Translate

zaterdag 10 oktober 2009

Parkeerstrop voor Amsterdam


AMSTERDAM - Amsterdam dreigt in geldnood te komen, omdat er te veel auto's uit de stad worden geweerd. Door de hoge parkeertarieven blijven veel automobilisten weg. De opbrengst uit betaald parkeren valt in de eerste helft van dit jaar dan ook flink tegen.

Een woordvoerster van de gemeente bevestigde dit zaterdag. Vooral de stadsdelen rond het centrum van Amsterdam lopen dit jaar miljoenen euro's mis, die al wel waren ingeboekt.

De gemeente ging er van uit dit jaar 136,7 miljoen euro parkeergeld binnen te krijgen. Dat wordt dan waarschijnlijk 12,6 miljoen euro lager.

Luchtkwaliteit

De parkeertarieven in het gebied binnen de ringweg A10 gingen per 1 januari flink omhoog. Die maatregel was onderdeel van het actieprogramma Voorrang voor een Gezonde Stad, dat de luchtkwaliteit in de stad moet verbeteren.

Maar de extra inkomsten die Amsterdam tegelijkertijd hoopt binnen te halen, zijn nodig voor de maatregelen die juist op het verbeteren van de luchtkwaliteit zijn gericht. Het gaat daarbij om beter openbaar vervoer en het aanleggen van parkeerplaatsen aan de stadsranden.

Volgens de gemeentewoordvoerder vallen de inkomsten inderdaad wat tegen. „Het programma richt zich echter niet op het binnenhalen van zoveel mogelijk parkeergeld, maar op het verbeteren van de bereikbaarheid en de leefbaarheid. In dat opzicht is het natuurlijk wel een succes.”

Bron: De Telegraag

BN'ers gewond bij Hole in the Wall

AMSTERDAM - VIDEO - Menig BN'er doet met gevaar voor eigen leven mee aan het hilarische tv-programma Hole in the Wall. Ook de wel erg strakke pakjes zijn voor velen een hekel punt.

video

Bron: De Telegraaf

Golfer raakt arm kwijt

SOUTH CAROLINA - Een 77-jarige Amerikaan is zijn arm verloren toen hij op de golfbaan bukte om een golfbal uit een vijver te pakken en werd aangevallen door een alligator...

Het 3,5 meter lange beest sleurde de man de vijver in en beet zijn arm af. Het ongeluk vond plaats op de Ocean Creek Golf Course in South Carolina, melden Amerikaanse media.

Golfvrienden konden de man uit het water trekken. De alligator werd gedood, waarna de arm naar het ziekenhuis werd gebracht in de hoop dat die opnieuw aangehecht kon worden. Dat bleek tevergeefs.


Bron: De Telegraaf

Weinig animo 'Hoofddoeksjesdag'

Rotterdam - Een weinig succesvolle demonstratie in Rotterdam, waar slechts een handjevol vrouwen met hoofddoeken actie voerden tegen de anti-hoofddoekjes politiek van PVV-leider Geert Wilders

De hoofddoekjesdag is een initiatief van kunstenares Karin de Visser. Het was de bedoeling om zoveel mogelijk mensen te verzamelen en samen de letters VVV te vormen: Vrouwen Voor Vrijheid.

Bron: De Telegraaf

10 tips om u te beschermen tegen zakkenrollers

Lees meer
Lees ze hier

vrijdag 9 oktober 2009

Amerikaanse president Obama krijgt Nobelprijs voor VredeAmerikaanse president Obama krijgt Nobelprijs voor Vrede


De Nobelprijs voor de Vrede gaat naar de Amerikaanse president Barack Obama. Dat heeft het Nobelcomité in de Noorse hoofdstad Oslo bekendgemaakt.

Obama krijgt de onderscheiding voor zijn "buitengewone inspanningen om de internationale diplomatie en samenwerking tussen volkeren te versterken".

Nucleaire ontwapening
Het comité, met de Noor Thorbjörn Jagland aan het hoofd, hechtte vooral belang aan Obama's visie en werk voor een wereld zonder nucleaire wapens.

Nieuw klimaat
Jagland verklaarde dat Obama een "nieuw klimaat heeft geschapen in de internationale politiek". En: "Slechts zeer zelden heeft een persoon in dezelfde mate als Obama de aandacht van de wereld getrokken en zijn volk hoop op een betere toekomst gegeven."

Obama won de prestigieuze prijs in minder dan een jaar na zijn verkiezing tot staatshoofd, in november vorig jaar. In januari trad de Democraat aan.

205 kandidaten
Aan de Nobelprijs voor de Vrede is een geldbedrag van circa 1 miljoen euro verbonden. Vorig jaar beloonde het panel de Finse ex-president Martti Ahtisaari (72) voor diens succesvolle bemiddelingspogingen bij conflicten, crises en oorlogen. Op de lijst met kanshebbers voor dit jaar stonden 205 kandidaten.

Derde Amerikaanse president
Het is de derde keer dat een zittende Amerikaanse president de Vredesprijs krijgt, eerder ontvingen Theodore Roosevelt en Woodrow Wilson hem al. Jimmy Carter kreeg de prijs in 2002, maar jaren nadat hij als president afscheid had genomen.

Volgens Jagland heeft het Nobelcomité altijd al geprobeerd om nog niet afgesloten ontwikkelingen voor de vrede te stimuleren en te bevorderen. Dat was ook al zo bij de toekenning van de prijs aan de Duitse kanselier Willy Brandt en de toenmalige sovjetpartijleider Michail Gorbatsjov, luidde het.

Kissinger
Vaak is er kritiek op de keuze van de winnaar, omdat de winnaars regelmatig omstreden zijn. Henry Kissinger - Nobelprijswinnaar in 1973 - was verantwoordelijk voor de bombardementen op Cambodja in 1969 en 1970 waarbij circa 800.000 burgers zijn gedood. En in 1994 ontving Yasser Arafat, die later van terrorisme werd beschuldigd. Er wordt dan ook wel gezegd dat deze Nobelprijs meer een politieke keuze is en dat het vooral iets zegt over degene die kiest, en over de tijdgeest. (mvl)

Bron: HLN

bekijk video

Spion van al-Qaida werkte aan deeltjesversneller bij CERN


Gisteren zijn in Frankrijk twee vermoedelijke al-Qaidaleden opgepakt. Een van de twee werkte bij het Europees laboratorium voor deeltjesfysica (CERN) in Genève, de thuis van de fameuze deeltjesversneller.

De man en zijn broer werden gisteren opgepakt in Vienne, in Frankrijk. Het zou gaan om een 32-jarige Fransman van Algerijnse afkomst die als onderzoeker sinds 2003 tewerkgesteld was in het CERN. Hij zou al-Qaida geïnformeerd hebben over plaatsen in het onderzoekscentrum die als doel konden dienen.

Volgens de gerechtelijke bron had de man contacten met al-Qaida in de Islamitische Maghreb (AQIM). (dpa/ka)
09/10/09 17u18

Bron: HLN

Echtgenoot schiet gewapende voetbalmama dood


Meleanie Hain, de vrouw die in Amerika beroemd werd omdat ze naar de voetbalwedstrijden van haar 5-jarige dochter kwam met een geladen glock .26 op haar heup, is thuis doodgeschoten door haar echtgenoot. De man pleegde daarop zelfmoord. De drie kinderen van het stel waren daarvan getuige. Volgens een buur waren er sinds een week ernstige huwelijksproblemen.

Lebanon
Meleanie Hain (31) veroorzaakte een rel in Lebanon, een klein stadje op 100 kilometer van Philadelphia toen ze op 11 september 2008 naast de zijlijn haar dochter stond toe te juichen met een vuurwapen rond haar middel. De vrouw wou de glock ook niet afdoen. De sheriff trok haar vergunning in, maar moest die teruggeven van de rechter. (mvl)

Bron: HLN

Russische ijslaag is tijdbom, maar de Russen zien het niet

De sneeuw komt laat dit jaar op het schiereiland Yamal, dat tot het noordpoolgebied behoort. De donkere permafrost ligt er al 10.000 jaar en brokkelt geleidelijk aan in de zee. Volgens Westerse wetenschappers zijn er in Rusland heel wat signalen van global warming, maar de Russen blijven het probleem ontkennen.

In een meteorologisch centrum op 500 kilometer van de noordpool merken ze de gevolgen al goed. Hongerige ijsberen gaan er in de bewoonde wereld op zoek naar alternatief voedsel. En toch ontkent weerkundige Alexander Chikmaryov dat global warming een probleem is. "Wie global warming bedacht heeft, is iemand met te veel vrije tijd", zegt hij. Dat de temperatuur op sommige plaatsen op de noordpool al vier graden gestegen is, heeft volgens hem een weerkundige verklaring.

Tijdbom
Nochtans is Rusland een tikkende tijdbom. Onder de eeuwenoude permafrostlaag zitten microben die methaan, een krachtig broeikasgas, in de lucht kunnen vrijlaten. Als de Russische ijslaag smelt, zou global warming dus kunnen versnellen. Toch wordt Rusland niet vaak genoemd in aanloop naar Kopenhagen. Daar heeft in december een belangrijke VN-klimaatconferentie plaats. Volgens de Britse staatssecretaris voor Klimaatverandering Ed Milliband kan Rusland zich ook een hoop kosten bewaren. Er ligt immers een spoorlijn van meer dan 8.000 kilometer die samen met het ijs dreigt te verbrokkelen.

CO2-uitstoot
Rusland is een van de landen die volgens milieugroepen Kyoto heeft uitgesteld. Zelf heeft het land voor nog meer ongerustheid gezorgd door te zeggen dat het in 2020 waarschijnlijk nog meer CO2 zal uitstoten dan vandaag. De Russische president Dmitry Medvedev beloofde dat zijn land in 2020 tien tot vijftien procent minder zou uitstoten dan in 1990, maar dat staat gelijk met een toename van 30 procent tegenover de huidige CO2-uitstoot. De uitstoot stortte immers in elkaar na de val van de Sovjet-Unie. (gb)

09/10/09 15u47

Bron: HLN

"Vrouwen moeten leren praten zodat mannen luisteren"

Veel vrouwen maakten al mee dat een mannelijke collega de eer opstreek voor haar idee of ze ervan beschuldigd werd té emotioneel te zijn. De auteurs van het boek 'Zo leer je te praten zodat mannen luisteren' willen helpen vrouwen gelijk te stellen op de werkvloer.

Andere cultuur
Mannen en vrouwen communiceren anders, aldus de auteurs Claire Damken Brown en Audrey Nelson. Daarom stellen ze voor dat carrièrevrouwen veranderen van manier waarop ze met mannelijke collega's praten. "Dit boek moet je zien als een reisgids, die helpt een andere cultuur te leren kennen en hoe hiermee te communiceren", aldus de twee experts.

Geloofwaardigheid
Het duo heeft heel wat ervaring: Brown werkte jarenlang in tal van grote multinationals, Nelson is een communicatieconsulent. "De verschillen qua communicatiestijl bij mannen en vrouwen zorgen voor een geloofwaardigheidskloof. Vrouwen hebben hierdoor minder autoriteit en macht dan mannen. De laatste dertig jaar vragen vrouwen van op alle niveaus en beroepen me: Hoe zorg ik ervoor dat mannen me ernstig nemen? Dit boek moet een brug vormen over deze kloof van geloofwaardigheid."

Verschillen tussen mannen en vrouwen
Driekwart van de ontslagen door de crisis in Amerika was voor mannen. Maar meer vrouwen op de werkvloer bracht weinig verandering bij dit probleem. Vrouwen zijn niet assertiever geworden, ze blijven mannen volgen. "Verschillen tussen mannen en vrouwen komen op elk gebied voor. Zij verontschuldigen zich meer, ze spelen de rol van carrièremoeder, waar iedereen op kan vertrouwen en hebben meer onderdanige meningen. Mannen vertellen meer moppen, vrouwen lachen ermee. Mannen willen oplossingen voor problemen terwijl vrouwen de problemen eerst willen leren begrijpen. Mannen spelen vaker advocaat van de duivel terwijl vrouwen willen dat iedereen akkoord gaat", aldus Brown.

Bewuster worden
"Er zijn ook verschillen tussen de geslachten wat mails betreft. Mannen schrijven korte maar krachtige mails, vrouwen delen meer persoonlijke informatie, uiten hun appreciatie en schrijven langere berichten. De auteurs geven vrouwen tips om te reageren wanneer ze onderbroken worden, ze geven zelfs voorbeelden van zinnen en lichaamstaal. Met dit boek willen we zorgen dat vrouwen bewuster van zichzelf worden. Dat ze iets doen aan de onderdrukking op de werkvloer", besluiten de auteurs. (ep)
09/10/09 12u19

Bron: HLN

Raketinslag op maan geslaagd

HLN update De NASA heeft vandaag een onbemande sonde en een afgedankte rakettrap laten inslaan op de Maan, zo bleek op NASA TV. Bedoeling van het onuitgegeven bombardement is ondertussen te bevestigen dat er water op het hemellichaam is.

Op 18 juni heeft een Atlas-5 draagraket van op Cape Canaveral twee onbemande sondes naar de Maan geslingerd, de "Lunar Reconnaissance Orbiter" (LRO) en de LCROSS ("Lunar Crater Observation and Sensing Satellite").

Aan 9.000 km per uur
Om te pletter te kunnen slaan op de Maan had de 891 kilo wegende LCROSS zich vandaag om 03.50 uur Belgische tijd losgemaakt van de bovenste Centaurtrap van de Atlas.

Om 13.31 uur plofte de 2,3 ton wegende Centaur aan zowat 9.000 km per uur in de zuidelijk gelegen en tot 4 km diepe krater Cabeus. De LCROSS vloog door de "wolk" van stof en materiaal om met 9 instrumenten dat opgezwiept puin te analyseren. Vier minuten later crashte ook de LCROSS.

Aanwezigheid waterstof
De LRO, telescopen op Aarde plus de Hubble ruimtetelescoop volgden het 79 miljoen dollar kostende bombardement dat waterijs tevoorschijn moet toveren.

De voorbije maanden hebben drie sondes sporen van water in Maangebieden ontdekt waar het niet verwacht werd. Op de zuidelijke pool zijn eerder al aanwijzingen van de aanwezigheid van waterstof als kernelement van water gevonden.

Binnen het uur zouden we al moeten weten of er water gevonden is... (belga/sam/ka)
09/10/09 13u38

Bron: HLN

donderdag 8 oktober 2009

Vrouw bevalt op treintoilet, baby valt op sporen

In India is een pasgeboren baby is op wonderbaarlijke wijze aan de dood ontsnapt. De 28-jarige moeder moest tegen alle verwachtingen in bevallen op het toilet van een trein in West-Bengalen. De baby viel door de wc-pot en belandde op het spoor.

De in paniek geraakte moeder sprong van de rijdende trein. Passagiers trokken meteen aan de noodrem omdat ze dachten dat de vrouw zelfmoord wilde plegen.

"We stapten uit om mijn vrouw te zoeken", aldus de 33-jarige echtgenoot. "Na een uur vonden we haar. Ze zat naast het spoor met de baby op haar schoot."

Moeder en dochter stapten weer op de trein en werden naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht. Daar werd vastgesteld dat ze geen letsels aan het merkwaardige incident hadden overgehouden. "Dit is een wonder", klonk het bij een spoorbeambte. (eb)
08/10/09 10u31

Bron: HLN

woensdag 7 oktober 2009

Secretaresse na 34 jaar ontslagen voor eten gehaktbal van vergaderlunch directie

Duitsland is een 59-jarige directiesecretaresse na 34 jaar bij een firma ontslagen omdat ze twee halve broodjes met gehaktbal had genomen van een schotel die bedoeld was voor een lunchvergadering van haar chef met een aantal collega's.

Op staande voet
Eén van die collega's merkte dat er een broodje tekort was en vertelde dat aan de geschäftsführer, die op zijn beurt zijn secretaresse op het matje riep. De secretaresse biechtte haar baas op dat ze het broodje had opgegeten omdat ze honger had. De vrouw voerde aan dat "er toch altijd broodjes over zijn die weggegooid moeten worden". Maar de chef zei haar dat ze dan maar had moeten wachten tot na de vergadering en ontsloeg haar op staande voet. Hetzelfde lot was de assistente van Magdalene H. beschoren, die ook al 20 jaar bij het bedrijf werkt. Zij had een broodje met kaas genomen.

Geen genade
Magdelene H. zit sinds juli zonder baan en geraakt, gezien haar leeftijd, niet meer aan de slag. Ze nam een advocaat onder de arm. Gisteren verscheen de zaak voor de rechter. Die zei meteen dat ze inzag dat "het hier niet om een klassiek verhaal van diefstal gaat". Ze stelde voor om de zaak met een vermaning te regelen. Maar de werkgever, Bauverband Westfalen uit Dortmund, wil toch doorzetten.

"Kan niet werken met
secretaresse die niet
te vertrouwen is"
"Misschien dat het voor de buitenwereld overkomt als een bagatel", zei directeur Hermann Schulte-Hiltrop, "maar wij zien dat anders. We voelen dat het vertrouwen tussen werkgever en werknemer geschonden is, en werken met een secretaresse die we niet kunnen vertrouwen, dat zie ik niet zitten."

Of er andere zaken speelden, en de gehaktbal de spreekwoordelijke druppel was, bleek alvast niet tijdens deze eerste zitting voor de arbeidsrechtbank. Misschien dat daar begin 2010, wanneer de zaak voortgezet wordt, duidelijkheid in komt.

Ontslagen voor opladen gsm
De zaak zorgt in Duitsland voor de nodige beroering, want is de zoveelste in een rij van nogal omstreden ontslagen. Twee maanden geleden ontsloeg een metaalfirma in Oberhausen een arbeider omdat die op het werk zijn gsm aan het opladen was. Zijn advocaat rekende uit dat dit het bedrijf 0,00014 eurocent had gekost. De man is terug in dienst genomen.

Ontslagen wegens dierenvriend
In het voorjaar verloor in het Beierse Regensburg een vrouwelijke buschauffeur van 46 haar werk omdat ze was gestopt om een kikker die op de baan zat te redden.

In april werd in Remscheid een werkneemster van een supermarkt ontslagen omdat ze uit dringende sanitaire noodzaak tijdens het werk een maandverband had 'geleend' uit de winkel. Ze had zelfs het goedkoopste (59 cent) genomen. En in januari werd een 50-jarige cassière ontslagen in Berlijn omdat ze een bonnetje voor leeggoed dat een klant op de grond had gesmeten (waarde 1,30 euro) had gestolen. (mvl)

Bron: HLN

maandag 5 oktober 2009

Defensie onderzoekt Google Earth

Defensie onderzoekt of Google Earth, het internetprogramma waarbij je via satellietfoto's de hele aardbol van heel dichtbij kan bekijken, een gevaar vormt voor de veiligheid. Dat schrijft De Zondag.

Google Earth, dat door iedereen simpel via het internet kan geconsulteerd worden, brengt alsmaar scherpere beelden van de wereld rechtstreeks in je huiskamer. En daar is niet iedereen zo gelukkig mee. Door Amerikaanse autoriteiten ondervraagde terroristen gaven al toe Google Earth te raadplegen in hun voorbereiding van aanslagen. Ook inbrekers over de hele wereld zouden er gebruik van maken om rond te neuzen rond huizen waar ze hun slag willen slaan.

En dan zijn er nog de militaire diensten die het niet zo leuk vinden dat iedereen zomaar militaire bases kan bekijken, aldus De Zondag. In Nederland en Amerika werden op vraag van de overheid al dergelijke plaatsen onzichtbaar gemaakt op Google Earth. In België kan je voorlopig wel nog overal in ons land rondspeuren. Op voorstel van Defensie is intussen wel al een werkgroep opgericht om "een structurele en globale oplossing uit te werken voor het probleem dat bepaald beeldmateriaal als Google Earth kan stellen voor de veiligheid", staat er in de krant. Defensie meldt dat de resultaten ervan in de nabije toekomst zullen worden voorgelegd. (belga/sps)
04/10/09 09u12

Bron: HLN

Zevenjarig jongetje kan 'zien' via zijn oren

Lucas Murray werd zeven jaar geleden blind geboren en was gedoemd om zijn hele leven afhankelijk te zijn van andere mensen. Maar de zevenjarige jongen uit Groot-Brittannië leerde zichzelf te kijken via zijn oren. Hij kreeg er zelfs de bijnaam 'vleermuisjongen' voor.

Wie Lucas bezig ziet, zou niet zeggen dat de jongen blind is: hij loopt gewoon rond en speelt zelfs basketbal. Het enige opmerkelijke aan de zevenjarige is dat hij voortdurend met zijn tong loopt te klikken. Dat doet hij om de dingen rondom hem te kunnen 'zien'.

Echosysteem
Lucas Murray maakt immers gebruik van het echosysteem, zoals ook vleermuizen en dolfijnen dat doen om objecten in de buurt te kunnen zien. Door met zijn tong te klikken, botst het klikgeluid terug op voorwerpen die in de buurt staan. Hoe langer het duurt dat hij een echo hoort, hoe verder het object verwijderd is. En als de echo eerst zijn rechteroor bereikt, dan weet hij ook dat het voorwerp rechts van hem staat.

Volgens het zevenjarig jongetje was het niet gemakkelijk om de techniek aan te leren, maar na drie dagen van intensieve training door de Californische Daniel Kisch, die zelf ook blind is, slaagde hij erin het te leren. "Ik ben erg blij met het kliksysteem. Nu gebruik ik mijn klik om uit te zoeken waar mijn basketring staat want ik ben dol op basketten", aldus Lucas aan The Sun.

Zijn ouders beweren dat hij zo zelfstandig is dat hij nog nauwelijks om hulp hoeft te vragen. "Hij heeft niet meer hulp nodig dan een normale zevenjarige." (ka)

Bron: HLN

filmpje

"Vondst tweede Aarde nabij"


Dankzij de nieuwste technologische ontwikkelingen staan wetenschappers op het punt rotsachtige planeten als onze Aarde te ontdekken buiten ons zonnestelsel. Dat zegt David Latham van het Harvard-Smithsonian Centrum voor Astrofysica, meldt The Daily Galaxy.

Gasgiganten
Momenteel hebben planetenspotters meer dan 300 planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt, maar de grote meerderheid bestaat uit hete gasgiganten als Jupiter waar leven onmogelijk is. Een paar weken geleden werd echter voor het eerst een rotsachtige planeet opgemerkt buiten ons zonnestelsel, maar ook daar is de oppervlaktetemperatuur te heet om leven mogelijk te maken. Planeet CoRoT-7b is wel de eerste exoplaneet met een dichtheid gelijkaardig aan die van onze Aarde, zeggen astronomen.

Buitenaards leven
De ontdekking van een Aarde-achtige planeet die rond een zon cirkelt, is uiteraard van belang voor het mogelijk bestaan van buitenaards leven. CoRoT-7b bevindt zich 500 lichtjaren ver weg. De stenen bol is bijna twee keer zo groot als de Aarde en heeft vijf keer de massa ervan, wat ongeveer dezelfde dichtheid oplevert. De planeet cirkelt slechts op 2,5 miljoen kilometer afstand rond haar zon, waardoor de temperatuur er bijzonder hoog oploopt. Het 'jaar' van de exoplaneet is korter dan onze dag, dus mocht er toch een asbest-achtige beschaving bestaan, worden er bijzonder veel verjaardagen gevierd. (sam)

05/10/09 14u40

Bron: HLN

zondag 4 oktober 2009

'Kabinet moet Koninginnedag redden'

VROOMSHOOP - Om de Koninginnedagviering samen met koningin Beatrix te redden moet het kabinet met geld over de brug komen.

Die oproep deed voorzitter Michiel Zonnevylle van Bond van Oranjeverenigingen, die gisteren zijn jaarcongres hield. Zonnevylle waarschuwde dat de aanslag op 30 april in Apeldoorn de toekomstige organisatie van Koninginnedag flink op kosten zal jagen en daarmee veel gemeenten zal afschrikken. "Alleen grote gemeenten hebben een potje waar zij bijvoorbeeld extra veiligheidsmaatregelen uit kunnen financieren. De rest haakt af omdat zij dit risico niet kunnen dragen. Willen we Koninginnedag in de huidige vorm voor het hele land behouden dan moet premier Balkenende hierin het voortouw nemen", verklaarde Zonnevylle tegen deze krant.

"Het is tenslotte ook een nationale feestdag, net als Bevrijdingsdag, waarvoor de rijksoverheid wel geld uittrekt. Een bezoek van de Koningin op Koninginnedag komt nu op lokale rekening, waarbij soms de provincie bijspringt."

Bron: De Telegraaf

Atoomwaakhond mag op inspectie in Iran

TEHERAN - IInspecteurs van de atoomwaakhond IAEA van de Verenigde Naties mogen op 25 oktober de nieuwe Iraanse uraniumverrijkingsinstallatie in de heilige stad Qom komen onderzoeken. Dat maakte Mohammed ElBaradei, het hoofd van het IAEA, zondag bekend na overleg in Iran.

ElBaradei stelde tijdens de persconferentie verder dat Iran het IAEA eerder op de hoogte had moeten stellen van de bouw van de installatie in Qom. Iran maakte pas bekend dat de fabriek bestond, toen deze bijna af was. Volgens Teheran is de melding ruim op tijd gedaan, omdat nog geen nucleair materiaal in de gebouwen is geplaatst.

Het IAEA heeft geen „concreet bewijs” dat Iran een atoombom wil maken. De Verenigde Staten vrezen al jaren dat Teheran dat uiteindelijk wel wil bereiken, maar Iran zegt de fabrieken alleen voor vreedzame doeleinden te willen gebruiken. Volgens ElBaradei blijft de atoomwaakhond wel bezorgd over die mogelijkheid dat Iran wapens maakt en eist dan ook meer openheid over het Iraanse nucleaire programma.

De hoogste Iraanse nucleaire ambtenaar, Ali Akbar Salehi, bestempelde de gesprekken met het IAEA als „zeer succesvol”. Ook de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad noemde de verhouding tussen Iran en het IAEA zondag goed. „Dankzij de goede samenwerking tussen Iran en het bureau zijn belangrijke problemen opgelost. Er zijn geen dubbelzinnigheden meer”, aldus Ahmadinejad.

Salehi zal op 19 oktober een bezoek brengen aan het hoofdkantoor van het IAEA in het Oostenrijkse Wenen om verder te praten. Daar zullen ook Franse, Russische en Amerikaanse afgevaardigden bij aanwezig zijn.

De toenadering tussen Iran en het IAEA komt enkele dagen na onderhandelingen tussen Iran en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland. Dat overleg in Genève leidde tot nieuwe inspanningen om tot overeenstemming te komen over het Iraanse atoomprogramma

Bron: De Telegraaf

Bemanning vliegtuig onderling op de vuist

NEW DELHI - De bemanning van een Indiaas lijnvliegtuig is onderling slaags geraakt. De cockpit van de Airbus bleef tijdens het incident enige tijd onbemand, terwijl het toestel met zo'n honderd passagiers op circa 10.000 meter hoogte vloog.

NEW DELHI - De bemanning van een Indiaas lijnvliegtuig is onderling slaags geraakt. De cockpit van de Airbus bleef tijdens het incident enige tijd onbemand, terwijl het toestel met zo'n honderd passagiers op circa 10.000 meter hoogte vloog.


Bron: De Telegraaf