Translate

zaterdag 5 december 2009

Obama ontsteekt verlichting kerstboom

WASHINGTON - President Obama heeft donderdag samen met zijn familie de lichtjes van de nationale Amerikaanse kerstboom aangestoken. Tijdens de gebeurtenis las Michelle Obama een gedicht voor. ANP Video © Reuters


video:

Bron: AD

Zoon verkoopt snurkende vader een pak rammel


In Florida is een jongen zijn vader te lijf gegaan omdat die naar verluidt te luid snurkte. Zoonlief werd gearresteerd op beschuldiging van huiselijk geweld.

Vader en zoon waren samen tv aan het kijken. Pa moet ingedommeld zijn en begon een stevige boom door te zagen. Dat was niet naar de zin van de 18-jarige Dylan T. Watson.

Uit zetel gesleurd
Eerst keilde hij een tijdschrift naar het hoofd van zijn vader. Toen die lustig doorging met ronken, sleurde Dylan zijn vader uit de zetel en begon op hem in te timmeren.

De vader des huizes werd voor alle zekerheid naar het ziekenhuis gebracht. De opvliegende zoon mocht na een nachtje de gevangenis van Pinellas County verlaten. (eb)
04/12/09 16u43

Bron: HLN

vrijdag 4 december 2009

Problemen bij computergestuurde Sprinters


UTRECHT - Storingen teisteren de NS bij de invoering van de nieuwe Sprinter. De eerste trein die volledig computergestuurd rijdt, komt geregeld onbedoeld tot minutenlange stilstand.

Dit meldt de NOS. De NS heeft dan tot tien minuten nodig om het voertuig weer aan het rijden te krijgen. Door de technische problemen rijden er pas zes nieuwe Sprinters rond, terwijl dit er volgens planning al zo'n dertig hadden moeten zijn.

De Nederlandse Spoorwegen heeft bijna honderd nieuwe treinen besteld voor 650 miljoen euro.

04/12/09 16u52

Bron: AD

Fout vuurwerk komt nu uit Oost-Europa


UTRECHT - Handelaren in illegaal vuurwerk halen hun spullen niet langer massaal uit België: de politie en het ministerie van VROM zien dit jaar een opvallende stijging van verboden sierpotten en knallers uit Oost-Europa.

"We zien de toestroom uit Oost- Europa de laatste jaren al redelijk omvangrijk worden, maar dit jaar nog prominenter dan anders," zegt een woordvoerder van VROM in het AD.

In landen als Polen en Tsjechië mag legaal veel zwaarder vuurwerk worden verkocht dan in Nederland. Bovendien is het aangeboden vuurwerk aanmerkelijk goedkoper dan hier.

Bron: AD

Populaire site over achternamen weer in de lucht


AMSTERDAM - De Nederlandse Familienamenbank die het Meertens Instituut in Amsterdam afgelopen woensdag heeft gelanceerd, is weer bereikbaar.

De site werd de afgelopen dagen zo druk bezocht dat de website soms uren onbereikbaar was. Daarom is gisteren een extra server in gebruik genomen.

In de databank staan alle 314.000 familienamen die in 2007 in de Gemeentelijke Basisadministratie zijn opgenomen. Wie zijn achternaam op www.meertens.knaw.nl/nfb/ intikt, ziet hoeveel mensen met die naam in Nederland wonen. Ook toont een kaart waar de meeste naamgenoten wonen. Bij ongeveer 100.000 familienamen is aanvullende informatie te vinden, zoals een naamsverklaring.

Bron: AD

Bedrijf zet bestanden verloren laptops online

AMSTERDAM - Een Brits bedrijf dat gevonden laptops terugverkoopt aan de rechtmatige eigenaars, zet persoonlijke foto’s en documenten van de computers op haar site zodat de eigenaar zijn computer kan terugvinden. Onduidelijk is of het om een echt bedrijf gaat of dat het een marketingstunt betreft.

Lost Laptop Limited biedt mensen die een laptop vinden tot 3000 pond (3300 euro) aan voor het apparaat. Als de rechtmatige eigenaar zich bij het bedrijf meldt kan hij voor dat bedrag, plus nog een commissie van 250 pond (275 euro), zijn laptop terugkrijgen, meldt The Inquirer.

Het exacte bedrag dat vinders van het bedrijf krijgen, hangt af van de waarde van de computer en de informatie die erop staat. Het bedrijf speurt door de privégegevens om de eigenaar te achterhalen. Een foto van de laptop wordt geplaatst op www.where-is-my-laptop.com evenals informatie over de datum en de plaats waar hij gevonden is.

Als een laptop na drie maanden niet geclaimd wordt, zet het bedrijf (vaak persoonlijke) bestanden online. Op de site zijn persoonlijke gegevens zoals logingegevens, sollicitatiebrieven en zelfs naaktfoto’s te bekijken. Ook laptops die in Nederland zijn gevonden staan op de site.

Marketingstunt?

Het is niet duidelijk of het gaat om een echt bedrijf of dat er sprake is van een marketingstunt. Hoewel sommige mensen graag zullen willen betalen voor hun verloren laptop kan ook gezegd worden dat Lost Laptop mensen hun eigen laptop laten kopen. Daarnaast zijn er natuurlijke grote vraagtekens te zetten bij de grove schending van de privacy die het bedrijf pleegt door zulke persoonlijke informatie voor iedereen beschikbaar te maken.

Een woordvoerder van het Lost Laptop bevestigde dat het een legitiem bedrijf was maar de Finse website Sektori.com kwam erachter dat er iets niet klopte met de gegevens op een van de laptops. Een van de documenten op de site komt namelijk precies overeen met een blogpost die pas drie maanden nadat de laptop gevonden werd online gezet werd.

Bron: de Telegraaf

Britse telefoonlijn voor ufo-meldingen afgesloten

Het Britse ministerie van Defensie heeft de telefoonlijn afgesloten waarop mensen ufo's, marsmannetjes en andere E.T.'s konden melden. Dat meldt de krant The Guardian.

Meer dan een halve eeuw lang luisterde de Britse defensie naar allerlei meldingen rond ufo's en volgde een onderzoek. Maar na meer dan 11.000 gemelde waarnemingen en ontelbare samenzweringstheorieën houdt het ermee op. Want in deze tijden van economische crisis is het beter geld aan iets anders te besteden.

Het ministerie zegt dat na meer dan een halve eeuw geen enkele melding enige aanwijzing heeft opgeleverd dat de veiligheid van het Verenigd Koninkrijk in het gedrang was. (afp/adb)
04/12/09 15u30

Bron: HLN

Man verspeelt job en miljoen dollar in zoektocht naar aliens


Een schooldirecteur uit Arizona is ontslagen omdat hij computers op het werk gebruikte om aliens op te sporen. Zijn exploten kostten de onderwijsautoriteiten een miljoen dollar. Dat meldt de krant East Valley Tribune.

Computers in de war
Brad Niesluchowski nam deel aan het SETI-project, een netwerk van computers dat met behulp van gevoelige radiotelescopen zoekt naar buitenaards leven. De man deed dat op zijn kantoor en stuurde hiermee alle schoolcomputers van de staat Arizona in de war.

Er is 1 miljoen dollar nodig om de schade te herstellen. Niesluchowski hield de eer aan zichzelf en nam op 22 oktober ontslag. De politie is een onderzoek gestart. (eb)
04/12/09 15u49

Bron: HLN

donderdag 3 december 2009

Rode wijn beter voor tanden dan witte

ROTTERDAM - Rode wijn zou helpen tegen tandbederf, zo zeggen wetenschappers in het tijdschrift Food Chemistry. Witte wijn veroorzaakt het omgekeerde effect. De hoge zuurtegraad in witte wijnen tast het email van de tanden aan.

Amerikaanse wetenschappers vonden dat druivenschil en druivenpitten hoge hoeveelheden chemische stoffen bevatten die bacteriën verjagen. Vooral de stof proanthocyanidins, die veel antioxidanten bevat, zou een zeer actieve werking hebben.

Italiaanse wetenschappers experimenteerden met de bacteriën en rode wijn, die ook deze stoffen bevat. Het bleek dat de bacteriën zich niet aan de tanden en het speeksel konden vasthechten zodra er rode wijn was geconsumeerd. Dagelijks één glas zou voldoende zijn om de tandjes gezond te houden.

Uit eerdere studies bleek ook al dat rode wijn, met mate geconsumeerd, beschermt tegen hartziektes, sommige vormen van kanker, diabetes, veroudering, Alzheimer en overgewicht. Ook je hersenen en weerstand zouden er wel bij varen.

Maar de wetenschappers willen niet zo ver gaan iedereen rode wijn aan te raden. Ze zijn op zoek naar manieren om de werkbare stoffen uit de wijn te halen om 'op zichzelf' ingenomen te worden.

Bron: AD

Kat voor spiegel dierenfoto van het jaar


BERGEN OP ZOOM - Met een foto van een klein poesje dat zichzelf in de weerspiegeling van een ruit bekijkt, heeft de 13-jarige Piet Brouwer uit Bergen op Zoom donderdag de Kids voor Animals fotowedstrijd gewonnen. De Dierenbescherming reikt de prijs jaarlijks uit.

Piet kreeg het nieuws donderdag te horen van niemand minder dan Sinterklaas. Het jongetje voelde zich nogal overvallen door de goedheiligman. Hij bekende spontaan dat hij twee dagen eerder huiswerk voor Nederlands had overgeschreven. Dat wist Sint nog niet, wel dat Piet een dag eerder met vuurwerk bezig was geweest, aldus de Dierenbescherming.

De jonge fotograaf wint een digitale camera en een gezinsabonnement op Ouwehands Dierenpark. Piets foto werd gekozen uit meer dan drieduizend inzendingen. De Dierenbescherming reikt de prijs jaarlijks uit aan de mooiste 'diervriendelijke' foto; zo worden foto's van dieren met mutsjes op niet geaccepteerd. (ANP)
03/12/09

Bron: AD

woensdag 2 december 2009

Vrouw bevalt in lijkwagen

TEGUCIGALPA - Een chauffeur van een lijkwagen had deze week een opvallend ritje.

Carlos Rosa uit Hondouras was aan het werk in zijn mortuarium toen er een hoogzwangere vrouw voorbijkwam strompelen. Ze was vanuit een sloppenwijk op weg naar het ziekenhuis in Tegucigalpa om te bevallen.

Rosa zag de vrouw op de grond vallen en besloot haar snel naar het ziekenhuis te brengen. De lijkwagen kwam echter vast te staan in het verkeer toen de vliezen van de Zuid-Amerikaanse braken. Voor de mortuariummedewerker het wist, had zijn passagier een kind gebaard.

Eenmaal in het ziekenhuis aangekomen, bleken moeder en kind het goed te maken. De ouders hebben de baby Rosa genoemd, naar zijn redder.

Bron: de Telegraaf

De echte reden waarom vrouwen langer leven


Als het op levensverwachting aankomt, hebben vrouwen altijd al een stapje voor gehad. Japanse wetenschappers geloven dat vrouwen die extra jaren winnen doordat ze genetisch sterk verschillen van mannen. De sperma-genen van de man verkorten zijn levensduur.

Genetica
Sterk geslacht of niet, vrouwen leven langer. En dat heeft eerder met hun genetisch materiaal, dan wel met hun kracht te maken. Het mannelijk genetisch materiaal zou immers een rem zetten op de levensduur. Meer nog, denk de genetische bijdrage van mannen aan de mensheid weg, en vrouwen zouden een derde langer leven.

Onderzoek
Wetenschappers in Japan produceerden vrouwelijke muizen zonder vader met behulp van genetisch materiaal van twee moeders. Deze supervrouwelijke diertjes leefden aanzienlijk langer dan die met een normale mix van moederlijke en vaderlijke genen. De bevindingen, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Human Reproduction, bieden het eerste bewijs dat sperma-genen een nadelig effect hebben op de levensduur bij zoogdieren. Dat stress, fysieke arbeid, meer verantwoordelijkheiden en dergelijke de mannenjaren beperken, wordt hiermee definitief van tafel geveegd. (lvl)

02/12/09 09u46

Bron: HLN

Tieners gearresteerd voor het pesten van roodharigen


Drie kinderen van een school in Calabasas (Californië) worden mogelijk aangeklaagd voor het pesten van roodharige medeleerlingen. De drie, een van 13 jaar en twee van 12, werden vorige week opgepakt en even vastgehouden voor verschillende misdrijven. De aanvallen kwamen voort uit een internetoproep tot een 'Kick a Ginger Day', wat zoveel betekent als: 'Schop eens een roodharige-dag'.

"De dertienjarige werd opgepakt op beschuldiging van cyberpesten", zegt Steve Whitmore van de Los Angeles Sheriff's departement. "De twee anderen voor slaan en verwondingen." Zeven kinderen, vier jongens en drie meisjes, moesten het ontgelden op 'Kick a Ginger Day', dat geïnspireerd is op een aflevering van animatieserie South Park uit 2005 (zie filmpje onderaan). Zoals meestal het geval is bij South Park, was de aflevering net een satire op intolerantie op basis van uiterlijke kenmerken.

De directeur van de school ontkende eerdere berichten als zouden er kinderen gebroken ledematen aan hebben overgehouden. "Verder dan enkele schoppen en slagen kwam het niet, maar dat maakt het natuurlijk niet minder erg", zegt Donald Zimring. "We hebben hier 926 geweldige kinderen op school, helaas zijn er ook enkelen die denken dat ze aan het spelen waren of dat het allemaal maar om te lachen was. Ze stonden helemaal niet stil bij de gevolgen van hun acties." (sps)

Bron: HLN

Onderzoek in Nederland naar overlijden peuters na griepprik


Het centrum voor bijwerkingen Lareb heeft na de eerste vaccinatieronde tegen de Mexicaanse griep in Nederland twee meldingen gehad van kinderen die vlak na de inenting zijn overleden. In beide gevallen wordt nader onderzoek verricht, laat het centrum weten.

Eén kind van 3 jaar had een ernstige hartafwijking en overleed vijf dagen na vaccinatie. "Er is geen aanwijzing voor een relatie met het vaccineren", stelt het centrum, dat het geval toch nader onderzoekt.

Geen andere oorzaak gevonden
Het tweede kind kreeg na de griepprik koorts en stierf een dag na toediening van het vaccin. "Behalve koorts had het 2-jarige kind geen andere verschijnselen die wijzen op een relatie met het toedienen van het griepvaccin, maar er is ook geen duidelijke andere oorzaak voor het overlijden gevonden", stelt Lareb.

Het Nederlandse centrum voor bijwerkingen kon niet zeggen hoe lang het duurt voordat er uitsluitsel is over de doodsoorzaak. (anp/jv)

02/12/09 12u45

Bron: HLN

Mysterieuze bliksemplaag teistert dorpje in Venezuela


Een onooglijk vissersdorpje in Venezuela wordt 160 nachten per jaar geteisterd door geheimzinnige bliksemstormen. Weerkundigen hebben geen sluitende verklaring voor het fenomeen. De arme inwoners van Catatumbo hopen intussen dat het verschijnsel toeristen lokt om zo een centje bij te verdienen.

Methaangas
Wetenschappers achten het niet onmogelijk dat de bliksemplaag veroorzaakt wordt door winden die uit het Andesgebergte naar de oceaan afdalen. Een andere theorie is, dat het fenomeen veroozaakt wordt door een verhoogde concentratie van methaangas in de regio.

Acht uur aan een stuk
Meteoroloog Ramon Velasquez van de Venezolaanse luchtmacht heeft nog andere merkwaardigheden vastgesteld. "Bij een gewoon onweer bliksemt het hooguit twee uur aan stuk. De bliksemstormen in Catatumbo kunnen tot acht uur aanhouden".

Toeristen
Voor de arme vissers van het dorpje kan het natuurverschijnsel evenwel een zegen betekenen. Zij willen dat de autoriteiten de bliksemplaag uitspelen als toeristische attractie in de hoop er zo financieel beter van te worden. (eb)
02/12/09 15u57

Bron: HLN

Meisje krijgt ogen 5 dagen niet open na haarkleuring


In Engeland heeft een 16-jarig meisje een fikse schadevergoeding gekregen nadat ze een gruwelijke allergische reactie vertoonde na een haarkleuring bij de kapper. De nu 21-jarige Charlotte Gilchrist kreeg blaren op haar gezicht, en haar ogen zaten vijf dagen helemaal dicht. Ze kan haar haren nooit meer kleuren.

Een recent onderzoek in Wales toonde aan dat maar liefst 84 procent van de kapperszaken haren kleurt zonder de instructies van de fabrikant te volgen. Het is namelijk verplicht klanten te testen op mogelijk allergische reacties.

De zaak in kwestie moet het meisje nu 2.000 pond (2.200 euro) schadevergoeding betalen, plus haar gerechtskosten van 18.000 pond (19.800 euro). (sam)

02/12/09 16u33

Bron: HLN

IJstijd in Europa kan op enkele maanden tijd losbarsten


Een nieuwe ijstijd lijkt heel onwaarschijnlijk voor onze generatie, maar wetenschappers hebben ontdekt dat een mini-ijstijd al binnen een termijn van enkele maanden zou kunnen ontstaan. De vorige ijstijd ontstond ongeveer 12.800 jaar geleden, en ook dat gebeurde op enkele maanden tijd. De koude periode duurde echter wel 1.300 jaar.

De rampenfilm 'The Day After Tomorrow' kwam soms nogal komisch over: op enkele dagen tijd barstte een nieuwe ijstijd los en werd een groot deel van de wereld onbewoonbaar. Canadese wetenschappers onderzochten de vorige ijstijd en kwamen tot de conclusie dat het scenario van de film misschien niet volledig science fiction is. Waar vroeger gedacht werd dat een ijstijd tientallen jaren nodig had, blijkt nu dat deze ijskoude periode al in enkele maanden kan beginnen.

IJstijd
De vorige ijstijd ontstond toen het bevroren Lake Agassiz in Noord-Amerika uit z'n voegen trad en koud water in het noorden van de Atlantische Oceaan deed stromen. Zonder de warme input van de oceaan zakten de temperaturen en groeiden de ijslagen aan. Vreemd genoeg gebeurde dit op enkele maanden tijd, maximum twee jaar, aldus de wetenschappers.

Catastrofe
Mocht hetzelfde vandaag gebeuren zou Ierland het klimaat van het Svalbard krijgen, een eilandengroep in de buurt van de Noordpool. Het herstel van de situatie in de oceaan duurde ongeveer twee eeuwen. Volgens de wetenschappers is het helemaal niet zo onwaarschijnlijk dat zoiets vandaag opnieuw zou kunnen gebeuren. Als de ijsmassa in Groenland plots zou smelten, zou dat een catastrofe kunnen ontketenen. (gb)

Bron: HLN

dinsdag 1 december 2009

Schoenengooier zelf met schoen belaagd


PARIJS - De Iraakse journalist Muntazer al-Zaidi, die vorig jaar zijn schoenen gooide naar de toenmalige Amerikaanse president George Bush, is dinsdag zelf het doelwit van een aanval met schoeisel geworden.

Een man met een Iraaks accent gooide in Parijs een schoen naar Zaidi en verweet hem voor een dictatuur te werken.

Het incident had plaats op een persconferentie van Zaidi. De man met het Iraakse accent probeerde het hoofd van Zaidi te raken, maar die kon de schoen net ontwijken.

In een korte verklaring in het Arabisch liet de schoenengooier, die volgens getuigen een asielzoeker met de naam Khayat is, weten dat hij achter de Amerikaanse militaire actie staat tegen het regime van de toenmalige dictator Saddam Hussein.

Zaidi gooide vorig jaar een schoen naar Bush, omdat hij juist een tegenstander van de Amerikaanse invasie in Irak was. Na de actie tegen Zaidi werd Khayat weggevoerd. (ANP)

01/12/09 19u55

Bron: AD

Ziekenhuisbacterie nu ook op zandstrand


WASHINGTON - De ziekenhuisbacterie MRSA (meticilline-resistente staphylococcus aureus) is voor het eerst aangetroffen op stranden in de Verenigde Staten. Dat meldt een groep onderzoekers.

De moeilijk te bestrijden bacterie komt vooral voor in ziekenhuizen, gevangenissen, kleedkamers van sportzalen en bejaardentehuizen. Ze kan onder meer huidinfecties en mogelijk dodelijke longontstekingen veroorzaken.

"Dit is de eerste keer dat MRSA is aangetroffen in zeewater en strandzand", aldus Marilyn Roberts, microbiologe aan de Universiteit van Washington en co-auteur van de studie. De bacterie werd aangetroffen op vijf van de tien onderzochte stranden langs de kust van Washington en Californië.

De onderzoeksresultaten werden gepresenteerd op de eerste dag van de 49ste ISAAC-conferentie (Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy) in San Francisco. (BELGA)
13/09/09 09u20

Bron: AD

Weduwnaar slaapt met gipsbeeld echtgenote


HANOI - Een weduwnaar in Vietman had het maar moeilijk met de dood van zijn echtgenote. De verdrietige man had haar botten anderhalf jaar na de begrafenis opgegraven en in een gipsbeeld gelegd, dat hij naar de beeltenis van zijn vrouw had geschapen. Vijf jaar lang lag het beeld naast hem in bed.

''Ik slaap elke nacht met haar'', zei de 55-jarige Le Van uit de centrale provincie Quang Nam in de krant Thanh Nien. ''Vaak komt mijn 12-jarige zoon ook en omarmt haar.'' De autoriteiten werden door de berichten op de hoogte gesteld van de bijzondere situatie en bevolen de man dinsdag de stoffelijke resten van zijn vrouw opnieuw te begraven. (ANP)

01/12/09 15u15

Bron: AD

Sterftekans kanker volgens 'postcodeloterij'

LONDEN - Wie in Engeland kanker krijgt mag hopen dat hij in de juiste postcode woont. Uit recent onderzoek blijkt dat de sterftekans tijdens de behandeling sterk afhangt van waar de patiënt woont. Het Britse Kankerfonds spreekt er schande van.

Het onderzoek van het Ministerie van Volksgezondheid dat vandaag openbaar werd toont aan dat de regionale verschillen enorm zijn. Zelf tussen wijken in de Britse hoofdstad Londen. De felle kritiek is dan ook dat de medische behandeling van kanker een soort postcodeloterij is. Wie in de juiste wijk woont krijg de juiste behandeling, wie pech heeft en de 'slechtere' polikliniek treft sterft sneller.

Uit het onderzoek blijkt dat een longkankerpatiënt in Hertfordshire drie keer meer kans heeft binnen een jaar te overlijden dan een gelijke patiënt in Kensington en Chelsea.

Voor darmkanker is de eenjarige overlevingskans in Telford en Wrekin 80%. Maar in Waltham Forest is die kans dat de patiënt een jaar later nog leeft maar 57.9% . Internationaal is het gemiddelde 79%.

Het ministerie zegt dat het goed is dat de enorme verschillen nu aan het licht zijn gekomen, zodat ziekenhuizen hun werk kunnen verbeteren. Het Britse kankerfonds zegt dat er absoluut geen excuus is voor dergelijke grote verschillen.(PO)

Bron: AD

Zevenjarige Picasso binnen kwartier uitverkocht


HOLT - De 7-jarige Kieron Williamson wordt al de nieuwe Picasso genoemd. Het jonge kunstenaartje verkocht laatst zijn schilderijen binnen een kwartier voor ruim 18.000 euro.

De kopers, zelfs afkomstig uit Japan en Canada, betaalden soms meer dan 1000 euro voor één olieverfschilderij van het Britse jochie. Negentien landschappen leverden afgelopen zomer al ruim 16.000 euro op tijdens een veiling.

Adrian Hill, eigenaar van de Picturecraft galerie in Kierons woonplaats Holt, is dolenthousiast. "Het laatste kind van zijn klasse was Picasso."

Kieron zelf blijft er nuchter onder. "Ik vind schilderen erg leuk, maar ik hou ook van voetballen". Het scholiertje begon nog niet zo lang geleden te schilderen tijdens een vakantie op het Engelse platteland. Een artistieke vriendin van de familie merkte zijn talent op en besloot hem les te geven.

Bron: de Telegraf

'Grotmannen' erven miljarden


Boedapest - Twee dakloze broers die in grotten leven in Hongarije, kunnen een erfenis tegemoet zien van ruim vier miljard euro.

Zsolt en Geza Peladi verdienen een beetje geld door rotzooi op te ruimen in de straten van Boedapest. Hulpverleners van de Hongaarse daklozenorganisatie zijn recent aangesproken door advocaten die op zoek zijn naar de broers. De reden: hun welgestelde oma uit Duitsland is overleden en haar fortuin wordt volgens de Duitse wet automatisch doorgeschoven naar familie. Het leven van de Peladi's en dat van een zus die in Amerika woont, kan binnenkort dus radicaal op de schop.

Er was al een tijd geen contact meer met de vrouw uit het Duitse Baden-Württemberg. "We wisten dat onze moeder uit een rijke familie kwam. Maar ze was een moeilijk persoon en ze liet ons in de steek. We verloren het contact met haar en onze vader. Moeder overleed toen ze nog maar 43 was", laat de 43-jarige Geza aan het Hongaarse ATV weten. Hij ziet na een leven vol armoede weer een beetje hoop. "Mijn broer en ik hebben alleen elkaar. Geen vrouw kijkt om naar mannen die in een grot leven. Dat kan gaan veranderen, misschien kunnen we als we geld hebben eindelijk een partner vinden en een normaal leven opbouwen."

De naam van de oma is niet naar buiten gebracht, uit angst voor fraudeurs die geld ruiken.

De broers zijn momenteel bezig om afschriften van hun moeders dood te verkrijgen en bewijs voor de familieband. Daarna kunnen ze naar Duitsland afreizen om hun erfenis op te halen

Bron: de Telegraaf

Slang eet zichzelf op


FAYGATE -
In Engeland had een slang zo'n honger, dat hij zichzelf begon op te eten, te beginnen bij zijn staart. De eigenaar van het dier verscheen net op tijd om te voorkomen dat het dier zichzelf zou opeten. Dit meldt de Engelse krant Daily Mail.

De betreffende slang is een koningsslang, die voorkomt van Zuid-Canada tot in Zuid-Amerika. Deze soort kan twee meter lang en 20 jaar oud worden. Soms jagen ze op hun eigen soort.

Bron: de Telegraaf

'Energie over twintig jaar vrijwel jaar gratis'

DEN HAAG - De energieprijzen mogen ieder jaar nog stijgen, over twintig jaar betalen we bijna niets meer voor energie. Dat voorspelt futuroloog professor Willem de Ridder van de Universiteit van Twente in zijn nieuwste boek Symbiose.

Die energie is dan volledig afkomstig van de zon, denkt hij. De Ridder erkent de scepsis over zonne-energie, maar de futuroloog ziet op basis van allerlei ontwikkelingen toch een zonnige toekomst voor deze energiebron. „Het is nu een van de snelst groeiende energiebronnen”, aldus De Ridder in een toelichting op zijn voorspelling.

Hij legt een verband met de ontwikkeling van de informatica de afgelopen decennia. „De ontwikkeling van zonne-energie volgt eigenlijk dezelfde weg”, aldus de futuroloog. In zijn boek zegt hij dat we niet ver zijn verwijderd van de situatie waarin zonne-energie in 100 procent van onze energiebehoefte zal voorzien.

„Deze situatie wordt binnen twee decennia bereikt. Goed om te weten dat de aarde tienduizend keer meer zonlicht krijgt dan we voor onze energiebehoefte nodig hebben.” De scepsis die hij ziet over zonne-energie is vergelijkbaar met die over internet en telefoneren. „Je ziet daarin eigenlijk dezelfde wetmatigheden als de ontwikkeling van zonne-energie.”

In een interview met KAS magazine stelt hij dat internet ooit een klein netwerk voor universiteiten was. „Niemand had verwacht dat dit zo groot en veelomvattend zou worden. Zo ook met telefonie. Tien jaar geleden kostte het veel geld om naar de andere kant van de wereld te bellen. Dat dit nu gratis kan, bijvoorbeeld via Skype, was ooit ondenkbaar. Zo zal het ook gaan met energie.”

Bron: de Telegraaf

Foto dikke man in vliegtuig wekt ber


AMSTERDAM - Door de publicatie van een foto van een dikke man in een vliegtuigstoel (economy class) is de discussie over hoe om te gaan met forse passagiers weer opgelaaid.

Luchtvaartmaatschappijen kampen steeds vaker met reizigers die nauwelijks in hun stoel passen. De foto, gemaakt tijdens een vlucht van American Airlines, werd gestuurd naar Kieran Daly die het vervolgens in zijn blog op Flightglobal publiceerde. Hem werd verteld dat de foto niet gemanipuleerd is. Het plaatje zou zijn gestuurd door een medewerker aan boord. American Airlines kan het niet bevestigen. Wel is een intern onderzoek gestart.

Veel Amerikaanse maatschappijen hebben al grotere veiligheidsgordels om te voldoen aan de veiligheidsregels aan boord, schrijft de Telegraph. Nu woedt de discussie of klanten met obesitas een extra stoel moeten reserveren.

Bij de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Southwest is de regel dat een passagier beide armleuningen omlaag moet kunnen doen. Lukt dan niet dan zijn ze verplicht ook een ticket voor de stoel ernaast te kopen. De tweede ticket wordt terugbetaald als het vliegtuig niet vol is.

Bron: de Telegraaf

maandag 30 november 2009

Vrouwvriendelijk steriliseren in tien minuten

AMSTERDAM - Vrouwen die zich willen laten steriliseren, kunnen dat in de toekomst op een vrouwvriendelijke manier laten doen met de 'Essure'-methode. De ingreep is zonder narcose en je kunt binnen 2 uur weer naar huis.

Dat stelt dokter Bakkum, een gynaecologe uit een Amsterdams ziekenhuis.De klassieke laposcopische methode plaatst klipjes op de eileiders en dat kan alleen met algehele narcose en laat littekens na.

De Essure-methode maakt het voor vrouwen heel wat gemakkelijker. Twee veertjes worden via de vagina in de eileiders geplaatst. Zo kunnen de beide eileiders dichtgroeien. Narcose is niet meer nodig en littekens zijn verleden tijd. Anders dan met de klassieke methode, is de Essure wel blijvend.

De Essure methode lijkt bij het grote publiek nog onbekend, zo stelt de gynaecoloog. Dat is jammer, want vrouwen zouden meer keuzes moeten hebben met anticonceptie.


30/11/09 15u53

Bron: AD

VS krijgt toegang tot Europese bankgegevens

BRUSSEL - De autoriteiten in de Verenigde Staten krijgen inzage in nationale en internationale bankoverboekingen in Nederland en andere EU-lidstaten. De EU-ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie zijn maandag akkoord gegaan met een regeling die hiertoe de mogelijkheid biedt.

De regeling geldt vooralsnog voor negen maanden. Nederland werkt alleen mee aan het verlenen van gegevens als er sprake is van een gerechtelijk onderzoek, aldus een woordvoerder van minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie.

De Amerikanen willen toegang tot de informatie om het terrorisme beter te kunnen bestrijden. Maar de zogeheten Swift-regeling is zeer omstreden, omdat onduidelijk is wat er precies met de gegevens gebeurt.

Vanuit het Europees Parlement was er op aangedrongen met het besluit te wachten tot het nieuwe EU-verdrag van Lissabon in werking is getreden, waardoor het parlement zou mogen meebeslissen. Het verdrag wordt dinsdag van kracht. (ANP)
30/11/09 14u34

Bron: AD

Keurmerk voor homofiele bejaarden


ENSCHEDE- Homoseksuele bejaarden hebben vaak last van intolerantie in bejaardentehuizen. De COC in de Achterhoek biedt daarom een tolerantiescan aan waarmee bejaardentehuizen getoetst kunnen worden op homovriendelijkheid.

'In een verzorgingshuis telt hoeveel kinderen je hebt en hoe vaak die op bezoek komen,' zei Josee Rothuizen van kenniscentrum Movisie in de Twentsche courant Tubantia. 'Roze ouderen kunnen hier vaak moeilijk in meekomen.' Homofiele bejaarden vallen daardoor vaak buiten de groep.

Het verzorgend personeel weet vaak niet goed hoe ze moeten omgaan met de roze ouderen. Ook hier kan nog veel verbeterd worden volgens Mark Melenhorst van het COC Twente-Achterhoek

De tolerantiescan kan vanaf begin volgend jaar ingevuld worden op www.rozezorg.nl . Goedgekeurde instellingen krijgen een roze loper, een certificaat voor goed gedrag ten opzichte van homo's. (AH)

30/11/09 11u24

Bron: AD

Criminelen vallen ING-rekeningen aan via iPhone


ROTTERDAM - Rekeninghouders van ING die een gekraakte iPhone-hebben en daarmee ook hun TAN-codes ontvangen moeten oppassen. Sinds dit weekeinde is er een crimineel netwerk actief om via de iPhones geld af te troggelen.

Vrijdag werd het criminele netwerk op de iPhone ontdekt door Scott McIntyre, beveiligingsexpert van XS4All.nl.

Security.nl meldt inmiddels dat de geinfecteerde iPhones sinds maandagochtend geen contact meer lijken te hebben met de gewraakte criminele server die in Litouwen bleek te staan. Of de provider daar de server uit de lucht heeft gehaald is nog onduidelijk. Het kan ook dat zondagnacht een update is uitgevoerd en dat de server nu ergens anders vandaan de iPhones aanstuurt.

Het gaat de criminelen blijkbaar om TAN-codes, en in Nederland gebruiken blijkbaar veel bezitters van gekraakte iPhones die codes.
Met de TAN-codes valideer je een transactie bij internetbankieren op ING.nl. ING verstuurt de codes als sms en veel mensen laten die sms'jes soms wekenlang op de telefoon staan.

McIntyre zegt nog niet te weten hoe de criminelen precies aan echt geld denken te komen via de maar eenmalig bruikbare TAN-codes, maar ze proberen het in elk geval, dus zien ze er blijkbaar brood in. (POT)

23/11/09 11u01

Bron: HLN

Massief gouden iPhone duurste mobiel ter wereld


LIVERPOOL - Wie het breed heeft, laat het breed hangen. Zo ook de anonieme eigenaar van de enige massief gouden iPhone van de wereld. Waarde: 2,11 miljoen euro.

De anonieme Australische goudhandelaar liet ontwerper Stuart Hughes uit Liverpool tien maanden aan zijn Iphone werken.


De behuizing van de iPhone 3GS Supreme, zoals Hughes het kleinood noemt, is gemaakt van 22-karaats massief goud en de voorkant is afgezet met 136 diamanten en één grote steen van meer dan 7 karaat op de menuknop. Het Apple-logo op de achterkant bestaat uit nog eens 53 diamantjes.

Hughes werkte met zijn echtgenote eerder aan diverse andere gouden en platinum iPhones en aan peperdure Nokia's en Blackberry's.

Zijn laatste creatie is echter de duurste mobiele telefoon ter wereld. En zoiets lever je natuurlijk niet uit in een standaard kartonnen doosje, hoe fraai Apple die ook maakt.

Hughes ontwierp dus ook een bijbehorende box van graniet, goud en leer. (PO)

Bron: AD

Dronken student krijgt 15 jaar fietsverbod


De Duitse student Christopher Hahn (24) mag van de rechter 15 jaar niet meer met de fiets rijden. Een gevolg van een uit de hand gelopen feestje, vorig jaar in juni.

Om 4 uur 's ochtends werd de jongeman uit Giessen toen tegengehouden door een politiepatrouille. Christopher Hahn moest een alcoholtest afleggen. Daaruit bleek dat hij 1,71 promille in het bloed had.

Boete en onderzoek
De student betaalt volgens Bild tandenknarsend de boete van 500 euro die deze uitspatting hem had opgeleverd. Maar daarmee was de kous niet af. In maart van dit jaar moest Hanh zich van de politierechter onderwerpen aan een medisch-psychologisch onderzoek. Dat kostte nog eens 500 euro en Hahn weigert zich aan te bieden.

Allergisch
Na een aanmaning, die Christopher Hahn aan zijn laars lapt, valt het verdict van de politierechter: een fietsverbod van vijftien jaar. Telkens hij met een stalen ros op de openbare weg wordt opgemerkt, moet hij een boete van 25 euro betalen. Wettelijk mag Hahn zich nog wel te paard verplaatsen, maar het probleem is dat hij allergisch is voor paardenhaar. (eb)
29/11/09 16u21

Bron: HLN

zondag 29 november 2009

Vlotte communicatie van 'comapatiënt'

Rom Houbens verhaal ging de hele wereld rond. De 46-jarige 'comapatiënt' zat 23 jaar lang gevangen in een verlamd lichaam, terwijl zijn geest eigenlijk volledig in orde was. Maar niemand wist dat. Houbens toestand werd na een zwaar verkeersongeval in 1983 verkeerd gediagnosticeerd als 'vegetatief'. De man herleeft nu - een wedergeboorte, zegt hij zelf - en kan via een speciaal toetsenbord en de hulp van een therapeute perfect communiceren. "Té perfect", beweren sceptici.

Hoe 'praat' Rom Houben eigenlijk? Zijn vinger wordt door een therapeute, Linda Wouters, naar letters geleid op een speciaal computerscherm om zo woorden en zinnen te vormen. Houben doet dat verbazend snel. De vooraanstaande bio-ethicus, Arthur Caplan, vraagt zich daarom af of Houben wel werkelijk communiceert. Houbens antwoorden lijken hem onnatuurlijk voor iemand die zo zwaargewond is en die 23 jaar lang niet kon communiceren.

Linda Wouters zegt dat ze door de lichte druk kan voelen naar welke letter Rom Houben wil gaan op het touch-screen toetsenbord, en ze voelt ook de tegenwerking als ze een verkeerde letter kiest.

"Begeleider communiceert"
Professor Caplan van de University of Pennsylvania, heeft zelf Houben nooit ontmoet maar op basis van videobeelden heeft hij zo zijn twijfels over de communicatie van de verlamde patiënt. "Het gaat om een Ouija-toetsenbord, dat steeds weer bekritiseerd wordt. Als je ernaar kijkt, is het meestal de persoon die de vinger vasthoudt die communiceert, en niet de persoon die hij of zij beweert te helpen."

Boek schrijven
Rom Houbens moeder, Fina Nicolaes, 'praat' zo al drie jaar met haar zoon en gelooft niet dat iemand hem 'leidt'. "Eerst moest hij met zijn voet op een soort muis stampen, die enkel 'ja' of 'neen' aangaf. "Langzaam maakte hij vorderingen en leerde hij met deze taalcomputer werken en nu communiceert hij zo met een spraaktherapeute die zijn hand vasthoudt. Mijn zoon wil nu zelfs een boek schrijven, omdat hij er zo bedreven in is." (jv)

video

Bron: HLN