Translate

zaterdag 16 mei 2009

Nederlanders pakken wereldrecord met 26.000 liter soep

De Nederlandse gemeente Westland heeft het wereldrecord tomaten-groentesoep koken op haar naam geschreven. In een loods in Naaldwijk werd maar liefst 26.000 liter soep bereid. "We hebben 7.500 kilo tomaten, 12.000 kilo komkommers, 450 kilo paprika's en 825 kilo uien in de soep verwerkt. Allemaal verse groente natuurlijk", aldus een woordvoerster.

De recordpoging vond plaats tijdens de open dag van Agri Business Centrum Westland. Bezoekers van de open dag kregen een kopje soep. Wat er overblijft in de pan van 2 meter en 40 centimeter hoog, gaat naar de Voedselbank. (belga/svm)
16/05/09 15u09

Bron: HLN

Wekelijks 100 Belgen verplicht in psychiatrie

Wekelijks wordt in België een honderdtal mensen verplicht opgenomen in instellingen voor geestelijke gezondheidszorg. De gedwongen opnames zijn op zes jaar tijd met veertig procent toegenomen, waardoor er 5.831 mensen in de Belgische psychiatrische instellingen zitten, schrijft Le Soir.

Probleem
Het mentale gezondheidssysteem schiet tekort, menen de co-auteurs van een studie over gedwongen opname in de psychiatrie, Vincent Lorant en Vincent Dubois van de universiteit van Luik. De twee specialisten zeggen dat er te veel gestichten zijn voor krankzinnigen. Verder zijn er te weinig gedecentraliseerde centra voor geestelijke gezondheidszorg aangepast voor de behandeling van zware problemen.

Sector misnoegd
De sector, die eind 2003 al zijn ongenoegen uitte via het Overlegplatform Geestelijke Gezondheidszorg, heeft gisteren minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx gewezen op de problematiek. De leden van het overlegplatform zeggen dat ze "overspoeld" worden met vragen voor gedwongen opname of collocatie, en ze laken dat er een gebrek is aan alternatieven voor de opname in de ziekenhuizen. (belga/sam)
16/05/09 16u29

Bron: HLN

woensdag 13 mei 2009

Internet veroorzaakt obesitas

Computerspelletjes, het internet en sociale netwerksites als Facebook vergroten het obesitasprobleem want ze veranderen de manier waarop je hersenen werken. Hierdoor ga je meer dingen eten zonder over de gevolgen na te denken, dat beweert althans de Britse onderzoekster Susan Greenfield.

Meer risico's
Wetenschapper Susan Greenfield zegt dat door voortdurend op de computer te werken en op internet te surfen je hersenen 'verkinderlijken'. Het zorgt ervoor dat het moeilijker wordt om bij te leren als iets verkeerd gaat. Wanneer een kind verschillende keren valt, zal het al snel leren niet dezelfde fout te maken. Maar wanneer het iets fout doet tijdens een computerspel zal het gewoon verder blijven spelen. Hierdoor verandert je brein, waardoor het moeilijker wordt iets te leren wanneer het fout loopt. Het nemen van risico's gaat er aantrekkelijker door lijken. Daardoor zullen mensen vaker te veel eten of voor ongezonde snacks kiezen zonder na te denken over de gevolgen. Lees verder: klik op de titel

Bron: HLN

Voorkom beroerte door tanden regelmatig te poetsen

Je tanden en tandvlees regelmatig poetsen kan de vroege tekenen van hartziekten omkeren. Onderzoekers zeggen zelfs dat een goede tandhygiëne even efficiënt is als medicatie om afzetting als cholesterol in de aders te vermijden.

20 procent minder
Wetenschappers denken al langer dat er een verband is tussen ziek tandvlees en vroege tekenen van hartziekten, het gaat hier voornamelijk over de afzetting van onder meer cholesterol in de aders. De onderzoekers ontdekten nu dat je door regelmatig je tanden te poetsen, je je kans op deze aandoening met 20 procent kunt verkleinen. Lees verder klik op de titel

Bron: HLN

Vrouwen minder vaak ziek door sterker immuunsysteem

Mannen zijn het zwakke geslacht, toch wat de vatbaarheid voor ziekten betreft. Onderzoekers ontdekten namelijk dat vrouwen een sterker immuunsysteem hebben dankzij hun hormonen.

Minder ontstekingen
Uit onderzoek met muizen blijkt dat het vrouwelijke hormoon oestrogeen het immuunsysteem sterkt. Daardoor zijn mannen vatbaarder voor infecties door bacteriën, virussen, schimmels en wormen. De evolutie zou de oorzaak van het sterkere immuunsysteem zijn, een gezond lichaam is namelijk belangrijk voor de voortplanting bij vrouwen. Dankzij de resultaten kunnen wetenschappers nu een medicijn ontwikkelen op basis van deze stof om het mannelijke verdedigingssysteem tegen bacteriën te sterken. Lees verder: klik op titel

Bron: HLN