Translate

dinsdag 27 mei 2008

ruimtecapsule aan ramp ontsnapt

De bemanningsleden van de Russische ruimtecapsule Sojoez die zaterdag op aarde terugkeerde, zijn mogelijk aan een ramp ontsnapt.

De capsule kwam niet met het hitteschild, maar met het luik naar voren in de dampkring terecht.

Zwaar beschadigd
Het luik raakte zwaar beschadigd, heeft het Russische persbureau Interfax gehoord van een medewerker van het Russische ruimtevaartprogramma.

Er zaten drie mensen in de ruimtecapsule. Eén van hen, een Zuid-Koreaanse astronaute, zei maandag dat ze tijdens de vlucht naar de aarde erg bang was geweest dat er iets mis zou gaan.

De Sojoez kwam ruim 400 kilometer van het geplande landingsterrein in Kazachstan terecht.

Bron:http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2008/4/23/230408_sojoez.html

maandag 26 mei 2008

passagier luchthaven krijgt cannabis cadeau

Een vliegtuigpassagier die van het Japanse Narita naar Tokio vloog, heeft ongemerkt een pakketje wiet van de douane gekregen. De douane stopte het zondag in het zijvakje van zijn willekeurig gekozen koffer om te kijken of de drugshonden het zouden opsporen, aldus functonarissen maandag.

De honden in Tokio wisten het in kranten gewikkelde blik niet te vinden en de dienstdoende douanebeambte vergat in welke koffer hij de cannabis had gestopt. „Ik weet dat het verboden is om bagage van passagiers voor deze doeleinden te gebruiken”, zei de beambte. „Maar ik wilde de honden beter leren zoeken.”

De douane hoopt dat de passagier de krap 150 gram drugs met een straatwaarde van omgerekend 6.000 euro, terugbrengt. In Japan is zowel hard- als softdrugs ten strengste verboden.

Bron: Telegraaf

wist u dat

zondag 25 mei 2008

Antwoorden examen op achterkant formulier gedrukt

Antwoorden examen per ongeluk op achterkant formulier gedrukt Het moet de ultieme droom van zowat elke student zijn. Je examenformulier omdraaien en vaststellen dat de antwoorden op de achterkant staan. Het overkwam zo'n 12.000 Britse scholieren vorige week bij hun GCSE-examen over muziek. Een GCSE-examen is een soort examen dat 16-jarigen moeten afleggen om eventueel in een universiteit binnen te geraken. De examencommissie van OCR (Oxford, Cambridge en Royal Society for Arts) gaf toe dat er een fout was geslopen op de examenformulieren. "Op de achterkant van elk blad staan normaal copyrightgegevens, maar deze keer stonden er iets te veel details op een van de bladen", klonk het in een mededeling. De vragen op het bewuste blad telden maar voor vijf procent van het eindtotaal mee. De studenten moesten het examen dus niet opnieuw afnemen. De meeste van hen hadden trouwens niet eens gemerkt dat de antwoorden op de achterkant stonden. (hlnsydney/sps)
23/05/08 02u21

Bron : HLN