Translate

donderdag 23 april 2009

Voor het eerst vrouw bevelhebber op Belgisch marineschip

Luitenant-ter-zee Pascale Van Leeuwen (36) wordt donderdag geïnstalleerd als bevelhebber van de Belgische mijnenjager M921 Lobelia. Ze wordt de eerste vrouw die het commando krijgt over een Belgisch marineschip. Van Leeuwen trekt nog dit jaar met haar schip naar de Baltische Zee, de Verenigde Staten en Canada.

In mei trekt de M921 Lobelia naar de Baltische Zee om er mijnen op te speuren en te vernietigen. In juni staan twee weken duikstage op het programma. De grootste opdracht volgt van eind juli tot 19 december. Dan maakt de mijnenjager deel uit van een NAVO-eskader dat opdrachten zal uitvoeren voor de kust van de Verenigde Staten en Canada. (belga/bdr) (zie video: klik op titel)

Bron: HLN

"Ik kloonde dood meisje"

De controversiële vruchtbaarheidsspecialist Panayiotis Zavos claimt dat hij drie dode mensen heeft gekloond, onder wie een 10-jarig meisje dat omkwam in een auto-ongeval in de VS. Hij ontving ingevroren bloedcellen van het meisje.

Het is niet de eerste keer dat Zavos claimt mensen te hebben gekloond, maar nu zou hij de embryo's ook effectief hebben ingeplant. Documentairemaker Peter Williams maakte voor Discovery Channel een reportage over de man.

Eerste baby kwestie van tijd
Panayiotis Zavos heeft naar eigen zeggen 14 menselijke embryo's gekloond, en ze ingeplant in baarmoeders. Hoewel geen enkele poging daadwerkelijk een baby opleverde, is dat slechts een kwestie van tijd, zegt Zavos in de Independent.

"Als we onze inspanningen opvoeren, hebben we een gekloonde baby over een jaar of twee. Ik weet echter niet of we daarvoor momenteel genoeg middelen hebben," zegt hij.

Kritiek
Andere wetenschappers hebben al gekloonde embryo's van mensen gecreëerd om stamcellen aan te onttrekken, maar de inplanting ervan in de baarmoeder is nog een grote stap verder. Zijn werk krijgt dan ook bakken kritiek van andere experts, die vragen hebben bij zowel de veiligheid van zijn werk als het ethische aspect.

Zavos, een Amerikaan van Cypriotische afkomst, voert de experimenten naar verluidt uit in een geheim laboratorium in het Midden-Oosten, om het Amerikaanse verbod op klonen te omzeilen.

Lynn Wesenbeek
In 2003 ging Lynn Wesenbeek voor VTM nog undercover op bezoek bij de controversiële arts. Zavos beloofde haar toen een gekloonde baby voor 33.700 euro. (sam)
zie video: klik op titel

Bron: HLN

dinsdag 21 april 2009

Langste mens ter wereld is 2,46 m

In een ziekenhuis in China is een 27-jarige ex-basketballer opgemeten, die 2,46 meter lang blijkt te zijn. Hij is 10 centimeter langer dan een andere Chinees, Bao Xishun (57), die momenteel in het Guinness Book of Records te boek staat als langste mens ter wereld. Lees verder: klik op titel

Bron; msn reporter