Translate

zaterdag 7 november 2009

Tweede verdachte zaak-Kampusch


In de zaak van het ontvoerde Oostenrijke meisje Natascha Kampusch is een tweede verdachte in beeld.

Het gaat om Ernst H., de beste vriend van Kampusch' ontvoerder Wolfgang Priklopil. De man is verdacht van betrokkenheid bij de ontvoering. Dat heeft het Oostenrijkse parket bevestigd. Hiermee neemt de zaak een nieuwe wending.

Natascha Kampusch werd op tienjarige leeftijd ontvoerd en acht jaar lang gevangen gehouden. In augustus 2006 slaagde ze erin te ontsnappen. Nog diezelfde dag pleegde Priklopil zelfmoord. De inmiddels 21-jarige Kampusch heeft altijd gezegd dat Wolfgang Proklopil haar enige ontvoerder was.

Ernst H. heeft erkend dat hij Natascha Kampusch een keer heeft ontmoet toen zij en Priklopil zijn aannemersbedrijf hadden bezocht. Hij was niet op de hoogte dat zij het vermiste meisje was.

Bron: de Telegraaf

Medium: 'Michael Jackson is woest!'


AMSTERDAM - Het Amerikaanse medium Derek Acorah beweert dat hij tijdens een live-uitzending op televisie contact heeft gehad met de overleden zanger Michael Jackson. De King of Pop zou woest zijn, omdat hij niet naast Marilyn Monroe begraven is.

Acorah, die met Michael Jackson-fans aan een ronde tafel zat, jaagde de mensen in de studio de stuipen op het lijf. "Michael wilde naast Marilyn begraven worden. Hij is boos." De fans waren in shock.

Jackson brengt volgens het medium veel tijd door met zijn grootouders. "Maar hij moet nog erg wennen aan het leven in het hiernamaals."

Een fan vertelde na afloop aan Sky1: "Ik keek Acorah recht in de ogen, maar ik zag Michael. Het was zo bijzonder."

Eerder liet medium Jayne Wallace weten dat ze regelmatig contact heeft met de overleden zanger. Zo zou hij onlangs nog Heal the world voor haar hebben gezongen.

Klik hier voor een filmpje.

Bron: de Telegraaf

IJdele boef niet tevreden met opsporingsfoto


LONDEN - Een door de politie gezochte man heeft een Britse krant een foto van zichzelf opgestuurd omdat hij niet tevreden was over de opsporingsfoto die eerder was afgedrukt. De 23-jarige ijdeltuit, die gezocht wordt voor inbraak, poseert op zijn foto uitgerekend voor een politieauto.

De politie in Wales had de oude 'onvoordelige' foto aan lokale media verspreid voor tips die leiden tot zijn aanhouding. De krant South Wales Evening Post drukte de foto af, net als de nieuwe foto waarop hij beter te zien is.

De politie is blij met de hulp uit onverwachte hoek. „Hij denkt dat hij slim is, maar we zullen hem snel hebben. Wat een idioot”, citeerde de krant Daily Mail een van de inspecteurs die betrokken is bij het onderzoek.

Bron: de Telegraaf

Bouwvakster draagt noodgedwongen luiers

Levittown - Een Amerikaanse bouwvakster heeft een tijd luiers gedragen omdat haar baas geen toilet wilde plaatsen op de bouwplaats.

Lisa Drozdowski (37) kreeg van de rechter een schadevergoeding van ruim 100.000 euro vanwege seksuele discriminatie op de werkvloer.

Haar mannelijke collega's plastten gewoon waar en wanneer ze zin hadden. Drozdowski moest echter met haar auto tien minuten rijden voor het eerste toilet in de buurt. Haar baas weigerde haar 'plaspauzes' te geven.

Drozdowski, alleenstaande moeder van drie kinderen, besloot luiers te ganen dragen uit angst voor verlies van haar baan. "Ik vond dat heel erg vernederend, maar ik zag geen andere oplossing", zei de vrouw in de rechtbank.

Ook vier andere vrouwen van hetzelfde bouwbedrijf kregen een schadevergoeding vanwege seksuele discriminatie.

Bron: de Telegraaf

Frankrijk in de ban van 'miljoenendief'


LYON - Terwijl de Franse autoriteiten jagen op een geldloper die er met ongeveer 11 miljoen euro vandoor ging, heeft de dief op internet al een heldenstatus bereikt. Dat meldden Franse media zaterdag.

Op onder meer de netwerksite Facebook wordt de 39-jarige Tony Musulin toegejuicht, omdat hij zonder gebruik van geweld met een bom duiten de autoriteiten te slim af is geweest. Ook zijn er T-shirts te koop met een afbeelding van Musulin, de „beste chauffeur van 2009”.

Zodra twee nieuwe collega's met geld een bank in Lyon binnen liepen, ging de ervaren Musulin er donderdag in de gevulde gepantserde auto vandoor. Het gps-systeem en de telefoonverbinding van het voertuig waren uitgeschakeld. De auto werd enkele uren later in een verlaten gebied nabij een treinspoor teruggevonden. De autoriteiten vermoeden dat hij in het buitenland zit, maar vooralsnog ontbreekt elk spoor.

Tegen collega's zou hij herhaaldelijk gezegd hebben dat hij te weinig verdiende en dat hij dit zijn baas betaald zou zetten. De man, die ongeveer 22.000 euro per jaar verdiende, zou echter een sportauto van het merk Ferrari bezitten ter waarde van 120.000 euro. Voorafgaand aan de roof had de man zijn rekeningen en zijn huis leeggehaald. Er zou geen snipper papier meer aanwezig zijn.

Musulin, alleenstaand zonder kinderen, heeft geen strafblad. Wel zou hij in de jaren negentig ondervraagd zijn door de politie in verband met een onderzoek naar drugshandel.

De autoriteiten proberen ondertussen onder meer uit te zoeken hoe de man de zakken geld alleen uit de auto heeft kunnen halen. Normaal gesproken zijn er twee geldlopers nodig om bij het geld te kunnen komen. Als de auto met geweld geopend wordt worden de biljetten besproeid met inkt waardoor ze onbruikbaar worden.

Het gestolen geld bestaat uit nieuwe bankbiljetten, waarvan de nummers nog niet geregistreerd zouden zijn. Ook heeft Musulin mogelijk gebruik gemaakt van handlangers om de tientallen zakken met geld te verplaatsen.

Aangezien er geen geweld gebruikt is tijdens de diefstal riskeert Musulin een gevangenisstraf van 'slechts' drie jaar.

Bron: de Telegraaf

Bruidegom springt uit raam hotel tijdens huwelijksreis

Een pas getrouwde man is in Brooklyn uit het raam van zijn hotelkamer gesprongen. Zijn bruid sliep rustig voort tijdens de wanhoopsdaad van manlief. De kersverse echtgenoot overleefde de val van zeven hoog niet. Dat meldt de New York Post.

Motty Borger (24) overleed donderdagochtend in het hospitaal. Dinsdag was hij in het huwelijk getreden met zijn geliefde Mali.

Zingen en dansen
Op de bruiloft, waar zo'n 500 mensen aanwezig waren, ging Motty nog stevig uit de bol. "Hij zong en danste. Motty leek de gelukkigste man op aarde", getuigt een vriend.

Na de bruiloft trok het koppel naar het Avenue Plaza Hotel in Brooklyn op huwelijksreis. Woensdagavond werden ze daar nog getrakteerd op een feestmaaltijd. De sfeer was goed. "Ze leken erg gelukkig en lachten wat af", aldus een ober.

Opgewonden
Wat er toen is misgegaan, is een raadsel. De volgende ochtend maakte de bruidegom zijn fatale sprong uit het hotelraam. Speurders hebben op bewakingsvideo's van het hotel een erg opgewonden Motty Borger opgemerkt terwijl die met zijn bruid in een lift stapte. (eb)
07/11/09 10u57

Bron: HLN

vrijdag 6 november 2009

Vogel met stukje brood maakt deeltjesversneller weer stuk


De Large Hadron Collider (LHC), de fameuze deeltjesversneller van het CERN, is opnieuwe buiten gebruik. Dit keer omdat een vogel een stukje brood in het apparaat liet vallen. Door het ongelukje raakte de LHC oververhit en moest het onderzoek weer worden stilgelegd. Het was amper een week geleden weer opgestart.

Eind van de maand
Volgens CERN, het Europees samenwerkingsverband voor nucleair onderzoek, kan het apparaat later deze maand weer worden gebruikt. De deeltjesversneller werd kort na de activering in september 2008 buiten gebruik gesteld door een heliumexplosie defect. Afgelopen week werd de LHC weer in gebruik genomen.

De LHC is een 27 kilometer lange ring die ongeveer honderd meter onder de grond ligt, op de grens van Frankrijk en Zwitserland. De bouw begon aan het begin van de jaren tachtig en heeft meer dan 6 miljard euro gekost. In de versneller worden protonen, een van de bouwstenen van atomen, met de snelheid van het licht op elkaar afgevuurd.

Knal
Als de deeltjes botsen komen allerlei elementen vrij die ook vrijkwamen toen het heelal ontstond. De wetenschappers hopen dat hier veel stoffen tussen zitten waarvan het bestaan wel vermoed wordt, maar nog niet aangetoond is. Critici zijn echter bang voor de gevolgen van de experimenten.

Volgens een Deense en een Japanse wetenschapper wordt de deeltjesversneller gesaboteerd vanuit de toekomst. Tijdreizende Higgs-deeltjes, die alleen nog in theorie bestaan, zouden terug in de tijd reizen om te verhinderen dat de Large Hadron Collider ze zichtbaar maakt. Een 16-jarig meisje uit India pleegde woensdag nog zelfmoord uit angst voor de ondergang van de wereld door de proeven. (mvl)
06/11/09 11u02

Bron: HLN

Zwarte panter zaait nu ook paniek in Duitsland

De beruchte Ardeense zwarte panter heeft wellicht de Duitse grens overgestoken. Het wilde dier kwam eind augustus vanuit Frankrijk de Belgische grens over, werd onder meer gespot in Anlier en eerder deze week in Ligneuville bij Malmédy waar een paddenstoelenplukker de zwarte panter kon filmen. Nu zaait het best ook in Duitsland paniek, want vlak over de grens heeft de panter een schaap doodgebeten nabij de stad Aken. Tijdens zijn zwerftocht van meer dan twee maanden werd de zwarte panter ondertussen al zestien keer gezien, in Frankrijk, België, Nederland en Duitsland.

Bijna meter
Paddenstoelenplukker Jean-Claude Gabriel uit Malmédy getuigt. "Ik dacht eerst dat het een grote hond was. Dan zag ik dat het om een roofdier ging. De zwarte panter is bijna een meter hoog, met een staart van zo'n 30 centimeter. Ik bleef rustig, haalde mijn gsm boven en filmde het dier."

30 km/dag
De zwarte panter kan op een dag zo'n 30 km afleggen en kwam zo in Duitsland terecht. In de buurt van de stad Aken kreeg het een schaap in een stal te pakken. Het dier vertoont enorme bijtwonden. Volgens experts zal de zwarte panter geen mensen aanvallen, tenzij het gewond is. (kh)

Bron: HLN

68-jarige na 949 keer eindelijk geslaagd voor theoretisch rijexamen

De 68-jarige Koreaanse Cha Sa-soon probeerde in april 2004 voor het eerst voor haar theorie rijexamen te slagen. Sindsdien deed ze bijna iedere werkdag een nieuwe poging. Na 949 pogingen is het nu eindelijk gelukt. Het kostte de oma 5 miljoen Zuid-Koreaanse Won (2.880 euro).

60/100
Om te kunnen slagen moet je in Zuid-Korea minstens zestig van de honderd vragen goed hebben op het theoretisch examen. Woensdag haalde Cha precies zestig punten. Ze mag nu op de baan gaan oefenen voor haar praktisch examen, maar dat moet ze wel binnen de voorgeschreven tijd doen, anders vervalt het theoretische examen.

De vrouw wil een rijbewijs omdat ze met ouder te worden haar werk moeilijker kan doen: Cha rijdt met een stootkar rond om zo boodschappen te leveren in Jeonju, op 200 kilometer van Seoul. (mvl)
06/11/09 12u24

Bron: HLN

donderdag 5 november 2009

Ouderen massaal aan de drank


AMSTERDAM - Steeds meer ouderen kampen met een alcoholprobleem. Bij de Jellinek, de Amsterdamse instelling voor verslavingszorg en -preventie, is het aantal aanvragen van 55-plussers die hulp zoeken voor hun drankprobleem explosief gestegen.

In de afgelopen tien jaar is het aantal hulpaanvragen voor de oudste groep gestegen met maar liefst 89 procent. Ook in de leeftijdscategorieën tot 25 jaar en 25 tot 55 jaar is een stijging geconstateerd (respectievelijk 53% en 37%), maar de 55plusser steekt er met kop en schouders boven uit.

„In de jaren 60, 70 vond er een cultuurverandering plaats”, zegt Roel Kerssemakers van de Jellinek. „Alcohol drinken werd en wordt steeds gewoner. Toen werd er gemiddeld 2,5 liter per jaar per hoofd van de bevolking gedronken. Dat is nu gestegen naar 8,5 liter. Voor het eten een drankje, tijdens het eten en na het eten nog een afzakkertje is heel normaal. Daarbij nam de welvaart in die jaren fors toe, dus mensen hadden het geld er ook voor.”

Volgens Gemma Blok, historicus op het gebied van verslavingszorg en als universitair docent verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, verviervoudigde het drankgebruik in die jaren. De mensen die toen jong waren, kampen nu met de problemen. „Je bent niet van de ene op de andere dag alcoholist. Daar moet je een aantal jaren flink hard voor werken. En de scheidslijn tussen een gezelligheidsdrinker en een problematische drinker is vloeiend. Het duurt vaak tientallen jaren voor mensen zich realiseren dat ze een probleem hebben en dan duurt het nog even voor ze hulp gaan zoeken.”

Kerssemakers verwacht dan ook dat de problemen alleen nog maar toe zullen nemen.

„Ik verwacht niet dat de cultuurverandering binnen afzienbare tijd teruggedraaid zal worden. We proberen de drempel om om hulp te vragen zo laag mogelijk te houden door bijvoorbeeld hulpprogramma’s via internet aan te bieden. Maar dat is niet genoeg. We hebben de preventie altijd gericht op de jongeren, maar het wordt nu tijd dat er een aparte preventieaanpak komt voor de oudere problematische drinker”, aldus Kerssemakers.

Bron: de Telegraaf

Joelende peuter vliegtuig uitgezet

SAN JOSE - Een moeder is samen met haar tweejarige kind het vliegtuig uitgezet omdat haar peuter volgens medepassagiers iets te enthousiast was bij het opstijgen.

Het tweetal was in een vliegtuig van het Amerikaanse Southwest Airlines gestapt voor een vlucht van Texas naar San Jose.

Nog voor het toestel was opgestegen begon het kind enthousiast te roepen dat hij naar zijn papa wilde en dat het vliegtuig wat hem betreft wel mocht opstijgen.

Veel passagiers klaagden hierop bij de crew omdat ze de veiligheidsinstructies niet zouden kunnen horen. Daarop besloot de piloot terug te taxiën naar de gate waar moeder en kind vervolgens te horen kregen dat ze moesten uitstappen.

De 38-jarige vrouw, Pamela Root, reageerde verbijsterd. Ze eiste geld voor luiers en een overnachtingsplaats.

Volgens een woordvoerder van de vliegmaatschappij is het niet gebruikelijk dat joelende peuters uit het vliegtuig worden gezet. De boel wordt daarom onderzocht


Bron: de Telegraaf

Baby geneest na wondermedicijn


MELBOURNE - Een baby, die ten dode was opgeschreven, is op wonderbaarlijke wijze genezen van een dodelijke hersenziekte, dankzij een medisch experiment.

Het kindje uit Melbourne had een genetische afwijking die één op een miljoen mensen treft, waardoor de hersenen leken 'weg te smelten' en ze een pijnlijke dood zou sterven.

Een experimenteel medicijn dat alleen op muizen was getest, leek het enige redmiddel voor het kindje, dat 'baby Z' wordt genoemd. Het kindje kreeg het middel toegediend en al binnen een paar uur knapte ze op. Het meisje heeft weliswaar een geestelijke achterstand opgelopen door de hersenschade, maar maakt het naar omstandigheden goed, melden Australische media.

De moeder van de baby is uiteraard dolblij. "Ik weigerde te accepteren dat ze zou sterven. Dit experiment gaf een piepklein beetje hoop, maar dat is beter dan geen hoop." Ze laat weten dat het meisje een gelukkige en vastberaden kleine meid is geworden. "Het gaat elke dag beter. Koppig is ze wel, ik weet niet van wie ze dat heeft", vertelt ze opgelucht.

Bron: de Telegraaf

Vrouw blind na aanval chimpansee

STAMFORD - Een vrouw uit Connecticut is op gruwelijke wijze aangevallen en verscheurd door een chimpansee en eist nu 100 miljoen euro schadevergoeding, omdat ambtenaren de aanval hadden kunnen voorkomen.

Charla Nash was in februari op bezoek bij haar vriendin Sandra Herald, die de chimpansee Travis als huisdier hield. Toen het tweetal de aap in zijn kooi wilde stoppen, ging het helemaal mis. Het dier ging plotseling compleet door het lint en viel Charla aan. Het dier scheurde Charla's handen, neus, lippen en oogleden kapot en bleef de vrouw bijten.

Uiteindelijk konden gealarmeerde agenten het beest weglokken bij het slachtoffer. Toen de aap agressief en onhandelbaar bleef, schoten de agenten het dier dood. Het slachtoffer ligt nog steeds in het ziekenhuis en is blind geworden door de aanval.

Schadevergoeding

De familie van het slachtoffer eist nu namens de vrouw 150 miljoen dollar (ongeveer 100 miljoen euro) van de staat Conneticut, omdat ambtenaren al veel eerder hadden moeten ingrijpen.

Uit documenten is namelijk gebleken dat een bioloog van de dierenbescherming de staat, nog voor de aanval, had gewaarschuwd dat Travis gevaarlijk zou kunnen worden als hij zich bedreigd voelt. Hier is echter niets mee gedaan en de aap mocht gewoon bij zijn eigenaresse blijven wonen als huisdier.

"Wij vinden dat de staat niet adequaat een ernstig veiligheidsprobleem heeft aangepakt en dat heeft geleid tot dramatische gevolgen voor onze klant", aldus Matt Newman, advocaat voor de familie Nash, in Amerikaanse media. De staat heeft al aangegeven mee te werken aan een onderzoek.

Bron: de Telegraaf

Vrouw kruipt over de snelweg

GELSENKIRCHEN - Een 38-jarige vrouw heeft een hachelijk avontuur overleefd. Ze kroop midden op de dag op handen en voeten over een drukke snelweg...

Gelukkig wisten automobilisten de vrouw op de A2-snelweg in Gelsenkirchen te ontwijken. Eén van de automobilisten zette zijn auto op de vluchtstrook om de vrouw te helpen. Op dat moment kroop de vrouw nog drie rijbanen over en ging ze op de vluchtstrook liggen.

De gealarmeerde hulpdiensten konden de vrouw verzorgen en in veiligheid brengen. Het is nog onduidelijk hoe de geestelijk gestoorde vrouw op de snelweg terecht is gekomen. "We weten alleen dat ze enorm veel geluk heeft gehad", aldus een politiewoordvoerder in Duitse media.

Volgens de woordvoerder rijden automobilisten op die snelweg soms harder dan 200 kilometer per uur. Het is volgens hem dan ook een wonder dat ze niet is geschept door een auto. "Je mag er niet aan denken wat er allemaal had kunnen gebeuren. Die vrouw moet wel meer dan duizend beschermengelen hebben", besluit hij.

Bron: de Telegraaf

Koppel stal tot duizend reiskoffers op Phoenix Airport

Een koppel uit het Amerikaanse Arizona stal een duizendtal reiskoffers op Phoenix Airport om ze daarna tijdens garageverkopen van de hand te doen. Keith Wilson King en Stacy Lynne Legg-King werden gearresteerd.

Bagage stapelen
Keith King werd drie weken geleden al opgepakt, toen een agent zag dat King zijn wagen parkeerde op de internationale luchthaven van Phoenix, een koffer nam van de bagageband en weer in de auto stapte. Hij werd sindsdien in het oog gehouden en enkele dagen later was het weer prijs. Een huiszoeking volgde en die bracht aan het licht dat King al zo'n duizend valiezen had opgestapeld. "Bijna surrealistisch om een stock van die omvang te zien", zei agen Kendall Goo. De labels van de koffers waren verwijderd, zodat de eigenaars niet konden opgespoord worden.

Paardentrailer
Buren van het gearresteerde duo kregen argwaan toen ze op een avond een aanhangwagen voor een paard volgestouwd met vanalles zagen oprijden, terwijl de dieven helemaal nooit een paard bezaten. Het koppel bleek ook garageverkopen te houden, waar de koffers werden uitgestald.

Besparing
De luchthaven heeft in een reactie gezegd dat het overweegt opnieuw bagagecontroles in te voeren. Die werden een tiental jaren geleden zowat overal afgeschaft als besparingsmaatregel. (jv)

04/11/09 15u12

Bron: HLN

Brit maakt foto van nachtelijke regenboog


De meeste mensen weten wel hoe een natuurverschijnsel als een regenboog ontstaat. Als zonnestralen gereflecteerd worden door regendruppels verschijnt de gekleurde boog regelmatig eens aan de horizon. Maar dat het natuurfenomeen ook 's nachts kan verschijnen, zal de meesten wel verbazen.

Vreemd verschijnsel
De Britse fotograaf Chris Walker slaagde er onlangs in om een nachtelijke regenboog vast te leggen op de gevoelige plaat. De man was op weg naar zijn huis in North Yorkshire toen hij plots iets vreemds aan de horizon zag verschijnen.

"Ik lette er in eerste instantie niet echt op", aldus Walker aan The Daily Telegraph, "Er stond een wind en het was aan het regenen. Bovendien bevond zich achter mij een mooie bijna volle maan. Pas toen ik thuis uit de wagen stapte, zag ik in het felle maanlicht dat het vreemde verschijnsel aan de horizon een regenboog was."

Combinatie van factoren
Nachtelijke regenbogen zijn zeer uitzonderlijk omdat er verschillende factoren helemaal juist moeten zitten. Zo moet er een combinatie zijn van een zeer donkere lucht, een maan die minstens 42 graden hoog aan de hemel staat en regen die tegenover de maan neervalt.

"Aangezien de lichstralen van de maan zoveel keer dunner zijn dan zonnestralen, is ook de regenboog zoveel keer dunner en kan die alleen gezien worden bij een maan die bijna vol is", legt Walker uit, "En dan nog is het voor het menselijk oog moeilijk om kleuren te onderscheiden in het donker. Ik slaagde er toch in het rood van de bovenste boog te onderscheiden." (ka)
04/11/09 17u00

Bron: HLN

Baby huilt in zijn moedertaal

Een Franse baby huilt anders dan een Duitse, ze doen dit namelijk op de melodie van hun moedertaal, dat blijkt uit een Duits onderzoek.

Duitse en Franse baby's
De wetenschappers bestudeerden het gehuil van zestig Duitse en Franse baby's die drie tot vijf dagen oud waren. Daaruit blijkt dat zuigelingen in Duitsland op maximale toonhoogte beginnen te huilen en dat dit vervolgens daalt. In Frankrijk doen ze dat net omgekeerd, zij beginnen laag om hoog te eindigen. Dat komt omdat de Franse taal een ander ritme heeft als de Duitse. "Een baby van slechts enkele uren oud huilt al op een melodie typisch voor zijn moedertaal", aldus de onderzoekers. Dankzij deze ontdekking willen de wetenschappers al op jonge leeftijd spraakgebreken ontdekken. (anp/ep)
05/11/09 13u50

Bron: HLN

Braziliaan daagt op tijdens eigen begrafenis

Een Braziliaanse man van 59 heeft zijn familie een aap doen schrikken toen hij levend en wel opdaagde tijdens zijn eigen begrafenisdienst.

Slachtoffer verkeersongeval
Familieleden van metselaar Ademir Jorge Goncalves hadden hem een dag eerder geïdentificeerd als het dodelijk slachtoffer van een verkeersongeval in de staat Parana.

De politie verklaarde later aan de krant O Globo dat de verwanten het moeilijk hadden het lichaam te identificeren, daar het zwaar was toegetakeld.

Op de zuip
Maar meneer Goncalves had helemaal geen verkeersongeval gehad, hij had de hele nacht met zijn maten aan de fles gehangen.

Pas maandagmorgen vernam Ademir dat hij begraven zou worden, dus ging hij een kijkje nemen op zijn eigen begrafenis.

Twijfels
Zijn nicht Rosa Sampaio: "Ikzelf en Ademirs moeder hadden onze twijfels, maar een tante en vier vrienden hadden het lichaam geïdentificeerd als dat van Ademir. Wat konden we doen?". (lb)
04/11/09 23u57

Bron: HLN

woensdag 4 november 2009

Digitale pleister maakt zorg simpeler


LONDEN - Mensen die in ziekenhuisbedden in de gaten worden gehouden, hebben vaak een heleboel kabeltjes aan hun lijf. Voor de temperatuur, bloeddruk, hartslag en ademhaling. In Groot-Brittannië is er nu een digitale pleister ontwikkeld, met een chip, die al die snoertjes overbodig maakt.

De pleister heeeft de logische naam Sensium gekregen en is ontwikkeld door het Britse Toumaz Technology. Meetgegevens kunnen direct in het digitale patiëntendossier worden opgeslagen.

In noodgevallen slaat de 'pleister' draadloos alarm bij de artsen. In het ziekenhuis, maar ook thuis. Want door het wegvallen van de kabelspagetti kan een patiënt veel vrijer bewegen en kan dus ook sneller weer naar huis.

De controle door de pleister geberurt 24/7 via wifi of bluetooth, dus in en om het huis werkt het ook en in noodgevallen is de huisarts of ambulance zo ter plaatse.

In een Londen ziekenhuis testen de ontwikkelaars van de chippleister hun vinding nog een aantal maanden om te zien of de metingen van het draadloze apparaatje gelijk zijn aan die van de standaard apparatuur, met kabeltjes. Mocht er geen licht meer tussen zitten, dan kunnen de chippleisters gebruikt gaan worden in plaast van de normale apparaten. (POT)

Bron: AD

broer Obama : onze vader sloeg ons

video

Twee jaar cel voor richten laserpen op vliegtuig


Een Californiër die "voor de lol" een laserpen richtte op twee toestellen die aan het landen waren, heeft een effectieve celstraf van 2 jaar en zes maanden gekregen.

De 37-jarige Dana Christian Welch is de eerste Amerikaan die veroordeeld wordt tot een effectieve celstraf voor het spelen met een laserpen. Welch deed bijna één van de Boeings crashen op John Wayne Airport toen hij één van de piloten verblindde. (mvl)
03/11/09 19u51

Bron: HLN

Honderdduizenden zombies in China


In het dorpje Zhouzhuang wonen 300 "zombies": één op zes inwoners ontdekte de jongste tijd dat ze eigenlijk dood waren. In heel China blijken nogal wat mensen die officieel dood zijn nog gezond en wel rond te lopen.

Ze werden door plaatselijke overheden dood verklaard omdat op die manier minder moest worden afgedragen aan belastingen en sociale zekerheidsbijdragen aan de staat in Peking. De belastingen die de "zombies" zelf betaalden werden door corrupte politici niet doorgestort maar in hun eigen zakken gestoken.

De levende doden zijn het nu beu en komen op straat, want omdat ze zogezegd dood zijn kunnen ze niet rekenen op pensioenen of gezondheidszorg.

De zwendel is blijkbaar erg populair in de provincie Henan, maar er zijn honderdduizenden gevallen van Jilin in het noordoosten tot Guangxi in het zuidwesten. (mvl)
04/11/09 06u46

Bron: HLN

Niemand blij met geforceerde sneeuw in Peking


Vorige week vielen de eerste sneeuwvlokjes in Peking. Dat gebeurde veel vroeger dan normaal en daar zat de Chinese overheid voor iets tussen. Wetenschappers hadden zelf voor de sneeuw gezorgd, maar de winterpret veranderde al snel in winterellende: het verkeer zat vast, vliegtuigen hadden vertragingen en de geschrokken burgers bibberden door de plotse kou.

16 miljoen ton
In China willen ze werkelijk alles controleren, en dus ook het weer ontsnapt er niet aan. Met enorme hoeveelheden chemicaliën werden de wolken boven Peking beschoten, zodat de sneeuw de volgende ochtend met bakken uit de lucht viel. Volgens de regering was de sneeuw nodig om de aanhoudende droogte in Peking te onderbreken. In totaal kreeg Peking 16 miljoen ton sneeuw over zich heen.

Overlast
Maar aangezien de winter doorgaans pas over een tweetal maanden echt doorbreekt, was Peking niet voorbereid op de sneeuw. De verwarming wordt in de meeste gebouwen pas op 15 november aangezet. De kritiek op de beslissing van de overheid is groot. Ruim 200 vliegtuigen moesten aan de grond blijven en duizenden passagiers zaten vast op de luchthaven. Op de weg gebeurden ongevallen en de elektriciteit viel regelmatig uit. (gb)

beelden

Bron: HLN

dinsdag 3 november 2009

Kale beren attractie in dierentuin


LEIPZIG - Twee Zuid-Amerikaanse beren zijn een ware attractie aan het worden in een Duitse dierentuin. De beren, Dolores en Lolita, verliezen langzamerhand hun vacht.

Experts staan met de handen in het haar. De vacht van de beren zou nu juist moeten groeien vanwege het koude weer. In plaats daarvan hebben de beren nog slechts een handjevol haar op hun kop.

Medewerkers van de dierentuin in Leipzig zijn verbaasd en hebben dierentuinen over de hele wereld gevraagd of ze het probleem herkennen.

Gelukkig voor de 15-jarige Dolores en de 11-jarige Lolita is hun aandoening niet gevaarlijk voor hun gezondheid. Hun bizarre uiterlijk zorgt wel voor heel wat bekijks...

Bron: de Telegraaf

Oorlogsschip gemaakt met WTC-staal vaart New York binnen


Vandaag is het oorlogsschip USS New York de stad binnengevaren waar het naar vernoemd is. De oorlogsbodem is gemaakt van staal uit het tijdens de 11 september-aanvallen vernielde World Trade Center. Het schip van 1 miljard dollar werd in Louisiana gebouwd en in de boeg werd 7,5 ton gesmolten staal van de 'Twin Towers' verwerkt. Sinister? De Amerikanen zijn er trots op!

Eresaluut
Het schip kwam tot stilstand op de Hudson rivier ter hoogte van Ground Zero, waar een huldeplechtigheid en een eresaluut werd gehouden in aanwezigheid van hulpverleners en familieleden van slachtoffers van 9/11. Zaterdag volgt nog een officiële militaire ceremonie.

Andere oorlogsbodems
Ter nagedachtenis van de aanval op het Pentagon werd al de USS Arlington gedoopt en de USS Somerset werd genoemd naar de county in Pennsylvania waar vlucht 93 van United Airlines crashte. (lb)

Bron: HLN

Gigantische verzameling sterrenstelsels ontdekt


Een internationale groep astronomen heeft een gigantische verzameling sterrenstelsels ontdekt op 6,7 miljard lichtjaar van de aarde. De verzameling strekt zich uit over minstens 60 miljoen lichtjaar. Het is de eerste observatie van zo'n grote structuur van sterrenstelsels in het verre heelal, zo heeft de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO in Amsterdam dinsdag bekendgemaakt.

Skelet
Sterrenstelsels vormen groepen en clusters. Samen vormen zij zogenoemde filamenten, enorme draadachtige structuren die als het ware het 'skelet' van het heelal vormen. Hoe de filamenten precies zijn ontstaan is nog niet duidelijk. Tot nu toe waren dergelijke draadachtige structuren ook alleen op relatief korte afstand van de aarde gezien.

De onderzoekers onder leiding van Masayuki Tanaka van het ESO gebruikten twee telescopen op aarde om beelden van een ver verwijderde grote structuur nader te bekijken. Zij ontdekten tientallen groepen sterrenstelsels, die tien tot duizend keer groter zijn dan onze Melkweg.

Massa
De massa van het hoofdsterrenstelsel is minstens tienduizend keer de massa van de Melkweg. Volgens Tanaka maakt de ontdekking van de structuur in het verre heelal het mogelijk om nader onderzoek te doen naar sterrenstelsels uit de tijd dat het heelal nog maar twee derde van zijn huidige leeftijd had. (anp/mvl)
03/11/09 17u15

Bron: HLN

In Ethiopïe is een nieuwe zee aan het ontstaan


In september 2005 ontstond er een 8-meter brede scheur in de aarde langs een 60 kilometer lang deel van de Oost-Afrikaanse Grote Riftvallei in Afar in Ethiopië. Onderzoekers zijn er nu uit dat deze scheur in de continentale aardkorst Ethiopië en Eritrea van de rest van Afrika gaat isoleren. Uiteindelijk zal er een nieuwe zee ontstaan.

In 2005 kon een onderzoeksteam uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Ethiopië op basis van radargegevens van ESA's aardobservatiesatelliet Envisat vaststellen dat er zich op amper drie weken tijd een barst van 8 meter breedte had gevormd langs het 60 kilometer lange stuk van de slenk.

Proces
De waarnemingen toonden ook aan dat de tektonische platen van de aarde scheuren door de injectie van magma (gesmolten gesteente). Het is nu voor wetenschappers duidelijk dat gesmolten gesteente dat door de plaat naar bovenkomt de scheiding tussen Afrika en Arabië mogelijk maakt. Dat proces begon ongeveer 30 miljoen jaar geleden, toen lava van onder de aardkorst naar boven kwam en het Arabisch schiereiland van Afrika scheidde. Daarbij ontstond de Rode Zee. Het is een van de weinige gebieden op de aarde waar een continent actief gescheiden wordt door de krachten van platentektoniek. Eenzelfde tektonisch proces heeft waarschijnlijk ook de Atlantische Oceaan gevormd. De studie staat in het jongste nummer van Geophysical Research Letters.

Enkele centimeters per jaar
Volgens het onderzoek verwijderen de Afrikaanse en Arabische tektonische platen zich van elkaar met zelfde snelheid als de groei van vingernagels. Het gaat om enkele centimeters per jaar. Maar, waarschuwt Cindy Ebinger van de University of Rochester, aan de rand van de tektonische platen is de volkanische activiteit erg onvoorspelbaar. Ze gelooft dat de bevolking in de regio in gevaar is.

Uit de reconstructie van de scheur van 2005, blijkt dat die veel sneller ontstond dan werd aangenomen: in amper een paar dagen. Eerst barstte een vulkaan uit, de Dabbahu, aan het noordelijk eind van de scheur. Daarna begon magma over de hele lengte van de scheur omhoog te duwen en ontstond de opening. De wetenschappers omschrijven het als een ritssluiting die wordt geopend. Sindsdien is dat opnieuw een twaalftal keer gebeurd, zij het minder spectaculair. (mvl)
03/11/09 17u39

Bron: HLN

Enorme kwallen doen vissersboot zinken en leggen zelfs kerncentrale plat


Het lijkt het scenario uit een fantastische horrorfilm op zee: megakwallen die een vissersboot van tien ton de diepte insleuren. Maar het is echt gebeurd met de Diasan Shinsho-maru en z'n drie bemanningsleden in de Japanse Zee, ter hoogte van Chiba. Even verderop moest door een kwalleninvasie zelfs een kerncentrale worden stilgelegd.


De daders waren Nemopilema nomurai, enorme kwallen die tot voor kort alleen maar een pest waren in de Gele Zee en de Oost-Chinese Zee, maar nu hun opmars voortzetten en de Japanse en Koreaanse kusten gijzelen. Ze worden wel 2 meter groot en kunnen tot 220 kg wegen.

Een twaalftal van deze monsterkwallen waren in de netten van de vissersboot gezwommen, en toen die probeerde de vangst binnen te halen, kapseisde de boot gewoon onder het gewicht. De drie bemanningsleden konden gered worden door collega's op een nabijgelegen trawler.

Ravage
Nemopilema nomurai zijn een ware ravage aan het aanrichten in de regio. Sinds 2005 belanden ze in grote aantallen in de netten van vissers die op zoek zijn naar anchovis, zalm en geelvintonijn. De kwallen vergiftigen de andere vangst in de netten zodat die niet meer verkocht kan worden. De kwallen hebben de zalmvisserij in het noorden van Japan al ongeveer gestopt: 80 procent van de vissers varen niet meer uit.

Kerncentrale plat
"En dat is nog maar het begin", zegt professor Shinichi Ue van Hiroshima University. "De zeeën rond Japan zullen gaan stikken van de kwallen." De dieren veroorzaken nu al problemen bij, hou u vast, kerncentrales. Japan heeft er nogal wat, en die trekken fris zeewater binnen via grote pijpen om als koelwater te dienen. De kwallen zwemmen gewoon mee en hebben al een aantal pompen verwoest waar ze worden ingezogen. Resultaat: rood alarm, kerncentrale stilgelegd en een hoop paniek.

Lees verder:

Hartverscheurende strijd: mama wil baby laten sterven, gescheiden papa niet

Het Verenigd Koninkrijk is in de ban van een opmerkelijk proces waarbij twee ouders hun hartverscheurende strijd voor de rechter uitvechten. De moeder wil hun zwaar gehandicapte zoontje van één jaar laten sterven, maar de vader beweert dat één simpele operatie hem kan redden en wil het kind later thuis verzorgen. Het koppel is ondertussen gescheiden, maar er was tot voor het proces geen sprake van een vechtscheiding. Dat is nu aan het veranderen, want verder kunnen de meningen van de ouders moeilijk uit elkaar liggen. Aan de rechter van het Hooggerechtshof om de bijzonder complexe knoop door te hakken. Mocht de rechtbank inderdaad euthanasie toestaan zonder de goedkeuring van de vader, dan zou dat voor een Britse primeur zorgen.

Zeldzame afwijking
De moeder heeft alvast het ziekenhuis aan haar kant, want de artsen dienden al een aanvraag in om euthanasie toe te passen op het kind, dat al sinds enkele minunten na zijn geboorte aan een beademingsmachine ligt en zwaar gehandicapt is. De baby lijdt aan een extreem zeldzame genetische afwijking waarbij zowat al zijn spieren onbruikbaar zijn. Vreemd genoeg is er mentaal geen enkel probleem: zijn hersenen zijn niet aangetast en alle zintuigen werken perfect. Het kind is bij wijze van spreken opgesloten in een 'verloren' lichaam. Het jonge patiëntje moet ook vaak een pijnlijke behandeling ondergaan waarbij zijn longetjes worden gezuiverd.

"Kan het niet meer aanzien"
De moeder kan dat lijden niet meer aanzien. "Elke dag zit ze aan zijn bed en ze ziet telkens de vreselijke overlevingsstrijd van haar zoontje", zegt haar advocaat Anthony Fairweather aan The Daily Mail. "Dat kan ze niet meer aanzien. In haar geest moet het ondraaglijke lijden van haar kind doorwegen op haar persoonlijke lijden mocht ze haar zoontje verliezen. Ze wil alleen maar het beste voor haar kindje dat ze heel graag ziet."

Reageert op prikkels
En dan is er de visie van de vader. Hij beweert dat een simpele tracheotomie (waarbij via een snede in de hals een pijpje in de luchtpiijp wordt ingebracht om de patiënt toe te laten te ademen) hem van de beademingsmachine kan verlossen. De behandelende artsen beweren echter dat hij dan nog zwaar zal blijven lijden. Met video-opnames probeert de vader in de rechtbank aan te tonen dat zijn zoontje wel degelijk reageert op prikkels. Medische rapporten zouden ook vermelden dat het kind al eens begon te 'spreken' en genoot van een halfuurtje schilderen met zijn handjes en voetjes. Hoe zijn ziekte juist evolueert, weet niemand, maar het staat wel vast dat de kans op beterschap heel miniem is. (kh)

03/11/09 13u14

Bron: HLN

maandag 2 november 2009

Sterke aftershavelucht verraadt inbreker


AMSTERDAM - Een 27-jarige auto-inbreker had beter een keertje geen lekker geurtje op kunnen doen voordat hij in de nacht van zondag op maandag toesloeg in Amsterdam.

De politie kon hem aan zijn sterke aftershavelucht opsporen, maakte ze maandag bekend.

Agenten roken argwaan toen ze de man rond half een op de Tesselschadestraat bij geparkeerde voertuigen zagen staan. Toen hij de politie ontdekte, nam de verdachte de benen.

Bij controle zagen de dienders dat het raam en het dashboardkastje van een busje open stonden. Ze gingen achter de man aan en konden gelijk een link leggen tussen de aftershave die hij droeg en de geur die in het voertuig hing. De Amsterdammer is aangehouden en zit nog vast. (ANP)
02/11/09 10u03

Bron: AD

Laat bloed injecteren voor een jongere huid


De nieuwste anti-aging techniek injecteert je eigen bloed, verrijkt met vitamines en aminozuren, in je gezicht. Volgens de Frans-Britse plastische chirurg Daniel Sister zou dit rimpels wegwerken en littekens genezen op een pijnloze manier.

Extra vitamines
De Franse cosmetische chirurg Daniel Sister ontwikkelde deze bloedtherapie met de naam 'Stimulated Self Serum' en voert ze momenteel al uit in zijn eigen praktijk in Londen. Hij neemt stalen uit je eigen bloed en scheidt daarbij de rode bloedcellen, serum en bloedplaatjes. Vervolgens voegt hij daar vitamines en aminozuren aan toe, wat dan terug in je gezicht geïnjecteerd wordt. Volgens Sister stimuleert dit de DNA herstelling, geneest het wonden en maakt het droge, verrimpelde huid op natuurlijke wijze jonger, zonder dat er synthetische fillers, lasers of peelings aan te pas komen.

Medische achtergrond
Deze techniek is niet uit de lucht gegrepen, het heeft een medische achtergrond. Al meer dan twintig jaar gebruiken tandartsen het eigen 'serum' van patiënten om tandvleesziekten te genezen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat het injecteren van plasma bij sportblessures zorgt voor een sneller herstel. Dat serum is rijk aan natuurlijke proteïnes en groeifactoren wat de genezing versnelt en schade in het lichaam omkeert. Het resultaat zou niet permanent zijn, je ondergaat best elke vier tot zes maanden een nieuwe behandeling.

Mesotherapie
Sister: "Als serumtherapie goed is voor je beenderen en zachte weefsels, kon het volgens mij zelfs nog meer wonderen verrichten voor de huid. Ik combineer deze therapie met een typisch Franse schoonheidsbehandeling, namelijk mesotherapie. Die injecteert vitamines en mineralen in de oppervlakkige lagen van de huid.

Pijnlijk
"De Britse journaliste Leah Hardy van de Daily Mail probeerde de techniek uit. "De behandeling zelf doet pijn, want het houdt veel injecties in. Achteraf was mijn huid lichtjes roodgekleurd, maar verder had ik nergens last van. De volgende dag was ik erg moe, maar mijn huid zag er heel goed uit. De ouderdomslijntjes tussen mijn neus en mond en op mijn voorhoofd waren verdwenen. Volgens de dokter zal de komende weken grote veranderingen merken bij mijn huid." (ep)
02/11/09 11u37

Bron: HLN

Foute ingreep na patiëntenwissel in Antwerps ziekenhuis

Door een patiëntenwissel in het Antwerpse Jan Palfijnziekenhuis werd bij een man een onomkeerbare urologische operatie uitgevoerd, terwijl hij helemaal geen problemen aan de urinewegen had.

De patiënt die normaal gezien wel voor de urologische ingreep onder het mes moest, werd bij een andere specialist onder volledige narcose onderzocht voor een aandoening die hij ook niet had. De verwisselde patiënten zijn volgens Het Laatste Nieuws mannen van middelbare leeftijd uit de regio Antwerpen.

Pijnlijke kwestie
"Het is een zeer pijnlijke kwestie. Voor de betrokken patiënten, artsen én het ziekenhuis", bevestigt Renée Willems, woordvoerster van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA), waaronder het Jan Palfijnziekenhuis valt. De twee patiënten zijn ondertussen gezond en wel thuis.

"De patiënt met het urologische probleem werd nog dezelfde dag geopereerd. De andere man, bij wie ten onrechte iets werd weggehaald dat niet meer te herstellen is, is ook terug thuis", aldus Willems. Volgens de woordvoerster is de uroloog die de verkeerde operatie deed een man met zeer veel ervaring én een gedegen specialist.

Onderzoek
Ondertussen heeft het ziekenhuis een intern onderzoek opgestart. Dat er fouten gemaakt zijn, staat volgens het ziekenhuis vast. "Dit had niet mogen gebeuren. We betreuren het ten zeerste. De patiënten en hun families werden ingelicht. We hebben zeker niets verborgen voor hen." De patiënten kunnen de uroloog aanklagen en een schadevergoeding claimen wegens een medische blunder. Dat is zover bekend nog niet gebeurd, aldus Het Laatste Nieuws. (belga/adv

video

Bron: HLN

Plastisch chirurg bouwt ideale echtgenote


BERLIJN - Een plastisch chirurg heeft zijn echtgenote net zo vaak geopereerd tot hij na vijf jaar vond dat hij de ideale echtgenote had gebouwd.

De Britse Reza Vossough (48) zag zijn nu 33-jarige vrouw Cany voor het eerst in 2005. Hij vond haar lichaam naar eigen zeggen lelijk maar zag wel 'potentie'. Daarom wilde hij toch wel met haar trouwen, alleen wel onder de voorwaarde dat hij in haar mocht snijden.

De vrouw ging in totaal acht keer onder het mes. De bruid kreeg andere wangen, dijen en borsten. Ook werden haar ogen en gezicht onder handen genomen.

Er werd ruim anderhalve kilo siliconen in haar borsten gespoten waardoor de voormalig serveerster van een cup a naar een cup f ging.

Pas na al deze ingrepen (ter waarde van zo'n 30.000 euro) werd Vossough verliefd op zijn vrouw. Reza, die een eigen kliniek heeft in Berlijn, is dan ook erg blij met zijn werk: "Het voelt een beetje alsof je God bent. Je bent in staat de natuur te veranderen". Cany vindt het allemaal best. "Als je man plastisch chirurg is, dan is de scalpel je vriend", zegt ze in The Sun.

Bron: de Telegraaf

Grootste gehaktbal


CONCORD - Een Amerikaans restaurant heeft de allergrootste gehaktbal ter wereld gebakken.

Matthew Mitnitsky, eigenaar van het Italiaanse restaurant Nonni's in Concord (New Hampshire), draaide een bal van maar liefst 101 kilo. Het oude record stond op 90 kilo.

De mega-bal is aan een goed doel geschonken.

Bron: de Telegraaf

Buschauffeur allergisch voor vrouw


SPOTBROUGH (GROOT-BRITTANNIË) - De Britse buschauffeur Darren Young heeft de liefde van zijn leven gevonden. Er is alleen één probleem. Wanneer hij zijn vrouw aanraakt, krijgt hij uitslag over zijn hele lichaam en begint zijn hart onregelmatig te kloppen...

Artsen onderzochten de allergie van de 45-jarige Brit, en ontdekten dat de uitslag die Young krijgt niet zozeer aan zijn vrouw ligt, maar aan haar bodylotion.

De Brit heeft niet alleen last van de crème van zijn eigen vrouw. "Ook in een café kan ik een reactie krijgen", aldus de Brit tegen de Engelse Metro.

Young is volgens artsen één van de drie mensen op aarde die last heeft van de bodylotionallergie. Toch ziet de buschauffeur uit Spotbrough er de lol wel van in. "Als we naar bed gaan hoeft mijn vrouw niet te zeggen dat ze hoofdpijn heeft. Ze kan gewoon zeggen dat ze zich in heeft gesmeerd met bodylotion."

Bron: de Telegraaf

Russische roulette op de weg

SOFIA - In Bulgarije is een grootschalig onderzoek gestart naar een gokspel waarbij automobilisten met hun leven spelen. Voor weddenschappen rijden ze met hoge snelheid door rood licht.

Het levensgevaarlijke spel wordt 'Russische roulette op de weg' genoemd. Een bestuurder rijdt met hoge snelheid door rood op een druk kruispunt. Toeschouwers gokken op het resultaat.

Deelnemers zouden elkaar via sms-berichten op de hoogte houden, meldden lokale media.

Bron: de Telegraaf