Translate

zaterdag 6 juni 2009

GPS-schoenen op komst voor alzheimerpatiënten

De schoenenfabrikant Aetrex Worldwide en het technologiebedrijf GTX Corp werken in de Verenigde Staten samen aan de ontwikkeling van een schoen met een GPS-systeem.

Het schoeisel moet het makkelijker maken verdwaalde alzheimerpatiënten terug te vinden. Dat heeft de adviseur van het project, Andrew Carle, dit weekeinde laten weten. Hij zei dat ongeveer een derde van de mensen met de ziekte van Alzheimer zeker één keer in grote problemen komt na te zijn verdwaald.

Carle liet weten dat alzheimerpatiënten geneigd zijn om voorwerpen van hun lichaam te halen als ze daar niet mee vertrouwd zijn.

Het plaatsen van een GPS-systeem in een schoen verdient daarom de voorkeur boven het uitrusten van een patiënt met een zichtbaar apparaat.

De schoenenfabrikant en het technologiebedrijf willen de GPS-schoen eind dit jaar gaan testen. (anp/mvl)
06/06/09 09u53

Bron: HLN

vrijdag 5 juni 2009

Spierbundels zijn zwakker

Mannen met spieren zien er meestal goed uit, maar zijn medisch gezien, heel wat zwakker. Een recente studie, gepubliceerd in de New Scientist, toont aan dat ze sneller ziektes oplopen.

Witte bloedcellen
Aan de universiteit van Pittsburgh werden 5.000 mannen tussen de 18 en 49 jaar medisch geanalyseerd. Vooral het immuunsysteem laat te wensen over als de mannen over sterke spierbundels beschikken. De aanmaak van witte bloedcellen ligt gevoelig lager en net die bestrijden infecties. Ook het C-reactief proteïne, dat ziektes weet te bestrijden, werd minder geproduceerd.

Nadelen
Een gespierd lichaam is het ideaal bij heel wat mannen. Zo zouden straffe kerels meer seksuele partners hebben en hun maagdelijkheid sneller verliezen. Onderzoeker William Lassek bewijst nu ook dat er ook nadelen zijn. Volgens hem is dat de reden waarom in de loop van de evolutie niet alle jongens een gespierd lichaam hebben gekregen. Eerdere studies toonden al aan dat testosteron knaagt aan het immuunsysteem van mensen. (lvl)
05/06/09 13u05

Bron: HLN

Uitstapjes naar zee en curry helpen tegen Alzheimer

Daguitstapjes naar zee, schilderen en andere sociale activiteiten zijn even efficiënt bij de behandeling van Alzheimer als pillen, beweert een vooraanstaande Amerikaanse expert. Verder blijkt uit onderzoek dat curry beschermt tegen dementie.

Medicatie is schadelijk
De Amerikaanse professor John Zeisel bestudeert al lang mensen met Alzheimer. Hij zegt dat de behandeling van dementie met medicatie vaak schadelijk is. Professor Zeisel: "Verzorgers moeten hun houding ten opzichte van Alzheimer volledig veranderen om de ziekte beter te kunnen behandelen. Uit eigen onderzoek en studies van andere experts blijkt dat omgevingsfactoren ook heel belangrijk zijn bij de behandeling van de ziekte. Mensen met Alzheimer krijgen vaak te maken met symptomen als angst, agressie, onrust en lusteloosheid. Patiënten hebben minder last van deze symptomen als ze omringd worden door beter opgeleide verzorgers en regelmatige bezoekjes brengen aan musea of de kust dan wanneer ze medicatie nemen."

Sociaal leven
"Daarom is het belangrijk dat verzorgingscentra culturele en kunstprogramma's organiseren zodat ook mensen met Alzheimer een sociaal leven krijgen. Deze patiënten moeten behandeld worden als echte mensen. Mensen met de ziekte krijgen een stigma. Het is tijd dat we voorbij hun beperkingen kijken en begrijpen dat degenen met Alzheimer nog steeds echte mensen zijn", aldus Zeisel.

Curry
Verder blijkt uit onderzoek dat volkeren die twee of drie keer per week een maaltijd op basis van curry eten een veel lager risico op dementie hebben. Daarom onderzocht professor Murali Doraiswamy de verschillende ingrediënten van deze kruidenmengeling. Zo ontdekte hij dat curcumine, een bestanddeel van het kruid kurkuma, tegen Alzheimer beschermt. Het voorkomt namelijk de verspreiding van schadelijke stoffen in de hersenen die mentale problemen en geheugenverlies veroorzaken. Daarnaast blijkt dat deze stof ook beschermt tegen kanker en artritis. Britse experts zeggen wel dat je heel grote hoeveelheden van curry moet eten om voor je het effect op je hersenen merkt. Daarom moet verder onderzoek aantonen of het mogelijk is een pil op basis van curcumine te ontwikkelen die Alzheimer kan voorkomen. (ep)
04/06/09 10u45

Bron:HLN

Terminaal zieke pedofiel: "Ja, ik heb Maddie gezien"

Neemt de mysterieuze verdwijningszaak rond Maddie McCann een nieuwe wending aan? Het kan, want de Britse pedofiel Raymond Hewlett heeft gisteren tegenover het Duitse gerecht een opvallende verklaring gedaan. "Ja, ik heb Maddie gezien, tweemaal zelfs", zei Hewlett toen hem gevraagd werd of hij iets te maken heeft met de verdwijning van de Britse kleuter. Hewlett beschreef ook nauwkeurig de opvallende vlek rond Maddies rechteroog.

Op het moment van de verdwijning van Maddie verbleef Hewlett met zijn familie eveneens in het Portugese vakantieoord Praia da Luz, waar de feiten plaatsvonden. De 64-jarige Brit, die reeds voor kindermisbruik in de gevangenis zat, vluchtte daarna naar Marokko. Momenteel houdt Hewlett zich op in het Duitse Aken, waar hij gisteren door het gerecht werd ondervraagd. De onderzoekers onderwierpen hem ook aan een dna-test.

Opvallend is dat de zwaar zieke Hewlett, die aan kanker lijdt, nu met zijn 'bekentenis' afkomt. De man zou sinds kort weten dat hij nog maar enkele weken te leven heeft. (lpb)
05/06/09 11u38

Bron: HLN

donderdag 4 juni 2009

YouTube XL brengt filmpjes naar tv

YouTube pakt sinds vandaag uit met een XL-versie. Hiermee kan u filmpjes van de bekende website ook op televisie bekijken. Uw tv heeft dan uiteraard wel een internetverbinding en een browser nodig.

De interface ziet eruit als een dvd-menu, met in het midden van het scherm een lijst met video's. Als u een filmpje naar uw zin gevonden hebt, kan u dat over het hele scherm afspelen.

"YouTube XL is eigenlijk gewoon YouTube met een nieuwe skin", geeft productmanager Kuan Yong toe. "Ze geeft u wel een compleet andere ervaring. Omlaag scrollen hoeft niet meer en ook de reacties en advertenties zijn weggehaald." (svm)

Bron: HLN

Tot 11 procent meer babysterfte bij pieken fijn stof

De luchtvervuiling in Vlaanderen veroorzaakt beduidend meer sterfte bij zuigelingen tussen een en vier weken oud. Als er meer fijne stofpartikels in de lucht zijn, is het risico op sterfte 5 procent hoger. Bij vervuilingspieken loopt dat op tot 11 procent, zo blijkt uit de eerste resultaten van het Parhealth-onderzoeksprogramma, dat baby's onderzocht over een periode van tien jaar. Dat schrijft De Morgen.

Volgens Nemery, professor bij de onderzoekseenheid longtoxicologie van de KU Leuven, wil een en ander niet zeggen dat de vervuiling de rechtstreekse oorzaak is van het overlijden, wel dat ze daartoe bijgedragen heeft. "Het is duidelijk dat vervuiling ook invloed heeft op de zuigelingensterfte", zegt Nemery.

Op jaarbasis liggen de Vlaamse PM10-waarden onder de Europese grens van 40 microgram, maar we scoren slechter op het vlak van het maximale aantal piekdagen: in 2007 werd in 21 van de 31 meetstations de piekgrens van 50 microgram meer dan de 35 keer overschreden, zo blijkt uit het recentste jaarrapport van de VMM. 2009 is nog maar vijf maanden oud en al 11 meetstations zitten qua piekdagen in het rood. Bij het smogalarm afgelopen winter werd meer dan 70 microgram gemeten. (belga/jv)
04/06/09 08u31
Bron:HLN

Prins Charles wil eekhoorns uitroeien

De grijze eekhoorn: schattige boosdoener.
De Britse prins Charles wil dat landeigenaren de grijze eekhoorns die op hun grond leven, uitroeien. Volgens de troonopvolger is het van "cruciaal belang" om de populatie grijze eekhoorns flink terug te dringen. Dat staat in een brief die Charles naar een stichting van landeigenaren heeft gestuurd.

3,3 miljoen versus 160.000
In Groot-Brittannië leven 3,3 miljoen grijze eekhoorns. De dieren werden in de 19e eeuw geïntroduceerd en brengen de inheemse rode eekhoorn in gevaar. Daar zijn er nog maar 160.000 van.

Bomen
De prins, beschermheer van een stichting die opkomt voor de rode eekhoorn, stelt verder dat de grijze knaagdieren schade toebrengen aan de bossen. De dieren slopen jonge boompjes, waardoor de Britse bossen onvoldoende nieuwe bomen hebben. Ook kunnen aangeknaagde bomen niet meer verkocht worden aan houtproducenten. (anp/mvl)
04/06/09 11u39
Bron: HLN

woensdag 3 juni 2009

Nieuwsgierige Franse toeriste doodgebeten door haai

Voor de kust van Egypte is een boottochtje een Franse vrouw fataal geworden. Een medewerker van de Franse ambassade bevestigde dat ze is doodgebeten door een haai. De Française van rond de vijftig zag in de Rode Zee "een grote vis" zwemmen en sprong er uit nieuwsgierigheid plots naartoe, aldus dezelfde bron.

De aanval vond plaats bij Marsa Alam in het zuiden van Egypte. Omwille van het heldere water van de Rode Zee komen veel duikers naar het gebied. In de wateren tussen Egypte en Saudi-Arabië komen echter ook veel haaiensoorten voor, waarvan sommigen gevaarlijk zijn voor de mens. Fatale aanvallen zijn echter zeldzaam. Het laatste haaienslachtoffer was een snorkelaar in 2004. (odbs)

02/06/09 20u15

Bron: HLN

Nieuwe dans zorgt voor drie keer meer gebroken penissen

In Jamaica zorgt een nieuwe dans voor een drastische toename van gebroken penissen. De situatie is zo erg dat de overheid de 'dolkdans' wil verbieden, meldt The Sun.

De dans, waarbij de man met zijn heupen stevige stootbewegingen maakt tegen het achterwerk van een vrouw, is blijkbaar bijzonder populair in Jamaica. Zo populair dat koppels de ruwe bewegingen blijkbaar willen herhalen in de slaapkamer, met verschillende pijnlijke kwetsuren als resultaat.

Jamaicaanse dokters hebben de bevolking gewaarschuwd voor de gevaren van de praktijk, nadat ze drie keer meer gebroken penissen dan normaal moesten behandelen. (sam)
voor video ga naar:http://www.hln.be/hln/nl/959/Bizar/article/detail/874093/2009/06/03/Nieuwe-dans-zorgt-voor-drie-keer-meer-gebroken-penissen.dhtml
Bron:HLN

Amerikaans nucleair rapport per vergissing op het net

De Amerikaanse regering heeft volgens de New York Times per vergissing een strikt vertrouwelijk rapport over honderden civiele kerncentrales en laboratoria en nucleaire programma's openbaar gemaakt. Het 266 bladzijden tellende document bevatte ook gedetailleerde informatie over opslagplaatsen van materiaal voor kernwapens, aldus de New York Times online. Het rapport is om een nog niet achterhaalde reden op de website van de Amerikaanse staatsdrukkerij terechtgekomen, maar is er ondertussen weer afgehaald.

Schade zeer gering
Verschillende atoomdeskundigen zijn van mening dat de schade door de verkeerdelijke publicatie echter zeer gering is omdat de gevoelige informatie in grote lijnen al bekend was, aldus de krant. De gegevens, die door de regering als strikt vertrouwelijk maar niet als geheim worden beschouwd, werden voor het Internationaal Atoomagentschap IAEA samengesteld.

Omvattende lijst
Het document bevat naar verluidt geen militaire informatie over het Amerikaanse kernwapenarsenaal, over silo's of programma's ter bescherming van de wapens. In plaats daarvan gaat het om een omvattende lijst van plaatsen, die met het Amerikaans civiel kernprogramma te maken hebben. (belga/lpb)
Bron: HLN

dinsdag 2 juni 2009

Vrouwen ongelukkiger dan ooit

Ondanks 40 jaar feminisme voelen dames zich niet beter in hun vel. Een internationale studie toont aan dat moderne vrouwen minder voldoening uit het leven putten dan vroeger.

Voordelen
Vrouwen hebben het nog nooit zo goed gehad als nu. Op verscheidene vlakken doen ze het beter dan ooit: de loonkloof is kleiner geworden, hun scholingsgraad ligt hoger en de technologische vooruitgang maakt huishoudelijk werk minder zwaar. En toch voelen de dames zich ronduit ongelukkiger dan pakweg veertig jaar geleden.

Complexer
Het onderzoek, uitgevoerd aan de Universiteit van Pennsylvania, toont aan dat die ontevredenheid wereldwijd is. Volgens de vorsers is het leven van de dames veel complexer geworden. Veertig jaar feminisme heeft hen nu duidelijk gemaakt dat dat niet is wat ze ervan verwachtten. Een carrière uitbouwen, een gezin stichten, er ten allen tijde goed moeten uitzien: het maakt het er niet makkelijker op.

Geen keuze
Siobhan Freegard kwam tot vergelijkbare resultaten na een rondvraag op de website Netmums. Zijn onderzoek toonde aan dat het aantal gevallen van babyblues zorgwekkend stijgt in vergelijking met dertig jaar geleden. "We wilden doorheen de jaren gelijke rechten voor alle dames opdat ze ook keuzes konden maken. Na al die jaren komen we erachter dat dames geen keuze hebben. Het enige wat we horen is dat ze, vaak uit financiële noodzaak moeten werken, ook al zouden ze liever hun kinderen zelf opvoeden. Wie van zijn job houdt en een gelukkige carrière weet uit te bouwen, mag zich gelukkig prijzen. De anderen komen er stilaan achter dat dit niet is wat ze echt wilden". (lvl)
02/06/09 10u42

Bron: HLN

Moeder vindt ontvoerde zoon na 27 jaar terug via Facebook

In het Verenigd Koninkrijk heeft de 61-jarige Avril Grube na 27 jaar zoeken haar ontvoerde zoon teruggevonden via Facebook. Grube zag haar zoon Gavin Paros voor het laatst in 1982. Haar Hongaarse ex-man kwam de toen driejarige jongen oppikken om naar de dierentuin te gaan. In werkelijkheid vluchtte hij stiekem naar Boedapest, weten de Corelio-kranten.

Gevonden op Facebook
In oktober vorig jaar ontdekte de zus van Grube een Gavin Paros op Facebook. Omdat Gavin zijn berichten niet controleerde, duurde het nog weken voor de wanhopige vrouw antwoord kreeg. Maar intussen heeft Gavin zijn moeder bezocht. "Ik kon niet meer slapen toen ik wist dat Gavin thuis zou komen. Ik herkende hem meteen: hij heeft mijn ogen'" aldus Grube, die gedeeltelijk verlamd raakte na een beroerte.

Geen Engels
Het bijpraten was niet evident, want Paros, intussen vader van drie kinderen, spreekt na al die jaren geen Engels meer. "We hebben elkaar vooral geknuffeld. Het terugzien was de mooiste dag uit mijn leven." De vader en ontvoerder van Gavin overleed drie jaar geleden. (adv)
02/06/09 12u34

Bron: HLN

Al vier toeristen gestorven door giftige wijn op Bali

Een Nederlander is in Indonesië omgekomen, omdat hij een vergiftigd drankje had gedronken. De palmwijn was aangelengd met methanol in plaats van ethanol. In totaal stierven al 25 mensen door de verkoop van het illegale brouwsel op Bali.

Onder de doden zijn ook een Ier, een Amerikaan, een Brit en Indonesiërs. Zij kwamen om in de afgelopen twee weken.

De politie heeft een man aangehouden die de wijn waarschijnlijk heeft aangelengd. Er wordt nog onderzocht of de man expres de methanol heeft toegevoegd. Methanol wordt vaak gebruikt als antivries of oplosmiddel. (anp/mvl)
02/06/09 08u42

Bron: HLN

maandag 1 juni 2009

Binnenkort weer het vliegtuig op met vloeistof in je tas?

Er is een nieuwe scanner op komst die kan nagaan of een vloeistof écht gevaarlijk is. Alle 'onschuldige' flessen kunnen dan gewoon weer mee in de handbagage, meldt de Sunday Times. Deze uitvinding kan een einde maken aan de maatregel waardoor sinds augustus 2006 vliegtuigpassagiers slechts een minimale hoeveelheid vloeistof mee aan boord mogen nemen, uit vrees dat die vloeistof voor terroristische doeleinden kan worden gebruikt.

Door flessen kijken
Een Brits bedrijf ontwierp een scanner die een röntgenstraal door de vloeistof jaagt en de 'handtekening' daarvan registreert. Elke vloeistof heeft namelijk heel specifieke karakteristieken en de scanner is geprogrammeerd om ongevaarlijke stoffen, zoals water of alcohol, te onderscheiden van potentiële explosieven zoals waterstofperoxide. De scanner, die werd ontwikkeld door de firma Kronex, kan door elk soort fles 'heen kijken', zelfs als die van metaal is, en wordt momenteel uitgetest. Als die proeven slagen, kan het verbod op flessen in het vliegtuig volgend jaar worden opgeheven.

Gedrag
Tot opluchting ongetwijfeld van de passagiers, maar niet van Philip Baum, hoofdredacteur van het tijdschrift Aviation Security. Hij waarschuwt dat de veiligheid niet kan worden verzekerd door te focussen op voorwerpen, zoals flessen. "We zoeken de remedie nu alleen in technologieën, maar we zouden meer aandacht moeten besteden aan het gedrag van mensen in de vertrekhal", zo waarschuwt hij. (belga/ep)
31/05/09 13u07
Bron: HLN

Maleisische prins mishandelde model met scheermessen

Een jong Indonesisch-Amerikaans model is vorig jaar als seksslaaf misbruikt, gedrogeerd en gefolterd door de Maleisische prins van de deelstaat Kelantan. Dat heeft de moeder van de 17-jarige Manohara Odelia Pinot bekendgemaakt. De moeder dient dan ook klacht in tegen de 31-jarige prins Tengku Temenggong Mohammed Fakhry. Ze liet ook weten dat de Maleisische en Indonesische regeringen de zaak in de doofpot wilden steken.

Pinot huwde de prins in wat Indonesische media een sprookjeshuwelijk noemden. "Ik moest vrolijk kijken in het openbaar, maar achter de schermen werd ik verkracht en gemarteld met onder meer scheermessen. Ik kon ontsnappen toen ik met mijn schoonvader op bezoek was in Singapore."

Ze schudde haar bewakers af en wist de Singaporese politie in te schakelen. Die liet echtgenoot Fakhry weten dat hij haar niet kon dwingen mee terug te keren naar Maleisië. Ze ging vervolgens terug naar haar familie in Indonesië. De prins noch zijn familie hebben op de beschuldigingen gereageerd. (anp/dea)
01/06/09 14u58

Bron: HLN

Susan Boyle uitgeput opgenomen in ziekenhuis

De Schotse Susan Boyle, die na een 48-jarig bestaan in de onbekendheid plots een wereldberoemdheid werd vanwege haar bijzondere stem, is met uitputtingsverschijnselen in het ziekenhuis opgenomen, melden de lokale Britse media.

Finale verloren
Susan Boyle werd zaterdag tweede in de finale van de televisiewedstrijd Britain's Got Talent. De eerste plaats ging naar een groep dansers. Volgens de krant The Sun is het Schotse talent opgenomen in een kliniek in Londen.

Populair filmpje
Als werkloze oude vrijster trad Susan uit de anonimiteit tijdens een auditie voor de wedstrijd in april. Het filmpje hiervan werd meer dan 100 miljoen keer bekeken op internet. Maar de nieuwe ster kon moeilijk om met deze plotse bekendheid en de druk van de media. Dee afgelopen dagen begon ze tekenen van nervositeit te vertonen.

Fysiek en emotioneel uitgeput
"Na zaterdagavond is Susan fysiek en emotioneel uitgeput", aldus Talkback Thames, de organisator van de wedstrijd, zondag in een communiqué. "Ze is door haar persoonlijke arts onderzocht en die heeft haar een paar dagen rust aangeraden." (belga/vsv)
01/06/09 06u00

Bron:HLN

zondag 31 mei 2009

Big Ben viert 150e verjaardag

LONDEN - De Big Ben in Londen, vermoedelijk de beroemdste klok ter wereld, viert zondag zijn 150e verjaardag. De vier enorme klokken in de 96 meter hoge St. Stephens toren geven de tijd aan sinds 31 mei 1859.

Lees verder bij bron
Bron: de Telegraaf

Obama in juli bij paus

ROME - Paus Benedictus XVI zal de Amerikaanse president Barack Obama in juli in particuliere audiëntie ontvangen. In Amerikaanse en Vaticaanse diplomatieke kringen is zondag berichtgeving daarover in de Italiaanse media bevestigd.
Lees verder:http://www.telegraaf.nl/buitenland/4050685/__Obama_in_juli_bij_paus__.html

Bron: HLN

Egyptenaar snijdt penis af

CAIRO - Een inwoner van een dorp in het zuiden van Egypte heeft zondag op uiterst pijnlijke wijze geprotesteerd tegen de keuze van zijn ouders voor een huwelijkspartner. De 25-jarige sneed zijn geslachtsdeel af en verminkte zijn testikels.
Hij was verliefd op een vrouw maar zijn ouders wezen haar af en vertelden hem dat hij met een andere vrouw moest trouwen, iets wat hij niet wilde”, aldus een woordvoerder van de politie. „Hij pakte een mes, ging naar zijn kamer en sneed zijn penis af.”

Artsen slaagden erin het geslachtsdeel weer aan de rest van het lichaam van de man te bevestigen

Bron: HLN