Translate

zaterdag 26 april 2008

wist u dat?

Tiener vindt diamant

Tiener vindt diamant

'Diamonds are a girl's best friend'. Dát geldt zeker voor de dertienjarige Nicole Ruhter die met haar familie een bezoekje bracht aan het Amerikaanse ‘Crater of Diamonds State Park'. Terwijl de blinkende steen iedereen ontging, ving zij een glimp op van de diamant van 2.93 karaat. Haar ouders, grootouders, broer en twee zusjes hadden minder geluk. Na een hele dag wroeten en wrikken, bleef een grote vangst voor hen uit.

We liepen over het pad en ik zag opeens iets schitteren. Ik pakte het op en wikkelde het in een dollar biljet. Vervolgens gingen we terug om het de anderen te laten zien', aldus de gelukkige vindster. De tiener doopte haar vangst direct om tot de ‘Pathfinder Diamond'. Tien minuten voor de mysterieuze vondst, deed het meisje nog een schietgebedje in de hoop een diamant te vinden.

Bezoekers van het park, waar mensen een zoektocht kunnen starten naar échte diamanten, mogen alles houden wat ze vinden. Nicole en haar familie houden voorlopig nog even de wacht over de kostbare edelsteen. Ze willen eerst achterhalen hoeveel de vondst hen oplevert, voordat ze besluiten de steen te verkopen. Heel verstandig!

Bron: Miami Herald

vrijdag 25 april 2008

Drieling plus één geboren in VS

Novum
vrijdag, 18 april 2008

--------------------------------------------------------------------------------
Drieling plus één geboren in VS
Naar nu bekend is geworden is in de VS is begin dit jaar een vierling geboren die bestaat uit een eeneiige drieling en een 'losse' baby. Dat gebeurt zelden.
(Novum/Ap) - In de Verenigde Staten is begin dit jaar een vierling geboren die bestaat uit een eeneiige drieling en een 'losse' baby. Dergelijke vierlingen worden zelden geboren.

De reden dat de geboorte van de vierling pas nu bekend is gemaakt is dat de baby's, vier jongens, elf weken te vroeg ter wereld kwamen. De moeder was zwanger geraakt via ivf. Er werden twee embryo's in de baarmoeder van de vrouw geplaatst, waarvan een zich tot een drieling splitste.

De baby's kwamen op 29 januari via een keizersnede ter wereld in een ziekenhuis in de staat Maryland en zijn sinds 2,5 week thuis.

donderdag 24 april 2008

Kerkdeur openen met smsje

Kerkdeur openen met smsje

In het Friese dorp Bornwird kan je vanaf vorige week de deur van een kerk openen met een smsje. Zo kan je ook de kerk bezichtigen, zonder dat hij officieel geopend is.Als je het kerkje in Bornwird wil bezichtigen, stuur je een smsje naar een speciaal telefoonnummer. Nadat je het bericht verstuurd hebt, krijg je een sms met een code waarmee je de kerkdeur kan openen. Een code ontvangen kost je 1,50 euro; een deel hiervan gaat naar de kerk.

Binnen een paar jaar moeten vijftig kerken in Friesland van dit beveiligingssysteem voorzien zijn. In februari startte in Finland een soortgelijk systeem voor openbare toiletten: ook daar moest je naar een speciaal nummer sms'en om de deur te openen.


Geplaatst op: 23 April 2008

Bron: Kerkdeur openen met smsje

Belasting zendt bewust foute toeslag

Uit Trouw

hetNieuws | economie | 24-04-2008

Belasting zendt bewust foute toeslag

Vooral lage inkomens getroffen
Vincent Dekker
Lezersreacties op dit artikel (77) Reageer zelf
De Belastingdienst heeft over 2006 willens en wetens tienduizenden foutieve beschikkingen verstuurd voor zorg- en huurtoeslagen.

Lees het artikel

Door foutieve beschikkingen te sturen heeft de Belastingdienst willen voorkomen dat opnieuw niet aan een deadline van de Tweede Kamer zou worden voldaan.

Staatssecretaris De Jager van financiën kreeg op 25 februari van zijn dienst te horen dat nog ruim 200.000 definitieve beschikkingen voor de huur- en zorgtoeslagen over 2006 op afhandeling lagen te wachten. Die zouden normaal niet voor 1 april naar de ontvangers van die toeslagen gestuurd kunnen worden, aldus zijn ambtenaren. Begin april, zo had de Kamer echter geëist, moesten na herhaalde vertragingen alle ontvangers van toeslagen eindelijk weten waar zij over 2006 aan toe waren.

Van de dik 200.000 dossiers kon 15 procent niet op tijd worden verwerkt omdat de aanvragers te weinig gegevens hadden aangeleverd, schreef De Jager de Kamer eind februari. De rest zou wel op tijd zijn.

Wat niet in die brief stond, was dat De Jager had besloten om de beschikkingen zonder eindcontrole te versturen. Daarbij moest worden ingecalculeerd, aldus de dienst tegenover De Jager, dat 15 procent van die ’definitieve’ beschikkingen in feite onjuist zou zijn; enkele tienduizenden mensen kregen een ’definitieve’ beschikking die niet deugt. Medewerkers die zich erover verbaasden dat de fiscus willens en wetens foutieve eindafrekeningen verstuurde, kregen te horen dat ’mensen die het er niet mee eens zijn, altijd nog bezwaar kunnen maken’.

Eerder had de Belastingdienst laten weten dat vermoedelijk een derde van de in 2006 uitgekeerde huur- en zorgtoeslagen gedeeltelijk of geheel zou moeten worden terugbetaald. Dat kan voor ontvangers een probleem worden: zij zijn veelal afhankelijk van een minimuminkomen. Bovendien leerde een kleine steekproef begin deze maand dat veel gedupeerden de bezwaarroute niet kennen of op durven gaan. Van 35 mensen die een onterechte definitieve terugvordering hebben ontvangen en bezwaar konden maken, hebben slechts 10 dat gedaan.

Dat de fiscus willens en wetens foute beschikkingen laat uitgaan, ondergraaft bovenal het beeld van een betrouwbare overheid op een onaanvaardbare wijze, zo menen de informanten van Trouw. Volgens hen moet de dienst zich snel gaan realiseren dat ontvangers van toeslagen vaak tot de zwakste categorie in de samenleving behoren en daarmee een heel ander type ’klant ’ vormen dan de gemiddelde belastingbetaler.

De Belastingdienst is om een reactie gevraagd, maar meldde gisteravond die nog niet te kunnen geven.

lees bij dit artikel ook: Belastingdienst moet anders leren denken voor toeslagklant 24-04-2008

woensdag 23 april 2008

Nieuwjaarskaart Anne Frank gevonden

Bericht uit Trouw

Laatste nieuws (Novum/ANP) | laatste nieuws | 23-04-2008 12:42
Nieuwjaarskaart van Anne Frank gevonden
(Novum) - Zeventig jaar na verzending is er een nieuwjaarskaart van Anne Frank boven water gekomen. De kaart werd in een antiekwinkeltje in Naarden aangetroffen door de zoon van de antiquair. "We hebben hier voor honderd procent zeker te maken met een kaart die door Anne Frank is geschreven", zegt een woordvoerder van de Anne Frank Stichting woensdag.

Lees het artikel

Anne Frank verstuurde de kaart op 31 december 1937 naar haar vriendin Sanne Ledermann in Amsterdam, die in 1943 omkwam in het concentratiekamp Auschwitz. Anne was volgens de woordvoerder aan het logeren bij haar oma in Aken toen ze een aantal nieuwjaarskaarten op de post deed. "We hebben al een kopie van een andere kaart in ons bezit die ze op dezelfde dag verstuurde. Daar hebben we deze nieuw gevonden kaart mee vergeleken."

Op de voorkant van de kaart staat een met klavertjes vier behangen kerstklok. Daaronder staat de tekst 'Viel Glück im neuen Jahr'. Anne Frank schreef op de achterkant alleen haar naam.

De Anne Frank Stichting, die niet weet hoe de kaart in Naarden terecht is gekomen, hoopt de kaart in haar collectie te kunnen opnemen. "Dit is een heel erg bijzondere vondst." Volgende week gaat de stichting om de tafel met de antiquair. Of hij met deze kaart rijk kan worden, wilde de woordvoerder niet zeggen.

maandag 21 april 2008

Utrechtse onderzoekers kweken hartspiercellen

De Volkskrant

Utrechtse onderzoekers kweken hartspiercellen
Van onze verslaggever Broer Scholtens
gepubliceerd op 21 april 2008 17:28, bijgewerkt op 21 april 2008 17:29

AMSTERDAM - Onderzoekers van het UMC Utrecht (UMCU) en het eveneens in Utrecht gevestigde Hubrechtlaboratorium kunnen stamcellen uit menselijk hartweefsel laten uitgroeien tot nieuw, kloppend hartspierweefsel.

Het plan is met gefabriceerd hartweefsel kapotte varkensharten te versterken. Daarna, over twee of drie jaar is het plan, zullen mensen met hartfalen ermee worden behandeld. De Utrechtse onderzoekers publiceren hun bevindingen deze week in het tijdschrift Stem Cell Research.

Tot drie jaar geleden was het idee dat de hartspier geen delende cellen bevat voor herstel en regeneratie. In 2005 zijn echter voorlopercellen ontdekt die kunnen uitgroeien tot hartcellen. De Utrechtse onderzoekers zijn er in geslaagd die voorlopercellen te isoleren uit menselijk hartweefsel. Het gaat om restmateriaal dat beschikbaar is gekomen bij openhartoperaties.

Met een speciale mix groeifactoren zijn die voorlopercellen in het laboratorium tot vermenigvuldiging aangezet. Met succes. ‘Het unieke is dat we dit proces in de hand hebben’, zegt hoogleraar Pieter Doevendans van het UMCU.

De cellen groeien uit tot volwaardige hartcellen die allemaal hetzelfde zijn, zegt Doevendans. ‘Ze kunnen ritmisch samentrekken, ze zijn gevoelig voor elektrische stroompjes en reageren op adrenaline.’

De nieuwe techniek maakt de inzet van embryonale stamcellen voor het reparen van harten overbodig. Embryonale stamcellen zijn omstreden omdat ze uit rest- embryo’s - overgebleven na een ivf-behandeling - geïsoleerd moeten worden. Bovendien, zegt Doevendans, als je embryonale stamcellen laat uitgroeien tot hartspiercellen dan zijn ze niet allemaal hetzelfde.

De gekweekte hartspiercellen van de Utrechtse onderzoekers zijn te gebruiken voor fundamenteel onderzoek om hartfalen te bestuderen. Ook zijn stukken spierweefsel mee te maken. Een verzwakt hart is daarmee te versterken na een hartinfarct.

e-sigaret

Europees standpunt e-sigaret op komstDen Haag, 18 April 2008 /EZPress/ - De Europese Commissie heeft toegezegd binnenkort met een standpunt te komen over de status van de elektronische sigaret.

Minister Klink had dit onderwerp op de agenda gezet van de Informele Raad voor ministers van Volksgezondheid, die op 17 en 18 april vergaderden in Brdo (Slovenië). Afgelopen maand schreef de ministers al een brieven naar zijn collega's en de Europese Commissie om het belang van een gezamenlijk Europees standpunt te onderstrepen.

Belang
Zowel de Europese Commissie als de ministers van de lidstaten onderschrijven het belang van één gezamenlijk standpunt. Zij waardeerden het initiatief van Klink om de e-sigaret op de Europese agenda te zetten.

//einde bericht

Bron: Ministerie van VSW

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution B.V. www.ezpress.eu