Translate

zaterdag 5 september 2009

Dikke billen zijn gezond

Vrouwen met slanke bovenbenen lopen meer risico op hartziekten dan degenen met dikke billen. Graatmagere catwalkmodellen hebben zelfs dubbel zoveel risico om vroeger te sterven volgens de onderzoekers.

60 cm
Bijna 3.000 mensen tussen 35 en 65 jaar namen deel aan de Deense studie. Hun gezondheid en dijomtrek werden 10 jaar gevolgd om hun risico op hartaanvallen te meten. Daaruit bleek dat de gezondste en nog levende mensen de dikste dijen hadden. Vrouwen en mannen met billen dunner dan 60 cm meer hebben om meer kans hart- en vaatziekten te ontwikkelen dan anderen. Verder blijkt uit dat de studie er geen extra voordeel bestaat om dikkere billen dan 60 cm te hebben.

Spieren
Professor Berit Heitmann zegt dat de resultaten van dit onderzoek huisartsen helpen om in te schatten wie meer risico loopt op hartziekten. Vrouwen met erg dunne dijen, als catwalkmodellen lopen volgens haar dubbel zoveel risico op hartziekten en een vroege dood dan dikkere leeftijdsgenoten. Professor Heitman: "De oorzaak is dat dijen voornamelijk bestaan uit spieren die een positieve invloed hebben op het controleren van insuline en ontstekingen." (ep)
04/09/09 12u51

Bron: HLN

Nieuwe dieetpil laat je eten wat je wil

In de eeuwige strijd tegen overgewicht, zijn wetenschappers bezig aan het ontwikkelen van nog een nieuwe dieetpil. Die pil zou je toelaten alle ongezonde voeding te eten die je maar wil zonder je zorgen te hoeven te maken over je lijn, diabetes, leverziektes of hart- en vaatziekten.

Genetische sleutel
Het geheim is de ontdekking van de zogenaamde masterswitch, een genetische sleutel tot gewichtscontrole. Muizen die dat gen, gekend als IKKE, niet bezitten, blijven slank ondanks hun vet dieet en dit terwijl ze ook geen levenziektes of diabetes ontwikkelen.

Het eerste
"We hebben andere genen in verband met overgewicht bestudeerd, maar deze is de eerste waarbij de gewichtstoename stopt als hij wordt weggenomen", zo verklaart onderzoeker Alan Saltiel. "Het feit dat je alle neveneffecten van een vetrijkdieet kan wegnemen door een gen te deleten is zowel verrassend als interessant."

Pil
Het gen zou het enzym kinase aanmaken, dat het metabolisme helpt reguleren. Door het gen, en dus de kinases, weg te nemen, wordt het metabolisme versneld en worden er meer calorieën verbrand, ook al wordt er niet meer bewogen of minder gegeten.

Bij mensen is een gen wegnemen niet haalbaar, maar er kan wel medicatie ontwikkeld worden die de kinaseniveaus verlaagt. Daardoor zouden mensen vetrijk en gesuikerd kunnen eten zonder dat ze bijkomen of moeten gaan sporten.

Slecht nieuws
Het slechte nieuws is dat de pil nog niet bestaat. Amerikaanse wetenschappers verbonden aan de universiteit van Michigan zijn er wel hard naar op zoek. Als ze de juiste formule vinden, kan de pil binnen de tien jaar nog op de markt komen.

Sportpil of rode wijnpil?
Nu obesitas wordt bestempeld als een wereldwijde epidemie, is de dieetmarkt een van de meeste lucratieve. Wetenschappers wereldwijd doen dan ook keihard hun best om dé wonderpil te vinden. In Californië proberen ze de voordelen van sporten in een pil te stoppen, anderen proberen de voordelen van rode wijn te gebruik om een vetverbrandende pil op de markt te brengen.

Voedingsexperten staan sceptisch tegenover dieetpillen. Volgens hen bestaat zo'n snel oplapmiddel niet, en zouden mensen zich beter focussen op evenwichtig eten en voldoende bewegen. (edp)
04/09/09 18u31

Bron: HLN

Schokkend filmpje over sms'en achter het stuur

Een lowbudget filmpje dat jongeren waarschuwt voor de gevaren van sms'en achter het stuur is een internetsensatie geworden met al meer dan vijf miljoen kijkers op YouTube.

Bedoeld voor scholengemeenschap
De film werd gemaakt door een voormalige BBC-producer met onervaren jongeren als acteurs. Het filmpje was bedoeld voor een scholengemeenschap in Wales en werd gefinancierd door de lokale overheid en schenkingen, maar een clip ervan wordt nu wereldwijd bekeken. Het is een van de krachtigste filmpjes van openbaar nut dat ooit werd gemaakt.

Gruwelijk gedetailleerd
Het vertelt het verhaal van de 17-jarige Cassie Cowan, "een braaf meisje uit een nette familie". Cassie veroorzaakt echter een gruwelijke botsing wanneer ze de weg uit het oog verliest terwijl ze een sms verstuurt. Bij het ongeval komen twee van haar beste vriendinnen om het leven en een echtpaar in een andere auto. De sleutel tot het succes van het filmpje is de gruwelijk gedetailleerde manier waarop de crash en de gevolgen ervan in beeld worden gebracht.

"Worden mama en papa wakker?"
De meisjes worden als lappenpoppen heen en weer gegooid in de auto. Een kind in de auto die door Cassie wordt aangereden vraagt aan een hulpverlener "wanneer worden mama en papa wakker?" terwijl een baby onwezenlijk voor zich uit staart en de kijker zich afvraagt of die dood is.

In samenwerking met jongeren
Het project is een update van een voorlichtingsfilm van Peter Watkins-Hughes over joyriding die vijftien jaar geleden voor dezelfde school werd gemaakt.

Watkins-Hughes: "De leerlingen wezen me er op dat joyriding nog altijd gebeurde, maar dat tieners die sms'en terwijl ze rijden een veel groter probleem is. Die medewerking met de leerlingen maakt deze film zo realistisch. Zo botst Cassie wanneer ze een nummer opzoekt in het adressenboek van haar gsm en niet terwijl ze een tekst aan het maken is. De jongeren toonden me immers dat ze een tekst kunnen schrijven zonder naar hun gsm te kijken, zelfs met hun handen achter hun rug. Maar ze moeten wel naar hun gsm kijken om het nummer te vinden, dus daar hield ik rekening mee".

Belangrijke boodschap
Watkins-Hughes postte de clip op YouTube opdat een vriend bij de BBC het zou kunnen zien. Daar bleef het enkele weken onopgemerkt, tot heel wat bloggers het begonnen rondsturen. "De film bevat een belangrijke boodschap en dat is waarom mensen van New York tot Nieuw-Zeeland het bekijken. De emotie zit goed. De meeste waarschuwingsfilms eindigen met de crash, wij tonen de pijn en het leed na de crash". (lb)
05/09/09 12u43

http://www.hln.be/hln/nl/921/Kanaal-Nieuws/article/detail/988789/2009/09/05/Schokkend-filmpje-over-sms-en-achter-het-stuur.dhtml(bekijk video)
Bron: HLN

vrijdag 4 september 2009

9/9/9

A.s woensdag is het 9 september 2009. Wat zal er op deze dag gebeuren. Hopelijk gaat deze dag voorbij als ieder andere gewone dag van de week. Maar ik maak me toch zorgen, omdat ik deze dag heb doorgekregen en weet nog steeds niet in welke richting ik moet denken. Ik mag aannemen dat ik dit doorkreeg uit een bijzondere bron. En ik neem dit bericht heel erg serieus. Lang heb ik niet geweten wat ik met dit bericht moest doen, maar ik heb besloten om het nu op dit blog te plaatsen in de hoop dat mensen alert zullen zijn en zich de gebeurtenissen zullen herinneren op 9/11/01.
Ik wil geen paniek zaaien, maar er de aandacht op vestigen in de hoop dat mensen waakzaam zullen zijn. Ook de tijd 9.30u speelt hierbij een rol. Dit is voor mij de enige manier om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Nogmaals het is niet mijn bedoeling om paniek te zaaien en ik heb besloten om het toch maar op deze wijze naar buiten te brengen, omdat ik het achteraf jammer zo vinden als ik dit niet gedaan had.

Britse gebruikt drie meisjes 13 jaar lang als slaafjes

Een Britse moet voor de rechter verschijnen op beschuldiging van uitbuiting van drie kinderen. Mercedes Farquhason noemde zichzelf de 'Messiah' maar hield de kinderen dertien jaar lang in haar boerderij in het Amerikaanse North Carolina en behandelde ze als slaven. Toen het jongste kind drie jaar geleden weggehaald werd, vluchtte ze naar Spanje. Begin deze zomer werd ze opgepakt in Bulgarije en uitgeleverd aan de VS.

Kinderen als kerstcadeau
Vandaag mag ze het komen uitleggen aan de rechter. Ze wordt beschuldigd van geweld tegen kinderen en slavernij. Een van de drie meisjes, Emma, adopteerde ze. De twee andere meisjes nam ze mee uit Londen. Ze paste op Jasmine en Holly Lloyd toen hun moeder een moeilijke periode had. De vrouw zat in een huwelijkscrisis. Ze was de beste vriendin van Mercedes Farquhason en had haar de kinderen in 2006 geschonken als 'kerstcadeau'. Ze deed de meisjes tot twintig uur per dag werken. Holly was achttien toen ze bevrijd werd. Ze verklaarde dat Farquhason zich uitgaf voor de 'Messiah'. De meisjes werden uit hun hel bevrijd door een alerte buurman.

Lees verder

Bron: HLN

Amerikaanse is acht meter vingernagels kwijt


Lee Redmond is haar identiteit kwijt. De vrouw was tot voor kort eigenares van een opmerkelijk wereldrecord. Ze had de langste vingernagels van de wereld, samen acht meter lang! Maar die verloor ze bij een ongeval.

Dertig jaar niet geknipt
Redmond uit het Amerikaanse Salt Lake City raakte dertig jaar lang geen schaar aan om haar vingernagels te knippen. In februari sloeg het noodlot toe. Ze raakte betrokken in een auto-ongeval. Voor het eerst spreekt ze over haar grote verlies. Maanden heeft haar verwerkingsproces geduurd en nog is ze er het hart van in. "Het verlies van mijn lange vingernagels is de meest dramatische gebeurtenis uit mijn leven", aldus Redmond er meteen aan toevoegend dat "er meer in het leven is dan lange nagels."

"Zoals verlies van kind"
De grootmoeder van 68 had alles opgeteld een lengte gespaard van 8,65 meter en daar blijft nog 11,5 centimeter van over. Toch is ze niet van plan om haar nagels nog langer te laten groeien. "Mijn kleinzoon vergelijkt het verlies van mijn lange nagels met het verlies van een kind omdat ik er dertig jaar voor gezorgd hebt en ze plots in een seconde verloor. Anderzijds kan je je leven ook een seconde verliezen."

Het Guinness Book of Records nam drie maanden voor het ongeval nog een foto van haar lange nagels en publiceerde het opmerkelijke beeld in een recente editie van het recordboek. (hlnsydney)
04/09/09 08u22

Bron: HLN

Stinkerds riskeren celstraf of boete in Honolulu

Mensen die stinken en anderen daarmee tot overlast zijn in het openbaar vervoer, moeten de gevangenis in of een fikse boete betalen. Als het aan de gemeenteraad van Honolulu ligt tenminste.

500 dollar of zes maanden
De raad werkt aan een maatregel die het mogelijk maakt dat mensen met "geuren die anderen onredelijk storen of inbreuk maken op hun gebruik van het openbaar vervoer", een boete van vijfhonderd dollar of een celstraf van zes maanden krijgen.

Adem of dieren
De maatregel is niet alleen gericht op mensen met een zweetlucht of andere onplezierige lichaamsgeuren als een slechte adem of een vieze bilnaad. Ook stinkende kleding, spullen of dieren zijn strafbaar. (eb)
04/09/09 12u22

Bron: HLN

Kannibaal eet hersenen vriend op na blunder van 'experten'

Amper drie uur nadat hij uit een psychiatrische gevangeniskliniek was ontslagen, heeft een Britse veroordeelde moordenaar een man afgeslacht en diens hersenen opgegeten. De kannibaal was vrijgelaten na een serieuze inschattingsfout van de experten die hem moesten begeleiden. Dat meldt The Sun.

De dader, Peter Bryan (39), lijdt aan schizofrenie. In 1993 sloeg hij in Londen een winkelbediende dood met een hamer.

Onervaren
De man belandde in de gevangenis, waar hij psychiatrisch werd behandeld. Bryan werd evenwel vrijgelaten na toestemming van zijn begeleiders. Die 'experten' bleken evenwel een onervaren sociaal werker en een psychiater die nog nooit had gewerkt met een veroordeelde moordenaar. De gevolgen van hun beslissing bleken desastreus.

Amper op vrije voeten, trok Bryan naar zijn maatje Brian Cherry. De moordenaar sloeg de man dood, haalde zijn hersenen uit diens schedel, kookte ze en at ze vervolgens op. (eb)
04/09/09 12u06

Bron: HLN

donderdag 3 september 2009

Zweedse man wil eigen baby's borstvoeding geven

Een Zweedse vader neemt deel aan een experiment dat hem in de toekomst in staat moet stellen om borstvoeding te geven aan zijn kinderen. De man uit Stockholm stimuleert via een pompje zijn borsten om melk te produceren. "Alles wat geen pijn doet is de moeite waard om te proberen en als het lukt dan is het een stap vooruit voor mannen die zelf borstvoeding willen geven aan hun kinderen. Dat is heel belangrijk want zo kunnen ze al snel een hechte band vormen met hun baby's", aldus Ragnar Bengtsson (26).

Televisieprogramma
De man zijn streven om borstvoeding te geven, wordt op de voet gevolgd door de Zweedse zender TV8. Bengtsson schrijft ook zijn ervaringen neer in een blog op de website van het programma 'De Melkman - Een druppel per keer'. Bengtsson zal tot en met december zijn borsten om de drie uur oppompen. Intussen studeert hij ook nog economie aan de universiteit van Stockholm. "Ik zal ook tijdens de lessen moeten 'pompen'. Het raakt me niet als medestudenten daar aanstoot aan nemen. Als zij hiermee moeite hebben dan is dat hun probleem." Mannen zijn in staat om na een stevige hormonenkuur melk te produceren, maar Bengtsson is niet van plan om het proces op 'chemische wijze' te sturen. De Zweed heeft al een zoon van twee, maar die wordt op geen enkele manier in het experiment betrokken. Hij wil zijn toekomstige kinderen wel zelf borstvoeding geven.

Kritiek
Toch is niet iedereen even enthousiast. "Ik heb ook al hevige afkeurende reacties gekregen. Sommigen denken dat ik echt ziek ben." Sigbritt Werner, professor endocrinologie aan het Karolinska Instituut in Stockholm zegt dat de mogelijk bestaat dat Bengtsson na drie à vier maanden enkele druppels produceert. Hoewel Werner interesse heeft voor het expermiment toch zou ze liever zien dat mannen hun borstkas gebruiken om hun kinderen te knuffelen. "Als de moeder weg is en de baby's huilen dan gaan mannen vaak hopeloos op zoek naar dingen om hen te troosten. Ze kunnen hun baby's dan maar beter eens goed tegen de borstkas aandrukken", aldus Werner.

Instinct
"Kinderen weten instinctief dat borsten een dubbele functie hebben. Ze kunnen niet alleen gebruikt worden als voedselbron, maar ook als bron van affectie. Mannen moeten daarom niet hopeloos worden en proberen om melk te produceren om zo een stevige band met hun kinderen te ontwikkelen. Ze kunnen hun baby's gewoon even tegen hun borstkas houden", besluit de professor. (hlnsydney)

03/09/09 08u24

Bron: HLN

Suikervervangers maken je net dikker

Kunstmatige zoetstoffen helpen je helemaal niet af te vallen, ze maken je net dikker. Dat beweren althans Britse onderzoekers.

Meer suiker uit eten
Het lichaam is niet in staat om caloriearme suikervervangers te onderscheiden van echte suikers, omdat ze zich op dezelfde manier gedragen. Suikervervangers activeren sensoren in de darmen die belangrijk zijn voor de absorptie van glucose. Als gevolg daarvan neemt het lichaam extra suikers op uit eten en alle daarbij horende calorieën. Dat betekent weinig of geen gewichtsverlies voor mensen op dieet, naar verloop van tijd kan dat zelfs voor extra kilo's zorgen.

Natuurlijke stoffen
Onderzoeker Soraya Shirazi-Beechey: "Als iemand wil afvallen, denk ik niet dat zoetstoffen zullen helpen. Ik raad aan om voor natuurlijke stoffen te kiezen, maar er gewoon minder van te eten. Als je lightdranken drinkt, zul je bijkomen omdat je dan meer glucose uit je eten opneemt." Volgens artsen is medicatie die de lichaamscellen controleert die gevoelig zijn voor suikers en er zo voor zorgen dat er minder suiker in het bloed terechtkomt de manier om ziekten als diabetes en obesitas te lijf te gaan. (ep)
03/09/09 13u31

Bron: HLN

Ingenieuze prothese voor Lucky de schildpad


Het zag er niet goed uit voor Lucky, een schildpad uit Petaluma in Californië. Een wasbeer had zijn voorste pootjes afgebeten. Maar een clevere dierenarts heeft er iets op gevonden.

Lucky schuift voortaan door het leven dankzij twee prothesen, gemaakt van schijfjes die gebruikt worden om tafels en stoelen te stabiliseren. De dierenarts maakte ze op de juiste hoogte, zodat Lucky perfect nog vele jaren kan overleven. (mvl)

03/09/09 10u48

Bron: HLN

Lolly laat blinden opnieuw zien via tong

Wetenschappers hebben iets nieuws uitgevonden om blinden toch te laten zien. Dat schrijft The Daily Telegraph. Het gaat om een lolly die blinden via elektronische impulsen op de tong moet toelaten dingen te zien.

Elektronische impulsen
Het volledige apparaat bestaat uit een zonnebril en de plastieken lolly. Een piepklein cameraatje in de zonnebril neemt foto's van de omgeving van de blinde, die beelden worden omgezet in elektronische impulsen en via een kabeltje naar de lolly gestuurd. Daar kan de blinde de impulsen op zijn tong voelen. De tong zendt de signalen door naar de hersenen waar de impulsen opnieuw in beelden omgezet worden.

Een blinde man die de eer had om de BrainPort - zoals het apparaatje genoemd werd - te testen, barstte in tranen uit bij het lezen van zijn eerste brief. Volgens de wetenschappers hebben de blinden minder dan 20 uren training nodig om vormen te kunnen onderscheiden en tekens te kunnen lezen.

Volgend jaar op de markt
Volgens William Seiple van ontwikkelaar Lighthouse International is er niet meer dan vijftien minuten nodig eer de blinden met het toestel aan de slag kunnen. Vier van zijn patiënten leerden met het apparaatje hoe ze snel een deur konden vinden of leerden letters en cijfers lezen. "Het is fantastisch om te zien wat ze met het apparaatje kunnen."

De 'lolly' wordt nu nog verder getest, maar als blijkt dat het toestel succesvol is dan zal het waarschijnlijk volgend jaar al op de markt komen in het Verenigd Koninkrijk. De prijs zal 6.000 Britse pond of zo'n 6.872 euro bedragen. (ka)
03/09/09 12u20

Bron: HLN

woensdag 2 september 2009

Rechter plakt mond verdachte af

Ohio - Een rechter heeft geen halve maatregelen genomen toen hij de luidruchtige verdachte in de rechtszaal zat was...

De rechter uit Ohio was dusdanig geïrriteerd door de voortdurende onderbrekingen van de verdachte dat hij diens mond liet afplakken met duct tape.

De rechter, Stephen Belden, verklaarde later dat het af laten plakken van de mond van verdachte Harry Brown de beste manier was om enige rust terug te brengen in zijn rechtszaal. De 51-jarige Brown, die terechtstond op verdenking van beroving, klaagde dat zijn advocaat zich niet had voorbereid en onderbrak zijn raadsman en de rechter voortdurend.

Na een waarschuwing gaf de rechter opdracht Browns mond af te plakken, melden Amerikaanse media. Toen de tape werd verwijderd zei Brown dat de rechter geen respect voor hem had.

Bron: HNL

Moeder reuzengezin weer zwanger


Amsterdam - Michelle Duggar en haar echtgenoot Jim Bob weten van geen ophouden. De vrouw is zwanger van haar negentiende kind...

Toen telg nummer achttien in december 2008 werd geboren, liet het echtpaar al doorschemeren nog niet tevreden te zijn. De verrassing was dan ook niet heel groot toen het reuzengezin uit het Amerikaanse Tonitown in Arkansas deze week bekendmaakte opnieuw gezinsuitbreiding te krijgen.

Voor Michelle (42), die al al 25 jaar is getrouwd met Bob (44), is het de zeventiende zwangerschap. Twee keer beviel ze van een tweeling.

De voornaam van de nieuwe spruit wordt ook geen verrassing: alle kinderen hebben een naam die begint met de letter J.


Bron: De Telegraaf

Pitbull bijt banden politiewagen lek

Amsterdam - Een politiewagen kon niet meer verder rijden omdat een pitbull alle vier de banden had lekgebeten.

De politieagente van Cumberland County in het Amerikaanse North Carolina rukte uit nadat ze was gebeld door een vrouw die had geklaagd over een luidruchtige hond.

De agente parkeerde haar auto voor de deur en ging bij de vrouw naar binnen. Toen ze weer bij haar dienstwagen kwam waren alle vier de banden stukgebeten.

Na kort onderzoek bleek de pitbull van de buren zijn tanden in de politieauto te hebben gezet. Zijn baasje heeft een rekening van 500 dollar gekregen

Bron: De Telegraaf

Spaanse vrouw springt uit raam en doodt voetganger

Een Spaanse vrouw die zelfmoord pleegde door van een gebouw met acht verdiepingen te springen, is op straat bovenop een voetganger terechtgekomen. De twee mensen kwamen om.

Overleden in ziekenhuis
De 45-jarige vrouw was op slag dood, aldus de Spaanse politie. De 50-jarige voetganger raakte zwaargewond en overleed later in het ziekenhuis. Het incident gebeurde in Viladecans, een voorstad van Barcelona. (eb)
02/09/09 13u42

Bron: HNL

dinsdag 1 september 2009

Lange celstraf voor modeontwerper

Los Angeles -
Modeontwerper Anand Jon Alexander is maandag in de Amerikaanse stad Los Angeles veroordeeld tot 59 jaar celstraf. Alexander heeft vrouwen die model wilden worden, seksueel misbruikt, bepaalde de rechter.

Volgens de aanklagers begon Alexander in 2001 met het misbruik, toen hij in Los Angeles aan zijn carrière werkte. Als ontwerper kon hij makkelijk vrouwen benaderen die graag een baantje in de modewereld wilden. De slachtoffers waren tussen de 14 en 21 haar oud. De zaak kwam in 2007 aan het rollen nadat een vrouw aangifte had gedaan van seksueel misbruik.

Alexander heeft altijd ontkend schuldig te zijn. Tijdens de zitting maandag vroeg hij huilend aan de rechter om de zaak opnieuw te behandelen. Die verwierp het verzoek en sprak het vonnis uit. In New York en Dallas lopen ook zaken tegen Alexander. Daar wordt hij verdacht van hetzelfde soort misdrijven als in LA.

De 35-jarige Alexander is bekend van het programma America's Next Top Model. Hij kleedde onder meer Paris Hilton, Mary J. Blige en Janet Jackson

Bron: HLN

Man bijt oor af en voert em aan meeuwen

Amsterdam - Een man wordt ervan verdacht tijdens een ruzie een oor bij iemand te hebben afgebeten om deze vervolgens aan de meeuwen te voeren.

De 29-jarige Australiër Robert Rushby moest gisteren voor de rechtbank in Melbourne verschijnen voor een vechtpartij. Daarbij werd Jamie McAlpine (19) bij een hotel te grazen genomen toen hij probeerde een ruzie te sussen.

McAlpine stond aanvankelijk in de lobby van het Davey's Hotel in Frankston toen er ruzie uitbrak tussen een groep jongeren. De beveiliging besloot iedereen buiten te zetten waar de knokpartij verder ging. Een van de ruziemakers liep volgens getuigen op het slachtoffer af en beet in de richting van zijn hoofd. Toen zijn vriendin hem te hulp kwam, zag ze hoe een oor van zijn hoofd was.

De daders sloegen op de vlucht maar kwamen een uur later terug naar het hotel. Daar hoorden getuigen hoe Rushby aan het opscheppen was over het feit dat hij een oor had afgebeten en hoe hij deze aan de meeuwen had gevoerd.

McAlpine moet nog zo'n drie tot vier keer worden geopereerd voor zijn gezicht er weer en beetje normaal uitziet.

De rechter doet in november uitspraak.

Bron: De Telegraaf

Vrouw krijgt verbod voor 400 winkels

Enschede - Een 24-jarige vrouw uit Enschede mag een jaar lang geen bezoek brengen aan de ruim 400 winkels in de stad.

De vrouw heeft een zogenaamde rode kaart gekregen. Ze werd maandag voor de tweede keer betrapt op winkeldiefstal.

Bron: De Telegraaf

Ontslagen wegens gebruik hoofdletters

Amsterdam - Een Nieuw-Zeelandse vrouw heeft haar voormalig werkgever succesvol aangeklaagd wegens onterecht ontslag. De vrouw zou op haar werk emails versturen die compleet in hoofdletters, vetgedrukt en in het rood waren getypt. Haar collega's vonden dit intimiderend

De vrouw, Vicki Walker, werd in december 2007 ontslagen vanwege dergelijke emails. Haar werkgever vond het niet gepast om collega's in een dergelijke manier te mailen. Op het internet wordt het gebruik van enkel hoofdletters gezien als schreeuwerig en onbeleefd.

De rechter was het daar echter niet mee eens en oordeelde dat - ondanks dat ze inderdaad een gebrek aan 'nettiquette' toonde - ze een capabele werkneemster was die niet zomaar om deze reden ontslagen had mogen worden. Ze kreeg een schadevergoeding van 17.500 Nieuw-Zeelandse dollar (ongeveer 8.350 euro) toegewezen.

Bron: De Telegraaf

maandag 31 augustus 2009

Meloen verlaagt de bloeddruk

Amsterdam - Mensen die aan hoge bloeddruk lijden, wordt aangeraden om groenten en fruit te eten die rijk zijn aan kalium, zoals meloenen en sinaasappels.

Dit zeggen voedingsdeskundigen van de Southwestern Medical Centre in het Britse Medical Journal. (Water)meloenen bevatten veel kalium, zegt Lona Sandon, assistent-hoogleraar klinische voeding.

Een kwart meloen bevat ongeveer 800 tot 900 milligram aan kalium, ongeveer twintig procent van de dagelijkse behoefte. Gedroogde abrikozen, avocado’s, vijgen, kiwi's, sinaasappels, rozijnen, dadels, bonen, grapefruits, aardappelen en tomaten zijn andere goede bronnen van kalium.

Bron: De Telegraaf

Meisje achtergelaten langs snelweg

Le Mans - Een 12-jarig meisje uit Duitsland is vrijdagavond door haar ouders vergeten op een parkeeplaats langs een Franse snelweg. De ouders merkten pas na 200 kilometer dat hun dochter niet in de auto zat...

Het gezin keerde terug van een vakantie in Bretagne. Toen ze even pauzeerden op een parkeeplaats in de buurt van Le Mans, vergaten ze hun dochter mee te nemen. Na 200 kilometer ontdekte het echtpaar dat hun dochter nog op de parkeerplaats stond...

Nadat het stel de politie had ingelicht, konden de twee het meisje ophalen. Ondertussen hadden andere Duitse vakantiegangers zich ontfermd over de 12-jarige

Bron: De Telegraaf

Passagier neemt vliegtuig over van flauwgevallen piloot

De piloot van een klein passagiersvliegtuig raakte buiten bewustzijn tijdens een binnenlandse vlucht in Australië. Het toestel stond net op het punt te landen op de Bankstown luchthaven in Sydney. De enige passagier van het vliegtuig aarzelde niet en nam de stuurknuppel over. Dat meldt het persbureau AAP.

Enkele ogenblikken later al was de piloot weer bij zijn positieven en kon hij het toestel, met een capaciteit van tien personen, veilig aan de grond zetten. De man werd overgebracht naar het hospitaal voor een medische controle. (eb)
31/08/09 10u34

Bron: HLN

Duurste sigaar telt 150 diamanten en kost 4.500 euro

Het luxemerk Chigâr heeft de duurste sigaar ter wereld op de markt gebracht. Het stukje genot telt 150 piepkleine diamantjes en kost 4.500 euro.

De sigaar werd tijdens de Miljonairsfair in Noordwijk gepresenteerd. "Tot verkoop van de sigaar is het nog niet gekomen", aldus ontwerper Jorrit Koeman. "Maar bekijks hadden we wel." De sigaar is gemaakt van Cubaanse tabak. De diamantjes zijn in Nederland door Ria Bos, de laatste Nederlandse die sigaren met de hand maakt, toegevoegd. "Geplakt met Arabische gom", verklapt ze. "De diamantjes verdwijnen met de as in de asbak of op straat", voegt Koeman er nog fijntjes aan toe.

"Echt iets voor heel rijke rappers of een oliesjeik", vindt Koeman. En alleen verkrijgbaar in een handgemaakte cederhouten cassette van tien stuks. "Glinstert voor 45.000 euro mooi op een directiebureau", aldus de ontwerper in de krant De Telegraaf. (hlnsydney)
31/08/09 04u37

Bron: HLN

15 symptomen bij vrouwen die wijzen op kanker

Vrouwen laten zich regelmatiger controleren op hun gezondheid dan mannen, dat blijkt uit verschillende studies. Maar veel jongere vrouwen negeren symptomen die kunnen wijzen op kanker, omdat ze ten onrechte denken dat het een probleem is dat vooral bij ouderen voorkomt.

Gewichtsverlies
Heb je onverklaarbaar gewichtsverlies zonder dat je meer sport of minder eet, dan ga je best langs de dokter. Dit kan door kanker veroorzaakt worden of door een aandoening aan je schildklier. Vraag aan je dokter om je schildklier te controleren of een CT-scan te nemen om zeker te zijn.

Opgeblazen gevoel
Een opgeblazen gevoel komt zo vaak voor bij vrouwen dat velen ermee hebben leren leven. Maar het kan wijzen op eierstokkanker. Heb je ook buikpijn of aan je bekken, snel een voldaan gevoel, zelfs wanneer je niet veel hebt gegeten en blaasproblemen, dan kan dat aanwijzing voor kanker zijn.

Borsten
Roodheid en verdikkingen van de borsthuid kunnen op een zeldzame vorm van kanker wijzen. Als je uitslag hebt die enkele weken aanhoudt, moet je dat laten nakijken. Let ook op veranderingen aan de tepels. Als die plots naar binnen keren, is dat geen goed teken.

Tussenbloedingen
Vrouwen in hun menopause negeren vaak tussentijdse bloedingen, omdat ze denken dat dit normaal is. Ook denken ze vaak dat een bloeding aan hun darmen van hun maandstonden komt. Bloedingen na de menopauze zijn ook onrustwekkend.

Huidveranderingen
Het is belangrijk om dagelijks je moedervlekken te controleren, veranderingen wijzen namelijk op huidkanker. Maar het is ook belangrijk te letten op de kleur van je huid. Verandert die plots, of bloed je vaak of heb je veel schilfers, laat dit dan nakijken.

Slikken
Als je moeite hebt bij het slikken en het ligt niet aan je eetgewoonten, dan kan dat wijzen op kanker aan de slokdarm of het spijsverteringsstelsel.

Bloed
Als je bloed in je urine of stoelgang opmerkt, zijn aambeien niet altijd de oorzaak, dit kan ook een teken van darmkanker zijn.

Knagende pijn in de buik
Elke vrouw die buikpijn heeft en zich depressief voelt, moet zich laten controleren. Er bestaat namelijk een verband tussen depressies en pancreaskanker.

Indigestie
Een aanhoudende indigestie zonder duidelijke redenen is zorgwekkend. Het kan een vroeg teken zijn van kanker aan de slokdarm, maag of keel.

Mond
Vooral rokers moeten letten op witte vlekjes in de mond of tong. Dit wijst op een aandoening die kan evolueren tot mondkanker.

Pijn
Als mensen verouderen klagen ze automatisch meer over pijn, maar het kan een vroeg symptoom van kanker zijn. Enkel als je chronisch pijn hebt, moet je je zorgen maken.

Lymfeklieren
Als je een knobbeltje of zwelling opmerkt in de lymfeklieren onder je oksel of nek, kan dat op ernstige aandoening wijzen. Als dit langer als een maand duurt, breng dan een bezoek aan de dokter.

Koorts
Als je kampt met een onverklaarbare koorts, kan dat een teken van kanker zijn. Het komt namelijk voor wanneer een tumor zich uitzaait of bij leukemia.

Vermoeidheid
Dit is nog een vaag symptoom dat op kanker maar ook op tal van andere problemen kan wijzen. Het is namelijk een vroeg teken van leukemie, darm- of maagkanker.

Aanhoudende hoest
Als je een verkoudheid hebt, verwacht je een hoest, maar het kan ook een neveneffect zijn bepaalde medicatie. Houd de hoest meer dan vier weken aan, negeer dit dan niet. (ep)
30/08/09 09u27

Bron: HLN

Diëten maakt vrouwen vruchtbaarder

Door minder te eten kunnen vrouwen de kwaliteit en de hoeveelheid van hun eicellen stimuleren. Dat ontdekten Amerikaanse onderzoek bij muizen.

Meer en betere eicellen
Een Amerikaanse studie toonde aan dat als oudere, vrouwelijke muizen minder calorieën opnemen hun risico op eicellen met abnormale chromosomen met 40 procent afneemt. Deze afwijkingen verhogen het risico op miskramen en geboorteafwijkingen bij oudere moeders. De muizen die minder aten produceerden ook meer eicellen wanneer hun eierstokken kunstmatig gestimuleerd werden en na de bevruchting was de kans ook groter dat er zich een embryo ontwikkelde.

Langer vruchtbaar
"De resultaten bewijzen dat minder calorieën opnemen een positief effect heeft op de vruchtbaarheid van vrouwen, " aldus onderzoekster Tilly. Uit eerder onderzoek bleek al dat vrouwen dankzij het beperken van de calorieën langer kinderen kunnen krijgen en dat de baby's meer kans hebben om te overleven na de geboorte.

Evolutie
Uit een ander Amerikaans onderzoek blijkt dat het uithongeren van wormen ervoor zorgde dat ze langer vruchtbaar bleven. Daarnaast blijkt dat deze wormen drie keer zoveel kans hebben om langer te leven. Volgens de onderzoekers zal hetzelfde mechanisme zich voordoen bij mensen. "Dit is waarschijnlijk ontstaan uit een mechanisme om onze voorouders te helpen hun vruchtbaarheid te behouden tijdens periodes met voedselschaarste. Diëten helpt om tal van vruchtbaarheidsproblemen op te lossen en langer vruchtbaar te blijven." (ep)
31/08/09 17u01

Bron: HLN

Genoeg water drinken belangrijker dan seks voor vrouwen

Wat hun gezondheid betreft is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid water drinken belangrijk voor vrouwen dan genoeg seks te hebben. Dat blijkt uit een recente Amerikaanse enquête.

Gedrag gezondheid
De onderzoekers vroegen 1.000 Amerikaanse vrouwen naar hun gedrag omtrent gezondheid en welzijn. Daaruit bleek dat genoeg water drinken op de vijfde en seks op de zevende plaats op de lijst komt. Genoeg slapen is de belangrijkste manier voor vrouwen om gezond te blijven, stress leren te controleren komt op de tweede plaats en tijd vrijmaken om te ontspannen op de derde. Pas op de vierde plaats staat gezonde voeding, sporten op de zesde. Nog verrassend is dat vrouwen liever het imago hebben gezond te zijn dan trendy, rijk, machtig, mooi, sexy of succesvol. Het enige wat boven gezond komt is een intelligent imago.

Jonger voelen
De meerderheid van de vrouwen zit duidelijk goed in haar vel. 69 procent zegt er jonger uit te zien dan ze is, 58 procent voelt zich jonger. Drie kwart besteedt nu meer aandacht aan haar gezondheid dan vijf jaar geleden. Als laatste is 42 procent het ermee eens dat gezonde mensen succesvoller zijn. (ep)
31/08/09 10u37

Bron: HLN

Blanke mens bestaat amper 5.000 jaar

De blanke mens bestaat amper 5.200 à 5.500 jaar zo hebben wetenschappers van de Universiteit van Oslo ontdekt. Tot dan hadden we allemaal een donkere huidskleur.

Landbouw
Dat heeft voor een groot stuk te maken met de omschakeling van een maatschappij die voornamelijk van de jacht en visvangst leefde naar eentje die van landbouw ging leven. Daardoor verdween veel vitamine D uit het menu van de volkeren die in het noorden van Europa leefden.

Zon
Het menselijk lichaam kan vitamine D aanmaken als de huid in contact komt met de zon. Mensen met een lichte huidskleur produceren vitamine D veel effectiever onder invloed van zonlicht dan mensen met een donkere huidskleur. Dat leidde tot een snelle ontwikkeling van een lichte huidskleur in gebieden waar de zon minder schijnt. (mvl)
31/08/09 08u54

Bron: HLN