Translate

zaterdag 3 oktober 2009

Rio de Janeiro organiseert Olympische Spelen in 2016

Rio de Janeiro mag de Olympische Spelen van 2016 organiseren. Dat maakte Jacques Rogge, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), in Kopenhagen bekend. De Braziliaanse stad haalde het op het 121e IOC-congres na de laatste stemronde met duidelijke 66-32 cijfers van het Spaanse Madrid. Na de beslissing werd Rio ondergedompeld in feestvreugde.

Chicago druipt af
De twee andere kandidaat-organisatoren, het Amerikaanse Chicago en het Japanse Tokio, gingen er respectievelijk in de eerste en de tweede stemronde uit. Dat Chicago, gesteund door de Amerikaanse president Barack Obama, al in de eerste ronde uitgeschakeld werd, was een verrassing van formaat. 'The Windy City' was naast Rio immers dé favoriet voor de organisatie van de Spelen in 2016, maar kreeg in de eerste stemronde slechts 18 stemmen, en deed zo slechter dan Tokio (22), Rio (26) en Madrid (28). In de tweede stemronde kreeg Rio 46 stemmen, Madrid 29 en Tokio 20.

Eerste Spelen in Zuid-Amerika
De kandidatuur van Rio werd in Kopenhagen gesteund door de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva en de voormalige stervoetballer Pele. Het wordt de eerste keer dat de Olympische Spelen in Zuid-Amerika gehouden zullen worden. "Dit is een succes voor heel Zuid-Amerika", zei de Braziliaanse president.

Lees meer:

Bron: HLN

Fotoreeks Olymp.Spelen

Spectaculair: ruimtetelescoop legt ontstaan van sterren vast


De in mei gelanceerd Europese ruimtetelescoop Herschel stelt niet teleur. Herschel heeft bijzondere beelden vastgelegd van ons melkwegstelsel. Op de foto's is in detail te zien hoe dichte, gedraaide wolken van koud gas imploderen om nieuwe sterren te vormen.

Herschel bevindt zich op ongeveer 1,5 miljoen kilometer van de aarde. De grootste telescoop ooit legt de verste sterrenstelsels vast, met een helderheid die eerdere telescopen niet hebben kunnen bereiken.

Miljoenste van een miljoenste
De satelliet is in staat om een miljoenste van een miljoenste van een miljoenste van het licht van een gloeilamp op te vangen.

De nieuwe foto's zijn gemaakt met een speciale techniek, waarbij twee camera's tegelijk opnames maken. De een maakt beelden van ver weg gelegen gebieden, de ander van dichterbij. Daardoor komt een chaotisch ogende afbeelding naar voren waarop sterren in alle fases van ontwikkeling te zien zijn. Herschel moet meer duidelijkheid verschaffen over het ontstaan van sterren en sterrenstelsels. (mvl)

Meer foto's

Bron: HLN

Nederland wil flessenwater bannen


Het lijkt erop dat in Nederland overheidsinstellingen geen water in flessen meer zullen mogen kopen en verkopen omdat het slecht is voor het milieu. Een meerderheid in de kamer is daar voor te vinden.

Ministeries, universiteiten, scholen en academische ziekenhuizen moeten volgens de fracties in het kader van duurzaam inkopen stoppen met de in- en verkoop van gebotteld water.

Miljoen liter per dag
In Nederland wordt dagelijks bijna een miljoen liter verpakt water verkocht. Omdat dat dat over de weg wordt getransporteerd, levert dat forse milieuschade op. Meer dan de helft komt uit het buitenland.

"Bij in Nederland gebotteld water wordt gemiddeld vijfhonderd keer meer CO2 uitgestoten dan bij leidingwater", zei een deskundige in het programma Netwerk. "Bovendien worden dagelijks honderdduizenden petflessen weggegooid, terwijl het kraanwater schoon en drinkbaar is." (mvl)
02/10/09 22u36

Bron: HLN

vrijdag 2 oktober 2009

Hersenen vergeten opzettelijk de rekeningen te betalen

We vergeten dingen opzettelijk, zeker wat het betalen van rekeningen en belangrijke afspraken betreft. Uit recent onderzoek blijkt dat mensen expres gaten in het geheugen krijgen bij pijnlijke herinneringen.

Verdringen
Gaten in het geheugen zijn niet zo onschuldig als ze lijken, dat blijkt uit recent onderzoek. Wetenschappers ontdekten namelijk dat we opzettelijk dingen vergeten. De Britse professor Michael Anderson bestudeerde wat er in het brein gebeurt als we ons een bepaalde gebeurtenis niet herinneren.

Hersenen zijn egoïstisch
De professor weerlegt dus de theorie dat alles wat je in je geheugen onderdrukt, je zal achtervolgen. Op kantoor verban je een slechte herinnering van die ochtend omdat je anders niet kan werken. Hetzelfde mechanisme doet zich voor bij het betalen van gepeperde rekeningen. Want dit soort zaken worden op dezelfde manier opgeslagen in het geheugen. Mensen voorkomen actief dat ze dit terug ophalen. Dit verklaart volgens professor Martin Conway waarom we sommige taken vergeten en andere niet. Ons geheugen en onze motivatie om dingen te onthouden zijn erg egoïstisch, we herinneren wat ons plezier schenkt en vergeten wat ons pijn doet. (ep)
02/10/09 16u05

Bron: HLN

Jochie (5) doodt enorme alligator

TEXAS - Een jongetje van vijf jaar twijfelde geen moment toen hij oog in oog stond met een alligator van 360 kilo en 3,5 meter lang...

De kleine Simon Hughes uit Texas was samen met zijn vader en een gids op jacht toen de alligator hun pad kruiste. Het jochie greep direct naar zijn op maat gemaakt .410 jachtgeweer en schoot het dier dood.

"Ik ben geen moment bang geweest", zegt Simon in Amerikaanse media. "Ik ben erg trots. Om maar te zwijgen van mijn vriendjes op school. Volgend jaar wil ik nog een grotere alligator schieten".

Vergunning

Het doodgeschoten reptiel is een van de grootste ooit in Texas gespot. De kop van de krokodil zal worden opgezet en gaat dienst doen als boekensteun.

De vader van Simon heeft een vergunning om twee van de 40 alligators op zijn ranch te doden.

Bron: De Telegraaf

Baby's hebben één kans op twee honderd jaar te worden

Als de levensverwachting op hetzelfde ritme als de voorbije twee eeuwen blijft toenemen, zal meer dan de helft van de baby's van vandaag in de industrielanden honderd verjaardagskaarsjes kunnen uitblazen. Bovendien zouden ze zonder al te veel gezondheidskwalen die leeftijd halen. Dat blijkt uit een Deens onderzoek.

West-Europa, Noord-Amerika en Australië
De levensverwachting in West-Europa, Noord-Amerika en Australië nam in de twintigste eeuw met zo'n dertig jaar toe, terwijl Japanners en Spanjaarden en Italianen nog meer jaren erbij mogen tellen. Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteit in Odense in Zuid-Denemarken, dat in The Lancet verschijnt.


Oudste mensen in Japan
De kans dat tachtigers de kaap van negentig jaar halen, bedroeg in 1950 vijftien of zestien procent voor vrouwen en twaalf procent voor mannen. In 2002 zijn die percentages opgeklommen tot respectievelijk 37 en 25 procent. Japan, het land waar mensen het oudst worden, heeft zelfs meer dan de helft van de vrouwen die kans.

Drie op vier minstens 75 jaar
De Deense studie toont overigens aan dat drie op de vier baby's die in welvarende landen ter wereld komen, minstens 75 jaar oud zouden worden, ook als de gezondheidsomstandigheden er niet op vooruitgaan. Als die wel zouden verbeteren op dezelfde manier als de voorbije tweehonderd jaar, zou het leeuwendeel van de baby's zelfs honderd jaar moeten worden.

Ander goed nieuws is dat ouder worden niet gepaard zal gaan met extra gezondheidsproblemen.

Wie zal dat betalen?
Rest natuurlijk nog de vraag hoe de vergrijzing van de bevolking economisch zal doorwegen. Veel landen willen hun pensioenleeftijden en -stelsels al herzien. Als die oudere mensen halftijds aan de slag zouden willen blijven, zouden de jongere werknemers minder uren per week moeten werken.

Herverdeling werk
"De eenentwintigste eeuw zou dus wel eens in het teken kunnen staan van herverdeling van het werk", aldus de onderzoekers. De combinatie van langer werken en kortere werkweken zou volgens hen de toegenomen levensverwachting kunnen opvangen. (belga/lb)
02/10/09 01u00

Bron: HLN

Spook vult pinten bij in Engelse pub


De uitbaatster van een pub in het Engelse Southsea wordt gekweld door een geest die de pinten van de klanten steevast bijvult. De vrouw is ten einde raad en wil een exorcist inschakelen. Dat meldt de Daily Mail.

Dure zaak
Janice McCormack (60) zegt dat de genereuze geest haar handenvol geld kost. "Wanneer de klanten naar het toilet gaan of hun pint even niet in het oog houden, giet het spook er een flinke kluts bier bij", zegt mevrouw McCormack.

De klanten kunnen er uiteraard mee lachen, maar Janice veel minder. "De mensen krijgen veel meer bier dan waar ze voor betalen", zucht ze. "Dat spook kost me een fortuin. Anderzijds krijgen we echter wel meer volk over de vloer. Iedereen ziet uiteraard een 'eeuwigdurende pint' wel zitten".

Seance
Vastbesloten de geest uit te drijven, gaat de barhoudster nu een sceance houden. Als dat niet werkt, wordt een exorcist ingeschakeld. (eb)
02/10/09 10u36

Bron: HLN

donderdag 1 oktober 2009

Als je kind er een financiële puinhoop van maakt...

AMSTERDAM - Jongeren kunnen steeds meer geld lenen. Als je hoort om welke bedragen het kan gaan, krijg je het als ouders soms Spaans benauwd. Want wie is er nou verantwoordelijk voor de schulden van jouw kind?
Als je kind er financieel een rommeltje van maakt dan is het formeel gezien zijn of haar puinhoop en niet dat van jou, als ouder. Als je kind 18 jaar of ouder is dan ben je als ouder niet verantwoordelijk voor de schulden die jouw kind maakt. Wel heb je tot hun 21e een ’onderhoudsplicht’. Dat betekent dat je onderdak, eten en drinken, medische kosten en studiekosten moet betalen. Dus het aflossen van schulden hoort in dat rijtje niet thuis, zegt een financieel deskundige in de Trouw.

Maar hoe kan je kind zich in de schulden steken? Lenen van de bank gaat niet makkelijk, vooral als je niet in het bezit bent van een vast inkomen. Het wordt anders als je kind een baantje of studiefinanciering heeft. Wist je dat een student dan tot maar liefst € 5.000 euro rood kan staan?

Incassobureau

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat jongeren geld lenen de normaalste zaak van de wereld vinden. Steeds meer jongeren steken zich in de schulden terwijl ze er weer moeilijk uit kunnen komen. Uit een onderzoek in 2009 blijkt dat 63 procent van de jongeren tussen 12 en 18 jaar geld leent. In 2006 was dat nog maar 45 procent. Zo komen steeds meer jongeren in aanraking met incassobureaus en ook het percentage jongeren dat zich aanmeldt voor schuldhulpverlening in gestegen.

Wat vind jij ervan dat jongeren geld kunnen lenen? Moet het kunnen mits ze goede begeleiding krijgen? En moet je als ouders je kind te hulp schieten als hij of zij zelf niet uit de schulden kan komen of vind je dat ze dat kinderen dit probleem zelf moeten oplossen. Praat met ons mee!

Bron: De Telegraaf

'Nationale hoofddoekjesdag'

ROTTERDAM - Karin de Visser wil met de 'Nationale Hoofddoekjesdag' een antwoord geven op het kopvoddentaxplan van Geert WIlders.

Zaterdag 10 oktober is het zo ver. De kunstenares roept vrouwen en mannen op om op die dag naar het Rotterdamse Schouwburgplein te komen voor een manifestatie. "Doel is om met alle aanwezigen de letters VVV te vormen: Vrouwen Voor Vrijheid," zegt De Visser tegen het AD.

Absurd

"De voorstanders vinden het hoog tijd dat eens een krachtig signaal richting Wilders met zijn absurde ideeën gaat. Terecht, want belasting heffen op het dragen van een hoofddoek is natuurlijk te mal voor woorden.''

Bron : De Telegraaf

Roberta de kip sterft bij het leggen van monsterei


Boer Chris Schauerman schrok twee keer toen hij zijn kippenren binnenstapte. Eerst vond hij een gigantisch ei. Even later echter moest hij vaststellen dat zijn kip Roberta was gestorven bij het leggen van het ei.

138 gram
Gemengde gevoelens dus in Honeyoye Falls in de staat New York. "Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik het enorme ei zag. Het weegt 138 gram, terwijl een doordeweeks ei tussen 35 en 77 gram zwaar is", zegt boer Chris.

Zieltogend
De opwinding was evenwel van korte duur. Even verderop in de ren zag hij zijn zieltogende kip Roberta liggen. Zij had haar laatste krachten opgebruikt om het ei te leggen.

Eerbetoon
Als eerbetoon doopte hij het ei 'Little Roberta'. De boer zal met weemoed terugdenken aan zijn superkip als hij de omelet met het monsterei verorbert. (eb)
01/10/09 11u10

Bron: HLN

Binnenkort alle sigaretten in zelfde pakje?

De kans is reëel dat sigaretten straks enkel nog in witte of grijze pakjes worden verkocht, zonder logo of kleur, en met de merknaam er in een uniform lettertype op.

Die aanbeveling, om het roken weer wat minder aantrekkelijk te maken, ligt bij de Europese Ministerraad Volksgezondheid, en insiders achten de kans groot dat de maatregel over goed twee jaar in voege zal zijn.

Voor een product dat zó van merkimago afhangt, kan dit enorme gevolgen hebben. (belga/adv)
01/10/09 10u14

Bron: HLN

Wetten van Newton en Einstein op de helling?Misschien is het de fameuze 'force' uit Star Wars dachten we eerst, maar het blijkt geen grap: een internationaal team van astronomen heeft mogelijk een nieuwe, nog onbekende kracht in het heelal gevonden die zijn invloed uitoefent op de donkere materie en alle sterrenstelsels.

Als deze nieuwe factor inderdaad bestaat, moet het huidige begrip van zwaartekracht waarschijnlijk worden herzien. Ook de bekende wetten van Newton en Einstein gelden dan niet meer

Sleutel
Als de wetenschappers de kracht precies kunnen benoemen en doorgronden, is wellicht een nieuwe sleutel gevonden tot het begrijpen van de sterrenstelsels in de geschiedenis van de kosmos. "De kracht zou het raadsel van de expansie van het heelal kunnen oplossen", volgens het team. De astronomen publiceren hun spectaculaire ontdekking vandaag in het gezaghebbende tijdschrift Nature.

Donkere materie
Wat we nu weten is dat de materie in sterrenstelsels bijeengehouden wordt door zwaartekracht. Omdat de sterren heel snel bewegen, is nog een extra kracht nodig.

Dat heet donkere materie. Astronomen namen tot nu toe aan dat de donkere materie door zwaartekracht invloed uitoefent op gewone materie, waaruit alles op aarde bestaat.

Wisselwerking
Maar wetenschappers hebben nu ontdekt dat er waarschijnlijk nog een onbekende kracht in het spel is, die zorgt voor de wisselwerking tussen donkere en gewone materie. Als deze nieuwe factor inderdaad bestaat, moet het huidige begrip van zwaartekracht waarschijnlijk worden herzien. (mvl/anp)

Bron: HLN

woensdag 30 september 2009

Boete na schijnen laser op heli

SCHIPHOL - De politierechter op Schiphol heeft woensdag de 19-jarige Ramsey B. uit Purmerend veroordeeld tot een boete van 150 euro, omdat hij mei vorig jaar in Purmerend met een laserpen op een politiehelikopter scheen. Volgens de rechter heeft de man hierdoor het werk van de politie belemmerd.

De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. De rechter vond dat de man had kunnen weten dat het om een politiehelikopter ging, omdat politievluchten vaak in het donker worden uitgevoerd. Door te schijnen met de laserpen nam hij het risico dat hij het werk van de politie belemmerde, aldus de rechter.

De piloot kreeg het licht van de laserpen tot twee maal toe in zijn ogen. Hij wilde geen risico nemen en brak de vlucht af. De politiemensen in de helikopter deden met een infraroodcamera onderzoek naar een hennepkwekerij. Hoewel de piloot last had van branderige ogen, liep hij geen blijvende schade op. Dat kon ook niet, omdat de bewuste laserpen maar tot op een afstand van 20 meter schade aan de ogen kan veroorzaken. De helikopter vloog op een hoogte van 420 meter.

De verdachte, die niet bij de zitting aanwezig was, zei tegen de politie dat hij voor de lol met de laserpen had geschenen. Veel kwaad kon dat niet, meende de man, omdat het om een klein lampje ging. Hij had niemand in gevaar willen brengen, verklaarde de man.

De officier van justitie zei dat het beschijnen van vliegtuigen en helikopters een fenomeen lijkt te zijn. Volgens hem ging het in dit geval „om kwajongenswerk, met zeer kwalijke gevolgen”. „Jonge mensen moeten weten dat je kan worden vervolgd als je met een laserpen op een politiehelikopter schijnt.”

Bron: De Telegraaf

Belgen werven agenten in gevangenis

AMSTERDAM - De politie van Antwerpen werft nieuwe agenten onder gedetineerden.

Belgische gevangenen ontvingen een brief van de gemeenten waarin werd gevraagd het korps te komen versterken. De brief was ondertekend door de Antwerpse korpschef Eddy Baelemans.

Het schrijven maakt onderdeel uit van een wervingscampagne waarbij alle nieuwe inwoners van Antwerpen tussen 20 en 25 jaar oud worden aangeschreven. Men was vergeten de gedetineerden uit de bestanden te halen.

Bron: De Telegraaf

Heldhaftig meisje redt ouders en knalt zich met 12 kogels uit verplicht huwelijk

Rukhsana Kauser, een 18-jarig meisje heeft in het Indiase deel van Kashmir een militieleider met zijn eigen geweer gedood, nadat opstandelingen haar huis waren binnengevallen. Een van de overvallers wilde tegen haar wil met Rukhsana Kauser trouwen.

Volgens de politie ging het om militieleider Abu Osama, die lid was van het verboden terreurnetwerk Lashkar-e-Taiba. Kauser lag onder het bed verstopt, maar kon niet aanzien hoe de strijders zich uitleefden op haar ouders. Samen met haar 19-jarige broer greep ze in.

Twaalf kogels
Ze sprong op een van de opstandelingen, greep hem bij zijn haren en sloeg zijn hoofd tegen de muur. Toen hij op de grond viel, sloeg ze hem met een bijl en greep vervolgens zijn wapen. "Ik heb eindeloos op hem geschoten. De militieleider had twaalf kogels in zijn lijf." Kauser had nog nooit eerder een geweer in haar handen gehad, maar zei dat ze "helden in films" had zien schieten.

Het vuurgevecht met de opstandelingen duurde vier uren. Rukhsana en haar broer wisten de overige strijders te verjagen. De politie prees de moed van broer en zus. (mvl)
30/09/09 04u01

Bron: HLN

Krokodil hapt naar plassende toerist in Mexico


Een krokodil heeft een jonge Amerikaanse toerist aangevallen toen die stond te plassen in een lagune nabij Cancun in Mexico. De 20-jarige Andrew Dales heeft het incident overleefd.

Bijtwonden
De jongeman houdt aan de aanval wel verscheidene bijtwonden aan zijn benen en hals over. Hij werd ook gewond aan het hoofd nadat het reptiel hem op de grond had gesmakt. Of er andere vitale delen van de Amerikaan zijn geraakt, werd niet meegedeeld.

Waarschuwing
Dales heeft met het schaamrood op de wangen aan de politie bekend dat de verschrikkelijke aanval gebeurde terwijl hij in de lagune stond te plassen. Nochtans staan in de buurt van het toeristische Cancun ettelijke borden die wijzen op de aanwezigheid van krokodillen. (eb)
30/09/09 11u40

Bron: HLN

dinsdag 29 september 2009

Oprah onderzoekt waarom Denen gelukkigst zijn

Oprah Winfrey gaat onderzoeken waarom de Denen het gelukkigste volk op aarde zijn. De Amerikaanse talkshowpresentatrice is volgende week in Kopenhagen om er samen met president Obama de kandidatuur van Chicago voor het organiseren van de Olympische Spelen in 2016 te steunen.

De show zal in oktober in meer dan honderd landen worden uitgezonden. (bdr)
29/09/09 13u17


Bron: HLN

Blozende mensen worden aardiger gevonden

AMSTERDAM - Mensen die blozen worden in veel gevallen aardiger en betrouwbaarder gevonden dan mensen die niet rood worden. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Corine Dijk van de Rijksuniversiteit Groningen, dat dinsdag naar buiten werd gebracht.

Volgens Dijk is het in het geval van sociale overtredingen juist gepast om te blozen. "Als je iets hebt gestolen en daarbij betrapt wordt, bijvoorbeeld. Of je laat een weinig subtiele scheet in een lift. Mensen die op zo’n moment blozen worden sympathieker gevonden dan mensen die dat niet doen. Door het blozen hebben mensen meer het idee dat je je schaamt.”

Daar komt bij dat blozen, in tegenstelling tot wegkijken of de ogen neerslaan, niet te veinzen is, zegt Dijk. "Daardoor is het een oprechter signaal dan andere uitdrukkingen van schaamte.”

Uit het onderzoek van Dijk kwam verder naar voren dat mensen die een kleur krijgen doorgaans meer vertrouwen wekken. Met behulp van een computerspel met een virtuele blozende tegenstander onderzocht ze welke tegenspelers meer geld kregen toevertrouwd: zij die bloosden of zij die dat niet deden. Volgens de onderzoekster waren het de blozers die het meeste geld kregen en dus betrouwbaarder overkwamen.

Bron: De Telegraaf

Meisje dood na baarmoederhalsvaccinatie

AMSTERDAM - Een 14-jarig Brits meisje is overleden nadat ze op school een vaccinatie tegen baarmoederhalskanker had gekregen.

Natalie Morton overleed maandag in een ziekenhuis, kort nadat ze de inenting had gekregen op een school in Coventry.

Ze kreeg een zeldzame en extreme reactie op de vaccinatie, aldus gezondheidsorganisaties, die onmiddellijk een onderzoek instelden. Sommige andere meisjes werden naar huis gestuurd omdat ze zich ziek en duizelig voelden.

Leerlingen vertellen in de Daily Telegraph hoe er paniek uitbrak op de school na het horen van het dramatische nieuws. "Meisjes liepen huilend door de gangen, iedereen was in shock. Ik had zelf net ook mijn prik gehad en was erg bezorgd over wat er met mij ging gebeuren", vertelt een Britse leerlinge. "Niemand heeft ons ooit verteld dat er risico's zijn verbonden aan de inenting".

De prikken maakten onderdeel uit van het Britse vaccinatieprogramma. Ook in Nederland is de vaccinatie opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Bron: HLN

Stofstorm in Sydney kan mensen ziek maken tot bij ons

De stofstorm die vorige week Sydney trof zal u vooral bijgebleven zijn door de schitterende foto's die dat opleverde. Maar achter die plaatjes schuilt een groeiend en gevaarlijk fenomeen waarschuwen wetenschappers. Wist u bijvoorbeeld dat zo'n stofstorm iemand aan de andere kant van de aarde ziek kan maken?

Droogte
De zandstormen die Australië nu teisteren zijn het gevolg van een droogte die het continent al tien jaar geselt. De outback is de speeltuin geworden van winden die de kurkdroge (en bijgevolg steeds lossere) bodem de lucht in zuigen en dat stof vaak duizenden kilometers verderop weer doen neerkomen.

Vier oorzaken
Sydney haalde het nieuws wereldwijd. Maar er waren gelijkaardige (en doorgaans grotere) stofstormen de jongste maanden in ondermeer China, Irak, Iran, Pakistan, Saoedi-Arabië, Afghanistan en Arizona. De toename van stofstormen valt toe te schrijven aan vier zaken: ontbossing, overbegrazing, droogtes en klimaatopwarming. In hoeverre die al niet samenhangen.

Elk jaar meer
"We merken de jongste jaren een duidelijke stijging van het aantal stofstormen", zegt Andrew Goudie, aardrijkskundeprof aan de Universiteit van Oxford. Hij wordt bijgetreden door Laurence Barrie, hoofdonderzoeker bij de World Meteorological Organisation (WMO) in Genève. Hij ontwikkelt momenteel een stofstorm-waarschuwingssysteem voor een 40-tal landen.

Lees verder

Bron: HLN

Britse toerist veinst dood om aan olifant te ontsnappen

Een Britse toerist is op het nippertje aan een vreselijke dood ontsnapt. Jonathan Sykes (24) was op trektocht door Kenia toen hij plots werd aangevallen door een losgeslagen olifant. Hij probeerde aan de schoppartij te ontkomen door te vluchten, maar de olifant greep hem telkens bij het nekvel. Een plotse ingeving om zich een bolletje te wurmen, redde zijn leven. In het ziekenhuis moest hij 80 keer gehecht worden aan zijn gehavende been.

"Na de eerste slagen veinsde ik gewoon dat ik dood was, zodat het beest geen interesse meer zou krijgen. Ik wrong me in een bolletje, terwijl de olifant me wel 15 meter ver schopte. Toch bleef ik volhouden. Uiteindelijk ging hij niet meer met zijn volle gewicht op mij staan, denkende dat ik de geest had gegeven", zei een opgeluchte Sykes, die met twee gidsen en zeven toeristen op pad was. De natuurliefhebber steekt de hand overigens volledig in eigen boezem. "Tuurlijk neem ik hem niets kwalijk. Hij voelde zich bedreigd en verdedigde zijn territorium. Niets mis mee." (dea)

29/09/09 11u27

Bron: HLN

maandag 28 september 2009

Vrouw viert honderdste verjaardag op haar werk

Voor Astrid Thoenig uit New Jersey was het vorige donderdag een werkdag als alle andere. Enig verschil was dat ze overladen werd met geschenkjes, bloemen en kaartjes om de dame te feliciteren met haar honderdste verjaardag.

Bedrijf van zoon
Astrid behoort inderdaad nog altijd tot wat we doorgaans de werkende bevolking noemen. Zij is een onmisbare kracht in het verzekeringskantoor van haar zoon John Thronton (67) en haar kleinzoon Peter (40).

Manusje van alles
De eeuwelinge is het manusje van alles in het kantoor in Parsipanny. Ze is er al dertig jaar telefoniste, typiste, verzorgt de boekhouding en berekent de lonen. "Ik voel me niet oud en ik ben nog jong van geest", zegt ze flegmatiek. De job die ze nu heeft, doet ze naar eigen zeggen het liefste van allemaal. De vrouw werkte vroeger als bankbediende en op advocatenkantoren.

Pensioen
"Hoe kan ik eerder op pensioen vertrekken dan mijn moeder", grapt zoon John. "Bovendien doet ze haar werk als de besten en zorgt ze steevast voor een goede sfeer op kantoor", zegt hij nog. (eb)
28/09/09 16u57
Foto'sBron: HLN

Zeven nieuwe wereldwonderen


AMSTERDAM - De Dode Zee, Grand Canyon, het Great Barrier Reef, de Malediven en de Vesuvius vulkaan in Italië zijn slechts een aantal van de beeldschone genomineerden voor de nieuwe 7 wereldwonderen

De officiële commissie van de "New7Wonders of Nature" campagne maakte onlangs de finalisten bekend. De genomineerden zijn gekozen uit meer dan 440 andere deelnemers uit totaal 220 landen.

De uitslag zal in 2011 na een wereldwijde verkiezing onder de bevolking worden bekend gemaakt. Tijdens de verkiezing van de nieuwe wereldwonderen in 2007 gaven circa 100 miljoen kiezers hun stem uit.

Bron: De Telegraaf

Australiërs zijn toeristen beu en willen ze vangen met val


Blijkbaar zijn inwoners in de buurt van een populaire wandeling in de bush toeristen hartsgrondig beu. Aan de monding van een rivier op honderd kilometer van Darwin werd een grote val aangetroffen, speciaal gemaakt om toeristen te verschalken.

"Niet voor dieren"
De constructie aan de monding van de rivier Finniss had duidelijk de bedoeling om toeristen ernstig te verwonden. Volgens een buurtbewoner was de val gemaakt van zes scherpe houten palen, verstopt in een meter diepe put. De put was afgedekt met een houten raamwerk bedekt met zakken. Daarover lag een laagje zand om de val de camoufleren. Volgens de getuige moet iemand of een aantal buurtbewoners het wel gehad hebben met alle toeristen. Volgens Bart Irwin van Field and Game in Northern Territory hebben de makers van de val inspiratie gehaald uit oorlogsfilms over Vietnam. Volgens hem was de val zeker niet gemaakt om dieren te vangen. "Doel van de val was om wandelaars in de bush te treffen. De scherpe palen hadden zeker mensen kunnen verwonden", besluit hij. (hlnsydney)
28/09/09 03u06

Bron: HLN

Hitlers schedel blijkt van een vrouw te zijn

De schedel die de Russen in het Staatsarchief bewaren is niet die van Hitler maar van een vrouw. Dat blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek op basis van DNA-stalen. De Russen gingen ervan uit dat ze na de inname van Berlijn, Hitlers lichaam gevonden hadden in de buurt van zijn bunker maar dat blijkt nu dus niet te kloppen.

Twijfel over zelfmoord van Hitler
In ontelbare geschiedenisboeken luidt het dat Adolf Hitler samen met zijn vrouw Eva Braun zelfmoord pleegde in zijn Berlijnse bunker. Net voor de invasie van het Rode Leger slikte de Führer samen met Braun een cyanidepil waarna hij zich op 30 april 1945 een kogel door het hoofd schoot. Maar sommige historici hebben altijd getwijfeld aan die versie van de gebeurtenissen. Ze geloofden nooit dat Hitler zich een kogel door het hoofd geschoten heeft. De discussie bleef duren tot de Russen in 2000 een schedel met kogelgat tentoonstelden als ultiem bewijs dat Hitler wel degelijk zelfmoord met een kogel gepleegd had net voor de Russische inname van Berlijn. En toch, nieuw onderzoek toont aan dat het ultieme bewijsstuk van de Russen het verkeerde

Lees verder

Bron: HLN

zondag 27 september 2009