en breedbeeld
De zakenvrouw en een andere gevangene, die wegens drugssmokkel een levenslange straf uitboet, hadden zich volgens mediaberichten comfortabel ingericht: in hun cellen hadden ze airconditioning, een dure muziekinstallaties en een breedbeeldtelevisie.

Uitroeien
Speciale behandelingen zijn volgens ex-gedetineerden dagelijkse kost, indien er voldoende smeergeld betaald wordt. De regering heeft nu een hervorming van Justitie aangekondigd om de corruptie uit te roeien. Ook zal het gevangenispersoneel vaker vervangen worden door andere collega's. (dpa/eb)

Bron: HLN

maandag 11 januari 2010

Britten hamsteren, Duitsers bibberen ook door stormvloed


Terwijl het in België nog wel ijskoud blijft, maar het ergste van het winteroffensief voorbij lijkt, blijft winterchaos heersen in grote delen van Europa. In Groot-Brittannië beginnen mensen al massaal te hamsteren uit angst niet meer in de winkel te geraken nu weer 25 cm verse sneeuw voorspeld wordt. In Noord-Duitsland veroorzaakt sneeuwstorm Daisy een stormvloed, waardoor drie deelstaten in staat van alarm zijn. Kinderen moeten er niet naar school.

Vandaag valt nog mee voor de Britse eilanden, maar morgen en overmorgen krijgen de Ieren en de Britten een nieuw pak sneeuw over zich heen. Het leger is in staat van paraatheid om te helpen waar nodig. Heel wat gezinnen nemen het zekere voor het onzekere en trekken naar de supermarkt om er levensmiddelen in te slaan. Ze hamsteren onder meer brood, melk en zout, dat ze vooral gebruiken om hun voetpad weer ijzelvrij te maken. De winkels zitten stilaan door hun voorraden, waardoor de prijzen in de zwaarst getroffen gebieden al met dertig procent zijn gestegen. Net als in een groot deel van Europa is ook bij de Britten strooizout een probleem aan het worden. Dokters waarschuwen ook dat tot 60.000 Britten zouden kunnen sterven door de winterkoude, tegen 40.000 bij een gemiddelde winter.


Lees verder:


Bron: HLN

Olieprijs bereikt nieuw record


LONDEN (AFN) - De olieprijs is maandag gestegen tot bijna 84 dollar per vat. Dat is het hoogste niveau in 15 maanden. De olieprijs loopt op doordat de import van olie in China met bijna 25 procent is gestegen in december. De prijs wordt verder gestuwd door het koude weer en een zwakke dollar.

De prijs van een vat lichte Amerikaanse olie (van 159 liter) steeg maandag met meer dan 1 dollar (ten opzichte van vrijdag) tot 83,95 dollar. De hoogste prijs sinds oktober 2008. Later daalde de prijs weer licht tot 83,17 dollar.

De prijs van het zwarte goud maakte in de afgelopen maanden al een sterke opmars. Over heel 2009 steeg de olieprijs met 78 procent ten opzichte van eind 2008 en stond op 31 december op ruim 79 dollar per vat. De olieprijs staat nog wel ver onder de recordstand van meer dan 147 dollar per vat, die in juli 2008 werd bereikt.

China, 's werelds op een na grootste afnemer van energie, importeerde in december meer dan 20 miljoen ton olie, zo bleek uit zondag gepubliceerde cijfers. Door aanhoudende kou in Europa en de Verenigde Staten stijgt de vraag naar brandstof, wat de prijs van olie verder opdrijft.

Bron: de Telegraaf

Gezocht: vrijwilliger voor mummificatie


LONDEN - Een Brits televisieproductiebedrijf is op zoek naar een terminaal zieke vrijwilliger die zijn of haar lichaam wil laten mummificeren voor de camera. De zender Channel 4 heeft al interesse getoond in het concept, aldus de Britse krant The Independent maandag.

Het productiebedrijf roept voor de mummificatie de hulp in van een Engelse geleerde die zegt precies te weten hoe de oude Egyptenaren hun doden conserveerden. Volgens een producent van het bedrijf is het proces al met succes getest op varkens.

Het is de bedoeling dat het lichaam nog twee tot drie jaar bewaard blijft om vast te stellen of de mummificatie succesvol is. In deze periode kan het eventueel tentoongesteld worden in een museum, aldus de producent. Het is nog niet bekend of vrijwillers zich al hebben gemeld of wanneer het programma wordt uitgezonden.

Bron: de Telegraaf

Student verdient goud aan treinvertragingen


DELFT - Het zijn gouden tijden voor de Delftse student Dennis Stevense (20). Door de huidige winterchaos op het spoor wordt zijn iPhone-applicatie 'Trein' met actuele vertrektijden en vertragingsinfo massaal gedownload. Conducteurs complimenteren hem dat het beter werkt dan de minicomputer die ze van de baas krijgen.

Stevense legt in het AD uit dat hij gewoon openbare informatie van internet haalt, maar het wel veel duidelijker en sneller presenteert in zijn applicatie, dan NS zelf doet voor zijn personeel en voor de reizigers.

De student vertelt niet hoeveel hij precies verdient, maar zegt er goed van te kunnen leven en ook al een startkapitaal voor een eigen bedrijf te hebben opgebouwd. Hij vraagt €2,39 voor de iPhone-applicatie en daarvan houdt hij zelf €1,45 over. Apple incasseert de rest. Aan elke 10.000 downloads verdient hij dus 14.500 euro. En de teller tikt door...

NS was niet blij met 'Trein' en sommeerde Stevense er mee te stoppen. Daar gaf hij echter geen gehoor aan.

NS kondigde zelf in mei al een app aan voor de iPhone, maar waar Stevense die applicatie in drie weken in elkaar programmeerde, moet die van NS nog steeds verschijnen. (PO)
11/01/10 09u05

Bron: AD

Internetrechtbank van start door Bernard Vogelsang


AMSTERDAM -
Burenruzies, arbeidsconflicten en geschillen over onbetaalde rekeningen kunnen vanaf vandaag worden voorgelegd aan een heuse internetrechtbank. Deze nieuwe rechtbank, E-Court geheten, garandeert binnen acht weken uitspraak te doen na aanmelding van de zaak

De vonnissen van E-Court zijn rechtsgeldig, omdat ze worden vastgelegd in een notariële akte. Die akte draagt de aanhef ’in naam der Koningin’ en kan ten uitvoer worden gebracht door een deurwaarder.

Omdat een zaak bij E-Court maximaal twaalf weken duurt (inclusief eventueel vier weken voor hoger beroep), zijn de procedurekosten een stuk lager dan bij gewone rechtbanken die gemiddeld pas na 61 weken tot een vonnis komen. Bovendien kunnen burgers en bedrijven vanwege de maximale termijn van tevoren met hun advocaat de totale kosten van de procedure afspreken. Daardoor komen zij bij de nieuwe rechtbank niet voor financiële verrassingen te staan.

„Wij willen procederen weer toegankelijk maken voor de gewone portemonnee”, zegt oprichter Henriëtte Nakad van het in een stichting ondergebrachte E-Court. Zij is een voormalig advocaat van het bekende kantoor Nauta- Dutilh en werkte als jurist ook voor onder meer ABN Amro en de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Volgens Nakad is E-Court in staat om sneller recht te spreken, omdat er veel gebruik wordt gemaakt van internet. Als de betrokken partijen het eens zijn om hun kwestie voor te leggen aan E-Court, dan kunnen zij die zaak aanmelden op de website van de nieuwe rechtbank. Daarop wisselen zij ook documenten uit, zodat de rechter er kennis van kan nemen. Alleen bij procedures met een waarde van boven de E 40.000 of als de rechter dat wenst, wordt er nog een zitting gehouden. De vonnissen van E-Court zijn bindend en kunnen niet worden aangevochten bij een gewone rechtbank.

Nakad hoopt dat haar initiatief de overbelaste rechtbanken in ons land relatief eenvoudige civiele zaken met een waarde tot circa €100.000 uit handen gaat nemen. „Rechtbanken kunnen zich dan concentreren op het straf- en bestuursrecht. Ook zijn zij dan in staat zich meer te richten op civiele kwesties die belangrijke jurisprudentie opleveren en die grote groepen in de samenleving raken zoals DSB en Dexia.”

E-Court kan 1000 zaken per maand behandelen, maar Nakad wil dit aantal op termijn naar 10.000 brengen. Zij heeft inmiddels twintig rechters weten te strikken voor haar rechtbank. Dit zijn echte rechters, maar ook advocaten en notarissen die bereid zijn om recht te spreken.

Voormalig AFM-topman Arthur Docters van Leeuwen heeft zich aan E-Court verbonden als voorzitter van de raad van toezicht. De nieuwe rechtbank geniet ook de steun van hoogleraar en CDA-Senator Hans Franken. Hij gaat de rechters van E-Court selecteren en begeleiden.

Ondanks dat E-Court zich richt op civiele zaken, zal de internetrechtbank voorlopig geen echtscheidingen behandelen. „Vooral als er kinderen bij betrokken zijn, kun je dat niet in acht weken doen”, benadrukt Nakad. „Maar andere civiele zaken zijn prima in acht tot twaalf weken te regelen. Dan kunnen mensen snel weer verder met hun leven, want meer kostbare tijd zouden ze er vaak ook niet aan moeten besteden.”

Bron: de Telegraaf

zondag 10 januari 2010

De jungle en het paradijs


ATJONI - Suriname bestaat voor 80 procent uit bos. Buiten de steden is het een al ecotoerisme. In houten hutjes, maar ook in een resort dat miljoenen heeft gekost.

Een kreet vanuit de blubber: ,,No wagi no habi trekhaak!'' Je hoeft geen Sranantongo te spreken om te begrijpen dat de auto geen trekhaak heeft. En dat is niet best, want het minibusje zit hopeloos vast in de vochtige roestbruine grond van de Afobakaweg. De moessonregens waren vroeg dit jaar, waardoor de honderden kilometers ongeasfalteerde weg van Paramaribo naar het zuiden alleen goed te berijden zijn voor terreinwagens en trucks. Nette busjes met toeristen hebben grote problemen met de diepe kuilen. Geen trekhaak dus, geen sleepkabel ook. Een jongetje met een plastic zakje vol oranje vruchten uit het oerwoud rent naar zijn dorp en keert terug met een schep. Maar waar de chauffeur de blubber wegschept, glijdt andere blubber terug.

Had het busje in de voorafgaande uren nog vooral last van de lange colonnes gele vrachtwagens die door hun gewicht diepe kuilen veroorzaken, nu biedt zo'n truck redding. Een stalen kabel wordt aan een stang onder aan het busje gehaakt en de reis kan worden vervolgd. Geld neemt de man niet aan voor zijn hulp, maar zijn gesloten gezicht breekt open als een van de toeristen hem bedankt met 'xie xie'. Het is een Chinees. Niet een Surinaamse Chinees, maar een Chinees uit China. Met zo'n vierhonderd landgenoten speelt de man een belangrijke rol in de ontwikkeling van het toerisme hier: de Chinezen zijn bezig met het asfalteren van de Afobakaweg. De klus zou eind van jaar geklaard moeten zijn, maar iedereen weet dat het wel eens een jaartje later kan worden.

Lees verder:

Bron: AD

Eyeliner Cleopatra had vooral medische redenen


Zo'n 4.000 jaar geleden stal Cleoptra al het hart van Marcus Anthonius, mede door haar prachtig opgemaakte ogen. Maar volgens de Sunday Telegraph was dat niet de enige reden voor het gebruik van die 'eyeliner'. De Egyptenaren wisten al door dat je op die manier de ogen kan beschermen tegen bepaalde aandoeningen en infecties.

Laurioniet
Vandaag is macsara een kwestie van mode en er goed uitzien, maar bij de Egyptische vrouwen zat daar niet zozeer een esthetische maar ook en vooral een medische reden achter. Dat ontdekten vorsers aan het Parijse Louvre museum. Die gebruikten een piepkleine elektrode, met een dikte van een tiende van een mensenhaar, om na te gaan welk effect het door de Egyptenaren gebruikte zout (laurioniet) op één enkele cel heeft.

Tegen bacteriën, vliegen en zon
En zoals ze uitleggen in het tijdschrift Analytical Chemistry, draaide het allemaal rond het loodzout dat in die 'make up' werd gebruikt. Want in zeer kleine hoeveelheden produceert zout namelijk nitrisch oxide dat zorgt dat ons immuunsysteem optreedt tegen de bacteriën die ooginfecties kunnen veroorzaken. Ook zou Galena, de natuurlijke minerale vorm van loodsulfiet, vliegen op afstand houden en de ogen beschermen tegen de felle (Egyptische) zon. Maar omdat lood, zoals men toen al wist, niet zo onschuldig is, gingen de Egyptische 'cosmeticamakers' er zo zorgvuldig mee om dat het vaak een maand duurde voordat ze hun product aan de vrouw konden brengen. (afp/lb)
10/01/10 12u10

Bron: HLN

Antieke graven ontdekt bij piramide van Cheops


Egyptische archeologen hebben een nieuwe reeks graven ontdekt van arbeiders die hebben meegewerkt aan de bouw van de piramide van Cheops. Dat heeft de Egyptische minister van Cultuur bekendgemaakt.

De graven dateren uit de vierde dynastie (2649-2513 vC) en zijn van arbeiders die hebben meegewerkt aan de bouw van de grote piramide. In 1990 werden al eens graven ontdekt van arbeiders. De graven bevinden zich naast de piramide. (afp/lb)
10/01/10 16u18

Bron: HLN