Translate

vrijdag 26 juni 2009

Dollar per dag voor meisjes om niet zwanger te worden

De universiteit van North Carolina is met een nieuwe campagne begonnen om te vermijden dat minderjarige meisjes zwanger zouden worden of vroegtijdig de school zouden verlaten. Meisjes tussen 12 en 18 jaar die deelnemen, moeten één keer per week een sessie van 90 minuten volgen waarin ze onder meer uitleg krijgen over het gebruik van voorbehoedsmiddelen. In ruil krijgen ze zeven dollar, ofwel één dollar per dag waarop ze niet zwanger worden.

Beloning?
Niet iedereen is even blij met het initiatief van de universiteit. Een nationale organisatie die zich inzet voor preventie van tienerzwangerschappen vindt dat het verkeerde signaal wordt uitgezonden. "Het klinkt hard om mensen te moeten betalen voor iets dat ze uit zichzelf zouden moeten doen. Het is alsof we jongeren gaan belonen omdat ze geen drugs gebruiken", zegt Bill Albert aan Fox News.

365 dollar
In de Verenigde Staten zijn 7,2 op duizend tienermeisjes zwanger. Drie vrouwen op tien worden voor hun twintigste verjaardag zwanger. Dat kost de maatschappij jaarlijks miljarden en dus kan het programma in elk geval een hoop geld uitsparen. Op die manier kost een tienermeisje slechts 365 dollar per jaar als ze kinderloos blijft. De eerste resultaten van het programma zijn alvast een succes. Meisjes die op 18-jarige leeftijd afstuderen, zullen met een aardige spaarpot aan hun hogere studies kunnen beginnen. (gb)
25/06/09 16u15
Bron: HLN

Moeder aangeklaagd voor dikke zoon

De moeder van een veel te zware Amerikaanse tiener is aangeklaagd voor verwaarlozing. De 14-jarige Alexander weegt 250 kilo.

De Amerikaanse kinderbescherming verwijt de vrouw dat ze haar zoon zo dik heeft laten worden en geen gebruik heeft gemaakt van de diverse behandelingen die hem zijn aangeboden. De vrouw claimt dat ze daar geen geld voor had.

Te druk
Volgens de moeder is het overgewicht van haar zoon deels te danken aan haar drukke schema. "Ik heb een fulltime baan, maar vaak moet ik daarnaast nog een tweede en derde dienst werken. Ik ben niet vaak thuis." De vrouw vertelde CBS dat ze het dieet van haar kind zoveel mogelijk in de gaten hield, maar af en toe toch boodschappen moest doen of moest bijslapen.

Alexander krijgt nu hulp van een overheidsdienst, maar de vrouw vindt dat haar kind zo snel mogelijk weer thuis moet komen. "We moeten allebei hulp krijgen, zodat we dit samen kunnen aanpakken." (eb)
26/06/09 09u54

Bron: HLN

Gestolen python gevonden door opgegeten zender

Dankzij het laatste maaltje van een python had de Australische politie er geen moeite mee de gestolen slang op te sporen. De python had een buideldier opgegeten dat was uitgerust met een zendertje. Dat melden Australische media.

Vliegtuig
De twee meter lange slang werd door twee mannen uit een onderzoekscentrum in Woodvale gepikt. De wetenschappers konden het signaal van de zender vanuit een vliegtuig traceren en stuurden de politie naar een woning in Heathridge. Daar werden de dieven gearresteerd.

De python is terug in het centrum. Daar kan hij volgens een woordvoerder uitrusten van zijn avontuur. (eb)
26/06/09 10u13

Bron: HLN

Tweejarige Chinese knul is jongste paffer ter wereld

De twijfelachtige eer van jongste roker ter wereld valt de 2,5-jarige Chinese peuter Tong Liangliang uit Tianjin te beurt. Zijn vader leerde het ventje smoren tegen de pijnen van de hernia waarmee Liangliang geboren werd. Hij was nog te jong om geopereerd te worden en papa gaf hem, toen-ie anderhalf was, dan maar een sigaret om de pijn te bestrijden.

Zijn vader had de ernst van de situatie pas door toen zijn zoontje meer en meer sigaretjes begon te paffen. Liangliang zit inmiddels aan een pakje per dag en weigert te stoppen met roken. Als hij iemand anders ziet roken, vraagt hij steeds zelf om een sigaret. Bij weigering, steigert hij.

In 2005 probeerde een 37-jarige Chinees in het Guinness Book of World Records te geraken met de "prestatie" dat hij op driejarige leeftijd was beginnen smoren. Zijn aanvraag werd geweigerd omdat roken ongezond is. (jv)

25/06/09 23u36
Bron: HLN

donderdag 25 juni 2009

"Oorsmeer en okselgeur voorspellen borstkanker"

Het is geen voor de hand liggend verband, maar borstkanker zou gelinkt zijn aan een specifieke, onaangename lichaamsgeur en nat oormeer. Dat laat een Japans team onderzoekers weten via een publicatie in The FASEB Journal. Hetzelfde gen dat gelinkt wordt aan borstkanker is namelijk ook verantwoordelijk voor de lijfgeur en het oorsmeer.

De wetenschappers hopen dat ze deze eigenschappen nu kunnen gebruiken om het risisco op borstkanker beter te voorspellen.
"Het is niet omdat je een onaangename lichaamsgeur of nat oorsmeer hebt, dat je de facto borstkanker ontwikkelt", benadrukt Toshi Ishikawa, biomoleculair ingenieur aan de universiteit van Tokio.

"Het is maar één factor in de ontwikkeling van borstkanker. Meestal ontstaat de kanker door een wisselwerking met de omgeving en andere genen die tumorgroei onderdrukken."

Bij 124 vrijwilligers in Nagasaki werd bloed afgenomen. Het gen ABCC11 werd onderzocht. Variaties op dit gen zouden gelinkt zijn met het voorkomen van borstkanker. Deze variaties zijn heel gewoon en komen bij iedereen voor. Ze veranderen de werking niet, maar wetenschappers vermoeden dat de respons op medicatie wel verandert.

Andere wetenschappers reppen zich om te benadrukken dat niemand zich zorgen moet maken. "Stinkende oksels en oorsmeer zijn heel gewoon en een deel van je lichaam. Niemand hoeft te panikeren, dit onderzoek zit nog in een beginstadium", aldus Christy Russell, professor medicijnen aan de universiteit van Southern California. (edp)
24/06/09 16u52

Bron: HLN

Meisje twittert zich dood in bad

De 17-jarige Maria Barbu uit Roemenie is afgelopen weekend overleden terwijl ze aan het twitteren was. Ze lag in de badkuip in haar ouderlijk huis toen haar laptopbatterij bijna leeg was na een lange twittersessie. Dat meldt de Austrian Times.

Volgens de politie heeft ze geprobeerd de stroomkabel met natte handen in de het stopcontact te krijgen en heeft ze een elektrische schok gekregen. Het kan ook zijn dat de laptop in het bad is gevallen waardoor ze is overleden. Haar ouders vonden Maria. Haar laptop lag naast haar in de badkuip. (eb)
24/06/09 22u35

Bron: HLN

woensdag 24 juni 2009

Steeds meer daklozen op Schiphol

SCHIPHOL - Het Leger des Heils op Schiphol ziet het afgelopen jaar steeds meer daklozen op de luchthaven. Het gaat vooral om Nederlanders die in het buitenland woonden en om allerlei redenen terug zijn gezet op het vliegtuig naar Schiphol. Dat bevestigde een woordvoerder van het Leger des Heils woensdag naar aanleiding van een bericht in Het Parool.

De liefdadigheidsorganisatie heeft dit jaar al vijftien mensen opgevangen die al jaren in het buitenland vertoefden en die meestal na lichte vergrijpen, zoals rijden zonder rijbewijs, worden uitgezet. Medewerkers van het Leger des Heils hebben deze personen geholpen bij het vinden van familie of onderdak, aangezien op de luchthaven geen opvangcentrum is.

Bron: De Telegraaf

Bepaalde kankerpatiënten geholpen met enzymremmer

Bij patiënten met een erfelijke vorm van borst- en eierstokkanker blijken zogeheten PARP-remmers effect te hebben. PARP zijn enzymen die schade aan het erfelijke materiaal DNA kunnen toebrengen. Een remmer, in dit geval olaparib, zorgt ervoor dat dit niet gebeurt en dat de schadelijke cel afsterft. Dit staat in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift The New England Journal of Medicine.

Geen bijwerkingen
De meerderheid van de onderzochte patiënten, die eerder waren behandeld met diverse standaardtherapieën, reageerde positief op het nieuwe medicijn. De kanker werd kleiner of bleef gelijk. Ze waren minimaal vier maanden stabiel in hun ziektebeeld. Bovendien bleek het middel nagenoeg geen bijwerkingen te hebben.

Vervolgonderzoek
De onderzoekers wijzen erop dat dit wel de eerste resultaten zijn van een studie naar het medicijn en dat vervolgonderzoek nodig is. Pas als die conclusies eveneens positief zijn, kan olaparib als standaardbehandeling aan deze patiënten worden aangeboden. (belga/edp)
24/06/09 17u40

Bron: HLN

Kikkerhuwelijk moet landbouw in India redden

Honderden mensen hebben in een buitenwijk van Nagpur, 860 kilometer tegen oosten van Mumbai (India), een bruiloft voor kikkers bijgewoond. Hindoepriesters voltrokken het huwelijk tussen bruidegom Raja en bruid Rani. Met het jawoord hoopt de Indiase bevolking dat het binnen enkele dagen gaat regenen. Het gebied kampt al weken met extreme droogte door het uitblijven van het regenseizoen. Daardoor dreigen de oogsten te mislukken. (dea)
24/06/09 14u27
Bron: HLN

Pil doet rokers 'goesting' vergeten

Een bloeddrukpil zou rokers kunnen helpen om te stoppen met roken. Ten minste, dat is de theorie van enkele Amerikaanse wetenschappers. De pil bevat een betablocker, die op bepaalde chemische stoffen in het brein werkt en bepaalde herinneringen aan de rookgewoonte deletet.

Volgens de wetenschappers zijn het net die herinneringen die de 'goesting' en de drang om te roken doen ontstaan, én die er voor zorgen dat wie wil stoppen te vaak terug bezwijkt aan de verleiding. Nadeel van zo'n pil is dat het tot geheugenverlies kan leiden.

Nicotine
Het populairste middel om te stoppen met roken zijn de middelen die inspelen op nicotinevervanging, zoals de patches of de kauwgom. Zij bevredigen de drang naar nicotine, al is de hoeveelheid veel minder dan in een sigaret en zijn de andere schadelijke stoffen niet aanwezig.

Wel verslaving, niet de drang
Het probleem is echter dat ze wel het verslavende karakter van de sigaret aanpakken, maar niet de drang om te roken. Dat laatste doet deze nieuwe pil wél. Beter nog: de twee behandelingen kunnen in combinatie worden gebruikt.

Dopamines
Roken is net als andere verslavingen: als je er aan toegeeft, worden in je hersenen dopamines losgelaten. Dit hormoon controleert je beweging, je emoties, de ervaring van pijn en plezier en het kortetermijngeheugen.

De hoge niveaus dopamines doen de hersenen geloven dat de stof die dat veroorzaakt belangrijk is. Zodra de herinnering aan de verslavende stof wordt opgerakeld, zenden je hersenen een positief emotioneel signaal waarna de drang ernaar begint.

Blokkade
Betablockers blokkeren die herinneringen, waardoor vanzelf ook de drang vermindert. Verslavingen zijn niet het enige vlak waarop bètablokkers inwerken. Ook angsten kunnen hierdoor verminderd worden.

Testonderzoek
Aan het Massachusetts General Hospital wordt nu een testonderzoek opgezet waarin 50 rokers, zowel mannen als vrouwen, worden betrokken. Ze zullen twee fases doorlopen: een fase waarin nicotinepatches worden gebruikt en een fase waarin of de betablocker propanolol of een placebo wordt ingenomen. Tegelijk zullen de proefpersonen worden blootgesteld aan rokersomgevingen. De wetenschappers kijken vol verlangen uit naar de resultaten van het onderzoek. (edp)
24/06/09 15u21

Bron: HLN

300 gevangenen vervroegd vrij uit schrik voor hete zomer

Twee- tot driehonderd gedetineerden mogen vroeger naar huis om zomerse rellen in de overvolle gevangenissen te voorkomen. 'Noodvrijlatingen' noemen de vakbonden het, want 'de situatie is onhoudbaar'.

Paniek
Er heerst paniek in de gevangenissen. De bezetting zweeft er rond de 10.500 gedetineerden voor zowat 8.500 plaatsen, en die overbevolking dreigt tot grote problemen te leiden nu de zomer eraan komt. Als de temperaturen stijgen, is de kans op onlusten groter, leert de ervaring.

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) is daarom van plan twee- tot driehonderd gevangenen enkele maanden vroeger dan gepland naar huis te sturen.

Wie?
"Het gaat vooral om mensen met een straf tussen drie en vijf jaar die bijna aan het einde van hun straftijd komen", zegt Luc Neirynck van de christelijke vakbond. "De minister wil de bevolking tijdens de zomerperiode absoluut onder de 10.000 brengen."

Voor Neirynck is het duidelijk dat De Clerck 'paniekvrijlatingen' gaat doen. "Het komt erop aan de periode te overbruggen tot zowat vijfhonderd gedetineerden kunnen worden overgebracht naar het Nederlandse Tilburg, waar België een leegstaande gevangenis gaat huren." (belga/mvl)
24/06/09 06u53

Bron: HLN

dinsdag 23 juni 2009

Moeder sterft om leven van dochter te redden

Tragedie bij de familie Halbish uit Melbourne. Een dag nadat moeder Penny een nier afstond om het leven van haar dochter Suzanne te redden, overleed de 62-jarige moeder in het ziekenhuis na complicaties. De 29-jarige Suzanne stelt het ondertussen goed na de niertransplantatie, maar wordt verscheurd door verdriet. In een bericht in de Herald Sun schreef ze: "Mama, de meest liefdevolle, meelevende en onbaatzuchtige moeder ooit. Ik zal je voor altijd missen. Ik ben zo trots je dochter te mogen zijn".

Zoon Phil zegt in diezelfde krant dat zijn moeder overal geliefd was. "Ze leefde gewoon voor haar gezin. Ze was heel genereus en zorgzaam. Iedereen hield van haar. Iedereen wist wat er kon mislopen, maar we waren allemaal zo blij toen ze er doorkwam. Dat het dan toch nog fout liep, is gewoon 'belachelijk'."

Risico's
De familie had de risico's vooraf besproken, maar was vastbesloten ermee door te gaan toen ze zagen hoe het leven van Suzanne verwoest werd door haar nierziekte. "Moeder en vader waren beiden bereid donor te zijn, bleken er ook geschikt voor te zijn maar vader kon de operatie niet ondergaan", zegt Phil. De moeder van Penny overleed zelf op 52-jarige leeftijd door complicaties na een chirurgische ingreep, maar dat hield Suzannes moeder niet tegen haar dochter te redden.

Het risico dat een donor sterft na een niertransplantatie is eerder miniem. Sinds 1966 hebben er 3.931 niertransplantaties plaatsgevonden in Australië. De enige keer dat het daarbij misliep, was in 2006. (sps)

23/06/09 10u20

Bron: HLN

Vet eten vergroot de honger

Vet voedsel doet het hongergevoel nog toemenen. Nieuw Amerikaans onderzoek toont aan dat het hongerhormoon ghreline wordt geactiveerd.

Het hongerhormoon zou pas in actie treden bij een lege maag of als er weinig wordt gegeten. Vanuit de hersenen krijg je immers het signaal dat je honger hebt, zodat er meer voeding in de mond wordt gestopt. Deze stelling lijkt achterhaald.

Opslaan
Onderzoek aan de universiteit van Cincinnati op muizen, maakt het omgekeerde duidelijk: ghreline neemt enkel toe bij het eten van vet voedsel. De hersenen krijgen dan net het signaal om deze vetten op te slaan en dan nog het liefst op plaatsen waar we het liever niet zien: de buik, heupen of dijen.

Onverzadigde vetten
Ghreline lijkt enkel een hormoon om te meten of er vet voedsel beschikbaar is. Die ghrelinespiegels stijgen alleen bij verzadigd, vet eten. Onverzadigde vetten activeren het hongerhormoon niet. Die mogen wel. (lvl)

23/06/09 10u16

Bron:HLN

"Angelina Jolie wil president van de VS worden"

Angelina Jolie vindt haar humanitair werk voor de Verenigde Naties zo belangrijk dat zein de politiek wil stappen.

Van Hollywood naar Washington
Een vriend van de actrice in de Britse krant Daily Express: "Angelina is Hollywood beu, ze heeft haar zinnen op Washington gezet. Mensenrechten, oorlog en justitie boeien haar mateloos en ze is ervan overtuigd dat ze op die vlakken meer kan betekenen als ze in de politiek stapt. Ze heeft een enorme bewondering voor president Obama en weet dat ze meer zou kunnen doen mocht ze in zijn positie staan".

Binnen twintig jaar
De 34-jarige ster heeft er nu haar zinnen op gezet de eerste vrouw in het Witte Huis te worden. "Binnen twintig jaar, dat moet haalbaar zijn. Als Angelina iets wil, doet ze er alles voor", aldus nog de vriend. Angelina zou niet alleen de eerste vrouw in het Witte Huis worden, ze zou ook de eerste president zijn die openlijk bekende biseksueel te zijn én de eerste president met een resem adoptiekinderen. (bang/lb)
23/06/09 12u36

Bron: HLN

Ziek Chinees meisje krijgt soep van mensenhoofd

Een koppel uit het zuidwesten van China is door het gerecht veroordeeld nadat ze een soep op basis van een mensenhoofd hadden klaargemaakt voor hun zieke dochter. Dat schrijft het Chengdu Handelsblad.

In 2008 had Lin Zongxiu, een inwoonster van de provincie Sichuan, gehoord dat een soep bereid met een mensenhoofd haar dochter zou kunnen genezen. Die had al zeven jaar psychische problemen. Zij en haar man, Luo Tianhu, schakelden een handlanger in. Die doodde op straat een dronken voorbijganger, een 76-jarige man.

Mét eend
Vervolgens werd de man onthoofd. Het koppel diende de soep, bereid met mensenhoofd én eend, op aan hun 25-jarige dochter.

Het gerecht veroordeelde gisteren de moordenaar tot de doodstraf, met uitstel van twee jaar. De vrouw kreeg een gevangenisstraf, met uitstel van een jaar, omdat ze bewijsmateriaal wou doen verdwijnen. Ze probeerde zich te ontdoen van de bebloede kledij en schoenen van de crimineel. (afp/eb)
23/06/09 16u07
Bron: HLN

maandag 22 juni 2009

Turk wegens geweld veroordeeld tot bloemen geven

ISTANBUL - Een Turkse rechter heeft een man wegens huiselijk geweld veroordeeld tot het wekelijks aanbieden van een bosje bloemen aan zijn echtgenote, een half jaar lang. Ook moet hij vijf boeken lezen over het opvoeden van kinderen. Dat meldde het Turkse dagblad Hürriyet maandag.
Sinds vier jaar hebben Turkse rechters de mogelijkheid alternatieve straffen op te leggen. De laatste tijd verschijnen er steeds vaker berichten over wonderlijke straffen. Zo meldde dagblad Haber Turk maandag dat een vader de straf heeft volbracht die hij kreeg opgelegd voor het slaan van zijn dochter: hij plantte vijfhonderd jonge boompjes. Onlangs werd een man wegens geweld tegen zijn vrouw veroordeeld tot het schrijven van strafregels: hij moest duizend keer schrijven dat hij er spijt van had en die briefjes verspreiden in zijn dorp.
Kritiek op de straffen voor geweldsmisdrijven is er nauwelijks. Onlangs verklaarde een rechter dat ze uitsluitend positieve reacties kreeg op haar besluit huiselijk geweld te bestraffen met strafregels.

(ANP)

Vrouw maakt broeksriem van haar troetelhondje

Een 23-jarige Amerikaanse vrouw is gearresteerd omdat ze haar Jack Russell liet vermoorden om er een broeksriem van te maken. Krystal Lynn Lewis (26) had de pup in haar appartement gevild voor zijn huid. Austin Michael Mullins (26) hielp haar het dier te doden met een pistool. Hij schoot tien keer.

Ze zijn opgepakt voor dierenmishandeling en zitten vast in de gevangenis van Muskogee. De borgtocht is volgens De Telegraaf vastgesteld op 25.000 dollar elk.

Ruzie met ex
Lewis kreeg de puppy met de naam Poplin van een ex-vriendje waar ze ruzie mee kreeg. Daarom zou Poplin dood moeten, zegt een woordvoerder van de gevangenis. De gevangenis wil Lewis pychisch laten onderzoeken. (eb)


Bron: HLN

Eerste Europeanen waren kannibalen

De vroegste Europeanen waren kannibalen. Dat blijkt uit fossielen in de archeologische site van Atapuerca in Spanje. Volgens José Maria Bermudez de Castro, co-directeur van de Atapuerca-site, ging het niet om een ritueel. Het mensenvlees diende wel degelijk als voedsel. Vooral kinderen en adolescenten waren hiervan het slachtoffer.

Stenen werktuigen
Resten aangetroffen in de site bleken verspreid, gebroken en gemengd onder resten van dieren, waarop werd gejaagd en die werden opgegeten. Net als de resten van dieren bleken de fossiele resten sporen te dragen van stenen werktuigen, waarmee werd gesneden. "Dat duidt op kannibalisme om te eten, niet uit rituele overwegingen. Ze hadden immers nog niet de symbolische capaciteit van de huidige mens."

De fossiele resten die op de site zijn gevonden zijn waarschijnlijk afkomstig van de eerste Europeanen, de Homo antecessor. Die leefde nog voor de Neanderthaler en Homo Sapiens, 800.000 jaar geleden.

Geen voedselnood
In de streek waar de fossiele resten zijn aangetroffen, was toen voedsel in overvloed. Het kannibalisme gebeurde dus niet uit voedselnood. Ook werden resten van slachtoffers gevonden in verschillende lagen in de site. Dat duidt erop dat het niet om iets eenmalig ging, maar om een fenomeen verspreid in de tijd. De meeste resten zijn van kinderen en adolescenten. Een echte reden daarvoor vinden de archeologen niet. Mogelijk werd de basis van de bevolkingspiramide van een groep gedood. (afp/gb)
21/06/09 10u41

Bron: HLN

Brandweerman redt leven van vrouw die zijn leven redde

Het heeft dertig jaar geduurd, maar een Israëlische brandweerman heeft eindelijk de vrouw die hem uit een brand redde toen hij nog een kind was, een wederdienst kunnen bewijzen. Hij deed dat op gepaste wijze, door haar op zijn beurt van de vlammen te redden.

Gered als jongetje
De krant Ma'ariv schrijft dat Danny Shemesh tien jaar oud was toen hij kwam vast te zitten in een brandende opslagplaats in de tuin van zijn huis. Zijn buurvrouw, Miriam Diner, hoorde de jongen om hulp roepen, rende het gebouw binnen, gooide een natte doek over de hulpeloze Danny en bracht hem in veiligheid.

Net op tijd gered
Afgelopen vrijdag ontving Shemesh, ondertussen al even officier van dienst in een brandweerkazerne, een oproep in verband met een brand. Toen hij hoorde om welk huis het ging, realiseerde hij zich dat het Miriam en haar man Avraham waren die in gevaar verkeerden. "Het huis hing vol rook. Ik beval een brandweerman om de deur open te breken, en intussen sloeg ik het raam van de slaapkamer stuk, want er was geen tijd te verliezen. Avraham kon ik naar buiten helpen, maar Miriam was al buiten bewustzijn. Ik sprong de kamer in en kon haar nog net op tijd uit het brandende huis halen, " zo doet Shemesh zijn relaas in de krant.

"Elke dag redden we levens, maar dit keer, godzijdank, had ik het geluk het leven te redden van de vrouw zonder wie ik er niet meer geweest zou zijn", vertelde Shemesh, toen hij Miriam in het ziekenhuis ging bezoeken. (belga/vsv)
22/06/09 13u38

Bron: HLN

Kudde koeien vertrappelt Britse vrouw

Een vrouw die haar hond aan het uitlaten was, is om het leven gekomen doordat ze door een kudde koeien werd vertrapt. De koeien werden waarschijnlijk agressief door de hond van het slachtoffer uit Yorkshire. Daarbij sloegen ze op hol en renden op de vrouw en hond af. De vrouw werd hierbij dodelijk geraakt.

De politie probeert de identiteit van de vrouw te achterhalen en is op zoek naar getuigen van het incident, meldt de Yorkshire Post. (tlg/mvl)
22/06/09 10u16

Bron:HLN