Translate

zaterdag 28 november 2009

De maan beïnvloedt epilepsieaanvallen


Dat de maan een invloed heeft op de mens, wordt door wetenschappers al decennia lang afgedaan als 'bijgeloof'. Maar in het geval van epilepsiepatiënten zou er toch een verband zijn, zo ontdekte de Britse wetenschapster Sallie Baxendale van het Institute of Neurology aan University College London.

Bij volle maan, als de maan dus het meest helder is, daalt het risico op een epilepsieaanval. Dat bleek na een analyse van het aantal aanvallen op een epilepsie-afdeling. Daar wordt elke aanval van elke patiënt per dag bijgehouden. De dag van de volle maan en de 24 uur die er op volgt, is de periode waarin het minst aanvallen plaatsvonden.

Vermoed wordt dat het 'slaaphormoon' melatonine, dat aangemaakt wordt als het donker is zodat je gemakkelijk in slaap valt, er iets mee te maken heeft en de aanvallen misschien wel uitlokt.

Of de nieuwe maan dan ook het meeste aanvallen uitlokt, is niet bekend. (edp)
23/11/09 17u19

Bron: HLN

Zwangerschapshormoon bestrijdt borstkanker

Een chemische stof die vrouwen van nature produceren tijdens hun zwangerschap bestrijdt volgens wetenschappers borstkanker. Ze hopen hiermee een krachtige medicijn tegen de ziekte te kunnen ontwikkelen.

Natuurlijk verdedigingsmechanisme
Wetenschappers ontdekten dankzij onderzoek bij ratten dat Alfa-Foetoproteïne (AFP) de groei van bestaande tumoren stopt en dit de vorming van nieuwe gezwellen voorkomt, dat blijkt uit onderzoek bij ratten. De dieren kregen namelijk zwangerschapshormonen als oestrogeen, progesteron en ook chorion gonadotrofine toegediend. Daaruit bleek dat hun niveau van AFP ook steeg. Dat deze stof ook borstkanker bestrijdt, werd bevestigd door labo-onderzoek. AFP wordt dus door het lichaam geproduceerd als natuurlijk verdedigingsmechanisme voor de zwangerschapshormonen als oestrogeen en progesteron, die de groei van sommige tumoren stimuleren.

Meer onderzoek
Volgens de wetenschappers moet er nog wel meer onderzoek gebeuren naar deze stof voor ze kunnen beginnen met de productie van een nieuw medicijn tegen borstkanker. Uit eerdere studies leidden wetenschappers af dat hormonen die vrijgegeven worden tijdens de zwangerschap als oestrogeen, progesteron en chorion gonadotrofine mogelijk beschermden tegen borstkanker. Maar dit laatste onderzoek suggereert dat AFP hier werkelijk verantwoordelijk voor is. De stof wordt geproduceerd door de lever en de vruchtzak van de foetus. Omdat er nog heel wat onderzoek naar dit onderwerp moet gebeuren, zal het nog minstens tien jaar duren voor de behandeling beschikbaar is voor patiënten. (ep)
25/11/09 13u04

Bron: HLN

Schijfje onder de huid doodt gevaarlijke huidkankers

Is een minuscuul schijfje hét antwoord op gevaarlijke huidkankers? Wetenschappers van de Amerikaanse topuniversiteit Harvard menen van wel. Ze ontwikkelden een schijfje ter grootte van een vingernagel dat ingeplant onder de huid de meest gevaarlijke vormen huidkanker kan vernietigen.

Proteïnen
Het schijfje is een poreus stukje metaal, dat volgepropt is met stoffen als proteïnen dat immuniteitsstoffen lokt. In het schijfje ontdekken deze stoffen de proteïnen die normaal op huidkankertumoren worden gevonden.

Als gevolg daarvan schiet het immuunsysteem in actie, en beginnen de witte bloedcellen de kankercellen op te sporen en te doden. De cellen zijn geprogrammeerd om enkel de tumor uit te schakelen, en gezonde cellen met rust te laten. Het lichaam wordt op deze manier ook gespaard van neveneffecten als misselijkheid en haaruitval.

Helft vernietigd
In experimenten met muizen die grote melanomen hadden, bleek dat de tumoren in de helft van de gevallen compleet uitgeschakeld werden. De onbehandelde beestjes bezweken snel.

Hoewel het onderzoek nog in een vroege fase verkeert, zijn de onderzoekers optimistisch dat het systeem ook bij mensen kan werken. Ze zijn er ook van overtuigd dat hun behandeling efficiënter is dan de vaccins die ontwikkeld worden. (edp)
26/11/09 12u03

Bron: HLN

Dikkerds krijgen geen diploma van Amerikaanse universiteit


De Amerikaanse Lincoln Universiteit in Pennsylvania's heeft een nieuw reglement dat de eerste jaarstudenten met een BMI van 30 of hoger moeten afvallen of een cursus volgen die 'Fitness for Life' heet, als ze willen afstuderen. De bedoeling van de maatregel is de studenten te helpen gezond te worden.

Cursus wandelen
James L. DeBoy is de gezondheidsverantwoordelijke van de universiteit. "Alle studenten zijn al langer verplicht te slagen voor de cursus 'Dimensions of Wellness', die heel wat gezondheidsonderwerpen als alcohol, drugs, voeding en seksualiteit behandelt." Maar onlangs bedachten DeBoy en zijn collega's dat de universiteit meer moet doen om zijn studenten te helpen fit te worden. Het resultaat is een cursus voor mensen met overgewicht, waar ze moeten wandelen, pilates beoefenen en fitnessspelletjes spelen. Deze maatregel veroorzaakte niet alleen op de universiteit heel wat ophef, over de hele wereld hebben experts hier een mening over.

Racistisch
Studenten reageren verbolgen: "Lincoln moet me niet vertellen hoe hoog mijn BMI mag zijn. Ik ben hier om een diploma te behalen en dat is waar het beleid mee bezig moet zijn." Anderen zeggen dat de school eerst het cafetaria-eten moet aanpakken. "Het eten van het schoolrestaurant kan ook van betere kwaliteit zijn, de ingrediënten kunnen verser en biologischer." Of: "Wil de universiteit echt intelligente, gemotiveerde studenten verliezen simpelweg omdat hun BMI hoger is dan 30?". Volgens anderen zou het een manier zijn om de zwarte vrouwen, die vaak een breren lichaamsbouw hebben dan blanke meisjes, te viseren. Sommigen zeggen ook dat het een manier is om mensen van de lagere klasse te bannen, omdat studenten van een hoge klasse vaak dunner zijn.

Verkeerde aanpak
Gezondheidsonderzoekster Harriet Brown zegt dat het wel goed is dat de universiteit studenten wil aansporen gezonder te leven, maar dat deze cursus niet de juiste strategie is. "Uit onderzoek blijkt dat diëten de voornaamste reden van obesitas is in de Verenigde Staten. Deze maatregel draagt bij tot het idee dat vet slecht is en dun gezond." Experte Erin O'Connor: "Ik ben het er mee eens dat universiteiten en hogescholen zich bezig moeten houden met de bestrijding van de obesitasepidemie. Maar deze maatregel viseert bepaalde studenten, sommigen moeten wel deze cursus volgen en anderen niet. Wat niet goed is voor het zelfvertrouwen en zelfbeeld van deze dikke studenten." (ep)
27/11/09 17u26

Bron: HLN

Man stopt kinderen in kofferbak en gaat winkelen


BOSTON - Een 35-jarige man uit Massachusetts is aangeklaagd omdat hij zijn twee zonen van drie en zes jaar in de kofferbak van zijn auto stopte. Zo kon hij zorgeloos gaan winkelen. Dat melden Amerikaanse media.

Michael Monahan heeft zich voor de rechter moeten verantwoorden. Hij liet de kinderen meerdere minuten alleen achter in de kofferbak, aldus de politie bekend. De kinderen werden ontdekt door een medewerker van de zeilwinkel waar de man aan het shoppen was.

Monahan, vechtend tegen de tranen in de rechtszaal, had een opvallende verklaring voor zijn daden. Hij beweerde dat de kinderen het leuk vonden om in de kofferbak te spelen. Volgens de advocaat van de vader is de man dol op zijn kinderen.

De man wordt beschuldigd van kindermishandeling. Hij is op borgtocht vrijgelaten en de kinderen zijn bij hun moeder ondergebracht.

27/11/09 10u41

Bron: AD

'Nederlandse' kerk biedt indianen excuses aan

NEW YORK - Leden van een oorspronkelijk Nederlandse protestantse kerk in New York hebben voor het eerst officieel hun excuses aangeboden voor de deportatie en afslachting van indianen bijna 400 jaar geleden..

De huidige New Yorkse kerkgemeenschap Collegiate Church werd in 1628 opgericht in het toenmalige Nieuw-Amsterdam als de Gereformeerde Nederlandse Kerk. De kerk werd gezien als het 'geweten' van de Nederlandse kolonie en is een van de oudste Amerikaanse protestantse kerken.

Tijdens een verzoeningsbijeenkomst hield dominee Robert Chase een toespraak voor de afstammelingen van de Lenape-indianen en de nazaten van kerkleden van het eerste uur. Hij sprak de nakomelingen van de gedode en verdreven indianen toe: "We hebben jullie natuurlijke hulpbronnen verbruikt, jullie volk ontmenselijkt en geen respect betoond voor jullie cultuur. Met pijn in ons hart herinneren wij onze rol in deze gebeurtenissen."

De bijeenkomst werd gehouden voor het Nationaal Museum van Amerikaanse Indianen in Manhattan, vlakbij de plaats waar Nederlandse kolonisten eeuwen geleden hun fort hadden gebouwd. De Nederlanders voerden op deze plek vooral graan en bont uit, voorheen de handelswaar van de indianen. Het fort stond vlakbij een pad, het huidige Broadway, dat de lokale indianen gebruikten om van de vlakten naar hun dorp te komen.

28/11/09 09u28

Bron: AD

Blindedarm blijkt gezonde baby


EISLEBEN - Met hevige buikpijn meldde Monika B. (37) zich op de spoeddienst van een kliniek in het Duitse Eisleben. Blindedarmontsteking, dacht ze. Een uur later zette ze een zoon op de wereld. Anton is 47 cm groot, 2,4 kilo zwaar en kerngezond. Dat meldt Bild.

"Ik had er niet het minste benul van dat ik zwanger was", zegt de ze. "De diagnose van de arts was een schok. Proficiat", zei de dokter. "De pijn die u voelt, zijn barensweeën. U verwacht een kind".

"Ik stond er niet bij stil dat ik niet meer ongesteld werd. Ik dacht dat ik te oud geworden was om kinderen te hebben", verklaart Monika.

Moeder en zoon zijn inmiddels thuis. De vader is onbekend. "Maar dit is het mooiste kerstgeschenk dat ik me kon inbeelden", lacht de vrouw.

27/11/09 12u45

Bron: AD

UFO-hacker verliest strijd tegen uitlevering


LONDEN - Een Britse hacker die volgens de Verenigde Staten ''de grootste militaire hack aller tijden'' heeft gepleegd, wordt definitief uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De Britse regering zal de uitlevering niet blokkeren, maakte minister van Binnenlandse Zaken Alan Johnson donderdagavond bekend.

In juli had de Hoge Raad in Londen al besloten dat de 43-jarige Gary McKinnon mag worden uitgeleverd. Volgens de VS is de man in 2001 en 2002 illegaal binnengedrongen in 97 computers van het Pentagon, de Amerikaanse landmacht en marine, en ruimtevaartorganisatie NASA.

Hij bracht de systemen voor honderdduizenden dollars schade toe. De hacker was naar eigen zeggen op zoek naar bewijs voor het bestaan van vliegende schotels.McKinnon wil in Groot-Brittannië worden berecht. Hij vreest dat zijn gezondheid ernstig zal lijden als hij in Amerika zijn straf moet uitzitten. Bij McKinnon is onlangs Asperger geconstateerd, een vorm van autisme. In de VS hangt de geboren Schot maximaal zeventig jaar gevangenisstraf boven het hoofd. (ANP)

27/11/09 04u09

Bron: AD

Jongeren: internet verdringt tv-nieuws

AMSTERDAM - Jongeren denken over twintig jaar hun nieuws vooral van internet te halen. Televisie komt dan op een tweede plaats. De krant en de radio spelen in de ogen van jongeren nog maar een marginale rol in de toekomst. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO, naar aanleiding van het 50-jarig jubileum van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren dat vrijdag wordt gevierd.

Het bureau ondervroeg eerder deze maand 1491 personen van 13 jaar en ouder. Van de respondenten zegt 87 procent van de 13- tot 65-jarigen nieuws (ook) via de televisie tot zich te nemen, 65 procent noemt het internet. ''Over twintig jaar zouden de rollen wel eens omgekeerd kunnen zijn'', constateert TNS NIPO. ''80 procent denkt in 2029 zijn nieuws van het internet te halen en 72 procent (ook) van tv. De krant gaat nog meer inleveren: van 59 procent naar 37 procent.'' (ANP)

27/11/09 17u51

Bron: AD

Seksslavernij in Amsterdam

AMSTERDAM - Twee vrouwen zeggen respectievelijk een jaar en vier maanden opgesloten te hebben gezeten in de flat van een zwakbegaafde man en zijn moeder in Noord. Ze zouden voortdurend zijn verkracht. Een van de vrouwen heeft zelfs in haar wanhoop geprobeerd de moeder te doden.

Dit meldt Het Parool vandaag.

Justitie weet niet hoeveel er van de verhalen klopt. Maar de verhalen zijn zo bizar, en op cruciale punten zo onlogisch, dat ze vooralsnog niet als basis kunnen dienen voor succesvolle strafvervolging.

Wat wél vaststaat, is dat een van de slachtoffers na het beweerde misbruik geprobeerd heeft de moeder van de man met een mes dood te steken. Het slachtoffer heeft dat bekend en moet binnenkort voor de rechtbank verschijnen voor poging tot doodslag.

Bron: AD

Drumwonder (3) krijgt contract


AALSMEER - Drie jaar is hij nog maar en nu al heeft hij een officieel contract bij drumstellen fabrikant Ludwig. Valentijn Kipuw uit Aalsmeer is een echt drumwonder. Praten kon hij nog niet, toen hij zijn ouders verraste met zijn eerste drumsolo. Keurig in de maat uiteraard. Vanaf deze week kan hij helemaal uit zijn bol gaan op zijn eigen Ludwig drumstel.

,,Valentijn is er niet achter vandaan te slaan,’’ aldus Eveline, de moeder van de jonge muzikant. ,,Hij kon net zitten, toen hij al overal op zat te tikken. Voor zijn eerste verjaardag hebben we hem een speelgoed drumstelletje gegeven. Maar binnen de kortste keren had hij er drie versleten. Het viel ons meteen op dat hij veel ritmegevoel heeft. Moeiteloos drumt hij met muziek mee die hij hoort.’’

Het muzikale talent heeft Valentijn waarschijnlijk van zijn vader. Die is zanger/ gitarist in de band Jamento. Al diverse keren heeft de peuter met de formatie meegespeeld, zoals onlangs tijdens Haarlem Jazz. ,,Optreden en op een podium staan geeft hem helemaal een kick. Waar hij ook heen gaat, altijd neemt Valentijn zijn drumstokken mee. En geen gelegenheid laat hij onbenut om zijn talent te laten horen. Hij heeft zelfs zijn eigen Hyves pagina en op YouTube zijn van zijn optredens diverse filmpjes te zien.’’

Via via kwamen de ouders van de drumvirtuoos in contact met de importeur van Ludwig (bekend van de Beatles), die het knaapje direct een contract gaf. ,, Hij is waarschijnlijk de jongste muzikant ter wereld met een endossement. De kans is groot dat hij daarmee in het Guiness book of records komt.’’

Bron: de Telegraaf

woensdag 25 november 2009

Nieuwe politiekogel vertelt wie geschoten heeft


AMSTERDAM - De politie krijgt vanaf volgend jaar een nieuwe en verbeterde kogel. De Action Effect maakt plaats voor de Action NP. In het slaghoedje van de kogel is een forensische stof aangebracht, waardoor kan worden vastgesteld wie heeft geschoten.

De Action NP is gevoeliger dan de huidige patronen, reageert nauwkeuriger en geeft minder gevaar voor onschuldige omstanders, schrijft Trouw

Gemeenten in overtreding met volgen burgers

DEN HAAG - Zeventien van twintig door het College bescherming persoonsgegevens (CBP) onderzochte gemeenten volgen burgers zonder hen daarvan op de hoogte te stellen. De gemeenten zijn hiermee in overtreding. Dat heeft het college woensdag gemeld.

Sociale diensten van gemeenten mogen burgers volgen die een uitkering ontvangen om te kijken of zij fraude plegen. Ze zijn dan wel verplicht de persoon in kwestie ervan op de hoogte te stellen. Als de gemeenten die in overtreding zijn hier geen verandering in brengen, moeten ze een boete betalen, aldus het CBP.

Bron: de Telegraaf

‘Vrouwen beter met gadgets’


AMSTERDAM - Technische klusjes zoals het instellen van een nieuwe televisie waren ooit typische mannenkarweitjes. Uit een nieuw Brits onderzoek blijkt echter dat vrouwen steeds beter met techniek kunnen omgaan.

Uit een onderzoek van het Britse elektronicabedrijf Comet blijkt dat 48 procent van de vrouwen niet tegen technische klusjes in huis opziet, tegenover 47 procent van de mannen. Dertien procent van de mannen gaf toe dat ze naar hun vrouw of vriendin stappen om advies over de computer, DVD-speler of televisie te vragen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat 90 procent van de vrouwen geen moeite heeft met het installeren van een nieuwe televisie of een surround-set.

“Dit laat zien dat mensen nieuwe techniek omarmen,” aldus Bill Moir, hoofd marketing bij Comet tegen de Daily Telegraph. “Mannen zijn niet langer de enige techneuten in huis. Vrouwen worden ook steeds meer vertrouwd met techniek en gebruiken steeds meer moderne gadgets.”

Hoewel vrouwen steeds meer vertrouwd raken met nieuwe techniek, prefereren veel van hen nog steeds oude vormen van communicatie. Bijna de helft van de vrouwen schrijft regelmatig een brief en meer dan 60 procent maakt nog steeds handmatig fotoalbums met afdrukken.

Bron: de Telegraaf

Spionagemobieltjes rukken op


AMSTERDAM - Mobieltjes waarmee mannen door hun vrouw in de gaten worden gehouden en bazen hun personeel bespioneren gaan dit jaar met duizenden over de toonbank. De spionagemobieltjes worden in Nederland verkocht door zo'n tien bedrijven.

Volgens een medewerker van zo'n bedrijf worden soms wel tien van deze telefoons per week verkocht. De spionage-software werkt op vrijwel alle mobieltjes.

Klanten leveren de mobiel van het 'slachtoffer' in bij een van de spionagewinkels in Nederland, waar de telefoon vervolgens wordt voorzien van de apparatuur. Maar een spionagemobieltje wordt ook nieuw aangekocht en bijvoorbeeld op pakjesavond kado gedaan, zegt een medewerker van een van de spyshops in De Pers.

Via een simpel sms'je wordt de spymobiel in werking gezet. Een wantrouwende partner kan zo meegenieten van alle gesprekken en sms'jes van zijn of haar geliefde. Ook een baas kan de gangen van zijn werknemers volgen met de nieuwe mobiel van de zaak.

Iemand bespioneren via zijn of haar mobieltje is strafbaar als partner of werknemer niet weten dat ze in de gaten worden gehouden. Een spion riskeert maximaal een jaar gevangenisstraf of een boete van 17.000.

Bron: de Telegraaf

Met z'n allen naar de therapeut

AMSTERDAM - Vier op de tien Nederlanders is in therapie geweest of gaat naar de therapeut.

Mensen bezoeken vooral een zielenknijper vanwege een burn-out of depressie. Dat blijkt uit onderzoek van Mind Magazine.

Volgens het Reformatorisch Dagblad zegt 10 procent van de ondervraagden momenteel in therapie te zijn.

Ook onverwerkte trauma's, gedragsproblemen, relatieproblemen en echtscheiding zijn ingrediënten om in therapie te gaan.

Bron: de Telegraaf

Rio de Janeiro wil geen kokosnoten meer op stranden


Het is een klassiek beeld dat voortaan tot het verleden zal behoren: kokosnoten op de stranden van Rio de Janeiro. De Braziliaanse stad - gastvrouw voor de werelbeker voetbal in 2014 en twee jaar later voor de Olympische Spelen - vindt de groene vrucht een onhygiënische doorn in het oog. De verkoop aan de stranden wordt vanaf 1 december verboden.

"Ga maar eens kijken op Ipanema beach op het einde van de dag", zegt strandverantwoordelijke, Jovanildo Savastana, "dan zie je er een berg kokosnoten die mensen er achterlieten. En die basten trekken vooral ratten aan. Tot dertig ton per dag kokosnootomhulsels vinden we."

Biologisch afbreekbaar
Milieuactivisten beweren dan weer dat er helemaal geen negatieve impact is van de bast van een kokosnoot, omdat die biologisch afbreekbaar is. En de melk is uitstekend voor de gezondheid. Strandgangers zullen nog wel van de kokosmelk kunnen slurpen, maar dan wel uit flesjes of blikjes. "Dit verbod komt dus bedrijven meer ten goede dan de mensen", zeggen ecologisten. "Die lege blikjes ZIJN zelf al een probleem."

Burgemeester Eduardo Paes wil het verbod opnieuw bezien als de duizenden strandbezoekers de kokosbasten zélf opruimen. (jv)

25/11/09 07u44

Bron: HNL

H&M verkoopt mannenrokken


Een man in een rok, het is een beeld dat nog niet helemaal is doorgedrongen. Dat kan snel veranderen, nu H&M uitpakt met een rok en harembroek voor mannen. Om het geheel wat stoerder te maken, hoort er ook een een legging of bermuda bij.

Catwalks
Wie de modecollecties van grote ontwerpers in het oog houdt, kon al vaststellen dat er volgend voorjaar hier en daar mannenrokken te zien zijn. Een aantal ontwerpers als Comme des Garçons, Jan Paul Gaultier en Rick Owens lieten er hun mannelijke modellen in paraderen.

Vraag
Ook H&M heeft dat begrepen, al is het niet voor het eerst dat de modeketen een mannenrok in de rekken hangt. Volgens persverantwoordelijke Marianne Neirinckx is er immers enorm veel vraag naar. De rok zit in de 'Trend-collectie', de meest modieuze lijn bij de keten. Die lijn is slechts in een beperkt aantal winkels te verkrijgen. Bij ons is dat enkel in Antwerpen. Voorlopig komen daar geen andere winkels bij.

Moed en durf
Samen met de rok, krijgt ook de harembroek een plaatsje op de herenafdeling. De collectie is er binnen een zestal weken te verkrijgen. Buiten trendy heren, blijft de vraag of we deze stukken in het straatbeeld zullen zien opduiken. Heel wat moed en durf is nodig om als man de stap te durven wagen. Maar zo is het ook de dames vergaan toen ze jaren geleden voor het eerst de broek aanpasten.

Bekijk hier de volledige collectie. (lvl

Bron: HLN

Woede opkroppen kan dodelijk zijn

Mannen die woede veroorzaakt door een oneerlijke behandeling op het werk opkroppen, hebben vijf keer meer kans op een hartaanval of te sterven aan een hartziekte dan degenen die hun frustraties uiten. Dat blijkt uit een Zweedse studie.

Omgaan met onrecht
De onderzoekers volgden tussen 1992 en 2003 2.755 werkende mannen die geen hartproblemen hadden. Aan het einde van de studie kregen 47 deelnemers ofwel een hartaanval ofwel stierven ze aan een hartziekte. Velen van hen bleken een oneerlijke behandeling op het werk te hebben meegemaakt. Nadat de wetenschappers andere risicofactoren als leeftijd en levensstijl in rekening namen, zagen ze een nauw verband tussen hoe je omgaat met onrecht en hartziekten.

Hoe aanpakken?
De onderzoekers weten nog niet wat dan wel een gezonde manier is om met frustraties om te gaan op het werk. Maar ze zeggen dat openlijk protesteren, de persoon in kwestie onmiddellijk of later aan te spreken beter is voor je gezondheid. (ep)
25/11/09 14u09

Bron: HLN

dinsdag 24 november 2009

Eerste interne beha bij vrouw geïmplanteerd


TEL AVIV - Een Israëlische cosmetische chirurg heeft de eerste interne beha geïmplanteerd. Vrouwen kunnen binnenkort in 40 minuten stevigere borsten krijgen zodat ze nooit meer een beha nodig hebben.

De interne beha kreeg de naam 'The Cup and Up' en is een interne cup uit siliconen die interne met fijne bandjes gehecht wordt aan de bovenste rib. De chirurg brengt de interne beha aan via twee minieme sneetjes aan de onderkant van de borst. Zo krijgen deze meer vorm zodat vrouwen hun leven lang geen extra ondersteuning meer nodig hebben.

Deze nieuwe borstoperatie werd ontwikkeld door de Israëlische chirurg Eyal Gur. Hij voerde de eerste ingreep drie weken geleden uit bij een vrouw. "De operatie is heel goed verlopen en de patiënt herstelt goed. Deze ingreep heeft niet de nadelen van een borstvergroting, het resultaat is heel natuurlijk, blijft jarenlang en is een pak goedkoper. De behandeling is bedoeld voor vrouwen die kampen met hangborsten, maar volgens de uitvinders helpt het niet bij extreme gevallen.''

Volgens Orbix Medical, de producent van de beha, zal de behandeling in Europa binnen de 18 maanden beschikbaar zijn.

24/11/09 18u01

Bron: AD

Scholen en wegen Engeland dicht door noodweer

Vijfentwintig wegen en zestien bruggen in het Engelse graafschap Cumbria zijn gesloten door wateroverlast na de zware regenval van de voorbije dagen. De scholen in het graafschap blijven voorlopig dicht.

1300 ondergelopen huizen
Cumbria en andere delen van Groot-Brittannië en Ierland hebben zwaar geleden onder het extreme weer van de laatste dagen. De BBC meldt dat eind vorige week meer dan 1.300 huizen in het noordwestelijke Cumbria zijn ondergelopen. Honderden mensen werden uit hun woning geëvacueerd, elf mensen zijn nog altijd vermist.

Extreem uitzonderlijk
De enorme overstromingen zijn het gevolg van extreem uitzonderlijke neerslag. In twee dagen tijd is evenveel regen gevallen als normaal in een maand. Volgens experts is dit een natuurfenomeen dat één keer in duizend jaar voorkomt. (anp/adb)

Bekijk de fotoserie:

Bron: HLN

Britse tiener die meisje wil zijn krijgt geen hormonenkuur


Een Britse jongen (14) uit Dorset die liever een meisje was geweest, krijgt in zijn land geen hormonenbehandeling vóór zijn puberteit. De jongen en zijn moeder klagen die onrechtvaardige behandeling nu aan in The Sun. Door de hormonale verandering in zijn puberteit krijgt Georgie Smith - niet zijn echte naam - immers grote handen en een mannelijke lichaamsbouw, waardoor hij er na een geslachtsoperatie op latere leeftijd nooit echt kan uitzien als een vrouw, zegt zijn moeder Carole (41).

Twee zelfmoordpogingen
Georgie wil volgens Carole al een meisje zijn sinds hij twee jaar oud was, en heeft al twee zelfmoordpogingen achter de rug omdat hij in het 'verkeerde' lichaam zit. Hij draagt make-up en kleedt zich bovendien als een meisje, waardoor hij ook flink wordt gepest op school.

Andere landen
In ons land is een dergelijke hormonenbehandeling wel mogelijk, net als in de Verenigde Staten. Carole overwoog om naar de VS te trekken voor een behandeling, maar dat bleek te duur. De Britse dienst voor volksgezondheid zegt de minimumleeftijd voor de kuur opnieuw te bekijken. (sam)


23/11/09 17u24

Bron: HLN

"Eén derde van Mars was ooit oceaan"


Amerikaanse wetenschappers beweren dat de planeet Mars ooit voor een derde uit een grote oceaan bestond. Dat zou de kans dat er ooit leven op de rode planeet was sterk verhogen. Mars is vanaf de zon geteld de vierde planeet in ons zonnestelsel. Dat meldt de Britse krant Daily Mail.

Rivieren
Met nieuwe softewaresystemen analyseerden de wetenschappers de oppervlaktebeelden van Mars. Ze vonden tientallen valleien en maakten de -tot nu toe- meest gedetailleerde kaart van de planeet die er bestaat. De valleien werden al voor het eerst gespot in 1971, maar zijn twee keer zo groot dan dat er toen gedacht werd.

Reusachtig
Experts van de Nasa en van de Amerikaanse universiteit van Noord-Illinois ontdekten dat de valleien ooit verbonden waren door rivieren, die van de zuidelijke hooglanden naar het noorden van de planeet stroomden. Daar kwamen ze allemaal samen in een reusachtige oceaan.

Leven
Bovendien is er ook bewijs dat het klimaat op Mars miljarden jaren geleden vergelijkbaar is dat van drogere gebieden op onze aarde. Op de rode planeet zou het regelmatig geregend hebben, waardoor de rivieren aanzwollen en de oceaan groeide. Een dergelijke natte periode vroeg in de geschiedenis van de planeet, vergroot de kans op leven. (adb)
24/11/09 12u22

foto:De Rover Spirit van de Nasa op Mars

Bron: HLN

Voor het eerst botsen protonen in deeltjesversneller


Voor het eerst hebben wetenschappers van het Europees Centrum voor Nucleair Onderzoek (CERN) botsingen tussen protonen kunnen waarnemen in de grootste deeltjesversneller ter wereld, de LHC van het CERN. Professor Jorgen D'Hondt (Vrije Universiteit Brussel) werkte mee aan het project en spreekt opgetogen van een "historische mijlpaal". "Het is een grote verwezenlijking om op zo'n korte tijd al zo ver te staan" reageert Rolf Heuer, algemeen directeur van CERN, in een persbericht.

"Met de deeltjesversneller proberen we de geheimen van de natuurwetten te ontrafelen en meer te weten te komen over het ontstaan van het universum", licht professor D'Hondt toe. "De eerste botsingen in deze versneller zijn een mijlpaal." Volgens de professor in de fysica werken duizenden wetenschappers al twintig jaar aan het project.

Hoogste botsingsenergie
"De eerste botsingen van maandag vonden bij een relatief lage energie (900 GeV) plaats, maar het is een eerste stap in een lang proces. Een volgende mijlpaal is het moment waarop we de hoogste botsingenergie ter wereld bereiken met CERN", aldus professor D'Hondt. Zeker over twee jaar zou dat doel kunnen worden bereikt.

Slechts drie dagen voor de botsingen werd de LHC opnieuw opgestart. De botsingen vonden plaats in de 27 kilometer lange tunnel, honderd meter onder de Frans-Zwitsers grens.

De Vrije Universiteit Brussel is niet de enige Belgische universiteit die meewerkt aan het project. Ook Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent, Université libre de Bruxelles, Université de Mons en Université catholique de Louvain zijn betrokken. (belga/sps)
24/11/09 13u49

Bron: HLN

Deze babyfles warmt zichzelf in 60 seconden op


Een fles die babymelk snel op de juiste temperatuur opwarmt, is iets waar tal van jonge ouders van dromen. Deze uitvinding, die het leven mama's en papa's heel wat makkelijker maakt, is momenteel al in Groot-Brittannië te koop.

's Nachts of op restaurant
De 'Yoomi' kreeg al tal van prijzen omdat hij koude flesvoeding in 60 seconden op de temperatuur van borstmelk brengt. De fles werd ontwikkeld door de Britse advocate Farah en ingenieur Jim Shaikh, het idee ontstond na de geboorte van hun oudste zoon Danial. Toen merkten ze hoelang kersverse ouders sukkelen om 's nachts of op restaurant babyvoeding op temperatuur te krijgen.

Gel
Zes jaar geleden tekende Jim Shaikh het concept uit. Later testte het product op zijn tweede zoon Niall. De fles werkt met een verwarmingselement dat gebaseerd is het principe van handverwarmers met een gel. Door aan de zijkant op een knop te drukken, wordt de vloeistof omgezet naar een vaste stof en geeft zo warmte af. Je kan het proces omkeren door de fles te koken. Door deze te kantelen beweegt de koude melk fles langst een buisje van het verwarmingselement. Als het de speen bereikt, is de voeding op de juiste temperatuur. De fles blijft gedurende een uur op de juiste temperatuur en kan tot 100 keer gebruikt worden.

Geen koude melk drinken
Jim Shaikh: "Het is een lang proces geweest, maar we waren heel blij toen we onze eerste bestelling kregen van een grote winkelketen." Vroedvrouw Clare Byam-Cook zegt dat de veiligheid en het gemak van het toestel het leven van ouders en baby's heel wat eenvoudiger zal maken. Koude melk is niet ideaal voor baby's, omdat velen dit weigeren te drinken. De Yoomi kost 24 euro en is te koop bij de Britse keten John Lewis. (ep)
24/11/09 11u35

Bron: HLN

Oudste schaap ter wereld bezwijkt aan hittegolf in Australië

Het - volgens het Guinness Book of Records - oudste schaap ter wereld is overleden. De 23-jarige Lucky bezweek aan de hittegolf die het zuidoosten van Australië al enkele dagen teistert. Dat heeft de eigenaar van het beest vandaag laten weten.

De inspanningen om het schaap te beschermen tegen de hoge temperaturen in de staat Victoria, konden het 23 jaar, 6 maanden en 28 dagen oude schaap niet redden, aldus eigenares Delrae Westgarth.

De gemiddelde levensverwachting voor een schaap is tien tot twaalf jaar. Lucky was de bekendste inwoner van Lake-Bolac, een dorp van 250 zielen ten westen van Melbourne. (belga/adv)
24/11/09 09u55

Bron: HLN

maandag 23 november 2009

Water maakt de huid niet mooier

LONDEN - Dagelijks acht glazen water drinken, zouden je teint doen stralen. Britse voedingsdeskundigen oordelen dat dit een fabeltje is. Evenwichtige voeding en een goede zonnecrème zijn belangrijker om je huid gezond en jeugdig te houden.

Water hydrateert de huid en houdt rimpels weg, zo wordt ons voorgehouden. Volgens de British Nutrition Foundation lijken er geen harde bewijzen voor deze theorie. "Wetenschappelijke bewijzen die de effecten van het waterverbruik op de hydratatie van de huid bevestigen, zijn er niet. Het is een misvatting, belangrijker is je voeding en de blootstelling aan de zon voor je teint".

Vitaminen A, B, C en E, te vinden in een gamma van groenten en fruit, helpen om de huid elastisch te houden. Ook zijn ze de ideale anti-aging producten en helpen ze de huid te herstellen. Niet genoeg van deze vitamines eten, kunnen problemen als scheurbuik of een droge, schilferige huid veroorzaken. Ook een zonnebrandcrème wordt aanbevolen om de tekenen des tijds te bestrijden.

Dezelfde organisatie publiceerde vorig jaar een onderzoek waarin duidelijk was dat drinkwater niet helpt om sneller gewicht te verliezen. Er werd geen verband gevonden tussen water drinken en de lichaamsvorm. Volgens deze studie krijgen we voldoende binnen via ons voedsel en andere dranken. Wie in een droog, heet klimaat leeft, heeft wel behoefte aan extra water.

22/11/09 10u35

Bron: AD

Voor 50-plussers geen baan bij de overheid

DEN HAAG - De overheid doet zelf aan leeftijdsdiscriminatie. Terwijl het kabinet vindt dat iedereen tot zijn 67e moet doorwerken, worden solliciterende 50-plussers regelmatig afgewezen als ambtenaar.

Dat constateert de PvdA op basis van verschillende meldingen die de partij heeft binnengekregen. De regeringspartij eist vandaag dat minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) als verantwoordelijk minister ingrijpt.

"Je kunt werkgevers niet aanspreken op hun verantwoordelijkheid, als je zelf het goede voorbeeld niet geeft", aldus PvdA-Kamerlid Heijnen. "De arbeidsmarkt voor ouderen moet van het slot, anders is de boodschap dat we op termijn langer door moeten werken niet geloofwaardig. Teveel mensen krijgen geen eerlijke kans omdat ze al 45 of 55 zijn. Als overheid moet je zelf ook doen wat je preekt."

De PvdA vindt dat Ter Horst een meldpunt moet instellen waar oudere sollicitanten zich kunnen beklagen als ze, ondanks een geschikt cv, door de overheid worden weggestuurd. Volgens de regeringspartij zou juist de overheid, met een totaal van 700.000 arbeidsplaatsen, een goede werkgever voor ouderen moeten zijn.

Heijnen noemt als voorbeeld van hoe het wel kan, de Dienst Justitiële Inrichtingen waar gevangenisbewaarders na vijftien jaar lichter werk kunnen gaan doen. "Die praktijk moeten we uitrollen over de hele rijksdienst", stelt het Kamerlid

Bron: de Telegraf

Superslimme rat kan ook ons geheugen verbeteren

's Werelds intelligentste rat is gekweekt, zo heeft de Sunday Telegraph gemeld. Hobbie-J is geboren met een eigenschap die nuttig kan zijn voor de mens: een uitzonderlijk goed geheugen als gevolg van een nieuwe gentechniek.

Hobbie-J is het resultaat van een medisch experiment aan het Medical College in de Amerikaanse staat Georgia. Onderzoeksleider dr. Joe Z Tsien gaf het embryo van de rat een inspuiting met genetisch materiaal waardoor het gen NR2B veranderde en dat de geheugenfunctie beheerst. Toen het ratje was geboren bleek het voorwerpen driemaal langer te kunnen onthouden dan gewone soortgenoten en dat het ook veel sneller uit een doolhof raakte.

Medicatie
"Ons onderzoek biedt een stevige basis om te geloven dat het NR2B gen een cruciale rol speelt voor het verbeteren van de geheugenfunctie. Het zou dus ook kunnen worden gebruikt in medicatie die het menselijk geheugen moeten versterken", aldus Tsien.

Dr Tsien deed tien jaar geleden al een soortgelijk experiment met een muis. De nieuwe proef toont aan dat deze vorm van geheugenverbetering voor meerdere soorten zoogdieren werkt, en dus ook de weg opent naar gebruik door mensen. Om die reden werden de bevindingen bij Hobbie-J al voorzichtig optimistisch onthaald door organisaties als de Britse Alzheimer Research Trust. (belga/sps)
22/11/09 12u19

Bron: HLN

Comapatiënt eigenlijk al 23 jaar bij bewustzijn

De 46-jarige Rom Houben uit Zolder raakte 23 jaar geleden betrokken in een zwaar verkeersongeval. Sindsdien lag hij in een coma. Althans, dat dachten de dokters toch. Want eigenlijk was de man al die tijd gewoon bij bewustzijn.

Houben werd na het ongeval verlamd, en kon al die jaren de dokters niet duidelijk maken dat er niets mis was met zijn hoofd. De ingenieursstudent hoorde zelfs hoe artsen na diverse onderzoeken vaststelden dat hij alleen nog maar als een plant door het leven zou gaan. Toen een tijdje geleden echter nieuwe scans werden uitgevoerd met geavanceerde apparatuur bleek dat hij gewoon bij bewustzijn was.

"Het was een soort tweede geboorte", vertelt hij. Na heel wat therapieën kan hij nu via een computerscherm boven zijn bed korte berichtjes schrijven. "Ik heb gewoon 23 jaar een beetje liggen dagdromen. Het is niet te beschrijven hoe frustrerend het is om niet te kunnen uitschreeuwen dat je gewoon bij bewustzijn bent". De man zal altijd in een verzorgingstehuis moeten wonen maar is dolblij dat hij nu weer boeken kan lezen en kan communiceren met zijn vrienden. (bdr)
23/11/09 12u23

Bron: HLN