Translate

zaterdag 12 september 2009

Nasa is te blut voor maanreis

Zoals het er nu naar uitziet, heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa veel te weinig geld om een reis naar de maan te maken.

Service Gratis Z24 Nieuwsbrief
Gratis Z24-nieuws op je site
HandigEen commissie die in opdracht van president Barack Obama keek hoe het met de maanplannen stond, komt tot de conclusie dat Nasa te weinig geld heeft voor de missie. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift Fast Company op zijn website.

Met het huidige jaarlijkse budget van 18 miljard dollar lukt het de ruimtevaartdeskundigen zeker niet om een maanreis uit te voeren. Kostenoverschrijdingen in het Constellation program zijn daar debet aan. Het zit onder meer flink tegen bij de ontwikkeling van een nieuwe lanceerraket.

Kosten maanreis
De Nasa heeft jaarlijks minstens 3 miljard dollar extra nodig om een maanreis te kunnen volbrengen. Een andere optie is om het hele programma om te gooien, en te proberen de maan te bereiken met vaartuigen gebaseerd op Space Shuttle-technologie.

Een Mars-missie lijkt plotseling weer veel verder weg.


Bron: AD

'Nederlanders halen hun zwart geld weg uit België'

BRUSSEL - Nederlanders halen op grote schaal hun geld weg van Belgische bankkantoren. De Belgische krant Het Belang van Limburg heeft dat zaterdag gemeld op basis van anonieme bronnen.

Nederlanders halen hun rekeningen in België weg omdat het bankgeheim er wordt opgeheven. Ook de inkeerregeling van de Nederlandse fiscus speelt mee
Naar schatting staat er voor zo'n 7 miljard euro aan zwart geld van Nederlanders in het buitenland, vooral in België, Luxemburg en Zwitersland Volgens bestuurder Jan Maurrissen van het Belgische accountantskantooor Havermaet-Groenweghe halen de Nederlanders hun rekeningen in België weg omdat het bankgeheim in dat land wordt opgeheven. Ook de inkeerregeling van de Nederlandse fiscus speelt volgens hem een rol. Die biedt Nederlandse belastingplichtigen de mogelijkheid hun verzwegen spaartegoeden in het buitenland te melden zonder dat ze een boete hoeven te betalen.

Hoeveel geld Nederlanders de afgelopen maanden uit België hebben weggehaald, is niet exact bekend, maar het zou gaan om forse bedragen. Naar schatting staat er voor zo'n 7 miljard euro aan zwart geld van Nederlanders in het buitenland, vooral in België, Luxemburg en Zwitersland. (ANP)

Bron: AD

Resten synagoge uit tijd van Jezus ontdekt

JERUZALEM - Aan de oever van het Meer van Galilea in Israël zijn de resten van een synagoge gevonden waarin Jezus Christus mogelijk zijn leer heeft verkondigd. Dat hebben archeologen vrijdag gezegd.

De overblijfselen van het gebedshuis, een van de oudste waarvan resten zijn aangetroffen, werden in Migdal opgegraven. Christenen geloven dat dat de geboorteplaats van Maria Magdalena was. Zij behoorde tot de belangrijkste volgelingen van de stichter van het christendom.

Volgens Dina Abshalom-Gorni, die de opgravingen leidde, heeft Christus mogelijk in de synagoge gepreekt, omdat Migdal tweeduizend jaar geleden een belangrijke stad was. Hij verkondigde vaak zijn opvattingen aan de oever van het Meer van Galilea en verrichtte er volgens de evangelisten verscheidene wonderen.

Archeologen zijn vooral onder de indruk van de vondst van een afdruk van een menora, de zevenarmige kandelaar, uit de tweede tempel van Jeruzalem, die de Romeinen in 70 na Christus verwoestten. Volgens Abshalom-Gorni zijn er van zulke afdrukken slechts vier bekend.

De hal van het gebedshuis had een oppervlakte van 120 vierkante meter en had een vloer van mozaïek en een vierkante steen die met de menora was versierd. (ANP)

11/09/09 12u51

Bron: AD

Borsato op de rand van de afgrond

Voor de Nederlandse topentertainer Marco Borsato dreigt de financiële rampspoed die zich voltrekt bij artiestenbureau The Entertainment Group (TEG), ook op een persoonlijk drama uit te draaien. De zanger zelf blijkt voor zes miljoen euro borg te staan bij het bureau, waardoor bij een ondergang van TEG, Marco als privépersoon ook failliet zou kunnen gaan.

Huilbuien
"Marco slaapt nauwelijks en heeft regelmatig last van huilbuien", zegt een direct betrokkene in De Telegraaf.

Bij het Hilversumse bedrijf staan tal van Nederlandse artiesten onder contract. Bronnen binnen het artiestenbureau bevestigen de borgstelling van aandeelhouder Borsato, waardoor hij privé zou opdraaien voor een belangrijk deel van de miljoenenschuld van TEG zodra het wankelende bedrijf omvalt. (tlg/mvl)
12/09/09 09u22

Bron: HLN

Nederlands misdaadprogramma bidt God om waarheid

In het Nederlandse programma CrimeDoc zullen niet-opgeloste misdrijven, waaronder enkele moordzaken, op een originele en controversiële manier aangepakt worden. De kijkers zal gevraagd worden tot God te bidden om de waarheid. CrimeDoc zal worden uitgezonden om de christelijke zender Family7.

De zender heeft dat in dagblad Trouw bevestigd. "Hij weet wat er gebeurd is en het minste dat we kunnen doen is Hem in deze om raad en inzicht vragen", aldus Family7.

Doorgekregen tips
CrimeDoc start op 31 oktober en roept medegelovigen op God te vragen om inzicht in niet-opgeloste misdrijven. De redactie hoopt dat bidders vervolgens de tips die zij doorkrijgen door te spelen aan het programma.

Eerste uitzending
In de eerste uitzending komt de moord op de weduwe Jacqueline Wittenberg aan de orde. Zij werd in september 1999 in haar eigen huis in Deventer om het leven gebracht. De veroordeling van Ernest Louwes hiervoor wordt betwist.
Drie niet-gehoorde getuigen
"Drie getuigen zijn nog niet gehoord", stelt de producent van het programma in Trouw. "De Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Ik betwijfel of justitie bij hen te rade gaat." De zender heeft al opnames gemaakt voor de eerste uitzending. "We hebben interviews gedaan op locatie en hebben van alles meegemaakt."

Wat er precies is voorgevallen tijdens de opnames, wil de producent niet zeggen. Family7 is in heel Nederland digitaal te ontvangen en in een aantal regio's ook op de kabel. (belga/edp)
12/09/09 16u05

Bron: HLN

vrijdag 11 september 2009

Semenya is wel degelijk geen vrouw

De Zuid-Afrikaanse Caster Semenya, die er net voor het behalen van haar wereldtitel op de 800 meter op het WK atletiek in Berlijn van verdacht werd hermafrodiet te zijn, is dat ook. De Internationale Atletiekfederatie IAAF weet dat ook, maar heeft de Zuid-Afrikaanse regering en atletiekfederatie in haar nek.

De Zuid-Afrikaanse regering, die van Semenya een heldin maakte na haar zege op de 800 meter in Berlijn, heeft zelfs al een klacht bij de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties ingediend vandaag. Ze beschuldigt de Internationale Atletiekfederatie van racisme, sexisme en discriminatie.

Daarom wordt de zaak momenteel officieel nog in twijfel getrokken, meldt een bron binnen het IAAF aan onze Australische collega's.

Semenya is de achtste atlete sinds 2005 bij wie twijfels zijn rond het geslacht. Dat maakte de IAAF eerder vandaag bekend.

Vier moesten stoppen
"Vier atletes moesten hun carrière beëindigen, de rest werd witgewassen", verduidelijkte Pierre Weiss, de secretaris-generaal van de IAAF. "Alle zaken werden met de grootste discretie en in de grootste vertrouwelijkheid behandeld", verzekerde Weiss, die er aan toevoegde dat het om atletes ging die aan WK's of Olympische Spelen hadden deelgenomen.

Beslissing in november
Op 19 augustus had de IAAF net voor de finale van de 800 meter bij de vrouwen laten weten dat het een groep Duitse experts had gevraagd om het geslacht van de 18-jarige Semenya te testen. Op 20 of 21 november zal er beslist worden over de verdere carrière van de atlete, wist de IAAF donderdag te vertellen. "Nu hebben we nog niet alle resultaten, en degene die we wel hebben, moeten nog aan experts worden voorgelegd", klonk het.

Maar die zijn nu uitgelekt. En daarin staat wel degelijk: Semenya heeft geen eierstokken en geen baarmoeder. Haar testosterongehalte is drie keer hoger dan normaal. En scans hebben wel degelijk testikels gevonden in haar buik. (mvl/kh)

Bron: HLN

Tiener laat kat cannabis roken


Mark Kane (19) uit het Engelse South Shields is veroordeeld tot drie maanden cel met uitstel en hij mag 10 jaar lang geen beesten houden van de rechter wegens dierenmishandeling. De aard van de verwaarlozing is eerder ongewoon: Kane stak een kat in een sportzak, blies die vol met rook van een joint die hij aan het paffen was en begon toen met het versufte diertje in de tas rond te zwieren als ware het een lasso. "Voor de lol."

De feiten dateren van januari. Kane had de kat gestolen van een vriend van zijn liefje. Hij liet zijn lolletje filmen door een maat met een gsm, en dat filmpje heeft hem ook de das omgedaan. (mvl)

Bron: HLN

Japanner reist met 1,2 euro door 37 landen

Een wereldreis hoeft je geen fortuin te kosten. Dat heeft de Japanner Keiichi Iwasaki bewezen. Met slechts 160 Yen (1,2 euro) op zak verliet hij acht jaar geleden zijn huis. Per fiets bezocht hij in die tijd liefst 37 landen.

Mount Everest
Hij werd aangevallen door een dolle hond in Tibet, werd bestolen door piraten en zat in India zelfs in de cel. Hij legde in totaal ruim 45.000 kilometer af en werd de eerste Japanner die de Mount Everest vanaf zeeniveau zonder transportmiddel beklom. Met goochelkunstjes probeert hij onderweg geld te verdienen en dankzij zijn wilskracht hield hij het al die tijd op zijn fiets uit.

Zwitserland
Een vliegtuig is uit den boze voor Iwasaki. Op de fiets kan hij veel meer genieten van de omgeving. Momenteel vertoeft hij in Zwitserland en hoopt hij de Mont Blanc te beklimmen. De komende vijf jaar staan Afrika en de Verenigde Staten nog op zijn route geprogrammeerd. (gb)

Bron: HLN

donderdag 10 september 2009

Duif is sneller dan internet in Zuid-Afrika

Wie tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika volgend jaar gegevens wil versturen, kan beter gebruik maken van een postduif dan van internet. Een Zuid-Afrikaans technologiebedrijf heeft bewezen dat een duif gegevens sneller op een bestemming kan krijgen dan via de internetverbinding van de grootste internetprovider van het land, Telkom, zo meldt Reuters.

Winston
Winston is een elf maanden oude duif. Hij had één uur en acht minuten nodig om een afstand van 80 kilometer af te leggen met data aan zijn poot. Hij vloog van de kantoren van Unlimited IT in Pietermaritzburg naar Durban. Inclusief het downloaden duurde de transfer per duif twee uur, zes minuten en 57 seconden. Dat was zelfs geen nipte overwinning voor Winston, want via internet was op die tijd amper vier procent van de gegevens overgebracht.

WK voetbal
Met deze vreemde wedstrijd wou het bedrijf benadrukken dat internet in Zuid-Afrika nog steeds veel te traag is. Bovendien is het er heel duur. Bandbreedte vormt er de grootste oorzaak voor de problemen. Naar aanleiding van het WK voetbal zullen wel inspanningen geleverd worden. Wij hopen alvast dat dit artikel onze lezers iets sneller bereikt. En anders staan onze postduiven al paraat. (gb)

09/09/09 22u14

Bron:HLN

Britse illusionist voorspelt zes juiste lottocijfers

Illusionist Derren Brown heeft beloofd dat hij op televisie zal onthullen hoe hij de juiste cijfers van de lotto voorspelt. Hij zal ook uitleggen hoe kijkers het zelf kunnen doen. De Brit beloofde gisteren om vrijdag op de Britse televisie te verschijnen.

Verbod op lotto
Brown verraste iedereen toen hij voor de midweek-trekking zes nummers op witte ballen had geschreven. Na de trekking toonde de 38-jarige illusionist zijn cijfers...en jawel, ze waren allemaal correct, weet The Daily Mail. Brown mag zelf niet op de lotto spelen, anders zou hij al lang multimiljardair zijn, maar hij is bereid zijn geheimen te delen met het Britse publiek.

Veel vragen
"Ik begrijp dat er veel vragen over mijn methode zijn, en ik hoop dat ik ze allemaal kan beantwoorden. Ik ben heel zenuwachtig en kijk uit naar vrijdag, meer kan ik voorlopig niet zeggen." Verschillende goochelaars hebben al verbaasd gereageerd op de kunstjes van Brown. "Ik begrijp er niets van. Ik heb samen met drie collega's naar zijn show gekeken, maar we raken er niet wijs uit hoe hij het doet", aldus Graham Harper. (adv)
10/09/09 12u04

Bron: HLN

woensdag 9 september 2009

Atjeh pakt overspelplegers hard aan

Banda Atjeh - Overspelplegers in Atjeh moeten voortaan op hun tellen letten. Het parlement in de Indonesische provincie op Sumatra stemt binnenkort in met wetgeving waarbij ontrouwe echtelieden keihard worden gestraft.

Ongetrouwde overspelplegers krijgen met honderd stokslagen een fiks pak rammel, maar blijven als het goed is wel gewoon in leven. Voor hun getrouwde soortgenoten is geen enkele compassie: ze worden gestenigd tot de dood erop volgt.

Volgens een afgevaardigde gaat het provinciale parlement maandag akkoord met de wetgeving. Daarin worden ook alcoholgebruik, gokken en verkrachting stevig aangepakt.

In het overwegend islamitische Indonesië geldt Atjeh als erg streng in de geloofsleer. Na een jarenlange gewapende strijd tussen de centrale overheid en rebellen kreeg de provincie in 2005 een grote mate van autonomie. De sharia, de islamitische wetgeving, was al deels ingevoerd met onder meer een strikte kledingcode voor vrouwen.

Bron: De Telegraaf

dinsdag 8 september 2009

Jemenitische vader wou zoon en steekt 10 dochters in brand

In Jemen heeft een vader uit geldnood zijn tien dochters en zichzelf in brand gestoken. De meisjes stierven meteen, de vader kort daarna in het ziekenhuis waar zijn vrouw voor kanker wordt behandeld. Jemenitische media berichtten dat de vader voor de havenautoriteiten van Aden heeft gewerkt en daarbij slechts 70 euro per maand verdiende.

Een oom van de meisjes heeft gezegd dat de vader het niet kon verkroppen dat hij enkel dochters en geen zoon had. Die had hem kunnen helpen geld voor het gezin te verdienen. (belga/gb)
08/09/09 13u47

Bron: HLN

Vrouw schrikt van huwelijksaanzoek en valt in ravijn

Heren, denk even na over de plaats waar u uw vriendin ten huwelijk zal vragen. Een Amerikaanse man deed zijn aanzoek tijdens een wandeltocht langs de rotsachtige Billy Goat Trail in Maryland en dat liep bijna verkeerd af.

De vrouw leek helemaal van slag te zijn van zijn huwelijksaanzoek want ze struikelde plots en viel drie meter dieper in een ravijn. De vrouw moest met een helikopter opgehaald worden, maar volgens reddingswerkers zal de vrouw binnenkort antwoord kunnen geven op de man zijn aanzoek. De vrouw verloor even het bewustzijn, maar haar verwondingen zijn niet levensbedreigend.

Bij hulpverlener Scott Graham kon er nog een grapje vanaf. "Dat moet nogal een aanzoek geweest zijn", vertelde hij aan The Washington Post, "Hij heeft er haar letterlijk mee omvergeblazen."

De spectaculaire Great Falls van de Potomac Rivier zijn heel populair bij wandelaars. De Billy Goat Trail ligt aan de kant van Maryland en wordt vaak door wandelaars bezocht. Het is er wel rotsachtig. (ka)
08/09/09 11u06

Bron: HLN

Dove hond leert gebarentaal


Honden iets aanleren. Iedereen weet hoe moeilijk dat soms gaat. En wat als ze bovendien nog eens doof zijn? In Australië probeert Liz Grewal een acht weken oude en dove pup te trainen. Ze gebruikt daarbij vooral veel lichaamstaal en handgebaren.

"Honden verstaan je lichaamstaal en je handgebaren", aldus Grewal, "Ze lezen dat gewoon allemaal. Het recept om te slagen, is volhouden. En hoewel ook bij gewone honden dikwijls handgebaren gebruikt worden om iets aan te leren, toch moet je het bij een dove hond anders aanpakken. Je moet meer met hem meevoelen. Soms leren ze zelfs sneller iets aan omdat er geen afleiding is van geluiden."

Water spatten
Pixie, de dove Border Collie, doet het in ieder geval al goed: het acht weken oude beestje kan al zitten, iets afgeven en tot bij zijn baasje komen op commando. Om de aandacht van het beestje te trekken, gebruikt Liz enkele truukjes zoals water uit een flesje op Pixie spatten.

Het is niet de eerste keer dat Liz Grewal een dove hond opleidt, ze traint al zes jaar dove honden en gelooft heel erg in hen. "Ik wil dat deze honden een fantastisch leven tegemoet gaan en ik weet dat ze daar zelf voor kunnen zorgen." (ka)
08/09/09 15u49

Bron:HLN

maandag 7 september 2009

Australische dokter werkte bijna zes maanden aan een stuk

Aan zijn inzet zal het niet gelegen hebben: Andrew Reedy werkte bijna zes maanden onafgebroken als dokter in het Australische dorpje Milmerran omdat er simpelweg niemand anders was. En dan ging het niet enkel om onnozele verkoudheden. Nee, hij was continu stand-by in het plaatselijke ziekenhuis om er spoedgevallen te behandelen.

168 dagen
168 dagen tussen oktober 2005 en maart 2006, nauwkeurig heeft Reedy al zijn werkdagen bijgehouden. "Op het einde voelde ik me vermoeid en leed mijn huwelijk er onder", aldus de workaholic. "Veel keuze had ik echter niet: als ik een dag vrij wilde, zat het dorp zonder dokter."

Op een bepaald moment liep Reedy er zelf halfdood bij. "Ik haalde toen een thermometer boven en vertelde aan de patiënten in mijn wachtzaal dat ik enkel diegenen zou behandelen die er erger aan toe waren dan ik. Niemand deed 'beter' dan mijn 39,9 graden koorts. Ik stuurde ze allemaal naar huis, met het vriendelijke verzoek Panadol te nemen en de volgende dag terug te komen."

Medische fouten
In die omstandigheden waren medische fouten natuurlijk onvermijdelijk. "Er waren periodes waarin ik maar twee à drie uur sliep in vier dagen. Daardoor schreef ik soms verkeerde medicijnen of verkeerde hoeveelheden voor: twintig gram in plaats van 20 milligram, dat soort dingen. Gelukkig zijn er dan nog mijn verpleegsters, die alles nauwkeurig checken wat ik voorschrijf."

Aan verhuizen wil hij voorlopig niet denken. "Als ik niet zo van mijn job en mijn patiënten hield, zou ik hier al lang vertrokken zijn. Nu er een tweede dokter bijgekomen is, heb ik ook iets meer tijd voor mijn familie. Al scheelt het niet veel." (svm)

07/09/09 14u57

Bron: HLN

zondag 6 september 2009

Wereldrecordpoging tv-kijken verpletterd


Amsterdam - Efraim van Oeveren (28) uit Tilburg heeft wereldrecord tv-kijken op zijn naam gezet.

Na controle door de officiële vertegenwoordiger van het Guinnes Book of Records is vastgesteld dat hij om middernacht het oude record van 80 uur met 6 uur heeft verpletterd.

“De eerste maand ga ik zeker geen tv meer kijken”, reageerde Efraim na afloop. “Waarom zou ik nu gaan slapen? Daar heb ik geen behoefte meer aan”, aldus de recordhouder, die sinds afgelopen woensdag niet meer dan drie kwartier heeft geslapen.

De recordpoging werd georganiseerd door Veronica Magazine in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Drie deelnemers, Michiel Vos, Jacco de Vries en Efraim van Oeveren gingen woensdag de strijd aan voor een plek in het Guinness Book of Records. Het record stond op dat moment op naam staat van Gupta uit New Delhi met ruim tachtig uur. Na ruim veertig uur moest Michiel Vos als eerste de strijd staken, na ruim 72 en een half uur werd ook Jacco de Vries door slaapgebrek overmand.

Bron: HLN

Moeder verstopt kind twee jaar

St Louis - Een zesjarig jongetje, dat twee jaar vermist werd, is levend teruggevonden. Het kind werd al die tijd door zijn moeder verstopt sinds ze besloot van haar man te scheiden.
De Amerikaanse moeder wilde niet dat de vader nog contact zou hebben met zijn zoon Richard Chekevdia. Daarom besloot ze na de scheiding samen met haar moeder een geheime kamer te bouwen om het kind in te verstoppen. Dat melden Amerikaanse media.

De 30-jarige moeder Shannon Wilfong is opgepakt en wordt beschuldigd van ontvoering. De 51-jarige grootmoeder Diane Dobbs is ook in staat van beschuldiging gesteld wegens medeplichtigheid.

Het verstopte jongetje maakt het zowel geestelijk als fysiek goed. Hij mag nog niet naar zijn vader toe omdat de kinderbescherming de beschuldigingen onderzoekt dat de 48-jarige man zijn kind misbruikte voor zijn verdwijning. Richard is voorlopig ondergebracht bij familieleden van zijn vader.

Bron: HLN