Translate

donderdag 6 augustus 2009

De tien populairste vormen van online oplichting

Amir Orad van het online beveiligingsbedrijf Actimize is een expert op het vlak van financiële misdrijven, cyberveiligheid, betalingen en authenticatie. Hij somt in de Times Online de tien populairste vormen van online oplichting op, waarmee oplichters wereldwijd al miljoenen euro's hebben buitgemaakt.

De lijst bestaat uit twee delen. In het eerste deel vragen criminelen domweg om geld op te sturen omdat ze in een moeilijke situatie zitten - ze hebben bijvoorbeeld geld nodig om een enorme erfenis in handen te krijgen. Bij de laatste vijf vormen van oplichting stelen oplichters persoonlijke info en computergegevens om geld van bankrekeningen te halen.

1. Oplichterij bij sociale netwerken
Fraudeurs hacken een account bij netwerksites als Facebook, Twitter of MySpace, en sturen dan berichtjes naar familie en vrienden met de melding dat ze in moeilijkheden zitten en dringend geld nodig hebben.

2. Toekomstvoorspellingen
Internetters krijgen e-mails met de voorspelling van de uitslag van een sportwedstrijd die de volgende dag plaatsvindt. De volgende dag blijkt die voorspelling te kloppen, waarna nog enkele correcte voorspellingen volgen. De ontvanger krijgt dan de mogelijkheid om toekomstige uitslagen te kopen voor een stevig bedrag. De truc hierbij is dat de berichten naar zoveel mensen worden gestuurd, dat statistisch gezien de voorspellingen bij veel mensen wel elke keer uitkomen.

3. Economiegerelateerde oplichtingen
Hierbij contacteert men mensen die in financiële moeilijkheden verkeren, en smeert ze valse leningen of hypotheken aan.

4. "Ik ben het"-fraude
Bij deze vorm van oplichting wordt een oudere persoon gecontacteerd door iemand die zegt dat hun kleindochter zwaargewond werd bij een verkeersongeluk. Via huilende smeekbedes om hulp wordt dan gevraagd geld op te sturen voor de medische kosten te dekken.

5. Het "aanbod dat je niet kan weigeren"
Het gaat over de verkoop van een product, waarbij de fraudeur te veel betaalt, meestal in de vorm van een (gestolen of valse) cheque, en dan het verschil cash terugvraagt. Het kan ook voorvallen bij een job waarbij een slachtoffer bv. 20 procent commissie krijgt. Hij ontvangt dan een cheque ter waarde van 10.000 euro, waarvan hij 2.000 euro mag houden. De resterende 8.000 euro moet hij dan terugstorten. Daarna blijkt dat de cheque wordt geweigerd, en de 8.000 euro al foetsie is.

6. Niet-toegelaten geldtransacties
Hierbij blijft een frauduleus bedrijf een slachtoffer geld aanrekenen zonder toestemming. Hierbij horen ook vaak producten of programma's die consumenten tijdelijk mogen 'testen', en waarbij dan een kredietkaartnummer wordt gevraagd 'ter verificatie'. Bij een echte aankoop wordt vaak ook veel meer aangerekend dan aanvankelijk gezegd.

7. Afluisteren van telefoongesprekken
Bellers gebruiken allerhande listen om persoonlijke informatie van iemand los te peuteren. Zo bellen fraudeurs mensen bv. op om te zeggen dat er iets is met hun bankrekening. Via een groepsgesprek haalt de crimineel dan de echte bank erbij, en luistert stilletjes mee hoe de klant zijn persoonlijke gegevens doorgeeft aan de echte bank.

8. E-mails met Trojaanse paarden
E-mails met spam bevatten vaak 'promoties' voor bv. antispywareprogramma's. In werkelijkheid bevatten ze links of attachments met Trojaanse paarden die toetsaanslagen of paswoorden verzamelen.

9. Valse tussenpersonen
Dergelijke fraude komst steeks vaker voor op eBay en andere veilingsites. Daarbij zorgt een derde persoon voor de transactie tussen de koper en de verkoper. De derde houdt normaal gezien het geld bij tot de verkoper heeft geleverd, maar frauduleuze bedrijven houden gewoon alles zelf.

10. Phishing
Deze vorm van oplichting komt waarschijnlijk nog het vaakst voor. Cybercriminelen doen zich voor als een betrouwbaar bedrijf, bijvoorbeeld een bank. Ze sturen dan een e-mail in naam van de bank, waarin de gebruiker wordt gevraagd in te loggen op een valse site die er precies uitziet als de echte. Argeloze gebruikers spelen zo hun paswoorden en bankgegevens door aan de oplichters. (sam)

06/08/09 13u40

Bron: HLN

Lees ook: Toezichthouder waarschuwt voor webwinkels
Lees ook: Tientallen internetoplichters voor rechter

Tv-presentator liet moorden voor kijkcijfers

Een Braziliaanse tv-presentator riskeert een serieuze celstraf omdat hij moorden zou besteld hebben, kwestie van zo de kijkcijfers van zijn eigen misdaadprogramma de hoogte in te jagen. Vooral dankzij de vele spectaculaire politie-achtervolgingen en arrestaties groeide de show van Wallace Souza uit tot een groot succes. Tussen alle geweld door zaten zijn medewerkers vaak zelf in een helikopter verslag uit te brengen. Te mooi om waar te zijn? Zou best kunnen, als we politiechef Augusto Correa mogen geloven. "Onderzoek heeft uitgewezen dat ze zelf hun misdaden in scène gezet hebben. Zo hadden ze 'nieuws' genoeg om hun programma mee te vullen."

Ex-agent voerde moord uit
Ex-agent Moacir Jorge da Costa gaat zelfs nog een stapje verder: hij beweert ooit een moord uitgevoerd te hebben in opdracht van de presentator. Vermoed wordt dat nog meer mensen de moordbevelen van Souza klakkeloos uitgevoerd hebben.

Ook zoon in de cel
Souza, een politicus met rechts gedachtegoed die vroeger zelf agent was, presenteerde de 'Canal Livre'-show samen met zijn broers. Naast zijn rol als opdrachtgever wordt hij nu ook beschuldigd van drugshandel, het bedreigen van getuigen en bezit van vuurwapens. Nog vijftien andere personen, waaronder zijn zoon, werden gearresteerd. Souza verwerpt alle beschuldigingen en claimt dat zijn show altijd met de nodige ernst en verantwoordelijkheid gemaakt werd. (svm)
06/08/09 15u33

Bron: HLN

woensdag 5 augustus 2009

Albino's op de vlucht voor heksendokters

In Tanzania is er een heuse heksenjacht op albino's losgebarsten. Dit jaar werden er al 43 albino's vermoord, baby's die door hun eigen ouders gedood werden niet meegerekend. De vermoorde albino's werden verminkt en opengesneden teruggevonden.

Geluksdrankjes
Albino's worden in Tanzania geviseerd omwille van hun organen en beenderen. Die zouden geneeskrachtige effecten hebben. 'Dokters' maken er geluksdrankjes van of gebruiken ze in kruidenmengelingen die ze voor veel geld verkopen. Vissers zijn dan weer tuk op albinohaar. Zij menen immers geluk te zullen hebben als zij dat haar in hun netten rijgen.

Vluchthuizen
De Tanzaniaanse overheid heeft alle albino's opgeroepen om zich te laten registreren. Zo willen zij deze gruwelijke praktijken tegengaan. Ook hebben zij 'vluchthuizen' opgericht waar albino's zonder schrik voor hun leven kunnen verblijven. veilig kunnen verblijven. Van de 38 miljoen Tanzanianen zijn er ongeveer 170.000 albino's. (adb)
http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/photoalbum/detail/957621/Albino-s-op-de-vlucht-voor-heksendokters.dhtml

Bron: HLN

dinsdag 4 augustus 2009

Moeder vindt haar eigen baby op adoptielijst

Een moeder uit het Amerikaanse Massachussetts was geschokt toen ze ontdekte dat haar zeven maanden oude baby op een online adoptielijst stond. Dat heeft Fox News gemeld.

Jenni Brennan werd door een vreemde aangesproken en die vertelde haar dat de foto van haar zoontje Jake Brennan gebruikt werd als promotie voor een online adoptiedienst. "Een schattig jongetje voor adoptie. Hij is heel gezond en klaar om geadopteerd te worden. Contacteer ons voor meer informatie", stond er bij de advertentie te lezen.

Canadees jongetje uit weeshuis
Jenni besloot te reageren op de advertentie en kreeg als antwoord dat het om een Canadees jongetje ging dat momenteel in een Afrikaans weeshuis verbleef. Volgens Jenni kwam de foto bij de advertentie van hun familieblog.

"Ik weet wel dat hem fysiek geen geweld aangedaan is en dat er waarschijnlijk nooit iemand voor ons deur zal staan om hem te komen halen, maar het voelt gewoon alsof hij misbruikt is", aldus een verontwaardigde Jenni. Ze verwittigde dan ook de FBI en Yahoo! blokkeerde het e-mailadres van de zogenaamde adoptiedienst. (ka)
04/08/09 10u33
Bron: HLN

Lottowinnaar droomt van job bij McDonalds

Een Nieuw-Zeelandse lottowinnaar zoekt een baantje in een hamburgertent. Nu James Green de lotto gewonnen heeft, hoeft hij niet meer te werken voor het geld en wil hij zijn droomjob uitoefenen.

Werkloos
Kiwi's zijn toch rare vogels. Lottowinnaars dromen van een lui leven op een paradijselijke eiland onder de zon maar Green wil nu zijn droom verwezenlijken. De 36-jarige man uit Christchurch verloor enkele weken voor hij de lotto won zijn baan en vult nu zijn dagen met het spelen van computerspellen. De lol is er af en hij wil nu aan de slag. "Ik wil voor een McDonalds of een Burger King werken. Het geld heb ik op een rekening gezet en daar blijf ik af." Intussen hebben al twee managers van McDonaldsfilialen interesse getoond in de geluksvogel. "Ik wil zeker eens met hem praten, we kunnen altijd enthousiaste mensen gebruiken", besluit Bruce Davis. (hlnsydney)
04/08/09 04u15

Bron: HLN

Britse roeit in 124 dagen van Australië naar Afrika

Chapeau: Sarah Outen heeft als eerste vrouw in haar eentje de Indische Oceaan overgeroeid. Ze deed daar 124 dagen over.

De 24-jarige biologe uit Rutland (Engeland) arriveerde gisterenavond laat op het eiland Mauritius. Ze begon in april in Australië aan de bijna 6.000 kilometerlange reis.

Begin juli hadden vier Britse dames als eerste vrouwelijke roeiploeg de Indische Oceaan overgestoken. Ze deden 79 dagen over de reis. (mvl)

Bron: HLN

Wetenschappers laten tanden groeien uit stamcellen

Wetenschappers hebben echte tanden laten groeien uit stamcellen. De doorbraak zou ervoor kunnen zorgen dat we op een dag zelf nieuwe tanden kunnen kweken, waardoor valse gebitten overbodig worden. De experimenten vonden plaats met muizen, maar zijn een belangrijke stap naar de toepassing op mensen.

Gewone tanden
De tanden zagen eruit als gewone tanden, ze waren gevoelig voor pijn en de muizen konden er perfect mee eten. De tanden bevatten ook alle onderdelen van gewone tanden, maar waren iets kleiner. De techniek kan ook dienen om andere lichaamsdelen te kweken. Zo zouden harten, longen en nieren kunnen groeien in ons lichaam om versleten of beschadigde organen te vervangen, meldt de Daily Mail.

Stompjes
De onderzoekers van de Wetenschappelijke Universiteit van Tokio kweekten de cellen in een laboratorium tot ze kleine stompjes van tanden vormden. Dat stompje werd dan diep ingeplant in het kaakbeen van een muis, waarbij net een tand was getrokken. Vijf weken later piepte de top van de tand doorheen het tandvlees, en na zeven weken was de tand volgroeid, schrijven de onderzoekers in Proceedings of the National Academy of Sciences.

2.350 euro per tand
De wetenschappers gebruikten stamcellen van muizenembryo's voor de tests, maar geloven dat de techniek ook moet mogelijk zijn met andere types van cellen. Ze zijn nu op zoek naar geschikte cellen bij mensen. Een obstakel daarbij is de snelheid waarmee menselijke tanden normaal groeien. Ze doen er namelijk jaren over eer ze volgroeid zijn. Experts schatten de kost van een dergelijke tand op 2.000 pond (2.350 euro) per stuk, ongeveer dezelfde prijs als een implantaat. De onderzoekers denken dat het nog wel minstens 15 jaar zal duren eer tandartsen de techniek op grote schaal toepassen. (sam)

04/08/09 12u36

Bron: HLN

maandag 3 augustus 2009

Nieuwe variant van aidsvirus ontdekt bij de mens

Voor het eerst hebben wetenschappers een hiv-variant bij een mens ontdekt die afkomstig is van gorilla's. Franse virologen constateerden het nieuwe subtype bij een 62-jarige vrouw uit het West-Afrikaanse Kameroen.

Tot nu toe zijn alle hiv-gevallen bij mensen gerelateerd aan het van chimpansees afkomstige siv, dat het immuunsysteem van apen afbreekt, net als hiv doet bij mensen, schrijft De Telegraaf.

Artsen testten de Kameroense in 2004 positief op hiv, kort nadat ze naar Parijs was verhuisd. De vrouw is de enige bij wie de nieuwe variant is vastgesteld, maar wetenschappers verwachten meer gevallen te vinden.

De vrouw woonde in een halfstedelijk gebied in Kameroen en had geen contact gehad met gorilla's of vlees uit de jungle. Dat duidt erop dat ze het virus heeft gekregen van iemand anders. (hlnsydney)
03/08/09 07u57

Bron: HLN

Al-Qaida herhaalt aanbod tot wapenstilstand met VS

Ayman al-Zawahiri
Het aanbod tot wapenstilstand dat al-Qaida enkele jaren geleden voorlegde aan de toenmalige Amerikaanse president George W. Bush, geldt ook voor zijn opvolger Barack Obama. Dat zegt Ayman al-Zawahri, de nummer twee van het terreurnetwerk.

"Als Obama een overeenkomst wil bereiken, moet hij ingaan op de voorstellen van Osama bin Laden", stelde al-Zawahri. De VS gingen tot nu toe niet in op het aanbod, omdat de Amerikaanse overheid niet onderhandelt met terroristen. (anp/sam)

03/08/09 17u27

Bron: HLN