Translate

zaterdag 12 december 2009

'Ushi' weggestuurd door Susan Boyle


AMSTERDAM - 'Ushi van Dijk' overviel de Britse zangsensatie Susan Boyle in een hotel lobby, die zich geen raad wist met de Japanse verslaggeefster.

Toen het bekende typetje van Wendy van Dijk, Ushi, ontdekte dat Susan in de lobby van een hote zat, liep ze spontaan op haar af.

Al meteen werd duidelijk dat Susan zich totaal geen raad wist met de grappige Japanse. Toen Ushi haar ook nog vroeg of het klopt dat ze nog nooit een man heeft gezoend, was de maat vol. 'Geen commentaar', riep de zingende huisvrouw terwijl ze opstond en weg liep.

Ushi probeerde nog haar mannelijke collega aan Susan te slijten, maar werd toen door de beveiliging het hotel uitgezet.

Bron: de Telegraaf

Kauwgom bezorgt rimpels


Haal die kauwgom meteen uit je mond wil je geen rimpels of seksproblemen krijgen. Kohrherr, een acupuncturiste uit New York, beweert dat er een duidelijk verband is tussen kauwen, rimpels, grijs haar en minder zin in seks.

Voor- en nadelen
Kauwgom bant stress, zo concludeerden onderzoekers onlangs. Anderen zien minder heilzaams in het tussendoortje, een Amerikaanse kaakchirurg oppert dat het kan leiden tot spierspasmen en pijn. Engelse pyschologen beweren dan weer dat het geheugen er wel bij vaart.

Spijsvertering
Wat er ook van is, Kohrherr ontwikkelde haar eigen theorie rond rimpels en kauwgom. Kauw je, stimuleer je de productie van speeksel en de afscheiding van enzymen om de spijsvertering te starten. Deze neurologische verbinding stuurt berichten naar de maag en de alvleesklier, waar meer spijsverteringsenzymen worden uitgescheiden in voorbereiding voor de dalende "maaltijd." Aangezien kauwgom zoet is, maakt zij meer van het enzym aan dat koolhydraten verteert.

Hormonen
Het constante kauwen van kauwgom wijzigt de biochemie van het lichaam en kan leiden tot hormonale onevenwichtigheden, aangezien onze spijsvertering wordt geregeld door het autonome zenuwstelsel. Hormonale onevenwichtigheden kunnen weer leiden tot veranderingen in huid, haren en libido, zo concludeert de dame. Zo kan het kauwen van kauwgom dus zorgen voor rimpels, grijs haar en minder zin in seks. (lvl)

Bron: HLN

Miss Gibraltar is de nieuwe Miss World


Miss Gibraltar, Kaiane Aldorino, is in Zuid-Afrika verkozen tot Miss World 2009. Ze moest het opnemen tegen 111 kandidates.

"Dank u, Zuid-Afrika. Dit is het meest buitengewone moment uit mijn leven", verklaarde de nieuwe Miss World, die de Russische Ksenia Soechinova mag opvolgen. De vertegenwoordigster van Mexico werd tweede, die van Zuid-Afrika eindigde op de derde plaats.

De competitie werd voor de 59ste keer georganiseerd, en voor de negende maal in Zuid-Afrika. De volgende verkiezing van Miss World zal in Vietnam plaatsvinden.(afp/adb)

Fotoreportage:

Bron: HLN

Angelina Jolie kapittelt Barack Obama


NEW YORK - Angelina Jolie heeft bij haar president Barack Obama aangedrongen om voor vrede in het Afrikaanse land Sudan te zorgen. Zij riep hem hiertoe op in en artikel dat verscheen in Newsweek magazine.

Het artikel verscheen dinsdag, de dag waarop Obama zijn Nobelprijs voor Vede in ontvangst nam. Zij schreef haar oproep vanuit haar rol als co-voorzitter van de Jolie-Pitt Foundation. Deze stichting die zij met haar man Brad Pitt in het leven heeft geroepen zet zich wereldwijd in voor allerlei goede doelen.

Jolie schreef dat er tot nu toe niets is gedaan door Obama om de corrupte Sudanese leiders ten val en voor de rechter te brengen.
,,Zijn houding ten aanzien van Sudan roept vragen op als: hoe hij denkt die mannen voor de rechter te slepen en hoe hij er voor wil zorgen dat er rechtvaardiger met de bevolking wordt omgegaan'', aldus de actrice. Ze voegt hier aan toe: ,,Ik hoop dat wij in de toekomst sneller en daadkrachtiger zullen optreden om meer wreedheden te voorkomen.''
12/12/09 21u30

Bron: AD

Advies: kus geen kikkers


LOS ANGELES - De beroepsvereniging van Amerikaanse dierenartsen heeft het Amerikaanse publiek aangeraden geen kikkers te kussen, zoals dat gebeurt in de nieuwste Disneyfilm, "De Prinses en de Kikker".

\"Kikkers kunnen bij mensen een salmonella-infectie veroorzaken", zo waarschuwt de American Veterinary Medical Association (AVMA). "Wij herinneren eraan dat een ongeoorloofde handeling bij een amfibie, zoals een kus, een erge ziekte tot gevolg kan hebben, en geen prins", zo luidt het.

In 2009 zijn in de Verenigde Staten 48 gevallen opgetekend van salmonella-infecties, veroorzaakt door kikkers.

12/12/09 11u04

Bron: AD

'Film en fotografeer vernielingen tijdens jaarwisseling'

DEN HAAG - Het ministerie van Binnenlandse Zaken start maandag een campagne om burgers op te roepen ongeregeldheden of vernielingen tijdens de komende jaarwisseling met fototoestel of telefoon vast te leggen.

Het departement benadrukt dat de situatie zich er wel voor moet lenen en dat het zeker niet verwacht wordt in mogelijk onveilige situaties voor de persoon zelf.

Als er wel gefilmd of gefotografeerd kan worden, kan het materiaal de politie helpen bij het opsporen van de vandalen. Tijdens de vorige jaarwisseling waren er veel vernielingen en geweldszaken in het land.
(ANP)
12/12/09 12u17

Bron: AD

Vermist-redacteur gegijzeld en met dood bedr

HILVERSUM - Pim Faber, eindredacteur van het Tros-programma Vermist is tijdens de opnamen voor een kerstspecial in Egypte in gijzeling genomen, bedreigd en uiteindelijk door de politie vastgezet.

Voor de kerstspecial van het opsporingsprogramma probeerde de redactie vijf moeders te herenigen met hun ontvoerde kinderen. Een van die zoektochten leidde naar Egypte waar Pim Faber in contact trachtte te komen met de meisjes Nancy en Kamillia.

Faber ging samen met de moeder van de twee meisjes op bezoek bij de vader en trof een woedende schoonfamilie tegenover zich. Hij werd urenlang vastgehouden en met de dood bedreigd. Volgens Faber werd hem toegebeten dat ze hem ,,in stukken gingen hakken.''

Vermist-presentator Jaap Jongbloed, eveneens in Egypte, waarschuwde terstond de Nederlandse ambassade. Het duurde echter nog uren voordat de lokale politie, en ambassade-personeel, Faber kon ontzetten uit zijn benarde positie.

Tot grote verbazing van Faber en zijn collega's werd hij na het gebeuren echter niet vrijgelaten maar gearresteerd op verdenking van spionage, geweldpleging en poging tot ontvoering. ,,Totaal absurd'', zegt Faber op de site van Vermist.

Pas na urenlang verhoord te zijn door de Egyptische politie kwam Faber vrij. Hij wist van zijn helse behandeling opnamen te maken met een verborgen camera. Zijn belevenissen, op zoek naar Nancy en Kamillia, zijn te zien in de kerstspecial van Vermist.

Bron: AD

donderdag 10 december 2009

Alcohol op televisie spoort jongeren aan meer te drinken


Jongeren die veel drinken hebben een afwijking in hun hersenen waardoor ze meer lijken te drinken. Daarnaast blijkt dat de jeugd meer drinkt bij het kijken naar een film waarin de alcohol rijkelijk vloeit, dit heeft wel meer effect op jongens dan op meisjes.

Televisie
De Nederlandse onderzoeker toonde een alcoholvrije en een alcoholhoudende versie van dezelfde film. Degenen die naar de tweede variant keken, dronken twee keer zoveel bier dan de anderen. Volgens de onderzoeker zou een praatprogramma waarbij de glazen op tafel staan hetzelfde effect hebben.

Erfelijk?
Daarnaast ontdekte een psycholoog dat een genetische afwijking de kans op overmatig alcoholgebruik verhoogt. Die bestudeerde vijf jaar lang honderden jongens en meisjes tussen de 13 en 18 jaar. Daaruit blijkt dat degenen die veel drinken een afwijking hebben waardoor ze minder serotonine, een hormoon dat je een prettige gevoel geeft, aanmaken. Dit kan verklaren waarom er in sommige families meer verslaafden zitten en in andere haast geen. Ook toonde het onderzoek aan dat Nederlandse jongeren het meest drinken, meer dan Australiërs en Britten. De jeugd in Scandinavische landen drinkt heel weinig, de dure alcoholprijzen zitten daar voor iets tussen. (anp/ep)
10/12/09 15u08

Bron: HLN

Vrouw in coma na tatoeage

Een jonge vrouw van 26 uit Hamme wordt in een kunstmatige coma gehouden nadat een vleesetende bacterie haar lichaam binnendrong. Dat gebeurde via een wonde die de vrouw opliep toen ze een klein roosje liet tatoeëren op haar voet. Artsen doen wat ze kunnen, maar vrezen een amputatie. "Het is bang afwachten", zegt de familie van Deborah Lelie. De burgemeester van Hamme houdt tattooshop Los Agujas voorlopig gesloten.

Deborah Lelie, kinderverpleegkundige in het Koningin Paola-kinderziekenhuis in Antwerpen, had op haar voet al langer een kleine tattoo. "Een herinnering aan een vorige relatie", zegt een familielid in de krant Het Laatste Nieuws. "Nu ze een nieuwe vriend had, was het tijd om dat verleden weg te wissen." De jonge vrouw trok op vrijdagochtend 27 november naar de nieuwe tatoeageshop 'Los Agujas' langs de Kaaistraat in de Oost-Vlaamse gemeente Hamme. "Ze wilde een roosje op haar voet", zegt tatoeëerder Peter 'Adri' Adriaenssens. "In zwart en rood. Bovenop die eerdere tattoo om die te verbergen. Na afloop vertelde ze me dat ze 's anderendaags moest werken. Ik heb haar nog gezegd dat ze best geen dichte schoenen zou dragen. Het was immers een flinke wonde."

Vleesetende bacterie
Tijdens het weekend kreeg de jonge vrouw hevige pijn aan de tatoeage. In het ziekenhuis waar ze werkt, werd ze meteen doorverwezen naar specialisten in het Antwerpse Middelheimziekenhuis. Hun oordeel was angstaanjagend: een vleesetende bacterie had zich in haar lichaam genesteld. Sinds BV-kapper Glenn Gemeiner na vier maanden strijd uiteindelijk toch bezweek aan zo'n verschrikkelijke bacterie, weet heel Vlaanderen hoe agressief en dodelijk dat is.

Kunstmatige coma
Deborah Lelie had zoveel pijn dat dokters haar in een kunstmatige coma hebben gebracht. "Ze hebben haar wel eerst nog een document laten ondertekenen waarmee ze instemt met de eventuele amputatie van haar voet of been - indien dat nodig zou zijn om haar leven te redden", zegt haar familie in de krant Het Laatste Nieuws. "Het moet vreselijk zijn om met zo'n gedachte in slaap gedaan te worden."

Klacht ingediend
De familie van Deborah diende een klacht in bij het gerecht in Dendermonde. Tatoeëerder Peter Adriaenssens werd al ondervraagd door de politie. "Ik begrijp er niks van", zegt de 40-jarige man. "Wij, tatoeëerders, hadden dit jaar ons deel van de negatieve reclame al gehad met het sterrenmeisje Kimberly. Dit kon ik best missen. Ik kan er bovendien écht niks aan doen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft alles onderzocht en kon niéts vinden dat het probleem kon veroorzaken. Alleen over de inkt is nog geen zekerheid, die wordt tegen het einde van de week onderzocht. Zolang die resultaten er niet zijn, houd ik mijn zaak sowieso dicht."

Bang afwachten
Intussen wordt de jonge vrouw al meer dan een week in een kunstmatige coma gehouden in het Middelheimziekenhuis in Antwerpen. "Voor ons blijft het bang afwachten", zegt José Wauters, de oom van de vrouw. "De familie staat dagelijks in contact met de moeder van Deborah, en op die manier houden we contact. Gisteren waren de berichten hoopvol, vandaag is het weer afwachten. Het been is nog niet geamputeerd, maar het ziet er heel ernstig uit. Dokters geven op dit moment geen enkele zekerheid of ze de voet wel kunnen redden. We hopen met zijn allen dat Deborah hier doorkomt."

Agressieve bacterie
De vleesetende bacterie duikt zo nu en dan wel eens op in ons land. "Meestal zijn dat huidkiemen die van een gelegenheid zoals een trauma of een wonde hun kans grijpen", zegt dokter Christine Brands, gespecialiseerd in infectieziekten bij het ZNA. "Een mens kan die zélf herbergen, maar je kan die ook krijgen van iets of van iemand. Het drama is dat het een zeer agressieve en snelle bacterie is. De pijn is overigens ook veel intenser dan het letsel doet vermoeden. Vaak zie je maar een kleine wonde, maar is de pijn onhoudbaar. Vandaar dat patiënten dan vaak in een kunstmatige coma gehouden worden. Soms moet men inderdaad overgaan tot operaties of amputaties en dan nog is het uitkijken hoe een lichaam reageert op de medicatie. Het is een gevaarlijke bacterie en dodelijk. Maar niet altijd." (hlnsydney)
10/12/09 05u19

Bron: HLN

Doodswaarschuwing op pakje doet net méér roken


Boodschappen op sigarettenpakjes die waarschuwen voor een vroegtijdige dood doen méér roken. Nicotineverslaafden zien het namelijk als een manier om om te gaan met de onvermijdbaarheid van de dood. Dat beweren onderzoekers.

Psychologen uit de Verenigde Staten, Zwitserland en Duitsland baseren deze conclusie op onderzoek bij 39 rokende psychologiestudenten tussen 17 en 41 jaar. Ze vulden een vragenlijst in die in kaart bracht of hun rookgedrag gebaseerd was op zelfvertrouwen. Vervolgens kregen ze sigarettenpakjes met verschillende waarschuwingen te zien. Na een kwartier vroegen de onderzoekers of de studenten van plan waren te stoppen.

Zelfvertrouwen boost geven
Daaruit bleek dat waarschuwingen die niet verbonden zijn aan de dood, zoals 'roken maakt je onaantrekkelijk' of 'roken brengt jou en je omgeving ernstige schade toe' efficiënter zijn in het veranderen van het gedrag dan zinnen die zeggen dat roken leidt tot een vroegtijdige dood. Dit was zeker het geval bij mensen die rookten om hun zelfvertrouwen een boost te geven, zoals jongeren die het doen om te imponeren of om erbij te horen.

Betere boodschappen
Wanneer rokers geconfronteerd worden met waarschuwingen die wijzen op het verhoogd risico op sterfte, zorgen deze voor mechanismen waarmee ze met de onvermijdbare dood leren om te gaan. Daarom blijven ze hun risicovol gedrag voortzetten. "Om succesvolle antirookboodschappen te gebruiken moet je er mee rekening houden dat het vooruitzicht van de dood net doet roken. De resultaten kunnen verklaard worden doordat waarschuwingen als 'roken maakt je onaantrekkelijk' bedreigend kunnen zijn voor mensen die geloven dat dankzij deze gewoonte anderen je leuker gaan vinden of dat het je zelfbeeld een boost geeft", besluiten de onderzoekers. (ep)
09/12/09 12u37

Bron: HLN

'Heilige koe' geboren met kruis op voorhoofd


Het anders zo rustige Sterling in Connecticut is opgeschrikt door de geboorte van een kalf met een kruis op het voorhoofd. Het nieuws wordt ons gebracht door de zender WFSB-TV.

Volgens eigenaar Brad Davis is dit een teken van God. Welk teken precies, daar is hij nog niet uit. In een vlaag van collectieve vroomheid hebben de plaatselijke kinderen het kalfje alvast de bijbelse naam Mozes gegeven.

Uniek
Het bruine kalf - half Jersey en half Holstein - werd inmidels al onder de loep genomen door de faculteit Dierkunde van de University of Wisconsin-Madison. Decaan Ric Grummer verklaart aan de krant Norwich Bulletin dat Holsteinkoeien wel vaker een witte vlek op het voorhoofd hebben. "Een kruisvormige vlek is evenwel uniek", zegt de professor. (eb)

Bron: HLN

Dief steelt busje vol agenten

Dommer kan het nauwelijks. Een dief had gezien hoe de chauffeur van een busje de sleutel op de wagen had laten zitten en rook zijn kans. Hij dook het voertuig in en wilde ervan doorgaan. Alleen had hij niet gezien dat het busje nog vol...agenten zat.

Erg ver is de dief niet gereden. Volgens de Hongaarse krant Nepszabadsag had de dief de speciale agenten niet gezien door de getinte ruiten van het interventiebusje. De dief deed nog een poging om te vluchten maar dat lukte niet. Er waren gewoon te veel agenten aan boord die hem wilde inrekenen. (hlnsydney)

10/12/09 07u30

Bron: HLN

Chinees koppel verkoopt baby voor gsm


Een jong Chinees koppel heeft z'n zes dagen oud zoontje verkocht voor 250 euro om met dat geld een gsm te kopen. De moeder (19) en de vader (21) zijn allebei werkloos. "Ik heb geen geld om voor mezelf te zorgen, laat staan voor een baby", getuigt de vader in de krant Shanghai Daily.

Doorverkopen
Schrijnend wordt het pas echt toen getuigen de poltie alarmeerden met de melding dat de nieuwe 'eigenaar' het jongetje probeerde door te verkopen. Deze 43-jarige onverlaat, die beweerde dat hij de oom van het kind was, vroeg 1.000 euro voor de baby.

Wroeging
Blijkbaar overmand door wroeging, probeerde de moeder nog haar kind terug te krijgen. De politie stak daar een stokje voor omdat het echtpaar niet in staat is de baby degelijk op te voeden. Het kindje werd voorlopig opgenomen in een ziekenhuis in Chongqing.

Tachtig bendes opgerold
De Chinese autoriteiten proberen nu al enkele maanden deze wanpraktijken uit te roeien. Van april tot nu werden 80 bendes opgerold. Zij hadden zich gespecialiseerd in kinderhandel. In dezelfde periode werden 450 kinderen bevrijd uit de klauwen van deze criminelen. Vorige maand werden twee mannen geëxecuteerd. Zij werden schuldig bevonden aan de ontvoering van vijftien kinderen.

Winstgevend
De handel in baby's blijkt een winstgevende business op de Chinese zwarte markt. De bendes gaan op het platteland kinderen stelen om ze door te verkopen aan welstellende koppels. De kidnappers vragen tot 7.000 euro per kind. Meestal worden jongetjes 'verhandeld' omdat zij de familielijn kunnen voortzetten. (eb)
10/12/09 08u39

Bron: HLN

Dokter amputeert benen van dronken vrouw

Wat een fantastische verjaardag moest worden, is een nachtmerrie geworden voor een jonge vrouw. De Amerikaanse ging stevig op de lappen om haar twintigste verjaardag te vieren. Ze dronk zich in coma en schrok zich te pletter toen ze opnieuw nuchter geworden was. Haar onderbenen waren geamputeerd.

Shanna Hiles heeft klacht ingediend tegen het ziekenhuis en een van haar spoedartsen die volgens haar een compleet verkeerde diagnose gesteld heeft. Toen de vrouw stomdronken in het ziekenhuis van Uniontown binnengebracht werd, zat ze ruim twaalf uur met haar onderbenen onder haar achterste op de grond. Volgens de arts waren haar benen gevoelloos geworden en hij liet haar overbrengen naar een ziekenhuis in Pittsburgh waar haar onderbenen tot aan haar knieën geamputeerd werden. Een woordvoerster van het ziekenhuis wil voorlopig geen commentaar kwijt. (hlnsydney)
10/12/09 01u44

Bron: HLN

Geen tweede injectie na mislukte executie


Een Amerikaanse rechter heeft beslist dat een ter dood veroordeelde in Ohio die een eerste injectienaald overleefde, nog geen tweede inspuiting mag krijgen. Eerst moet het gerecht zich uitspreken over de wettelijkheid van een tweede dodelijke inspuiting.

Op 15 september probeerde het executieteam van de staat Ohio tevergeefs om de 53-jarige ter dood veroordeelde Romell Broom een dodelijke injectie toe te dienen. Voor de eerste keer sinds 1946 overleefde een veroordeelde in de Verenigde Staten zijn executie.

Rechter Gregory Frost oordeelde na een hoorzitting van meer dan twee uur dat er voorlopig geen tweede dodelijke injectie mag toegediend worden aan de man. Hij wil eerst laten onderzoeken of een tweede injectie wel wettelijk is. (belga/vsv)


10/12/09 03u19

Bron: HLN

woensdag 9 december 2009

Nijmeegs kasteel mag niet worden verloot


DEN HAAG - Het is niet toegestaan om zomaar een kasteel te verloten. Het ministerie van Justitie zal dat deze week schrijven aan een organisatie die certificaten verkoopt. Daarmee maken mensen kans een kasteel in Nijmegen te winnen.

De firma Hoordij biedt op internet voor 150 euro per stuk certificaten aan waarmee mensen kans maken op het kasteel. Halverwege januari zal een notaris een certificaat trekken dat recht geeft op de hoofdprijs: Chateau Neerbosch in Nijmegen en de bijbehorende 6000 vierkante meter grond.

Het ministerie van Justitie laat weten dat de organisator in strijd met de Wet op de kansspelen handelt. Kansspelen mogen in Nederland alleen worden gehouden door organisaties met een vergunning, zoals bijvoorbeeld de Staatsloterij. (ANP)


09/12/09 17u19

Bron: AD

Verdacht koffertje blijkt spel


SCHIEDAM - De politie in Schiedam heeft dinsdagavond een man aangehouden die bij station Vijfsluizen een koffer verstopte. De man bleek na onderzoek mee te doen aan een populair internetspel.

Dit meldt Radio Rijnmond. Een medewerker van de RET zag de man met de koffer in de weer en waarschuwde de politie. Na onderzoek bleken er voorwerpen in te zitten die kunnen worden gebruikt bij het spelen van 'Geo-caching', een internetspel.

Daarbij krijgen mensen de opdracht om een voorwerp of doosje te zoeken met behulp van coördinaten en een GPS-systeem. Na de vondst moet er een eigen voorwerp in het doosje gestopt worden en krijgt de speler de opdracht in de buurt een nieuwe verstopplaats te vinden.

De man werd 'betrapt' toen hij een nieuwe verstopplaats zocht voor de koffer. Hij is aangehouden en later op het politiebureau verhoord.
09/12/09 10u24

Bron: AD

GVB verbiedt dragen van christelijk kruisje


Van een onzer verslaggevers - De Amsterdamse tramconducteur Ezzat Aziz is tot tweemaal toe geschorst geweest omdat hij als christen een ketting met een kruisje boven op zijn bedrijfskleding droeg. Zijn werkgever, het GVB, verbiedt de man zijn geloof op deze wijze te uiten en eist dat hij het onder zijn kleding draagt.

Tegelijkertijd staat het vervoerbedrijf wel toe dat moslima's een hoofddoekje dragen als symbool van hun geloof. Reden voor de tramconducteur een kort geding aan te spannen. Aziz, die in 1984 vanuit Egypte naar ons land kwam, wil zijn vijf centimeter lange kruis blijven dragen. "Ik word gediscrimineerd.

Het GVB staat vrouwelijke medewerkers wel toe een hoofddoekje te dragen als symbool van hun geloof. Bovendien wordt mij pas sinds begin dit jaar verboden het kruis opzichtig te dragen, terwijl ik dat sinds 1998 al doe tijdens mijn werk. Ik voel me prettig als ik het kruis draag. Het is het symbool van de liefde van Jezus Christus en dat wil ik laten zien. Ik leef in Nederland, een democratisch land waar je het recht hebt je geloof te uiten", stelt Aziz.

"Amsterdam is een multiculti stad. Daarin is het niet passend dat moslima's wel hun geloof mogen en kunnen uitdragen door middel van de hoofddoek, maar deze tramconducteur niet zichtbaar mag getuigen van zijn christelijk geloof ", stelt zijn advocate Jacqueline Koops. GVB-woordvoerder Petra Faber: "Het GVB heeft sinds een jaar nieuwe bedrijfskleding. Om de professionele uitstraling te bewaken, mogen sieraden niet zichtbaar over de bedrijfskleding worden gedragen. Uiteraard mag een ketting wel ónder de kleding worden gedragen. Dit geldt voor alle kettingen, ongeacht hoe ze eruitzien, of welke symboliek of religie ze vertegenwoordigen."

Bron: de Telegraaf

Gigantische ijsberg nadert Australië


SYDNEY - Een ijsberg van enorme proporties drijft richting het zuiden van Australië.

Volgens wetenschappers is het een gebeurtenis die al een eeuw niet is voorgekomen.

De ijsplaat heeft ongeveer een lengte van 19 kilometer en zou in totaal een afmeting hebben van 140 vierkante kilometer. Het drijft momenteel op een afstand van 1700 kilometer ten zuiden van de kust van Australië.

Gletsjerspecialist Neal Young zegt dat het ijs tien jaar geleden is afgebroken in Antartica. Oorspronkelijk zou het 400 vierkantie kilometer beslaan. Onderweg is het in twee stukken uiteen gevallen en is veel ijs gesmolten.

Bron: HLN

Baksteen gestolen


LONDEN - Een kunstwerk ter waarde van 3000 Britse ponden (ruim 3000 euro), voorstellende een baksteen, is tijdens een tentoonstelling bij een gallerie gestolen en vervangen door een exemplaar van ongeveer 40 cent.

De kunstenaar, Gavin Turk, zegt verdrietig, maar ergens ook wel gevleid te zijn na de diefstal.

De steen werd gestolen uit een gallerie in zuidoost Londen. De steen die ervoor in de plaats kwam bevat de tekst: 'Dank u een fijne dag, volgende'. Deze laaste konden de bezoekers uit een stapel van 500 stenen mee naar huis nemen.

De steen werd gestolen een dag voordat de tentoonstelling afliep. Een woordvoerder noemde de diefstal teleurstellend, maar "er zit toch ook wat grappigs aan. We wachten nu op de brief waarin om losgeld gevraagd wordt

Bron: de Telegraaf

Veiligheidsmaatregelen vliegvelden VS gelekt


Begin dit jaar werd er per ongeluk een document op het internet gezet waarin de veiligheidsmaatregelen op Amerikaanse vliegvelden worden beschreven. In de 93 pagina's dikke handleiding staat onder meer hoe de röntgenapparaten moeten worden ingesteld en hoe explosieven worden opgespoord. Dat meldt de krant The Washington Post.

Overheidswebsite
De Transportation Security Administration (TSA), die verantwoordelijk is voor de veiligheid van het Amerikaans luchtverkeer, heeft toegegeven dat het document door een van hun medewerkers online is gezet in verband met een aanbesteding. Het document stond volgens de TSA op een overheidswebsite en was dus niet voor iedereen toegankelijk.

Extra controle
In de handleiding staat onder meer dat identiteitsbewijzen van inwoners van twaalf landen altijd extra gecontroleerd moeten worden. Daarnaast staan er ook afbeeldingen in van de gegevens van leden van het Congres, de CIA en air marshals, agenten die meevliegen om de veiligheid tijdens een vlucht te garanderen.

Zorgwekkend
Veiligheidsexperts noemen het lek zorgwekkend. De handleiding zou door terroristen gebruikt kunnen worden om makkelijker door de controles op vliegvelden heen te komen. (anp/adb)
09/12/09 10u11

Bron: HLN

Meer leugens in cv door crisis

Uit een Engelse studie blijkt dat 69 procent van de sollicitanten liegt tijdens het wervingsproces voor een job. Maar liefst 90 procent van de ondervraagden verdraait de waarheid in hun cv. Het aantal leugens is tussen 2007 en 2008 met 14 procent gestegen. Dat schrijft La Capitale.

Het onderzoek, uitgevoerd door Hirescores.com, toont aan dat 36 procent van de sollicitanten loog over bepaalde referenties. Een kwart loog over hun kwalificaties, de helft over hun hobby's en taalvaardigheden. Volgens een enquête van Stepstone, die afgelopen augustus werd uitgevoerd, blijkt dat 5 procent van de Belgen liegt in hun cv terwijl 11 procent de dingen beter voorstelt dan ze in werkelijkheid zijn.

Vaak brengt het liegen niets op aangezien men toelichting moet geven tijdens een persoonlijk gesprek. "Het is spijtig, want als men een leugen ontdekt, dan is het vertrouwen geschonden", aldus Thomas De Letter, rekruteringsverantwoordelijke bij Manpower. (belga/adv)
09/12/09 08u49

Bron: HLN

Vreemde blauwe lichtbal verlicht Noorse hemel


Het noorden van Noorwegen kreeg vannacht een vreemd schouwspel te zien. Een blauwe lichtbal verscheen in de lucht en schitterende verscheidene minuten aan de hemel. Het zou volgens wetenschappers niets te maken hebben met het noorderlicht, dat in het noorden van Scandinavië wel vaker te zien is.

De sterrenwacht kreeg dan ook veel telefoontjes van mensen die wilden weten wat die vreemde lichtstraal veroorzaakte. Het licht kreeg de vorm van een spiraal en er leek als het een ware blauwe straal uit te schieten. Astronoom Knut Jørgen Røed Ødegaard heeft het zelf nog nooit meegemaakt. "Ik dacht eerst aan een meteoriet, maar daarvoor duurde het te lang", zegt hij in de Daily Mail.

"Het zou een raket uit Rusland kunnen geweest zijn, maar dat kan ik niet garanderen." Het spektakel duurde twee minuten en was van in Tromsö tot in Finnmark te zien. De Russen testen wel vaker raketten boven zee. (gb)

video

Bron: HLN

dinsdag 8 december 2009

Executie VS met nieuwe methode

COLUMBUS - In de Verenigde Staten is dinsdag een doodstraf uitgevoerd met een nieuwe methode. In de staat Ohio werd de moordenaar Kenneth Biros geëxecuteerd door een injectie met één dodelijke chemische stof.

De dosis verving een sneller werkende cocktail van drie middelen die gewoonlijk in de VS wordt gebruikt. De nieuwe procedure zou zijn toegepast om een juridische strijd te omzeilen over de pijn die veroorzaakt zou worden door de cocktail. Voorstanders noemen de nieuwe methode humaner en efficiënter.

Negen minuten na de injectie met de stof natriumthiopental werd de gevangene dood verklaard. Volgens een woordvoerster van de gevangenis in de plaats Lucasville verliep de uitvoering van het doodvonnis zonder problemen. Scherprechters moesten echter negen keer prikken voordat ze een geschikte ader konden vinden.

De advocaat van het slachtoffer laakte de nieuwe ongeteste praktijk echter als geëxperimenteer. De 51-jarige Biros kreeg de doodstraf omdat hij in 1991 een jonge vrouw had verkracht, vermoord en de ledematen van het 22-jarige slachtoffer had afgehakt. Voordat de dodelijke stof werd toegediend, bood Biros zijn excuses aan voor zijn wandaden.

Bron: de Telegraaf

Sneeuw in aantocht


AMSTERDAM - De eerste sneeuwval in Nederland wordt volgende week verwacht.

Dat zegt zegt Edwin Rijkaart van Buienradar, die met weermodellen ook sneeuwval kan meten. ''We verwachten de sneeuw volgende week. Al is het natuurlijk altijd de vraag of het echt doorzet."

Vanaf volgende week vindt er een overgang plaats naar een droger en kouder weertype met vorst in de nacht en ochtend.

Bron: de Telegraaf

Dinosaurus gestolen


Guadalajara - Het is dieven gelukt een dinosaurus te stelen van anderhalve meter hoog. De op afstand bestuurbare robot heeft een waarde van 62.000 euro.

De dinosaurus werd gebruikt voor de beroemde tv-serie Walking With Dinosaurs.

Het stond op een tijdelijke tentoonstelling in Mexico. Vrijdag werd deze geopend. Na sluitingstijd wisten dieven er vandoor te gaan met het object.

De dinosaurussen trokken vanaf 2007 al meer dan vier miljoen bezoekers wereldwijd.

De tentoonstelling gaat overigens door, er zijn nog andere robots te bezichtigen. Sommigen zijn tot dertien meter hoog.

Bron: de Telegraaf

Boete voor waarschuwen met grote lichten voor controle


Een vrouw uit Aalst is zaterdag geverbaliseerd nadat ze met haar grootlichten knipperde om tegenliggers te waarschuwen voor een nakende alcoholcontrole. De vrouw had de pech dat één van die tegenliggers een politiecombi was, schrijft Het Laatste Nieuws. Eerstdaags krijgt ze een boete van 100 euro in de bus.

"Want knipperen met de grootlichten mag alleen als er gevaar dreigt. En nee: politiecontroles worden niet beschouwd als 'dreigend gevaar'", luidt het bij advocaten en verkeersexperten.

De vrouw uit Aalst reed samen met haar man zaterdag huiswaarts toen ze de politiecontrole naderde. De politie liet haar blazen, maar ze mocht probleemloos passeren omdat ze niet gedronken had. Met de controle veilig achter zich verwittigde de dame wel een opkomende tegenligger, een politiecombi zo bleek later. Terwijl de meeste passanten eens dankbaar zouden terugknipperen, zetten de agenten de vrouw aan de kant. Ze kreeg een pv aangesmeerd waarbij de agenten hen vertelden dat het verboden is te waarschuwen voor politiecontroles.

"Dat moet lichtjes genuanceerd", zeggen Frederic Busschaert en Frank Glorieux, advocaten en verkeersexperten. "Iedereen mag mensen waarschuwen voor controles. Er zijn radiozenders die dat doen en sms-diensten. Je mag alleen niet waarschuwen met de grote lichten: dat staat in de wet gelijk met 'verblinden van de tegenligger' en is absoluut verboden. De vrouw had bovendien de pech dat ze politieagenten, beëdigde personen dus, tegenover haar kreeg. Als zij vinden dat ze verblind zijn door mevrouw, moet zij het bewijs van tegendeel aantonen. Heel moeilijk." (belga/jv)

Bron: HLN

"Mozart helpt prematuurtjes te groeien"


Het geluid van Mozart helpt het metabolisme van vroegtijdig geboren baby's te vertragen, wat hen kan helpen sneller gewicht bij te komen en te groeien. Dat blijkt uit een recent onderzoek.

Metabolisme
De onderzoekers bestudeerden het effect van Mozartmuziek op 20 vroegtijdig geboren baby's die gezond waren. Ze baseerden zich op het principe dat een lager metabolisme verklaart waarom muziek kan helpen te verdikken. Ze maten het metabolisme van de kinderen in rust terwijl ze een half uur naar Mozart luisterden en vervolgens maten ze dit in stilte. Zo ontdekten ze dat het metabolisme van de kinderen tot 13 procent vertraagde binnen de 10 en 30 minuten terwijl ze naar de muziek van Mozart luisterden.

Minder beroertes
Professor Ronit Lubetzky zegt dat de resultaten de theorie ondersteunen dat muziek premature baby's helpt bij te komen hoewel de onderzoekers niet het gewicht van de kinderen maten. Uit eerder onderzoek bleek al dat volwassenen die kampten met beroertes hier minder last van hebben wanneer ze luisterden naar de composities van Mozart. Deze waren effectiever dan stukken van andere klassieke componisten.

Mozarteffect
Volgens Lubetzky kunnen we van een Mozarteffect spreken, dit zou door de structuur van zijn composities komen omdat het de melodische lijn hierbij vaker herhaald wordt. Deze georganiseerde structuur zou volgens andere onderzoekers meer resonantie voor het brein hebben. Lubetzky zegt echter wel dat er meer onderzoek nodig is om te bepalen of muziektherapie nodig is bij de verzorging van prematuurtjes. (ep)
08/12/09 10u52

Bron: HLN

Vrouw schiet inbreker dood terwijl ze met 911 belt

In de States zijn ze wel wat gewend op het vlak van schietincidenten, maar dit verhaal is wel heel straf. Een 56-jarige vrouw uit Oklahoma telefoneerde naar de hulpdiensten omdat er een inbreker haar achterdeur probeerde in te beuken. Toen de vrouw van 911 vroeg of ze een geweer in huis had, nam Donna Jackson het heft in eigen handen en met de hulpdiensten nog altijd aan de lijn schoot ze op de inbreker. De 53-jarige Billy Dean Riley overleefde de schietpartij niet.

Donna Jackson uit Cushing (Oklahoma) was alleen thuis omdat haar man op pad was, toen haar hond haar wakker blafte. Ze stak alle lichten in haar huis aan, terwijl ze naar de hulpdiensten belde. Ze ging naar de keuken en zag dat een man haar achterdeur probeerde in te beuken. De inbreker zag de vrouw en bedreigde haar. Jackson antwoordde dat ze een geweer had en met de politie aan de lijn hing, waarna de man een tuintafel pakte en door het raam van de achterdeur smeet. Bij het betreden van de keuken joeg de vrouw een kogel door zijn borst met haar fors geweer, een 16 mm. De hulpdiensten kwamen even later toe en konden enkel maar vaststellen dat Billy Dean Riley, geen onbekende voor het gerecht, was overleden.

"Ik ga hem neerschieten"
Alles werd opgenomen door de alarmcentrale. De vrouw werd gevraagd aan de lijn te blijven terwijl agenten zich in allerijl naar het huis haastten. Hierbij in grote lijnen het gesprek.
-Er is een man aan mijn achterdeur, hij beukt op de deur en hij bedreigt me.
-Heb je een geweer?
-Ja, ik heb het nu nog niet vast, maar ik zal niet aarzelen om het te gebruiken. Hij ziet eruit als een oudere man. Hij is gek, ik ga mijn geweer pakken. Het is enorm groot.
-Heb je geen kamer waarin je je kan opsluiten?
-Nee die is er niet in mijn huis. Ik heb een groot geweer, ik ga me niet opsluiten in een badkamertje.
-Ik wil deze man niet vermoorden, maar als het moet, doe ik het wel. Hij komt binnen, ik ga hem neerschieten.

"Oké hoor, je moet jezelf beschermen"
Na een tijdje geraakt de vrouw echt in paniek raakt en roept "Ik wil hem niet vermoorden, ik wil hem niet vermoorden. Schiet op, want hij is bijna binnen!" Daarna is te horen dat de inbreker het huis binnenkomt en dat de vrouw een fataal schot lost. "Oh God, ik denk dat ik hem vermoord hebt," roept de vrouw huilend. Aan de andere kant van de lijn klinkt dan: "Dat is oké hoor, je moet jezelf toch beschermen." (kh)

video

Bron: HLN

Verdronken meisje had leraar gesmeekt survivaltocht te stoppen in rotweer


In Exeter (Verenigd Koninkrijk) wordt er dezer dagen over niets anders gesproken dan het proces-Shaw. Charlotte Shaw was een 14-jarige studente die in maart 2007 verdronk in een rivier tijdens een trainingsessie voor de Ten Tors expeditie, een tocht vol ontberingen in rotslecht weer. Ondanks het feit dat ze haar leraar snikkende smeekte om af te haken, moest ze doorzetten. Dat werd haar fataal, want ze gleed uit en werd meegezogen. De dood in.

Charlotte zat samen met zes andere studenten in het schoolteam van Edgehill College uit Devon. Zij zouden de uitdaging met andere schoolteams aangaan in een loodzware survivaltocht in het heikele Dartmoor-gebied. Bij dit evenement lopen duizenden mensen een afstand van 56, 72 of 89 kilometer. Daarvoor moesten ze zich wel tot in de puntjes voorbereiden. Tijdens een van die barre tochten liep het fout. De tieners smeekten te mogen stoppen, maar Christopher Fuller, de leraar kaartlezen en overlevingstechnieken, ging daar niet op in en maande zijn team aan verder te gaan. Tot Charlotte uitgleed.

"Het was vreselijk. We schreeuwden om de strijd te staken, maar we mochten niet. We moesten karakter tonen. Opgeven stond niet in onze woordenboek. Hij verplichtte ons. Het stortregende en het was bitter koud. We konden onze handen niet meer bewegen. Charlotte moest een rugzak over een gammele brug dragen en gleed weg. We probeerden om ze terug aan wal te krijgen. Helaas na 20 minuten de stroming te hebben gevolgd, vonden we haar bewusteloos terug. In het ziekenhuis is ze dan overleden", vertelde vriendin Yasmine Moore, nu 17, aan de rechters. Het proces, dat zal moeten uitmaken wie er in de fout is gegaan, zal tot 22 december duren. (dea)

08/12/09 13u18

Bron: HLN

Kannibalen excuseren zich voor smulpartij van 170 jaar geleden


Op een eiland in de Stille Oceaan heeft een kannibalenstam zich verontschuldigd omdat ze 170 jaar geleden een Britse dominee hebben opgegeten. De nazaten van de menseneters boden hun verontschuldigingen aan tegenover Charles Milner-Williams (65), de achterachterkleinzoon van dominee John Williams. Die werd in de jaren 1830 samen met een collega-missionaris in de pot gedraaid op het eiland Erromango. Dat meldt de Britse omroep BBC.

Zieltjes winnen
De dominees John Williams en James Harris waren vast van plan zieltjes te winnen op het godvergeten eiland. Kort nadat ze voet aan land hadden gezet, werden ze evenwel gedood door de inboorlingen en opgediend als avondmaal. Een reddingsteam van het schip waarmee ze naar het eiland waren gereisd, moest dat met lede ogen vaststellen.

Meisje als compensatie
170 jaar later was het tijd voor de grote verzoening. In een sombere ceremonie verontschuldigden de nakomelingen van de kannibalen zich ten aanzien van Charles Milner-Williams. De nazaat van dominee Williams aanvaarrdde ook de voogdij over een negenjarig meisje dat hem werd aangeboden als compensatie voor zijn overleden voorvader. (eb)

Bron: HLN

maandag 7 december 2009

Miljonair dankzij speelautomaat


ROTTERDAM - Een 32-jarige man uit Den Haag heeft vanavond meer dan een miljoen euro gewonnen op een speelautomaat in het casino van Rotterdam.

De man was volkomen overdonderd toen de winnende combinatie zo plots voor zijn neus verscheen. ,,Ik ga regelmatig naar Holland Casino in zowel Rotterdam als Scheveningen. Mijn gevoel zei me dat ik vandaag naar Rotterdam moest gaan. De trui die ik nu draag, ga ik zeker inlijsten. Die krijgt thuis een mooi plekje aan de muur.''

Het is de derde keer dat iemand het casino in Rotterdam dankzij deze Mega Jackpot als miljonair verlaat.

Bron: AD

Steeds meer valse medicijnen in omloop


BRUSSEL - Europees Commissaris Günter Verheugen (Industrie) maakt zich grote zorgen over de hoeveelheid valse medicijnen die in de EU in omloop is. ,,De Europese Commissie is buitengewoon verontrust'', zei hij maandag in de Duitse krant Die Welt.

In twee maanden tijd werden bij douanecontroles in de lidstaten 34 miljoen valse pillen in beslag genomen, meldt de Duitse eurocommissaris. ,,Dat heeft onze ergste verwachtingen overtroffen.''

Bij de namaakmedicijnen gaat het vooral om antibiotica, middelen tegen kanker, cholesterol en malaria en om valse viagra. Eerder bleek al dat veel valse medicijnen uit India komen.

Verheugen pleit voor een harde aanpak. In juni namen de EU-landen al regels aan die het verspreiden van namaakmedicijnen moeten tegengaan, onder meer via codes op de verpakking. (AFP/ANP/BVDL)


07/12/09 09u56

Bron: AD

'Nog 10 jaar om opwarming aarde te beperken'


BILTHOVEN - De wereld heeft nog tien jaar om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden Celsius. Dan moet de groei van de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd in een daling zijn omgezet. Als we nog tien jaar langer wachten, wordt de kans op slagen alleen maar kleiner, waarschuwt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Zonder klimaatbeleid is de aarde rond 2050 ongeveer 2 graden opgewarmd. Aan het eind van de eeuw is dit 2,5 tot 6 graden. Hoe hoger de temperatuurstijging, des te groter de gevolgen voor de zeespiegelstijging en de natuur.

Eerder spraken de Europese Unie en de acht grootste industrielanden (G8) af dat zij de temperatuurstijging tot een maximum van 2 graden willen beperken. Dat lukt als voor 2020 de uitstoot van onder meer CO2 met 25 tot 40 procent ten opzichte van 1990 is teruggebracht, blijkt uit een rapport van het PBL dat maandag openbaar is gemaakt.

Dat kan op verschillende manieren zoals energiebesparing, het gebruik van duurzame energie, wijzigingen in de westerse levensstijl en het voorkomen van ontbossing. Bovendien dienen ontwikkelingslanden ook een flink steentje bij te dragen, aldus het planbureau.

Over onder meer de emissies gaat het de komende ruim anderhalve week in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Daar is maandag een grote klimaattop begonnen waaraan bijna tweehonderd regeringsdelegaties, waaronder een Nederlandse, deelnemen.

Behalve over vermindering van de CO2-uitstoot proberen de onderhandelaars het ook eens worden over ontbossing en financiering voor arme landen die kampen met de gevolgen van klimaatverandering. Volgens het PBL moeten de verschillende landen hun voorstellen bijschaven om de temperatuurstijging te kunnen stoppen. (ANP

Bron: AD

Man aait tijgerhaaien


AMSTERDAM - Australiër Leon Deschamps (32) wil iedereen duidelijk maken dat tijgerhaaien niet zo bloeddorstig zijn als iedereen denkt. Dus maakte hij een filmpje waarop te zien is hoe hij haaien over de kop aait.

Deschamps ging op de rug van een walviskarkas staan. Terwijl de haaien daaraan knabbelen ziet hij kans de beesten te aaien.

"Uiterst gevaarlijk en onverantwoord gedrag", vindt een woordvoerder van het Department of Environment and Conservation.

"Ik kon ze zelfs tijdens het eten storen, dus zo agressief zijn ze niet", zegt de dertiger in Australische media. Hij hoopt de mythe van bloeddorstige mensetende haaien te hebben doorbroken

Bron: de Telegraaf

video AD:

Campagne tegen misbruik 112


DEN HAAG - De overheid begint een nieuwe campagne tegen misbruik, vooral door kinderen en jongeren, van het alarmnummer 112. De campagne met spots op televisie, in de bioscoop en filmpjes op veelal door kinderen bezochte websites maakt duidelijk dat bellers altijd getraceerd kunnen worden, zelfs als ze bellen zonder sim-kaart in hun mobiele telefoon.

Traceren kan met behulp van het unieke imei-nummer en met nieuwe mogelijkheden in de 112-centrale in Driebergen. Daarmee kan de eigenaar van het toestel, maar ook de locatie van de beller achterhaald worden.

Bewust misbruik en broekzakbellen zorgen voor 65 procent van alle 5 miljoen telefoontjes per jaar op het alarmnummer. Een kwart van de telefoontjes komt uit broekzakken of is anderszins onbedoeld. In driekwart van de gevallen is er sprake van bewust misbruik. Vooral kinderen bezondigen zich daaraan: het misbruik stijgt op woensdagmiddag, in het weekend en in de schoolvakanties.

Bron: de Telegraaf

Somalische piraten zetten 'beurs' op


MOMBASA - Somalische piraten hebben een soort beurs opgezet om nieuw kapitaal aan te trekken voor hun rooftochten. Meer dan zeventig piratengroepen dingen mee naar investeerders op de beurs in een hut in het piratenbolwerk Harardere.

Investeerders voorzien veelbelovende piraten van geld, wapens en andere zeeroversbenodigdheden. Na een geslaagde rooftocht krijgen de investeerders geregeld een veelvoud van de inleg terug. „Dit is een soort coöperatie en een wel degelijk serieus instrument van de financiële markt”, aldus piratendeskundige Andrew Mwangura van hulporganisatie Seafarers' Assistance Program maandag in weekblad Der Spiegel.

Westerse schepen die langs de Hoorn van Afrika varen, worden al jaren geteisterd door piraten uit het wetteloze Somalië, dat geen functionerende regering heeft.

Bron: de Telegraaf