Translate

zaterdag 25 juli 2009

123456789: koppel gaat voor onvergetelijke trouwdatum

Veel mensen kiezen een bijzondere datum om te trouwen. Leuk voor later en makkelijk; je vergeet de datum (als het goed is) nooit. Het Nederlandse stel Paul Zandstra en Ria Jansen uit Vlaardingen doen het in hun woonplaats helemaal op een moment dat je onmogelijk kunt vergeten.

Zij trouwen op 7 augustus dit jaar precies om 12 uur 34 en 56 seconden. Daarmee wordt hun 'trouwdatum/-tijd' 123456789. Om het jawoord precies op het juiste moment te kunnen uitspreken is er in de bruidszaal van het stadhuis in Vlaardingen een live-verbinding naar een atoomklok in Delft ingeschakeld. Dat liet de gemeente Vlaardingen vrijdag weten.

De bruiloft is extra bijzonder voor Ria en Paul, omdat Ria door een herseninfarct vergeetachtig is geworden. Ria: "Zoals Paul het altijd zegt, als je tot negen kan tellen zal je nooit onze trouwdag vergeten." (anp/mvl)
24/07/09 17u00

Bron: HLN

vrijdag 24 juli 2009

Ziekenhuis stuurt bevallende moeder terug naar huis

Het water van Natascha Ramirez (27) was gebroken en de vrouw was hevig aan het bloeden toen ze aankwam in een ziekenhuis in Sydney. Een verpleegster vertelde haar koudweg dat er geen plaats voor haar was. Ze moest dus maar terugkeren en thuis bevallen.

"Geen bedden meer"
"Ze zei dat er geen bedden meer waren en dat ik naar huis moest gaan. Het zou volgens haar toch nog 24 tot 48 uur duren voor ik zou bevallen", vertelt de moeder aan de krant The Daily Telegraph. Maar amper vijf uur later zette ze thuis de kleine Anjelita op de wereld. De Australische beviel op de vloer van haar eigen slaapkamer.

"Dokters wisten dat ik hulp nodig had"
De vrouw was samen met haar partner Ricardo Hermosilla naar het ziekenhuis vertrokken toen de bevalling op gang kwam. Toen ze aankwam werd ze meegenomen naar het verloskwartier maar ze kreeg er geen dokter te zien. Enkel een verpleegster die haar dus vertelde dat er geen plaats meer was en ze terug naar huis moest. Ramirez kon haar oren niet geloven. De vrouw was al vier dagen over tijd en de negatieve ervaring van haar eerste bevalling spookte meteen terug door haar hoofd. "De verpleegster vertelde me gewoon dat er geen plaats meer was en dat ik terug naar huis moest. De dokters wisten dat ik hulp nodig had. Ik heb een bloedprobleem en had voor mijn bevalling speciale spuitjes nodig. De thuisbevalling was dan ook een hel. Ik heb enorm afgezien", vertelt Ramirez.

Boze grootmoeder
De vrouw kon de pijn thuis niet meer harden en belde het ziekenhuis op. Ze kreeg toen te horen dat ze terug mocht komen maar nog voor de ambulance arriveerde was ze bevallen. "Ik ben nog altijd boos omdat het had kunnen mislopen." Haar moeder is razend. "Toen ze thuiskwam en het ziekenhuis belde om te zeggen dat ze contracties had, gingen ze wel even kijken of ze niets konden regelen. Ik vraag me nog altijd af waarom ze dat niet meteen konden doen", aldus de moeder.

In een mededeling een woordvoerder van het ziekenhuis dat "klachten van patiënten altijd ernstig genomen worden" en dat "vrouwen die nog niet aan het bevallen zijn en die geen gevaar lopen, altijd naar huis gestuurd worden." (hlnsydney)

Bron: HLN

Nederlandse van 105 rookt nog een pakje per dag

Roken schaadt de gezondheid en het is dodelijk als we de waarschuwing op de pakjes mogen geloven. Maar daar heeft een kranige Nederlandse uit Den Haag geen boodschap aan. Mevrouw Kitsen vierde haar 105de verjaardag en rookt nog een pakje per dag. "Het waren eerst twee pakjes", lacht haar neef.

"Vooral blijven roken"
De vrouw werd op haar 39ste kinderloos weduwe en rekent vandaag vooral op haar neefje. "Een mooie anekdote in dit verband,'' zegt haar de heer Van Capelle. "Was de vraag van haar huisarts of ze nog rookte. Toen mijn tante dat bevestigde, zei hij: 'Vooral mee doorgaan'.'' Mevrouw Kitsen woont sinds 1994 in het home Loosduinse Hof. Ze werd op 23 juli 1904 in Malang, Nederlands-Indië geboren, schrijft het Algemeen Dagblad.

Televisie kijken en lekker eten
Gelukkig weet neef Van Capelle, die in de buurt in Loosduinen woont en twee keer per week bij zijn tante langsgaat, antwoord op alle vragen. Zo ook op de vraag hoe ze haar tijd doorbrengt. De vrouw vult haar dagen vooral met televisie kijken maar dat was ooit anders. "Ze is wel altijd alleen geweest maar ze heeft hele mooie reizen gemaakt, over de hele wereld. En ze vindt alles lekker om te eten", luidt het. (hlnsydney)

Bron: HLN

Vrouw van bijna 2 meter weegt 215 kilo en blijft groeien

Een Amerikaanse vrouw met een hormonaal probleem is bijna twee meter groot en weegt 215 kilo. Daarmee is volgens dokters een van de grootste en zwaarste vrouwen op de planeet. Ze lijdt aan acromegalie en zou nog steeds groeien, meldt FoxNews.

Tumor
Op 20-jarige leeftijd was Tanya Angus nog maar een 1m60 groot en ze woog toen slechts 52 kilo. Plots begon ze snel te groeien en te verdikken. Een specialist ontdekte een tumor zo groot als een sinaasappel in haar hersenen. De tumor werd in 2003 operatief verwijderd.

Medicatie
Aangezien de groeihormonen nog steeds in haar lichaam aanwezig waren, kreeg ze een cocktail om haar wildgroei onder controle te krijgen. Ze droeg toen 3.000 groeihormonen, terwijl een mens er gemiddeld 250 heeft. Ondanks de medicatie is het niveau van haar groeihormonen nog niet onder 900 gezakt. (gb)

Bekijk hier meer beelden van NBC http://www.hln.be/hln/nl/959/Bizar/article/detail/941759/2009/07/24/Vrouw-van-bijna-2-meter-weegt-215-kilo-en-blijft-groeien.dhtml
24/07/09 10u14

Bron: HLN

Koppel steelt jacht en sterft van honger na storm

Een Brits koppel is op een beschadigd jacht van de honger om het leven gekomen. Ze hadden het jacht gestolen, maar voor de Afrikaanse kust kwamen ze in een storm terecht. Ze beschreven hun trage dood in een dagboek aan boord. Dat meldt de Daily Mail.

Op de vlucht
Sharon Arthurs-Chegini en haar echtgenoot Peter Clarke werden in 2005 in Cornwall gearresteerd voor het stelen van een jacht. Ze slaagden erin naar Europa te vluchten en in Portugal gingen ze opnieuw met een jacht aan de haal. Pas maanden later, in september 2006, werden hun lichamen aan boord van het jacht voor de kust van Senegal gevonden. Hun laatste berichtje in het dagboek was toen al twee maanden oud.

Urine en zeewater
"Het licht gaat uit in mijn hart", schreef de 46-jarige Chegini. "We hebben al vier weken niets meer gegeten. Ik droom van de steak van mijn mama." Ze probeerden te overleven op een combinatie van hun urine en zeewater. "Peter is in bed ingestort en ik kan hem niet meer bereiken. Alles eist zoveel energie en ik heb gisteren geen water gedronken. Mijn gedachten gaan uit naar mijn dochters en familie."

Decadent
Volgens getuigen leidde het koppel een decadente levensstijl. Ze leefden op drugs en champagne. Haar dochters werden in 1997 onder toezicht geplaatst. Haar echtgenoot leerde ze later kennen. Clarke had toen al twee celstraffen uitgezeten. (gb)
24/07/09 11u58

Bron: HLN

Mumbai zet zich schrap voor hoogste vloedgolf in 100 jaar

Mumbai bereidt zich voor op de hoogste vloedgolf in honderd jaar. Volgens weerkundigen zou tijdens het hoogtij een golf van meer dan vijf meter op de kust van de Indiase stad kunnen inbeuken. Meer dan 200 mensen zijn geëvacueerd in de kustgebieden van de stad.

Schuilkelders
Scholen werden gesloten en het normale leven is even een halt toegeroepen. Gebouwen werden uit voorzorg opengesteld als schuilkelders voor de verwachte overstromingen. De stad wordt al enkele dagen getroffen door metershoge golven. Door hevige regenval staan sommige delen van de stad al onder water.

Slachtoffers
Mensen komen massaal naar de kust om naar de enorme golven te kijken. Ze krijgen echter de waarschuwing om afstand te houden. In 2005 kwamen meer dan duizend mensen om het leven bij overstromingen. (gb)
Bekijk de foto's:
http://www.hln.be/hln/nl/2654/Extreme-Aarde/article/detail/942156/2009/07/24/Mumbai-zet-zich-schrap-voor-hoogste-vloedgolf-in-100-jaar.dhtml

Bron: HLN

donderdag 23 juli 2009

Duits meisje heeft maar één hersenhelft

Een Duits meisje van tien heeft maar een hersenhelft. Het kind gaat naar school en kan een normaal leven leiden. Dokters staan nog altijd voor een raadsel.

Zwart gat
Het meisje had op haar derde ongecontroleerde spiertrekkingen en ging op consultatie. Toen dokters in de schedel van het meisje keken, zagen zij tot hun grote verbazing maar één hersenhelft. De andere helft van de schedel was een groot zwart gat. De kleuter was verder volkomen normaal. De artsen waren dan ook zeer verbaasd dat het kind maar één hersenhelft had, schrijft het Algemeen Dagblad.

Reorganisatie jonge hersenen
Het meisje is inmiddels tien en gaat naar een gewone school, ze kan fietsen, skaten en is volkomen normaal. Ze kan alles wat andere kinderen met twee hersenhelften doen. De doktoren staan nog steeds voor een raadsel. Onderzoek aan het Max-Planck instituut heeft uitgewezen dat er waarschijnlijk een uitgebreide reorganisatie heeft plaatsgevonden, die alleen mogelijk lijkt bij hele jonge en flexibele hersenen. (hlnsydney)
23/07/09 07u47

Bron: HLN

woensdag 22 juli 2009

Koningshoofd terug naar Ghana


DEN HAAG - Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen, zaakgelastigde van Ghana in Nederland Odoi-Anim en de Ghanese stamleider Etsin Kofi II ondertekenen donderdag op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag de verklaring die de overdracht van het hoofd van de Ghanese koning Badu Bonsu II eindelijk tot een feit maakt

Een achterachterkleinzoon van Badu Bonsu is erbij aanwezig, met een afvaardiging van leiders van de desbetreffende stam. Het Ghanese gezelschap bezegelt de overdracht met een ceremonie.

Ghana verzocht vorig jaar om teruggave van het hoofd op sterk water, dat zich in de academische collectie van het Leids Universitair Medisch Centrum bevond. In mei van dit jaar werd aan het verzoek gehoor gegeven.

Badu Bonsu II doodde in 1838 twee Nederlandse gezanten en werd door zijn eigen volk uitgeleverd aan de Nederlandse machthebbers in de Goudkust (het tegenwoordige Ghana). De koning werd ter dood veroordeeld en opgehangen. Zijn hoofd werd verwijderd, geconserveerd en naar Nederland gebracht.

Schrijver Arthur Japin stuitte tijdens onderzoek voor zijn boek 'De zwarte met het witte hart' op het hoofd van de in de negentiende eeuw vermoorde koning. Toen de Ghanese president Kufour een staatsbezoek bracht aan Nederland, kwam de zaak aan het rollen.

Bron: De Telegraaf

De langste zonsverduistering van de eeuw

In Azië heeft de langste zonsverduistering van de eeuw plaatsgevonden. Boven de Stille Oceaan duurde het spektakel volgens NASA 6 minuten en 39 seconden. De eclips was vooral in de goed bevolkte landen India en China zichtbaar. Daar kwamen de mensen dan ook massaal naar buiten om te zien hoe de zon even achter de maan verdween.

Duik in Ganges
In de heilige stad Varanasi doken duizenden mensen in de Ganges om te bidden voor redding van de cyclus van leven en dood. Ze zongen terwijl de zon langzaam weer aan de duistere hemel verscheen. Vervolgens schoof de zonsverduistering via Bangladesh, Bhutan en Nepal naar Myanmar en China. Uiteindelijk trok het schouwspel verder over de Pacifische Oceaan.

In de grote Chinese steden, zoals Shanghai, hadden de kijklustigen pech, want zware bewolking en regen maakten de verduistering nauwelijks zichtbaar. In het centrum van China hadden ze meer geluk.

Wetenschap
Voor wetenschappers was de zonsverduistering ideaal om complexe experimenten uit te voeren. Zelden krijgen ze de kans om zo lang naar de corona, de lichtkrans rond de zon, te staren. Die zou tot 2 miljoen graden Celsius heet kunnen zijn. (gb)

bekijk: http://www.hln.be/hln/nl/2652/Extreem-Weer/photoalbum/detail/938366/737887/6/index.dhtml#album

Bron: HLN

Nieuw-Zeeland 30 centimeter dichterbij door aardbeving

Nieuw-Zeeland is vorige week 30 centimeter dichterbij Australië komen te liggen, door een zware aardbeving. "Je kunt ook zeggen dat Nieuw-Zeeland een klein beetje groter is geworden", aldus onderzoeker Ken Gledhill van GNS Science, een geologisch instituut in Nieuw-Zeeland.

Enorm
De westkust van het eiland schoof 30 centimeter op. De oostkust slechts 1 centimeter. Volgens Gledhill geeft de verschuiving de enormiteit van de beving aan.

Veel zullen mensen niet merken van de verplaatsing: de oversteek tussen Australië en Nieuw-Zeeland is 2.250 kilometer lang. 30 centimeter maakt dus niet zoveel verschil, stelt de wetenschapper.

Tsunami
Door de zeer krachtige aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter ontstond een kleine tsunami, maar weinig schade. "Voor zo'n grote aardbeving waren er maar weinig gebieden die echt hevig hebben geschud. De beving is wel op heel veel plaatsen gevoeld", aldus Gledhill over de zwaarste aardbeving in 78 jaar in Nieuw-Zeeland. (anp/mvl)
22/07/09 10u37

Bron: HLN

"Jaarlijks 3.000 baby's gewond door keizersnede

Elk jaar raken 3.000 baby's gewond door de keizersnede waarmee ze ter wereld komen. Niet bepaald een geïsoleerd geval dus, en de Britse populaire krant de Daily Mail trekt aan de alarmbel. "Waarom worden moeders niet geïnformeerd over alle risico's die een keizersnede met zich meebrengt? Waarom heeft niemand het over de gewonde baby's, die in sommige gevallen een litteken voor het leven hebben?", klinkt het daar.

Snede in hoofd
Matthew, zoon van Wendy, kreeg tijdens de keizersnede een stuk gereedschap op zijn hoofd. "De assistent die de snede moest openhouden, had de grip verloren en het kwam op het hoofd van onze baby terecht. Het was een moeilijke bevalling en na excuses van de chrirug, waren we allang blij met onze gezonde zoon."

Diepe snee in achterwerk
Wendy kreeg dan nog excuses. Soms kregen ouders niet eens te horen dát er iets mis was gegaan. "Pas toen ik de eerste keer de luier van mijn dochter ververste, zag ik een snee op haar kontje, zo'n twee centimeter lang en behoorlijk diep. Ik was gechoqueerd, ze was nog maar pas geboren en huilde de hele tijd. Toen pas wist ik waarom", klinkt het verontwaardigd bij Sarah Fitch.

"Ik was erg bezorgd. De snee kon gemakkelijk geïnfecteerd raken met haar uitwerpselen. En van de dokters kwam geen verklaren en geen excuses. Niemand bekommerde zich om de snee, die pas na tien dagen genas."

Schadevergoeding
Sommigen hebben minder geluk. Tyler Robinson, nu 5 jaar, kreeg uiteindelijk 10.000 pond schadevergoeding voor een snee van 13 centimeter door de spieren van zijn dij en achterwerk. Ook voor de moeders is het niet gemakkelijk: gechoqueerd door de verwondingen van hun kinderen lopen ze depressies en een stress-syndroom op.

Twee procent
Horrorverhalen, die geen enkele trotse moeder of vader wil meemaken. Maar wat is het risico? Volgens de Britse organisatie voor gynaecologen is het risico op een gewonde baby bij een keizersnede ongeveer twee procent. De meerderheid ervan is een lichte, oppervlakkige verwonding, maar sommige baby's hebben minder geluk en lopen risico op een infectie en een litteken voor het leven.

Spoedkeizersnede
Spoedkeizersnedes lopen het vaakst mis, omdat de vrouw al een tijdje aan het bevallen is, wat de baarmoeder dun maakt zeker als het water al gebroken is. Dan is er geen 'bescherming' meer voor de baby in de baarmoeder. Het wordt ook moeilijker voor de chirurg om de baarmoederwand te onderscheiden van de huid van de baby, wat nog wordt bemoeilijkt bij ernstige bloedingen. Daarenboven komt nog eens de haast om de baby er uit te krijgen.

Evenwicht
Waarom wordt dit nooit aan vrouwen verteld? "We gaan akkoord dat je vrouwen serieus moet inlichten over de nadelen en de risico's van een keizersnede, maar je wil ze toch ook niet onnodig bang maken? Er moet een evenwicht zijn in de informatie. In veel gevallen gaat het wél goed," aldus Pat O'Briend, die zelf zo'n 200 keizersnedes per jaar uitvoert. (edp)
22/07/09 13u44

Bron: HLN

dinsdag 21 juli 2009

Giga-inslag op Jupiter


WASHINGTON - De planeet Jupiter heeft een litteken nadat een onbekend object is ingeslagen. Mogelijk zorgde een gigantisch ijsblok of een verdwaalde komeet voor de inslag, die donderdag plaatshad. Dat meldden wetenschappers van het Amerikaanse ruimtevaartcentrum NASA, berichtte de Amerikaanse nieuwszender CNN dinsdag.

De ontstane krater is zo groot als de aarde, ook al had het object zelf een doorsnee van 80 tot 160 kilometer. Het mysterieuze object verplaatste zich waarschijnlijk met een snelheid van 50 tot 100 kilometer per seconde, toen het in de buurt van Jupiters zuidpool crashte.

Het is pas de tweede keer dat wetenschappers de gevolgen van een inslag bij Jupiter hebben kunnen zien. Vijftien jaar geleden brak een komeet in 21 stukken voordat het littekens veroorzaakte die twee tot drie weken bleven zitten. De krater zal ditmaal één tot twee weken zichtbaar zijn, aldus experts. Jupiter bestaat voornamelijk uit gassen, waardoor het geen vast oppervlak heeft.

De grootste planeet van ons zonnestelsel is elfmaal groter dan de aarde. Volgens een van de wetenschappers functioneert Jupiter als een soort „hemelse stofzuiger”, die rondvliegende objecten aanzuigt die een gevaar vormen voor de aarde en andere nabijgelegen planeten.

Bron: De Telegraaf

Kannibaal wil van liefde proeven en zoekt vrouw

Een kannibaal in Indonesië is het alleen zijn beu en gaat zijn leven beteren. Hij belooft dat hij niemand meer gaat opeten want hij zoekt de liefde van zijn leven. Sumanto zat in de gevangenis omdat hij het lijk van een vrouw opgepeuzeld heeft. Het was volgens de man, "een goedkope en lekkere maaltijd".

"Heb nog niet van de liefde geproefd"
"Ze was echt lekker", vertelt hij vanuit zijn kamer in een rehabilitatiecentrum voor moslims in Java. "Ik ben echt verlekkerd op vlees. Alle soorten vlees, zolang het maar gekookt is. Maar ik beloof het, ik ga geen mensen meer opeten." Na een lange celstraf gaat de voormalige landbouwer nu ook op zoek naar de liefde van zijn leven. "Maar ik weet nog niet wat liefde is. Ik heb het nog nooit ervaren, ik heb nog nooit van de liefde geproefd." Sumanto heeft ook een perfect vervangmiddel gevonden voor mensenvlees. Hij eet nu ganse dagen spinazie om zijn drang naar een lekker stukje arm of been te onderdrukken.

Niet meer welkom in dorp
Hij wil ook zo snel mogelijk weer aanknopen met het echte dorpsleven. "Ik wil dat de mensen met opnieuw aanvaarden. Nu spreken ze alleen maar kwaad over mij en dat stemt me triest." Wat hij ook zegt of doet en hoe goed zijn voornemens ook zijn, in zijn oude dorp is hij persona non grata. De bewoners vrezen dat ze zijn volgende maaltijd worden. "Sumanto? Hij is een kannibaal en een slechte man. Een dief ook, hij stal onze kippen", zegt een voormalige buurvrouw van de menseneter. "Als hij terugkomt dan breekt hier de hel uit. Niemand wil zijn volgende stukje vlees worden in een lekker sausje." De man heeft echt alles over voor de liefde van zijn leven. "Ik wil zelfs stoppen met vlees eten. Als ze het wil dan drink ik alleen nog water en eet ik alleen nog groenten!", belooft Sumanto. (hlnsydney)
21/07/09 00u31

Bron: HLN

Chinese zandstorm trekt in 13 dagen wereld rond

Een stofwolk van ongeveer 3 kilometer dik en bijna 2.000 kilometer lang, veroorzaakt door een krachtige zandstorm in de Chinese Taklamakanwoestijn, heeft in 13 dagen meer dan een volledige cirkel om de Aarde gemaakt volgens Japanse wetenschappers.

Uitzonderlijk
De wolk disintegreerde pas toen ze voor de tweede keer de Grote Oceaan bereikte. Dat woestijnstof zo lang in de lucht blijft hangen is niet normaal. Het stof uit de Aziatische woestijnen belandt meestal in de zee rond Japan.

Global warming
Onder invloed van klimaatverandering wordt het gebied rond de Taklamakan en de Gobi-woestijn naar verwachting steeds droger. Daardoor zullen er meer zandstormen zoals deze komen voorspellen de wetenschappers. (mvl)

Bron: HLN
http://www.hln.be/hln/nl/2654/Extreme-Aarde/article/detail/938109/2009/07/21/Chinese-zandstorm-trekt-in-13-dagen-wereld-rond.dhtml

Jonge comazuiper krijgt geen nieuwe lever en sterft

In Londen is een jongeman op 22-jarige leeftijd overleden aan levercirrose. Gary Reinbach vermaakte zich al bijna tien jaar met het fameuze 'comazuipen', en kon niet meer van de alcohol afblijven. Hij kreeg geen levensreddende levertransplantatie omdat hij niet kon aantonen dat hij een half jaar zonder alcohol kon, meldt de Sunday Times. Volgens de artsen leed de jongen aan een van de ergste gevallen van levercirrose die ze ooit hadden gezien.

Regels
Reinbach begon naar eigen zeggen al op 13-jarige leeftijd met 'binge drinking', maar zijn alcoholproblemen brachten hem pas tien weken geleden voor de eerste keer naar een ziekenhuis. Volgens artsen had de patiënt nog maar een paar weken te leven, maar de gezondheidsautoriteiten weigerden hem een transplantatie.

Volgens de richtlijnen had de jongen moeten bewijzen dat hij een half jaar van de alcohol kon afblijven, maar aangezien zijn toestand zo erg was dat hij het ziekenhuis niet meer mocht verlaten, was dat niet mogelijk.

Geen uitzondering
Zijn artsen pleitten dan ook voor een uitzondering voor Gary, maar die werd niet toegestaan. Zijn moeder Madeleine Hanshaw vindt de regels dan ook bijzonder oneerlijk. "Ik zeg niet dat je een transplantatie moet geven aan iemand die de hele tijd in en uit ziekenhuizen sukkelt omdat hij zichzelf blijft beschadigen, maar wel voor mensen als Gary, die een fout maakten en nooit een tweede kans hebben gekregen," vindt ze.

Indien Gary toch een nieuwe lever had gekregen, waren zijn kansen op overleving 75 procent. "Gary wist niet wat hij deed toen hij 13 was," zegt zijn moeder. "Hij wist niet dat dit ervan zou komen wanneer hij 22 was. Al zijn vrienden die indertijd samen met hem aan de toog hingen, zitten nog altijd thuis. Zij mankeren niks." (sam)

20/07/09 22u19
Bron: HLN