Translate

dinsdag 1 december 2015

Nederlandse F-16-piloot in nood redt zich beter dan Rus


Bewapende vlieger uitgerust om te overleven tot er hulp komt

Nederlandse F-16 piloten kunnen zich in nood redden met een semi-automatisch wapen © anp.


Neergeschoten worden boven vijandelijk gebied. Het is de nachtmerrie van elke gevechtspiloot. Maar mocht het een Nederlandse vlieger overkomen, dan zijn ze beter voorbereid dan de twee Russen die boven Turkije uit de lucht werden geschoten.

Een automatisch wapen van amper 30 centimeter lang. Met een snelheid van 900 kogels per minuut. Geen F-16-piloot die ooit hoopt zijn MP9 te gebruiken, maar als het misgaat in de lucht dan kan het wel heel goed van pas komen om je te verweren op de grond, weten ze bij luchtmacht. Eind vorig jaar, toen de eerste F-16's bommen gooiden op IS, besloot defensie al dat het verstandig was om gevechtspiloten uit te rusten met deze semi-automatische wapens. ,,Puur ter zelfbescherming'', laat een woordvoerder weten . ,,Onze piloten zijn erin getraind om te overleven totdat er hulp komt. Daar hoort ook een uitrusting bij die is afgestemd op de veiligheidssituatie in het gebied'', laat een woordvoerder weten.

De Nederlanders hebben daarmee een beter survivalpakket dan de Russen. Zij vlogen totdat het misging boven Turkije vorige week, zonder wapens in de cockpit en waren vrijwel kansloos toen ze in handen vielen van rebellen die vechten tegen het regime van Assad. Eén piloot kwam om het leven. Een ander kon met helikopters worden gered.

Nederlandse F-16-piloten gaan altijd op pad met twee toestellen. Mocht het misgaan, dan is er altijd nog een collega die vanuit de lucht steun kan geven.

Ook staan er op een basis 24 uur per dag reddingsteams paraat als er missies worden gevlogen. Zij rukken met een helikopter uit zodra een piloot zijn schietstoel heeft moeten gebruiken. Deze stoel is uitgerust met een survivalpakket waarmee de straaljagerpiloot zich enkele dagen in leven kan houden. Er zit onder meer eten en drinken in, lucifers die onder de alle weersomstandigheden kunnen worden ontstoken, een waterpompje, deken, een radio en een spiegeltje waarmee ze signalen kunnen afgeven.

De Nederlanders zijn in het jaar dat ze nu boven Irak vliegen enkele keren beschoten, vermoedelijk met een mitrailleur, maar tot grote problemen heeft nog niet geleid.

Rusland heeft inmiddels maatregelen aangekondigd na de neergeschoten Sukhoi SU-24. Elke gevechtspiloot krijgt een kalasjnikov mee aan boord. Het wapen wordt weggestopt in een ruimte achter de schietstoel. Normaal gesproken zat daar een klein opblaasbaar bootje, maar die is in de woestijn boven Syrië minder hard nodig.

Een automatisch wapen vergroot de overlevingskansen van gevechtspiloten, maar is geen garantie dat piloten zichzelf in veiligheid kunnen brengen. In een gebied vol strijders zijn ze hangend aan een parachute het meest kwetsbaar.
Bron

1 opmerking:

Laat een reactie achter: