Translate

zaterdag 24 oktober 2009

'Camera in woning schendt privacy insluiper'

EMMEN - De politie Drenthe heeft videobeelden van een insluiper op internet gezet. Daarmee wordt de privacy van de insluiper geschonden, meent de Bond van Wetsovertreders. De bond diende vrijdag een klacht over het voorval in bij de Nationale Ombudsman.

De beelden laten zien hoe de verdachte de woonkamer doorzoekt van een 88-jarige vrouw uit Emmen. De camera's zijn opgehangen door de familie van de vrouw, omdat het niet de eerste keer was dat de man binnensloop. De familie droeg de beelden over aan de politie.

Volgens de bond mogen verdachten in winkels worden gefilmd. „Maar apparatuur in woonhuizen gaat te ver”, aldus een woordvoerder. „De stap naar de Ombudsman is een soort proefproces om erachter te komen hoe ver mensen kunnen gaan.”

Voor het openbaar maken van een dergelijke video is toestemming nodig van de officier van justitie. Dat is in dit geval ook gebeurd.

De politie Drenthe laat in een reactie weten wettelijk gezien zorgvuldig te hebben gehandeld en dat het onderzoeksbelang de doorslag heeft gegeven bij het openbaar maken van de video. Daarop zijn overigens nog geen tips binnengekomen over de identiteit van de man.

Bron : De Telegraaf

Klik hier voor het fimpje.

Het nieuwe IJslands sprookje: walvissen doden om snel uit de recessie te geraken

IJsland heeft begin dit jaar besloten om de walvisvangst spectaculair op te drijven. Volgens de IJslanders zijn er toch genoeg walvissen en bovendien zou de walvisvaart jobs en een hoop geld opleveren voor de pakweg 320.000 inwoners van het virtueel failliete land. In werkelijkheid draait het plan uit op een fiasco, waar alleen Japanse vishandelaren rijk(er) van worden en dat de toeristische sector van het land doet instorten.

Bron: HLN

Lees meer

Walvissen nu al slachtoffer opwarming klimaat


De afgelopen dagen kon u lezen hoe de Japanners en de IJslanders de walvisjacht aan het opdrijven zijn. Maar 's werelds grootste zoogdieren kijken aan tegen nog grotere bedreigingen: de commerciële visvangst en global warming op kop. Onder dat laatste lijden ze nu al merkbaar én meetbaar. In deze laatste aflevering van onze Planet Watch-special kan u ook lezen hoe zinloos het allemaal wel is: walvisvlees is vandaag immers zo giftig dat het compleet ongeschikt is als voedsel voor mensen.

Bron: HLN

Lees meer:

Spectaculaire foto's basejumpers in Kuala Lumpur

Bekijk de foto's

vrijdag 23 oktober 2009

Piloten vergeten te landen

WASHINGTON - De twee piloten van een Amerikaanse lijnvlucht zijn woensdag vergeten op de bestemming Minneapolis te landen. Zij waren afgeleid door een levendige discussie over hun werkgever, luchtvaartmaatschappij Northwest Airlines

Het toestel vloog 230 kilometer te ver voordat de piloten hun vergissing opmerkten.

Dit heeft de Nationale Verkeersveiligheidsraad (NTSB) van de VS donderdag laten weten. De piloten waren zo afgeleid door hun discussie dat zij ook de oproepen van de luchtverkeersleiders niet hoorden. De Airbus met 144 passagiers en vijf bemanningsleden aan boord landde uiteindelijk met meer dan een uur vertraging in Minneapolis. De piloten zijn geschorst in afwachting van de resultaten van nader onderzoek.

Bron: de Telegraaf

Halal fabriek in Venlo

AMSTERDAM - FILMPJE- Al het halal voedsel in de Nederlandse supermarkten, komt uit een fabriek in Venlo. Bekijk hier het filmpje en zie hoe het eten wordt gemaakt.

Bekijk hier het filmpje en zie hoe Turkse pizza, kebab, hamburger en andere vleeswaren halal worden gemaakt.

Het in 1993 opgerichte Mekka Food uit Venlo mag zich dé specialist op het gebied van halal voedsel in Europa noemen. Met locaties in Nederland, Duitsland en België bedient het Venlose bedrijf met vlees- en deegproducten de halalmarkt.

Over de toekomst is directeur Wout van Eeuwijk zeer positief: "Statistisch staat vast dat in 2040 in Europa meer moslims wonen dan niet-moslims, dus voor ons alleen een plus!"

Bron: de Telegraaf

Fransman laat moordenaar dochter na 30 jaar ontvoeren

Een Fransman heeft, dertig jaar na de moord op zijn dochter, de vermoedelijke dader laten ontvoeren om die voor een rechter te slepen. Hij kon het niet verkroppen dat de bij verstek veroordeelde Duitser Dieter Krombach zijn straf ontliep. De moord werd destijds door zowel de Franse als Duitse justitie onderzocht, maar Krombach werd enkel veroordeeld in Frankrijk.

Doel bereikt
Vader André Bamberski (75) liet de 74-jarige cardioloog deze week ontvoeren in Munchen, en geboeid en gekneveld afzetten bij een rechtbank in het Oost-Franse Mulhouse. De cardioloog en de ontvoerder, een man uit Kosovo, zitten nu in de cel, en Bamberski is vrij onder voorwaarden. "Mijn doel is bereikt" zegt Bamberski. Krombach wordt immers de komende maanden opnieuw berecht.

Moord
De Duitse arts was in 1995 in Frankrijk bij verstek veroordeeld. De cardioloog zou in 1982 de jonge Française, die toen zijn stiefdochter was, hebben verkracht en met een spuitje hebben gedood. Het slachtoffer was veertien jaar. (anp/sam)
23/10/09 11u45

Bron: HLN

Bekijk de bizarste piercings ooit

fotoserie

donderdag 22 oktober 2009

Megameeuw verstoort journaal

Melbourne - Het Australische journaal leek even op een scène uit The Birds van Alfred Hitchcock.

Een megagrote meeuw dook op toen presentator Peter Hitchener het Australische nieuws voorlas. Het dier pikte naar de camera die normaal een weids uitzicht biedt op Melbourne.

Hitchener was de kijkers net aan het vertellen over een moordzaak, toen de vogel voor de camera langsliep.

"Ik was net bezig met een serieus verhaal toen ik dacht, shit daar is die meeuw weer", vertelt Hitchener na de uitzending. "het beest heeft enorme kraalogen." De avond daarvoor had de vogel zich ook al laten zien.

video:

Bron : De Telegraaf

Jeugdzorg neemt 7 kinderen weg van dikke ouders


In het Britse Dundee neemt de jeugdzorg alle zeven kinderen van een dikke vrouw weg, uit schrik dat ze zelf ook veel te dik zullen worden. Dat meldt de Daily Mail. De vrouw is maandag nog bevallen van haar zevende kind, dat 28 uren na de geboorte van haar werd weggenomen.

Waarschuwing
De 40-jarige moeder woog voor haar jongste zwangerschap 146 kg, en de 54-jarige vader 114 kg. Het koppel kreeg naar eigen zeggen al in maart 2008 een waarschuwing van sociaal assistenten, die dreigden in te grijpen als drie kinderen van het koppel - een 12-jarige jongen die 101 kg woog, een 11-jarig meisje van 76 kg en een vierjarig meisje van 25 kg - de komende drie maanden niet zouden vermageren. De ouders kregen bovendien de opdracht hun kinderen naar dans- of voetbaltrainingen te sturen, en de jeugdwerkers dreigden ermee alle kinderen weg te nemen.

In juli van dit jaar sloot de gemeenteraad van Dundee nog een contract van 114.000 pond (127.000 euro) met diëtisten om het koppel te begeleiden. "Ze blijven maar doorbomen over het gewicht van de kinderen," zei de moeder toen, "terwijl ik niet eens een frietketel heb."

Andere kinderen
Uitendelijk werd het oudste kind van het gezin gescheiden, en op 20 september kwamen daar een driejarig en een vijfjarig kind bij. Nu ook de baby werd weggenomen, zijn nog drie kinderen thuis, maar ook die dreigen nu binnen de week te moeten vertrekken. De gemeenteraad van Dundee besliste gisteren dat ook zij niet meer bij hun ouders mogen wonen.

De ouders klagen nu dat hun mening niet gehoord wordt, maar de gemeente reageert dat ze meermaals heeft duidelijk gemaakt dat kinderen niet bij hun ouders worden weggehaald, enkel en alleen omwille van een gewichtsprobleem. (sam)

22/10/09 16u01

Bron: HLN

Fietsende spookrijders dagen auto's uit in Nederland


Op het internet is een filmpje opgedoken waarop te zien is hoe enkele benevelde jongeren uit het Nederlandse Mijdrecht levensgevaarlijke toeren uithalen op de openbare weg. De jongens spelen 'chicken' met de aanstormende wagens, en hun stoere acties worden gefilmd door een giechelende vriendin.

Politie
De politie neemt het filmpje uiterst serieus. "Deze jongeren kunnen rekenen op onze warme belangstelling," zegt woordvoerder Peter Keijzer namens de Utrechtse politie aan het AD. "Ze zijn duidelijk herkenbaar in beeld, dus kunnen we vermoedelijk wel achterhalen om wie het gaat," luidt het.

Filmpje
Het internetfilmpje dat mogelijk begin deze maand op Youtube is gezet met de veelzeggende titel 'Rij mij AUB dood TV', is al tienduizenden keren bekeken. (sam)

video

Bron: HLN

woensdag 21 oktober 2009

Man gearresteerd na naaktlopen in eigen keuken

SPRINGFIELD - Nietsvermoedend en net wakker schonk Eric Williamson (29) zichzelf om half zes 's-ochtends nog maar eens een kop koffie in.

Een toevallige passante zag echter dat de koffieleut naakt in zijn keuken koffie aan het drinken was en informeerde de politie.

Die arresteerde de man in zijn eigen huis en Williamson werd aangeklaagd wegens openbare schennispleging. De agenten verklaarden dat de naaktloper zich bewust aan het publiek wilde tonen.

De vrouw die anoniem aangifte deed, had verklaard dat ze met haar 7-jarig zoontje langsliep toen ze Eric naakt zagen.

Een woedende Williamson bekende meteen zijn daad: 'Ja ik liep naakt rond in mijn eigen huis, maar het was donker, erg vroeg en ik had geen idee dat iemand me vanuit de straat aan het bespioneren was.'

Hij vervolgt: 'Ik deed dat zeker niet bewust. Ik ben een liefhebbende vader van een zoon van vijf. Ik zou dat mijn eigen, maar ook andere kinderen nooit aandoen.'

De naaktloper kan voor zijn 'misdaad' een jaar in de cel belanden en bovendien nog een stevige boete krijgen.

Williamson was echter strijdbaar: 'De enige die hier veroordeeld gaat worden is de politie van Springfield, Virginia, I'll sue them!' (CBR)

Bron: AD

'Stop met megamoskee'


ROTTERDAM - Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam wil dat de bouwvergunning voor de megamoskee naast de Kuip definitief wordt ingetrokken. Het project ligt voor de zoveelste keer stil wegens achterstallige betalingen.

Rotterdam moet zeggen: zo is het genoeg geweest, we zijn Gekke Henkie niet", aldus Pastors in Trouw. De moskee had in 2005 haar deuren al moeten openen, maar is door alle vertraging nog steeds niet af.

Wettelijk gezien kan een bouwvergunning pas worden ingetrokken als de bouw een half jaar stilligt, maar pastors denkt dat Rotterdam een zaak voor de rechter wint. De stad kan de vergunning laten intrekken omdat de bouw al voor de derde keer in twee jaar tijd langdurig stilligt, meent Pastors.

De onderbrekingen zijn elke keer ontstaan doordat de sponsor, de Al Maktoumstichting in Doebai, de rekeningen niet betaalt. "Ik denk dat je als gemeente de mogelijkheid hebt om om dit voor de rechter te brengen", aldus Pastors.

Als de bouwvergunning vervalt, kan de gemeente het gebouw onteigenen of opkopen. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden als 'Eftelingkasteel', ontmoetingsruimte, winkelcentrum of sauna, noemt Pastors enkele ideeën.

Bron: De Telegraaf

Piloot wil niet opstijgen uit angst voor muis in vliegtuig

In New York kreeg een vliegtuig zondag te maken met vertragingen door een muis. Het toestel moest naar Heathrow vliegen en de piloot weigerde op te stijgen, nadat iemand een muis in de cabine gezien had. De 300 passagiers van moesten het vliegtuig meteen verlaten, meldt The Sun.

Hoewel het kleine knaagdiertje geen gevaar vormde voor de passagiers, kon de muis wel aan kabels en draden beginnen knagen en dat vond de piloot niet veilig. De passagiers dachten dat de piloot een grap maakte, maar konden er uiteindelijk niet mee lachen. Volgens Delta Airways valt de piloot niets te verwijten en voerde hij gewoon de regels uit. (gb)

21/10/09 11u45

Bron: HLN

Joseph 'Dr. No' Wiseman op 91-jarige leeftijd overleden


Hollywoodacteur Joseph Wiseman, bekend als de booswicht 'Dr. No' uit de eerste en gelijknamige James Bond-film, is op 91-jarige leeftijd in zijn woning in Manhattan overleden. Zijn dochter Martha Graham Wiseman zei in The New York Times vandaag dat de gezondheidstoestand van haar vader de laatste tijd snel achteruit was gegaan. Wisemans tweede vrouw, choreografe Pearl Lang, overleed in februari.

Startschot
In de in 1962 verschenen spionagethriller 'Doctor No' vertolkte Wiseman een fanatieke wetenschapper, die wraak wil nemen op de Verenigde Staten. De film was het startschot voor een decennnialange reeks James Bond-films. Sean Connery en Ursula Andress maakten in die film hun internationale doorbraak.

Andere successen van de in Canada geboren Wiseman waren onder meer 'Viva Zapata!' (1952) aan de zijde van Marlon Brando en de western 'Lawman' (1971) met Burt Lancaster. Daarnaast vertolkte Wiseman ook opgemerkte gastrollen in televisiereeksen als 'The Untouchables', 'The Twilight Zone', 'The Streets of San Francisco' en 'Law & Order'. Ook op de toneelplanken was hij actief. (belga/lb)
21/10/09 17u37

Bron: HLN

Verzorging Brit van 445 kilo kostte al meer dan miljoen

Paul Mason (48) - ooit een magere voetballer in zijn jeugd - wou per se de zwaarste man ter wereld worden, en kijk, de Brit weegt nu zomaar eventjes 445 kilo voor 1m68. Dat is een BMI van liefst 158! Zijn verzorging de laatste jaren kostte al meer dan 1,1 miljoen euro. Hij vrat zijn moeder letterlijk het huis uit. De dame kon het financieel niet meer bolwerken.

"127 kilo afgevallen, niet de bedoeling"
Zijn bizarre ambitie werd drie jaar geleden pijnlijk duidelijk, toen hij 127 kilo was afgevallen in het ziekenhuis. Hij verkondigde toen aan de verpleging dat dat niet echt zijn bedoeling was. "Hij klaagde dat hij zo nooit de zwaarste man van de wereld zou worden".

Fast food
"Eens thuis na zijn ziekenhuisopname bestelde hij een hoop meeneempizza's en Chinese maaltijden. Hij werd ook vaak gespot in zijn speciaal aangepaste rolstoel aan de drive-in van de McDonald's. Niemand kon hem stoppen. Het was tragisch", vertelt een verpleger. 's Vrijdags at hij zowel 's middags als 's avonds frietjes.

Tien keer meer
"Hij bestelde tien keer zoveel als een gewone klant", zegt Bob Singh Phagura van de Nacton Road Fish Bar in Ipswich. "Hij moest buiten wachten omdat hij met zijn rolstoel niet door de deur kon. Zijn verplegers moesten het eten uithalen. Zijn bestelling: vier grote kabeljauwen, twee stukken taart, vier worsten en zes grote porties friet. Dat alles overgoten met een papperige erwten en currysaus. En doorgespoeld met enkele flessen cola."

Immobiel
Inmiddels kan Paul Mason zich niet meer verplaatsen. Hij ligt zowat dag en nacht in zijn onderstut bed in een aangepaste bungalow van de Britse huisvestingsmaatschappij. Zo zijn de deuren anderhalve meter breed. De voormalige mechanieker en postbode krijgt een uitkering van 74 euro per week bovenop de huisvesting. Een team van zeven verzorgers staat dagelijks voor hem in: koken, voedsel aanreiken, wassen, ventilator aanzetten en poetsen. Die kosten nog eens 110.000 euro per jaar.

Hijskraan
Met een soort hijskraan wordt hij opgetild om tv te kunnen kijken, games op de computer te spelen of te surfen via het toetsenbord op zijn buik. Het enige wat de man nog zélf kan, is zijn tanden poetsen én - rarara - eten. En dat doet hij gretig: 20.000 calorieën per dag of zo'n acht keer meer dan u en ik.

Voor 22.000 euro aan chirurgische ingrepen nodig
De ongekende vraatzucht van de zieke Mason heeft ook zijn familie uit elkaar gereten. Enkele maanden geleden stierf zijn moeder, die 76 werd. Sindsdien staat de overheid - en dus de Britse belastingbetaler - in voor 's mans gezondheid. Daar gaat het niet goed mee: Mason zou voor zo'n 22.000 euro aan chirurgische ingrepen nodig hebben om te kunnen overleven. Eerst moet nog een oplossing bedacht worden om de zwaarste man ter wereld in het gespecialiseerde hospitaal, 245 km verder, te krijgen. Waarschijnlijk wordt hij getransporteerd in een ambulance van vijf ton. (jv)
video

Bron: HLN

Mammoet stierf niet uit door buitenaardse inslag


Dat de inslag van een meteoriet 12.900 jaar geleden de aarde zo ernstig deed afkoelen dat onder meer de mammoet en reuzenwolf uitstierven, klopt allesbehalve volgens geoloog Philippe Claeys van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Hij ging de bewijzen voor die buitenaardse inslag nog eens na en maakte maandag bekend dat er geen spaander overblijft van de theorie.

In 2007 lanceerde de Amerikaanse wetenschapper Richard B. Firestone de theorie dat een inslag van een komeet of asteroïde ongeveer 12.900 jaar geleden gigantische branden en grote stof- en roetwolken op de aarde veroorzaakte. Een plotse, sterke afkoeling van het klimaat op onze planeet was het gevolg en heel wat planten- en diersoorten, waaronder de mammoet, overleefden die verandering niet.

Geoloog Claeys onderzocht recent met enkele Amerikaanse collega's opnieuw een zevental sites in Noord-Amerika en ze controleerden daarbij ook twee gebieden waarop Firestone zijn theorie baseerde. Na die studies maken Claeys en zijn collega's brandhout van Firestones verklaring voor de klimaatverandering. Volgende maand publiceert de VUB overigens nog een artikel met het bewijs van de geoloog dat van een buitenlandse inslag absoluut geen sprake was. (belga/sps)
19/10/09 14u51

Bron: HLN

dinsdag 20 oktober 2009

Pokerspelers botsen met belastingdienst

AMSTERDAM - Een groep van meer dan zestig professionele pokerspelers gaat een proefproces aanspannen tegen de belastingdienst over de Wet op de kansspelen. Volgens deze wet moeten pokerspelers over hun winst 29 procent accijns afdragen

Advocaat Frans Duynstee heeft dinsdag een bericht daarover in het AD bevestigd. Volgens de raadsman willen de pokerspelers met het proefproces duidelijkheid verschaffen over „het grijze gebied“ dat deze wet kent. „De regels zijn op meerdere manieren te interpreteren”, legt Duynstee uit. „Of het nou in het voordeel van de pokerspelers of de belastingdienst uitvalt, we willen wel dat er voor eens en voor altijd duidelijkheid komt.”

Iedere pokerspeler die enkele honderden euro's inlegt, kan mee procederen. Zaken die volgens Duynstee onder meer aan de orde moeten komen, zijn het verrekenen van verliesmaanden en winstmaanden en het aftrekken van onkosten.

Naar schatting heeft de fiscus op dit moment nog een miljoen euro tegoed van professionele pokerspelers. Het is nog niet duidelijk wanneer het proefproces dient. Vermoedelijk komt de zaak voor de rechter wanneer de pokeraars hun fiscale naheffing van dit jaar ontvangen. Deze wordt binnenkort verstuurd.

De belastingdienst stelt in een reactie de wet heel helder te vinden. Een zegsman geeft de pokerspelers ook weinig kans met hun proefproces. „En die naheffing moeten ze sowieso betalen”, stelt
Bron: De Telegraaf

Bloedzuiger doet overvaller acht jaar later in cel belanden

De Australische politie heeft dankzij een bloedzuiger een gewapende overval uit 2001 weten op te lossen. Het DNA in het opgezogen bloed kon gelinkt worden aan de 54-jarige Peter Alec die eerder dit jaar al tegen de lamp liep wegens drugsbezit.

De bloedzuiger was het enige bewijs dat in 2001 werd gevonden na de overval op een bejaarde vrouw. Het dier werd opgemerkt naast de kluis waaruit 340 euro was gestolen. Bij gebrek aan ander bewijs stak de politie het DNA dat in de bloedzuiger zat in de database.

Acht jaar later heeft dat dus resultaat opgeleverd. "Ik heb nog nooit zo een vreemde veroordeling meegemaakt", aldus agent Mick Johnston. "Deze zaak is volgens mij echt uniek." (adv)
20/10/09

Bron: HLN

Kopenhagen gaat huizen verwarmen met uitwerpselen

Een warmtecentrale in de Deense hoofdstad Kopenhagen gaat binnenkort draaien op de uitwerpselen van de inwoners. De Kopenhagers produceren per uur tien ton uitwerpselen en die zullen gerecycleerd worden. Na behandeling kunnen ze voor warmte zorgen bij zesduizend Kopenhagers.

Volgens de krant Jyllands-Posten zijn de plannen voor het gebruik van menselijke uitwerpselen als warmtebron al vergevorderd. Het bedrijf 'Lynettefællesskabet' gaat uitwerpselen gebruiken als grondstof voor het produceren van warmte voor woningen. "Na behandeling van de uitwerpselen worden ze verbrand waardoor er warmte vrijkomt", aldus Torben Knudsen, directeur van het bedrijf. Het is een vrij ingewikkeld proces schrijft de krant Jyllands-Posten waarbij de uitwerpselen met chemicaliën bewerkt worden en gecentrifugeerd worden. Na dat proces worden de uitwerpselen naar een verbrandingsoven gebracht. Door de verbranding van het residu ontstaat er warmte die dan naar de huizen getransporteerd wordt. (hlnsydney)
20/10/09 03u48

Bron: HLN

maandag 19 oktober 2009

Verblijfsvergunning vanwege kat

AMSTERDAM - Een Boliviaan mag in Engeland blijven wonen omdat hij gehecht is aan zijn kat.

De man zou na vier jaar eigenlijk worden uitgewezen maar de rechter is van mening dat hij voldoende is ingeburgerd omdat hij al twee jaar een Britse vriendin heeft en een huisdier.

"Als het bezit van een huisdier ook al een reden is om in het land te kunnen blijven, dan schort er duidelijk iets aan de wet", zegt een woedende vervangend minister van Immigratie Damian Green. "Ik weet niet of ik moet lachen of huilen om de uitspraak."

Het vonnis is ook goed voor de kat, merkt Judith Gleeson, een collega van de Britse rechter, cynisch op. "Die hoeft zich niet aan te passen aan Boliviaanse muizen", zo citeert The Sun.

Bron: De Telegraaf

Planetenjager ontdekt 32 exoplaneten

AMSTERDAM - Met een speciaal instrument op de 3,6 meter telescoop in Chili zijn 32 nieuwe exoplaneten ontdekt. Een exoplaneet is een planeet buiten ons zonnestelsel die om een andere dan onze zon draait. Met de ontdekking van 32 nieuwe aardse hemellichamen is het aantal bekende exoplaneten in een klap toegenomen met 30 procent.

Dat heeft de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) maandag bekendgemaakt naar aanleiding van een internationale conferentie over exoplaneten in de Portugese stad Porto.

De 32 planeten buiten ons zonnestelsel zijn ontdekt met de HARPS, een uiterst nauwkeurig instrument dat in de wetenschappelijke wereld bekendstaat als de belangrijkste exoplanetenjager van onze aarde. HARPS (High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher) heeft de afgelopen vijf jaar meer dan 75 van de in totaal vierhonderd nu bekende exoplaneten gespot.

De planetenjager maakt deel uit van de 3,6 meter telescoop op La Silla in Chili van de ESO, de Europese Zuidelijke Sterrenwacht. HARPS is een extreem precieze spectograaf (optisch instrument om licht te meten). Het is in staat om de schommelingen van sterren te meten door kleine veranderingen - van slechts 3,5 kilometer per uur - te detecteren in de snelheid waarmee sterren door het heelal bewegen, de zogeheten radiale snelheid. Exoplaneten kunnen door hun zwaartekracht schommelingen van sterren veroorzaken.

Vijf jaar lang gedurdende honderd nachten per jaar speurde HARPS het universum af met soms spectaculaire ontdekkingen, zoals de Gliese 581d, de eerste superaarde in de leefbare zone van een ster. De recente ontdekkingen betreffen zogenoemde superaardes (gemiddeld vijf keer zo groot als onze planeet) en reuzenplaneten (supergrote gasbollen zoals Jupiter). De wetenschappers van ESO gaan ervan uit dat ongeveer 40 procent van zon-achtige sterren een of meer exoplaneten in hun buurt hebben.

Bron: De Telegraaf

"Vader aanwezig bij geboorte schaadt moeder en kind"

De aanwezigheid van de vader bij de geboorte verhoogt het risico op een keizersnede, een relatiebreuk en zelfs mentale ziekten, waarschuwt een Britse vooraanstaand gynaecoloog.

Oxytocine
Gynaecoloog Michael Odent beweert dat een partner of mannelijke dokter in de verloskamer tijdens de geboorte de kans op een keizersnede verhogen. Uit onderzoek blijkt dat bij meer dan 90 procent van de bevalling in het Verenigd Koninkrijk gebeuren in het bijzijn van een mannelijke partner. Maar volgens Odent maakt dit de moeder meer gespannen, waardoor ze meer adrenaline produceert. "Dit vertraagt de productie van oxytocine, een hormoon dat vitaal is voor de geboorte en zo duurt de bevalling langer. Als een vrouw dit hormoon niet vrijmaakt, zijn de weeën minder hevig en verloopt alles moeilijker", aldus Odent. "De bevalling wordt pijnlijker en moeilijker omdat de hormoonspiegel van de vrouw verstoord is. De stijging van het aantal keizersneden dat laatste jaren is voor een deel aan de aanwezigheid van de vader te wijden."

Stille vroedvrouw
"Als er alleen een vroedvrouw zou assisteren bij de geboorte, zou het ter wereld brengen van kinderen veel makkelijker verlopen", gaat Odent verder. "De ideale omgeving voor een geboorte, is er een zonder mannen. Enkel een stille vroedvrouw die zich op de achtergrond houdt, is nodig. Veel mensen die rondlopen, zeker als het om mannelijke figuren als echtgenoten en dokters gaat, bemoeilijken het proces. Na de geboorte kan ook de seksuele aantrekkingskracht tussen een koppel verdwijnen en zo tot een scheiding leiden. Sommigen mannen kampen zelfs met een postnatale depressie."

Geen bewijs
Critici zeggen dat er weinig bewijs is dat deze beweringen ondersteunt. Duncan Fisher werkt voor een adviserende website voor vaders: "Ik denk dat deze gynaecoloog verkeerd is. Niet alle mannen zijn nerveus bij de geboorte en veel vrouwen hebben meer stress tijdens de bevalling als hun partner er niet bij is."

Sociale druk
Mary Newburn van de 'National Childbirth Trust' zegt dat er nu sociale druk rust op mannen om de geboorte van hun kind bij te wonen. "Er is een gevoel onder vrouwen dat ze de baby negen maanden hebben gedragen, zij moeten de pijn van de bevalling en de geboorte doorstaan. Dus het minste dat mannen kunnen doen, is hen bijstaan. Als de echtgenoot zich daar ongemakkelijk bij voelt, pech voor hen. Ik zou niet zo ver gaan als dokter Odent, ik denk niet dat mannen overbodig zijn bij de bevalling. Maar partners kunnen hun aanwezigheid bij de geboorte niet opeisen. Het is belangrijker dat de vrouw zich veilig, op haar gemak en gesteund voelt. Als ze liever er enkel een vrouw wil bij hebben, is dat prima." (ep)
19/10/09 11u42

Bron: HLN

Oplichter vakantiehuisjes in Spanje opgepakt

De 41-jarige man die ervan wordt verdacht honderden vakantiegangers te hebben opgelicht door al verhuurde of niet-bestaande vakantiehuisjes in Spanje te verhuren, is donderdag in het Spaanse Guardamar opgepakt, meldt de politie van Groningen vandaag.

De politie kwam de man op het spoor via een contact van de 41-jarige verdachte. Deze tweede verdachte, een 47-jarige man uit Arnhem, stond op het punt hem op te zoeken in Guardamar. De politie heeft de tweede verdachte aangehouden in zijn woning in Arnhem. De Spaanse politie heeft de hoofdverdachte korte tijd later aangehouden.

villaspanjehuren.nl
De zaak kwam in juli aan het licht toen aanvankelijk tien gedupeerden aangifte deden omdat zij tevergeefs naar Spanje waren afgereisd. Daarna werden zeker vijfhonderd aangiften gedaan door Nederlanders en Belgen. De 41-jarige eigenaar van villaspanjehuren.nl sloeg op de vlucht en liet zijn kantoor in Groningen onbeheerd achter.

Een tienkoppig rechercheteam heeft drie maanden lang aan de zaak gewerkt. De verdachte stond internationaal geregistreerd voor arrestatie en had in Nederland een strafblad. Hij wordt aan Nederland uitgeleverd, waarna de verhoren kunnen beginnen. (anp/belga/sps)
19/10/09 15u19

Bron: HLN