Translate

donderdag 1 mei 2008

NS opent station Leiden op Google Earth

NS opent station Leiden op Google Earth

01-05-2008 17:36
LEIDEN (ANP) – De NS heeft donderdag station Leiden geopend op Google Earth. Het gaat om een ’3d–model’, dat van binnen en van buiten bekeken kan worden. Gebruikers van het computerprogramma kunnen zich virtueel door de stationshal en over de perrons voortbewegen.

Leiden is het eerste Nederlandse station dat op deze manier op Google Earth staat. Eerder was onder meer het gloednieuwe station van Berlijn al virtueel samengesteld.

Bron: Reformatorisch Dagblad

woensdag 30 april 2008

Dolfijn dood na luchtbotsing met soortgenoot

--------------------------------------------------------------------------------
Dolfijn dood na luchtbotsing met soortgenoot

De 30-jarige dolfijn Sharky is bij een show in Discovery Cove in Florida na een botsing in de lucht met een soortgenoot overleden. Sharky bezweek dit weekend.
(Novum/Ap) - De 30-jarige dolfijn Sharky is tijdens een show in Discovery Cove in Florida na een botsing in de lucht met een soortgenoot overleden. Sharky bezweek afgelopen weekend. De andere dolfijn lijkt ongedeerd te zijn gebleven, maar staat voor alle zekerheid onder observatie.

Een zeer ongelukkig en zeldzaam ongeval, noemt een woordvoerder van Discovery Cove de botsing, waar 32 bezoekers getuige van waren. Niet eerder overleed een dolfijn door een ongeluk in het achtjarig bestaan van het zeeaquarium in Orlando, waar gasten mogen zwemmen met dolfijnen, roggen en andere tropische vissen

dinsdag 29 april 2008

Vrouwen in het Romeinse tijdperk gebruikten al gezichtscrème

Wist u dat...
Vrouwen in het Romeinse tijdperk al gezichtscrême gebruikten?


De crême diende ervoor om het gelaat een bleke uitstraling te geven.

Vrouwen uit het Romeinse tijdperk gebruikten een bijzondere gezichtscrême om hun gelaat een bleke, voor die tijd aantrekkelijke uitstraling te geven, zo blijkt uit de analyse van een potje crême van ruim 1800 jaar oud.
Het Romeinse potje werd vorig jaar gevonden en is door wetenschappers van de universiteit Bristol onderzocht. De resultaten zijn in het nieuwste nummer van het wetenschappelijke tijdschrift Nature gepubliceerd.

Uitzonderlijke vondst
De unieke vondst werd medio 2003 gedaan op een archeologische vindplaats in Londen waar vroeger een belangrijk Romeins tempelcomplex stond. Op de bodem van een greppel aan de rand van het terrein, troffen de gravende wetenschappers een waterdichte kist aan waarin het potje zich bevond.

“Een zeer belangrijke ontdekking die we totaal niet hadden verwacht”, zo verwoordde Francis Grew, curator van het Museum of London de vondst destijds. “Ook de kwaliteit van de vondsten is hoog. Dat geldt niet alleen voor de fraai afgewerkte kist die in uitstekende staat is gevonden en nog altijd waterdicht is, maar ook voor het cosmetische potje in de kist, dat wereldwijde belangstelling zal trekken.”

Zover bekend is dit de enige vondst van een Romeinse crême die in zo’n goede staat verkeert.

Dierenvet
Het potje werd vorig jaar voor het eerst geopend door conservator Liz Barham van het museum. Zij verwoordde de lucht die uit het potje kwam als ‘zwavelachtig’en ‘kaasachtig’. Destijds konden de ontdekkers alleen maar gissen waar de substantie voor diende.

Door middel van een chemische analyse hebben wetenchappers van de univeristeit de precieze samenstelling van de witte substantie kunnen achterhalen. De crême bestaat voor 40 procent uit dierenvet (vermoedelijk van schapen of runderen), voor veertig procent uit stijfsel en voor de rest uit tin-oxide. Het laatste ingrediënt zorgde voor de witte kleur.

Na uitsluitsel van suggesties dat het misschien om tandpasta, stelpselcrême of rituele crême ging, bleef alleen een cosmetische crême als meest logische verklaring over.

Volgens de onderzoekers laat het goedje een gladde, poederachtige laag achter wanneer de crême op de huid wordt aangebracht. Dat de substantie met de vingers werd beroerd, blijkt wel uit de vingerafdrukken van de laatste gebruiker die op het potje zijn aangetroffen.

Uit historische bronnen is bekend dat de vrouwen uit de hogere Romeinse klasses veel tijd spendeerden aan hun make-up.

Kwaliteit
Opvallend is de hoge kwaliteit van de cosmetische crême, die nauwelijks onder doet voor de crêmes van vandaag de dag. “Deze crême maakt duidelijk dat de Romeinen op intelligente wijze gebruik maakten van materialen uit de natuur. Deze oeroude techniek verschilt niet zo gek veel van de cosmetische technieken die vandaag de dag worden gebruikt,” aldus Richard Evershed, chemisch analist aan de universiteit van Bristol.Bron: http://www.planet.nl/planet/show/id=74127/contentid=522007/sc=f6e925

zondag 27 april 2008

Man weigert € 2,5 miljoen

"Wat moet ik met zo veel geld?", moet een 70-jarige Duitser gedacht hebben. Hij weigerde ruim € 2,5 miljoen aan te nemen omdat hij geen idee had waar hij het aan uit moest geven.

De bejaarde man begaf zich naar het hoofdkantoor van de loterij waar hij het geld had gewonnen. De loterijmedewerkers kregen te horen dat hij de prijs niet wilde. "Mijn vrouw is overleden, mijn ouders zijn al lang dood en ik heb geen kinderen. Waar kan ik dan nog zoveel geld aan uitgeven?", aldus de loterijwinnaar.

Loten kopen deed de man vooral uit gewoonte. Zijn overleden vrouw speelde altijd fanatiek mee. Dat hij ook daadwerkelijk een flinke klapper kon maken, had de man kennelijk nooit gedacht. De loterij probeert hem alsnog over te halen om het geld te houden.

Bron: ananova.com