Translate

zaterdag 17 oktober 2009

Nederlandse fotograaf omgekomen in Italië

ROME - De Nederlandse fotograaf Egbert Baas is donderdagavond dood aangetroffen in een wijngaard in het Noord-Italiaanse Trentino. De 56-jarige, verwarde man, die de afgelopen dagen al door omwonenden was opgemerkt, stierf een natuurlijke dood. Volgens de lijkschouwing had de man al dagen niet gegeten, terwijl hij 30.000 euro op zak had. Dat meldden Italiaanse media zaterdag.

Volgens boeren uit de omgeving vroeg de man in het Engels om geld, maar weigerde hij hulp. Ook een slaapplaats wees hij af. Volgens artsen was de man waarschijnlijk mentaal zo verward dat hij zelfs de drang tot eten en drinken verloor.

Volgens de Nederlandse website www.fotograaf-gids.nl was de man in Deventer actief als fotograaf van onder meer (sport)evenementen en huwelijken. Hoe en wanneer de man in Italië terechtkwam, is onduidelijk. Een team van Interpol werkt aan de zaak.

Bron: De Telegraaf

Rechter in VS weigert trouw tussen blanke en zwarte "uit bezorgdheid voor kinderen"


In de Verenigde Staten is heel wat opschudding ontstaan over een rechter die weigert een huwelijk tussen een blanke en een zwarte te voltrekken en de huwelijksakte te ondertekenen. De vredesrechter uit Louisiana beweert geen racist te zijn, maar uit bezorgdheid voor de mogelijke kinderen geoordeeld te hebben. Zijn ervaring leert de man dat interraciale huwelijken niet lang blijven duren. Het koppel in kwestie overweegt om naar een andere rechter te stappen om deze discriminatie aan te klagen.

Lijden besparen
"Ik ben geen racist", zegt Keith Bardwell, rechter in Tangipahoa. "Ik heb een massa zwarte vrienden. Ze komen bij me thuis, ik voltrek huwelijken tussen zwarten. Ik behandel hen dus zoals ik iedereen behandel. Ik vraag aan een koppel altijd of ze van een verschillend ras zijn. Zoja, dan huw ik hen niet. Ik heb uit ervaring geleerd dat zowel de blanke als de zwarte gemeenschap de kinderen uit die gemengde huwelijken niet aanvaarden. Ik wil die mogelijke kinderen dat lijden besparen."

Consequent
"Ik wil consequent zijn en daarom weiger ik elk gemengd huwelijk. Ik ben nu al 34 jaar rechter en heb zo toch al vier gemengde huwelijken geweigerd. Ik denk niet dat ik iemand slecht behandel met dit oordeel. Ik heb zeker al fouten gemaakt, maar dat geldt voor iedereen. Ik heb deze mensen niet gezegd dat ze niet mochten trouwen, alleen dat ik hun huwelijk niet kon voltrekken."

Verbijsterd
Beth Humprey (30) en Terence McKay (32) waren verbijsterd toen ze hoorden dat de rechter hun huwelijk weigerde. Ze klopten aan bij een andere rechter in de buurt en die zag geen problemen, zodat ze alsnog konden trouwen. Toch laten ze het hier niet bij. "Dit verwacht je toch niet meer in de 21ste eeuw", zegt de bruid. "We kijken enorm uit naar kinderen. Eigenlijk zijn we een doodnormaal koppel dat wilde trouwen en dat krijg je zo'n weigering. Verbijsterend. We ondernemen dan ook gerechtelijke stappen om deze discriminatie aan te klagen."

Wet uit 1963
Katie Schwartzmann, openbaar aanklaagster voor mensenrechten in Louisiana, is ook compleet verrast. "Het Hooggerechtshof oordeelde al in 1963 dat de autoriteiten niet mogen bepalen met wie iemand mag en niet mag trouwen. We hebben de overkoepelende juridische instantie van de staat Louisiana dan ook gevraagd de zwaarst mogelijke sanctie op te leggen. De rechter in kwestie wist heel goed dat hij de wet overtrad, maar bleef dat toch doen." (kh)

16/10/09 12u32

Bron: HLN

vrijdag 16 oktober 2009

Huizen Amsterdam verzakken in hoog tempo

AMSTERDAM - Grachtenpanden in de binnenstad van Amsterdam komen op instorten te staan. De funderingen van historische gebouwen verzakken door de klimaatverandering.

Langere periodes van droogte veroorzaken een daling van het grondwaterpeil, waardoor houten funderingspalen droog komen te staan en verpulveren. Dit meldt Het Parool.

Wethouder Maarten van Poelgeest noemt de situatie zorgwekkend, Waternet spreekt van een bedreigende situatie en volgens funderingsexpert Peter den Nijs heeft de klimaatverandering al tot verzakkingen in Amsterdam geleid.

''De gemeente moet nu maatregelen treffen om het grondwater op peil te houden, opdat houten funderingspalen niet droog komen te staan en rotten, en gebouwen verzakken,'' zegt Den Nijs van Wareco, een adviesbureau op het gebied van water en fundering.

15/10/09 12u37

Bron: AD

Meisje offert tong aan Shiva tegen gedwongen huwelijk

In India heeft een jonge vrouw van 19 haar tong afgesneden en aan de god Shiva geofferd. Ze wil hiermee het huwelijk, dat haar ouders haar opgedrongen hadden, ongedaan maken. De vrouw wil immers trouwen met de man van wie ze houdt en niet met de veel oudere kerel die haar ouders voor haar uitgekozen hadden. Dat meldt The Times of India.

Bloederig tafereel
Het was de tempelpriester die het meisje aantrof. "Ik was geschokt door het gruwelijke tafereel. Het meisje bloedde hevig. Naast haar lag het mes waarmee ze haar tong had afgesneden en aan Shiva had geofferd", zegt de priester.

Dorpsbewoners spoedden zich naar de tempel toen ze het nieuws hadden vernomen. Ze probeerden haar naar het ziekenhuis te brengen, maar dat weigerde ze pertinent. (eb)
16/10/09 10u52

Bron: HLN

Britse man (22) sterft nadat tongpiercing hersenen aantast


In Groot-Brittannië is een jongeman van 22 overleden aan een infectie van de hersenen. Die ontsteking was het gevolg van een tongpiercing die hij enkele weken eerder had laten aanbrengen. Dat meldt de Britse omroep BBC.

Kwalijke gevolgen
Medische experts waarschuwen al langer voor de kwalijke gevolgen van orale piercings. Die kunnen de tanden beschadigen en infecties veroorzaken. Die ontstekingen kunnen vervolgens doordringen tot de hersenen en tot de dood leiden.

Af te raden
Andere risico's van mondpiercings zijn terugtrekkend tandvlees en langdurige bloedingen. Professor Damien Walmsley van de Britse Dental Association raadt dergelijke piercings ten stelligste af. (eb)
16/10/09 13u28

Bron: HNL

donderdag 15 oktober 2009

Pensioen schaadt je gezondheid

Een abrupt pensioen na een druk werkleven kan dodelijk zijn. Dat blijkt althans uit een recent onderzoek.

Gezondheid
De onderzoekers bestudeerden de gezondheid, financiële status, professioneel verleden en pensioen over een periode van zes jaar bij 12.000 mensen tussen 51 en 61 jaar. Ze keken naar gezondheidsproblemen als hoge bloeddruk, diabetes, kanker, longziekten, hartaandoeningen, beroertes en psychiatrische problemen. Daaruit bleek dat degenen die halftime bleven werken in dezelfde branche minder ziekten en beperkingen ervoeren dan degenen die abrupt stoppen met werken.

Mensen die geleidelijk op pensioen gaan, kunnen ook beter functioneren in het dagelijkse leven, daarnaast bleek dat hun mentale gezondheid beter was. Deze psychologische voordelen waren niet merkbaar bij degenen die gingen werken in een volledig andere branche.

Geleidelijk stoppen
Volgens de onderzoekers is het de moeite om een systeem te ontwikkelen waarbij mensen geleidelijk aan stoppen met werken. Onderzoeker en psycholoog Mo Wang: "Gezien de economische recessie zullen er waarschijnlijk meer mensen overwegen te blijven werken na hun pensioen." Het onderzoek bevestigt de resultaten van een vorige studie die ontdekte dat mensen die plots stoppen met werken na een drukke carrière sneller kunnen sterven na hun pensioen. Onderzoeker Kenneth Shultz: "Het kiezen van een juiste job na hun pensioen vergemakkelijkt de overgang van het werkleven naar pensioen." (ep)
15/10/09 16u31

Bron: HLN

"Veertigers met overgewicht leven zes jaar langer"

Als je overgewicht hebt op je veertigste leef je zes jaar langer dan je magere leeftijdsgenoten. Dat blijkt uit recent Japans onderzoek.

Cardiovasculaire ziekten
Japanse wetenschappers analyseerden meer dan 4.000 volwassenen, zo ontdekten ze dat extra kilo's op middelbare leeftijd voordelig voor je gezondheid zijn. Hoofdonderzoeker Masato Nagai : "Slanke veertigers hebben meer kans op cardiovasculaire ziekten en een longontsteking omdat hun tekort aan noodzakelijke voedingsmiddelen hun immuunsysteem zwakker maakt."

Lichaamsbeweging
Maar wat dan met de talloze onderzoeken die waarschuwen dat obesitas één van de voornaamste doodsoorzaken zal worden? Nieuw bewijs ondersteunt de resultaten van de Japanse onderzoekers, aldus de Britse diëtiste Cath Collins. "Verschillende studies suggereren dat degenen die dikker zijn op middelbare leeftijd langer leven. Iemand die dikker is, maar wel gezond eet en een actief leven leidt kan in betere vorm zijn dan een slanke persoon die houdt van junkfood. Mensen met overgewicht zijn niet per se ongezond, de hoeveelheid lichaamsbeweging die iemand krijgt is ook van groot belang."

Tofu
Maar volgens Collins verklaren ook de culturele verschillen tussen Europeanen en Japanners het verrassende resultaat van het onderzoek. "De Japanse deelnemers hebben overgewicht door te veel voedingsmiddelen als tofu, soja of noedels te eten, dat is een groot verschil dan een dieet van enkel hamburgers. als je BMI naar de 30 neigt, is het sowieso dringend tijd om gewicht te verliezen."

Maar wat is nu het perfecte figuur voor een goede gezondheid?
Een gezond gewicht schommel tussen een BMI van 18.5 tot 25, je berekent dit door je gewicht te delen door je lengte in meters in het kwadraat. Maar op je gewicht alleen kan je niet afgaan om te kijken of je gezond bent. Als je veel vetten eet, maar niet sport, kan onzichtbaar vet zich opstapelen rond de organen. Sommige slanke mensen sporten nooit, wat kan leiden tot een snel verlies van spiermassa wanneer ze vijftig of zestig zijn. Volgens voedingsexpert Susan Jebb is buikvet het meest dodelijke, want dit berokkent schade aan belangrijke organen als de lever. Als mannen dikker worden rond hun middel, neemt het risico op diabetes en hartziekten fel toe. Maar dat betekent niet dat je in dat geval alleen nog salade mag eten. "Door elke dag een beetje te sporten, kun je al veel goed maken. Als je goed beweegt en eet, dan zijn die extra kilo's niet zo schadelijk voor je gezondheid", besluit Jebb. (ep)
15/10/09 10u57

Bron: HLN

Baby in kinderwagen overleeft aanreiding met trein

Een Australische baby heeft een aanrijding met een trein in een station in Melbourne overleefd. De kinderwagen van de baby van amper zes maanden oud rolde op de sporen net toen er een trein voorbijkwam. Die sleurde de buggy, met de baby erin, zo'n dertig meter mee.

De medische hulpverleners dienden het slachtoffertje de eerste zorgen toe en spraken van een "mirakel" omdat hij enkel een beul op zijn hoofd had. De baby werd onderzocht in het hospitaal maar is inmiddels alweer thuis. Hij dankt zijn leven onder meer de lage snelheid van de trein, omdat die het station binnenreed. (jv)

15/10/09 13u56

Bron: HLN

video: http://www.hln.be/hln/nl/959/Bizar/article/detail/1016008/2009/10/15/Straf-baby-in-kinderwagen-overleeft-aanrijding-met-trein.dhtml

Chinezen en Britten ontdekken nieuw soort Pterosauriër


Chinese en Britse paleontologen hebben een nieuw soort Pterosauriër ontdekt. Dat is een uitgestorven vliegend reptiel. Het dier, dat ongeveer 160 miljoen jaar geleden leefde, kreeg de naam Darwinopterus modularis en dit ter ere van de Britse bioloog Charles Darwin.

De groep van vijf onderzoekers ontdekte eerder dit jaar twintig fossielen in het noordoosten van China. De Darwinopterus lijkt een tussenvorm te zijn tussen primitieve Pterosauriërs met een lange staart en hun afstammelingen. Dat waren meer ontwikkelde vliegers met een korte staart, die soms enorm groot werden.

De dieren zouden hebben geleefd rond de grens tussen de midden- en late Juraperiodes. De Darwinopterus leefde ongeveer tien miljoen jaar eerder dan de allereerste vogel, de Archaeopteryx. (afp/ka)
14/10/09 10u26

Bron: HLN

Vergaat de wereld in 2012?


Het internet staat vol met allerhande theorieën dat de wereld op het einde van 2012 dreigt te vergaan. Ook Hollywood is op de kar gesprongen. Volgende maand komt de film '2012' uit, waarin aardbevingen en meteorietenregens je om de oren spatten. Het Witte Huis krijgt zelfs een vliegdekschip, meegevoerd door een tsunami, op zijn dak. Al die doemscenario's zijn terug te brengen naar de kalender van de Maya's, die volgens believers ophoudt op 21 december 2012. Maar wat is daar nu precies van aan?


Volgens believers voorspelden de Maya's dat de wereld op 21 december zou vergaan.
Eeuwen geleden voorspelden de Maya's een grote verandering op die datum. Maar wat juist? Het einde van een tijdperk? Of zelfs het einde van een beschaving? Een woordje uitleg over de jaartelling van de Maya's is op zijn minst op zijn plaats.

'Baktuns'
De Maya's hadden meerdere systemen om de datum bij te houden, maar de kalender waar we het hier over hebben wordt 'de lange telling' genoemd. Het is eigenlijk een simpel idee: het telt gewoon de dagen sinds een vast beginpunt. Dat is 3114 voor Christus, waarna de kalendertelling vervolgens werd aangeduid in periodes van ongeveer 394 jaar, ook wel 'baktuns' genoemd. Het getal '13' was een belangrijk en heilig getal voor de Maya's, en laat de dertiende baktun nu net aflopen op ... 21 december 2012.

"Het is een speciale verjaardag van een creatie", zegt David Stuart, specialist in Mayaanse opschriften aan de universiteit van Texas. "De Maya's hebben nooit gezegd dat de Aarde vernietigd zou worden. Ze hebben zelfs nooit gezegd dat er iets ergs staat te gebeuren. Ze hebben die verjaardagsdatum gewoon aangekondigd op het zogenaamde 'Monument Zes'.

Bolon Yokte
Dat is een stenen tablet, in de jaren zestig teruggevonden in een ruïne in het zuiden van Mexico bij het aanleggen van een autostrade. Monument Zes is uniek in die zin dat het equivalent van het jaar 2012 in onze jaartelling erop vermeld wordt. De inscriptie beschrijft een gebeurtenis die in 2012 zal plaatsvinden met Bolon Yokte, een mysterieuze god van de Maya's die zowel met oorlog als creatie geassocieerd wordt.

Lees verder

Bron: HLN

"Noordpool is al over tien jaar open zee tijdens zomer"


Binnen amper tien jaar zal de Noordpool tijdens de zomer open zee worden. Dat blijkt uit gegevens van een team dat drie maanden lang de Noordpool ging verkennen. Ze onderzochten de dikte van het ijs in het noordelijke deel van de Beaufortzee en hun conclusies waren heel verontrustend.

Kwetsbaar
Het meeste ijs is slechts één jaar oud en nog geen twee meter diep. Dat betekent dat dit ijs tijdens de volgende zomer waarschijnlijk zal smelten. Dikker ijs, dat meerdere jaren had om te groeien, zal niet zo snel smelten. "Maar nu een groter deel van de Noordpool over éénjarig ijs beschikt, is het gebied veel kwetsbaarder geworden", legt professor Peter Wadhams van de universiteit van Cambridge uit aan FoxNews. "Het ziet er steeds meer naar uit dat het gebied elke zomer open water zal worden. Daardoor moeten we ook de datum vervroegen waarop het ijs tijdens de zomer volledig weg zal zijn."

Overstromingen
Het smelten van dat ijs kan voor een groot deel van de wereld zware gevolgen hebben. Volgens Martin Sommerkorn van WWF heeft de zee rond de Noordpool een centrale positie in het klimaatsysteem van onze planeet. "Er kunnen overstromingen ontstaan die een kwart van de wereld zullen treffen, de CO2-uitstoot zal toenemen en het weer zal wereldwijd extreem veranderen." De verontrustende cijfers moeten een stimulans zijn voor de onderhandelaars die in Kopenhagen op de VN-klimaatconferentie een opvolger voor Kyoto moeten zoeken.

Scheepvaart
Niet iedereen vindt het smelten van het Noordpoolijs een slechte zaak. De strijd om de Noordpool zal de komende jaren mogelijk nog feller uitgevochten worden. Als het ijs verdwijnt, kan er weldra bijvoorbeeld een scheepsroute komen die de Stille en de Atlantische oceaan met elkaar verbindt. (gb)
15/10/09 09u15

Bron: HLN

woensdag 14 oktober 2009

Unieke beelden van de zon vrijgegeven,

video

Hotelgasten bespied in bed

Keulen - Een hoteleigenaar in het Duitse Keulen heeft verborgen camera's geplaatst in hotelkamers. Zo kon hij de nachtelijke avonturen van zijn gasten volgen.

Enkele gasten kwamen erachter en lichtten de politie in. Agenten vonden de camera's in bed- en badkamer tijdens een doorzoeking. Ze waren verstopt in ventilatieroosters en rookmelders.

De 54-jarige hoteluitbater bekende dat hij opgewonden raakte van de beelden. Hij had meerdere schermen naast elkaar geplaatst om niets te hoeven missen van wat er tussen de lakens gebeurde. Hij riskeert een jaar gevangenisstraf, melden Duitse media.

Bron: De Telegraaf

Oostenrijk in de greep van winterweer


WENEN - Grote delen van Oostenrijk worden geteisterd door streng winterweer. Bijzonder zwaar getroffen is de deelstaat Steiermark, waar sneeuwval en winden met orkaankracht sinds dinsdag talrijke ongevallen en schade hebben veroorzaakt. Ook is deels de stroom uitgevallen, meldde de Oostenrijkse omroep RF woensdag.

Bij een meetpost bij Salzburg werd in de nacht van dinsdag op woensdag 40 centimeter sneeuwval gemeten. Dat is de grootste hoeveelheid in dit jaargetijde in een kwart eeuw. De sneeuwgrens ligt op 300 meter.

Op meerdere wegen zijn al sneeuwruimers ingezet. In de deelstaat Vorarlberg waren er treinvertragingen, omdat omgewaaide bomen op meerdere plekken het spoor blokkeerden.

Volgens meteorologen houdt het winterweer in Oostenrijk aan. De verwachting is dat ook donderdag in delen van het land sneeuw zal vallen.

Door gladheid kwam in de Duitse deelstaat Beieren, die aan Oostenrijk grenst, een man om het leven. De automobilist slipte op een brug met ijzel. Hij botste frontaal tegen een voertuig.

Bron: De Telegraaf

slideshow

Moeder met baby negeert aankomende trein


AMSTERDAM - De Britten zijn in shock door een moeder die doodleuk met haar baby een rood licht negeert en op haar gemakje vlak voor een aankomende trein langsloopt.

Terwijl andere mensen rustig staan te wachten loopt de ongeduldige vrouw gewoon het spoor op met haar kinderwagen terwijl er een trein aankomt. Als ze ziet dat de trein een behoorlijke vaart heeft, begint ze toch maar te rennen en weet ze nog net op tijd de overkant van het spoor te bereiken.

Het incident vond plaats op het Britse Wareham station in Dorset. De Britse treinmaatschappij besloot de beelden vrij te geven om mensen te waarschuwen. Zo kwamen dit jaar in Groot-Brittannië al twaalf mensen om het leven op het spoor. Al 189 mensen raakten gewond na het negeren van het rode licht.

Bron: De Telegraaf

Luchtballon ontploft: vier Nederlandse toeristen dood


Vier Nederlandse toeristen zijn bij de Zuid-Chinese stad Yangshuo omgekomen door een ongeluk. Het gaat om twee koppels van in de vijftig. De vijfde Nederlander die bij het ongeval betrokken was en licht gewond raakte, is een oudere man. Ook de twee bestuurders van de ballon zijn door het ongeval licht gewond geraakt.

De heteluchtballon waarin ze zaten, explodeerde kort na het opstijgen en stortte neer.

De politie heeft op dit moment twee theorieën over het ongeval. Eén theorie is dat de luchtballon op tweehonderd meter hoogte is ontploft omdat de gasleiding niet goed zou zijn aangesloten. Een andere versie van het verhaal stelt dat de ballon is ontploft nadat hij uit zichzelf weer opsteeg toen de twee bestuurders op de grond uit de mand waren geklommen.

Drie overlevenden
De slachtoffers zijn drie mannen en een vrouw. In totaal zeven mensen zaten in de mand, vijf Nederlanders en de beide ballonbestuurders.

De drie overlevenden zijn naar een ziekenhuis in de buurt gebracht. Hoe ernstig hun verwondingen zijn, is nog onbekend. Over de identiteit van de slachtoffers kan het ministerie nog niets zeggen.

De meeste maatschappijen die ballonvaarten aanbieden aan toeristen in Yangshuo, vlogen al een aantal dagen niet vanwege het slechte weer. Dat meldt een Nederlandse hoteleigenaar in de stad die contact onderhoudt met de lokale politie.

Populaire plaats
Het stadje Yangshuo in de regio Guangxi is bekend onder backpackers. Toeristen kunnen er onder meer bergbeklimmen, fietstochten maken en ballonvaren. Een van de trekpleisters in het gebied is Moon Hill, een berg met daarin een gat met de vorm van een halve maan. Het natuurgebied wordt geroemd om de vergezichten die toeristen kunnen ervaren. (afp/anp/mvl/adv)
14/10/09 06u11

Bron: HLN

dinsdag 13 oktober 2009

'Heldere vuurbol zichtbaar boven Nederland'


GRONINGEN - Veel Nederlanders hebben dinsdagavond rond zeven uur een vuurbol in de lucht gezien. De Groningse sterrenkundige Theo Jurriens bevestigde dat het om een zeer heldere meteoor ging die op een gegeven moment in drie stukken uiteenspatte.

Jurriens zei uit heel Nederland ongeveer honderd meldingen te hebben ontvangen van mensen die de vuurbol hebben gezien. Het KNMI meldde ook een behoorlijk aantal telefoontjes te hebben ontvangen. „De vuurbol was bijzonder helder, terwijl het nog niet helemaal donker was”, aldus de sterrenkundige.

Uit het noorden van het land kreeg Jurriens ook meldingen van mensen die gerommel of een knal hoorden op het moment dat de meteoor voorbijkwam. Anderen zeiden het gebouw waar ze zich in bevonden, te voelen trillen.

Bron: HLN

Peuter-Einstein lid van Mensa


AMSTERDAM - De 2-jarige Oscar Wrigley is het jongste lid van Mensa, een exclusieve club voor hoogbegaafde mensen.

De peuter uit het Britse Reading heeft een IQ van minstens 160, evenveel als Albert Einstein destijds. Om tot het clubje toe te mogen treden is een IQ van minstens 148 nodig. Wetenschappers voorspellen kleine Oscar in ieder geval nu al een gouden toekomst.

Het kind kon al praten toen hij negen maanden was. Met anderhalf jaar deunde hij het hele alfabet op en op 2-jarige leeftijd omvatte zijn vocabulaire al zo'n 2000 woorden, waar leeftijdsgenootjes het moeten doen met ronde de 50 woorden.

Laatst, zo vertelt zijn vader in Daily Mail, heeft Oscar zich nog verdiept in de voortplantingscyclus van de pinguïn

Bron: De Telegraaf

Hypnotiseur belooft borstvergroting


AMSTERDAM - Vrouwen die een borstvergroting willen zonder snijwerk, kunnen zich melden bij hypnotiseur David Knight.

De Brit zegt dat hij dames aan grotere en stevigere borsten kan helpen, puur door zijn klanten te hypnotiseren. Twee cupmaten is daarbij zeker mogelijk, aldus Knight.

Volgens de hypnotiseur hoeven vrouwen alleen maar even zijn cd te kopen en deze af te luisteren. Zo'n 85 procent van de vrouwen had binnen twaalf weken grotere en stevigere borsten, aldus de Brit in The Sun. Wie geen verbetering ziet, krijgt zijn geld terug.

De BBC heeft niet zo veel vertrouwen in Knight en maakt een documentaire over het feit dat mensen zonder diploma's zich toch hypnotiseur mogen noemen. Knigth is hiervan niet onder de indruk. "Zolang de programmamakers mijn product niet proberen, kunnen ze ook niet zeggen dat het niet werkt".

Bron: De Telegraaf

Nooit meer oud brood?

Nooit meer oud brood, dat zou binnenkort wel eens de nieuwe slogan van de Vlaamse bakkers kunnen worden. Zeer recent werd een nieuwe bacterie gevonden die het brood langer vers houdt. Het nieuwe bewaarproduct maakt dat schimmels en andere zuren zich minder snel kunnen ontwikkelen.

Prijzen
Heel wat boterhammetjes worden na enkele dagen weggesmeten wegens schimmels of onfrisse geurtjes. Nu de broodprijzen de pan uitswingen, is dat een dure aangelegenheid. Het nieuwe bewaarmiddel biedt hopelijk een oplossing.

Melkzuurbacterie
Ontwikkeld door Elke Arendt, een Duitse onderzoekster die er tien jaar lang naar zocht, blijft de voedingswaarde, het volume en de smaak van het brood ongewijzigd. De gevonden melkzuurbacterie verdedigt zich fel tegen indringers en creeërt als het ware een eigen omgeving die bepaalde zuren geen kans geven. Dit type werd al gebruikt in yoghurt en kaas, het is voor het eerst dat de vershouder ook in brood wordt verwerkt.

2010
In eigen land hoopt Puratos, een bedrijf uit Groot-Bijgaarden, het product te commercialiseren. Pas in 2010 zou het op de markt gebracht worden. (lvl)

13/10/09 13u00

Bron: HLN

Economie voorspellen met de sterren?


GELD & GEZIN - Misschien bent u er rotsvast van overtuigd dat het werkt. Misschien vindt u het pure onzin. Feit is dat financiële astrologie een bestaand fenomeen is waar steeds vaker gebruik van wordt gemaakt. Hoe komt dat precies?

Lees verder:

Bron: HLN

maandag 12 oktober 2009

'Polen smelten weg, zeespiegel stijgt 25 tot 40 meter'

Wetenschappers zijn er in geslaagd om het CO2-gehalte in onze atmosfeer in kaart te brengen van de afgelopen 20 miljoen jaar. En het nieuws is niet goed: zelfs met een drastische (en in principe onhaalbare) ingreep die broeikasgassen doet pieken op 450 ppm (deeltjes per miljoen) zal het ijs op de Zuidpool smelten.

Want uit data van die afgelopen 20 miljoen jaar blijkt dat wanneer het CO2-gehalte zich bevond op het huidige niveau, er een gemiddelde temperatuurstijging van 3 tot 6 graden plaatsvond en een stijging van het zeeniveau tussen 25 en 40 meter.

Het onderzoek werd verricht door een team onder leiding van Aradhna Tripati van de University of California in Los Angeles (UCLA) en de resultaten worden gepubliceerd in het wetenschappelijk blad Science. Tot nu hadden we een accuraat zicht op de samenstelling van onze atmosfeer de jongste 800.000 jaar. Maar Tripati en haar team zijn er vanop het boorschip Joides Resolution in geslaagd om stalen boven te halen die teruggaan tot het mioceen, 20 miljoen jaar geleden.

Aan het begin van het mioceen was de CO2-concentratie ongeveer 400 ppm. Ze begonnen pas te zakken 14 miljoen jaar geleden, wat leidde tot de vorming van de ijskap op de Zuidpool en de Noordpool. Toen reden er uiteraard geen auto's en waren er geen fabrieken, laat staan mensen. De CO2-overvloed kwam waarschijnlijk van aanhoudende vulkanische activiteit in het Columbia-bassin in Noord-Amerika, waar voortdurend lava vloeide gedurende die periode.

Lees verder

Bron: AD

Bijen teisteren Azteken-stadion


AMSTERDAM - Een opmerklijk incident tijdens het het WK-kwalificatieduel tussen Mexico en El Salvador. Een zwerm bijen besloot vlak na de aftrap zijn heil te zoeken in het Azteken-stadion. Om precies te zijn bij het doel van keeper Miguel Montes van El Salvador. Om de beesten te verdrijven werden er brandblussers ingezet. Het duel kon met tien minuten vertraging verder worden gespeeld. Mexico won overigens met 4-1.

Bron: De Telegraaf

Stormloop op dieet Dr. Frank

AMSTERDAM - Er is een stormloop ontstaan op de dieettips van dr. Frank van Berkum. In de Telegraaf op Zondag werd aangekondigd dat de Hengelose internist Dr. Frank advies kan geven om 1 kilo per week af te vallen. Meer dan 10.000 mensen hebben zich inmiddels aangemeld.


Afvallen met dokter Frank

De belangstelling was echter zo groot dat de website www.eenkiloperweek.nl urenlang onbereikbaar was.

De capaciteit is inmiddels vergroot zodat iedereen zich weer kan inschrijven voor een dieet. De basis daarvan is een verhoogde hoeveelheid eiwitten en veel minder koolhydraten.

"Eén kilo per week - doe je mee?"

Bron: De Telegraaf

video

Vliegtuigkaper geeft zich na 40 jaar over

In New York heeft de politie gisteren een man opgepakt voor de kaping van een passagiersvliegtuig in 1968. Luis Armando Pena Soltren (66) was de langst gezochte voortvluchtige van de FBI, en had de autoriteiten onlangs te kennen gegeven dat hij bereid was zichzelf aan te geven. Hij werd gearresteerd op de internationale luchthaven John F. Kennedy.

Kaping
Het vliegtuig van luchtvaartmaatschappij Pan Am was destijds onderweg van New York naar Puerto Rico, maar moest van de kapers - Soltren, twee andere mannen en een vrouw - in Cuba landen. De vrouw had wapens aan boord gesmokkeld in een luiertas.

Straffen
Twee daders hebben inmiddels hun straffen van vijftien jaar uitgezeten. De aanklacht tegen de vrouw was ingetrokken. Soltren heeft al die jaren doorgebracht op Cuba, en moet morgen voorkomen in Manhattan. (anp/sam)
12/10/09 11u07

Bron: HLN