Translate

zaterdag 26 december 2009

Snelste trein ter wereld raast door China

WUHAN - Zaterdag vertrok vanuit de Chinese stad Wuhan de snelste trein ter wereld. Hij kan gemiddeld 350 kilometer per uur, en zelfs 394 kilometer per uur als hij een beetje op dreef is.

Even ter vergelijking: een Nederlandse trein gaat 160 kilometer per uur. (ANP)


video:

Bron: AD

Warmterecord met kerst in Bulgarije

SOFIA/ ATHENE - Een groot deel van de wereld gaat gebukt onder extreem bar winterweer. In het noordwesten van Bulgarije was het met 21,1 graden nog nooit zo warm tijdens kerst. Ook in Griekenland lijkt het met 20 graden wel lente in plaats van winter, meldden lokale media zaterdag.

Veel mensen liepen op tweede kerstdag in een t-shirt door Athene. Vakantiegangers lieten de Bulgaarse skipistes links liggen en velen maakten een wandeling in de zon. Voor zondag zijn lagere temperaturen en regen voorspeld in het gebied.

Bron: HLN

Drie Franse speleologen al 3 dagen vast in grot in Pyreneeën


In de Franse Pyreneeën zitten drie amateur-speleologen al drie dagen geblokkeerd in een grot op 700 meter onder de grond. Ze werden verrast door opstijgend grondwater. De hulpdiensten hebben vandaag duikers en springstofspecialisten ingeschakeld om de drie te bevrijden.

De drie, die samen met nog vier andere speleologen een ondergrondse site in kaart wilden brengen, zitten sinds woensdag geblokkeerd doordat een onderaardse gang overstroomde. De vier die konden ontsnappen bevonden zich op het moment van de stijging van het grondwater in een bivak op zo'n 420 meter onder de grond. Ze hebben gisteren de oppervlakte bereikt.

De redders van Secours Spéléo Français slaagden er nog niet in om de drie achtergebleven speleologen te bereiken door het niveau van het grondwater. Vandaag hebben de redders samen met enkele duikers de afdaling in de grotten aangevat. Om de afdaling, die zo'n 10 uur zal duren, te vergemakkelijken zullen explosieven ingezet worden om de moeilijke en smalle passages breder te maken.

Volgens de vier speleologen die konden ontsnappen, zijn hun collega's veilig en droog, maar riskeren ze om zonder voedsel te vallen. (afp/dea)
26/12/09 13u58

Bron: HLN

vrijdag 25 december 2009

Australiër geeft tweede kerst op rij alles weg

SYDNEY - De kerstman is misschien een Australiër, want voor het tweede jaar op rij heeft Dennis Stevenson al zijn bezittingen weggegeven. Vorig jaar mocht iedereen een geschenkje uit zijn huis komen halen. Dit jaar heeft hij zelfs een winkeltje geopend en nodigt hij andere gulle schenkers uit om ook cadeautjes te brengen.

"Het is geweldig om dit met Kerstmis te kunnen doen", zegt Stevenson. Zijn kerstwinkel ging op 22 december open en intussen is al 90 procent van de cadeautjes uitgedeeld. Vooral op kerstavond stonden de mensen aan te schuiven voor hun last-minute geschenkjes.

video:

Bron: AD

Berlusconi: Italië maffiavrij in 2013


MILAAN - De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft gezworen de georganiseerde misdaad in zijn land te verslaan in 2013. ''De maffia is een ziekelijk fenomeen dat we voor eens en altijd willen overwinnen aan het einde van mijn termijn'', zei de mediamagnaat op de nationale radio in Italië.

Berlusconi deed zijn uitlatingen vanuit zijn woning in Milaan, waar hij herstelt van de aanval van 13 december. ''Geen enkele regering treedt zo vastberaden en efficiënt op tegen criminele organisaties'', stelde de premier. Volgens Berlusconi arresteert de politie gemiddeld acht maffiosi per dag voor afpersing, wapen- en drugshandel.

Ex-maffioso Gaspare Spatuzza beweerde begin december dat Berlusconi begin jaren negentig connecties had met de Siciliaanse maffia, de Cosa Nostra. De spijtoptant getuigt tegen senator Marcello Dell'Utri, een bondgenoot van Berlusconi. Die werd veroordeeld voor banden met de georganiseerde misdaad, maar de zaak wordt in hoger beroep behandeld. Berlusconi ontkent de beschuldigingen. Volgens zijn woordvoerder probeert de maffia hem in diskrediet te brengen. (ANP)

25/12/09 07u36

Bron: AD

Single vrouwen willen man als kerstcadeau


ROTTERDAM - Een ruime meerderheid van de Nederlandse vrijgezelle vrouwen wil liefst een leuke man als kerstcadeau. Dat blijkt uit onderzoek van De Telegraaf in samenwerking met Relatieplanet.

Naast een leuke date krijgen ze graag juwelen of lingerie. Ook zijn belevenisbonnen populair, dat kan gaan van een saunabeurt tot ballonvaart.

Het ideale cadeau voor een nieuwe partner is voor 37 procent een persoonlijk pakje waar veel moeite in kroop, 36 procent koopt niets voor een kersverse date. Wat opvalt is dat 1 op 8 liever het geld van de cadeautjes uitgeeft in de kroeg.

25/12/09 11u09

Bron: HLN

'Reuzenbaby' geboren in China


LAIYANG - In China is op kerstavond een uitzonderlijk zware baby geboren. Het kleine jongetje weegt wel 7 kilo. Dat is twee keer zo zwaar als een gemiddelde baby. Op advies van de dokter moet het kind nu al op dieet. ANP Video © Reuters


25/12/09 16u50

Bron: HLN

video:

donderdag 24 december 2009

"Vooral vrouwen ontvoeren hun kinderen"

"In tegenstelling tot wat iedereen denkt, zijn het niet de vaders, maar wel de moeders die de meeste parentale ontvoeringen plegen", zegt Child Focus. In 65 procent van de dossiers neemt de moeder het kind mee.

In 2008 opende Child Focus 333 dossiers over kinderen die door hun ouders ontvoerd werden, een cijfer dat jaar na jaar stabiel blijft. "Het is meestal de ouder bij wie het kind al de langste tijd woont, die besluit om het kind te ontvoeren", zegt Child Focus. De organisatie bereidt een studie voor over het fenomeen.

Terugkeren naar thuisland
"Het is mogelijk dat die ouder een buitenlandse afkomst heeft en naar het thuisland wil terugkeren", zegt Child Focus. Maar het gaat niet alleen om buitenlanders. "Soms wil een ouder naar een nieuwe partner in het buitenland trekken, soms wil iemand zijn schulden ontvluchten. En soms wil iemand het kind net van de andere ouder weghouden."

In de meeste gevallen trekt de ouder met zijn kind naar een van de buurlanden in Europa. Op parentale ontvoering staan strenge straffen. De Belgische rechters hebben ouders al effectieve celstraffen gegeven. (belga/adv)
24/12/09 08u55

Bron :
http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/1046038/2009/12/24/Vooral-vrouwen-ontvoeren-hun-kinderen.dhtml

Pakistan erkent eunuchs als derde geslacht


De voorzitter van het Pakistaanse hooggerechtshof heeft de regering opgedragen de eunuchs als een apart geslacht te erkennen. "Rechter Iftikhar Muhammad Chaudhry heeft de regering opgedragen een derde geslacht toe te voegen aan de identiteitskaarten", zegt advocaat Mohammad Aslam Khaki, die een petitie in die zin had ingediend bij het hooggerechtshof.

De rechter eist van de regering ook dat ze een mechanisme op poten zet om de eunuchs, in Zuid-Azië ook wel 'hijras' genoemd, te beschermen tegen onder meer pesterij van de politie.

In India hebben de eunuchs - zowel van geboorte als zij die een medische ingreep hebben ondergaan - na een lange strijd in de rechtbank het recht verkregen om op de kieslijsten als apart geslacht geklasseerd te worden, verschillend van mannen en vrouwen. (belga/sam)
24/12/09 14u31

Bron: HLN

Man in rolstoel gijzelt postkantoor, wil alleen pizza

Een gewapende man in een rolstoel die enkele mensen gegijzeld hield in een postkantoor in de Verenigde Staten, heeft zichzelf na ongeveer acht uur overgegeven. De dader kwam in zijn rolstoel naar buiten gereden en gaf zich over aan een robot. Er waren toen nog drie gegijzelden in het gebouwtje in het plaatsje Wytheville (Virginia) verlaten. De gijzeling eindigde zonder bloedvergieten.

Gator
Het motief van de dader, Warren Taylor, bijgenaamd "Gator" uit Sullivan County in Tennessee, is onduidelijk. Hij had alleen een pizza geëist tijdens onderhandelingen met de FBI.

De gijzeling begon om 2.30 uur 's namiddags. Uit het postkantoortje in het picturesque dorpje (8.500 inwoners) in het hart van de Blue Ridge Mountains weerklonken schoten. Volgens getuigen had de gijzelnemer explosieven op zijn borst en aan zijn rolstoel bevestigd. Van die explosieven werd wel geen spoor meer gevonden na de overgave van "Gator".

Iedereen mocht bellen
Ondertussen wordt steeds duidelijker dat het om een nogal bizarre affaire gaat. Zo liet de gijzelnemer alle gegijzelden iemand bellen om te zeggen dat alles in orde was. Taylor vertelde aan de gijzelaars dat hij een militair verleden heeft, maar daar kon de FBI voorlopig niks van terugvinden.

Omstreeks 11 uur 's avonds kreeg "Gator" er blijkbaar genoeg van. Hij reed in zijn rolstoel naar buiten en liet zich gewillig besnuffelen door een robot die explosieven opspoort en ontmantelt. Daarna sukkelde hij uit zijn rolstoel en ging op zijn buik liggen. (mvl)


Bron: voor foto's
http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1046040/2009/12/24/Man-in-rolstoel-gijzelt-postkantoor-wil-alleen-pizza.dhtml

Eenzame vrouw zoekt troost in stelen van engelbeeldjes


De Franse politie heeft een 50-jarige vrouw uit de regio Mulhouse, in het zuiden van de Elzas, opgepakt. De eenzame ziel zocht troost in het stelen van talloze engelbeeldjes afkomstig van kerkhoven.

In de woning van de vrouw vonden de politieagenten maar liefst 100 beeldjes, bloemstukken, kaarsen en marmeren gedenkplaten afkomstig van verschillende begraafplaatsen.

Volgens verklaringen van de vrouw, die al enkele jaren gescheiden leefde, hielden de beeldjes haar "gezelschap". Bezoekers van een kerkhof hadden haar op heterdaad betrapt tijdens het stelen. De vrouw zal een psychiatrisch onderzoek ondergaan. (dpa/dea)
23/12/09 16u38

Bron: HLN

Vader van ballonjongetje moet drie maanden in cel


De vader van het 'ballonjongetje' moet drie maanden in de cel. Dat heeft een rechtbank in de VS-deelstaat Colorado beslist. De ouders van de zesjarige Falcon Heene hadden in oktober dit jaar de Amerikaanse (en andere) media in rep en roer gebracht door valselijk te beweren dat hun zoontje in een op drift geraakte heliumballon zat. Eerder had de rechtbank al beslist dat de ouders van Falcon moeten opdraaien voor de kosten van de reddingsoperatie, 42.000 dollar of 29.500 euro.

De rechter legde vader Richard Heene tevens een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar op. Voorts mogen de ouders geen geldelijk profijt uit het voorval - niets meer dan een mediastunt - trekken. Terwijl de zogenaamde reddingsoperatie aan de gang was en miljoenen Amerikanen op tv de "spannende gebeurtenis" volgden, zat de 6-jarige Falcon uit Fort Collins gewoon thuis in de garage. (dpa/dea)
23/12/09 19u12

Bron: HLN

16 van 31 naalden verwijderd uit mishandelde peuter


In Brazilië hebben artsen 16 van de 31 naalden verwijderd uit het lichaam van het tweejarig jongetje dat werd mishandeld door zijn stiefvader. De naalden zaten in zijn lever, blaas, darmen, hart en longen. Twee naalden bij de ruggengraat moeten nog worden verwijderd. De overige elf worden niet weggehaald omdat ze geen gevaar vormen voor de gezondheid van het kind, zegt de woordvoerder van het ziekenhuis in de kuststad Salvador de Bahia.

De 30-jarige Roberto Carlos Magalhaes stak de naalden in zijn stiefzoon op advies van zijn vriendin. De metselaar wilde wraak nemen op zijn vrouw met wie hij ruzie had gekregen. Volgens de politie is het kind slachtoffer van zwarte magie.

Magalhaes heeft zijn daad bekend. Hij stak de naalden twee tot drie maal per week in het lichaam van de peuter gedurende een maand. Het kindje had hij eerst in slaap gebracht met rode wijn. (anp/sam)

24/12/09 15u48

Bron: HLN

woensdag 23 december 2009

Steeds meer koppels 'huren baarmoeder' in India


NEW DEHLI - Wanhopige Europese en Amerikaanse koppels met een onvervulde kinderwens brengen steeds vaker een bezoekje aan India, waar door de losse wetgeving het draagmoederschap een succesvolle industrie is geworden.

Je kan in India voor een paar duizend euro een baarmoeder huren en ook een ivf-behandeling is er veel goedkoper. "Mijn criteria voor draagmoeders zijn erg strikt", aldus arts Anup Gupta in New Delhi. "De vrouw moet gezond zijn en zelf al een gezin hebben met minstens één of twee kinderen. Ze mag dit niet alleen uit financiële redenen doen. Ze moet anderen willen helpen. Ik krijg maandelijks 15 westerse patiënten over de vloer die op zoek zijn naar een draagmoeder. Meestal gebruik ik eicellen en sperma van het koppel en breng ik het embryo in bij de draagmoeder. Het koppel betaalt dan al haar medische kosten en een bedrag in verschillende periodes verspreid over de zwangerschap. "

Tegen de tijd dat het kind geboren is, krijgt de draagmoeder ongeveer 5.000 euro voor de verhuur van haar baarmoeder. Het Britse koppel Bobby en Nikki Baines spendeerden bijna 80.000 euro aan hun kinderwens, zonder succes. Ze plaatsten een advertentie in een Indiaasche krant en vonden een vrouw die bereid was hun kind te dragen en zagen zo hun wens in vervulling komen. Volgens Gupta krijgt deze zogenaamde baby-industrie ten onrechte een slechte reputatie, volgens hem worden alle betrokken partijen er beter van. "De draagmoeder kan dan het onderwijs van haar kinderen betalen of een nieuwe auto kopen."

23/12/09 16u24

Bron: AD

Armoede bekort het leven


DEN HAAG - Mensen met een inkomen onder de armoedegrens leven gemiddeld vijf jaar korter dan mensen die meer geld te besteden hebben. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over 2007, die woensdag zijn bekendgemaakt. Het verschil is bij mannen en vrouwen ongeveer gelijk.

Als gekeken wordt naar de gezonde jaren die mensen gemiddeld hebben, is het verschil tussen arm en rijk veertien jaar.

De oorzaak van het verband is niet eenduidig. Iemand kan door ziekte in armoede geraken. Aan de andere kant kan iemand die arm is, een mindere gezondheid krijgen, doordat hij bijvoorbeeld noodgedwongen voeding van mindere kwaliteit heeft. De armoedegrens lag in 2007 voor een alleenstaande tot 65 jaar op 900 euro netto per maand.

Bron: de Telegraaf

Huilend kind uit bus gezet


ALMERE - Een chauffeur van een bus van Connexxion heeft dinsdagmiddag in Almere een meisje van drie jaar oud met haar moeder de bus uitgezet omdat het kind hard krijste.

Connexxion heeft de chauffeur geschorst hangende een onderzoek. „We vinden het onacceptabel als dit zonder verdere aanleiding is gebeurd”, aldus een woordvoerster. De busbestuurder moet zijn kant van het verhaal nog doen.

Een bezorgde reiziger had het busbedrijf gewaarschuwd. De vrouw en het kind moesten de bus verlaten op de laatste halte voor station Almere Buiten. Volgens de getuige zei de chauffeur dat de vrouw haar kind beter moest opvoeden.

Onbekend is wie beide passagiers zijn. De vrouw heeft zich voor zover de woordvoerster weet nog niet gemeld met een klacht

Bron: de Telegraaf

Rechter: Nijntje mag coke snuiven


UTRECHT - Kinderheld Nijntje mag gewoon coke snuiven. Althans, dat oordeelde de Utrechtse rechtbank in de zaak die tekenaar Dick Bruna had aangespannen tegen de satirische website Punt.nl.

Op de gewraakte website zijn Nijntjes te vinden die met verwijdde pupillen tijdens wilde feesten uit hun dak gaan met behulp van geestverruimende middelen. Ze slikken pillen, roken weed en snuiven lijntjes cocaïne. Ook schelden ze hun moeders uit voor bijvoorbeeld ’mellow-teef’.

Volgens de rechter zijn dit soort spotprenten als parodie toegestaan, meldt RTV Utrecht. De rechter oordeelde dat 5 van de 7 voorgelegde Nijntje-spotprenten als parodie zijn toegestaan. Alleen twee exacte kopieën van bestaande Nijntje-tekeningen zijn verboden. Nijntje Pluis mag van de rechter 'zo stoned als een garnaal zijn' en ze mag ook gaan 'hakkuh'.

Het is niet de eerste keer dat Bruna optreedt tegen misbruik van zijn Nijntje. Vier jaar geleden trad hij met succes op tegen een Belgisch tijdschrift dat het konijn met bloedneus en een lijntje cocaïne op de voorpagina had afgedrukt. Het tijdschrift werd vervolgens op last van de rechter uit de handel genomen.

Bron: de Telegraaf

Arts Michael Jackson start tv-carrière


AMSTERDAM - Dr. Conrad Murray, de arts die Michael Jackson behandelde, zal in een Britse documentaire verschijnen.

Murray is de arts die Michael Jackson de dodelijke hoeveelheid Propofol toediende. Hij wordt echter niet meer als moordverdachte gezien. Dit meldt entertainmentsite TMZ .

Het gaat om een documentaire waarin Murray tijdens zijn eerste werkdag in zijn kliniek in Houston wordt gevolgd. De docu zal wel pas op de televisie te zien zijn als de hele zaak rond Michael Jackson achter de rug is.

Bron: de Telegraaf

dinsdag 22 december 2009

Hersenen voelen pijn van anderen


Sommige mensen reageren lichamelijk op de verwondingen van anderen. Dat blijkt uit recent onderzoek.

Pijn in hersenen
Britse onderzoekers bestudeerden de hersenen van 108 mensen die anderen pijn zagen lijden, bijvoorbeeld bij sportblessures of patiënten die ene prikje krijgen. De wetenschappers registreerden bij een derde bij minstens een foto naast een emotionele reactie ook een verhoogde activiteit in de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor pijn.

Geen horror
Professor Stuart Derbyshire: "Dit onderzoek bevestigt dat sommige mensen echt lichamelijk reageren terwijl ze mensen die pijn lijden observeren. Deze mensen vermeden ook bewust horrorfilms of gruwelijke beelden om te vermijden pijn te lijden. (ep)
22/12/09 17u45

Bron: HNL

Mannen beter bestand tegen pijn dan vrouwen

ROTTERDAM - Het fabeltje dat vrouwen ('wij baren kinderen') beter tegen pijn kunnen dan mannen, lijkt voor eens en voor altijd uit de wereld. Althans, dat beweert psycholoog Serge Cicotti.

Mannen blijken minder zenuwuiteinden te hebben, waardoor ze biologisch gezien pijn beter zouden verdragen. Ze hebben er namelijk 17 per vierkante centimeter, dit in vergelijking met 34 bij vrouwen.

Ook maken mannen volgens het onderzoek bij pijn meer van de natuurlijke pijnstiller endorfine aan. De verklaring van dit gebeuren moeten we volgens Cicotti in de evolutie zoeken.

Bij de ontwikkeling van de mens zou de man meer lichamelijke inspanning hebben geleverd om zijn nakomelingen te onderhouden. ,,Dé reden om minder pijn te voelen,'' aldus de psycholoog.22/12/09 12u45

Bron: AD

'Pokkie Foetsie' irritantste reclame


HILVERSUM - 'Pokkie Foetsie', een reclame van telecombedrijf KPN, is verkozen tot de meest irritante reclame van het jaar.


Frans Bauer werd verkozen tot de meest irritante bekende Nederlander in een tv-reclame. ANPIn het tv-spotje van reclamebureau FHV/BBDO is een dame te zien die haar telefoon kwijt is en op opgewonden toon opsomt wie ze nu allemaal niet meer kan bellen.

Frans Bauer werd verkozen tot de meest irritante bekende Nederlander in een tv-reclame.
De twee kregen daarvoor maandagavond de Loden Leeuw in het consumentenprogramma Tros Radar. Consumenten konden de afgelopen weken stemmen via internet op voor de prijs genomineerde spotjes. In totaal zijn er ruim 66.000 stemmen uitgebracht voor de Loden Leeuw. De stemmers vonden de KPN-commercial vooral irritant omdat 'ie schreeuwerig is.

Met 34 procent van de stemmen won de KPN Hi-commercial, ruim voor een deodorantreclame van AXE (23,8 procent) en een spotje voor Vodafone (20,8 procent). In de Axe-reclame draait een jongen zijn ogen op bijzondere wijze door zijn oogkassen om te zien of hij zweet. In de Vodafonereclame zijn mensen verkleed als dieren.

BN'er Kim-Lian van der Meij kreeg 25,1 procent van de stemmen met haar reclame voor Kruidvat waarin ze een kinderachtige rol speelt. Zij behaalde daarmee de tweede plaats op de ranglijst. Derde werd Rob Geus met een commercial voor kalfsvlees.

Pokkie Foetsie werd vorige week overigens vijfde in de verkiezing van de Ster Gouden Loekie. Dat is een verkiezing voor béste tv-commercial.
(ANP)

video

21/12/09 23u24

Bron: AD

Vuurwerkcampagne Shithappens internethit

DEN HAAG - Al meer dan een half miljoen mensen heeft de afgelopen twee weken de filmpjes van de vuurwerkcampagne Shithappens bekeken. Dat heeft de Stichting Consument en Veiligheid maandag gemeld.

In een filmpje is te zien hoe iemand eruit kan zien na een operatie als hij of zij oogletsel oploopt. Deze manier van communiceren spreekt tieners volgens de stichting goed aan. De meeste ongelukken met vuurwerk worden veroorzaakt door tieners. De jaarlijkse campagne van de stichting richt zich dit jaar op het feit dat meer dan de helft van de jaarlijkse vuurwerkslachtoffers gewond raakt door andermans vuurwerk.

De afgelopen jaarwisseling belandden ongeveer achthonderd vuurwerkslachtoffers op de spoedeisende hulp. In veel gevallen ging het om oogletsel.

Bron: de Telegraaf

Man gooit vrouw dood met afstandsbediening


LONDEN - Een 46-jarige Brit is veroordeeld tot drie jaar cel omdat hij zijn vrouw heeft gedood met de afstandsbediening van hun televisie

Paul Harvey gooide het ding naar zijn echtgenote Gloria Laguna en raakte een zwakke halsslagader. De vrouw overleed aan een hersenbloeding, meldt de BBC.

Het stel, uit Londen, had ruzie over de allimentatie die Harvey betaalt aan zijn dochter uit een vorig huwelijk. "Mijn cliënt verloor zijn zelfbeheersing. Bij toeval raakte hij een zwakke plek." Laguna leed aan een zeldzame aandoening waar zij en haar echtgenoot niets van af wisten.

Harvey heeft diepe spijt betuigd. "Hij hield zielsveel van zijn vrouw", zei zijn advocaat. De rechter veroordeelde Harvey tot drie jaar cel voor doodslag. "U moet de gevolgen dragen van uw onverantwoordelijke daad en iets doen aan uw opvliegende karakter."

Bron: de Telegraaf

Puntenrijbewijs voor iedereen


DEN HAAG - Alle Nederlandse weggebruikers moeten snel aan het puntenrijbewijs. Daarvoor pleit voormalig landelijk verkeersofficier Koos Spee. Hij is in overleg met politie, CBR en het College van procureurs-generaal om te komen tot een puntenrijbewijs voor alle automobilisten en motorrijders. Nu bestaat een dergelijk systeem alleen nog voor beginnende bestuurders.

Spee zegt in het jongste nummer van vakblad Blauw, uitgave van de Politieacademie, dat het woud van maatregelen rondom het rijbewijs hem een doorn in het oog is. "Je kunt je rijbewijs kwijtraken bij de rechter, het OM kan een beschikking afgeven en ook het CBR kan rijbewijzen innemen. Er zijn gedragscursussen en tal van strafmaatregelen. Het loopt allemaal door elkaar."

Afschaffen

De 63-jarige officier nam begin dit jaar afscheid van het Bureau Verkeershandhaving, maar wordt door het ministerie nog steeds 'boegbeeld' van de verkeersveiligheid genoemd. Koos Spee wil de ontzegging van de rijbevoegdheid door de rechter afschaffen en daar "een bestuurlijk traject van maken, zodat alleen het CBR rijbewijzen kan afnemen".

Hij pleit voor een puntenrijbewijs waarbij iedereen die meer dan tien strafpunten heeft verzameld, automatisch de rijbevoegdheid verliest. "Maar je kunt punten terugverdienen door bijvoorbeeld een cursus te volgen of een alcoholslot in je auto te laten monteren. Ik ga dit plan op tafel leggen bij politie, CBR en het College van PG's", aldus Spee.

In veel omringende landen is er al vergelijkbare wetgeving. In Nederland bestaat het sinds maart 2002 alleen voor nieuwe deelnemers aan het verkeer. Wanneer beginnende bestuurders de eerste vijf jaar verkeersdelicten plegen, verliezen zij telkens een punt. Als de teller op drie staat, wordt het rijbewijs ingevorderd. Gevaarlijk gedrag, dood door schuld of toebrengen van lichamelijk letsel, bumperkleven en zware snelheidsoverschrijdingen kosten punten. In het nieuwe systeem voor alle weggebruikers en met meer punten, zal de lijst delicten ook langer worden

Bron: de Telegraaf

Ongenode logé

TUBBERGEN - Een gezin uit het Twentse Tubbergen heeft vermoedelijk wekenlang een ongenode gast over de vloer gehad.

Nadat ze ontdekten dat er iemand in hun huis was geweest, gingen ze op onderzoek uit en ontdekten op zolder in een van de schuren een geïmproviseerde slaapplaats. Ook werd er een verwarmingslamp aangetroffen die eerder al was verdwenen. De indringer bleek zich bovendien tegoed te hebben gedaan aan etenswaren uit de koelkast.

Gezien de eerdere incidenten vermoedt de eigenaar dat er al wekenlang iemand illegaal bij hen op zolder heeft gebivakkeerd

Bron: de Telegraaf

maandag 21 december 2009

Vrouw van 100 maakt eerste parachutesprong


BRASILIA - De Braziliaanse Aida dos Santos heeft zaterdag haar eerste parachutesprong gemaakt, een maand na haar honderdste verjaardag. Dit meldden media in het Zuid-Amerikaanse land.

Zij sprong met haar parachute-instructeur op 3000 meter hoogte uit een vliegtuig. Bij de landing op het vliegveld van de stad Macapá werd zij opgewacht door haar kleinzoon Josivaldo, die haar op het idee van de parachutesprong had gebracht.

De 100-jarige vond de parachutesprong niet alleen 'onvergetelijk' en 'uniek' - zij voelt zich er ook jonger door: ''Het is alsof ik pas vijftig ben.'' (ANP)

Bron: AD

Moeten we onze baby’s nu al leren lezen?


AMSTERDAM - Dr. Titzer, een Amerikaanse onderzoeker, beweert dat de hersenen van kinderen zich positief ontwikkelen als ze op zeer jonge leeftijd leren lezen. Wereldwijd zijn er duizenden kinderen van ongeveer 9 maanden oud die leren lezen. Deze kinderen zijn overigens niet intelligenter dan andere kinderen, maar ze worden naast spraak ook blootgesteld aan geschreven teksten.

In de eerste levensjaren leert een kind het makkelijkst. Dit natuurlijke “leervenster” sluit rond het 4de levensjaar. Circa 90 procent van onze hersenen zijn ontwikkeld in het 5e levensjaar. Onze kinderen leren pas lezen vanaf hun 5e levensjaar. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de leesvaardigheid op latere leeftijd.

Problemen

Onderzoek uit 2007 geeft aan dat de leesvaardigheid van kinderen in Nederland achteruit is gegaan ten opzichte van 2001. Dr. Titzer beweert dat veel van de problemen met lezen kunnen worden voorkomen als kinderen leren lezen op zeer jonge leeftijd. “Wij moeten baby’s blootstellen aan geschreven teksten net zoals wij ze blootstellen aan gesproken tekst,” aldus Dr. Titzer.

Leesprogramma

Titzer ontwikkelde voor zijn eigen kinderen het YourBabyCanRead programma. Toen zijn dochter Aleka een jaar oud was kon ze al meer dan 100 woorden lezen. Toen ze vier jaar oud was kon ze al een volledig boek lezen.

Ouders vinden het leuk hun kinderen voor te lezen. Maar kinderen leren hier zelf niet door te lezen. Met het YourBabyCanRead programma kunnen ouders heel makkelijk het typische ’voorlezen’ veranderen in een leuke, leren lezen ervaring. Op internet zijn honderden filmpjes aanwezig van baby’s die lezen. Een overzicht van deze filmpjes is te vinden op www.yourbabycanread.nl. Bron: de Telegraaf

Prins Charles 'zonnekoning'


Londen - Charles, Prince of Wales, laat de daken van zijn onderkomen in Londen bedekken met zonnepanelen.

Op die manier wil hij Clarence House voorzien van groene electriciteit.

Experts gaan bekijken hoe ze de panelen kunnen bevestigen zonder dat de historische uitstraling van het 180 jaar oude pand verloren gaat. Het bevestigen kost voor een gemiddeld huis ongeveer 15.000 euro. Voor Clarence House zou dat bedrag tien keer hoger liggen. De besparing op energie is zo'n acht procent per jaar. In 2021 zou de prins de investering hebben terugverdiend.

Charles wil graag 'groen' overkomen. Twee jaar geleden liet hij weten zijn huishouden CO2-neutraal te voeren met initiatieven als klimaatcompensatie en energie-efficiënte ketels. Ook bouwde hij zijn Jaguar en Landrover om, zodat hij op biodiesel rijdt van gebruikt frituurvet. Zijn klassieke Aston Martin loopt op een bio-ethanol brandstof gemaakt van overtollige Britse wijn.

Toch neemt Charles het niet altijd zo nauw met het milieu. Twee jaar geleden kreeg hij kritiek omdat hij naar New York vloog om een milieuprijs in ontvangst te nemen. Vorige week ging hij naar de top in Kopenhagen met zijn privé-vliegtuig.

Bron: de Telegraaf

De NS vervoert 'haringen in een ton'


ROTTERDAM - Het is maandag vechten voor een plekje in de trein, als die tenminste rijdt.

Het winterweer speelt het openbaar vervoer parten. Er rijden maar mondjesmaat treinen. Mensen moeten van de ene in de andere stoptrein overstappen.

Veel reizigers hebben zich erbij neergelegd dat ze er langer over doen, maar dat er dan een in hun ogen relatief kort voertuig van Rotterdam richting Leiden gaat, krijgt minder waardering. De drommen mensen proberen zich met man en macht in de Sprinter te wurmen. „Ik voel me net een haring in een ton”, zei een vrouw die het geluk heeft dat ze nog mee kan.

Een Italiaanse toerist probeert nog met een enorme trolley de overvolle trein in te komen, waar de mensen inmiddels op de traptreden hangen in de hoop dat ze nog mee kunnen. „Dat gaat niet meer lukken”, wijst iemand hem erop. De man vloekt, schopt nog een keer tegen de trein en druipt af.

Verbouwereerd kijken tientallen anderen de vertrekkende Sprinter naar Leiden na. Zij mochten niet meer mee van de NS. „Zouden ze ons in Oostenrijk uitlachen”, vraagt een jongen zich af. Zijn vriend: „Het is toch ongelooflijk. Een paar sneeuwvlokjes en heel Nederland ligt op zijn gat.

Bron: de Telegraaf

Suiker tegen gladheid


ZWIJNDRECHT - Zwijndrecht, Den Helder en Culemborg strooien geen zout meer op de weg om de gladheid te bestrijden. Een combinatie van zout en een suikerachtige substantie werkt beter, menen deze gemeenten.

De mix met melassestroop is veel effectiever dan gewoon zout, legt Bert Bovens van de afdeling gemeentewerken in Zwijndrecht uit. Op het moment dat het nieuwe strooizout met sneeuw of ijzel in aanraking komt, smelt die meteen. Door de aanwezigheid van stroop is de werkzaamheid van het strooigoed langer dan het traditonele zout. Het plakt beter op het wegdek.

Het idee is afkomstig uit Canada, waar sneeuw, ijzel en zeer lage temperaturen veel vaker voorkomen dan in Nederland. Zwijndrecht is deze maand met het nieuwe strooizout begonnen. „De mix is roestwerend en waait minder uit, zodat de berm niet van overbodig zout wordt voorzien”, zegt Bovens. Ervaring leert dat er minder strooizout kan worden gebruikt, waardoor het ook nog goedkoper is. Het nieuwe strooizout ziet er uit als bruine basterdsuiker en ruikt zelfs een beetje zoet.


Bron: de Telegraaf