Translate

zaterdag 14 november 2009

Franse vrouw trouwt met overleden verloofde

Een vrouw is zaterdag in Dommary-Baroncourt in Frankrijk gehuwd met haar verloofde, die vorig jaar om het leven kwam bij een ongeluk.
In november 2008 verloor Magali Jaskiewicz haar vriend Jonathan Goerge, met wie ze zes jaar samen was en twee kinderen van drie jaar en achttien maanden oud had. Het koppel had zijn huwelijk gepland voor 24 januari 2009, maar Jonathan (25) kwam vorig jaar om in een verkeersongeluk.

Presidentiële eindbeslissing
Magali besloot daarop om postuum te trouwen. Ze stelde een dossier samen en stuurde dat naar Parijs. De eindbeslissing, een verantwoordelijkheid van de president, volgde in september. "Het dossier van Magali was geargumenteerd en vertelde het relaas van vijf jaar samenleven en van hun twee kinderen, toonde de trouwjurk die ze al gekocht had en bevatte de huwelijksformaliteiten", legt de burgemeester uit.

Foto
Vandaag stelde de burgemeester dan de traditionele vraag aan Magali, die gekleed ging in de trouwjapon die ze een jaar geleden gekocht had. Naast haar stond de foto van Jonathan. Haar eigen trouwring draagt ze om haar vinger, maar die van haar overleden echtgenoot wil ze aan een halsketting dragen.

Een huwelijk zoals dat van Magali en Jonathan is zeer zeldzaam. De uitzonderlijke procedure is enkel mogelijk als de overledene al officiële stappen had genomen om te trouwen. (afp/eb)

14/11/09 18u20

Bron: HLN

vrijdag 13 november 2009

Sigaretten vol konijnenkeutels

TENERIFE - De Spaanse douane heeft een partij sigaretten onderschept die vol konijnenkeutels bleken te zitten.

De partij, met een straatwaarde van ruim een miljoen euro en bedoeld voor de zwarte markt, werd ontdekt nadat Britse toeristen op Tenerife hadden geklaagd dat het naar ratten begon te stinken zodra ze hun sigaretje opstaken.

Agenten op het Canarische eiland gingen op onderzoek uit en wisten een groep smokkelaars aan te houden die net uit China met een nieuwe boot vol rookwaar aankwam.

"De sigaretten stonken niet alleen, de stoffen die vrijkomen bij het roken van konijnenkeutels is ook nog eens heel giftig", aldus een politieman.

Bron: de Telegraaf

TV-zender laat vliegtuig crashen

LONDEN - Om 'spectaculaire televisie' te maken laat de Britse zender Channel 4 live op tv een groot passagiersvliegtuig crashen in de woestijn.

De stunt, die volgend jaar zal plaatsvinden, dient niet alleen voor de kijkcijfers, maar is ook onderdeel van een experiment om de veiligheid van passagiers te verbeteren. Vliegtuigfabrikanten werken normaal met computersimulaties, maar een 'echte' crash kan wetenschappers helpen om de veiligheid van de stoelen en gordels te verbeteren.

Twee piloten zullen de crash in gang zetten en vervolgens met een parachute uit het toestel springen. Uiteraard worden de passagiers in het vliegtuig vervangen door poppen. Met sensoren en camera's zullen de wetenschappers de effecten meten van de hoge impact van een crash.

Het is de eerste keer dat men een vliegtuig van die omvang bewust zal laten neerstorten. Het is niet bekend hoeveel de stunt zal kosten, maar het vliegtuig zelf kost al tientallen miljoenen. De bedoeling is dat het vliegtuig niet volledig vernield wordt bij de crash, en er ook 'overlevenden' zijn.

Bron: de Telegraaf

Spaanse tieners op masturbatiecursus

MERIDA - Hoewel veel ouders, tieners en leraren rode blosjes krijgen als het wordt uitgesproken, is een Spaanse regio begonnen met een masturbatiecursus voor kinderen. Via een leerprogramma willen overheidsinstellingen kinderen helpen bij 'het ontdekken van zelfgenot'.

De cursus is in het leven geroepen door het socialistische bestuur van de Zuid-Spaanse regio Extremadura. Er is €14.000 uitgetrokken voor de campagne die de veelbetekenende naam 'Genot is in je eigen handen' draagt.

De campagne bestaat uit folders, een website en workshops waarin kinderen wordt verteld hoe masturbatie werkt en wat zelfrespect inhoudt. "Het programma is simpel, duidelijk en gemakkelijk te begrijpen voor de mensen voor wie het is bedoeld. En dat zijn kinderen tussen de 14 en 17 jaar oud", aldus een van de initiatiefneemsters.

Conservatieve partijen zijn woedend over de campagne. Ze vinden dat de overheid zich niet moet bemoeien met seksuele voorlichting. Dat is iets wat aan de ouders moet worden overgelaten, vinden zij. Daar ligt volgens de socialistische partij nu juist het probleem, omdat veel ouders zich schamen en seks niet bespreekbaar durven maken.

Bron: de Telegraaf

Oudste vrouw ooit zou 125-jarige Turkse zijn

Een Turkse vrouw is volgens haar geboorteakte de oudste ter wereld. Halime Solmaz werd geboren op 1 juli 1884, en is dus 125 jaar oud. Dat zegt de directeur van het bevolkingsregister in het dorp Besir, in een afgelegen gebied in het zuidoosten van Turkije.

Het is niet duidelijk of het record bewezen kan worden. In 1884 was hedendaagse Turkije het centrum van het Ottomaanse Rijk, en geboortecertificaten uit die periode zijn niet altijd bewaard gebleven.

Op dit moment geldt de Française Jeanne Calment als oudste vrouw ooit. Zij overleed in 1997, en was op dat moment 122 jaar en 164 dagen oud. (sam)

13/11/09 17u08

Bron: HLN

NASA vindt water op maan


De operatie waarbij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA een satelliet liet inslaan op de maan om zo in het opvliegende stof te zoeken naar sporen van water, is een succes. De resultaten van de inslag van de Lunar Crater Observation and Sensing Satellite zijn eindelijk verwerkt, en duidelijk: er is wel degelijk water op de maan. (sam)

13/11/09 18u32

Bron: HLN

Lees meer:

NASA wil Marsverkenner Spirit loswrikken uit krater


De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaat maandag proberen om Marsverkenner Spirit los te wrikken uit de broze bodem van de rode planeet. Het apparaat, dat al bijna zes jaar gegevens over de planeet naar de aarde stuurt, zit al sinds april vast aan de rand van een krater.

Moeilijke opdracht
Volgens de NASA is de kans dat de operatie mislukt zeer groot. Maar van opgeven is voorlopig nog geen sprake. "We kunnen veel leren van onze pogingen om Spirit te bevrijden", aldus Doug McCuistion, directeur van het verkenningsprogramma op Mars, schrijft De Telegraaf.

Oefenen op aarde
De NASA heeft de netelige situatie waarin de Spirit zich bevindt op aarde nagemaakt en geoefend met het loskrijgen van het apparaat. De eerste strategie is om de Marsverkenner de opdracht te geven om rechtdoor te rijden. Later zal naar rechts moeten worden bijgestuurd om uit de krater te komen. Dat kan alleen als Spirit zichzelf weet los te krijgen uit de broze bodem.

Al 250.000 foto's verstuurd
De NASA verwacht een aantal weken nodig te hebben voor duidelijk is of de Spirit nog te redden is. De Marsverkenner rijdt sinds januari 2004 rond op Mars. Het apparaat heeft alle verwachtingen overtroffen. De NASA had gedacht dat de Spirit na negentig dagen de geest zou geven. Spirit heeft al meer dan 250.000 foto's van de oppervlakte van Mars naar de aarde gestuurd. (hlnsydney)
13/11/09 06u14

Bron: HLN

donderdag 12 november 2009

Gigantische ijsberg drijft richting Australië


SYDNEY - Een ijsberg uit Antarctica is helemaal naar het eiland Macquarie, vijftienhonderd kilometer ten zuidoosten van Tasmanië gedreven. Dat melden Australische onderzoekers.

De vijftig meter hoge en vijfhonderd meter lange ijsberg is vermoedelijk tussen 2000 en 2002 samen met een aantal andere grote brokken ijs losgeraakt van het Ross-plateau in Antarctica.

Het komt zelden voor dat ijsbergen uit Antarctica zo ver naar het noorden drijven. De wetenschappers denken dat de ijsberg in het warmere water snel zal smelten.

12/11/09 12u53

Bron: AD

'Drie weken in coma door trilplaat'

POND DU CASSE - Een vrouw heeft een Belgische importeur van trilplaten voor de rechter gesleept. Het fitnessapparaat zou haar bijna het leven hebben gekost. Ze lag drie weken in coma door de plaat, zegt ze.

De Française Marie-Chantal Betbèze kocht het apparaat voor 211 euro in een winkel, M6 Boutique. Die kocht het apparaat weer bij de Belgische firma Lanaform, die de fitnesstoestellen weer uit China haalt, aldus de krant Sud Ouest.

De vrouw uit Pont-du-Casse had allerlei goede voornemens en kocht in januari 2007 een triplaat. Drie keer per dag werkte ze aan haar dijen, billen en buik. Na drie weken echter trof haar man Patrick zijn echtgenote dubbelgevouwen van de buikpijn aan op bed. In het ziekenhuis, waar ze drie weken in coma lag en meerdere keren moest worden gereanimeerd, bleken zo ongeveer alle organen van de Française te zijn beschadigd. Stukken van haar dikke darm, endeldarm en haar baarmoeder moesten worden verwijderd. Ook kreeg ze een kunstmatige anus, vertelt echtgenoot Patrick. Daarna moest ze nog regelmatig overgeven, had ze last van duizelingen en kreeg Marie-Chantal nachtmerries. "Ons leven vernaderde een maand na de aanschaf van de triplaat in een hel en daar moeten de winkel en Lanaform voor boeten".

Het Belgische bedrijf piekert echter niet over een schadevergoeding. De vrouw zou de trilplaat niet goed hebben gebruikt. Zo stond ze er wel drie keer per dag op, terwijl één trilsessie per dag wordt aangeraden.

De rechter doet binnenkort uitspraak in de zaak.

Bron: de Telegraaf

Familie 'ballonjongetje' bekent schuld


DENVER - De ouders van het zesjarige Amerikaanse jongetje, van wie werd gevreesd dat hij in een op drift geraakte heliumballon zat, gaan vrijdag schuld bekennen. Dat heeft een advocaat van de familie donderdag gezegd tegen Amerikaanse media.


De zaak veroorzaakte vorige maand veel ophef in de Verenigde Staten. Helikopters volgden de ballon, terwijl autoriteiten studeerden op een manier om het gevaarte veilig aan de grond te krijgen. Na landing van de ufo-vormige ballon op een grasveld, werd het jongetje niet aan boord aangetroffen. Hij bleek zich thuis in Fort Collins (Colorado) te hebben verstopt in een doos.

De moeder van het jongetje zou op het punt staan toe te geven dat ze de autoriteiten verkeerd heeft ingelicht. De vader zou vrijdag willen bekennen dat hij heeft geprobeerd een functionaris te beïnvloeden.

De politie maakte eerder al bekend stappen te ondernemen tegen het gezin. Het was al vrij snel duidelijk dat het om een mediastunt ging. De vader zou er alles aan willen doen om beroemd te worden.

Bron: de Telegraaf

Politie haalt dronken piloot uit vliegtuig

Scotland Yard heeft een dronken piloot van United Airlines uit zijn vliegtuig geplukt. De man maakte zich op voor een vlucht van Heathrow in Londen naar Chicago in de VS. Volgens een woordvoerder van Scotland Yard werd hij opgepakt op verdenking van dronkenschap.

Piloot geschorst
De anonieme woordvoerder wil niet kwijt of de piloot uit de cockpit gehaald werd. Of hij al begonnen was met de procedure om op te stijgen, blijft ook geheim. De 51-jarige werd wel onderworpen aan een alcoholtest. Na de test werd de piloot op borg vrijgelaten. Hij is intussen geschorst, laat Megan McCarthy van United Airlines weten. "De regels in verband met alcoholgebruik zijn duidelijk. Hij blijft geschorst voor de duur van het onderzoek." Meer info wilde ook zij niet kwijt over de man. De vlucht werd geschrapt en de 135 passagiers werden op andere vluchten richting Chicago gezet. (hlnsydney)
11/11/09 00u46

Bron: HLN

Hoofddoek sluit Spaanse advocate uit van proces


Omdat ze een hoofddoek droeg, is een advocate in Spanje uitgesloten van een proces. Rechter Javier Gomez Bermudez verweet de juriste niet reglementair gekleed te zijn. De advocate diende een klacht in tegen de rechter van het Nationaal Hof wegens ambtsmisbruik.

Toga wel, hoofddoek niet
De 39-jarige, in Marokko geboren Spaanse wees er op dat de statuten van de advocaten het dragen van een toga voorschrijven, maar een hoofddoek niet verbieden. De rechter heeft haar geen verdere motivering gegeven voor haar uitsluiting en op haar bezwaar enkel gezegd: "In deze zaal beslis ik."

Geëerd
Gomez Bermudez is een van de meest vooraanstaande rechters in Spanje. Hij leidde het proces tegen de terroristen van Madrid, die in maart 2004 vier bommen in pendeltreinen tot ontploffing gebracht hebben en daarbij 191 mensen vermoord hebben. Zijn behandeling werd destijds in de pers met lof omschreven.

Boerka
In oktober zorgde de rechter voor krantenkoppen toen hij van een getuige, die een boerka droeg, eiste haar gezicht te tonen. De rechters en de openbare aanklagers moeten tijdens het verhoor de gelaatstrekken van de getuige kunnen zien.

De uit de rechtszaal verwijderde advocate droeg echter geen gezichtssluier, maar een hoofddoek die enkel haar haar bedekte. (afp/edp)

11/11/09 13u59

Bron: HLN

woensdag 11 november 2009

Landkaart Nederland achterhaald


ROTTERDAM - Nederland is sinds enkele dagen een paar kilometer groter.

Voor de kust van Rotterdam is een banaanvormig stuk land opgespoten voor het havengebied van de Tweede Maasvlakte. De ruim 4 kilometer lange dijk is in de afgelopen dagen vastgemaakt aan de oude kustlijn, zo maakte Ronald Paul, directeur projectorganisatie Maasvlakte 2, woensdag bekend.

De oude vertrouwde Nederlandse landkaart kan daarmee de prullenbak in. ,,De kustlijn is aangepast, landkaarten zijn niet actueel meer'', lachte Paul. Volgens hem verloopt de aanleg van het nieuwe havengebied, ondanks de economische crisis, voorspoedig en volgens plan. ,,Voor de komende decennia verziet het Havenbedrijf Rotterdam structurele groei van de overslag van goederen, ongeacht de huidige, forse conjuncturele dip'', aldus Paul.

De aanleg van de Tweede Maasvlakte begon in september vorig jaar. Naar verwachting meert het eerste containerschip in 2013 af. De bouw van de kademuur voor de containerterminal van Rotterdam World Gateway begint in het voorjaar.

De haven van Rotterdam groeit met de Tweede Maasvlakte 20 procent. Dat is volgens het Havenbedrijf Rotterdam hard nodig om de concurrentiepositie in de toekomst te garanderen en mee te groeien met havens als Antwerpen en Hamburg. Het nieuwe gebied beslaat 2000 hectare, vergelijkbaar met vierduizend voetbalvelden en moet achtduizend nieuwe banen opleveren. De totale kosten van het project liggen rond de 3 miljard euro.

Voor het zover is, moet er nog heel wat werk worden verricht. Boskalis en Van Oord moeten in totaal 240 miljoen kubieke meter zand uit zee opzuigen, vervoeren en over een lengte van 14 kilometer opspuiten. De speciale schepen, zogenoemde sleephopperzuigers, zuigen het zand zo'n 12 kilometer uit de kust op. Daarbij stuiten Boskalis en Van Oord regelmatig op bijzondere vondsten; van mammoetbotten tot vliegtuigbommen. (ANP/DHE)
11/11/09 15u36

Bron: AD

Haai doet keizersnede bij soortgenote


Een haai in een aquarium in Nieuw-Zeeland onderging onbedoeld een keizersnede toen ze werd gebeten door een andere haai. ANP Photo

WELLINGTON - Een zwangere haai heeft in een aquarium in Nieuw-Zeeland ongewild een keizersnede ondergaan. De haai bracht acht gezonde baby's ter wereld, nadat ze door een andere haai in haar buik was gebeten. Dat leidde tot veel commotie onder de bezoekers van het aquarium, meldden lokale media.

De bezoekers waarschuwden medewerkers van het aquarium dat de babyhaaitjes uit de buik van moeder kwamen zwemmen. De haai en de eerste vier kleintjes werden meteen in een aparte tank geplaatst, waarna nog eens vier gezonde haaitjes geboren werden. Ook de moeder maakt het goed.

Volgens een medewerker van het aquarium heeft de bijtende haai het leven van de kleintjes gered. Het aquarium wist niet dat de haai zwanger was en zij zwom dus nog tussen haar soortgenoten. Na de bevalling zouden de baby's vermoedelijk snel opgegeten zijn door de andere haaien.

Het komt vaker voor dat haaien elkaar bijten. Maar dat daardoor babyhaaien geboren worden, is volgens het aquarium niet eerder voorgekomen. (ANP)

11/11/09 03u34

Bron: AD

dinsdag 10 november 2009

Spaanse windturbines breken alle nationale records


MADRID - Spaanse windmolenparken hebben dit weekend gedurende verschillende uren meer dan de helft van de elektriciteitsbehoefte van het hele land voorzien. Dat is een nieuw en voor de critici onverwacht windenergierecord.

Het hele weekend lang waren er zeer sterke rukwinden in Spanje. de windmolenparken profiteerden daarvan en waren zeer actief. Zij produceerden evenveel elektriciteit als elf nucleaire stations samen. Gedurende vijf uren op zondagochtend produceerden de windturbines 53 procent van de nationale energie, een nieuw nationaal record. Na de Verenigde Staten en Duitsland is Spanje het land met de meeste windturbines.

Op het piekmoment genereerde de windturbines 11,5 gigawatt, dat is twee derde van hun theoretische maximum van 18 gigawatt. Afgelopen weekend was er in Spanje dus meer elektriciteit dan dat nodig was. Wanneer dat de vorige jaren gebeurde, werden de windturbines uitgeschakeld. Deze keer werd de overbodige elektriciteit gebruikt op hydro-elektrische plantages om water terug naar de dammen te pompen. Dat water kan daarna dan nog eens elektriciteit opwekken.

José Donoso, hoofd van de Spaanse WindEnergieAssociatie, herinnert zich dat critici vijf jaar geleden nog beweerden dat er nooit meer dan 14 procent van de totale elektriciteit van windmolens zou kunnen komen. "Nu zijn wij er zeker van dat onze capaciteit nog zal toenemen", vertelt Donoso. Experts schatten dat Spanje tegen het einde van het jaar één vierde van zijn energie uit hernieuwbare bronnen zal halen. Wind op kop, gevolgd door waterkracht en zonne-energie.

10/11/09 15u09

Bron: AD

Kitt, de babbelende auto, nu werkelijkheid


RIJSWIJK - 's Werelds eerste pratende auto is in Nederland gearriveerd. Het AD had gisteren de primeur en verslaggever Niek Schenk ging ermee de weg op.

Was een pratende auto in de jaren '80 nog sciencefiction, nu is hij gewoon te koop. Met prijzen vanaf €28.680 staat de Mini Cooper Camden vanaf deze maand bij de dealers. Een eerste kennismaking met het technisch vernuft roept onmiddellijk herinneringen op aan de tv-serie Knight Rider uit de jaren '80, met Kitt, de pratende auto.

De Mini blijkt niet van één, maar van twee stemmen voorzien. Zodra de motor wordt gestart, wenden een dame en heer zich tot de bestuurder. In perfect Engels beginnen zij van alles en nog wat te roepen: ,,De motor loopt, daar gaan we!'' Terloops worden er wat controles uitgevoerd. En: ,,De tank zit nog voor driekwart vol, dus voorlopig kunnen we vooruit.'''

Het is duidelijk: een autorit zal nooit meer hetzelfde zijn, want de dame en heer in kwestie blijken zich voortdurend met de bestuurder te bemoeien. ,,Het is wat fris buiten,'' hoor ik, terwijl ik in het dashboard zie dat de buitentemperatuur inderdaad de 10 graden niet haalt.

En als ik even flink gas geef, krijg ik een standje: ,,Hoooo, hier spreekt de motor. Ik ben nog niet genoeg opgewarmd!'' Later krijg ik evenwel het groene licht: ,,Ik ben er klaar voor.''

Ik besluit even lekker snel door een bocht te gaan en word daarbij aangemoedigd: ,,Wow! Dit is de Mini Emotie!'' Ik trap het gaspedaal nog eens flink in en hoor: ,,Je moet een Mini niet onderschatten, dat zei ik toch?'' Bij de volgende bocht wordt de spraakcomputer ineens intiem. ,,Whoopie! Ik ben verliefd, voel je het?''

Als bestuurder moet je er in deze spraakwaterval wel voor waken dat het enthousiasme je niet te veel opzweept. Voor je het weet eindig je tegen een boom. Het gebabbel is bovendien wel erg aanwezig. Soms klinken er bijvoorbeeld wetenswaardigheden over het merk, waar je wellicht op dat moment helemaal niet op zit te wachten: ,,Sinds de jaren '60 zijn er Mini's met strepen op de motorkap.'' Maar de meeste opmerkingen gaan gepaard met een flinke dosis humor en ontlokken een glimlach aan de bestuurder.

Lees verder

Bron: AD

Test voorspelt hoe lang vrouw nog kinderen kan krijgen


WASHINGTON - Een DNA-test die een vrouw van 18 jaar vertelt hoe lang ze nog heeft om een gezin te starten. Amerikaanse onderzoekers ontwikkelen er momenteel één op basis van een gen dat het aantal eicellen weergeeft dat je nog hebt.

Dankzij deze DNA-test kunnen vrouwen beslissen vroeger een gezin starten of eicellen laten invriezen om haar kans te verhogen nog kinderen te krijgen na haar dertigste. Deze doorbraak volgt na de ontdekking het gen 'Fragile X', dit geeft de snelheid aan waarmee de eicelvoorraad afneemt. Uit vorige onderzoeken blijkt dat sommige varianten van 'Fragile X' in verband staan met een vroege menopauze. Volgens professor Norbert Gleicher toont het ook aan dat een vrouw risico loopt op een vroegtijdige veroudering van de eierstokken. Uit tests bij 316 vrouwen ontdekte hij een sterk verband tussen 'Fragile X' en het aantal rijpe eiecellen in de eierstokken. "Bij een 18- of 20-jarig meisje kunnen we het 'Fragile X' controleren en een goede voorspelling maken van hoe snel haar biologische klok tikt."

Gleicher hoopt dat hij volgend jaar kan beginnen met de proeven van deze test. Als vrouwen positief testen op de Fragile X, zal hij een hormoontest uitvoeren om te bevestigen dat de eicelvoorraad snel slinkt. Toch is niet iedereen het eens met hem, de Nederlandse professor Frank Broekmans zegt dat hoewel de kans dan kleiner is om zwanger te worden, niet iedereen met een beperkte eicelvoorraad het moeilijk heeft om moeder te worden.

Vrouwen zijn geboren met een beperkte voorraad van ongerijpte eicellen, of follikels, in hun eierstokken. Slechts een klein deel daarvan ontwikkelt zich tot rijpe eicellen. Een pasgeboren meisje heeft tussen de één en twee miljoen follikels, tegen de adolescentie daalt dat naar 400.000, tegen haar veertigste zijn dat er nog maar enkele honderden. Volgens de vruchtbaarheidsdokters is het aantal follikels in de eierstokken een goede voorspeller voor hoeveel jaar een vrouw nog vruchtbaar zal zijn. De meesten ervaren een snelle daling na haar 35ste.

Het bewijs groeit steeds vaker dat ongeveer één op de tien vrouwen lijdt aan vroegtijdige veroudering van de eierstokken. Ze worden dan al heel jong onvruchtbaar, soms al als ze twintig zijn.

05/11/09 11u37

Bron: AD

maandag 9 november 2009

Marssonde zag met ijs bedekte Marslander staan


HOUSTON - Een instrument op de onbemande Amerikaanse sonde Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) heeft foto's gemaakt van de met ijs bedekte Amerikaanse Marslander Phoenix op het oppervlak van onze buurplaneet, zo heeft de NASA bekendgemaakt.

De HiRISe-camera op de MRO kiekte de Phoenix Marslander op 30 juli en 22 augustus, toen de zon over de horizon van de noordelijke polaire vlaktes begon te piepen. De lente in het noordelijk halfrond begon op 26 oktober.

De camera had de lander ook al in juni 2008 gefotografeerd, maar nu zat de Phoenix onder CO2-ijs. De maximale ijsbedekking zou in september zijn geweest.

De Phoenix zette in november 2008 een punt achter zijn werkzaamheden, na een succesvolle missie. Begin 2010 wil de vluchtleiding opnieuw luisteren naar de Phoenix om te weten te komen of de lander nog steeds kan communiceren, wat echter weinig waarschijnlijk is.

Bron: AD

Rechtbank gaat live uitzenden


UTRECHT - Met een nieuw televisieprogramma en de mogelijkheid tot het live uitzenden van rechtszaken, wil Utrechtse rechtbank de afstand tot burgers verkleinen.

De rechtbank werkt mee aan een serie voor Nederland 1 waarin rechters en andere partijen in een zaak gevolgd worden, zegt rechtbankpresident Herco Uniken Venema. Het programma wordt waarschijnlijk volgend jaar uitgezonden en is geïnspireerd op het Amerikaanse Court Tv.

Daarnaast wordt momenteel een van de zalen voorzien van beeld- en geluidsapparatuur die het mogelijk maakt om getuigen op afstand te horen. Dat kan van pas komen als getuigen in het buitenland zijn.
Volgens persrechter Phaff zijn de registraties van hele zittingen in eerste instantie bedoeld voor gebruik op de Universiteit Utrecht en de rechtersopleiding. Phaff sluit niet uit dat in de toekomst grote rechtszaken deels live via internet worden uitgezonden. De richtlijnen voor filmen in de rechtszaal moeten dan wel worden gewijzigd.

09/11/09 11u06

Bron: AD

Moeder van achtling wil een vijftiende kind


Nadya Suleman, nu al moeder van veertien kinderen, wil best nog een baby. De alleenstaande Amerikaanse vrouw beviel in januari van dit jaar van een achtling na een IVF-behandeling. "Er is altijd nog wel plaats voor nog een kindje", zegt ze in de Daily Mail.

Suleman onderhoudt haar gezin door foto's van haar kinderen aan de media te verkopen. Ook schrijft ze een biografie, heeft ze overeenkomsten afgesloten met luier- en babyvoedingfabrikanten en start op 12 november een realitysoap over haar gezin op de Amerikaanse televisie.

Team van zes mensen
Suleman heeft zes mensen die haar fulltime helpen bij de opvoeding van haar kinderen. Zo zijn er overdag vier nanny's in huis. Rond bedtijd komt er een nieuwe nanny om te helpen de kinderen in bad te doen en in bed te leggen. 's Nachts waakt er iemand over de achtling zodat de rest van het gezin rustig kan slapen.

Man vinden
Ondanks de enorme drukte en het feit dat de octomom zegt dat ze haar kroost nooit genoeg aandacht kan geven, wil Nadya best nog een baby. "Er is altijd nog wel plek voor nog een kindje. Maar dan wil ik wel getrouwd zijn", aldus de Amerikaanse, die al haar kinderen met behulp van spermadonoren op de wereld zette.

Seks, zei u?
Alleen het vinden van een man zal wellicht niet meevallen. "Wie wil er nu een moeder van 14 kinderen? Ik kan me zelfs niet heugen wanneer ik voor het laatst seks heb gehad", aldus nog Nadya Suleman. (eb)
09/11/09 10u20

Bron: HLN

Na 36 jaar huwelijk besloten Bertie en Jessie Wood dat het genoeg geweest was. De kranige oudjes van 98 gingen uit elkaar maar echt lang heeft Bertie

Het was blijkbaar een lange nacht geweest voor een Australische dief. De man viel immers in slaap terwijl hij probeerde in te breken in een winkelcentrum in Perth.

De 35-jarige boef lag te slapen op de stoep van de winkelgalerij. Naast hem lag zijn inbrekersmateriaal te pronken.

De politie vond de autosleutels in de vestzak van de inbreker. Zijn wagen stond op de parking van het winkelcentrum en was volgestouwd met gestolen geneesmiddelen. De politie linkte die aan de inbraak in een apotheek eerder in de nacht.

Nachtje doorgewerkt
"De slapende inbreker werd om 8 uur 's ochtends aangetroffen", zegt een woordvoerder van de politie. "De man heeft blijkbaar de hele nacht 'doorgewerkt' en werd overmand door vermoeidheid. Blijkbaar geen goede zaak voor iemand die in zijn 'sector' bedrijvig is".

De inbreker werd gewekt en gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van inbraak, poging tot inbraak en rijden zonder rijbewijs. (eb)
09/11/09 11u39

Bron: HLN

Koppel ging op 98-jarige leeftijd uit elkaar

Na 36 jaar huwelijk besloten Bertie en Jessie Wood dat het genoeg geweest was. De kranige oudjes van 98 gingen uit elkaar maar echt lang heeft Bertie niet meer kunnen genieten van het single zijn. Kort na de scheiding is de Brit overleden.

Tweede huwelijk
Het stel was al aan hun tweede huwelijk toe, toen ze in 1972 in Elstree opnieuw in het huwelijksbootje stapten. Vier jaar later verhuisden ze naar Falmouth en een jaar geleden kwam er een einde aan hun huwelijk. Waarom het koppel toen uit elkaar ging is nog altijd niet duidelijk. Volgens buren van het voormalige stel woont mevrouw Wood vandaag in een bejaardentehuis. Haar ex-man overleed kort na de scheiding voor hij 99 werd. Pauline Rowe (65) is de dochter van mevrouw Wood. Ze wil nog steeds niet over de scheiding spreken omdat het "te pijnlijk is".

Verrassend
Francine Kaye, experte in scheidingen is verrast. "Na al die jaren met die leeftijd zou je toch verwachten dat ze een manier gevonden hebben om met elkaar te leven." En toch, op nieuw liedesgeluk staat blijkbaar geen leeftijd. Dat bewezen ook de Fransen François Fernandez en Madeleine Francineau. Hij was 96 en zij 94 toen ze in 2002 met elkaar trouwden. (hlnsydney)
09/11/09 06u07

Bron: HLN

zondag 8 november 2009

Eerste 'zwarte' protest tegen Obama

AMSTERDAM - Zwarte Amerikanen hebben zaterdag in Washington voor het eerst publiekelijk gedemonstreerd tegen het beleid van de eerste zwarte president van de Verenigde Staten, Barack Obama. Hij moest het ontgelden als „witte macht in zwarte gedaante.”

Ruim tweehonderd Afro-Amerikanen demonstreerden bij het Witte Huis tegen de inzet van Amerikaanse militairen in het buitenland en tegen de Amerikaanse bemoeienis met bijvoorbeeld Cuba en Venezuela. De betogers verweten de president dat hij gewoon doorgaat met de „imperialistische” agenda van Washington. Het protest was een initiatief van de beweging Black is Back (Zwart is terug).

Een grote meerderheid van de zwarte Amerikanen stemde vorig jaar op de Democraat Obama. De Afro-Amerikanen vormen ongeveer 13 procent van de bevolking van de Verenigde Staten.

Bron: de Telegraaf

Zuid-Afrikaanse vrouwen massaal in bikini op straat

In Zuid-Afrika is het wereldrecord bikiniparaderen gebroken. 287 vrouwen wandelden in niemendalletjes doorheen Johannesburg. De opbrengst gaat naar een organisatie die campagne voert rond borstkanker.

Met de glimlach, zonnebrillen en hier en daar zelfs hoge hakken stapten de dames de 1.690 meter lange Melrose Arch Boulevard af. "Geweldig om alle deelneemsters zo'n zelfvertrouwen te zien uitstralen", aldus een van de organisatrices. "Lang, klein, jongensachtig, mollig, in appel- of perenvorm: het speelde allemaal geen rol. De dames vierden niet alleen hun vrouwelijkheid, maar plaatsten zo ook het borstkankerprobleem op de agenda." Lokale beroemdheden als Bonang Matheba, Grant Nash en Anele Mdoda kwamen hun steun aan het project betuigen. (svm)

Bron: HLN

video

Man vangt al 24 jaar lang ratten voor zijn mama


Een Taiwanese man heeft 24 jaar lang ratten gevangen zodat zijn moeder bij elke maaltijd rat kan eten, wat zij als een delicatesse beschouwt.

De 37-jarige Hsiao Cheng-hsin, een landbouwer uit Houpi in de regio Tainan, kreeg de bijnaam rattenvanger. De buren van zijn moeder omschrijven hem als een toegewijde zoon, zo schrijft de krant United Daily News.

De voorbije 24 jaar heeft Hsiao ongeveer 20.000 ratten gevangen in de velden. Zo kon zijn moeder elke maaltijd rat eten.

Galstenen
De praktijk begon toen Hsiao 13 was, en zijn moeder een operatie onderging om galstenen te laten weghalen. De familie was arm en had niet genoeg geld om voedzaam eten te kopen voor zijn moeder. Daarom werd Hsiao door zijn vader meegenomen naar de rietsuikervelden om er ratten te vangen om daarna soep van te maken. Soms vingen ze twaalf ratten per nacht.

Sinds de dood van zijn vader ging Hsiao Chen-hsin alleen op rattenjacht. "Ik vang ongeveer 1.000 ratten per jaar. Dus de afgelopen 24 jaar heb ik zowat 20.000 ratten gevangen. Ik kook ze niet alleen voor mijn moeder, ik geef ze ook weg aan buren en vrienden en soms verkoop ik ze", aldus de rattenvanger. (afp/mvl)
08/11/09 07u14

Bron: HLN