Translate

vrijdag 21 augustus 2009

Slaapwandelaar overleeft val van vierde verdieping

In Roemenië heeft een slaapwandelaar een val van 16 meter overleefd. De 32-jarige Marius Purcariu uit Arad hield slechts lichte verwondingen over aan een val uit een raam op de vierde verdieping, meldt Ananova.

Koffer
De man werd gevonden op de koffer van een wagen, gewikkeld in een gordijn. Hij vertelde dokters dat hij niet wist hoe hij daar was beland. "Ik weet nog dat ik de tv heb uitgeschakeld rond 2 uur, en dat ik toen ben gaan slapen," zegt hij. "Het volgende dat ik me herinner, is dat ik geluiden hoor, en dat mijn vrouw mijn naam roept uit het raam. Ik heb heel veel geluk gehad zeker?"

Mirakel
Purcariu houdt aan de val enkel een gebroken been en een gebroken rib over. Dat is volgens dokters een mirakel, en komt doordat het lichaam van de man ontspannen was omdat hij slaapwandelde. (sam)

21/08/09 17u03

Bron: HLN

Nederlander laat baby achter voor deur van ex

In Rotterdam moet een man zich voor de rechter verantwoorden omdat hij in november zijn zoontje had achtergelaten voor de deur van de nieuwe vriend van zijn ex. De man ging vervolgens naar zijn werk, meldt het AD.

Levensgevaarlijk
De rechter oordeelde dat de actie van de man levensgevaarlijk was omdat het buiten erg koud was. Voorbijgangers hadden het kind gezien en de politie gebeld. De man verweerde zich door uit te leggen dat hij naar zijn werk moest en de moeder niet aan de lijn kon krijgen. Omdat hij ervan uitging dat zij bij haar nieuwe vriend zat, was hij maar naar de Bajonetstraat gereden. Daar zag hij mensen binnen en besloot het kind in buggy en al voor de deur achter te laten.

Werkstraf
De man, die volgens het AD na het gebeuren nog een dochtertje kreeg met de vrouw, kreeg van de rechtbank een werkstraf van 120 uur. Het OM had drie maanden cel geëist. Jeugdzorg heeft beide kinderen inmiddels in een pleeggezin geplaatst. Het gezin stond bekend om huiselijk geweld. Zo vlogen de ouders elkaar geregeld letterlijk in de haren, en de man kreeg ook al eens steekwonden van de nieuwe vriend van zijn ex. (sam)

21/08/09 17u46

Bron: HLN

Jochie fietst 1.750 km van Azurenkust naar Alkmaar

De 10-jarige Yannis Kleverlaan heeft de afgelopen weken maar liefst 1.750 kilometer gefietst. Het Nederlandse jochie peddelde vanuit zijn woonplaats Le Thoronet, in het zuiden van Frankrijk, naar Alkmaar, waar zijn opa woont. Met de tocht rijfde de sportieveling 8.000 euro binnen voor de stichting Right to Play, een organisatie die zich inzet voor achtergestelde kinderen in de wereld. Wie weet heeft Nederland binnen een tiental jaar een nieuwe supertalent in de rangen... (dea)

21/08/09 13u57
Bron: HLN

Man speurt 16 maanden op zeebodem naar trouwring

Een man uit Nieuw-Zeeland heeft zijn trouwring na een speurtocht van zestien maanden teruggevonden op de zeebodem. Ecoloog Aleki Taumoepeau verloor het kleinood tijdens een werkje in de haven van Wellington. Op dat moment was hij drie maanden in de echt verbonden met zijn vrouw, zo meldt Reuters.

Ondanks herhaaldelijke pogingen kon hij het juweel niet vinden. De vrouw van Taumoepeau bood aan een nieuwe te kopen, maar de man weigerde halsstarrig en zwoer de ring te vinden. Met behulp van GPS had hij gisteren eindelijk prijs. "Hij schitterde nog helemaal. Ik kon mijn ogen niet geloven", zei Taumoepeau. (dea)

21/08/09 11u32

Bron: HLN

donderdag 20 augustus 2009

Kind vindt meteoriet in tuin

In het Britse Barnstaple heeft de zesjarige Josh Chapple een metoriet gevonden in de tuin.

De zwarte glanzende steen van 6 bij 4 centimeter was daar beland tijdens de meteorenregen vorige week. Hij lag naast de achterdeur, omringd door brandplekken.

De vondst is uiteindelijk niet zo heel bijzonder. Op eBay staan dergelijke kleine meteorieten te koop voor zo'n 17 euro, meldt de Daily Mail. (sam)

20/08/09 16u58
http://www.hln.be/hln/nl/959/Bizar/article/detail/976866/2009/08/20/Kind-vindt-meteoriet-in-tuin.dhtml

Bron: Mail online

Lezen maakt vrouwen gelukkiger dan seks

Vrouwen lopen negatiever rond dan mannen. Uit een Nederlandse enquête van Psychologie Magazine blijkt dat vrouwen hun positivisme halen uit de partner, kinderen, vrienden en het lezen van een boek.
Seks als geluksbrenger staat bij de dames pas op de elfde plaats.

Te negatief
Wie positief in het leven staat, leeft gezonder en prettiger. De Amerikaanse psycholoog Fredrickson berekende zo dat een gelukkig leven gewaarborgd is als er tegenover drie positieve gevoelens slechts 1 negatief gevoel staat. Die positiviteitsratio lijkt volgens de enquête onder 400 Nederlanders veel te laag. 58 % heeft te weinig positieve gevoelens. Daarbij scoren dames slechter dan mannen. Ook jongeren zijn minder content dan ouderen.

Kinderen
Waar we wel gelukkig van worden, hangt duidelijk af van het geslacht. Mannen krijgen het meest positieve gevoelens van de omgang met de partner (50%). Seks staat op de tweede plaats (47%), muziek beluisteren op de derde plaats. Anders is het met de dames. Niet de seks kan haar het gelukkigst maken, wel de partner en de kinderen. Kinderlozen ervaren daardoor ook duidelijk meer negatieve gevoelens.

Negativisme blijkt een typische 'vrouwenkwaal'. Volgens psychologe Fredrickson komt dat omdat vrouwen hun gevoelens 'extremer' ervaren.

Werken
Vrijwel alle ondervraagden worden ongelukkig van het huishouden (61%), de trip van en naar het werk (47%), werken (37%), omgang met de schoonfamilie (34%) en de krant lezen (33%). (lvl)

19/08/09 12u35

Bron: HLN

Meer dan helft 70-plussers loopt risico op ondervoeding

Bijna zes op tien mensen ouder dan 70 loopt een reëel risico om ondervoed te raken. Dat blijkt vandaag uit de resultaten van een onderzoek bij ruim 5.300 70-plussers. 16 procent van hen was ook daadwerkelijk ondervoed.

Afhankelijkheid
"Ondervoeding leidt niet alleen leiden tot gewichtsverlies en verlies van spiermassa, maar uiteindelijk ook tot een vermindering van de spierkracht. Daardoor wordt de algemene conditie aangetast. Dat vormt een bedreiging voor de autonomie van de persoon, want wanneer men niet meer zelfstandig mobiel is, wordt men afhankelijk van anderen", aldus professor dr. Maurits Vandewoude.

Vrouwen gevoeliger
Ondervoeding en mobiliteit gaan hand in hand, zo blijkt ook uit het onderzoek. Bij de senioren met een BMI kleiner dan 20 was 47 procent bed/stoel gebonden en slechts 26 procent volledig zelfstandig mobiel, terwijl dat bij de senioren met een BMI groter dan 20 respectievelijk 29,7 procent en 43 procent was. Het risico op ondervoeding blijkt iets groter bij vrouwen dan bij mannen, en neemt toe naarmate de leeftijd stijgt.

Kosten
Ondervoeding brengt torenhoge gezondheidszorgkosten met zich mee. In het Verenigd Koninkrijk is de algemene maatschappelijke kost zelfs twee maal zo groot als die van obesitas. Voor patiënten die bij hun opname in een ziekenhuis ondervoed zijn, zou ongeveer een vijfde meer ziekenhuiskosten gemaakt worden dan voor niet-ondervoede patiënten met een gelijkaardige medische diagnose.

Het onderzoek 'NutriAction 2008' werd uitgevoerd in november 2008 en is een gezamenlijke campagne van gespecialiseerde artsen, huisartsen en Nutricia Advanced Medical Nutrition. (belga/ep)

Bron: HLN

woensdag 19 augustus 2009

Zaak rond 'diefstal' van 0,003 pond kost staat 6.000 euro

Een rechtszaak over de 'diefstal' van amper 0,003 pond heeft de Britse belastingbetaler meer dan 5.000 pond (bijna 6.000 euro) gekost. De beklaagde is een documentairemaker die daklozen volgde en filmde in Camden in het noorden van Londen.

Alarm
Mark Guard (44) filmde op 1 augustus om 22 uur 's avonds enkele krakers toen die een leegstaand pand binnentrokken. Een bewegingssensor in het gebouw ontdekte de indringers, en zette een luid alarm in werking. De krakers gingen lopen, maar Guard, een voormalige elektricien, besloot het alarm uit te schakelen voor de buurtbewoners. Om licht te hebben, schakelde hij de elektriciteit in het gebouw even aan.

Cel
Negen agenten kwamen ter plaatse. Toen Guard vertelde wat hij had gedaan, sloegen ze hem in de boeien en stopten hem zes uur in een cel. Toen de man vorige week voor een rechter werd gebracht, pleitte hij onschuldig en vroeg hij om berecht te worden door een jury. De voorzitter besefte hoe belachelijk de aanklacht was, maar Guard moest nog eens naar de rechtbank voor de aanklacht uiteindelijk werd gedropt.

Verbaasd
Guard is zelf verbaasd dat de zaak zo lang heeft aangesleept. Hij had zelfs aangeboden de kost van de elektriciteit te betalen, maar de verantwoordelijke maatschappij houdt zich niet bezig met dergelijke kleine bedragen. "Ik ben al drie keer overvallen, de politie kent de daders en heeft ze nooit kunnen vervolgen," klaagt hij in de Daily Mail. "Maar die nacht verspilden ze geen tijd om mij te boeien." De krakers noch Guard begingen een misdrijf toen ze binnengingen in het leegstaande pand, omdat ze daarbij niet inbraken en niets forceerden. (sam)

19/08/09 16u01

Bron: HLN

Brit demonstreert voor drieduizendste dag op rij

De Brit Brian Haw moet zowat de meest overtuigde demonstrant ter wereld zijn. Uitgegroeid tot een van de bekendste toeristische trekpleisters van London, zit Haw sinds juni 2001 tegenover de ingang van het Britse parlement. Hij demonstreert tegen oorlog, vandaag voor de drieduizendste dag op rij.

In de afgelopen acht jaar hebben politie en politiek geprobeerd het leven van de vredesactivist flink zuur te maken. Tijdens kantooruren mocht hij zijn megafoon niet gebruiken, met uitzondering van een half uur op woensdagmiddagen. Borden, foto's en vlaggen werden door de politie verwijderd. Haw moest zich geregeld voor de rechter verantwoorden.

Zijn echtgenote heeft hem verlaten en hij ziet zijn kinderen haast niet meer. Volgens Haw komt ook dat door de politiek. "Ik hou zoveel van mijn vrouw en kinderen. Ik geef de regering de schuld, omdat ik hier geen acht jaar zou hoeven te zitten. Zolang de moorden doorgaan blijf ik", zegt hij in de krant The Independent. (anp/sps)

Bron: HLN

Man valt dood in verloskamer net voor zoon geboren wordt

Een Engelse vader is doodgevallen in het verloskwartier een paar uur voor zijn vriendin voor de eerste keer moeder werd. Dave Robertson (21) haastte zich naar het ziekenhuis waar zijn vriendin, Sharon ging bevallen. Toen hij in het ziekenhuis in Swindon op de kraamafdeling aankwam, stortte hij neer. De reanimatiepoging was een maat voor niets. De jongeman stierf nog voor hij de eerste keer vader werd.

"Mijn zoon had geen gezondheidsproblemen"
Tien uur na zijn tragische dood, zette Sharon, Sam op de wereld. Intussen staat er op Facebook een pagina om de jonge vader te herinneren. Al 120 bekenden hebben een boodschap achtergelaten. "Ik mis je zo hard en ik kan maar niet vatten hoe hard Sam op je lijkt. Ik hou zoveel van jou", is de boodschap van de jonge moeder aan het adres van Dave. Ook zijn moeder, Joanne schreef een boodschap voor haar zoon. "Je zal nooit vergeten worden. Elke avond voor ik ga slapen, denk ik aan jou. Je bent ook mijn eerste gedachte als ik terug wakker word. Ik kan me mijn leven zonder jou nauwelijks voorstellen. Ik zal voor altijd jouw sms'jes missen en jouw bezoekjes tijdens de weekends. Je vulde mijn hart altijd met vreugde maar ik blijf voor altijd de tijd koesteren die we samen gedeeld hebben en ik vergeet nooit jouw glimlach." Volgens zijn vader, Ken Robertson keek zijn zoon uit naar het vaderschap. "Iedereen kende Dave als 'Big Dave', een grote vriendelijke reus. Hij had nooit gezondheidsproblemen en dan gebeurt dit. Hij keek nog zo hard uit naar het vaderschap en hij vond het fantastisch dat ik grootvader zou worden", besluit Ken. (hlnsydney)

Bron: Mail Online

dinsdag 18 augustus 2009

Ziekenhuis weigert hulp: moeder bevalt op straat

Een jonge moeder is op de stoep voor een ziekenhuis bevallen. De Britse had een ambulance gebeld maar kreeg droogweg te horen dat ze op eigen kracht naar het ziekenhuis moest komen. Ze zou de honderd meter tussen haar huis en het ziekenhuis in Leicester wel kunnen overbruggen.

"Ga in bad zitten"
En dus waggelde Carmen Blake naar het hospitaal. Net voor de ingang moest ze op de stoep gaan zitten en met de hulp van een voorbijganger zette ze haar dochtertje op de wereld. Even later kreeg ze dan toch hulp van het ziekenhuispersoneel. Het ziekenhuis gaat dan toch een onderzoek openen naar het incident. "Ik belde het hospitaal want ik voelde dat ik zou bevallen. Ze wilden geen ambulance sturen omdat ik kortbij woonde en ik kreeg het advies om een heet bad te nemen en dan op eigen kracht naar het ziekenhuis te komen", vertelt de moeder van Mariah. "Ik ging dus in bad zitten maar had al snel door dat de bevalling niet lang meer zou duren. Ik belde dus opnieuw naar het ziekenhuis en vroeg om een ambulance. Ze weigerden en zeiden me dat ik negen maanden de tijd gekregen had om een lift te regelen."

Op straat bevallen
De moeder van drie had geen andere keuze dan op eigen kracht naar het ziekenhuis te waggelen. "Ik hoopte dat ik het hospitaal nog op tijd zou bereiken en dat ik dan eindelijk hulp zou krijgen. Ik verliet mijn huis maar er was niemand die naar me omkeek. Pas toen ik voor de deur van het ziekenhuis in elkaar zakte, stapte er een vrouw naar me toe. Het was een kinesiste en ze hielp me tijdens de bevalling. Ze haalde ook de navelstreng van rond de hals van Mariah. Even later kwam er dan toch ziekenhuispersoneel opdagen. Ik heb die kiné veel te danken!" Een woordvoerster van het ziekenhuis zegt dat er een onderzoek zal opgestart worden naar het incident. (hlnsydney)

Bron: HLN

maandag 17 augustus 2009

Nederlandse supermarkten starten nieuwe prijzenoorlog

De Nederlandse supermarkten beginnen deze week opnieuw met agressieve prijzencampagnes. In het eerste halfjaar schermden de supers al met diverse acties om de gunst van de consument.

Maar na de zomervakantie is de prijzenslag weer flink toegenomen, constateert supermarktdeskundige Gerard Rutte maandag.
Traditioneel komen de supermarkten na de zomervakantie met allerlei acties.

Honderden producten aan 1 euro
"Het vakantiegeld is op, consumenten gaan dan weer extra op de kleintjes letten", aldus Rutte van uwsupermarkt.nl. Maar volgens de kenner zet Schuitema de zaak nu wel zeer op scherp. De uitbater van de C1000-winkels gooit met ingang van maandag honderd producten in de aanbieding voor de prijs van 1 euro.

Andere supermarktketens blijven niet achter. Jumbo heeft zeventig producten gedurende vier weken in prijs verlaagd. De actie in de 124 Jumbo-winkels loopt nog tot 9 september.

Halve euro's
Super de Boer begint volgende week met een promotionele actie onder de noemer 'Supertoetaweken'. De ruim driehonderd vestigingen bieden dan gedurende drie weken vijftig producten aan voor "afgeronde prijzen". Die producten zijn dan voor hele of halve euro's te koop. De actie loopt naast de aanbiedingen voor honderden A-merken die al blijvend in prijs zijn verlaagd. Super de Boer 'boort de prijzen de grond in', stunt de keten op de eigen website.

Eén product, een tweede gratis
Marktleider Albert Heijn begint weer drie weken lang met zijn zogeheten 'hamsterweken'. Consumenten krijgen dan bij de aankoop van een product een tweede gratis. De actie geldt elke week voor vijftig andere producten. Ook loopt bij Albert Heijn nog steeds de laagste-actieprijsgarantie. Als klanten bepaalde aanbiedingen tijdens de actieperiode in de folder van een andere supermarkt goedkoper aantreffen, krijgen ze op vertoon van de papieren folder van de andere supermarkt het aankoopbedrag terug en een gratis appeltaartje.

"Dat kan Albert Heijn nog heel wat geld gaan kosten, nu C1000 honderd producten voor 1 euro wegdoet", voorspelt Rutte. "Supermarkten komen na de vakantieperiode altijd met aanbiedingen, maar je ziet dat de boel toch aan het verscherpen is. De winkelketens zijn als de dood om klanten te verliezen", legt de supermarktspecialist uit.

Jumbo schudde de supermarktbranche zo'n anderhalve maand geleden al flink op door honderden A-merken in prijs te verlagen. Concurrenten als Dirk van den Broek en Nettorama, maar ook Albert Heijn gingen (deels) mee. Daarmee leek een nieuwe prijzenoorlog aanstaande, maar met het aanbreken van de zomer ging de krachtmeting als een kaars uit.

Marktonderzoeksbureau GfK onderschrijft dat de actiedruk na de vakantie agressiever lijkt dan in voorgaande jaren. Het bureau becijferde onlangs dat de supermarkten het afgelopen halfjaar al 25 procent meer omzet draaiden als gevolg van de promotiedruk. "Van elke euro is 14 procent op promotie verkocht", zegt Joop Holla van GfK. Hij verwacht dat dit snel naar de 15 cent gaat. In dezelfde periode vorig jaar was dit nog ruim 11 cent.

De voordeelweken zijn belangrijk geworden voor de supermarktketens, stelt Holla. "De discounters probeerden eerst marktaandeel te pakken met continu lage prijzen. Maar steeds meer supers gooien het over de boeg met aanbiedingen. Dat werkt kennelijk toch beter."

Volgens marktonderzoeksbureau GfK Panel Services is het winkelbezoek sinds maart met ruim 4 procent gestegen. Klanten komen steeds meer op aanbiedingen af en bezoeken ook meer verschillende supermarkten. Vooral gezinnen en ouderen kopen naar verhouding veel producten die in de aanbieding zijn. Alleenstaanden maken er minder gebruik van. (anp/mvdb)
17/08/09 19u28

Bron: HLN

Amerikaanse rechter moet zelf voor rechter verschijnen

Een rechter in de Amerikaanse staat Texas moet zelf voor de rechter verschijnen. Sharon Keller wordt ervan beschuldigd haar beroep niet goed te hebben uitgeoefend, omdat ze weigerde over te werken toen de advocaten van een terdoodveroordeelde op het laatste moment om uitstel van executie vroegen. Dat schrijft De Telegraaf.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof besloot op 25 september 2007 te onderzoeken of de dodelijke injectie als manier van executie in strijd is met de grondwet. Volgens die methode zou Michael Richard later die dag ter dood worden gebracht. Zijn advocaten wilden de rechter vanwege het onderzoek vragen om uitstel van executie.

Twintig minuten te laat
Iets voor 17.00 uur plaatselijke tijd liep hun computer echter vast. Ze belden in allerijl naar het kantoor van Keller, maar zij antwoordde kortaf dat "wij om 17.00 uur sluiten". Twintig minuten na sluiting van het kantoor kwam het verzoek van de advocaten binnen bij de rechter. Die avond werd Richard met een injectie geëxecuteerd.

De man was veroordeeld voor inbraak bij, verkrachting van en moord op een vrouw in 1986. Een commissie van de staat Texas oordeelde dat rechter Keller justitie in diskrediet heeft gebracht. (adv)
17/08/09 14u09

Bron: HLN

Britse piloot stort met vliegende taxi neer in Maleisië

Een Britse piloot en uitvinder, Michael Robert Dacre, is gisteren in Maleisië om het leven gekomen toen hij met zijn vliegende taxi neerstortte. Dat heeft de Maleisische politie vandaag gemeld, weet De Telegraaf.

De 53-jarige Dacre werkte aan zijn 'Jetpod', een vliegtuigje met plaats voor acht personen. Het toestel zou volgens de uitvinder als vliegende taxi ook dienst kunnen doen in een grote stad.

Het toestel moest minder lawaaierig en sneller zijn dan een helikopter en heeft slechts een startbaan van 125 meter en een landingsbaan van 300 meter nodig. Het prototype stortte neer op het vliegveld van Taiping. (adv)
17/08/09 11u20

Bron: HLN

Fransman zaagt vriendin in stukken omdat ze aids heeft

De politie van het Zuid-Franse Saint-Etienne heeft gisteravond een macabere ontdekking gedaan nadat een 25-jarige man had bekend dat hij zijn vriendin in stukken had gezaagd. Dat meldt de krant Le Figaro.

Drugsverslaafd
Afgelopen vrijdag vierde de verdachte zijn 25ste verjaardag thuis met zijn nieuwe 36-jarige vriendin. In de loop van wat een gezellige avond had moeten worden, bekende de drugsverslaafde vrouw dat ze het aidsvirus onder de leden had en dat ze haar vriend waarschijnlijk nu ook was besmet.

In acht stukken
Na deze ontboezeming ging de job door het lint. Terwijl zij zich tegen zijn razernij probeerde te verdedigen door een mes te grijpen, sloeg hij haar neer en wurgde haar. Om zich van het lijk te ontdoen heeft hij in paniek zijn vriendin met een zaag in acht stukken gesneden die hij verpakt in plastic zakken in openbare vuilnisbakken in zijn wijk heeft gegooid.

Opgebiecht
Enkele uren later heeft de man zijn krankzinnige daad opgebiecht aan een vriend en vervolgens aan zijn schoonvader, die de politie waarschuwde. Zondagavond kon de jongeman worden opgepakt.

De politie heeft inmiddels alle lichaamsdelen van de vrouw teruggevonden. De autopsie vindt morgen plaats. Het moordwapen is nog niet terecht. De verdachte man is nooit eerder in aanraking met justitie geweest. Hij wordt morgen voorgeleid. (eb)
17/08/09 21u31

Bron: HLN

Luxehotel zonder bed groot succes in Californië

De stunt van het luxehotel Rancho Bernardo Inn in Californië, waarbij mensen hun eigen wc-papier en zaklamp moeten meenemen, lijkt succesvol. Waar de mensen door de recessie massaal wegbleven, staan ze nu in de rij voor een kamer zonder bed in het viersterrenresort, meldt De Telegraaf.

Gasten kunnen voor 13 euro een nachtje slapen in een luxekamer met uitzicht op de golfbaan. De kamer is echter volledig leeg. Zo moeten vakantiegangers hun eigen tent, slaapzakken, zaklampen en toiletpapapier meenemen. Wel zijn er op het resort drie zwembaden, een spa en verschillende restaurants te vinden.

Als de mensen een beetje luxe willen, gaan de prijzen direct omhoog. Gasten kunnen zelf kiezen welk niveau van luxe ze willen in het hotel in San Diego. Een kamer met bed, maar zonder lakens, kost 28 euro. Willen bezoekers toiletpapier en andere toiletspullen, dan gaat het tarief omhoog naar 42 euro. (adv)

Bron: HLN

Cocaïnesporen op bijna alle dollarbiljetten in Washington

In de Amerikaanse hoofdstad Washington DC dragen zo goed als alle dollarbiljetten sporen van cocaïne. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de universiteit van Massachusetts.

De universiteit onderzocht bankbiljetten uit meer dan dertig grote steden wereldwijd. In Washington DC draagt 95 pct van de dollarbriefjes sporen van de drug. Maar ook in andere grote Amerikaanse steden als Baltimore, Boston of Detroit lag het percentage cocaïnesporen hoog.

Minste resten in Salt Lake City
In de VS komen biljetten met de minste resten cocaïne uit Salt Lake City, thuisbasis van de Mormonen, een religieuze Amerikaanse beweging.

Twee jaar geleden werd een gelijkaardig onderzoek uitgevoerd. Blijkt dat het percentage cocaïne op de dollarbiljetten nu 20 pct hoger ligt dan twee jaar geleden. Onderzoekers zien een mogelijke verklaring in de economische recessie. Meer mensen zouden daardoor hun toevlucht zoeken in drugs.

Er werden bankbiljetten onderzocht uit onder meer Canada, Brazilië, China en Japan. China kent het laagste percentage, met 12 pct van de biljetten die er sporen van cocaïne dragen. Bankbiljetten kunnen bijvoorbeeld sporen van cocaïne dragen als gebruikers ze gebruiken om te snuiven. (belga/mvdb)
17/08/09 17u04

Bron: HLN

Grootste vleesetende plant ter wereld eet hele ratten

Britse wetenschappers hebben op de Filippijnen een vleesetende plant ontdekt die hele ratten opeet. De plant lokt de knaagdieren in zijn mond waar de beestjes verteerd worden door enzymen.

De plant is groen en rood en kan tot een meter dertig groot worden. Volgens wetenschappers is het de grootste vleesetende plant ter wereld. "Het is een wonder dat hij nu pas ontdekt is", zegt botanist Stewart McPherson in de Britse krant The Sun. (adb)

Klik hier voor een filmpje van de plant die een rat in de val lokt.Bron: HLN