Translate

zaterdag 21 november 2009

Air France ontvangt eerste A380


HAMBURG (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Air France heeft vrijdag de eerste Airbus A380 in ontvangst genomen. De superjumbo gaat vanaf 23 november dagelijks vliegen tussen Parijs en New York. Het toestel biedt ruimte aan 538 passagiers.

Air France is de eerste Europese maatschappij die het grootste passagiersvliegtuig ter wereld in ontvangst neemt. Het is tevens de eerste luchtvaartmaatschappij die transatlantisch met de A380 gaat vliegen. Deze winter gaan er ook lijnvluchten met de A380 van start tussen Parijs en Johannesburg in Zuid-Afrika.

Het toestel wordt vrijdagmiddag vanaf de fabriek van Airbus bij Hamburg naar Parijs gevlogen. Bestuursvoorzitter Pierre-Henri Gourgeon van Air France-KLM, president-commissaris Jean-Cyril Spinetta en topman Thomas Enders van Airbus zijn aan boord van de ceremonievlucht. Ook journalisten en medewerkers van Air France-KLM staan op de gastenlijst.

In totaal heeft Air France twaalf orders geplaatst voor de A380. Partner KLM neemt de superjumbo niet in dienst. De eerste A380 werd in oktober 2007 afgeleverd aan Singapore Airlines. Het totaal aantal orders voor de superjumbo staat nu op tweehonderd. Afhankelijk van de inrichting kan het toestel ruimte bieden aan ruim achthonderd passagiers.

30/10/09 11u20

Bron: AD

zie fotoserie

Moordenaar nu advocaat

DEN HAAG - De naweeën van de gruwelijke eerwraakmoord waarvoor de Irakees Moyad Abdulkadir een gevangenisstraf uitzat maar niet ons land werd uitgezet, nemen steeds meer bizarre vormen aan. Abdulkadir blijkt na een voltooide rechtenstudie andere asielzoekers juridisch bij te staan in de rechtbank.

De opleiding van de illegaal aan de Rijksuniversiteit Groningen werd grotendeels bekostigd door de Stichting Vluchteling Studenten UAF in Utrecht. De illegaal blijkt zo'n uitmuntend jurist dat hij door andere illegalen en asielzoekers wordt gemachtigd om namens hen op te treden.

Al sinds het beëindigen van zijn vier jaar celstraf in 1997 procedeert Abdulkadir tegen de staat om hier te blijven. De Raad van State bepaalde onlangs dat de IND hem geen verblijfsvergunning mag weigeren, onder meer omdat hij hier vader is geworden.

In het dossier Abdulkadir, waarover deze krant beschikt, zit een brief van advocaat mr. F.A. Donkers uit Roermond waarin deze stelt: "Abdulkadir vergezelt rechtzoekenden naar advocaten en incidenteel treedt hij op als gemachtigde. Mij is bekend dat hij goede resultaten boekt. Een en ander is een bevestiging van zijn kennis, kunde en betrokkenheid."

De dochter van het eerwraakslachtoffer, Ewin Ozdemir (32), is verbijsterd dat de moordenaar van haar moeder niet het land is uitgezet, maar, deels op kosten van de belastingbetaler, heeft kunnen studeren en nu zelfs in de rechtbank mag werken. In een reactie zegt advocaat mr. Donkers dat er niets bijzonders aan de hand is. "Bij de sector bestuursrecht mag iedereen als gemachtigde optreden, u ook. In de civiele rechtbank geldt de verplichting van procesvertegenwoordiging, maar bij de bestuursrechter geldt die verplichting niet. Je mag er zelf je woordje doen of een gemachtigde laten optreden en dat hoeft geen advocaat te zijn. Dat meneer Abdulkadir mensen bijstaat, is dus niets bijzonders."

Morgen in De Telegraaf het schokkende relaas van Ewin Ozdemir die als 13-jarig meisje samen met haar zusje gedwongen werd toe te kijken hoe haar moeder met behulp van een auto werd vermoord. Op deze website staat morgen ook een videoverslag van dit interview.

Bron: de Telegraaf

Koudste novemberdag in Hongkong in 126 jaar


Hongkong heeft de koudste novemberdag in 126 jaar meegemaakt. In de subtropische havenstad zakte het kwik woensdag tot 9,7 graden - de laagste temperatuur sinds het begin van de registraties in 1883. Het koudefront voerde ook zeldzame sneeuw aan naar Zuid-China.

De Oost-Chinese havenstad Shanghai beleefde de vroegste intrede van koning Winter in dertig jaar. De temperaturen daalden gisteren tot in de buurt van het vriespunt. De stroomvoorziening in enkele fabrieken in Shanghai moest onderbroken worden. Dat deelde de China Daily mee.

Ongewoon koud weer veroorzaakte ook in Centraal- en Oost-China stroompannes, omdat de mensen hun verwarming opzetten en de netwerken overbelastten. De grootstad Wuhan onderbrak de gasvoorziening voor ondernemingen om privéhuishoudens nog voldoende energie te kunnen leveren. Dat meldden de Chinese staatsmedia.

Ongewoon hevige sneeuwval heeft de voorbije twee weken al het noorden van China getroffen en volgens mediaberichten aan meer dan vijftig mensen het leven gekost. (dpa/adb)
19/11/09 11u34

Bron: HLN

11 vermisten in Engeland bij zware overstromingen


HLN update In het noorden van Engeland en in Schotland zijn honderden mensen uit hun woning geëvacueerd als gevolg van ernstige overstromingen na overvloedige regenval. Dat hebben de autoriteiten vrijdag bekendgemaakt. Volgens de Britse website SkyNews zijn elf mensen nog altijd vermist, onder wie een politieman die op een brug stond toen die instortte door het wassende water van de Derwent in Workington (Cumbria). In het volledig overstroomde dorpje Cockermouth moesten de hulpdiensten tientallen mensen met helikopters van de daken plukken.

Eén keer in duizend jaar
De enorme overstromingen zijn het gevolg van extreem uitzonderlijke neerslag. In twee dagen tijd is evenveel regen gevallen als normaal in een maand. Volgens experts werden alle neerslagrecords gebroken en is dit een natuurfenomeen dat één keer in duizend jaar voorkomt. Vandaag wordt nog een grote hoeveelheid neerslag verwacht, zodat de ramp nog erger kan worden.

Elf vermisten
In de ergst getroffen gebieden raakten hoofdwegen geblokkeerd, gingen scholen dicht en ontvluchtten mensen hun huizen. Reddingswerkers zoeken onder andere naar een politieman die vermist is nadat in de stad Workington een brug instortte. Volgens SkyNews zouden er nog tien andere mensen spoorloos zijn.

Ontkomen via gat in dak
Honderden mensen vonden 's nachts onderdak in een noodonderkomen, terwijl anderen door het wassende water werden ingesloten. Sommigen sloegen een gat in hun dak om te kunnen ontkomen. Er wordt nog meer regenval voorspeld en er zijn nog dertig waarschuwingen voor overstromingen.

Cockermouth
Vooral de situatie in Cockermouth blijft heel kritiek. Het Britse leger kon al een vijftigtal bewoners redden via het dak van hun huis, maar er zitten nog heel wat mensen vast. John Carlin, eigenaar van het Allerdale Court Hotel in Cockermouth, beschrijft de situatie. "Aan de voordeur van het hotel staat anderhalve meter water. Binnen staan we ook met onze voeten in het water. We kunnen elk moment geëvacueerd worden. De toestand is dramatisch. Het centrum van het dorp is helemaal onder water gelopen. In de straten zie je enkel reddingswerkers die tot aan hun middel in het water staan." (dpa/eb/adb/kh)

Bron: HLN

bekijk

Eenden verraden inbreker


Eenden hebben de politie geholpen een inbreker bij de kraag te vatten. Dit heeft een woordvoerder van de Nederlandse politie gemeld.

Gealarmeerd door een inbraakmelder zagen agenten hoe twee mannen uit de sportkantine van een voetbalvereniging in het Nederlandse Assen vluchtten.

Honden vs eenden
De politie kon één van hen in de kraag vatten met de hulp van een politiehond. De ander vluchtte het Asserbos in en verstopte zich vlakbij een vijver.

De eenden in de vijver zetten vervolgens een keel op. Het gekwaak leidde de agenten naar de vijver en naar de verstopte inbreker. Beide mannen zijn voor verhoor opgesloten. (anp/edp)
21/11/09 14u14

Bron: HLN

vrijdag 20 november 2009

Justitie vreest aanslag op aanklaagster


AMSTERDAM - Justitie vreest ernstig voor de veiligheid van de aanklaagster in het geruchtmakende onderzoek naar een vermeend doodseskader, dat zich heeft getooid met levensgrote Chinese tekens op de rug.

Door politie en justitie worden de verdachten aangeduid als 'de broederschap', een groep die niets ontziend zou hebben gemoord. De aanklaagster Sabine Tammes, die ook optreedt in het grote liquidatieproces, wordt sinds enkele dagen zwaar beveiligd. Voor haar woning in Amsterdam is een politiepost geplaatst. Gewapende agenten schermen haar permanent.

Volgens het OM in Amsterdam komt de dreiging niet van verdachten in het liquidatieproces. Een woordvoerder vroeg gisteren 'onze collega af te schermen', nadat bleek dat een groep mannen bij haar woning beelden had gemaakt van haar kinderen.

Tatoeages

Volgens justitie is de extreme beveiliging noodzakelijk vanwege ernstige dreiging. Tammes leidt als aanklager het onderzoek naar drie moordverdachten met identieke grote Chinese tatoeages op de rug. Zij zouden mogelijk als doodseskader opereren.

De tatoeages werden voor justitie een belangrijk aanknopingspunt in een groot rechercheonderzoek, nadat zij op 25 maart in de duinen bij Hoek van Holland het lijk vond van de 30-jarige Onno Kuut. Hij had exact zo'n tatoeage van Chinese tekens over zijn gehele rug. Hij had ook een tatoeage van het hoofd van Vrouwe Justitia in een weegschaal, met in de andere schaal een vuurwapen. Verder werd zijn lichaam opgesierd met een afbeelding van Magere Hein met een zeis.

Moord Leiderdorp

In het politieonderzoek wordt ernstig rekening gehouden dat er ook een verband is met de geruchtmakende dubbele liquidatie bij een pannenkoekenhuis bij Leiderdorp. Daar werden in de vroege ochtend van 4 februari de lichamen gevonden van de in de onderwereld bekende Boneka Belserang en Yassin Chakor. Belserang was ooit verdachte in de moordzaak op ex-rechercheur Martin Hoogland, die zelf ooit de roemruchte godfather Klaas Bruinsma doodschoot. Hij kwam vrij met een schadevergoeding.

Het vermoorde bendelid Onno Kuut had volgens justitie een afspraak met Belserang en Chakor. De laatste kende Kuut omdat ze beiden afkomstig zijn uit Enschede. De broederschap bestaat volgens justitie naast Kuut uit de eveneens getatoeëerde Cor en Brian P. en Jeroen S. Als 'broederschap' worden ze door de aanklaagster eveneens in verband gebracht met een recente mislukte liquidatie in de Vierlingstraat in Amsterdam.

Justitie beschikt in deze zaak over veel bewijs, onder meer foto's van de route die gereden moest worden. Deze waren aangetroffen op een 'gewiste' fotokaart, die bij de verdachten werd aangetroffen. Forensisch experts wisten deze beelden terug te halen. Ook werd een gsm gevonden die - ondanks dat hij in kokend water was gegooid - nog steeds gegevens bevatte.

Ook wordt de broederschap in verband gebracht met de moord op August Adjoeba, een Surinaamse drugscrimineel die in 2008 werd geliquideerd. Het is de politie nog onduidelijk of de broederschap zich beperkt tot deze vier verdachten. Een tatoeage met deze Chinese letters zou wijzen op lidmaatschap van de groep.

Bron: de Telegraaf

Dorp blank, 200 Britten gered

LONDEN - Hulpverleners hebben circa tweehonderd mensen gered uit de na zware regenval ondergelopen stad Cockermouth in het noordwesten van Engeland. Ook delen van Wales en Schotland kampen met wateroverlast.

video

Bron: de Telegraaf

Tijgers bang voor kippen


AMSTERDAM - Witte tijgers uit een Chinese dierentuin zijn in de loop der jaren zo mak geworden dat ze zelfs bang zijn voor kippen.

In de Chongqing-zoo wonen vijf zeldzame witte tijgers die ooit zijn aangekocht om trucjes te leren om het publiek te vermaken.

Dierenverzorgers echter wilden de tijgers weer wat meer natuurlijk gedrag laten vertonen door hen een paar levende kippen toe te werpen. Het was de bedoeling dat de tijgers de volgels zouden verslinden.

Het tegendeel was waar. De witte roofdieren bleken doodsbenauwd voor de kippen. "Onze tijgers zouden wild en gevaarlijk moeten zijn maar in plaats daarvan hebben ze al hun instincten verloren", zegt een van de verzorgers tegen een Chinese krant. "Het was komisch om te zien hoe bang de tijgers voor de kippen waren. Toen ze wakker werden en de kippen zagen lopen, begonnen ze zelfs te rennen voor hun leven".

De dieren moeten nu verplicht 12 uur per dag uit hun buitenverblijf komen. Daarnaast krijgen ze tijdelijk wat minder eten waardoor ze zo'n honger krijgen dat ze vanzelf wel hun prooi bespringen.

Bron: de Telegraaf

Oprah Winfrey stopt met haar talkshow op tv


Oprah Winfrey stopt na 25 jaar met haar eigen talkshow op tv. Op 9 september 2011 zal ze voor het laatst schitteren in het populaire programma dat haar naam draagt.

Eigen netwerk
Winfrey gaat vandaag zelf het einde van het programma aankondigen, zegt Tim Bennett van haar productiemaatschappij Harpo. Het einde van haar show betekent nog lang niet het einde van Winfrey op tv. De Amerikaanse gaat zich nu concentreren op de uitbouw van haar eigen kanaal, 'Oprah Winfrey Network'. OWN gaat vanaf januari 2011 uitzenden.

Schatrijk
De presentatrice begon haar loopbaan in Nashville en verhuisde in 1984 naar Chicago waar ze voor WLS-TV een talkshow presenteerde. 'AM Chicago' werd een jaar later 'The Oprah Winfrey Show'. In 1990 opende ze haar eigen televisiestudio's. Intussen schat Forbes haar fortuin op 2,3 miljard dollar. (hlnsydney)

video

Bron: HLN

donderdag 19 november 2009

Barendrecht vecht besluit CO2-opslag aan

DEN HAAG - Barendrecht krijg definitief een ondergrondse opslag voor het broeikasgas CO2. De ministers Jacqueline Cramer (Milieu) en Maria van der Hoeven (Economische Zaken) hakten woensdagmiddag de knoop door. Barendrecht legt zich er niet bij neer en gaat het besluit aanvechten.

De ministers zijn er na veel onderzoek van overtuigd dat de opslag veilig kan en nodig is om een echt andere, duurzame weg te kunnen inslaan op energiegebied. Shell begint met een beperkte proef in een klein veld onder de wijk Carnisselande. Alleen als die zonder problemen verloopt, krijgt het project een vervolg in het groter leeg gasveld onder Barendrecht-Ziedewij. Op plekken waar het broeikasgas zou kunnen ontsnappen, bijvoorbeeld waar CO2 de grond ingaat, komen extra veiligheidsmetingen. Bewoners mogen de resultaten daarvan inzien.

Shell reageerde verheugd op het besluit. Volgens een woordvoerder gaat de eerste fase drie jaar duren. Het vervolg in het grotere gasveld vergt 25 jaar. Shell verwacht, als alles meezit, de opslag eind 2012 te kunnen beginnen. De zegsman zei dat alle vergunning hiervoor inmiddels zijn aangevraagd.

De oliegigant wil de kooldioxide van de eigen raffinaderij in de Rotterdamse haven opvangen en opslaan onder Barendrecht. Inwoners en de lokale politiek van Barendrecht verzetten zich van meet af aan tegen de plannen van de oliereus. Ze vinden dat de risico's onduidelijk zijn en vrezen dat de waarde van hun huis daalt. Van der Hoeven en Cramer benadrukken dat ze de protesten hebben meegewogen door in te gaan op verzoeken voor meer en aanvullend onderzoek. De lokale stichting CO2isNee kondigde desondanks acties aan.

Milieugedeputeerde Erik Van Heijningen van de provincie Zuid-Holland liet weten dat de provincie een vergunningaanvraag niet tegenwerkt. De Milieucommissie gaf vorige week nog te kennen de opslag liever in de Noordzee ter hoogte van Alkmaar te zien. Dat alternatief brengt volgens de bewindsvrouwen echter te veel vertraging met zich mee, omdat een dergelijk project nog tot in detail moet worden onderzocht. De afstand van de raffinaderij in Pernis naar de Noordzee zou bovendien veel extra kosten met zich meebrengen; elke kilometer pijpleiding kost ongeveer 1 miljoen euro. Bovendien is volgens Van der Hoeven het probleem zo groot dat opslag op zee en op land nodig is.

Verscheidene milieuclubs reageerden teleurgesteld. Greenpeace ziet met lede ogen aan dat met subsidie voor CO2-dumping het kabinet de klimaatschadelijke olie- en kolenindustrieën op de been houdt, terwijl voor schone energie geen geld meer is. Milieudefensie sprak van een strategisch domme zet. Stichting Natuur en Milieu vindt het een verstandig besluit van de ministers om te beginnen met een klein veld. „Het is goed om eerst te kijken of het wel goed gaat”, aldus een zegsman.

Donderdag praat de Tweede Kamer over CO2-opslag in het algemeen en het project bij Barendrecht. Cramer en Van der Hoeven lichten hun besluit dinsdag toe aan de gemeenteraad van Barendrecht.

Bron: de Telegraaf

Recordrij voor tankstation


RONGQIAU - Chinese taxichauffeurs klagen steen en been dat ze tegenwoordig in kilometerslange rijen moeten staan om te kunnen tanken.

Door het koude weer van de afgelopen weken is er in het hele land een groot tekort aan gas ontstaan. Omdat veel automobilisten het relatief goedkope gas verkiezen boven andere brandstofsoorten, zit er niets anders op dan lang in de rij te staan.

Zo stond er woensdag een extreem lange file voor het tankstation in Rongqiao. Volgens een woordvoerder van de gasleverancier wordt er alles aan gedaan om de productie op te voeren. "Tot die tijd moeten ze nog even geduld hebben", aldus Xinhua Net.

Bron: de Telegraaf

Immigratiedienst liet toe dat Brit dochter huwde voor visum


Een Nigeriaan die voor de Britse immigratiedienst werkt, zou zijn eigen dochter gehuwd hebben zodat zij een visum zou krijgen en in het land kon blijven. Het 'Home Office' was op de hoogte maar kneep een oogje dicht. Dat meldt de Daily Mail.

Huwelijk in scène
De 54-jarige Adesanya leefde al meer dan dertig jaar in het Verenigd Koninkrijk en heeft ook een Brits paspoort. Hij wou dat ook zijn dochter met haar man en hun vier zonen zou overkomen uit Nigeria om bij hem te leven. Adesanya zette daarom een huwelijk in scène in Lagos, met foto's en al, om aan te tonen dat zijn dochter, Karimotu Adenike, eigenlijk zijn echtgenote was.

Scheiden
Adenike, een dertiger, mocht inderdaad blijven. Het koppel wacht nog op een definitieve verblijfsvergunning zodat ze daarna kunnen scheiden en proberen de rest van de familie naar Engeland te krijgen. De dochter zou dan opnieuw met haar échte man trouwen.

Celstraf
Twee jaar geleden werd de Britse immigratiedienst onmiddellijk na de trouwpartij getipt dat een eigen medewerker het huwelijk geënsceneerd had. Er werd niet ingegrepen. Adesanya ontkent overigens de hele plot en beweert dat Adenike wel degelijk zijn vrouw is en niet zijn dochter. Er loopt een onderzoek. De betrokkenen riskeren een gevangenisstraf, waarna ze het land kunnen worden uitgezet. (jv)

Bron: HLN

Agent dient ongehoorzaam meisje (10) elektroshock toe

In de Verenigde Staten heeft een agent een ongehoorzaam 10-jarig meisje beschoten met een pistool dat elektroshocks toedient. De politie was door de moeder van het kind te hulp geroepen omdat het meisje halsstarrig weigerde een bad te nemen voor het slapengaan. Bij aankomst van de agenten lag het meisje krijsend op de grond en was het voor geen rede vatbaar. De moeder gaf daarop een agent de toelating om zijn elektroshockpistool te gebruiken. Het kind raakte niet gewond, maar de burgemeester heeft toch een onderzoek naar de feiten bevolen. Het meisje is voorlopig in een tehuis ondergebracht. (lpb)
19/11/09 11u48

Bron: HLN

Meisje van 15 reageert zwaar allergisch op kleurshampoo


Een Brits schoolmeisje van 15 ziet er, in de bewoordingen van The Sun, uit als een alien. Dat komt door het gebruik van een kleurshampoo waar Abigail Colbourne nogal zwaar allergisch op reageerde.

Abigail wou haar bruine haren een donkerder tintje geven en nam haar toevlucht tot een kleurshampoo van Clairol. De verpakking raadt aan om de shampoo eerst eens uit te proberen op klein stukje maar dat verzuimde Abigail. Het gevolg kan u zien op de foto. "Mijn ogen werden dichtgelijmd en mijn hoofd zwol helemaal op. Het was beangstigend", zegt ze aan The Sun. (jv)

19/11/09 12u00

Bron: HLN

woensdag 18 november 2009

Afperser Michael Jackson pleegt zelfmoord

AMSTERDAM - Evan Chandler, de man die Michael Jackson begin jaren '90 beschuldigde van kindermisbruik, heeft zelfmoord gepleegd.

Chandler werd op 5 november dood aangetroffen in zijn woning in New Jersey. De man heeft zichzelf door het hoofd geschoten. Hij is 65 jaar geworden.

Chandler beschuldigde Jackson begin jaren '90 van kindermisbruik. De King of Pop zou zijn zoontje Jordy hebben aangerand. Jordy, die nu 29 is, kreeg miljoenen omdat Jackson een rechtszaak wilde voorkomen.

Bron: de Telegraaf

Inbrekers maken flesje voor baby

INDIANAPOLIS - Gewapende inbrekers met een zachte kant hebben tijdens hun strooptocht in een woning in Indianapolis een flesje opgewarmd voor een baby die begon te huilen...

De twee mannen waren het huis binnengedrongen, bonden de vader, moeder en hun 14-jarige zoon vast waarna ze op zoek gingen naar waardevolle spullen.

Maar terwijl één inbreker net zijn wapen op het gezicht van de vader richtte begon er boven een baby te huilen. De mannen kregen medelijden en warmden op aanwijzing van de vader een flesje op voor het kind in de magnetron. De zoon werd vervolgens losgemaakt om het kind te kunnen voeden.

De mannen roofden daarna wel het huis leeg en stapten naar buiten met een computer, televisie, geld en een paar mobiele telefoons.

Bron: de Telegraaf

Vet eten goed voor zieke kleuter

AMSTERDAM - Calorierijk eten zoals rundvlees, volle zuivel en roomboter maakt ziekelijke kleuters beter. Kinderarts Ellen van der Gaag van het Medisch Spectrum Twente in Hengelo constateerde dat kwakkelende kinderen met zo’n calorierijk dieet al na een paar maanden minder last hebben van verkoudheid, keel- en oorontsteking en koortsaanvallen.


Van der Gaag starte begin 2007 een vergelijkend onderzoek waarbij kinderen in de leeftijd van anderhalf tot vier jaar werden gevolgd, schrijft Twentsche Courant Tubantia.

Verschillen

Ze constateerde daarbij geringe verschillen in voedingspatroon. De ouders van 50 kleuters die regelmatig gezondheidsklachten hadden, kregen vervolgens het advies hun kind voornamelijk groene groenten, rundvlees, roomboter en volle zuivel voor te zetten om hun immuunsysteem te stimuleren.

In drie maanden namen de klachten met 25% af. De kinderen kenden vrijwel geen problemen met verkoudheden meer. Voedingscentrum

Met voedingsadvies van de kinderarts uit Hengelo staat lijnrecht op dat van het Voedingscentrum en de consultatiebureaus.

Die instanties raden ouders aan vooral halfvolle of magere zuivel te gebruiken, groenten in diverse kleuren en tweemaal per week vis in plaats van vlees.

Beleid

Volgens Van der Gaag dient de voeding met extra calorieën wel 'met beleid' te worden gebruikt. Bij kinderen bij wie in de familie hartproblemen voorkomen is een vetrijk dieet niet aan te bevelen

Bron: de Telegraaf

Word marsmannetje!


WASHINGTON -
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en het computerbedrijf Microsoft dagen iedereen uit om marsmannetje te worden en zo wetenschappers te helpen de planeet Mars in kaart te brengen. Beide bedrijven lanceerden dinsdag (lokale tijd) een interactieve website waarop internetgebruikers de rode planeet kunnen onderzoeken.

Er komt zoveel informatie over Mars binnen die voor iedereen beschikbaar is dat het ontdekken van Mars een algemene onderneming van de mens is geworden”, aldus NASA in de verklaring. Bezoekers van de website kunnen bijvoorbeeld het aantal kraters tellen, wat voor NASA ooit een geweldige uitdaging was door de immense hoeveelheid getallen die er aan te pas kwamen.

Door het experiment kunnen mensen niet alleen veel leren over Mars en wat NASA daar doet, maar kan het publiek ook daadwerkelijk helpen om problemen op te lossen die computers niet alleen op kunnen lossen.

Op de website beamartian.jpl.nasa.gov staan honderdduizenden foto's, waarvan er vele nog nooit gepubliceerd zijn. Ook beantwoorden experts vragen en worden er prijzen uitgereikt aan mensen die software ontwikkelen voor het gebruik van foto's van Mars online, op scholen en voor missies naar Mars.

Bron : de Telegraaf

Gevecht om het buitenhangen van de was


PERKASIE - De Amerikaanse Carin Froehlich is in een opmerkelijk gevecht gewikkeld met de gemeente. Ze mag haar was niet buiten te drogen hangen omdat omwonenden niet tegen haar wapperende ondergoed willen aankijken.

De gemeente heeft Froehlich verzocht haar was in een droger te stoppen maar Froehlich weigert dat omdat drogen aan de lijn veel milieuvriendelijker en kostenbesparend is. Ook ontving ze een aantal anonieme brieven van buurtbewoners die klagen dat ze tegen haar ondergoed aan de lijn moeten aankijken. "Ze menen dat de buurt daardoor een verloederd imago krijgt." Tegenwoordig droogt de 54-jarige haar lingerie maar binnen.

Veel Amerikanen krijgen van makelaars en woningcorporaties te horen de was binnenshuis te laten. Om die reden is de 'Project Laundry List' opgericht. Die groep propageert het gebruik van ouderwetse waslijnen om het milieu te sparen en geld te besparen. Volgens directeur Alexander Lee (35) gebruiken drogers zo'n zes procent van alle electriciteit in de Verenigde Staten.

De staten Florida, Utah, Maine, Vermont, Colorado en Hawaii hebben inmiddels uit milieu-overwegingen al wetgeving ingevoerd die het recht van de lokale autoriteiten inperkt om bewoners te verbieden waslijnen te gebruiken. Vijf andere staten overwegen soortgelijke maatregelen

Bron: de Telegraaf

Slapende man wurgt echtgenote


Neath - Brian Thomas beweert dat hij zijn vrouw Christine, met wie hij bijna veertig jaar getrouwd is, per ongeluk in zijn slaap heeft gewurgd.

Thomas droomde dat hij een inbreker in de houdgreep had, zo verklaarde hij zijn daad dinsdag in de rechtbank. Maar in plaats van de inbreker had hij zijn eigen vrouw te pakken. Ze overleed diezelfde nacht.

De Brit werd kort daarna wakker en belde meteen het alarmnummer. "Wat heb ik gedaan? Ik heb nog geprobeerd haar wakker te maken. Ik denk dat ik haar vermoord heb", vertelde hij door de telefoon.

De 59-jarige was gelukkig getrouwd en heeft twee volwassen dochters. Hij lijdt al sinds zijn kindertijd aan slaapstoornissen, waaronder slaapwandelen en het niet kunnen slapen. Daar heeft hij medicatie voor. Maar omdat het stel op vakantie ging en 'intiem' wilde zijn, was hij daar even mee gestopt. Op de bewuste nacht waren ze aan het overnachten in een camper. Het was een onrustige nacht geweest. Baldadige jongeren hadden lawaai gemaakt bij de camper en het echtpaar besloot daarom een stuk verderop te parkeren.

Thomas heeft bekend zijn vrouw te hebben gedood maar hij ontkent moord.

Experts in slaapstoornissen hebben verschillende tests uitgevoerd bij Thomas. Ze denken dat de verdachte de waarheid spreekt en dat zijn geest geen controle had over wat zijn lichaam deed.

Juryleden kregen te horen dat ze de man 'onschuldig' of 'onschuldig wegens gestoord' kunnen verklaren.

De zaak loopt nog.

Bron: de Telegraaf

Gewapende jongen (13) wilde zijn leraars vermoorden

Een leerling van dertien ging gewapend met een geweer en 25 patronen op zak naar zijn school in de Franse stad Beauvais. De tiener wilde er afrekenen met zijn leraars. De ouders van de jongen vrwittigden de politie . De politie nam meteen maatregelen om de 2.000 leerlingen van de school in bescherming te nemen.

"Laatste dag van mijn leven"
Toen de jongen op school aankwam, zag hij de politie en verdween hij. De leerling werd later aangetroffen in een internetcafé in het centrum van Beauvais. De jongen werd opgepakt en ondervraagd. "Hij liep naar de school met een geweer en 25 patronen. Hij was van plan om zijn leraars te doden", zegt Raymond Yeddou van de lokale politie. Voor hij naar zijn school vertrok, had hij nog een bericht op een website achtergelaten waarin hij het had over "de laatste dag van mijn leven", schrijft de Noorse krant VG. De jongen stond bekend als een goede leerling maar zou de laatste tijd wat problemen gehad hebben op school. Hij was ook bang voor een gepland oudercontact. (hlnsydney)
18/11/09 01u02

Bron: HLN

Dramatische ontknoping na 62 dagen overleven op zee


Na twee maanden dobberen in Stille Oceaan sterven twee overlevenden alsnog van ontbering na redding

In de buurt van de Marshalleilanden in de Stille Oceaan zijn zeven schipbreukelingen gered die twee maanden lang in een bootje van zeven meter op zee dobberden. De redding kreeg een dramatisch einde: twee van de overlevenden stierven enkele uren later; ze waren te verzwakt door de ontbering. Bovendien vertelden de overlevenden aan hun redders dat ze tijdens die twee maanden heel wat boten waren tegengekomen, maar dat die het gewoon vertikten om hen te helpen.

Jongen van 17 overboord
Acht mannen waren op 14 september op weg gegaan van het vasteland van Papoea-Nieuw-Guinea naar het 50 kilometer ver verwijderde eiland Lahir. Hun boot viel echter zonder brandstof en dreven af in noordoostelijke richting. Hoe is nog onduidelijk, maar één van de acht, een 17-jarige jongen, sloeg volgens de uiteindelijk vijf overlevenden van boord en verdronk. dat zou gebeurd zijn tijdens een storm afgelopen vrijdag, dus ook amper twee dagen voor de redding.

Bron: HLNLepeltjes water en rijst
Zondag werden de zeven schipbreukelingen toevallig opgemerkt door de bemanning van een helikopter van het Amerikaanse schip de Ocean Encounter bij het eiland Nauru: 3.374 kilometer in vogelvlucht van Papoea-Nieuw-Guinea. Kapitein Ben Maughan haalde hen aan boord. "Ze zijn zwaar verzwakt door verregaande zonnebrand en compleet uitgehongerd", liet die weten. "We hebben hen met lepeltjes water en gekookte rijst gegeven. Hun systeem kon geen grote hoeveelheden drank en voedsel meer verwerken, zo erg waren ze er aan toe."

Vijf uur na de redding overleed één van de schipbreukelingen. Gisteren, dinsdag, een tweede, enkele uren voor de Ocean Encounter zou aanmeren in Majuro op de Marshalleilanden. De vijf resterende overlevenden worden ondertussen verpleegd in een ziekenhuis op de Marshalleilanden, maar het is absoluut niet zeker dat ze zullen herstellen. Slechts één van hen kan nog min of meer rechtop staan.

Voorgangers
Het lijkt onwaarschijnlijk dat je 62 dagen in een klein bootje kan overleven in de Stille Oceaan, maar de vijf overlevenden zijn absoluut geen recordhouders. Een aantal jaar geleden gebeurde bijna identiek hetzelfde met vier mannen die van Lahir afdreven en na 89 gered werden in de buurt van Niulakita in Tuvalu, ook dik 3.300 kilometer.

Zeven maanden
En tijdens de Tweede Wereldoorlog dobberde een man, genaamd Nebetari, zeven maanden rond. Hij was op Banaba (Kiribati) ontsnapt uit Japans gevangenschap en spoelde uiteindelijk aan op de Admiralty Islands in Papoea, 3.800 kilometer verder.

In 1992 dobberden drie mannen in een kano 175 dagen tussen Samoa en Kiribati: ze legden 2.500 kilometer af.

Bounty
Niet eens zo lang geleden dreven zes Indonesiërs, onder wie een kind, drie maanden rond tussen Morotai en Chuuk (Micronesië). Ze dreven 2.700 kilometer af.

En dan is er nog het verhaal van kapitein William Bligh, die na de muiterij op de Bounty in een sloep werd gezet met 18 lotgenoten in de buurt van Tonga. 77 dagen later bereikte hij Kupong Bay in Timor, 5.700 kilometer verder. "Slechts" zes mannen hadden de trip niet overleefd. (mvl/adb)
18/11/09 14u12

dinsdag 17 november 2009

Investering in vaccin tegen roken


LONDEN (AFN) - In een tijd waarin vooral griepvaccins veel mensen bezighouden, is ook de komst van een vaccin tegen rookverslaving een stap dichterbij gekomen. Farmaciegigant GlaxoSmithKline (GSK) heeft besloten om in een biotechnologiebedrijf te stappen dat bezig is met de ontwikkeling van een dergelijk vaccin.

GSK investeert 40 miljoen dollar (27 miljoen euro) in Nabi Pharmaceuticals, dat in de Amerikaanse staat Maryland is gevestigd. In de toekomst kan daar nog eens 500 miljoen dollar bijkomen, zo hebben beide partijen gemeld.

Het vaccin dat Nabi ontwikkelt, moet voorkomen dat nicotine via het bloed doordringt tot het brein, waar roken als een genot wordt ervaren. Het vaccin maakt antistoffen aan die zich vastbinden aan nicotinemoleculen.

Eerste bedrijf

Volgens de Britse zakenkrant Financial Times wil Nabi als eerste bedrijf een vaccin tegen roken op de markt brengen. De krant schrijft dat de huidige middelen en behandelmethodes die worden verkocht om van het roken af te komen, veelal niet helpen om lange tijd van de sigaretten af te blijven.

De eerste proeven met het vaccin zijn veelbelovend. Het aantal mensen dat binnen zes maanden terugkeerde naar zijn rookgewoonte halveerde in vergelijking met een schijngeneesmiddel (placebo). Ook is met het vaccin de kans 3,5 keer groter geworden dat mensen na een jaar niet meer roken.

Bron: de Telegraaf

Lees ook: 'Stoppen met roken is leerproces'

'Cyberoorlog is realiteit'


AMSTERDAM - Een toenemend aantal internetaanvallen hebben expliciet politieke doeleinden, blijkt uit een rapport van McAfee. De ‘cyberoorlog’ is niet langer fictie, stelt het bedrijf.

De virussoftwareontwikkelaar constateert in zijn jaarlijkse Virtual Criminology Report dat politiek gemotiveerde cyberaanvallen steeds vaker voorkomen. Deze aanvallen richten zich bijvoorbeeld op het lamleggen van de infrastructuur van een land. Zo kan er bij bijvoorbeeld elektriciteitsnetten, telecommunicatie en watervoorziening met relatief weinig moeite veel schade aangericht worden.

Daarnaast ziet McAfee dat steeds meer landen zich wapenen met ‘virtuele wapens’. Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, China en Noord-Korea zijn bezig met de ontwikkeling van manieren om internet in te zetten als aanvalsmiddel. De Verenigde Staten gebruikte deze middelen al tijdens de Irak-oorlog.

Volgens Chris Wysopal van Veracode, een bedrijf dat overheden adviseert over internetveiligheid, zijn regeringen zich bewust van de dreiging en wordt er veel gedaan om kwetsbare netwerken te beveiligen. “Het probleem is dat overheden jaren met dit soort dingen bezig zijn, terwijl criminelen het in maanden kunnen,” zegt hij tegen de BBC.

Bron: de Telegraaf

Cocktail van drie virussen zorgt voor paniek in Oekraïne


In Oekraïne is het alarmfase rood. Het oostblokland wordt geplaagd door een virus dat veel gevaarlijker zou zijn dan Mexicaanse griep en dat ook naar de buurlanden -en naar de rest van Europa- kan overwaaien. Het gaat om een cocktail van drie virussen die zijn gemuteerd in één enkele pandemie. Al 189 personen zijn eraan overleden, meer dan één miljoen mensen zijn geïnfecteerd in vooral het westen van Oekraïne. De Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko heeft al de hulp ingeroepen van de Wereldgezondheidsorganisatie, terwijl een team van negen specialisten onderzoek doet in Kiev en Lviv om het virus te identificeren. Enkele stalen zijn ook naar Londen gestuurd voor verdere analyse.

Nog agressiever virus
"Mensen sterven hier. De epidemie doodt ook doktoren. Dit is absoluut onvoorstelbaar in de 21ste eeuw", aldus Joesjtsjenko. "In tegenstelling tot soortgelijke epidemies in andere landen, komen bij ons tegelijkertijd drie serieuze virale infecties samen. Twee seizoensgebonden griepen en de Californische griep. Volgens virologen zorgt die combinatie van infecties voor een nog agressiever nieuw virus omwille van mutatie." Eerste minister Joelia Timosjenko doet ondertussen de ronde van de ziekenhuizen. De presidentsverkiezingen voorzien voor januari kunnen uitgesteld worden.

Lees verder

Bron: HLN

Siamese tweeling succesvol gescheiden

Australische artsen hebben een Siamese tweeling na een operatie van ruim 24 uur succesvol van elkaar gescheiden. De tweejarige meisjes werden met hun hoofden aan elkaar gegroeid geboren. "Het moment dat ze daadwerkelijk van elkaar los waren was surrealistisch", aldus een van de chirurgen van het Royal Children's Hospital in Melbourne.

Popmuziek
Artsen hadden hun overlevingskansen voor de operatie op 25 procent geschat. Het zestien man sterke operatieteam nam geregeld een pauze en luisterde naar popmuziek tijdens de risicovolle operatie om alert te blijven. De schedels van Krishna en Trishna worden met plastische chirurgie gedicht om infecties te voorkomen. De tweeling wordt nog enkele dagen in coma gehouden. De meisjes werden ruim twee jaar geleden uit een weeshuis in Dhaka gehaald en door een hulporganisatie en overgebracht naar Australië. (hlnsydney)

video

Bron: HLN

Amerikaans leger probeerde in 1924 contact te leggen met Marsmannetjes


Sinds 1924 al is het Amerikaans leger al op zoek naar intelligent buitenaards leven. Hoewel het enorm geheimzinnig doet over de materie en zelfs in alle talen zwijgt over het beruchte 'Area 51', is er nu een document opgedoken waaruit blijkt dat het Amerikaans leger in 1924 contact probeerde te leggen met eventuele bewoners van onze dichtstbijzijnde planeet Mars.

In 1924, tussen 21 en 24 augustus om precies te zijn, stond Mars immers voor het eerst in meer dan een eeuw het kortst bij de Aarde. Mars stond toen op 55,7 miljoen kilometer afstand van de Aarde. Dicht genoeg volgens professor David Todd van Amhurst College om eventuele radiosignalen van de rode planeet te ontvangen, gesteld dat iemand die zou uitzenden natuurlijk.

Todd slaagde erin om ook het Amerikaanse leger en de marine te overtuigen om naar boodschappen van Mars te zoeken. In een recent opgedoken telegram informeert Edward W. Eberle, toenmalig hoofd van US Naval Operations, alle Amerikaanse marinebasissen over de mogelijkheid van 'Martiaanse' boodschappen. Hij draagt ze in het telegram ook op om elk verdacht fenomeen te melden. Drie dagen lang zochten de radiokamers naar vreemde transmissies, maar er werden uiteindelijk geen sporen van buitenaards leven gevonden. (sps)
17/11/09 11u31

Bron: HLN

Enorm rotsblok valt net naast slapend koppel


In het zuiden van de Australische staat Queensland is een koppel nipt aan de dood ontsnapt toen een rotsblok van 1.500 ton vlakbij hen neerstortte. De rots was om 3 uur 's nachts van een overhangende rotswand afgebroken, en zo'n 150 meter ver gerold tot op een vijftigtal meter van het huis van het slapende koppel in Wyberba.

"We dachten dat er een vliegtuig was neergestort", zegt Jenny Day. Zij en haar man Michael beseften pas bij daglicht aan welke tragedie ze waren ontsnapt. "Holy crap!", was het enige dat Jenny kon uitbrengen toen ze het rotsblok zag. "Vijftig meter verder en we waren er niet meer geweest." (sam)

Bekijk de foto's

Bron: HLN

maandag 16 november 2009

Italië pleit voor oprichting EU-leger


ROME - De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken pleit voor de oprichting van een EU-leger, nu het nieuwe EU-verdrag in alle landen is geratificeerd. Dat verdrag gaat uit van versterkte militaire samenwerking tussen de Europese landen.

''Elk land heeft nu ongeveer hetzelfde leger. Ieder van ons stuurt bewapende voertuigen, soldaten, tanks en vliegtuigen naar Afghanistan'', zei minister Franco Frattini tegen de Britse krant The Times van maandag. Hij concludeert dat het nodig is te streven naar een Europees leger.

''Als er een Europees leger zou zijn, kan Italië vliegtuigen sturen, Frankrijk tanks en Groot-Brittannië gewapende voertuigen. Op die manier zouden we onze middelen optimaler inzetten.''

De EU heeft nu al een aantal militaire operaties buiten de eigen grenzen. Die variëren van politietraining in Afghanistan tot waarnemers bij de Georgisch-Russische grens. Voor die missies kunnen landen zelf troepen aanmelden, net als bij de NAVO-acties. (ANP)

16/11/09 14u24

Bron: AD

Plastic maakt van jongens meisjes


ROCHESTER - Phthalaten in plastic maken de hormoonhuishouding in de baarmoeder zo van streek dat jongens later meisjesspelletjes gaan doen. Dat blijkt uit een jarenlang lopend onderzoek aan de universiteit in Rochester, VS. De Daily Mail citeert er uit.

De chemische stoffen die in de categorie phthalaten vallen zijn al langer verdacht. Ze zouden het vrouwelijk hormoon oestrogeen naäpen. Daardoor zouden veel jongetjes in de baarmoeder genitale afwijkingen krijgen. Volgens de plasticindustrie vormen de weekmakers echter geen gevaar.

Toch is op Europees niveau een verbod op phthalaten uitgevaardigd voor ondermeer kinderspeelgoed.

Maar de stofjes zitten in zoveel bestaande plasticproducten, zoals douchegordijnen, schoenen en vloeren, dat er niet mee in aanraking komen lastig is.

De Amerikaanse onderzoekers keken jarenlang naar de urine van zwangere vrouwen en keken jaren na de geboorte van de kinderen, zowel jongens al meisjes, naar hun spelgedrag.

Jongetjes van moeders met een hoog gehalte phthalaten in de urine tijdens de zwangerschap bleken vaker, veel vaker, meisjesspelletjes te doen. Boom klimmen, stoere vechtspelletjes en spelen met auto's was er bij die jongetjes niet bij.

De onderzoekers verdenken de phthalaten ervan het aandeel mannelijk hormoon testosteron in de hersenen van de jongetjes terug te brengen, waardoor naast hun lichamelijke afwijking van kleinere en later indalende zaadballen en minder spermacellen ook hun 'normale' gedrag aangetast wordt. (POT)

16/11/09 11u35

Bron: AD

Fisherman's Friend doet goede zaken door griep


LONDEN -
De zakjes Fisherman's Friends vliegen de winkel uit sinds mensen denken dat het keelsnoepje helpt tegen de Mexicaanse griep. In Groot-Brittannië steeg de verkoop met bijna vijftig procent.


Het 65 jaar oude wintersnoepje is opeens erg in trek bij vooral de Britten. Mensen denken volgens de Daily Mirror dat het tegen de Mexicaanse griep helpt omdat er anijs in Fisherman's Friend zit. Dit zit ook in Tamiflu.

Volgens de fabrikant van het snoepje is er geen enkel bewijs is dat het helpt tegen de griep en is het verhaal een eigen leven gaan leiden. "De verkoop is inmiddels met 43% gestegen sinds juni en we kunnen de verhoogde vraag maar amper bijbenen", aldus het bedrijf in een verklaring.

Bron: de Telegraaf

Leeuw opent autodeur...

AMSTERDAM - Een Brist echtpaar heeft tijdens een jeepsafari in Zuid-Afrika doodsangsten uitgestaan nadat een leeuw er in was geslaagd de achterdeur van de auto te openen...

Het stel dacht op een veilige manier in hun Toyota door het Lion Safari Park in Johannesburg te kunnen crossen, maar niets bleek minder waar.

Plotseling werden de Britten verrast door een 135 kilo wegende leeuw die met zijn bek de achterdeur had weten te openen. Gelukkig kon de bestuurder nog enigszins helder denken en drukte snel het gaspedaal in.

Het lukte de leeuw niet om de auto in te komen, wel rende het dier nog een flink stuk achter de auto aan. Een parkwachter kon de leeuw uiteindelijk verjagen met een grote steen.

De Britse toerist Richard Holden was getuige van het tafereel en deed zijn verhaal in Daily Mail. "Ongelooflijk, wat eng. Ik zag de inzittenden verstijven van angst. Het duurde een paar seconden voordat de bestuurder doorhad dat hij gas moest geven en snel ook. Gelukkig is het goed afgelopen."

Misschien een handige tip voor een ieder die een keer zo'n jeepsafari gaat doen... controleer of alle portieren afgesloten zijn!

Bron: de Telegraaf

Miljoenendief geeft zichzelf aan


MONTE CARLO - De Franse geldloper die er met bijna 12 miljoen euro vandoor was gegaan, heeft zichzelf maandag aangegeven bij de politie in Monaco.

De 39-jarige Toni Musulin zou bij zijn arrestatie een verwarde indruk hebben gemaakt. Het is nog onbekend waarom hij zichzelf heeft aangegegeven. Een politiebron meldde dat de Monegaskische politie op het punt staat de man uit te leveren aan de Franse collega's, in een exotisch park op de grens tussen beide landen.

Musulin groeide door de roof uit tot een internetheld. Onder meer op de netwerksite Facebook werd hij toegejuicht, omdat hij zonder gebruik van geweld de autoriteiten te slim af was geweest. Musulin reed namelijk met de gevulde geldwagen weg toen twee collega's een bankgebouw in Lyon binnenliepen. Hij had het gps-systeem en de telefoonverbinding van de speciale auto uitgeschakeld.

Tegen collega's zou Musulin herhaaldelijk hebben gezegd dat hij te weinig verdiende en dat hij dit zijn baas betaald zou zetten. De gepantserde auto werd enkele uren na de roof teruggevonden in een verlaten gebied. Twee dagen later vond de politie 9 miljoen euro terug in een gehuurde auto die in een garagebox in Lyon stond. De auto was in april onder een valse naam gehuurd.

Bron: de Telegraaf

zondag 15 november 2009

Met dit systeem bespioneer je je partner en je kinderen


Ouders kunnen binnenkort met een eenvoudig systeem zien of hun kinderen veilig op school zijn aangekomen en wat ze daar doen. Ook partners kunnen met een vergelijkbaar systeem volgen waar de andere is en wat hij of zij aan het doen is.

De systemen SchoolAware en FamilyAware zijn ontwikkeld door de Nederlandse doctoraatsstudent Vassilis Javed Khan aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Gesprekken met kind
SchoolAware bestaat uit een computer met bluetooth in de klas. Kinderen wier ouders aan het systeem meedoen, krijgen een bluetooth-ontvanger. Zo kunnen ze zien of hun kind in de klas is en wat hij aan het doen is.

Volgens Khan en de twintig ouderparen met wie hij experimenteerde, maakt dat gesprekken met de kinderen 's avonds thuis eenvoudiger. "Ze kunnen bijvoorbeeld vragen hoe het ging met de rekentoets of waarom het kind in de pauze niet buiten ging spelen."

Beweging te achterhalen
FamilyAware werkt via draadloos internet. Via de mobiele telefoon of een pc is te zien waar iemand is. Khan ontwikkelde ook een applicatie waardoor ook zichtbaar wordt wat iemand op een bepaald moment op een bepaalde plek doet. Zelfs of een deelnemer de computermuis beweegt, is te achterhalen.

"Zodat je weet of je vrouw achter haar pc zit en dus een e-mailtje snel zal lezen. Of dat je haar beter even kan bellen, aangezien ze aan het lunchen is", licht Khan toe.

Volwassenen en kinderen die met het systeem hebben geëxperimenteerd, vinden niet dat ze daarmee te veel controle uitoefenen. Toch lijkt het systeem verdacht veel op een gezinsversie van Big Brother en is het maar zeer de vraag of het vertrouwen tussen gezinsleden niet wordt aangetast door deze controlemogelijkheden. (anp/edp)
14/11/09 20u41

Bron: HLN