Translate

zaterdag 2 januari 2010

Een nieuw jaar, een nieuw begin, een nieuwe jij


ROTTERDAM - Een nieuw jaar, een nieuw begin. Daar horen voor de meesten ook voornemens bij, zodat je kan beginnen aan een nieuwe jij. Maar dat is altijd gemakkelijker gezegd dan gedaan. Na twee of drie weken in het nieuwe jaar, vervallen we weer in de oude gewoonten. Een magische oplossing bestaat niet, de enige die deze vicieuze cirkel kan stoppen, ben jij!


1) De liefde vinden
Volgens de Britse relatie-experte Pam Spurr zijn er vier sleutelelementen in het vinden van een nieuwe liefde.

a) Vergroot je vriendencirkel
In ons dagelijks leven bewegen we ons in bepaalde cirkels. Die veranderen maar zelden nog, maar binnen die cirkel leer je maar weinig mensen kennen. De beste manier om wél nieuwe mensen, en dus potentiële partners, te leren kennen, is je cirkel vergroten. Dat doe je door een andere lunchplek, ander café of andere supermarkt te bezoeken, je in te schrijven voor een cursus of sportles in een andere gemeente.

b) Wees voorbereid
Wees voorbereid op het moment er een speciaal persoon in je leven komt. Dat betekent dat je je bewust moet zijn van je lichaamstaal en houding. Wees open, glimlach, schud de stress en zorgen van je af en zeur niet onmiddellijk over je problemen. Of heb jij al gehoord over iemand die zich aangetrokken voelde tot een geïrriteerde, zuchtende, vermoeid ogende vrouw? Wil je graag een nieuwe liefde, dan moet je het ook toelaten.

lees verder

Bron: AD

Hoe houd je je goede voornemens vol?

AMSTERDAM - Afvallen, vaker vrienden opzoeken, stoppen met roken, zuiniger omgaan met geld, minder alcohol drinken... Het klinkt zo goed al die voornemens voor het nieuwe jaar, maar hoe houd je ze vol?

Het nieuwe jaar is begonnen, tijd om met een schoon lei te beginnen. Het moet nu maar eens afgelopen zijn met die slechte gewoontes. We gaan dit jaar goed beginnen. Maar hoe lang houd je al die voornemens vol? Meestal niet langer dan een week? Vooral de sportscholen zien dat elk jaar weer. De eerste week en misschien nog de tweede week van januari zitten ze stampvol, maar al snel begint het bezoekersaantal af te nemen.

Tips

Hoe kun je ervoor zorgen dat je je goede voornemens dit jaar wel volhoudt? Hier enkele tips:

- Schrijf je goede voornemens op. Dit advies wordt vaak gegeven door ’motivatie sprekers' of schrijvers. Als je je doelen voor jezelf opschrijft dan geeft dat extra motivatie om ze te bereiken. Hang het papiertje bijvoorbeeld op een spiegel of de koelkast.

- Maak je voornemen ’specifiek’. Bepaal bijvoorbeeld hoeveel kilo’s je wilt kwijtraken, in plaats van dat je zegt ’Ik wil afvallen’. Of schrijf voor jezelf op hoeveel geld je elke maand op je spaarrekening wilt storten. Door je voornemen specifieker te maken, ligt je doel meer binnen handbereik.

- Maak een plan. Bijvoorbeeld: wil je over vijf maanden 1000 euro gespaard hebben, bepaal dan hoe je dat precies gaat doen. Stort je elke maand 200 euro op de bank of stort je nu al de helft van het bedrag en over twee maanden de rest? En waar ga je op besparen: zeg je een abonnement op of ga je minder uit eten?

Als je dus een voornemen hebt, denk dan goed na hoe je het gaat uitvoeren. Aan het eind van het jaar kun je terugkijken of alles dan volgens plan is verlopen.

Heb jij nog goede tips om een goed voornemen vol te houden? Laat het ons weten en praat met ons mee!

Bron: de Telegraaf
http://www.telegraaf.nl/vrouw/actueel/5689049/__Hoe_houd_je_je_goede_voornemens_vol___.html?p=38,1

vrijdag 1 januari 2010

Dubbel zoveel scheidingen verwacht door economisch herstel


ROTTERDAM - De economie begint zich voorzichtig te herstellen, en dat heeft een onverwacht nadeel: een stijging in de echtscheidingscijfers. Britse advocaten verwachten dubbel zoveel scheidingsaanvragen in januari als normaal.

Ze baseren zich daarvoor op de stijging die zich al voordeed tussen juli en november. Toen werden al 26 procent meer aanvragen ingediend.

Huwelijkstherapeuten zijn niet verbaasd. Werkloosheid, stijgende kosten, stagnerende lonen en devaluerend vastgoed plaatst stress op een relatie en maakt koppels financieel afhankelijk van elkaar. Wie wilde scheiden, kon dat niet betalen, of kon het zich niet veroorloven alleen te leven. Nu de economie weer aantrekt, en de toekomst er rooskleuriger uitziet, durven velen de stap toch wagen.

Al is het niet allemaal kommer en kwel: de moeilijke tijden hebben sommige koppels gedwongen hun problemen op te lossen en zijn er sterker uitgekomen. (edp)
01/01/10 15u52

Bron: AD

'Jungle Woman' begint na 3 jaar ineens te praten


PHNOM PENH - Rochom P'ngieng, de nu 28-jarige vrouw die begin 2007 na 18 jaar in de wildernis uit de Cambodjaanse jungle werd geplukt, is onlangs voor het eerst beginnen te praten. Voorheen bracht P'ngieng enkel dierengeluiden voort.

Rochom P'ngieng verdwaalde in 1989 toen ze als klein herdermeisje van acht jaar waterbuffels hoedde in de afgelegen jungle zo'n 600 km ten noordoosten van de hoofdstad Phnom Penh. Pas 18 jaar later kwam ze begin 2007 naakt en onder het vuil uit de wildernis. Ze werd betrapt toen ze voedsel wilde stelen op een boerderij.

Haar terugkeer in de beschaving verliep zeker niet vlekkeloos. Ze liep gebogen als een apin, schraapte de grond af op zoek naar rijstkorrels en kon enkel dierengeluiden uitbrengen. Cambodjanen noemden haar de 'Jungle Woman' of de half-dier half-mens-vrouw. In oktober werd ze ziek en moest naar het ziekenhuis, omdat ze weigerde te eten.

Eerder deze maand kwam er dan plots een doorbraak. Rochom P'ngieng begint de taal van de Khmer te begrijpen en kan nu zelfs de taal van haar stam de Phnong spreken. ,,Ze is stilaan een normaal menselijk wezen aan het worden", zegt haar vader Sal Lou.

,,Ze kan te eten en te drinken vragen als ze honger of dorst heeft. De doorbraak kwam er na haar behandeling in het ziekenhuis. Ze is heel lief en ik ben heel blij met de vooruitgang die ze geboekt heeft. Mijn dochter is ook eindelijk gestopt met proberen terug te vluchten naar de jungle en ze gaat er elke dag op vooruit.''

Bron: AD

Israëliër brengt 66 uur door in blok ijs


TEL AVIV - Een Israëlische illusionnist heeft kort na middernacht - aan het begin van het nieuwe jaar dus - een record verbroken door 66 uur in een blok ijs door te brengen, gekleed in niet meer dan een jeans en een T-shirt.
Hezi Dean (29) verbrak in Tel Aviv het record. Zijn voorganger, de Amerikaan David Blaine, bracht in 2000 63 uur in een blok ijs door op Times Square in New York.

Dean werd toegejuicht door 200 toeschouwers. Na zijn prestatie werd Dean naar het ziekenhuis gebracht voor een medische controle.

Bron: AD
http://www.ad.nl/ad/nl/1014/Bizar/article/detail/453940/2010/01/01/Israelier-brengt-66-uur-door-in-blok-ijs.dhtml

donderdag 31 december 2009

Kleuter (5) sterft op motor die hij kreeg voor kerst

LONDEN - Bij het uittesten van de motor die hij als kerstgeschenk van zijn vader kreeg, is zondag een vijfjarige Britse jongen gestorven. Dat melden de Britse media. Jake Wilson was zijn bijna 1.800 euro kostende motor aan het uittesten op een parkeerplaats, toen hij met hoge snelheid crashte en stierf.

Ondanks zijn jonge leeftijd, was Jake een begaafde quadbestuurder die al verschillende wedstrijden bij de junioren won. Maar hij had nog nooit op een motor gezeten. Zijn motorgekke vader Robert (35) had hem zondagnamiddag meegenomen naar een parkeerplaats zodat hij kon leren rijden op de motor.

Vader Robert zag zijn zoon voor zijn ogen crashen. Een politiewoordvoerder beweerde dat het onwaarschijnlijk is dat de vader vervolgd zal worden, aangezien zijn zoon niet op de openbare weg reed

Bron: AD

Bijna 2 miljard euro zwart geld gemeld

DEN HAAG - De Belastingdienst verwacht dat 'zwartspaarders' dit jaar bijna 2 miljard euro aangeven via de zogeheten inkeerregeling. Deze decembermaand is er sprake van een massale toeloop van mensen, die jarenlang hebben verzwegen dat ze geld hebben op een buitenlandse rekening. Dat heeft een woordvoerder van de fiscus donderdag gezegd.

Van 1 januari tot 1 december hadden zwartspaarders ongeveer 1 miljard euro aangemeld. Vanaf 1 december tot het middaguur van de laatste dag van het jaar is daar nog circa 800 miljoen bijgekomen. In totaal hebben zich dit jaar tot donderdagmiddag ongeveer 7000 inkeerders gemeld, tegen 484 in 2008.

Volgens de woordvoerder blijven er nog telefoontjes binnenkomen bij de fiscus en loopt het bedrag vast en zeker richting de 2 miljard euro. De massale toeloop schrijft de Belastingdienst toe aan de hogere boetes die vanaf 1 januari 2010 gelden voor zwartspaarders. (ANP)

Bron: AD

Ouderlijk nest populair door recessie


LONDEN - Een half miljoen Britten tussen de 35 en 44 jaar oud zijn uit geldgebrek weer bij hun moeder ingetrokken. Doordat veel mensen hun baan kwijt zijn of hun relatie hebben verbroken zit er vaak niets anders op dan het oude nest maar weer in te trekken.

Volgens de Daily Mail trokken afgelopen jaar in totaal twee miljoen mensen weer in bij hun ouders. Veel van hen zijn tussen de 18 en 24 jaar oud.

Maar dus ook veel ouderen gaan weer thuis wonen. De Britse bank Abbey, die onderzoek deed naar deze boomerangkinderen, is vooral bang dat de spaartegoeden van de ouders er snel door heengaan. Gemiddeld hebben de Britse ouders zo'n 12.000 euro op hun bankrekening staan. Maar op het moment dat een van hun kinderen weer thuis komt wonen, verdwijnt dit geld vaak als sneeuw voor de zon.

Bron: de Telegraaf
http://www.telegraaf.nl/buitenland/5687067/__Ouderlijk_nest_in_door_recessie__.html?p=38,1

video:

Verkeerd lijk in kist

PROSPECT - De nabestaanden van de 95-jarige Aurelie Tuccillo schrokken zich een ongeluk toen ze nog een laatste afscheidsblik in de kist wierpen.

In de kist lag niet de Amerikaanse oma uit Prospect, maar een wildvreemde man. Hoewel de kinderen en kleinkinderen van de vrouw direct zagen dat er iets niet klopte, hield de begrafenisondernemer nog lang vol dat het onmogelijk was dat er een wisseltruc had plaatsgevonden.

Na enige tijd werd echter duidelijk dat er wel degelijk was geblunderd: Aurelie bleek al gecremeerd en in de kist lag een wildvreemde man. De begrafenisondernemer heeft zijn excuses aangeboden

Bron: de Telegraaf

Vuurwerkbarometer slaat op tilt


DEN HAAG - Opsporingsdiensten hebben in aanloop naar de jaarwisseling 241.440 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Dat is bijna 90 ton meer dan vorig jaar en voor zover bekend de grootste vangst aan niet-toegestane knallers tot nu toe. Het Openbaar Ministerie heeft donderdag de jongste cijfers bekendgemaakt.

De vuurwerkbarometer van justitie schoot omhoog door een aantal bijzonder grote vangsten, die onder meer de VROM-inspectie deed. In Rotterdam onderschepte de inspectie een partij Chinese rollen van 51.000 kilo. In oktober schoot het cijfer al omhoog door een vangst in Hoofddorp van 30.000 kilo zwaar, verboden vuurwerk. Nog eens 60.000 kilo voor Nederland bestemd illegaal vuurwerk werd in Duitsland in beslag genomen.

Bron: de Telegraaf

Camera-ambulances brengen live beelden


ASSEN - In Drenthe rijden tijdens oud en nieuw twee ambulances met camera's die live beelden vertonen. Een primeur, zo meldde een woordvoerder van UMCG Ambulancezorg donderdag. Nergens rijdt volgens hem in Nederland een ambulance met dergelijke geavanceerde camerasystemen rond.

Er loopt een landelijke proef met ambulances in vier regio's waarbij de opnamen achteraf worden bekeken en beoordeeld. UMCG Ambulancezorg gaat een stap verder. „We beschikken nu over systemen met een zeer hoge beeldkwaliteit”, aldus de woordvoerder. „Ook onder minder gunstige weersomstandigheden en bijvoorbeeld bij straatverlichting komen live beelden binnen bij de meldkamer. Ter plaatse krijgen we zo een goed overzicht van een situatie.”

Het systeem moet potentiële raddraaiers afschrikken. „Voorop staat dat mensen van onze medewerkers afblijven. Zoniet, dan staan ze er nu gekleurd erop.”

Bron: de Telegraaf

Gouverneur niet op de hoogte van mogelijke aanslag op Bali


De woordvoerder van de gouverneur van Bali heeft te kennen gegeven niet op de hoogte te zijn van een mogelijke terroristische aanslag op het eiland. Daarmee wordt de informatie tegengesproken die eerder op de dag door de Amerikaanse ambassade verspreid werd.

"Volgens mijn informatie heeft de gouverneur zich hierover nooit uitgesproken en heeft hij al evenmin een bericht geschreven waarin gewaarschuwd werd voor een bomaanslag op Bali", zei de woordvoerder.

Amerikaanse ambassade
De Amerikaanse ambassade in Indonesië had eerder nochtans laten weten dat de gouverneur van Bali het personeel geïnformeerd heeft over een mogelijke terroristische aanslag donderdagavond op het toeristische eiland.

Toeristische dienst
De toeristische dienst van Bali verspreidde een boodschap van Mangku Pastika, de gouverneur van het Indonesische eiland, met de waarschuwing voor een mogelijke aanslag, zo schreef de Amerikaanse ambassade in een communiqué op haar website.

"De gouverneur van Bali, Mangku Pastika, wil de boodschap zo breed mogelijk verspreiden dat 'er indicaties van een aanslag donderdagavond op Bali zijn'", luidde het in het communiqué.
Dat wordt nu dus ontkend door de woordvoerder van de gouverneur van Bali, die aangeeft "niet op de hoogte te zijn". (belga/vbd)

Bron: HLN

Waarschuwing voor aanslag op Bali


De Amerikaanse ambassade in Indonesië waarschuwt voor een mogelijke terroristische aanslag vanavond op Bali. In het verleden werden op het toeristische eiland al aanslagen gepleegd waarbij westerlingen geviseerd werden.

Ook de gouverneur van Bali, Mangku Pastika, waarschuwt voor een mogelijke aanslag en vraagt de boodschap te verspreiden.

Bij een aanslag op Bali in 2002, die het werk zou zijn geweest van de islamistische groepering Jamaah Islamiyah, kwamen 202 mensen om het leven. (belga/edp)

Bron: HLN

Noord-Korea verbiedt vreemde valuta


Noord-Koreanen kopen kerstkaartjes in Pyongyang.
Het communistische regime van Noord-Korea verbiedt zowel burgers als buitenlanders vanaf 2010 met vreemde valuta te betalen. De Won wordt de enige munt waarmee nog mag betaald worden, inclusief de ietwat internationalere plekken zoals de luchthaven. Het verbod moet de handelaars in het geïsoleerde land verhinderen vreemde valuta te hamsteren.

Inflatie
Eind november kondigde het regime van Pyongyang reeds aan twee nullen te schrappen in de waarde van de Won: 1000 Won werd tot wanhoop van de bevolking zo eensklaps 10 nieuwe Won. Die maatregelen moest de inflatie beteugelen, maar vooral de zwarte handel een stok in de wielen steken. Door die maatregel begonnen de handelaars vreemde valuta te hamsteren.

Grote onrust
Volgens Zuid-Koreaanse berichten zorgt de nieuwe maatregel voor grote onrust in de communistische buurstaat. Vooral de handelaars -die meer cashreserves hebben dan de rest van de verarmde bevolking- zijn onthutst. (dpa/sam)

31/12/09 13u24

Bron: HLN

woensdag 30 december 2009

Aflossingsvrije hypotheek ter discussie

DEN HAAG - De renteaftrek voor de aflossingsvrije hypotheek staat ter discussie in het kabinet. De PvdA en de ChristenUnie onderzoeken de mogelijkheden om de belastingaftrek voor deze hypotheekvorm geleidelijk af te bouwen.

Dit schrijft De Volkskrant vandaag . Bij een aflossingsvrije hypotheek betaalt men alleen maar rente, terwijl de schuld hoog blijft en er een maximum aan aftrek is.

"De belastingaftrek stimuleert mensen hun schuld hoog te houden", zegt fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie in de krant. "Het lijkt me heel rechtvaardig om huizenbezitters te vragen hun schuld zo snel mogelijk af te lossen. Het is het eerste waarnaar we moeten kijken".
30/12/09 09u50

Bron: AD

'Hapje uit de maan' op oudejaarsavond

NIJMEGEN - Op oudejaarsavond om 20.23 uur is zichtbaar dat er een 'hapje' uit de maan is, als het tenminste helder is. Op dat tijdstip is de gedeeltelijke maansverduistering van die avond volledig. De maan speelt tijdens de jaarwisseling toch al een bijzondere rol, aangezien het tevens 'blauwe maan' is, de tweede volle maan in één kalendermaand.

Een maansverduistering doet zich voor als de zon, de aarde en de maan op dezelfde lijn staan, met de aarde in het midden. Gewoonlijk weerkaatst de maan het zonlicht op de aarde, maar tijdens een maansverduistering staat de aarde geheel of gedeeltelijk in de weg.

De verduistering begint donderdagavond even na zes uur. Vanaf zeven uur is te zien dat de rechteronderkant van de maan wat donkerder is. Op het hoogtepunt om 20.23 uur is 8 procent van de maan verduisterd. De laatste volledige maansverduistering had in Nederland op 21 februari 2008 te zien kunnen zijn, maar toen was het zwaar bewolkt. Op 28 september 2015 volgt een nieuwe kans. Tot 2049 zijn in de Benelux nog enkele tientallen verduisteringen te zien, als het onbewolkt is.

De deels verduisterde maan op oudejaarsavond is tevens een blauwe maan. Het komt maar zelden voor dat het tweemaal volle maan is in één kalendermaand, en dat dat ook nog tijdens de jaarwisseling gebeurt is helemaal zeldzaam. De laatste keer gebeurde dat in 1990 en na donderdag duurt het weer tot 2028 voordat de blauwe maan weer van oud op nieuw schijnt.

Een blauwe maan, die overigens niet blauw maar gewoon geel is, wordt veroorzaakt doordat onze kalender niet helemaal gelijkloopt met de maancyclus. De kalendermaanden duren iets langer dan de cycli, en zo ontstaat eens in de zoveel tijd een maand waarin de maan twee cycli doorloopt. De eerstvolgende blauwe maan is te zien in augustus 2012.

Bron: de Telegraaf

Russen willen komeet rammen


MOSKOU - Rusland overweegt een raket te lanceren die een grote komeet uit koers moet rammen en zo een eventuele crash met de aarde moet voorkomen. Dat heeft het hoofd van de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos, Anatoly Perminov, woensdag laten weten.

Volgens Perminov vindt er binnenkort een vergadering plaats om de missie naar Apophis te bespreken. Daarbij zouden ook de NASA, de Europese en Chinese ruimtevaartorganisaties worden betrokken. Dat meldden Amerikaanse media.

Komeet

Toen de komeet, van 270 meter breed, werd ontdekt in 2004, hebben astronomen berekend wat de kansen zijn dat het projectiel inslaat op aarde. In eerste instantie concludeerden ze dat er een kans van 1 op 37 was dat de astroïde de aarde zou raken. Volgens latere berekeningen is die kans al verkleind.

Hollywood

De lancering van een raket die een komeet van inslag op aarde moet behoeden is het scenario van Hollywoodfilms als 'Deep Impact' en 'Armageddon'. In beide films worden atoombommen gebruikt, die de komeet uit elkaar laten spatten. De Russische ruimtevaart heeft alvast andere ideeën over de missie.

Atoomwapens

"Het is mogelijk om op tijd een speciale ruimteveer te bouwen, die een inslag zal helpen voorkomen, maar de komeet daarbij niet verwoest", zei Perminov. "Atoomwapens worden daarbij niet ingezet."

Bron: de Telegraaf

'Somaliër wilde aanslag plegen'

MOGADISHU - Een Somalische vliegtuigpassagier is vorige maand opgepakt op een commerciële vlucht van Mogadishu naar Doebai met soortgelijke spullen op zak als de Nigeriaan die vorige week een vliegtuig boven Detroit wilde laten ontploffen.

De Somaliër, wiens naam nog niet is vrijgegeven, werd op 13 november - voor dat hij het vliegtuig in kon komen - opgepakt door troepen van de Afrikaanse Unie. Bij controles bleek de Somaliër een injectienaald en een mogelijk explosieve combinatie van vloeistof en poeder bij zich te hebben. De man wilde in Mogadishu aan boord van een vliegtuig stappen dat via Djibouti naar Dubai zou vliegen.

De chemicaliën konden mogelijk een zelfde explosie veroorzaken als op de vlucht van Amsterdam naar Detroit. Dat zeggen ingewijden tegen Foxnews. Er wordt onderzocht of het net als bij de Nigeriaan van vorige week om de explosieve stof pentriet gaat. Volgens Somalië onderzoeken ook de Amerikaanse autoriteiten een verband.

Of de verdachte banden heeft met Al-Qaeda is niet bekend. Volgens een woordvoerder van de Somalische politie verblijft de man momenteel in hechtenis in een Somalische cel.

Bron: de Telegraaf

Roker brengt Chinese hsl-trein tot stilstand

PEKING - Een roker heeft de snelste trein ter wereld woensdag tot stoppen gedwongen in het zuiden van China. Door sigarettenrook ging het alarm af, waardoor de trein ongeveer 2,5 uur stil kwam te staan. Dat berichtte het Chinese staatspersbureau Xinhua.

De trein, die in minder dan drie uur de 1100 kilometer tussen de steden Guangzhou en Wuhan aflegt, reed pas sinds zaterdag. Het is volstrekt verboden om te roken aan boord, aldus een woordvoerder van de Chinese Spoorwegen. Door rook kunnen volgens hem de alarmsystemen afgaan en technische defecten ontstaan.

Bron: de Telegraaf

Twaalfjarig meisje helpt moeder bevallen van zusje


Een 12-jarig Frans meisje heeft bij de geboorte van haar eigen zus geholpen. De moeder geraakte op tweede kerstdag niet op tijd in het ziekenhuis.

Misselijke vader weggestuurd
Het meisje belde volgens de krant Le Télégramme de hulpdiensten, maar die kwamen door de spekgladde straten maar moeizaam vooruit. De 12-jarige stuurde haar vader de kamer uit omdat hij onwel werd.

Eerst in paniek
"Eerst was ik in paniek, maar dan ging het wel. Als de baby er was, heb ik haar gewassen en op de buik van mama gelegd", vertelde ze. Vijf minuten later was de ambulance er. De moeder en het kersverse zusje stellen het goed. (dpa/eb)

30/12/09 12u26

Bron: HLN

dinsdag 29 december 2009

Bijzonder natuurverschijnsel tijdens jaar


UPDATE GRONINGEN - Bij helder weer is aan de nachtelijke hemel tijdens de komende jaarwisseling behalve vuurwerk ook een bijzonder natuurverschijnsel te zien: de zogenoemde blauwe maan.

Een blauwe maan is de tweede volle maan in één kalendermaand. Dat gebeurt al zelden, maar dat de blauwe maan ook nog in de nacht van oud op nieuw schijnt, is voor het laatst in 1990 waargenomen. De volgende blauwe maan tijdens de jaarwisseling verschijnt pas in 2028, zo heeft sterrenkundige Theo Jurriëns van de Rijksuniversiteit Groningen uitgerekend.

De benaming blauwe maan komt van het Engelse begrip blue moon. In het Engels bestaat ook de uitdrukking once in a blue moon, ofwel iets wat maar zelden gebeurt. In het Nederlands komt de uitdrukking 'een blauwe maandag' voor, wat zoveel betekent als heel even of heel af en toe.

Het is volgens astronomen niet helemaal duidelijk waar de benaming blue moon vandaan is gekomen. Sommigen denken dat Schotse sterrenkundigen in de jaren vijftig van de vorige eeuw voor het eerst een tweede volle maan zagen, die blauw was. Dat bleek echter niets met het natuurverschijnsel als zodanig te maken te hebben: de verkleuring was het gevolg van vervuiling van de atmosfeer door een bosbrand in Noord-Amerika.

Een andere verklaring is dat astronomen in de zestiende eeuw de tweede maan al waarnamen en die een ,,valse maan'' ofwel ,,belewe moon'' noemden. Belewe (betrayed) moon werd blue moon, blauwe maan. Er zijn ook tal van folkloristische verklaringen in omloop.

Dat het tweemaal volle maan in een kalendermaand kan zijn, komt doordat onze kalender niet helemaal gelijk loopt met de maancyclus, die 29,53 dagen duurt. Oorspronkelijk duurden maanden ook zo lang, vandaar de naam. Maar later is men de omloop van de aarde rond de zon gaan beschouwen als een jaar. De omloop duurt 365 dagen en daarom zijn de maanden iets opgerekt naar 30 of 31 dagen. Zo ontstaat er eens in de zoveel tijd een maand waarin de maan twee keer vol is. De eerstvolgende maand die een dubbele volle maan heeft is augustus 2012 en daarna juli 2015. (ANP/DHE)

29/12/09 11u44

Bron: AD

Moslima dient klacht in tegen arts om boerka


UTRECHT - Een 23- jarige moslima uit Utrecht heeft een klacht ingediend bij de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) tegen een huisarts. De arts zou vanwege haar boerka hebben geweigerd haar in de spreekkamer toe te laten. Dat bevestigde een woordvoerder van de CGB dinsdag naar aanleiding van berichtgeving hierover in het AD.

De vrouw kwam op eerste kerstdag bij de huisartsenpost in Utrecht met haar zieke zoontje van drie maanden oud. De betreffende huisarts zou hebben geweigerd de moeder toe te laten in de spreekkamer omdat ze een boerka droeg.

De CGB heeft de klacht dinsdag ontvangen. ,,Dit is een zaak die we zeker kunnen behandelen. Een huisartsenpost levert een dienst en zou een vrouw niet vanwege haar godsdienstige uitingen mogen weigeren'', aldus de woordvoerder. Volgens de zegsman is een dergelijke zaak niet eerder voorgekomen. (ANP/DHE)

Bron: AD

Encryptie GSM-netwerk gekraakt


AMSTERDAM - De encryptie die gebruikt wordt om bijna 80 procent van de mobiele telefoongesprekken privé te houden, is gekraakt en de methode om dat te doen ligt op straat. Hierdoor zou theoretisch iedereen deze gesprekken af kunnen luisteren.

Wereldwijd worden GSM-gesprekken beschermd met een zogenaamde 64-bits code die in 1988 ingesteld werd. Encryptie-expert Karsten Nohl wist onlangs echter deze code te kraken door samen met enkele andere krakers software te gebruiken die alle mogelijke combinaties uitprobeerde tot de juiste gevonden was. Zijn bevindingen heeft Nohl online gepubliceerd. Hiermee wil hij de GSM Association, de organisatie die het gebruik van het draadloze protocol regelt, dwingen om betere beveiliging door te voeren.

De organisatie op haar beurt heeft nu laten weten niets te zien in het publiceren van de decryptiecodes en stelt dat dit zelfs illegaal is. Daarnaast twijfelt de groep aan de claim van Nohl dat hij de encryptie heeft weten te kraken, zo meldt de New York Times. Overigens heeft de GSM Association wel een verbeterde 128-bits encryptie paraat, maar het heeft nog maar weinig interesse hierin gezien van telecoomaanbieders.

Wereldwijd zijn er 3,5 miljard GSM-aansluitingen. De bevindingen van Nohl zouden dan ook grote gevolgen kunnen hebben. De beveiligingsexpert was eerder verantwoordelijk voor het kraken van de beveiliging van draadloze thuistelefoons. Producenten van toestellen hadden hierop de beveiliging verhoogd.

Bron: de Telegraaf

Al-Qaeda traint met bodyscans


AMSTERDAM - Al-Qaeda heeft eigen scan- en röntgenapparaten en oefent daarmee om bompakketjes zo goed mogelijk te maskeren. Sterker: Al-Qaeda heeft de afgelopen tijd geoefend met het passeren van bodyscans op belangrijke Europese vlieghavens.

Dit zegt een belangrijke inlichtingenbron, als reactie op de invoering van extra scanapparatuur op Schiphol. "Al-Qaeda wordt nog steeds onderschat. Ze beschikken over hoogwaardige technische apparatuur en oefenen daarmee. Ze hebben 'testruns' ondernomen op Europese luchthavens om de controles te misleiden", aldus de inlichtingenbron, die jarenlang actief was binnen de Nederlandse militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst. Schiphol heeft de afgelopen jaren vijftien bodyscans aangeschaft. Deze apparaten kunnen met geluidsgolven door de kleding en tot op het lichaam van passagiers kijken. Ze zien ook niet-metalen voorwerpen en stoffen.

De bodyscans mogen door strenge Europese privacyregels nu alleen worden gebruikt als proef op vluchten binnen Europa en voor het controleren van luchthavenpersoneel.

Reconstructie

Schiphol durft niet te garanderen dat bodyscans het explosieve poeder van Umar Farouk Abdulmuttalab hadden kunnen detecteren. Daarom vindt een reconstructie plaats. Al-Qaeda zegt op een website dat de mislukte aanslag van vrijdag een vergeldingsactie was voor een Amerikaanse aanval op de groepering in Jemen en roept op tot het doden van medewerkers van westerse ambassades in de regio.

Bron: de Telegraaf

Kindslaven gered uit Russische fabriek

MOSKOU - De Russische autoriteiten hebben vijftien kindslaven gered uit een illegale textielfabriek in de plaats Noginsk bij Moskou. De kinderen waren afkomstig uit de voormalige Sovjetrepubliek Kirgizië. Ze moesten twaalf uur per dag werken en kregen twee keer per dag wat brood met mayonaise te eten.

De Russische televisiezender Russia Today berichtte dinsdag, dat Kirgizische medewerkers van de fabriek de kinderen uit arme families meegenomen hadden onder het voorwendsel dat er goed voor ze gezorgd zou worden. In werkelijkheid werden ze mishandeld en in barakken gehouden als ze niet aan het werk waren, aldus het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken. De kinderen in de leeftijd van elf tot zeventien jaar kregen voor hun slavenarbeid omgerekend 115 euro per maand betaald.

In heel Rusland zouden naar schatting van een Russische mensenrechtenorganisatie ongeveer tweeduizend kinderen als slaven in fabrieken werken.

Bron: de Telegraaf

Weer naalden verwijderd uit peuter


SALVADOR (BRAZILIË) - Braziliaanse artsen hebben bij het 2-jarige jongetje, dat door toedoen van zijn stiefvader 42 naalden in zijn lijf had, nog vier naalden operatief verwijderd.

De naalden zaten in de nek van het kind, gevaarlijk dicht bij zijn ruggengraat. Het jochie heeft de drie uur durende operatie, in het Ana Nery-ziekenhuis in Salvador, goed doorstaan. Afgelopen week werden er al 14 naalden verwijderd uit zijn lichaam. Deze zaten in zijn darmen, lever en blaas. De vier gevaarlijkste naalden, in zijn longen en hart, waren al eerder weggehaald.

De 30-jarige stiefvader van de peuter verklaarde eerder dat hij uit wraak op zijn ex-vrouw had gehandeld. Roberto Carlos Magalhaes en zijn vriendin Angelina Ribeiro dos Santos drogeerden de jongen drie keer per week, een maand lang, voor ze hem de naalden lieten inslikken.

De biologische moeder nam de peuter mee naar het ziekenhuis vanwege 'onverklaarbare' pijnen. Op een röntgenfoto ontdekten artsen de naalden in zijn lijf.

Bron: de Telegraaf

Zoon maakt dodelijke val bij bezoek aan graf van moeder


Net zoals elk jaar met Kerstmis bracht Jimmy Halpin ook vorige week een bezoek aan het graf van zijn moeder op het kerkhof van Manchester. Aan die traditie is een tragisch einde gekomen nadat de 54-jarige bouwvakker een dodelijke val maakte op een ijsplek op de begraafplaats.

Zijn zus, met wie hij een rouwkrans zou neerleggen op het graf van hun moeder, belde de hulpdiensten. Bij aankomst in het hospitaal bleek de onfortuinlijke man overleden aan de gevolgen van zijn verwondingen aan hals en hoofd.

Vrouw overleden
Amper enkele weken geleden was de echtgenote van Jimmy Halpin overleden aan maagkanker. Ze werd 55 jaar. Voor hun dochter Margaret (29) wordt het allemaal te veel. "We beleven een nachtmerrie. Ongelooflijk wat we allemaal moeten doorstaan", huilt ze. (eb)
28/12/09 20u49

Bron: HLN

Koppel volgt gps en zit drie dagen vast in de sneeuw


Een koppel senioren uit Nevada heeft drie bange dagen beleefd. Blindelings vertrouwend op de gps in hun auto hebben ze zich vastgereden in de sneeuw in Oregon. Na drie dagen konden ze worden gered dankzij... de gps-functie op hun gsm. Dat meldt Fox News.

John Rhoads (65) en zijn vrouw Starry Bush (67) kwamen met hun Toyota Sequoia terecht op een afgelegen bospad. Daar reden ze zich vast in de sneeuw die er een halve meter dik lag.

Warme kleren en voedsel
Gelukkig hadden ze voedsel, warme kleren en water bij want het duurde drie dagen vooraleer het echtpaar uit z'n benarde situatie werd bevrijd. Dankzij de gps-functie op hun mobiele telefoon konden de hulpdiensten het stel lokaliseren. Ze zijn intussen veilig en wel thuis in Reno. (eb)
29/12/09 11u38

Bron: HLN

Israëli scheidt van elfde vrouw en is op zoek naar twaalfde

Een Israëlische man heeft zich van zijn elfde vrouw laten scheiden en is alvast een zoektocht gestart naar nummer twaalf. Een record, zo schrijft de Jerusalem Post. Al de huwelijken leverden de man slechts een kind op.

Om de twee jaar veranderen
De 50-jarige vrouwenverslinder uit de regio rond Jeruzalem heeft naar eigen zeggen de gewoonte om de twee jaar van vrouw te veranderen. Een rustpauze tussen de huwelijken in is niet aan hem besteed. "Ik gooi een haak uit en de vissen komen zelf naar mij toe", luidt het.

Schulden verdelen
De man verbrak de afgelopen jaren met regelmaat van de klok zijn eigen record. Het vorige recordaantal echtscheidingen van eenzelfde persoon stond op een verdienstelijke zes. Het laatste huwelijk duurde net als de vorige welgeteld twee jaar. De man en zijn (weldra ex-)echtgenote kwamen overeen om de schulden van de man te verdelen. Volgens de vrouw had de onverbeterlijke trouwer beloofd werk te zoeken, maar leefde hij uiteindelijk op haar kosten en die van haar ouders.

Spijt van eerste keer
De Israëli heeft er naar eigen zeggen spijt van dat hij ooit van zijn eerste vrouw scheidde, want het is die eerste scheiding die de nooit aflatende zoektocht naar een volgende "ervaring" in gang heeft gezet. (dpa/eb)

29/12/09 12u30

Bron: HLN

Nederlanders halen massaal zwart geld weg uit België


Nederlandse zwartspaarders haalden dit jaar al bijna 340 miljoen euro terug uit België. De Nederlandse douane zet aan de grens zelfs speurhonden in om zwart geld op te sporen. Dat melden de Coreliokranten.

De Nederlandse belastingdiensten krijgen de laatste dagen heel wat spaarders over de vloer die nog in allerijl hun buitenlandse vermogen komen aangeven. Ze willen nog gauw, voor het einde van het jaar, bij de Nederlandse Belastingdienst in het reine komen. Vanaf volgend jaar wordt het voor de Nederlanders immers duurder om van de zogenaamde inkeerregeling gebruik te maken. Steeds meer landen, waaronder België, wisselen bovendien informatie uit met de Nederlandse fiscus.

340 miljoen
"De meeste inkeerders hadden vooral zwart geld bij banken in België, Luxemburg en Zwitserland", zegt Marcel Homan, woordvoerder bij de Nederlandse Belastingdienst. Dit jaar kwamen al ongeveer 6.000 Nederlanders terug met hun zwart geld. De afgelopen weken is het aantal mensen die hun buitenlands vermogen aangeven bij de Belastingdienst, gestegen tot 160 per dag. "Gemiddeld gaat het om een bedrag van 225.000 euro." Dit jaar vloeide al bijna 340 miljoen euro van Belgische naar Nederlandse bankrekeningen.

Speurhonden
Daarnaast zijn er wellicht ook heel wat Nederlanders die hun Belgische rekening leeghalen en met het geld cash de grens oversteken zonder aangifte. Met cash de grens oversteken is niet zonder risico's. "Onze douane zet momenteel speurhonden in om zwart geld op te sporen van Nederlanders die de grens oversteken", zegt Homan. (belga/adb)

29/12/09 06u41

Bron: HLN

maandag 28 december 2009

Bijna 400 vermissingen in gesloten jeugdzorg


HILVERSUM - In de eerste tien maanden van dit jaar zijn bijna 400 jongeren langer dan 24 uur weggeweest uit een instelling voor gesloten jeugdzorg. Dat blijkt uit cijfers van de Inspectie Jeugdzorg die maandagavond via RTL Nieuws naar buiten kwamen. Het is niet bekend hoeveel van deze jongeren nooit meer zijn teruggekeerd na hun verlof.

Een instelling voor gesloten jeugdzorg moet na 24 uur melden dat er een kind of jongere wordt vermist. Van januari tot november gebeurde dat 393 keer. De inspectie registreert echter niet of iemand weer terugkomt. De instellingen doen dat wel, maar daarvan bestaat geen landelijk beeld. Een woordvoerder van de inspectie kon de cijfers van dit jaar nog niet vergelijken met voorgaande jaren.

De gevolgen voor een weggelopen jongere zijn soms ernstig. Zo vallen veel meisjes volgens RTL Nieuws buiten de poort direct weer in handen van loverboys. In gesloten jeugdzorginstellingen zitten behalve slachtoffers van loverboys ook jongeren met ernstige problemen die uit huis zijn geplaatst.

Minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin constateert dat in het geschetste beeld geen onderscheid wordt gemaakt tussen weglopers en jongeren die, weliswaar langer dan een dag te laat, wel terugkeren van verlof. „Naar alle waarschijnlijkheid gaat het in verreweg de meeste gevallen om zulke telaatkomers. Inspectie en instellingen heb ik opdracht gegeven mij hierover snel te informeren”, stelt Rouvoet. Volgens zijn woordvoerder was 85 procent van de bijna 400 'vermiste' jongeren binnen veertien dagen weer terug in de instelling.

Rouvoet wijst er verder op dat de gesloten vorm van jeugdzorg de veiligheid van de jongeren moet waarborgen. Hij had daarom al besloten dat de instellingen voor gesloten jeugdzorg zich volgend jaar samen met de inspectie „extra gaan inspannen voor verbetering van veiligheid en hulpverlening”.

Bron: de Telegraf

Criminelen bang voor rookvrije nor


ISLE OF MAN - Een sterke daling van de criminaliteit op het Britse Isle of Man wordt toegeschreven aan de rookvrije gevangenis op het eiland

Momenteel zijn 100 van de 140 cellen bezet, in de gevangenis die eind 2008 werd gebouwd. De criminaliteit is ten opzichte van vorig jaar met 14 procent gedaald. En dat komt volgens de politie vooral door het rookverbod in de gevangenis, waar zelfs op de binnneplaats geen peuk mag worden aangestoken. Ook de gevangenisbewaarders mogen niet toegeven aan hun nicotinebehoefte. Dat meldt de Britse Telegraph maandag.

Strafblad

Volgens een politiewoordvoerder is het aantal inbraken gezakt met 35 procent. Ook het aantal mishandelingen daalde flink (25 procent). "Wanneer iemand lastig is, herinneren we hem of haar er even fijntjes aan dat er in de gevangenis niet gerookt mag worden. Je zou die gezichten dan soms moeten zien", aldus een bron bij de lokale politie. "Het lijkt wel of sommigen banger zijn om te moeten stoppen met roken dan voor een strafblad en een tijd achter tralies."

Actie

Er wordt al actie ondernomen tegen de rookvrije gevangenis. Een groep op de sociale netwerksite Facebook die vecht voor de rechten van nicotineverslaafde-gedetineerden heeft inmiddels 218 leden.

Nicotinepleisters

Het is de enige gevangenis in Europa waar sigaretten uit den boze zijn. Rokende gevangenen krijgen bij binnenkomst wél een pakje nicotinepleisters en kunnen in therapie om van hun verslaving af te komen...

Bron: de Telegraaf

Rusland dreigt olieleveranties te stoppen


BRATISLAVA - Een conflict tussen Rusland en Oekraïne over het transport van grondstoffen dreigt de toevoer van Russische olie naar Slowakije, Tsjechië en Hongarije stil te leggen. Volgens de Slowaakse regering heeft Rusland dat maandag in een brief aan de Europese Unie laten weten.

De waarschuwing zou samenhangen met een ruzie tussen Rusland en Oekraïne over het transport van olie. Rusland voorziet Europese landen van grondstoffen als olie en gas via pijpleidingen die door Oekraïne lopen.

Rusland heeft het buurland er de afgelopen jaren meermalen van beschuldigd die grondstoffen illegaal af te tappen. Daarnaast lagen de twee landen vaak in de clinch over de prijs die Oekraïne moet betalen voor de grondstoffen uit Rusland.

Begin dit jaar moesten enkele Europese landen het twee weken zonder Russisch gas stellen, nadat de Russen het transport van gas via Oekraïense pijpleidingen hadden stilgelegd vanwege een ruzie over de gasprijs. (ANP)

28/12/09 14u48

Bron: AD

Dieven gevloerd met fiets

WEHZOU - Twee dieven hadden zojuist een damestasje geroofd en wilden op hun scooter ertussenuit knijpen. Maar een fietser heeft de beroving op een afstandje gezien, stapt rustig van zijn fiets af en werpt die vervolgens naar de dieven op het moment dat zij langs rijden.

Boem! Daar gaan ze onderuit. Op de video is te zien hoe de fietswerper op zijn gemakje naar de twee gevallen dieven wandelt. De boosdoeners worden door omstanders uiteindelijk overmeesterd. Het damestasje werd bij de geschrokken eigenares terugbezorgd. Zomaar een heldendaad in China. (EBO)

video:

Bron: AD

Elfstedenkou op komst


ROTTERDAM - Nederland kan zich na nieuwjaar gaan opmaken voor een extreem koude periode die minimaal 10 dagen gaat duren. De minimumtemperaturen kunnen gaan zakken tot min 15 graden. Overdag zal de temperatuur niet boven de -5 uitkomen.

Volgens de weermodellen van zowel Engelse als Amerikaanse weerinstituten blijft komt er een massief hogedrukgebied van Groenland tot Rusland te liggen. Vanaf zaterdag blijft vrijwel overal droog met veel kans op zon. Wel zal er af en toe een ijzige oostenwind waaien.

Goed nieuws voor de schaatsers, dit keer gaat de vorst waarschijnlijk niet gepaard met overvloedige sneeuwval, waardoor de ijslaag in hoog tempo kan aagroeien. Omdat het binnenwater overal al flink is afgekoeld, kan er mogelijk al na het weekend al geschaatst worden.

Naar verwachting zal het ijs rond 8 januari de vereiste 'elfstedendikte' van 15 centimeter hebben bereikt. (CBR)
28/12/09 12u39

Bron: AD

IJshotel krijgt kleurrijke ijskerk


JUKKASJARVI - Vijf Nederlandse ontwerpers creëren met 50 ton ijs kleur in de kerk van een ijshotel in Zweden. Door temperatuurschommelingen verkleurt het ijs van blauw naar wit naar zwart. Het is een record aan bevroren water voor het gebedshuis, dat iedere winter nieuw wordt gebouwd in Jukkasjärvi.

Het dorp ligt nabij het stadje Kiruna, boven de poolcirkel in Lapland. Afgelopen weekeinde heeft de kerkgemeenschap van het dorp de eerste diensten gehouden in de ijskerk.

Marjolein Vonk, Cindy Berg, Marinus Vroom, Jan Willem van der Schoot en Maarten Meijer ontwierpen en bouwden het religieus onderkomen.

Vier van hen zijn ontwerper van beroep, Marinus Vroom is acteur en oprichter van het theatergezelschap Vis-a-vis uit Almere.

Door temperatuurschommelingen verkleurt het ijs van blauw naar wit naar zwart. Predikant Wikholm van de kerkgemeenschap van Jukkasjärvi verwacht dit seizoen minstens 150 trouw- en doopplechtigheden in de ijskerk, voordat het bouwwerk in het voorjaar smelt

Bron: de Telegraaf

zondag 27 december 2009

Franse grotonderzoekers vrij


PAU - Een Griekse en twee Franse speleologen zijn er zaterdag in geslaagd zich te bevrijden uit een Zuid-Franse grot waarin zij drie dagen hadden vastgezeten. Eerder zaterdag waren nog gespecialiseerde duikers ingezet om het trio te bereiken.

De onderzoekers waren bezig op zevenhonderd meter diepte onder de Pyreneeën een kloof in kaart te brengen toen woensdag door een plotselinge stijging van het waterpeil de enige uitgang werd geblokkeerd. Doordat het water zaterdag weer zakte, konden ze terug naar hun basiskamp.

Ongeveer twintig reddingswerkers waren ingezet. Een leider van de reddingspoging had zaterdagavond nog de verwachting geuit dat het drietal op zijn vroegst zondagavond kon worden bevrijd.

Bron: de Telegraaf

Britten woedend om nieuwe plannen Endemol

LONDEN - Producenten van het Nederlandse productiehuis Endemol hebben zich de woede van veel Britten op de hals gehaald. De producenten zouden met Britse militairen, die in de oorlog in Irak of Afghanistan een been of arm verloren hebben, meer kijkers willen trekken voor de Britse versie van Big Brother.

De producenten zouden onder meer via de sociale netwerksite Facebook contact hebben gezocht met voormalige militairen, bij wie een ledemaat geamputeerd is. Britse media meldden ook, dat de producenten liefdadigheidsorganisaties hebben gevraagd, of ze soldaten kennen die dakloos zijn of in de oorlog in Afghanistan letsel hebben opgelopen. Britse oorlogsveteranen spreken dit weekeinde over een ''nieuw dieptepunt in reality-tv''.

Endemol en het Britse Channel 4 gaven zaterdag in een gezamenlijke verklaring aan, dat ze een veelsoortig publiek een platform willen bieden. Daarom zouden ook geïsoleerde lagen van de bevolking benaderd zijn. (ANP)

Bron: AD

Verwoestende tandarts moet betalen


SYDNEY - Een tandarts die alle 28 tanden en kiezen van een man veel te grondig onder handen nam, moet ruim 215.000 euro schadevergoeding betalen aan zijn cliënt, Todd Dean. Dit berichtte maandag de Sydney Morning Herald. De behandeling van Dean had volgens in de rechtzaak geraadgpleegde deskundigen kunnen volstaan met het herstel van drie tanden met behulp van een wortelkanaalbehandeling.


Een Australische tandarts is wel héél rigoureus te werk gegaan bij een van zijn cliënten. ANPDe tandarts bleef Dean jarenlang behandelen en rekeningen sturen. ''Het is naar mijn mening het slechtst mogelijke behandelingsscenario voor meneer Dean geweest. Bij Dean is elke zenuw en elke ader in zijn gebit geamputeerd'', aldus een tandheelkundige die getuigde voor de rechtbank in de Australische deelstaat New South Wales. Voor de meest elementaire verwoestingen in Deans gebit rekende de tandarts meer dan 45.000 euro, maar dat was slechts een van de rekeningen.

Dean werkte eind 2001 als bomensnoeier. Tijdens zijn werk raakte een stuk hout zijn kin en kaak waarbij tanden werden beschadigd. De tandarts die hij raadpleegde, verrichtte onder meer wortelkanaalbehandelingen bij alles wat Dean aan tanden in zijn mond had. Gedurende 2002 en 2003 bracht de tandarts telkens weer duizenden euro's in rekening, bijvoorbeeld 6200 euro enkel voor een bezoek. De zaak kwam aan het rollen, toen de werkgever en de verzekeraar van Dean de dure tandarts aanklaagden. (ANP)

14/12/09 13u21

Bron: AD